Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (23) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (32) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (148) borsikafü (2) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (34) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (11) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (76) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (66) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (254) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghí (27) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (52) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (193) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (18) jalapeño (14) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (4) kakukkfü (34) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (22) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (17) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (51) köménymag (4) konyak (3) könyv (2) koriander (18) koriandermag (13) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (93) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (7) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (7) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (14) lilahagyma (18) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (4) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (43) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (6) oldalas (23) oliva (15) olíva (2) olívaolaj (7) olivaolaj (66) orda (2) ördögszekér (3) oregano (32) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (87) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (93) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (23) pirítós (2) pirospaprika (40) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (93) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (15) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (114) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (21) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (43) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (38) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (3) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (35) tejföl (58) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (14) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (149) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (82) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (19) zellerlevél (16) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (25) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Kazári krumplilaska

2017.02.18. 07:00 Andrass9

Bambulok a TV előtt a Paprikát nézve, ahol Bede Róbert ügyetlenkedik tapasztalt palóc nagymamák körül Kazáron. Nem is engedték, hogy hozzányúljon az ételhez a sütés végéig! Azután nézem, mit is sütnek - ez valami krumplis palacsintának látszik.

31.jpg

A szöveget elég nehéz volt megérteni, mert Rébi néni nagyon erős palóc tájszólásban beszélt. Viszont érdekelt a recept, figyeltem hát a kezét, mit is csinálnak. Nagyon egyszerű volt, a végére még elismételte a receptet, amit azonnal lejegyzeteltem.

Persze nem tudom, minek, hiszen az interneten minden megtalálható :) Nem tudtam megállni, másnap meg is sütöttem!

Hozzávalók kb 15 méretes tekercshez:

  • 1 kg hajába főtt krumpli lehámozva
  • 35 dkg liszt
  • 1 ek só
  • 40 dkg túró
  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg tejfel
  • 3 ek cukor
  • 1 ek disznózsír

10.jpg

Az egy kiló krumpli ezesetben 2 darab monstrum volt. Főztem is egy órát kislángon letakarva. Szépen átfőtt, meghámoztam hát.

11.jpg

Elővettem a szilikon nyújtólapomat, mert a nagydeszkának nem volt hely az asztalon ... Krumplinyomóval szépen beterítettem a szilikont, majd rászitáltam a sóval elkevert 30 deka lisztet (Rébi néni szerint csak ennyi kell). Azon melegiben összekevertem/gyúrtam.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

A tésztából kb 5 cm vastag hosszú hurkát gyúrtam, amit 5 cm-es darabokra felvágtam.

16.jpg 17.jpg

Egy-egy darabka tésztát kis további liszttel olyan gombóccá formáltam, amit már lehetett nyújtani. Kellett bele a plusz liszt! Feltettem a tűzre kislángra a nagy öntöttvas serpenyőt, mert sparhelt nem volt a közelben (eredetileg azon sütik ezt a tésztát). Igyekeztem többé-kevésbé kerekre nyújtani a gömböcskét akkorára, hogy még beleférjen a serpenyőbe. Ez kb 1-1,5 mm vastag tésztát jelentett. A kerek lap ment a 240C-ra felmelegedett száraz öntöttvas edénybe sülni. kb 2 perc múlva lehetett fordítani, és újabb 2 perc alatt át is sült. Amikor átfordítja az ember, elkezd felfúvódni, amiket én kiluggattam, ámbár lehet, hogy nem kéne. Az átsült tésztát egy nagy vájdlingba kéne tenni, de nem volt kéznél, így csak tányérra pakoltam. Azon frissiben nagyon vékonyan megkentem olvasztott zsírral, úgy kevésbé szárad ki.

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

Azért elvoltam rendesen a nyújtással, sütéssel. Két serpenyővel két ember valószínőleg tartani tudta volna az iramot azzal, aki nyújtja a tésztát. Így inkább picit liszteztem, és átlapoltam a szilikonon őket a sütésig.

22.jpg

Elkészült a 15 darab, amiből menet közben feleségem már kettőt lenyúlt: Hú de finom krumplis tészta! felkiáltással :)

Megkentem egy-egy lapot tejfellel gazdagon, rászórtam találomra valamennyi túrót, majd vékonyan megszórtam kristálycukorral, és feltekertem. Csináltam 8 darab túrósat. A maradékot szintén tejfeleztem, de darált mákkal borítottam. Cukorból is többet tettem rá. A töltögetésnél segített volna a magasabb peremű edény: nem gurul le róla a túró :)

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Egy túrósat gyorsan én is betoltam, hogy ismerkedjek vele.

27.jpg

Hosszú tányérra tettem egyet-egyet.

28.jpg

Meg is ettünk ennyit mindketten, de a maradékból kapott a szomszéd és a barátaink is.

Elég érdekes étel. Azt hiszem a túróst inkább sóval, kaporral kellett volna ízesíteni - az nekem jobban passzol a krumpli laskához.

30.jpg

A mákos se haragudott volna gazdagabb tejfelezésért, de annál jó volt, hogy édesre készült.

29.jpg

Kellő fantáziával más töltelékeket is lehet bele tenni, mint például borsos párolt káposzta, vagy akár hortobágyinak is elkészíthető lehet. Vegyük figyelembe, hogy elég nehéz, nem az a tipikus vékony palacsintatészta.

71 komment

Címkék: krumpli mák túró cukor liszt tejfel disznózsír

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr512247270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Vaczak2 2017.02.18. 10:15:27

Életem párja ugyan nem palóc, viszont Nógrádból való, onnan hozta szakasztott ezt a laskareceptet. Ők nem spilázzák túl a dolgot, lekapják a platniról, azon nyomban rá egy kis kacsa/libazsír, hagyma, vagy csak tejföl, esetleg ha nagyon féktelen a buli, baracklekvár.
Mi felvilágosult városi népek csináltuk már köretnek valamiféle lecsós húshoz is meg pakoltunk rá juhtúrót, de a feltekerés és a mákos palacsintaként való hasznosítás még nem merült fel bennünk Bár hálistennek hosszú még az élet, ki tudja mit hoz a jövő.

Egyébként jó fujtós étel, csúszik rá mindenféle szőlő meg árpalé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.18. 11:01:27

@Vaczak2: Azon frissiben sokkal jobb volt, ez igaz. Én az árpalével öblítettem le ...

Dikusz 2017.02.18. 13:24:32

@Andrass9: más szóval malátaszörpikével:)

Benikuty 2017.02.18. 13:52:49

@Dikusz: kár, hogy olyan magas a glikémiás indexe :D

Waka 2017.02.18. 14:29:22

Köszönök szépen!
Az ilyen krumplival készült tésztákat nagyon szeretem. Az édes íz talán így elsőre szokatlan hozzá, de rossz nem lehet. Egy olyan langallós, szalonna-hagyma-sajt-tejföl kombót tudnék elképzelni hozzá.

Fenchurch68 2017.02.18. 14:36:18

Édesem nosztalgiázott még szerelmünk hajnalán, hogy milyen finom laskát sütött a nagymamája a masinán.
Kábé annyit értettem a sztoriból, hogy ez valami krumplis "naan lepény" szerűség, de aztán kigugliztam :)

Masinánk nincs, de száraz serpenyőben pont olyan lesz (állítólag). Érdekes, ők sose ették édesen, vagy zsírral volt vékonyan megkenve, vagy kenyérpótló volt.
Jó szaftos magyaros/kínaias/indiaias ételekhez nagyon jó köret, de akár gyros-szerű, akár pizzához illő holmikkal feltekerve/félbehajtva se rossz.
Ez is olyan volt, amit vénségemre itt tanultam meg, mint azt, hogy mit jelent a pacuha, a furik meg a süsü. A foncsikról nem is beszélve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.18. 16:00:03

@Fenchurch68: A süsü az a sárkány, a többit nem tudom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.18. 17:55:55

Az idei év legjobb kocsonyáját főztem, de sajnos nagyon kicsi lett az adag: összesen 8 tányérnyi jött ki belőle.
Kivételesen tányérba ment (mert 8 tányérom még van), csak belevalók mentek hozzá (semmi zöldség, csak hagyma és SOK fokhagyma). Viszont nagyon kevés volt a bőr, így kevés lett a lé is, hogy megkössön...
El is fogyott az utolsó cseppig - kéne is még egyet főzni :)

Vaczak2 2017.02.18. 18:13:44

Február 18-án az idei év legjobbjáról beszélni felelőtlenség.
Ne légy szeleburdi, mert az a kocsonyának sem tesz jót.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.18. 18:22:42

@Vaczak2: Oppsss - igazad van!!!!
A legjobb, az számomra és a fogyasztóira nézve volt a legjobb :)
Annyira izlett, hogy elszeleburdiskodtam a kommentet :)))

Waka 2017.02.18. 20:23:57

@Andrass9: Egy szezonzárót nekem is be kellene iktatnom, még így böjt előtt.

Dikusz 2017.02.18. 20:47:46

@Andrass9: tudok adni tányérokat, de az egyikhez hozzá lesz nőve a kezem:)))

A palóc tájszólás az egyik kedvencem -már ezért is érdemes volt nézned a műsort-, nem lehet csak úgy utánozni (ahogy a szegedit sem).
A másik (fő)kedvencem meg a vasi tájszólás. Anyósom celldömölki volt, 40 év után sem hagyta el, sokáig ha megismerte, ha valaki arról a környékről való volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.18. 21:59:38

@Dikusz: A fene egye meg ... Mindenféle ragacsos kezek épülnek be :)
Ha jössz, persze megetetlek, mert olyan nincs, hogy valaki nem kap nálam enni!!!! Kérdezd csak meg Wakát, vagy Topyt, meg tudnék sok más nevet sorolni, de nem teszem :)
A szögedivel elég jól elbírok 10 év ottani élet után ... viszont a vasit nagyon szeretem hallani! Pálóc nem igazán kapcsolódik az életemhez, de jó hallani.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.18. 22:01:48

@Waka: Ne piszkáld a bajszomat!!!! :))
Télleg kellene egy újabb adagot főzni, mert mind elfogyott. Ilyen meg ritkán fordult elő ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.18. 22:03:22

@Dikusz: Eccő má ki kéne jönnöd a világ végire! (Merhogy arrafelé élek). Eddig még senki nem panaszkodott emiatt :)

Dikusz 2017.02.18. 22:37:35

@Andrass9: az merre van? Én is világvégén lakom:)

Fenchurch68 2017.02.19. 11:30:50

@Andrass9: A pacuha az rendetlen (öltözékű), mondjuk ha valakinél hosszabb a péntek, mint a szombat :). A furik a talicska. Süsü - ezt etimológiailag nem tudtam megfejteni, de kapucni. A foncsik teljesen érthető, az a copf (mint frizura).
Már teljesen lazán kérek az állateledelesnél három kiló fekete makukát a madáretetőbe, pedig először gátlásaim voltak. Bár édesem a mai napig harsányan kiröhög, ha a helyi szakszavakat használom.

pizzaszeletvágó 2017.02.19. 15:18:49

Van itt a faluban egy ismerősöm, ők szokták csinálni.
De sparheltjük már nekik sincs.
Így a helybéli lakatossal, akinek öntőgépe is van, csináltattak helyette egy irdatlan vaslapot, amit rátesznek a gáztűzhely rózsáira.
Azon sütik. Hólyagosodik, nem kell kiszúrni, majd összemegy.
Krumpli nélküli változatát szárítják, papírdobozban kissé összetördelve hónapokig eláll. Édes vagy sós feltéttel főzik.
Magam is csináltatnék ezzel a lakatossal, de mióta képviselő lett, nem azzal foglalkozik, ami a dolga lenne!
Mondjuk én nem is laskát sütnék rajta. Nem annyira jön be.
Ezért nincs meg a receptjük.
(vegyétek úgy, hogy itt sem voltam)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.19. 18:18:33

@Dikusz: Pesthidegkút - annak is a végefelé :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.19. 18:20:29

@pizzaszeletvágó: Inkább úgy vesszük, hogy Isten hozott rég nem látott vándor!
Köszönöm a tanácsot a hólyagokra!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.19. 18:22:47

@Fenchurch68: Mindjárt más, ha értem is :) Elsőre azt hittem, hogy valami kapcsolatuk van az ételekkel ...
Köszi a felvilágosítást.
Ha később újra rákérdezek, azt a szenilis agyamnak tud be légy szíves.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.19. 18:25:47

@pizzaszeletvágó: Vaslap ügyben meg javaslok egy egyszerű tárcsát. Azt is fel lehet tenni a gázra! Még képviselő sem kell hozzá (hacsak nem akarod azt is rátenni) ...
A laska összességében nekem se jött be, de ez biztos az én hibám, hogy nem jól készítettem el. Valószínűleg adok még egy esélyt később, mert a koncepció tetszik!

Topy 2017.02.20. 17:29:59

@Andrass9: :) bizony, bizony! :)

Dikusz 2017.02.20. 22:58:06

@Andrass9: ezt a laskát úgy is el tudnád készíteni, mint a töki pompost. Nyilván nem ismeretlen előtted, biztos ettél is már, nem édes tészta. A rávalóknak kimeríthetetlen a tárháza. Egyébként én azt hittem, hogy az elnevezés inkább vicces, de valahol olvastam, Hogy a Pest megyei Tök községhez köthető.

szsuzsanna 2017.02.21. 11:48:53

@Andrass9: -imádom a tájszólásokat, -pálócot, először gyerekkorunkban hallottunk, (szájtátva) -nagynéném férje, -Kanadából hazalátogattak
-bocs., győri vagyok, tehát: "píz, níp, gyüssz, mísz, vín, ípűsz, stb. -meg, ugye sparhelt, vindő, stelázsi, beré, stb.
-a szögedit, először, középiskolás kiránduláson:-egyetem, -tanárunk kedvenc professzora, "őzött", -jóval később szegedi barát: "mög löhet ódani"..
-a "vazsit" régóta ismerem, a Nyíregyháza környékét is, egy ideje...
-(Győrből Miskolcra: "ezek" KIMOSSÁK a hajukat pl., -na ezt soha nem tudom kimondani)
-rengeteg, (nekem) új ételt tanultam, és szerettem meg itt is..
-ezt, ami itt szerepel, itt krumplilángosnak hívták, - csak zsírral, vagy, "csipkelevárral" (hecsedli) kenték meg...
-a csipkelekvár csipkebogyóból készül,-régen, errefelé, a "tót" asszonyok, a környékbeli falvakban, többek között, ezzel is foglalkoztak: begyűjtötték a csipkebogyót, és földolgozták, -ez, RETTENETES munka, -ugyanis, a bogyó tele van, szinte láthatatlan, szúrós "izével", amit több szűrön keresztül kell "átpasszírozni", hogy élvezhető legyen, eközben a kezük tele megy vele..., -ezt, a megtisztított "masszát" hordták le a városba, -ezt, cukorral főzték meg lekvárnak a háziasszonyok, -naggggyon óvatosan kell, mert "üpt" odakozmál...
-bocs., hosszú, és összevissza voltam...

szsuzsanna 2017.02.21. 12:18:15

@Fenchurch68: -makuka, b@sszus, -halkan bevallom, Miskolcon láttam először,(83-ban) "embert" napraforgómagot enni, -sajnos a villamoson köpködve pl.
-felénk "szotyola" volt, -és, csak! a madaraknak neveltünk a kertben,-télire, néhány szép nagy "tányért", időben, betakarva.

Benikuty 2017.02.21. 13:03:34

@szsuzsanna: a göcseji(zalai) külön gyöngyszemek tárháza:)

Fenchurch68 2017.02.21. 23:32:00

@szsuzsanna: Vannak mókás dolgok. Én kb. két éve költöztem ide, és a kedvesem még mindig összerezzen, mikor azt mondom, hogy leszaladok a közértbe, mert állítólag azt csak Pesten hívják közértnek, itt ábécé :D Az viszont nekem nem áll a számra. Az ideköltözésem első évfordulóján kellett csinálnom egy nyelvi tesztet :D és mindent tudtam, csak a furikot nem, ő viszont nem tudta, mi az a hamvas (egy ilyen ponyvaszerű szőtt anyag, amit batyunak meg gyerekhordozónak is használtak), én viszont tudtam, mert tanultam néprajzot :)
Amin én vinnyogok fel még évek után is: léc - lecet, lekvár - lekvárat.

Boar... 2017.02.22. 00:25:47

Az éjjeli bátor felkergette a padonvillogót a bizserefára...

Topy 2017.02.22. 13:37:36

@Boar...: ... a lesmestert a culápra :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.22. 19:14:24

@Topy: Pestiül is tudjátok ezeket a szavakat??? Mert nekem kínai :)

Topy 2017.02.22. 20:56:37

@Andrass9: kutya, macska, villanyoszlop :)

pizzaszeletvágó 2017.02.22. 21:07:25

Boldog sportoló ifjúkoromban láttam egy nagy táblát a diósgyőri (miskolci) stadionban kiakasztva: "Makukázni tilos!" Nem nagyon értettem a dolgot, főleg, mert a tábla alatt szemetes konténerek voltak! Ma? Kukázni? Vagy mi? Jó kis vicces fotó lett volna, csakhogy még a normál fényképezőgép is ritkaság számba ment akkor, nemhogy a digitális, vagy az okostelcsi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.22. 21:11:34

@pizzaszeletvágó: A makuka nekem egy Disney filmre hajaz, de már nem emlékeszem melyikre :)

Fenchurch68 2017.02.22. 21:18:07

@Andrass9: Szerintem az Oroszlánkirályra gondolsz: "Hakuna matata!" :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.22. 21:21:00

@pizzaszeletvágó: a szotyola mennyivel job?
amugy eltemben nem lattam stadiont a hol tililos szotyolazni
A nepstadionban Kalap arulta

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.22. 21:28:36

@hagyma: A stadion nekem tiltott terület volt! Mi a francot nézzek 22 őrült emberen, akik egy szem labdát kergetnek??? Egyetlen alkalommal jártam csak ott: a SZÚR-on (ha ez még mond neked valamit).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.22. 21:42:06

@Andrass9: hogyne mondana en meg azon nem voltam soha
az en fo sportjaim a labdarugas
az amerikai foci
es a baseball
meg regebben a vizilabda,/mivel muveltem/ de az mar nem erdekel
az en idomben meg 80 ezer ember volt kint
a 21-es szektor volt a fradi tabor
en minden szombaton ellogtam a gimibol es stoppoltam pester
vissza vonattal
40 ft volt a vonatjegy

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.22. 21:49:43

@hagyma: Viszont egy SZÚR az fun volt! Szerintem CSAK az volt szórakozás :) Nekem ... Bodrogi játszott az Aczél ellen csatárként!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.22. 21:50:18

@hagyma: Ja és pestiként nem kellett vonatjegy :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.22. 21:57:38

@Andrass9: nem volt sporterteke
gimnazium utan mar nekem sem kellett vonatjegy:)
de erettsegiig egerben eltem
de mar 7-kent jartam fel stoppal
mas vilag volt
siman felvettek
volt aki ebedet is fizetett gyongyoson

Boar... 2017.02.22. 22:31:39

@Topy: "bizserefa" az talán a telefonpózna...

Benikuty 2017.02.23. 08:16:06

@Topy: nem keveritek ti már a tájszavakat a szlenggel? Ha nem, bocs. Meg amúgy is! :)

Benikuty 2017.02.23. 08:19:33

@hagyma: még mindig ez az idióta hablatyolás. Nem tudnád összeszedni magad te világhíres bölcsész? :D Amúgy meg a te szinteden kötelező a fociőrület, főleg a fradi...hát...elég szomorú.

Topy 2017.02.23. 08:46:39

@Benikuty: nem,a Verdák/Matuka egyébként is Disney :)

www.verdak.eoldal.hu/cikkek/szereplok.html

www.mesek.tv/disney-mesek/verdak-matuka-mesei-a-nagy-matuka.html

egyébként a Bodrogközben a szotyolát bugának is hívták, a szotyolázást meg bugázásnak

Benikuty 2017.02.23. 09:04:35

@Topy: akkor a helyzet bonyolultabb :)
A szotyola bács-kiskunban helyenként tányérka ;)
Kitalálós: a katróc micsoda, és hol?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.23. 09:31:33

@Benikuty: Légy szíves szállj le hagymáról. Nem kell olvasnod a kommentjeit!

Benikuty 2017.02.23. 09:43:31

@Andrass9: Igazad van, az ilyen síkagyú idiótát legjobb ignorálni! Baszogassa csak más...

Topy 2017.02.23. 10:46:07

@Benikuty: gugli nem sportszerű, úgyhogy azt most mellőzöm
gyanúsan összecseng a ketreccel, úgyhogy biztos nem az :D

Benikuty 2017.02.23. 12:41:53

@Topy: de de. az!...és zalában így használják...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.23. 16:08:37

@Benikuty: Te hogy jossz ahhoz, hogy minositgest engem?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.23. 16:35:10

@hagyma: Te is hanyagold a másikat. Ne olvasd a kommentjét, és akkor nincs gondod. Okos enged ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.23. 22:59:47

@Andrass9: nezd ha valaki valakit sikagyu idiotanak nevez, azt letiltom a blogomrol orokre
de te dolgod

Boar... 2017.02.23. 23:01:43

@Benikuty: Mifelénk Somogyban "katroc", rövid "o"-val.

Boar... 2017.02.23. 23:02:49

Úgyis kiguglizzátok, de a "csete" kinek van meg?
Nálunk még a felvásárlók is így írják ki.

Benikuty 2017.02.23. 23:09:31

@Boar...: 70-74 közt laktam Nagykanizsán, lehet, hogy rosszul emlékszem. Nem most volt... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.24. 05:54:28

@hagyma: Kaptam én már ennél csúnyábbakat is, oszt mégsem tiltottam ki senkit (na jó, van 1 elmebeteg költő, akit kitiltottam: Levin).
Egyik fülemen be, a másikon ki.
Az anonmym kommentelés felszabadítja az emberekben a rejtett indulatokat, sokkal kisebb gátlással rendelkeznek, kimondják. Azt se látjuk, mikor részeg az illető, aminek hasonló hatása van.
Tényleg érdemes egy vállrándítással elsuhanni felette.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.24. 05:56:06

@Boar...: Nekem nem volt meg, de kigugliztam, így nem ér a nevem :)

Boar... 2017.02.24. 09:44:54

@Benikuty: Nem tudom. Zalában, Vasban beszélnek így az emberek. Szombathelyen voltam katona, a határmenti "krovót" srácok "megnyomták" a szó végét.

Benikuty 2017.02.24. 16:31:32

@Andrass9: (érintettként) nevezhettem volna elszabadult mozsárágyúnak is. Az meg annyi kárt csinál, amennyit hagynak neki.
Ez a te homokozód.
Részemről az ügyet ad acta tettem.

szsuzsanna 2017.02.26. 15:57:18

@Boar...: -kérlek,áruld el,ezt honnan vetted???
-"az éjjeli bátor", -bevallom én bagolyra gondoltam..
-padon villogó??
-bizserefa.., --a lényeg, -megmagyarázva, annyira "képszerű", -és vicces az egész, köszönöm!

Waka 2017.02.26. 20:22:09

@Boar...: Kis Tamás gyűjtötte össze a katonaszlenget a 80's évek elején, Bakaduma címmel könyv is jelent meg róla. Abban szerepelt a "padonpislogó felszaladt a bizserfára". Magyarán: a macska felszaladt a villanyoszlopra. Az egyszerűnek tartott, elmaradott vidékről származó katonák cukkolására találták ki.