Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (23) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (32) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (148) borsikafü (2) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (34) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (11) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (76) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (66) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (254) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghí (27) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (52) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (193) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (18) jalapeño (14) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (24) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (4) kakukkfü (34) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (22) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (17) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (51) köménymag (4) konyak (3) könyv (2) koriander (18) koriandermag (13) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (93) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (7) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (7) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (14) lilahagyma (18) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (4) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (43) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (6) oldalas (23) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (66) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (32) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (87) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (93) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (23) pirítós (2) pirospaprika (40) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (93) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (15) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (114) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (21) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (43) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (38) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (3) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (35) tejföl (58) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (14) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (149) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (82) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (19) zellerlevél (16) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (25) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Biryani

2017.02.14. 07:00 Waka

A szokásos kaja-kalandozás során futottam bele a receptbe, mondjuk nem volt nehéz, a Youtube már ismeri az ízlésemet, főképpen főzős videókat kínál fel nekem. Éppen csirkecombhoz kerestem valami ötletet, akadt még pár a fagyasztóban. Találtam egy jó magyar nyelvű írást is róla, ahol részletes leírást adnak a hozzávalókról.
Megtetszett a dolog, végeztem egy rövid leltárt a spájzban az összetevők ügyében. Hát, akadt pár kritikus pont, de nem estem kétségbe. Az egyik a fekete kömény volt. Némi kutatás után megtudtam, hogy Katicavirág magnak vagy nigellának is hívják és Mohamed próféta állítólag azt mondta róla, hogy a halálon kívül minden betegségre hatásos. Ettől még nem lett itthon belőle, de kicsit tájékozottabbnak tűntem. Felcsillant egy reménysugár András képében, de kiderült, hogy megmolyosodott a készlete és kukázta. Mindegy, basmati rizst amúgy is kellett venni, pénteken déltájban elindultam a piacra. Biofűárusnál próbálkoztam először.
A pult mögött fiatal lányka, köszöntem illendően:
- Jó napot kívánok! Fekete kömény van? Esetleg Katicavirág mag?
- Őrölt vagy egész?
- Ohó - örvendeztem magamban -, sínen vagyunk. Egészet kérek - mondtam, jobb szeretem magam őrölni a fűszereket.
A kislány serény kutatásba kezdett, előbb a pult mögött, majd kijött előre és sorban megnézte a zacskókat.
- Jó lesz a nigella is - szóltam, hátha még jobban belekeveredik.
Kisvártatva széttárta a karját. - Sajnos nincs - közölte.
- És őrölve? - kérdeztem.
Újabb matatás, majd diadalmasan tartotta elém a zacskót. "Őrölt köménymag" szólt a felirat.
- Hát ez azt hiszem nem lesz jó - közöltem vele, majd elköszöntem.
A következő út a magboltba vezetett. Elmondhattam és az összes nevét, a hölgynek fogalma sem volt róla, miről beszélek. A legnagyobb baj az volt, a basmati rizs feliratú tároló üresen tátongott. Immár két hete, ahogy megtudtam, talán rizsarató-sztrájk van Basmatban.
Volt még egy biobolt a közelben, elmentem oda is. Itt már nagyobb szerencsém volt, éppen aznap kaptak árut. Kirakva ugyan nem volt, de a hölgy rövid keresés után megtalálta. Rizst persze ő sem tudott adni. Ahogy indultam kifelé, a szűk üzletbe - amit a futárszolgálat hegyekben álló ládái még zsúfoltabbá tettek - bejött egy termetes, banyatankos asszony. Látszott, hogy nem fogunk elférni, de csak nyomult befelé. Lekanyarítottam a hátizsákot és megpróbáltam eloldalazni mellette. Majdnem sikerült. Szerencsére nem volt semmi törékeny a levert holmik között. Levágtam a zsákot az ajtóban, visszafordultam, és két nő szemrehányó pillantásainak kereszttüzében szépen felpakoltam mindent, nagyjából a helyére. Durva szerencséjük volt, hogy nem szóltak egy szót sem.
Visszamentem a piacra, a lángososnál ledobtam egy Unicumot, vettem a magosnál 60 deka jázminrizst, aztán magamban puffogva hazamasíroztam.
Kellett volna még korianderlevél és mentalevél is az ételbe, de az előbbit én meg nem eszem, a másiknak meg kicsit még odébb lesz a szezonja, így fájó szívvel kihagytam. Innen már sétagalopp volt, egészen a rizsig.

13.jpg


Hozzávalók:
- 60 dkg basmati rizs
- 3+3 csirke alsó- és felső comb
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- diónyi gyömbér
- 1 teáskanál garam masala
- 1 teáskanál csilipor
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 evőkanál zöld curry paszta
- 3-4 szem szegfűszeg
- 4-5 kardamom mag
- 1 ujjnyi fahéjrúd fele
- 1 kávéskanál fekete kömény
- 1+1 teáskanál kurkuma
- 3 dl joghurt
- 1 evőkanál halszósz
- 1 babérlevél
- só
- olaj

1.jpg
Legelőször a csirkét pácoltam be. A mozsárban összetörtem a fahéjat, a fűszerszeget, a kardamomot és a fekete köményt. Hozzáadtam a csilit, a pirospaprikát és a garam masalát.

2.jpg
A gyömbért és a fokhagymát a joghurtba reszeltem, beletettem a curryt és a megőrölt fűszereket és összekevertem. A videóban a szakács nátrium-glutamátot használ, én helyette halszószt adtam a páchoz ízéfokozónak. Az elkészült pácba beleforgattam a csirkecombokat és fél órára félretettem. Szerintem gond nélkül lehet akár egy éjszakán keresztül is pácolni a hűtőben.

3.jpg
A rizst többször váltott vízben megmostam, majd hagytam ázni egy ideig.

4.jpg
A vöröshagymát nagyobb kockára vágtam és az olajon barnára pirítottam. Mikor kész lett, nagyjából felét kiszedtem és félretettem. (Ez ilyen félre tevős étel.)

6.jpg
A csirkét a páccal együtt a hagymára öntöttem és fedő alatt megpároltam.

7.jpg8.jpg
Ekkor jött a rizsa. Az meg sem fordult a fejemben, hogy a videóban látottak alapján készítsem. Sok fazékkal meg kell főzni - értelemszerűen jó párat el is kell cseszni -, mire az ember pontosan tudja, mikor 50, 75 vagy éppen 100 százalékig van megfőve a rizs. Egy másik recept alapján bő vizet forraltam. Egy teáskanál kurkumával, két esőkanál sóval és egy babérlevéllel ízesítettem.

5.jpg
Beleöntöttem a rizst és eddig főztem, míg el nem kezdett megduzzadni. Ekkor leszűrtem. Egy kis levet félretettem, hátha kell még hozzá, hogy teljesen megpuhuljon, de végül nem volt rá szükség.

9.jpg10.jpg
A leszűrt rizst a csirkére öntöttem, rászórtam egy evőkanál kurkumát és a félretett sült hagymát.

11.jpg
Lefedtem, és cirka tíz percig kis lángon főztem. Megkóstoltam, éppen jó volt, puha lett és pergett.

14.jpg
Jó lett. Amennyire idegenkedtem a szokatlan fűszerezéstől - különösen a szegfűszeg volt furcsa nékem egy húsételben -, annyira ízletes lett a sokféle íz így együtt. A böjtre be is terveztem egy hús nélküli verziót, mondjuk szejtánból.

12.jpg
Ps: Százados Asszonnyal reggeli közben megvitattuk a tanulságokat. Kiderült, hogy vagy 20 éve termesztek fekete köményt a tudtom nélkül. Hajdan kaptam egy zacskó szárazkötészeti virágmag-keveréket. Volt egy kis hely a Hegyen, elszórtam hát. A legtöbb kiveszett azóta, de egy kedves kis kék virágból mindig kikel pár tő, én meg meghagyom, ahol nincs nagyon láb alatt. Na, az a Katicavirág. Idén már rámegyek, és vetek egy sort, hogy legyen fűszerem.

51 komment

Címkék: vöröshagyma joghurt fokhagyma halszósz csirkecomb gyömbér kurkuma csili babér fahéj szegfűszeg kardamom pirospaprika jázmin rizs garam masala basmati rizs zöld curry biryani

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4712251610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.14. 09:48:28

Tetszik!
Igaz, hogy egy fűszertemető, de ez jellemző minden távolkeleti ételre ... Kész szerencse, hogy curry nélküli curry pasztát használtál, mert a Garam masala és a curry nem nagyon szeretik egymás jelenlétét :)
Fura dolog ez a jázmin rizs! Tökéletes ragacsos rizst is lehet belőle főzni, meg finom pergőset is.
Jó étvágyat hozzá!

Topy 2017.02.14. 11:30:46

"Olaja nigellonét tartalmaz, ami a kísérletek szerint megvédi a tengerimalacokat a hisztamin indukálta hörgőgörcstől.
Olaja hatásosnak bizonyult az opiátfüggés kezelésében.
Patkányok veséjében csökkentette a kőképződést."

Topy 2017.02.14. 11:38:56

@Topy: :)
hu.wikipedia.org/wiki/Kerti_katicavir%C3%A1g

Ellenben ha Waka virága kék, akkor legelés ;) előtt érdemes egy kicsit utánajárni, mert találtam egy érdekes hozzászólást:

"Nigella damascena - Borzaskata általában egynyári dísznövény.

benedekfu.fw.hu/komeny/2.jpg

Ez igazából nem a katicavirág a katicavirág az a Nigella sativa nevű termesztett növény ennek a magját használják fűszerként.

benedekfu.fw.hu/komeny/4.jpg

Azoknak írom akik termeszteni próbáljak győződjünk meg róla hogy a helyes magot vetjük, mert ezek ugyanazon nemzetségbe tartozó rokon fajok, de egyes források szerint a borzaskatának nevezett egynyári dísznövény (Nigella damascena) toxikus hatású. Mas forrás szerint hagyományosan használható."

Innen:
chiliesvanilia.blogspot.hu/2010/01/katicavirag-avagy-fekete-hagymamag.html

Topy 2017.02.14. 12:03:39

egyre nagyobb a zűrzavar:
muveltkert.blogspot.hu/2010/01/katicavirag.html

asszem az arab boltosnál vett cucc a biztos :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.14. 12:25:01

@Topy: Kár, hogy az agyhártyagyulladást nem gyógyítja ...

EsGyé 2017.02.14. 13:07:03

Amugy ez az indiai konyha brassoi hortobagyi palacsintaja, ami felveszi a tegnap(elotti) maradekot es ujra prezentalhatova teszi.
A halas valtozat amugy nagyon finom tud lenni!

Dikusz 2017.02.14. 13:09:07

@Andrass9: én tökéletes ragacsos, vagy pergős rizst tudok főzni az olcsó "B" rizsből is. A baj csak az, hogy nem mindig akkor, amikor szeretném:)

Waka 2017.02.14. 17:23:02

Köszönök szépen!
@Andrass9: Gondolom, hidrogénfejlődés mellett currium-hidroxid keletkezik. :)
@Topy: A terveim szerint az étkezési célra szánt magból vetek, és a későbbiekben a termés lesz a fűszer és a későbbi vetőmag. Ez a kapornál már bejött.
@EsGyé: A töltött kiflit kihagytad. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.14. 17:44:21

@Dikusz: dehat a porgos rizs is jo koretnek meg a ragacsos is
az teny bizonyos rizsfajtak alkalmasabbak ere vagy arra
dehat koretrol beszelunk
azwert egy jo igazi bacskai rizseshust most megennek
/meg nem tudom mi less a kaja, amit a nejem hoz:) az amerikaiak nagyon jo rizses hust csinalnak amugy, meg rizottot is/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.14. 17:46:51

@Waka: Majd jön A fickó, és kioszt! A hidrogén mellett currium-oxid képződik! A hidrogén atomok már felszabadultak :) Viszont ezzel a hidrogénnel megperzselheted a tetejét ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.14. 17:48:06

@Dikusz: Most éppen sikerült ragacsos rizst főzni, pedig pergőset szerettem volna. Remélem, a töltött káposzta nem sértődik meg miatta ... Amúgy is csak két merőkanálnyi, amit beletettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.14. 18:05:27

@hagyma: No látod: itt a különbség egy amatőr és egy szakács között! Neked mindegy, mit sikerül - te csak köretként tekintesz rá, pedig ég és föld!
El tudsz képzelni egy bácskai rizseshúst pergős rizzsel? Mert én nem. Rizottót sem lehet pergősre készíteni, mert az nem rizottó.
Egy Thai ételt még szervírozhatsz pergős rizzsel, mert ott villát is adsz az ételhez, de a kínai, vagy japán megölne érte, mire felcsipkedi az összes rizsszemet :)
@Dikusz: pontosan látja, hogy ez probléma!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.14. 18:22:18

@Andrass9: tevess, bar valoban nem vagyok szakacs
tudok pergostcsinalni, meg ragacsosat, utobbit kedvelem jobban, nem nagy truvaj, bar mint emlitettem volt szivesebben dolgozom krumplival
az is teny nem csinalok belole nagy ugyet, ha mgis fozom
kicsit olajon megfuttaom, ketszeres mennyisegu viz, egy fej hagyma
fedo
10-15 perc
elzar
kicsit meg parolodik a fedo alatt
jonapot
tudok pergost is de nem igazan szeretjuk
abbol cak a wild rice

Ez vagyok 2017.02.14. 18:26:49

@Andrass9: A thaiok is kanalat és villát szervíroznak. A kanállal kell enni és a villával rásegíteni az ételt a kanálra.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.14. 18:37:08

@Andrass9: dehogy tudok elkepzelni bacskait
szarra kell fozni kolbasszal meg hussal

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.14. 18:41:13

@hagyma: Na látod! Kéne is már főznöm egyet :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.14. 18:47:36

@Ez vagyok: Engem nagyon meglepett az elején, hogy nincs pálcika, de megszoktam. Thai ételt már 1988 óta eszem rendszeresen :)

A fickó 2017.02.15. 10:21:12

@Andrass9: Ezért szuper élelmiszer a rizs, mert nagyon sokféle módon, nagyon sokféle étel készíthető vele (belőle). Viszont nem lehet egy adott ételbe beleerőltetni egy nem hozzá való rizst. Nincs olyan rizs, ami minden(B) jó. :DDDD

EsGyé 2017.02.15. 11:14:47

@Andrass9: rizseshus, rizseshus, de mitol bacskai? Komolyan erdekel mitol kulonb egy snassz rizseshusnal.

A fickó 2017.02.15. 11:52:23

@EsGyé: Először itt Bácskán borult bele a rizs a pörköltbe, azóta minden ilyen rizses étel bácskai, készüljön csirkével, májjal, gombával stb. :DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.15. 12:04:48

@EsGyé: Fogalmam sincs, milyen egy snassz rizseshús, mert olyat még nem ettem :)
A bácskainak az ízét egy kicsit zsíros sertéshús (számomra csülök bőrrel együtt) és bő felényi lecsó adja meg. Ez utóbbit a rizzsel együtt adjuk hozzá a pörkölthöz. Sok szafttal kell főzni, hogy legyen mit felszívni a rizsnek. Persze csípős paprika se árt bele ...

EsGyé 2017.02.15. 16:47:24

@Andrass9: mikor kicsi voltam nyulaink voltak. Szoval nalunk kb minden abbol keszult. Rizseshus, porkolt, gulyas amire csak gondolni tudsz. Edesanyam a fozesre is inkabb ugy tekintett ami egy szukseges rossz, igyekezett, de mivel nem nagyon elvezte ezert a vegeredmeny is legtobbszor egy jo iparosmunka lett. Nem akarom leszolni, minden jo izu volt, de tudom, hogy masnal ugyanaz nagyon nem ugy nezett ki.
Szoval nekem a snassz rizseshus az kuktaban fott B rizs osszekeverve egy jo hosszu levu olajjal keszult nyulporkolltel. Nem volt rossz, de a menzas disznos zsiros valtozat (falusi menza, nagyon Jol foztek a nenik!) azert kicsit jobban csuszott.

EsGyé 2017.02.15. 16:48:43

@EsGyé: oh es a nyul teljesen, szo szerint teljesen lehajazva. Egy gramm zsir nem volt rajtuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.15. 17:40:17

@EsGyé: Nekem nem volt szerencsém nyúlhoz kiskoromban. Akkoriban Pesten nem nagyon árultak olyat, a cseléd se tudta volna mit kezdjen vele. Dehát ez igencsak rég volt. Viszont rizseshúst ettem az egyetemi menzán, és ott izlett. Tán pont azért, mert a mócsingos hús olcsó volt, jutott konzerv lecsó is a konyhának, így azzal készült.
Amennyire válogatósak a lányaim (mikroszkóppal szedik le a csirkemellfiléről az utolsó csepp fehér dolgot is), annyira megszerettem a kollagént, a lábszárt, stb... :)
Képzelheted mit érzek, amikor a nagylyány lehártyázott karajból kéri a székelykáposztát ... persze megfőzöm neki :)

Ez vagyok 2017.02.15. 18:09:48

Vannak rizses húsok a világban össze-vissza.
Spanyol paella, szerb rizses hús, magyar rizses hús, indonéz nasi goreng, arab piláf, indiai biryani... meg még írjátok le milyenek :)

Waka 2017.02.15. 18:24:22

Köszönök szépen!
@EsGyé: Szerintem a bőségesen adagolt lecsótól és fokhagymától, valamint attól lesz bácskai, hogy egybefőzik a "pörköltet" a rizzsel. A csumiban mindig készen keverték össze, úgy viszont biztosan megfőtt mindkettő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.15. 18:27:57

@Waka: Valahogy nekem is ez volt az érzésem, bár a csumiban nem ettem még :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.15. 18:30:45

@EsGyé: az a neve egy bizonyos etelnek
nagyon sok etelnek van neve
miert borjubecsi?
miert bakonyi szelet?
stb.
@Andrass9: hazinyulat soha nem ettem es soha nem is fogok
vadnyulat ennek de a nejem nem engedi leloni....
az ozt nem merem leloni, mert nem tudom feldolgozni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.15. 18:32:52

@Ez vagyok: Nem véletlen! Ahogy már megbeszéltük, a rizs nagyon fontos alapélelmiszer. Ahhoz, hogy változatosan ehessünk (értsd: fehérje, szénhidrát, zsír), az összetevőket kombinálni kell. Az ember egy olyan lény, amelyik képes megúnni egy ételt. Ez nem jellemző az állatokra. Pont emiatt kell millióféleképpen elkészíteni valamit (pl. krumpli, rizs), amit ritkábban fogyasztott anyagokkal gazdagítunk. Szerintem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.15. 18:35:07

@hagyma: Pedig egy őz elég sokáig biztosítaná a fehérjeszükségletedet (nem beszélve arról, hogy fantasztikus hús).
Ha vadnyulat ennél, mi a bajod a házinyúllal?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.15. 18:37:21

@Waka: en nem lecsoval csinalom, 1 pari 1 paprika sertesporkolt, de siman kolbasszal is jo, sot, kozosen is akar
fuszereek
szine azert legyen
savanyu ubprkaval

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.15. 18:42:14

@Andrass9: mert macskat sem eszek
hazinyul szoba nem johet

EsGyé 2017.02.15. 18:55:01

@hagyma: haszonallat - haziallat.

EsGyé 2017.02.15. 18:58:10

@hagyma: oke de miert bacskai? Miert nem csak siman rizseshus?
Virslibol is van berlini, frankfurti meg meg mittudomen hanyfele....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.15. 18:59:47

@EsGyé: errol nem nyitok vitat
nekem a hazinyul ertelmezhetetlen, mint etel
aki tenyeszti es eszi, hat OK
csirke kacsa liba rendben van, diszno plane, marha
vadak halak es jo falat OK
hazinyul nem
szoros es musszog

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.15. 19:01:31

@EsGyé: mert valaki igy nevezte el
sima rizseshus lehet mas is
a bacskai az bacskai

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.15. 19:13:15

@EsGyé: OK
de van egy ilyen etel, hogy bacskai rizseshus:)
es sokfelekeppen keszitik
pozsonyi kifli?
francia kremes?

Topy 2017.02.15. 19:29:17

@EsGyé: eredetileg szerb rizseshús néven futott és a gyuvecs ( www.stahl.hu/hu/recept/foetel/Bosnyak_gyuvecs ) hazai átirata volt. Aztán magyarították bácskaira (bácska nagy része szerb).
Na, találtam is linket némi infóval: www.origo.hu/tafelspicc/recept/20150920-a-legjobb-magyar-rizses-etelek-rizskoch-rizsfelfujt-bacskai-rizses-hus-rizotto.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.15. 19:50:46

@Topy: A legjobb receptet pedig a baltás gyilkos, Hódos Hajnalka írta róla :)
malackaraj.reblog.hu/bacskai_rizseshus
(még mi is kommenteltük, anno )...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.15. 20:12:43

@Andrass9: hat ennyi a bacskai, bar en megallok 2 paradicsommal es egy Hungarian waxal:)
es en nem teszem sutobe
de a lenyeg egy jo porkolt
rizs

nekem feltetlenul sertesbol

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.15. 20:31:17

@hagyma: A vax legalább csíp :) Azért a szaftossághoz kicsit több lecsó kéne az én izlésemnek:)
A sütő csak egyszerüsíti a főzését. A sertéssel egyertértek: jó szaftos húsból!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.15. 20:46:06

@Andrass9: imadom a lecsot
ebben az etelben nem
a szaftot megadja a porkolt
a paradicsomot es a paprika eleve a porkoltbe teszem
ha a porkolt fasza, akkor mehet hozza a rizs
es en szeretem a bacskait ha nem szaftos
sertes egyertelmu
ott a posztban beszeltek kecskerol, van aki csirkemellbol
mondjuk amit Topy belinkelt az nem bacskai
en nagyon jo bacskait tudok fozni
/ mar mondtam kb 12 etelt tudok, nem tobbet, de az jo, mas kerdes, hogy nem fozok bacskait, ha jo a porkolt, akkor az tokeletes tesztaval, de otthon majd eszunk, az SK-n most szekelykaposzta van, asszem az less hetvegen, de nem olyan, mint ott foztek, sokkal lucskosabban

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.15. 21:21:09

@hagyma: SK-t nem nézem, így nem tudom értelmezni a székelykáposztájukat.
Tegnap csináltam világbajnok töltött káposztát! Poszt nem lesz belőle, mert nem fotóztam - mondván, hogy csak kis adagot főzök :)
Most raktam át a kocsonyát a legkisebb lángra: mehetek aludni, míg megfő ... Ja, ezt se fotóztam, sok kocsonyát főztem nemrég. Igazi klasszikus amúgy: csak disznóságok, hagyma, fokhagyma és só.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.15. 21:22:25

@hagyma: A bácskai is olyan, mint a lecsó: mindenki másképp csinálja ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.15. 21:24:29

@Andrass9: nekem meger 3 percet
vigyorgok, hogy mennyivel jobban csinalom:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.15. 21:30:47

@Andrass9: lecsot cask egyfelekeppen lehet csinalni/nalam/
hagyma paprika pari kolbasz, jo kenyer
rizses lecsot meg nem tudnek enni,, az mas etel
a bacskai az bacskai, nem oszt nem szoroz, hogy valaki 2 paradicsommal gazdagitja, vagy 4-el, a lenyeg hogy porkolt rizzsel
en szarazon szeretem
es kolbasszal

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.15. 22:37:29

@Andrass9: a vilag legnyugodtabb embere vagyok

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.16. 10:42:41

@hagyma: Kivéve, ha citromot teszünk a kocsonyára :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.16. 12:33:51

@Andrass9: felolem aztan tehettek ananaszt is