Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Isley: A hokkaido tököt is szeretem, tömör a húsa, és mindig édes..... volt, mert pont két hete sikerült ... (2017.10.24. 12:25) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (67) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Újházy fácánleves, sült csirke, túrós batyu

2017.02.10. 07:00 Andrass9

Karácsonykor hiányosan voltunk együtt. A család fele itthon, a másik fele Amerikában, egy kis része pedig vidéken töltötte az ünnepet a megfelelő rokonoknál. Feleségem ma hazajött, a barátnő is itthon van már, így egy pótkarácsonyt tartottunk a nagylyány és családja nélkül. Azt már nehezen tudom elképzelni, hogy valaha is teljes családi karácsonyunk legyen.

39.jpg

Az ebéd majdnem a szokásos, de a húsleves most egy csodás karácsonyi ajándék fácánból készült. Az ajándék kapirgálós csirkék már 24-én megsültek (ezúton is köszönjük az ajándékozóknak!), így most a madarasból vettem tanyasi csirkét (nem volt Alemitta csirke a helyi boltban). A köret krumplipüré, amit a gyerekek főztek, és desszertnek még előző este sütöttem egy leveles túrósbatyut.

Majd elfelejtettem: a fiú kért saját kenyeret is, hát az is készült.

A leves:

  • 1 szép konyhakész fácán
  • 40 dkg marhaoldalas
  • 3 szál sárgarépa
  • 3 szál gyökér
  • 1 vereshagyma
  • kis darab karalábé
  • kis darab zeller
  • 2 girizd fokhagyma
  • 12 db kelbimbó
  • 15 dkg mirelit zöldborsó
  • 2 fej barna csiperke (feleségemnek ne mondjátok el!)
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paprikacsuma
  • 1 zellerlevél
  • feketebors, szerecsendióvirág, borókabogyó, sáfrány

10.jpg

A vadmadarat szétszedtem alkotórészeire, és megabáltam a marhával egy kis forró vízben, majd leöblítettem (a lé persze ment a kutyának!). A fűszerek és a paprikacsuma a teatojásba költözött. Friss vízzel felöntöttem a húsokat, beleraktam a megtisztított zöldségeket, megsóztam és feltettem lassú lángon főni. 4 óra főzés után kitettem a teraszra éjszakára lehülni, hogy lezsírozhassam, leszűrhessem. Másnap reggel behoztam, kivettem belőle a húsokat egy jénai tálba.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Lassan leszűrtem, majd a zöldségek mellé betettem a kelbimbót és a zöldborsót is. Feltettem egy kis lében 15 dkg csigatésztát a leveshez.

30.jpg

A leves már jó, lássuk a csirkét:

  • 2 kapirgálós csirke
  • 32 dkg só
  • 1 gyökér
  • 2 girizd fokhagyma
  • 1 paprikacsuma
  • 1 ek borókabogyó
  • 2 ek rozmaringlevél
  • 2 ek majoranna
  • 1 babérlevél
  • 2 ek koriandermag
  • 2 friss kakukkfüág
  • 1 ek majoranna
  • 1 alma
  • 2 fej vereshagyma

Erről igy nincs kép, de jöjjenek a fázisok. 1 liter vízben feloldottam a sót, belevágtam a gyökeret, fokhagymát és az összes fűszert hozzáadtam a koriandermagig bezárólag. Ezt felforraltam, és kis lángon 20 percet főztem. Ezután egy akkora fazékba, amiben elfér a két csirke beleöntöttem 3 liter vizet meg a felfőzött fűszereket. Így egy 8dkg/liter sótartalmú fűszeres pácot készítettem. Ebbe belemerítettem a két madarat, majd lefedve ez is kiment a teraszra éjszakára. Odakinn -2C volt az éjjel, nem féltem, hogy megfagynak.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Úgy délelőtt tizenegy óra körül behoztam, leöntöttem róla a páclét és egy rácsra tettem a tepsibe. Felkarikáztam a két hagymát, amivel a csirkék felső lészét védtem meg attól, hogy hozzásüljön az alufóliához (erre a célra nem használom a tapadásmentes alufóliát, amúgy is jó, ha van hagyma benne). A csirke hasába kakukkfüágat dugtam fél-fél almával. Végül megszórtam kis majorannával, lefedtem és ment a sütőbe 180C-ra.

31.jpg 32.jpg

A túrósbatyu nem egy nagy durranás, de a túróba különleges adalékot tettem:

  • 1 kettős csomag friss leveles tészta (Tante Fanny eddig jól bevált)
  • 50 dkg zsíros túró
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tojás felverve
  • 1,5 dl tejfel
  • 5 dkg aszalt áfonya
  • 5 dkg aszaltmeggyes csokidrazsé
  • 5 dkg kandírozott narancshéjas csokidrazsé
  • 1,5 dl fehér rum
  • 3 ek cukor
  • 1/2 citrom leve és héja

19.jpg

A drazsés ötlet kényszermegoldás volt, nem találtam a mazsolát, se a kandírozott narancshéjat ...

Két tojást, a tejfelt rátettem a túróra. Felaprítottam a drazsékat, és összekeverve az áfonyával, felöntöttem rummal. A mikróban felforrósítottam a hidratálást meggyorsítandó. Még egy fél citrom héját is ráreszeltem a túróra, levét is belefacsartam, majd összekevertem.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Amikor a rumos edény lehült, leszűrtem (a levet elszopogattam) és a túróhoz kevertem. Érdekes egy színe lett, de a rum ízéból ítélve nem lehetett rossz :)

24.jpg 25.jpg

A leveles tésztát kitekertem a sütőpapírjával, felvágtam 12-re, majd a felvert tojással a széleket megkentem. Mindegyik téglalap közepére ment egy púpos evőkanál töltelék, amit azután batyuformába összecsippentettem. A tojásos ragasztás segített - alig néhány batyu nyílt ki. A bagyukat kívülről is megkentem a tojással, hogy szép pirosra süljenek.

26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

Számításom szerint a csirke kb 2 1/2 óra alatt megsül, így szép lassan nekiláttunk a levesnek. Persze szokás szerint az összes gyerek még ebéd előtt lecsapott a túrós batyura ...

36.jpg

Mindenki szedett magának a fácánból a tányérjára, amelyik részt szereti (például egy fél mellét).

34.jpg

Majd feltöltötte a tányérját a forró levessel.

35.jpg

Megettük a levest, a gyerekek elkészítették a krumplipürét, kivettem hát a csirkét. De az bizony még nyers volt! Megfordítva vissza a tepsibe (persze a fólia nélkül). Meglocsoltam egy kisdoboz sörrel, és maximumra vissza a sütőbe. Még egy óra kellett neki, mire átsült!

Ebben a kavarodásban már fotózni is elfelejtettem, pedig szép piros volt, szaftos a húsa (hiába - ez a sósvizes pácolás nagyon beválik nekem a csirkénél). Belakott a csapat, és még a végére is jutott a túrós batyuból. Azért sikerült másodjára is megrakni a karácsonyfa alját:

37.jpg

Estére összepakoltak, hogy mennek haza. Szokás szerint mindannyian vittek levest és csirkét is a szaftjával. Azért nekünk is maradt másnapra még egy kis leves, meg a két csirkehát ...

38.jpg

44 komment

Címkék: alma csirke tojás hagyma túró citrom kelbimbó fokhagyma fácán áfonya majoranna cukor zöldborsó rozmaring sárgarépa csiperke karalábé gyökér rum zöldpaprika borókabogyó tejfel leveles tészta zellergumó kandírozott narancshéj aszalt meggy zellerlevél kakukkfü paprikacsuma marhaoldalas

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1912133197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Dikusz 2017.02.10. 07:42:47

Klassz menü. Ez most a napokban volt (karácsonyozás)?
Életemben egyszer ettem fácánlevest. A hivatalban karácsonyoztunk, és az egyik kollégánk (vadász) ajánlotta fel a madarat. A konyhán főzték meg, nekem szálkás volt a húsa, gondolom azért, mert vadmadár. De lehet, csak nem főzték elég ideig.
Írod 4+ órát főtt a zöldség a levesben. Ennyi főzés után roppanós marad? Szép a leves színe is, a fűszerektől. Gondolom bolti leveskockát te sem használsz színesítéshez.
Egy madárhoz én dupla ennyi zöldséget teszek, és csak sózom, (max pár szem borsot teszek bele), de mindenkinek megvan a saját ízvilága. Az egészben sütött pipire is csak grillfűszert, kis vegetát szórok.
A túrósbatyu tölteléke meg tényleg különleges lett:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.10. 10:23:57

@Dikusz: Már van egy 3-4 hete, hogy a posztot megfőztem, csak volt más téma is, sürgősebb. A fácán nagyon fínom, de valóban száraz hús. Zsírja gyakorlatilag semmi. Szálkásnak nem mondanám 4 óra főzés után :)
A zöldségek nagy része a kutya ételében landol: a család legtöbb tagja válogatós. Én megeszem mindent, de ők a fehéreket valamiért kikerülik. A zöldségek elég nagyra vannak vágva - jobban bírják így a gyűrődést. A hosszan készült húslevesekbe és a véga felé rakok frissen apróbbra vágott sárgarépát is, így senki nem panaszkodik, hogy puha :)
A leves színét általában a héjastól beletett vereshagyma határozza meg, de volt itt sáfrány is, valamint a zöldségek is segítenek.

Topy 2017.02.10. 10:38:03

@Andrass9: na szép, a húst rendszeresen ellopkodjátok a kutya elől, a szétfőtt zőccséget meg odapasszoljátok neki! ;) kutya egy világot élünk! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.10. 10:52:20

@Topy: A kutyafáját az ilyen gazdinak!
Ez a kutya mindent behabzsol. Ha az a minden tápanyagban gazdag lenne, már hordóként gurigázna a kertben. A zöldség egyrészt ad neki kis rostot, másrészt egy rövid időre örömet szerez neki. Ezt a fajtát sajnos úgy alkották meg, hogy soha nem szűnik meg az éhsége. Nem képes jóllakni. Mindig bámultam a szomszédot, aki kirakott egy 10 kilós zsák száraztápot, oszt bő egy hétre le volt a gondja a kutyáiról (valami bernáthegyi, meg egy farkas).
Mi főzünk a kutyának (és próbáljuk az új macskát is rászoktatni főtt kajára), kap sok csontot is (az ebédben akadt 3 baromfinyi csont és az oldalasban is volt egy szép bordadarab). Általában farhát, vagy mellcsont és a zöldségek lehámozott héja a napi betevője. Szárazat csak akkor kap, ha nem főztük még meg a következő adagot, vagy ha elutazunk.
Karácsonyi ajándéknak mindig kap egy teljes tyúkot megsütve (fűszerek nélkül).

Dikusz 2017.02.10. 11:08:51

@Andrass9: milyen fajtájú a kutyi? Tehetnél be olyan fotót, amin rajta van. Biztos mondtál már ismerőseitek, hogy jó lenne nálatok kutyának lenni.
Azt én is mondom, amit @Topy: ír, mert rendszeresen beleírod a posztba, hogy a csodahüttőből a kutyának félretett csontot/húst veszed ki :)))

Topy 2017.02.10. 11:54:02

@Andrass9: @Dikusz: András tudja, hogy csak húzom :)
találkoztam az ebbel - egy játékos, barátságos labrador akin látszik, hogy jó dolga van - csak arra kell vigyázni, hogy amikor körülötted sertepertél simogatásért akkor át ne ess rajta :)

itt volt róla kép, mint kacsamájőrzőről:
blogkocsma.blog.hu/2014/11/29/rantott_kacsamaj_es_egy_majpastetom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.10. 13:24:53

a faczanleves kivalo
na ez kekk tanyer nemm lila
a kest sosem tesszuk elevel kifele

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.10. 13:47:19

@hagyma:

Ja, és a leveset sem villával esszük.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.10. 17:24:37

@hagyma: Valamint a kanál kerül kívülre, nem a kés. Nem én terítettem ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.10. 17:33:04

@Andrass9: viszont a kaja qrwa jol nez ki
ugy megennek egy faczanlevest
kell vennem soretes puskat

Ez vagyok 2017.02.10. 17:37:56

@hagyma: Akkor sürgősen nézzél fogorvos után az új lakhelyeteken, ha lesz sörétes puskád :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.10. 17:49:49

@Ez vagyok: hat a faczant altalban soretessel lovik
a halnak is van szalkaja
faczanr nem stnek amugy, de levesnek nagyon jo
abbol meg kifol

Ez vagyok 2017.02.10. 17:58:31

@hagyma: Én azért szurkolok a fogaitokért :)
Tudom, hogy sörétessel lőnek.
Én is kaptam párszor fácánt és nagyon alaposan átvizsgáltam sörétügyben. Igazából nem örültem, mert nem igazán kedvelem a vadhús elkészítésével járó mizériát.
Kényelmesebb étteremben enni.
(Azért a sörét és a halszálka nem ugyanaz a keménység. A sörét a fogadban, a szálka a torkodban tehet kárt. Melyik az elviselhetőbb, ki tudja? :)

Waka 2017.02.10. 20:31:32

Köszönök szépen!
A fácánleves igen jó étel. Sajnos gyermekkori traumám van vele, egy fogam a sörétbe tört bele (tejfog, szerencsére). Azóta megettem pár tucat lőtt szárnyast, de hála az égnek elkerült a baj.
A csirke jöhet, bár a püréért nem vagyok annyira oda.
A desszert is bejön, csupa finom dolog van benne, abból a rumos léből még mehetett volna egy kicsi a tetejére.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.10. 20:52:18

@Waka: nekem a levs jon be eginkabb a menubol
a csirke ala tettem volna krumplit
a batyuk nem hoznak izgalomba
nagyon regen ettem fatzant /vadasz volt a fonokom az adohivatlban/ emlekszem 1 napra kilogattuk az erkelyen
allitolag az jot tesz neki
en nem tudom
ecsanyam fozte a levest
tokeltes volt
kakashoz hasonlitanam
@Ez vagyok: meg nincs is soretesem /golyos van/ asse tudom van-e itt faczan
szoval meg ne aggodj a fogaimert
vadkacsa meg vadliba van
abban gondolkodom inkabb
bar az igazi hobbym a horgaszat
azt mar mondtam ebben a blogban, hogy valamelyik ejjel hazazjottomkor egy oz volt a kertemben?
2 Magyar blogba irok, neha nem tudom:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.10. 21:13:27

@Waka: Az a rumos lé elfogyott, mielőtt oda mehetett volna ...
A pürét a gyerekek kérték, de én is szeretem. A tepsibe nem teszek krumplit, mert egyrészt nincs neki hely, másrészt felszívná a szaftját, cserébe nem pirulna meg.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.10. 21:21:40

@Andrass9: nyul az volt elotte olyan hulyen tud ulni
de most oz volt
ez meg cask all es les
mokusok, sokfele madar az hetkoznapi
a nyul is meglepett kicsit, de ha kiszallsz a kocsidbol es kb 10 meterrol radnez egy oz, ejjel kettokor, az azert erdekes
mondjuk jobb mint egy medve....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.11. 08:18:05

@hagyma: Ez utóbbiról már tudjuk, hogy nem játék :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.11. 13:24:42

@Andrass9:

Asse játék, ahogy te ingerled a kocsmába betérők nyálmirígyeit.
Amikor ez a poszt megnyílik, az ember szembe néz egy kanál finom levessel, és rögtön beindul a nyálelválasztása.:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.11. 13:25:04

Ja, megyek főzők egy fácánlevest.

Waka 2017.02.11. 17:07:16

@hagyma: Elég sanyarú lehet a főnöködnek lenni, egy napig lógni az erkélyen. Legalább a nyakánál fogva? :D
24-én megint népes társaságra főzök, sült csülök lesz ismét, arra van gusztusuk. Március 4-én meg kolbásztöltő verseny.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.11. 17:24:33

@hagyma: Most jöttem haza egy fantasztikus uruguayi zártkörű ebédről! Spenótos palacsinta, malacsült (de igazi szopós malac volt!!), sült tarja, hátszín grillen, végül kenyérpuding. Mozogni nem nagyon tudok ...
A szakácsról írtam már a blogon, Sergio a becses neve. Mostanában évente tán 2-4 ilyen ebédet ad. Telt ház volt! Őt még a malackaraj időkben ismertem meg, azóta évente legalább egyszer elmegyek egy ilyen ebédre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.11. 17:26:51

@hagyma: A lényeget persze kifelejtettem: a szomszéd asztalnál a pincérnő kérdezte, kérnek-e még valamit, mire egy nagypofájú benyögte, hogy ő biz bundáskenyeret enne. Persze mindenki nevetett.
Az igazi nevetés viszont akkor tört ki, amikor 10 perc múlva megjelent a pincérnő két nagy bundáskenyérrel :)))

Ez vagyok 2017.02.11. 17:46:09

@hagyma: Megnéztem a guglimapon, nagyon szép helyen éltek.
De ezt már írtam régebben is, tudom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.11. 18:05:51

@Waka: naturlich a faczant logattuk egy napig az erkelyen, allitolag az jot tesz, nem tudom igaz-e?
@Andrass9: nemm vagyok hive a delamerikai konyhanak, de ennek latod van ertelme, nem ugy amit kritizaltam
@Ez vagyok: kulonbozo emberek vannak, van aki pesten akar elni, van aki NY-ban en termeszetfuggo vagyok, hat itt megkaptam:)
lactam en lakotelepen is, apartmanban is, ha vegzek a meloval en nem akarok szomszedot latni
amugy a hegyek fantasztikusak, meg az elovilag
en mar orokre itt maradok

Ez vagyok 2017.02.11. 18:24:53

@hagyma:
"A fácánt addig kell lógatni, (az eljárás neve is lógatás) amíg a farktollaira felakasztva , magától le nem esik.
Ez hideg, száraz helyen akár 1-2 hétig is eltarthat."
Eszerint túl rövid ideig "lógattad" a fácánt :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.11. 18:36:16

@Ez vagyok: lehet volt 2 nap is, mar nem emlekszem
ha addig logatom, mig le nem esik, akkor leesik az erkelyrol, valaki felveszi es koszoni szepen:)
meg az idojaras is szamit
az irant erdeklodtem, hogy mi az ertelme?
amugy nem vagyok faczan rajongo, de a leves tenyleg jo belole

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.11. 18:36:27

@Waka: Azért az a szopósmalac megfontolandó ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.11. 18:56:47

@hagyma: Így érlelik meg a húst :) A leesés jelzi, hogy már elég puha, hisz kiszakadt a faroktoll a püspökjéből!
Ezt azért meleg időben nem célszerű előadni ...

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.11. 19:45:35

@Andrass9:

Berepült, egy kis szarvas kiséretében.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.11. 19:57:29

@látjátok feleim szümtükkel: Ügyes egy madár az! Mindjárt társat is hozott magának a tepsibe :)

Dikusz 2017.02.11. 20:38:44

@látjátok feleim szümtükkel: milyen vadak repkednek felétek, kár, hogy errefelé nem vonulnak. Ha tudnám mikor jönnek, kinyitnám az ablakot:))

Waka 2017.02.11. 20:41:14

@Andrass9: Ha a murira gondolsz, rögvest le is teszek róla. Egy nagyságrenddel drágább, és különben is kár beléjük. Jó lesz az a csülök, rozmaringos pirított krumplival, friss csalamádéval és BBQ szósszal. Valami ilyesmi: blogkocsma.blog.hu/2015/05/28/tarcsan_tarja_ezzel-azzal

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.11. 20:59:21

@Waka: Ja, az más :) Kár beléjük: részeg ember azt se tudja mit eszik ... :)

Fenchurch68 2017.02.11. 22:21:09

Ma szomorúság ért, van a közelben egy régebben egészen elfogadható vendéglátóipari egység, ahol eddig is tudtuk, hogy csak háromfélét szabad enni, de az jó. Nagyobb sétából visszafelé pont útba esik, nyáron kellemes patakparti kerthelyiséggel.

Általában Cézár-salátát eszem ott, nem sok köze van az eredetihez, de egy szép adag mindenféle színes saláta, kis koktélparadicsom, brutál adag natúr csirkemell, és annyi parmezán, hogy néha már én is(!) túlzásnak éreztem. Fokhagymás kruton, meg egy Cézár-szinten értelmezhetetlen, de nagyon finom kapros öntet. (Nem szeretem a kaprot, de ebben nagyon kellemes volt.)

Na, ma leraktak elém egy köbméter felszecskázott jégsalátát, megszórva kb. negyed szeletnyi alja tartóskenyérből készült pirítósdarabokkal (krutonnak nem nevezném), takarékosan meghintve reszelt trappistával. Meg valami frissföl-szerűség kikeverve vegetával. Nem egy drága hely, végül édesem megette, a csirke finom volt rajta, a saláta meg saláta, de annyira csalódott voltam, mint mikor a búcsúban a kisgyerek sárga fagyit kap piros helyett :( Velünk lévő ismerős pizzáján rengeteg legalja teszkógazdaságos gépsonka. Ugyanez a pizza egy-két éve úgy nézett ki, hogy harmadannyi feltét, de az minőségi.
Szegény pincérsrácnak elmeséltük, mi a bajunk, hát nagyon látszott az arcán, hogy egyetért, de azért próbálkozott, hogy a parmezán meg a sonka sem egyenletes minőség, mert amilyet éppen kap a főnök... Ja, biztos véletlenül vett parmezán helyett sajátmárkás gumitrappistát. A pizzatésztájuk pl. továbbra is elsőrendű, vékony, jóízű, csak elcseszik a sok ipari hulladékkal.
Bocsi, csak muszáj volt valahol ventillálnom.

A témához: nekem egyszer egy fácánlevesben rejtőző sörét révén esett ki az éppen már mozgó első tejfogam :)
Nagymamám mesélte, hogy az apukája, mikor szalonkázni ment, nagy fürtökben volt felakasztva pár napra a zsákmány a kerti budi mögé, addig azért nem érlelték, hogy leessen, de akkor volt jó, ha könnyen ki lehetett húzni a farktollát.

Dikusz 2017.02.11. 23:56:24

@Fenchurch68: elhiszem, hogy rosszul eshetett, ha a megszokott finom étel helyett mást kapsz. Fogtok tenni mégegy kísérletet?
Az nem lehet, hogy tulajdonosváltás volt?

Fenchurch68 2017.02.12. 00:51:13

@Dikusz: Megkérdeztük, állítólag ugyanaz a tulaj, meg a séf is évek óta.
Ha tényleg így van, valószínűleg csak elkezdtek spórolni, de ez elég kontraproduktív hosszabb távon... Megyünk majd még kísérletezni, de nem egyhamar.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.12. 09:09:50

@Fenchurch68: Érdemes legközelebb beírni a panaszkönyvbe.

Waka 2017.02.12. 17:22:17

@Andrass9: Kezdésre szoktam időzíteni a tálalást, akkorra legfeljebb én vagyok elcsigázva az egész napos főzéstől. Is.
@Fenchurch68: Én egy sörözővel jártam így. Egyre drágább volt, és egyre bunkóbbak a csaposok, persze a forgalom csökkent, azt áremeléssel akarták kompenzálni, meg persze még idegesebbek lettek. Most díszállat kereskedés van a helyén.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.13. 13:58:13

@Waka:

Remélem a pincéreket nem árulják.D