Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Újangliai kagylóleves (New England Clam Chowder II)

2017.02.04. 07:00 Andrass9

Tudom, posztoltam már, de miért ne osszam meg egy kivételesen jól sikerült változatát eme csodás kagylólevesnek.

39.jpg

Kivételesen nem a csodakamra adta a kagylókonzervet, hanem magam hoztam az USA-ból nemrég. Ritkán fordul elõ, hogy jut még keret súlyosabb dolgoknak - ez az elsõk között várakozott, hogy begyömöszöljem a kofferbe.

Relative kevés alapanyaggal, de elég sok macerával készült 6-8 adag:

  • 15 dkg bacon vagy húsos szalonna
  • 3+4 dkg vaj
  • 2 kisebb vereshagyma
  • 2-3 szárzeller
  • 1 pohár alaplé vagy víz
  • 20 dkg aprított kagylóhús (lehetõleg vénusz kagyló - clam[en] vagy vongole[it])
  • 3 dl kagylólé a konzervbõl
  • 70 dkg krumpli
  • 1 ek liszt vagy keményítõ
  • 2 babérlevél
  • 4 dl tejszín
  • 3 dl tej
  • bors

10.jpg

A képen csak 2 doboz van, de a felbontás után derült ki, hogy szemtelenül kevés hús volt egy-egy dobozban. Ugyan rá van írva, hogy 185g nettó, de ténylegesen csak 65g hús volt benne, így azután hozzácsaptam egy harmadik dobozzal. Nagyobb hiperekben lehet kapni hasonló konzervet a nemzetközi ételek részlegen (mint azt a nagy élelmiszertárolónkban konstatáltam, amíg a többi dobozt levittem :), a Metro áruházban és a Bevásárlószolgálatnál pedig kapható frissen is. Ha csak felvágatlan van, az nem baj, de fel kell kicsit darabolni késsel.

A krumplit meghámoztam és kb 15x15mm-es kockákra vágtam, vagy ahogy sikerült. A szalonnát 1 centis kockákra aprítottam és 3 dkg vaj társaságában, meg egy kis vízzel feltettem főzni/pirulni.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A zellerszárat hosszában negyedeltem, majd apró kockákra vágtam.

15.jpg 16.jpg

A szalonna lassan elfõtte a levét, és kezdett szépen megsülni. Ezalatt felkockáztam a hagymát, és kinyitottam a konzerveket. Egy edénybe leöntöttem a levüket (kell az még a levesbe), és a húst összeszedtem egy dobozba.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

A megpirult szalonnához adtam a hagymát és a zellerszárat, amit mintegy 4-5 percig pároltam. Nem kell megpirulnia, csak átlátszóvá kell párolni. Ha már ott jártam, beletettem a babért is, meg egy picike vajat. Felöntöttem a kagylólével, meg hozzáadtam az alaplékivonatomat is.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Jöhet a tej és a krumpli. Ezzel addig fõztem, míg a krumpli éppen megfõtt. Egy kis feketeborsot is daráltam bele.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 29.jpg

Valamilyen további sürítõ anyag is kell bele. Alapvetõen egy pici vajas rántást javasolnak, de síma kukoricakeményítõ is megteszi (ami ráadásul gluténmentes). Amíg a rántás készült, a fazék tartalmát le kell szûrni egy edénybe, ahol a levet botmixerrel vagy turmixgéppel homogenizálni tudjuk. Mindjárt a rántást is kavarjuk bele, akkor nem lesz csomós. Rántás helyett persze lehet egy szem krumplival több, és azt is pürésítjük a mixerrel, de az eredeti recept ragaszkodik a liszthez.

30.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg

A síma lébe azután visszatettem a szilárd anyagot, meg két doboz (összesen 4dl) tejszínt. Ezt felforraltam, hogy a liszt kifõjön benne, majd hozzáadtam a kagylóhúst. Ezt már nem forraltam tovább, mert gumírozott lesz, ha sokat fõzik.

34.jpg 35.jpg 36.jpg 37.jpg

Magamnak kiszedtem egy tálkával, és cracker (sós kekszféleség) hiányában egy kis csipsszel szórtam meg, hogy legyen benne valami ropogós.

38.jpg

Mint a nagykönyvben - de legalábbis amilyeneket a keleti parton, északon ettem. A szomszédot sikerül rávenni, hogy hozzon hazafelé crackert, így a nyitókép már a náluk tartott kagylóleves vacsorán készült.

Itthon csak a kedvenc tálkám fotójával dicsekedhettem ...

40.jpg

38 komment

Címkék: tej krumpli hagyma tejszín bors kagyló szárzeller vaj bacon alaplé liszt babérlevél kagylólé

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8612093777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.04. 16:01:40

@hagyma: Az! Nagyon szeretem chowdert mindenféle formában: corn, fish, oyster or clam egyaránt kedvenc!
A recept alapján neked könnyű elkészíteni, mert kapsz baby clam konzervet :)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.04. 16:06:54

@Andrass9: nalunk hetente van minimum a hotelben chowder
igy nem melozok vele:) es tokeletes
a masik 2 leves altalaban paradicsom vagy csirke

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.04. 16:08:34

@hagyma: Irigyellek is érte doszt!!! A Crown Plaza-nak volt tán az egyik legfinomabb clam chowdere a környéken back in 199x. Sajnos azóta új a szakács...

Ez vagyok 2017.02.04. 18:04:19

A kagylót/rákot nem nagyon kedvelem, de mikor a felszolgáló este a tengerben bokáig állva magasba tartja az épp flambírozódó kagylót/rákot lángolva, amit nekünk hoz ki, az páratlan :)
Nem tudom, miért nincs ezen a videón.
www.youtube.com/watch?v=r6tZKuUUejM

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.02.04. 18:16:25

Köszönök szépen!
Legközelebb ilyet kérek, ha arra járok. :D Azért a rák sem rossz. Ezek a konzervek baromi átverősek tudnak lenni, gondolom, 1000-ből egy méri meg a tartalmát, benned most emberükre akadtak.

A fickó 2017.02.04. 19:44:59

@Waka: :D, A fogyasztóvédelem jót röhögött volna, egy reklamáció esetén. Itt a netto azt jelenti minden ami a tartalom, tehát nemcsak a husi, kivéve a bádog. Szóval lével, egyéb cuccal együtt értendő az a nettó. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.04. 20:29:58

index.hu/kultur/eletmod/2017/02/04/daniel_berlin/

Sok érdekes és okos dolgt mond ez a séf. Érdemes elgondolkodni viszont azon, hogy a magyar szakács még soha nem főzőtt gulyást, oszt már 26 éves. Ez szmorú.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.04. 21:54:03

@A fickó: Most akkor neked ez boldogság????? Good for you ...
Kár, hogy én is röhögök rajtad, és ez szomorú!

Fenchurch68 2017.02.04. 22:03:31

Fickónak kivételesen igaza van, konzervnél van töltőtömeg - ami a száraz cucc, ha lecsöpögtetik, van nettó tömeg - ami száraz cucc és felöntőlé (meg van a bruttó, az dobozostul, de az csak szállításkor érdekes).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.04. 22:06:44

@Fenchurch68: Kár... Valahogy nem érzem illőnek kifigurázni a panaszkodót. Persze, ha valaki mindenki felett áll, akkor teheti. Csak ez szánalmas.

Dikusz 2017.02.04. 22:53:04

@Andrass9: nagyon finom lehet a leves, megkóstolnám:))
Nekem kicsit fura ez a keksz hozzá, arra nem gondoltál, hogy pl. a Sparban(is) kapható levesgyöngyöt tegyél bele?

A szánalmashoz, ha megengeded én is fűznék egy megjegyzést: valóban az. Az rendben van, hogy valaki profi a főzésben, de nem kellene lenézni, kifigurázni azt, aki kevesebbet tud. Nem rád gondoltam.
Ez a te blogod, én éppen azért szeretem olvasni (lehet írtam is már), mert olyan jó értelemben vett hétköznapi módon írjátok a posztokat. Az ember nem érzi azt, hogy az elkészítésükhöz szakácsnak kell lenni. Engem a szakszavak használata zavar kicsit.

Fenchurch68 2017.02.05. 09:43:13

@Andrass9: Hát igen. Egyikünk sem úgy született, hogy konyhaművész lenne, közel harminc éve főzök napi rendszerességgel, extrább ételeket is, mégis nap mint nap szoktam újat tanulni. Irányítottam már ide a főzésben teljesen kezdő lányaimat is receptért, éppen mert annyira egyszerű és magától értetődő a stílus.
Nekem a legjobban a nem prémium alapanyagok kicikizése fáj, mikor tehettem, én is neveltem paradicsomot, meg vettem az utcabeli nénitől saját tojást meg csirkét, de most többnyire nem tehetem, és rosszul esik, ha ezt valaki igénytelenségnek nyilvánítja. (Őszintén tudok örülni, mikor akármelyikőtök ilyenekből főz, nem irigykedem :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.05. 09:53:21

@Fenchurch68:

Nyugateurópába most indult egy mozgalom, hogy a kereskedelembe kapható zöldséget ne kategorizálják, mert a "csúnya" áru is pontosan olyan érték, mint a szabványban előírt, csak kicsit más az alakja, vagy a színe. Pl. a görbe uborka, vagy a nem szép kinézetű paradicsom sem kidobásra való. Sajnos nálunk a kereskedelemben nem a kinézettel, hanem a minőséggel van a baj, mert pl. cseresznye szezonban a nag ár leple alatt bizony a romlott szemek is meglapulnak. Valahogy még sosme hallottam, hogy a minőségellenőr ezt kifogásolta volna.
Aztán láttam már piacom kukacos gombát is, amit a kádárizmusban azonnal elkobzott az ellenőr. Szóval lenne min változtatni.

Mellesleg nagy áremelkedés lesz a zödségfronton, mert tegnap 2300 ft volt a padlizsán kilója, 2000 a fokhagm, hogy más zöldségekről ne is beszéljek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.05. 10:39:48

@Dikusz: Az a sós keksz kifejezetten jó hozzá. Ne olyannak képzeld, mint a háztartási kekszer. Ez kicsi, pufi és leveles. Nem ázik el, jó az íze. Kinn van egy speciális, amit ehhez a leveshez készítenek: Oyster Cracker. Kicsit osztrigaformájú volt régen, most hatszögletes :)
A levest továbbra sem fogom legírozni!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.05. 10:42:04

@Fenchurch68: Nem hiszem, hogy mi maximalisták lennénk alapanyagra. Persze boldogok vagyunk, ha valami jót találunk számunkra elfogadható áron, de azért abból főzünk, ami normális módon elérhető. Külföldi útjaimról se krumplit hozok, hanem fűszereket :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.05. 10:45:14

@látjátok feleim szümtükkel: Lassan tényleg elképesztő árak lettek. Egy pici fej karfiol 600Ft, és az olcsónak minősül. Ilyentájt a hagyma, krumpli 100 alatt szokott lenni. Most 200 vagy afelett. Mondjuk annyit fejlődtek, hogy ki van írva a krumpli neve is, nem csak A,B,C .
Viszont a Varga borok most 499Ft/ü áron akciósak a madarasban :) Át kéne szokni evés helyett az ivásra ...

Fenchurch68 2017.02.05. 12:08:40

@Andrass9: Nem elsősorban a főző törzsgárdára értettem :)
De mondjuk Bresse-i csirkét ha a fejemre állok, sem tudnék helyben szerezni.

@látjátok feleim szümtükkel: A zöldségesünknél rendszeresen van féláron olyan paradicsom, ami nem egyenletes méretű, és kicsit ráncoskás, viszont ugyanúgy lehet belőle válogatni, és paradicsom-íze van, nem csak egy halványpiros gyönyörű vízízű gumilabda. Ami még nagyon szimpatikus, mindig van kinn egy láda, amibe a nem esztétikus, már nem olyan friss, kicsit foltos stb. zöldséget-gyümölcsöt kiteszik, és ingyen vihető. Van is sajnos igény rá... Mi télen rengeteg céklát, feketeretket, savanyú káposztát eszünk, ezek megfizethetőek és egészségesek. Tegnap is beszórtam a tepsi aljára egy kiló savanyú káposztát, rá befűszerezett csirkecombot, mellé meg annyi felcikkezett céklát, amennyi fért. Saláta gyanánt meg reszelt feketeretek és sárgarépa, kis olívás-citromos öntettel.
Szezonális, paleo, kalóriaszegény, mi kell még? :)

Dikusz 2017.02.05. 12:30:29

@Andrass9: azt hittem, Tuc-tuc keksz (vagy hogy a csudába is hívják).
Meg kellett néznem, mi a legírozás, így kapásból nem tudtam mit jelent.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.05. 12:53:38

@Fenchurch68:

Az, hogy ne égjen a gyomrom a savanyú káposztától, és akkor jöhet.:(

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.05. 12:54:39

@Andrass9:

De lehet a cigánylova módszert is alkalmazni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.05. 13:12:45

@Dikusz: rengeteg amerikai tesz kekszet vagy kenyeret a levesbe
/mar en is:)/

Ez vagyok 2017.02.05. 17:08:20

@Fenchurch68: Én is rászoktam, hogy nézzem a zöldségárakat és ugyanarra jutottam, mint te. Kel-, fejes-, hordóskáposzta, feketeretek, hagyma a normális áru, a többit én is hanyagolom. Van még a kertben vegyszermentesen termelt és tartósítószer nélkül eltett paradicsomlé, zöldbab, szárított paradicsom, cékla, uborka, csalamádé, szárazbab. A kertben van még kelbimbó. (Idén vetek leveles kelt, az is bírja a hideget és frissen szedhető télen is.) Ezeket variálom. Vettem a héten egy karfiolt jó drágán, már mikor kezdett "melegedni" a vízben fura szaga volt, ez a másik gond.

Ez vagyok 2017.02.05. 17:10:05

@látjátok feleim szümtükkel: Dehát amit a kertünkben termelünk vegyszermentesen és finom, zamatos, az sem mind tökéletes alakú, mégis veri a boltban kaphatót.

Fenchurch68 2017.02.05. 18:57:18

@Ez vagyok: Tényleg, a szárazbabunk nekünk is házi, nagynénémtől saját termésű babot kértem karácsonyra :)

Régen, mikor még arrafelé laktam, a Bosnyákon volt egy zöldséges, ahol fillérekért árult mindenféle egzotikus növényt, amin már volt valami kis hiba, vagy egyszerűen csak puhább volt, mint amit az egyszeri vásárló szívesen megvesz. Ötven forint volt az avokádó, aminek egyetlen baja az volt, hogy már aznap meg lehetett enni :) Meg érett mangó nyolcvanért, egyéb ilyen árak.

A kertes házas régi életemből két dolgot hiányolok csak: a gyümölcsöket meg a kis veteményest, és a kutyát.

Dikusz 2017.02.05. 19:39:30

@Andrass9: ez akkor más, mint az a keksz, amire gondoltam, jobban megnézve látszik is a képen. Ha direkt ilyen levesekhez készül, akkor meg pláne.
Először azt hittem Tuc-kekszet tettél bele:)

Dikusz 2017.02.05. 19:44:28

@Ez vagyok: Az biztos, hogy sok munka van a kertben, de így legalább tudjátok, hogy mit esztek, és sokkal finomabb is.

A karfiol, amit vettél, szerintem teli volt nyomva valami vegyszerrel, azt érezhetted. Almával jártam így. Gyönyörű, egyforma golden almát vettem, olyan pudvás, pinceízű volt, hogy nem tudtam megenni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.05. 21:44:55

SB!!!!!!!!!!!!!
Go Pats:)
en vagyok a legnagyobb magyar amerikai patriota
ha van Isten nyerunk

Dikusz 2017.02.05. 22:04:41

@hagyma: itthon is sokan esznek, ha nem is a levesbe, inkább mellé. A gulyás-, bableveshez meg kell is.
Medvehagyma most népszerű itthon, ahhoz is finom a pirított zsemlekocka, na meg a jó kis köménymagos leveshez is:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.05. 22:19:29

@Dikusz: tudom, 40 evig ottthon eltem, fura volt nekem mikor kekszeket meg kenyeret konkretan beletettek a levesbe

Topy 2017.02.06. 14:45:07

@Ez vagyok: szerintem minden karfiolnak fura szaga van, ahogy kezd melegeni a főzővízben! :D

Ez vagyok 2017.02.06. 14:54:24

@hagyma: Ettél közben csípős csirkeszárnyat?
Itt azt írta az újság, hogy ilyenkor ott mindenki azt eszik a meccs alatt :)

Ez vagyok 2017.02.06. 14:55:26

@Topy: A jó karfiolnak nem olyan a szaga :) Másféle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.06. 14:57:06

@Topy: Szerintem annak van szaga, amikor a fraktálok képződnek :))
süti beállítások módosítása