Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Sertésnyelv BL módra

2017.02.02. 07:00 Waka

Nem, nem Bajnokok Ligája, hanem Benke László. Ekézik mostanában a világbajnok mesterszakácsot (és mestercukrászt) rendesen. Valljuk be, nem minden ok nélkül. Megjelent egy videó, majd kisvártatva egy írás is. (Mondjuk, az a rántott pacal nem hangzik rosszul.) A kritikákra adott - szándékoltan vagy sem, nem tudhatom - otromba válaszával pedig sikerült újabb olajat (zsírt?) öntenie a tűzre. Talán jobb lett volna, ha meg sem nyikkan, ugyanis a lefikázott gasztrobloggerek elég keményen visszaszóltak. Laci bácsinak talán ideje lenne tudomásul vennie, hogy nem elszaladt mellette a világ, nem ő fújja a passzátszelet. A gasztronómiával foglalkozó blogok ma már jelentős mértékben formálják a közízlést, komolyan veszik, amit csinálnak, és a többség jól is csinálja.
Gyorsan megjegyzem, hogy magamat nem sorolom ebbe a körbe. Én azért főzök, hogy legyen mit ennem, a poszt ennek csak "mellékterméke", olyan, mint a mosogatás főzés után. Azzal a különbséggel, hogy ez utóbbit nem lehet elsumákolni, mert egy idő után nem lesz miből enni, és a konyhát nehéz szagok ülik meg. Természetesen folyton igyekszem valami újat kitalálni, de végül is az én hasamról van szó.
Azt viszont nem árt tudomásul venni, hogy népesség egy jelentős hányada azt sem tudja, eszik vagy isszák a gasztroblogot meg a bloggert. Ha hinni lehet a statisztikáknak, a lakosság közel 20 százaléka offline. Árnyalja a képet, hogy az előfizetések egy része céges, illetve, hogy egy négy tagú család négy mobilnettel és egy otthoni vezetékessel máris 125 %-ot produkál. Magyarország legszegényebb régióiban, a porba-sárba fulladt kistelepüléseken élőknek illetve egyes korosztályoknak nincsenek ilyen problémáik. Némelyek számára a napi betevő előteremtése is gondot okoz. Nekik a Rama a vaj, a parizer a szalámi, a Vegeta a fűszer és Benke László A Szakács. Az egész cécóról legfeljebb valamelyik kereskedelmi tévé hírműsorából szerezhettek tudomást, vagy ha véletlenül belelapoztak az Igazmondó Hírújságba - amit a tulaj néha megvesz - a kocsmában.
Egy szó, mint száz, Benke László - akárcsak Győzike - addig lesz műsoron, amíg igény lesz rá. Én magam alig várom azt a napot, amikor ez lesz az egyetlen problémánk, és felháborodott háziasszonyok tízezrei lepi el a Kossuth teret égnek emelt serpenyővel követelve a visszavonulását.
Addig is főztem egy kis sertésnyelvet Benke László módra.

Update:  Időközben az idős szakács kórházba került. A magyar gasztronómia "guruja", Schobert Update Norbert Facebook oldalán kelt védelmére: "... a divatos gasztrobloggerek aljasan összevágott videókkal és ocsmány, becsmérlő kritikákkal támadták a házias, egyszerű, vidám főzés Atyját...". "Miért kellett ezt a jószívű, idős Nagymestert a rosszullétbe kergetni?" "Mélységesen szégyelljétek magatokat! Én megvetlek titeket."

Ahogy az várható volt, akadt olyan, aki nem maradt adós. Szóval, megy az osztás rendesen.

20.jpg


Voltaképpen Esterházy-módra akart volna az a nyelv lenni, csak nem akartam az Esterházyakat megsérteni.
Ne gondolja senki, hogy ez az étel tisztelgés a "Mester" életműve előtt, mindössze arról van szó, hogy mikor receptet keresgéltem a sertésnyelvhez, ez jött először szembe, megnéztem és megtetszett. A magam ízléséhez igazítottam és elkészítettem. De milyen jól tettem!

Hozzávalók a nyelvhez és a szószhoz:
- pár sertésnyelv
- 1 sárgarépa
- fél szál petrezselyem gyökér
- 1 csokor petrezselyem zöld szára
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- negyed zellergumó
- 2 karika citrom
- 10 kapribogó
- 10-15 szem fekete bors
- 2-4 babérlevél
- 1 pohár 20 %-os tejföl
- 1 evőkanál mustár
- só

A zöldségkörethez:
- 4 sárgarépa
- 1,5 petrezselyem gyökér
- 1 fej vöröshagyma
- negyed zellergumó
- só
- őrölt fekete bors
- sertészsír vagy étolaj

A szalvétagombóchoz:
- 4 zsemle
- 20 dkg búzafinomliszt
- 2 dl tej
- 2 egész tojás
- 1 csokor petrezselyem zöld levele
- 1 fej vöröshagyma
- sertészsír vagy étolaj
- só
- bors
- 1 teáskanál cukor

1.jpg
Első körben a nyelvet tettem fel főni. A petrezselymet és a sárgarépát hosszában feleztem-negyedeltem, majd vékonyra szeltem, a zellert hasábra vágtam és szintén felszeleteltem, a hagymát felkockáztam. A fokhagymát a kés fokával megroppantottam és apróra vágtam a petrezselyem szárával egyetemben. A kapribogyót... Ekkor szembesültem azzal, hogy az a fél üveg kapribogyó, amivel futólag nap mint nap találkoztam a hűtőben, bizony felvette a néhai nevet. Foszladozó szuszmákok úsztak a zavaros, diószínű lé alján. Mivel tudvalévőleg a Lusta a másik nevem (nem a Dick, bár alkatra hasonlítok), ez az összetevő most kimaradt a fogásból, tekintve, hogy egyetlen porcikám sem kívánt elkutyagolni boltba. Majd valahogy majd megbékélek ezzel is.
Az egészet egy lábasba tettem, felöntöttem vízzel, sóztam és feltettem kis lángon főzni. Itt jött volna a kapribogyó, citromot viszont tettem bele, valahogy kívánkozott hozzá a savanykás íz.

2.jpg5.jpg
A zsemléket felkockáztam és a sütőben zsemleszínűre pirítottam. Helyreállt a béke és harmónia a világban, zsemleszín lett a zsemle. Félretettem hűlni.

4.jpg
A vöröshagymát finomra vágtam és sertészsíron megpirítottam. Ezt is félretettem.

6.jpg
A körethez való zöldségeket a német V-Gyulával juliennere metéltre vágtam.

3.jpg
Egy lábasban zsírt hevítettem és a zöldségeket feltettem párolódni. Sóztam, borsoztam.

7.jpg
Fedő alatt, víz hozzáadása nélkül "roppanós puhára" pároltam.

10.jpg
Egy tálba tettem a gombóc hozzávalóit a zsemle nélkül és elkevertem.

8.jpg
Hozzáadtam a zsemlét, alaposan összekevertem, hogy a zsemlekockákat mindenhol bevonja a tészta és elfelejtettem fényképezni.
Egy alkalmasnak látszó méretű alufóliát az asztalra terítettem, megkentem zsírral és ráigazítottam a tészta (csaknem) felét.

11.jpg
Ráhajtottam a fóliát, kicsit elegyengettem, hogy hurkaforma legyen, feltekertem, majd szorosan összecsavartam a végeit. Aztán elővettem a tésztafőző lábost, és konstatáltam, hogy abba ugyan bele nem fér. Rövid spekulálás után kitaláltam, hogy akkor majd a sütőben egy tepsiben készítem el, rácsra fektetve, víz felett gőzölve. Összeállítottam a másik hurkát is. Két dolog megint nyilvánvalóvá vált. Egyrészt, hogy nem sikerült - még hozzávetőlegesen sem - megfelezni a tésztát, másrészt, hogy a második adag olyan vastag, hogy a tepsi fedője alatt nem fog elférni. Maradt a fólia, összedolgoztam két csík keskeny alufóliát, és azzal fedtem be.

12.jpg13.jpg
Hármas fokozaton egy órát kapott, és a végeredménnyel több, mint elégedett voltam, ritka szépre sikeredett.

18.jpg
Közben a nyelv is megfőtt, kiszedtem a léből, a babérleveleket és a citromkarikákat is kihalásztam, majd a főzőlét a zöldségekkel visszatettem a gázra. Amikor a nyelv meghűlt egy kicsit, lehártyáztam.

14.jpg
A tejfölt kikevertem a házi mustárral és behabartam belekevertem a zöldséges lébe. Lisztet nem tettem hozzá, úgy gondoltam, elég sűrű lesz nélküle, és az is lett. A cukorral kicsit ellensúlyoztam a mustár és a citrom savasságát.

15.jpg

16.jpg
Felforraltam majd botmixerrel pürésítettem. Nyilván, ha egy egészen kicsit kifinomultabb lennék, szitán törtem volna át, de a francnak sem volt kedve vesződni vele, legalább a bors is apró lett.

17.jpg
Készen lett minden, szeltem egy kis nyelvet és tálaltam.

19.jpg
Prímán sikerült, a mártás finoman pikáns volt, a zöldség roppant, a nyelv meg olyan zamatos lett, pár szelet megízesített egy nagy halom köretet. A gombóc másnapra eléggé megszikkadt, ha gőzöljük, szaftosabbra kell csinálni, növelni kell a tej mennyiségét.
Jobbulást Laci bácsi!

54 komment

Címkék: tojás vöröshagyma citrom mustár fokhagyma tejföl sárgarépa kapribogyó zsemle babérlevél sertésnyelv petrezselyemgyökér zellergumó feketebors sertészsír szalvétagombóc Esterházy petrezselyem levél búzafinomliszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1612162993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EsGyé 2017.02.02. 08:11:42

Hmmm. Nagyon szeretem a nyelvet es ezzel a gombocos korettel igen Jol nez ki! Johet! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.02. 09:01:32

Kezdésnek nem rossz :) Sőt!
Szerinted miért "szalvéta" gombóc a neve? Mert textíliában (fehér asztali szalvétában) főzték vagy gőzölték őseink. Amitől persze vesz is fel sok-sok nedvességet. Akkor másnap nem panaszkodnál, hogy kiszáradt :)
Amit nem értek: miért nem rántottad ki a nyelvet :))))

Hopp! Mindent visszavonok, megnéztem az eredetijét a receptnek. Az öreg vízben főzte ki a gombócot, ahol a víz láthatóan beszivárgot a fólia alá (szépen bugyborékolt a két vége), Az övé tán nem száradt ki másnapra ... Ja, és kihagytad a keményítőt a szószból - nem is lett olyan szép tapétaragasztó állaga :)))
Tréfa félre, nagyon jó eledelt rittyentettél, gratulálok!

EsGyé 2017.02.02. 09:14:31

Laci bacsit meg sajnalom. Sajnos beleallt megelhetesi media szereplonek, es annak ez a vege. Kar erte. Mert azert valljuk be, megiscsak nyert versenyeket nemzetkozileg, es arrafele nem Venesz ur bibliaja volt a merce...

Boar... 2017.02.02. 09:31:07

Tegnap beugrottam egy pecsenyesütőhöz falni valamit. Nagy örömömre volt sült nyelv.
Sajnos semmit nem éreztem az ízéből, ez a rohadt mononukleózis vagy mi totál elvette az ízérzésemet.
Benke Lacibácsi "munkásságát" megfelelő szűrőn keresztül kell szemlélni. A vegeta számomra értelmezhetetlen a konyhában de az öreg ötletei és technológiái messze többet mutatnak mint az az öncélú majomkodás amit az önmagukat "gasztrobloggerként" aposztrofáló nyálas kis belvárosi buzik művelnek miközben a kb. húsz kifejezést tartalmazó trendszótár szavait variálják tetszőleges sorrendben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.02. 09:51:00

@EsGyé: @Boar...: Amennyit láttam tőle, abból azért kiderül, hogy tud az öreg főzni rendesen. A filmjeinek köszönhetően sokan fogtak bele a főzésbe, mert nála minden olyan egyszerű! Már ezért megérdemli a főhajtást. Viszont megélni neki is kell valamiből, és csak ehhez ért - hát ezt csinálja.
Vegetám nincs is itthon, csak házi, ami szárított, aprított zöldségekből és levelekből áll. Azzal is módjával bánok, nem mindenütt kell az úszkáló apró morzsa a lében:)

Fenchurch68 2017.02.02. 11:58:09

De rég ettem nyelvet! Exanyóstól mindig füstölt nyelvet kaptam karácsonyra.
Édesem nem eszi a nyelvet - nem lehet a finnyásságát egy szálra felfűzni, mert pl. kocsonyát, körömpörköltet, zúzát eszik -, de gondolom meg lehet ezt úgy is csinálni, hogy a nyelv mellé bekerül valami más körbepirított hús.

A Laci bácsi-féle stílusnak szerintem megvan a maga helye, csak ne tegyék kötelezővé. Kórházba meg elég nyilvánvalóan nem a gasztrobloggerek aljas intrikája miatt került, aki ilyen testi állapotban van, ráadásul már nem is fiatal, annak bizony lesznek mindenféle életmódfüggő betegségei. És hát ugye jó pénzért a vegeta meg a norpiápdét sem keserű, egyetértek EsGyével: aki örömlánynak áll, ne csodálkozzon, ha meg...környékezik.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.02. 12:16:56

@EsGyé: "Laci bacsit meg sajnalom. Sajnos beleallt megelhetesi media szereplonek, es annak ez a vege."

No látom te is lemaradtál egy kissé a világtól.

Mert. Laci bácsi megöregedett, tehát nem kell sajnálni. Aki megéri, az mind megöregszik, te is, meg akik ekézik a tatát, azok is. Ha meg nem halnak előbb. Megért sok rosszat, sok jót, sok szépet. Megtanult jól, és egyszerűen főzni, mert az éhes ember nem ér rá 10 órát szuvidálni, az enni akar időben, ezért az ételnek gyorsan és ízesen el kell készülnie. No ezt próbálja Benke László megmutatni.
Nem ált be megélhetési média szereplőnek, mert ő már nagyon régóta főz a tv-ben, csak nem nagyon lehett látni, mert műsora a déli órákban jutott el a nézőkhöz.

Az is jó az öreg tudományában, hogy az ételei gyorsan elkészíthetők. Enni meg nem akkor kell, amikor a sütőben 6 órát aszalt hú elékszül, hanem amikor az evésnek ideje van.

Minden tisztelet az öregé ( meg a többié is ) aki sok évtizedes tudását megpórbálja átadni a hálátlan utódoknak. Akik majd akkor döbbennek rá, hogy mekkorát vesztettek, amikor hazaérnek eset éhesen, és nem lesz aki átadja a régi tudást, a szuvid húsnak meg még kell vagy három óra a fürdetővízben. Bár talán mindig akad egy fickó, aki majd nekik tud jó tanácsokat osztogatni, mint nekem is tette már egyszer-kétszer.

Waka nyelve meg nagyon jól néz ki ( nem is nyújtogatja:D ), és biztosan finom is.

Dikusz 2017.02.02. 12:28:34

Waka: gratula, jól néz ki a tálalás, és finom is biztosan.
A fenti közeli képen a nyelv úgy néz ki, mint egy kis orrszarvú:))

A mesterszakács-gasztroblogger témáról más a véleményünk, de ez remélem nem baj, ha kulturáltan tudjuk megbeszélni. Laci bácsi a szakmájában nem is keveset tett le az asztalra, ha idejétmúlt(szerintem nem az)amit csinál, akkor is. Azért mert évtizedek óta szerepel, még nem lehet lesöpörni a tudását. Én nem tudom ki az a fördős zé, aki elindította az adok-kapok vitát, van-e a szakmában valamilyen képzettsége, de nem hiszem, hogy egy lapon lehetne emlegetni szakmailag Benke Lászlóval. A vegetás-reklámnak meg évtizedek óta arca, ahogy valamelyik ételfutár cégé is, ha jól emlékszem. Ebben igaza van @Fenchurch68:-nek
Amikor rákerestem a gasztroblogger szó jelentésére, találtam egy blogot, ahol a hölgy leírja igen korrektül (ő maga is az) a szó jelentését. Teljesen egyetértek vele.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.02.02. 16:46:20

Köszönök szépen!
@Andrass9: Volt már szalvétában főtt gombócom is. Az nem volt ilyen szép márványos: blogkocsma.blog.hu/2012/10/06/egybensult_hus_knedlivel
A kényszerhelyzet szülte sütőben párolás volt a kiszáradás oka, de azért olyan nagyon szikkadt nem volt.
@EsGyé: @Dikusz: Köszönöm!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.02. 16:54:29

@Dikusz: Fördős Z-re nem érdemes még egy mondatot sem vesztegetni.
Ami a gasztrobloggereket illeti: én nem érzem magam annak, se mesterszakácsnak. Csupán szeretek főzni, és ezt az élvezetet megosztani másokkal.
A főzés nálam azért fontos, hogy másokat etessek :)
Persze kiakadok egy-két - számomra rettenetes - recepten, de ettől még mindet elolvasom, és tanulok belőlük.
Jellemző módon én nem ismertem Laci bácsit (nem nagyon nézek TV-t, így reklámot sem), csupán a nagy internetes felhördülésre néztem meg jópár filmjét. Őszintén bevallom, hogy szórakoztatott. Nem mintha nekiálltam volna jegyzetelni, hogy ezt meg kell próbálni - addig nem jutottam. Viszont nem nagyon értettem a felhördülést, hisz nem most kezdte, generációk ették a főztjét, és még mindig itt vagyunk. Lefordított rengeteg divatos receptet az átlag háziasszony nyelvére, akik azután meg is főzték (pl. a lasagne receptje :). Hogy én hányféle "bolonyai" receptet láttam és kóstoltam, aminek köze nem volt egy sugo-hoz!!! Viszont sokaknak legalább nem a "milánói makarónit" kellett enniük (és mennyivel gyorsabb volt az elkészítése is).

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2017.02.02. 17:06:36

Igen becsületes ennivaló , és tényleg úgy néz ki mint az Eszterházy módra készített borjúfelsál . Régen még fiatalkoromban , Erdélyben a csao-idején mikor nem lehetett húst kapni / különben amióta a románok megszállták Erdélyt , sohasem lehetett rendesen húst kapni /, anyám marhanyelvből főzte a vadast , mert azt még lehetett szerezni ,/ nem kapni ! /; szóval igen finoman készítette nem zsemlegombóccal hanem vastaglaskával , de igen szép emlékeim vannak róla !

paprika. 2017.02.02. 17:16:21

az elobb csinaltam ilyet
csak marhabol

itt americaban marhabol meg baranybol fozunk
jol telenyomom papricaval
kelly is szereti

ha jol bekajaltunk leulunk a tv ele mecset nezni
nagyon szretjuk
meg egymast is

sajat hazban sajat nagykepernyos tv
ez az igazi americai lifestile

Ez vagyok 2017.02.02. 17:46:54

@látjátok feleim szümtükkel: Épp ma volt egy interjú a rádióban egy mélyszegénységben élőkön segítő aktivistával.
Azt mondta, hogy hiába is adunk segélyként bármilyen főzési alapanyagot a rászorulóknak manapság, vagy nem tudja elkészíteni azért, mert nincsenek meg a hozzávaló eszközök (ezek között tűz, vagy valamibármi amin megfőzhetné), vagy nem tud főzni.
Ha ő sokakat megtanított főzni, már az egy nagy tett.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.02. 18:06:28

@Ez vagyok:

Ezért ragadtam én ebben a kocsmában. Az előd sm volt egy rossz blog, met valahgy értették a bloggerek a lényeget, de én itt érzem igazán azt, hogy magért az evés/etetés élvezetéért történik a főzés. Jó az is, hoyg a mindennapi tapasztalatokat megosztjuk, így olyan ízek is bekerülnek a látókörünkbe, amiről sokszor tudomásunk sem volt.

Én régebben sokszor főztem különlegességeket, olyan ételt, ami idő és anyagigényes volt, azonban amióta gluténmentesezek, azóta jobban érdekel a minél egyszerűbben, gyorsabban, ízesebben történő főzés. Teccenk a minimalista ételek pont ezen okból.

Fenchurch68 2017.02.02. 18:08:25

@Ez vagyok: Van egy álmom. Ha nyernék a lottón, építenék szerte az országban közösségi házakat, ahol lehet mosni, fürdeni, főzni és főzni tanulni. (Meg mindenféle életrevalóságot is, mint mondjuk banki és postai ügyintézés, alapvető ügyiratok elkészítése, alapfokú jogszabály-értelmezés. Tudom, és értem, hogy fontos a Toldi első éneke memoriterként, meg a másodfokú egyenlet megoldóképlete, de beférne mellé még ez-az.)

Ez vagyok 2017.02.02. 18:37:48

@Fenchurch68:
:)
Ez a családra van hagyva, olyanra is, amiről fentebb írtam :(

Dikusz 2017.02.02. 20:16:41

@Andrass9: éppen ezért szeretem olvasni a blogodat, mert látszik, hogy profi amatőr vagy, aki szeret (és tud is) főzni. Különösen az tetszik, hogy hétköznapi ételeket posztoltok ki. Ami idegen tőlem az a szakszavak használata, én szeretem a köznyelvben használatos kifejezésekkel olvasni a recepteket.
Nekem is van olyan ismerősöm, aki nagyon szeret főzni. Ugyanilyen lelkesedéssel, és kedvvel készíti az ételeket, ahogy ti.

Régebben hobbim volt, hogy mindenféle szakácskönyvet, folyóiratot (Magyar Konyha, stb) vásároljak. Szeretem olvasgatni őket, nem egy könyvet Laci bácsi lektorált (híres séfekét is). Gondolom írt is könyvet, és tanított is. Ha valaki kicsit is figyelte a versenyeket, azért tudta, hogy van neve a szakmában. Ezért bosszantanak azok a vélemények, amik leértékelik a munkásságát. Magad is írod a filmjei alapján a tapasztalataidat.

A fickó 2017.02.02. 21:10:01

Waka! Zseniális bevezető, a kaját már el sem olvastam - komolyan mondom, nagyon tetszett. Linkek is. :) Ezen a néhány mondaton végképp behaltam:

"Voltaképpen Esterházy-módra akart volna az a nyelv lenni, csak nem akartam az Esterházyakat megsérteni.
Ne gondolja senki, hogy ez az étel tisztelgés a "Mester" életműve előtt, mindössze arról van szó, hogy mikor receptet keresgéltem a sertésnyelvhez, ez jött először szembe, megnéztem és megtetszett. A magam ízléséhez igazítottam és elkészítettem. De milyen jól tettem!"

Ah, BL a lejárt szavatosságú szakács.:) A gasztrobloggerek sem főznek jól, de legalább próbálkoznak vele. Az meg senki sem gondolhatja komolyan, hogy a mai fiatalok majd BL-től tanulnak meg főzni. Nekik a trendi FZÉ és csapata kell, akik erősen gesztikulálva verik beléjük a tutit. Azért G. Ramsay és J. Oliver nekem még hitelesebb, de ez az én bajom. Viszont tény, hogy eme két fazon hatására sokan kezdtek el főzni és ez jó. Visszatérve BL-re a durva konyhatechnológiai hibák, egyéb fa**szságok, nem nézhetők el egy "tanító" mesterszakácsnak. A hitvány alapanyagok, puruttya ételek és suta mozdulatok sem. Vicc kategória. :)
A sonkás banán forever. :D
Számomra BL egy kedves főzőcskéző, vicceskedő bácsi - nem más. Tanulni, biztos nem tőle fogok ..., de FZÉ-től sem.;)

A fickó 2017.02.02. 21:51:59

@látjátok feleim szümtükkel: "Az is jó az öreg tudományában, hogy az ételei gyorsan elkészíthetők. Enni meg nem akkor kell, amikor a sütőben 6 órát aszalt hú elékszül, hanem amikor az evésnek ideje van."
Nos, több ezer étel van, ami gyorsan elkészíthető és jó is nem kell ehhez BL "szaktudása".Ráadásul, amíg egy étel készül, addig is el lehet hasznosan tölteni az időt.

"Minden tisztelet az öregé ( meg a többié is ) aki sok évtizedes tudását megpórbálja átadni a hálátlan utódoknak. Akik majd akkor döbbennek rá, hogy mekkorát vesztettek, amikor hazaérnek eset éhesen, és nem lesz aki átadja a régi tudást, a szuvid húsnak meg még kell vagy három óra a fürdetővízben. Bár talán mindig akad egy fickó, aki majd nekik tud jó tanácsokat osztogatni, mint nekem is tette már egyszer-kétszer."

Én nem érzem úgy, hogy mekkorát vesztettem, hogy nem lettem követője BL-nek. Főleg, nem amikor este éhesen hazatérek, mert ott pihennek a hűtőben a napokkal, azelőtt elkészített szuvid húsok, zöldségek és fél órán belül, minimális konyhai tevékenység után már falatozom is a finom egészséges ételem. A legnagyobb dolog a igazi szuvidban, hogy éttermi szinten elő lehet készíteni az ételeket, sokáig lehet tárolni és a frissen készülttel egyenértékű fogásként tudom tálalni. Amikor meg készülnek, közben tudok bevásárolni, dolgozni stb. A 2-3˚C-on hetekig tárolható, a korrektül elkészített alapanyag, profi tasakban. :)
Az alábbi halas ételem is gyorsan elkészül kevés hozzávalóból, korrekt és modern és spórolós konyhatechnológiával.

afickofakanallal.blog.hu/2017/01/31/egyszeru_inyenc_hal-egytaletel_krumplival_edeskomennyel_vajjal_es_citrommal

Elárulom, nem Laci bácsitól lestem el. ;)

Fenchurch68 2017.02.02. 23:07:33

Ritkán pengetek ilyen romantikus húrokat - hogy témánál maradjunk, mondjuk egy tojásszeletelőét - de a kedvesemmel élelmiszernek tűnő tárgyak szempontjából nem igazán vagyunk egy platformon. És ez nem éket ver közénk, hanem még közelebb hoz egymáshoz. Megtanuljuk egymás elfogadását, szó szerint legzsigeribb szempontból. Első randinkon megettem a tökfőzeléket, amit főzött, sok kaporral. Soha többé nem teszek neki fokhagymát a kelkáposztafőzelékbe. Ha elmegy vásárolni, nem jön haza olajbogyó vagy büdös sajt nélkül, pedig szkafanderben sem nyúlna hozzájuk, ha nem nekem hozná.
Hát akkor meg nem fér el az univerzumban Lacibácsi, a surströmming, meg a molekuláris konyha is?

Fenchurch68 2017.02.02. 23:08:52

(Igazából csak annyit akartam mondani, hogy nem vagy-vagy, hanem is-is.)

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.03. 09:14:49

@A fickó: "A hitvány alapanyagok, puruttya ételek és suta mozdulatok sem. Vicc kategória."

No ezt mond el annak a sok kispénzű polgártársadnak is, akinek nem fussa "minőségi" alapanyagra, meg ha futná sem tudja beszerezni, mert nem viszed oda te sem ahol ők élnek. Nem véletlenül mondja a magyar, hogy szegény ember vízzel ( és nem szuvidáló eccájggal ) főz.

Ha nem vetted volna észre nem a szuvidálással van a baj, hanem a nagyképűséggel, a mások lenézésével. Azért jó volt tőled ezt látni, mert okos ember még ebből is tanul. Főleg az, aki még sosem találkozott a te félékkel. Egyébként szuvidáló eccájgot sem veszek, mint ahogy medvecsapdát sem.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.03. 09:21:49

@Fenchurch68:

Tudod a világban sokkal de sokkal több a Laci bácsi, mint a fickó. Sajnos a fickók sokszor vannak hatalmon, a természetükből adódóan ( részletekkel töltse ki mindenki maga ), még a konyhában is. A piacon viszont az uralkodik, aki a tömegeknek eldható árut kínál. Gondolom a szuvidáló készülék kevésbé fogy, mint a Laci bácsi műsora.

Azért szívesen venném, ha medve doki megynilvánulna szuvidálásilag. Tőle biztosan sokat tanulhatnánk a témáról.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.03. 11:55:48

@Waka:

Ezt is egybe lehetne sütni, akár knédlivel is.:D
Érdekes eg hal, még sosem hallottam róla. Mármint arról, hogy van melegvérű hal is.

index.hu/tudomany/til/2017/02/03/egy_csak_egy_hal_van_amelyik_nem_hideg_veru/

Topy 2017.02.03. 12:22:23

@látjátok feleim szümtükkel: najóóóvanmáááá, ekkora aranyhal a világon nincs! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.03. 13:03:25

@Topy: Figyu! Lehet, hogy valaki mesélt már arról, hogy valaki látott ilyet ... Wow - ez nem semmi egy hal!!!
Különben is, ez a hal megmagyarázza, miért kell hurkákat és zsírréteget növeszteni :)

A fickó 2017.02.03. 13:19:10

@látjátok feleim szümtükkel: A szegénység, nem egyenlő az igénytelenséggel, kulturálatlansággal, az a prolik privilégiuma. Az én családom, sosem volt gazdag, mint ahogyan én sem vagyok (egyáltalán). Laci bácsinak valószínűleg sokkal több pénze van. :) Viszont mi mindig igényesen, kulturáltan étkeztünk, sok mindent meg is termeltünk. Nekem azóta is hiányzik az a minőség, színvonal. Most még autóm sincs. Autó? Minek – akkor nem engedhetném meg magamnak a minőségi dolgokat, eltespednék. Így viszont az igényes és egészséges ételre, életre költök. Ha feldobom a pacskert, mit vihetek magammal, maximum az addig megélt élményeim.

Topy 2017.02.03. 13:44:28

@Andrass9: kéne neked egy ilyen a tóba!
mondjuk ki kellene mélyíteni kicsinyt... :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.03. 15:54:13

@A fickó: "A szegénység, nem egyenlő az igénytelenséggel, kulturálatlansággal," ide kell egy pont.

Ezt megint túltoltad: "az a prolik privilégiuma."

Úgy érzem nem egy malomban őrlünk, de azt látom, hogy te elég tahó vagy. Miért a prolik privilégiuma az igénytelenség? Tudod te ki a proli?

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.03. 15:56:36

@Topy:

Ez olyan szép hal, hogy én még soha nem örültem ennyire indexes oldalnak, mint ennek, pedig szoktak szépségeket hozni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.03. 16:25:17

@A fickó: Azt hiszem, kicsit túltolod a beképzeltségedet.
Most kitöröltem a véleményemet, de képzeld ide ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.03. 16:27:11

@Topy: Egye fene, kimélyítem! Ezért a halért megérné. Hogy szegény mit fog a mini tóban csinálni, azt nem tudom, de majd megoldja, mint @A fickó: a prolik privilégiumát...

trux77 2017.02.03. 17:13:45

@A fickó: "Ha feldobom a pacskert, mit vihetek magammal, maximum az addig megélt élményeim. "

És majd Belzebubnak meséled, miközben ő a minőségi porhüvelyedet kavargatja az üstjében?

Ez vagyok 2017.02.03. 18:14:29

@trux77: Hát, ja.
Semmit nem viszünk magunkkal.

Dikusz 2017.02.03. 18:52:37

@Andrass9: Majd függőlegesen úszkál, le- és fel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.02.03. 18:54:35

@Andrass9: Én főleg a Streetkitchen-féle bombasztikus kifejezésektől mászok a falra. Brutális, durva, etc. A csudának kell ilyen jelzőkkel illetni egy ételt?
@A fickó: Azt ne feledjük el, hogy van olyan település, ahol egyetlen kis CBA vagy COOP üzlet van - esetleg akad olyan, akinek már oda is kihívás eljutni -, és annak kínálatából kell megoldani a bevásárlást.
@látjátok feleim szümtükkel: www.youtube.com/watch?v=QIwFWOel8HY 3:30-tól filéznek egyet, gyönyörű húsa van.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.03. 20:27:21

@Waka:

Köszi, ez nagyon jó videó, tényleg csudásan szép húsa van.

A fickó 2017.02.03. 20:47:41

@Waka: A Streetkichen a fiataloknak való, nem kötelező odamenni, aztán fanyalogni, az én világom sem ez. De a fiatalok vevők rá és inkább erre legyenek vevők, mert legalább elkezdenek főzni.
Nem ilyenekről beszélek, a kényszerhelyzetben lévőkről - amúgy meg a világ fele éhezik, de erről is hiába beszélünk úgysem változik meg.

Boar... 2017.02.04. 12:53:36

Szvsz. aki a pisztrángot pikkelyezi vagy a friss gombát a hűtőbben punnyasztja napokig ahelyett, hogy felhasználná, az ne kérjen számon semmit Benke Laci bácsin.(Azt nem teszem hozzá, hogy ne írjon gasztroblogot, mindenkinek joga van hülyét csinálni magából)
Mondom ezt úgy, hogy nem kedvelem különösebben az öreget tehát nem "bevédeni" akarom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.04. 16:03:25

@Boar...: Pisztrángot még soha, de lazacot sajnos kell - pedig egy család!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.04. 16:05:31

@Waka: Ez a hal csodás volt! Gondolom egy Yellow tail tuna - annak van ilyen vastag, nagy, piros húsa. Semmiképpen sem @látjátok feleim szümtükkel: bemutatott lény, ami tényleg egy csoda!!!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.02.04. 18:11:12

@Boar...: Halhúsfeldolgozás órán az első öt leckében benne volt a compóval együtt.
@Andrass9: Valóban az egy yellowfin tuna. A @látjátok feleim szümtükkel: által említett hal 3:21-től látható.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.04. 21:25:21

@Waka: Életemben nem ettem finomabb halat, mint az!!!! Sajnos erefelé nem lehet hozzájutni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.04. 21:31:43

@Waka: Na, megnéztem! Hát ... a legszebb álmaimban is ezt a halat szeretném látni!!! Hogy a csudába lehet ilyen gyönyörű filét készíteni?????...
A következő életemben ilyet szeretnék főzni!!!!!

Boar... 2017.02.04. 22:06:30

@Waka: Compónál annyiban necces a dolog, hogy elég szálkás emiatt nem árt irdalni, viszont ha fent van a pikkely, akkor bőr felől nem könnyű feladat. Viszont a húsz-harminc dekás példányokat nincs szívem filézni.
Azért megoldom, ha nagy ritkán kerül az asztalra... :-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.02.05. 14:43:00

@Andrass9: Remélem, meghívsz. :)
@Boar...: Olyan ritka vendég, én inkább visszaeresztem.

Boar... 2017.02.05. 19:00:03

@Waka: Én már csak a halboltban szoktam hozzájutni, ott meg nincs hová visszaereszteni.

2017.02.22. 21:29:21

Az a kimaradt kapribogyó pedig nagyon kell hozzá! ;)
Ha már Eszterházy-as.

blogkocsma.blog.hu/2013/12/03/eszterhazy_rostelyos

/bocs, hogy ez jutott eszembe róla/

ekat 2017.04.07. 20:20:33

Valaki világosítson már fel arról, hogy Benke László hol, mikor és miben volt világbajnok?....
süti beállítások módosítása