Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Isley: A hokkaido tököt is szeretem, tömör a húsa, és mindig édes..... volt, mert pont két hete sikerült ... (2017.10.24. 12:25) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (67) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Töltött káposzta Szilveszterre

2017.01.07. 07:00 Andrass9

Bár az szerintem mindig jó, de ha pár nappal az új év elõtt elkészül, akkor még összeérni is van ideje. Vettem is sok káposztákat, meg egy fej harasztot is, annyi biztos elég lesz.

35.jpg

Abszolute minimalista káposzta lett: se fül, se farok, se orra nem került bele. Kolbász is csak a töltelékbe keveredett. A káposztába azért jutott egy kiadós adag oldalas, meg egy kis füstölt is, mert az jó.

Mivel azt terveztem, hogy mindenki kap belõle az utcában, nagy mennyiséget állítottam össze:

  • 2,5 kg savanyúkáposzta (most két forrásból, hátha valamelyik nem olyan jó)
  • 1,5 kg savanyú fejeskáposzta
  • 1 kg darált sertéshús
  • 1/2 kg darált marhahús
  • 1 pár sütnivaló kolbász
  • 2 kg csíkozott oldalas
  • 3 vereshagyma
  • 3 tojás
  • 20 dkg rizs
  • 20 dkg füstölt húsos szalonna
  • 1 kis birsalma
  • kolbászzsír
  • csombor, babér, pirospaprika, kakukkfü, só

12.jpg

A nagy pulykasütõ lábasomba hoztam egy csokor meggyfaágat, amivel kibéleltem a lábas alját. Ez egyrészt megakadályozza, hogy leégjen, másrészt finom ízt ad hozzá. Megszórtam savanyúkáposztával.

10.jpg 11.jpg

Megszeltem az egyik oldal szalonnámat, mert kell ám a pörköltbe, meg a káposztába is füstölt áru. Csuda finom illata volt!! Felkockáztam a hagymával együtt, és ment a fazékba egy kis kolbászzsírral. Amikor kiengedte a zsírját, kapott egy kanál pirospaprikát, meg az összes oldalast. Ez utóbbit lesütöttem zsírjára, majd felöntöttem egy liter vízzel, félrehúztam a tûzön, hogy csak kislángon rotyogjon.

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

A kolbászból kinyomtam a húst a darálthúsos tálba. Beleütöttem a tojást, megszórtam sóval, fehérborssal, kakukkfüvel és pirospaprikával. Még egy kanálka csilipasztát is adtam hozzá: nem árt, ha kicsit csíp a töltelék.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Feltettem a rizst fõni egy serpenyõben, és míg az elkészült, alaposan összekutyultam a darált húst a hozzávalókkal.

21.jpg

Mehetett is bele a megfõtt rizs is. A maradék fej hagymát is megdinszteltem, mert az kell a töltelékbe. Ezeket szépen megkevertem. Kóstoltam: még kért egy kis sót, de mást nem.

22.jpg 23.jpg 24.jpg

A lábas alján készített káposztaágyat megszórtam csomborral, rejtettem bele két babérlevelet és beleaprítottam a birsalmát. Elkezdtem a gombócokat töltögetni. A fejeskáposzta igencsak öregecske volt, nehéz formázni, de azért kitöltöttem az elsõ sort 41 töltelékkel.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

Megszórtam káposztával a tölteléksort. Rátettem az oldalasokat, beleöntöttem a levét is. A maradék tölteléket az oldalasra pakoltam, de az már csak 18 darab volt. A fejeskáposzta maradékát vékonyra szeltem, azt is rátettem a pirosló részekre, és a hátralévõ helyre egyenletesen savanyúkáposztát szórtam.

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

Felöntöttem vízzel, majd betoltam a sütõbe 180 fokra. Rettentõ súlya volt - hamarosan nagy durranással leesett a ráccsal együtt a sütõ aljára. Lejjebb nem esik! Békénhagytam bõ két órára, amikorra már elég sok levet elfõtt, pedig fedõ alatt sült.

33.jpg

Feltettem a tûzhelyre két lángra, felöntöttem még vízzel és fõtt további hat órát, mert elaludtam mellette. Ez nagy hiba volt: teljesen puhára fõtt a káposzta :( Nem is mertem a szomszédságnak vinni belõle ...

Kilenc napja naponta eszem legalább 4 tölteléket, kevés káposztával.

34.jpg

... és sok tejfellel.

36.jpg

Nem hiszem, hogy kibír még 4 napot, de ha marad ez a hideg, akkor eláll. Ha nem, akkor a kutyával osztozunk rajta ...

86 komment

Címkék: tojás hagyma rizs szalonna babér darálthús savanyúkáposzta birsalma oldalas pirospaprika csombor kolbászhús haraszt kakukkfü

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr212094615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.07. 07:15:15

Attól még nem rossz a káposzta, hogy puhára főtt. Az íz a lényeg.:D

Egyébként eddig soha nem hallottam olyat, hogy a töltött káposztába eőre megfőzik a rizst. Hiszen a nyers rizs lemáló keményítője adja a töltött káposzta kötőanyagát.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.07. 07:37:22

ez egy nagyon jo kaja lehet
de koze nincs a toltottkaposztahoz

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.07. 10:30:42

@hagyma:

Már miért ne lenne?

Az anyám még birkával is főzött töltött káposztát, a birka az apróba volt, a disznó meg a töltelékben. Nagyon jó volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.07. 10:53:48

@látjátok feleim szümtükkel: Nem jól emlékeztem a receptre - nekem a tölteléknél általában főtt rizs jut az eszembe, mint pl. a paprikánál, ami szétdurranna, ha nyers rizst tennék bele. Az irodalmat pedig nem olvastam át :) A töltelékek nagyon jók lettek így is, arra nem is panaszkodom.

Dikusz 2017.01.07. 11:10:06

@Andrass9: ebbe én is mindig belefutok, mármint a rizs főzésébe. Igaza van@látjátok feleim szümtükkel: -nek, egyszer megpróbálom nyers rizzsel én is. A káposztát én is jól megfőzve szeretem.
Áruld el légyszíves merrefelé laksz. Ha ilyen szomszédaim lennének, akik töltöttkápit főznek nekem lehet odaköltöznék:)))

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.07. 11:25:29

@Andrass9:

Én a töltelékbe mindig nyers rizst teszek, és annak figyelembe vételével adagolom a tölteléket a helyére.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.07. 12:01:17

@Dikusz: Nálunk a szomszédság egész jó! Én is kapok tőlük mindenfélét. A kocsonyaszezonban pédául rendre csereberélünk :)
Én viszont nem szeretem a puhára főtt káposztát. Meg a gyerekeim se szeretik. A szomszédokat meg se kérdeztem ...

A fickó 2017.01.07. 13:21:00

@látjátok feleim szümtükkel: Az íz a lényeg, akkor turmixold össze. :D Minden részlet fontos a gasztronómiában, az evés is igen komplex élmény. Az ízlelőbimbóinkon kívül a szemünk, orrunk, fülünk is része ennek.
A rizst nem megfőzzük, hanem csak párpercig előfőzzük, megduzzasztjuk, így sokkal kevesebb folyadékot szippant fel a húsból, az szaftosabb marad. Így is elegendő keményítő oldódik ki, ahhoz, hogy egyben tartsa a húst. Mert tojás ugye nem kell bele. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.07. 13:28:32

@A fickó:

Vannak akik nem tudnak csak turmixolt ételt enni, gondolod nekik íztelenül is jó?

Tudom, lehet humorizálni, meg mindenkibe belekötni, de attól, hogy egy kicsit szétfő az étel, még nagyon ehető. Nem mindenkinek a te stílusú tálalásodtól jó az étel. Sőt sokaknak. Mert lehet csicsás, ha ízek nincsenek benne. Ízlése meg mindenkinek saját van.

Az ecceri ember is megözvegyült és új asszonyt vitt a konyhába. Aki sajnos nem tudott olyan jó ízű ételt főzni, mint a néhai. Eccer sikerült lekozmálnia az ételnek, mire a férj felrikkantott, ez pont olyan jó, mint amit megboldogult feleségem főzőtt.;D

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.07. 13:29:54

@Andrass9:

Akkor meg dobd ki a francba, ha nem szereted!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.07. 13:58:55

@látjátok feleim szümtükkel: ne kelljen mar mindig hozzatennem, hogy NEKEM nem ez a toltottkaposzta
en fozom nem sutom, kanallal eszem, nem teszek ra 2 dl tejfolt stb.
az enyemnek leve van, a kolbasz nem a toltelekbe megy
nem fozom meg a rizst, sot neha gerslivel csinalom
egyszoval az en toltottkaposztam egy teljesen masfele etel ennel, de ezt a sult rakottkaposztat is nagyon ennem jofele kenyerrel

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.07. 14:06:05

a ho betakart minket, minimum 2 napig innen ki nem mozdulunk

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.07. 14:21:19

@hagyma: Minket meg a fagy. Napközben -12C!
Csak annyit dugom ki az orromat, hogy megetessem a kutyát :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.07. 14:22:36

@látjátok feleim szümtükkel: A töltelék finom lett - szintúgy az oldalas. A szálas káposztát megette a kutya némi töltelékkel, meg az oldalas csontjaival.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.07. 15:04:48

@hagyma: Nem - szófogadó kutya, ezzel nincs baj. Csak SOHA nem jöhetett be a házba! Akkor se tudtuk becsalni, amikor leesett egy tojás ...
13 év alatt hozzászokott, hogy kinn lakik. Mondjuk nincs rossz helye: a nappaliról a teraszra hármas üvegajtó visz (pocsék szigeteléssel). Azután kb 45 cm-re (a fal vastagsága) van egy zsalugáter. Nos ebből kettő zárva van, a két ajtó között van kialakítva egy kutyaházszerűszég, ami éldalról a meleg üveg, illetve hungarocell, alulról 15 cm-es szivacs szigetel. Minden kutyánk itt lakott, egy se választotta a felajánlott kutyaólat. Persze nem csoda, mert az üvegen kereszül lát minket, így részt vesz az életünkben is. Ez ráadásul a tüzijátéktól se bolondul meg, valamint megőrül az izgalomtól, amikor előveszem a légpuskát :)

Dikusz 2017.01.07. 15:17:24

@Andrass9: erre mondják azt, hogy lennék nálatok kutya:)))
Micsinálsz a légpuskával?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.07. 15:53:11

@Dikusz: ne hidd
be sem engedi a hazba es rendszeresen eleszi elole a kajajat

1kutya 2017.01.07. 15:57:46

csatlakozom @hagyma: kollegához, ez egy jófajta rakott savanyú, de nem töltött káposzta!

A kutya meg nálam is kint lakik, otthon a frankón szigetelt ólban, itt apóséknál meg a fáskamrában, a malacoknak bekészített fél körbála szalmában (nem is nagyon jött ki még ma belőle, kivétel, mikor délelőtt voltunk egy jó másfél óra területbejáráson :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.07. 16:22:50

@1kutya: Neked is boldog újévet :)
Tudnál nekem egy igazi töltöttkáposzta receptet adni, hogy megtanuljam? (Csak paradicsom ne legyen benne ...)
Hagyma kolléga nem autentikus, mert neki nincs levél hozzá, ami szerintem nem árt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.07. 16:24:35

@Dikusz: Célbalövök :)
Ne higgy @hagyma: -nak, csak Topy kommentjei vezetik félre :))))

Waka 2017.01.07. 17:28:44

Köszönök szépen!
Hát, én sem így készítem, ettől függetlenül jöhet.
@Andrass9: Arra az autentikus töltött káposzta receptre én is kíváncsi lennék. Talán majd a Pannon Gasztronómiai Akadémia megmondja, ahogy a ragu alla bolognese esetében az Olasz Gasztronómiai Akadémia. Ha a wikipédiának hihetünk, az elsőként leírt változatnak köze sincs a maiakhoz: mek.oszk.hu/08300/08343/08343.htm#3

Fenchurch68 2017.01.07. 19:15:37

A töltött káposzta pont az az étel, amit három falvanként másképp csinálnak, elég nehéz lenne belőle autentikus receptet találni :)

Én sem főzöm a rizst (csak olyan Fickó-szerűen - leforrázom, és kicsit állni hagyom, de ha épp kimarad ez a lépés, az se baj), nem teszek a töltelékbe tojást, és én is levesebben szeretem, (viszont teszek rá jó sok tejfölt), de rengeteg töltött káposzta variációt ettem már, és ha nem azt vártam el, hogy ugyanolyan legyen, mint amit a nagymamám főzött, akkor mind finom.

A töltött paprikába se főztem még meg soha a rizst, nem tömködöm tele szorosan, oszt annyi.

Engem nem zavarna, hogy András káposztája szétfőtt, de nem jelentkezem kármentésre, mert még a miénkből is van három töltelék :D

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.07. 19:35:48

@hagyma:

Valaha régen a töltött káposztát vászonfazékba főzték, ami nem fért be a rakott sparhelt lerjéb, ezért ment a kemencébe, ahol bezony sült miközben megfőtt.

Dikusz 2017.01.07. 20:13:43

@Andrass9: @Waka: szerintem kimondani azt, hogy melyik az igazi, elég nehéz.
Szerintem 1kutya az erdélyi módon készült töltöttkáposztára gondolt. tájanként/országonként másképp készítik. Nem ettem még, de biztos ti is tudjátok, hogy Szabolcsban nem savanyított káposztát használnak, nekik az az eredeti.

Dikusz 2017.01.07. 20:16:54

@Andrass9: célbalövés:))
Nekem egy Angliában, tengerparton élő barátom csúzlival próbált egy sirályt eltalálni. A madárka rossz irányba repült, véletlenül a saját ablakát csúzlizta ki :))

Dikusz 2017.01.07. 20:20:10

@Fenchurch68: azt kérem, mert a sajátomba már nem volt fáradt voltam gombócot csinálni, így székelykáposzta lett belőle:)
Legközelebb kipróbálom e rizs forrázását, ha előfőztem akkor szétfőtt, ha csak úgy tettem bele, akkor kemény maradt.

EsGyé 2017.01.07. 21:28:25

@Dikusz: es igy meg olcson meguszta! Igen-igen borsos birsag var valakire, ha rajtakapjak a siralyok vegzalasan!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.07. 23:07:51

@látjátok feleim szümtükkel: falusi legend
ahogy irtak felettem szinte hazankent maskeppen csinaljak nemhogy falunkent
@EsGyé: a siraly is vedett madar?
annyi vam mint a dog, floridaban konkretan a kezembol akarta kivenni a hamburgert

Dikusz 2017.01.07. 23:38:46

@EsGyé: De nem találta el. Mondhatta volna, hogy direkt csúzlizta ki az ablakát, a sirály nem is volt ott:))
Inkább az a valószínű, hogy a borsos bírság bármilyen állat vegzálásáért jár.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 01:23:16

@Dikusz: akkor nem olhetem meg a csotanyt, a legyet szunyogot?
meg mi van a vadaszokkal,, azok eleg kemenyen vegzaljak oket:)
horgaszok?
a siraly egy kifejezetten kocsog madar

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 01:28:55

hu, elfelejtettem tegnap a lottot feladni, ez az utobbi 8 eben egyszer fordult elo, akkor rogton nyertem volna $ 100-at, ami nem megrazo, de ha megegy szam bejott volna akkor 100 ezer let volna, na azota feladom kethetente
so, lenyeg a lenyeg, alig tudtam feljonni a hegyre, sajnos vennem kell egy 4x4-es kocsit
de hat mi akartuk a videki eletmodot
qrwa sok ho esett, de erdekes modon eltakaritottak a mellekuton is gyorsan, de ster lefagyott
jeg ellen meg nem sok esely van felfele
lefele nem volt gond:)
fasirt keszul

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.08. 07:19:29

@hagyma:

Miért lenne legenda? Én láttan anno berakott sparhetot, amiben még tésztát sütni is művészet volt, nagylábos meg nem volt ( mert pénz se volt rá, meg nem is lehetett kapni ), és a kemencében sült/főtt télen sok minden. Pl. a sólet, rétes, kalács is. Mert a kemencét télen minden nap befűtötték. Nem lévén más tüzelő eszköz.
Persze ottan amérikában még a csótány is nagyobb, mint erre.:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 09:51:18

@látjátok feleim szümtükkel: amit felsoroltal azt sutoben kellett, ez nem kerdes
namost szerintem a huslevest a spatherton csinaltak
ha az elfer, elfer a kapi is
ettol fuggetlenul en nem vagyok a sutes ellen, de en fozom
a csotanyok valoban nagyobbak, de felenk nincs, floridaban volt sok
a nyari kaposztat en is sutom, de az nem savanyubol keszul
a savanyut fozom, jo sok level:) es nem hosszukasra, labdaalakura:)
a fasirt kulonlegesen jo let 27 db

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 09:54:49

az idojaras aggaszt, nejemnek kene melozni, lehet veztek neki

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.08. 10:39:02

@hagyma: A weather channel szerint eseménymentes nap lesz, se eső, se hó, se erős szél. Szerintem bejuttok a városba.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 10:42:26

@Andrass9: befele nincs is ond, cask visszafele, az utolso 100-200 meterunk merdek, ha az lefagy, ott fel nem jossz a lancerral, tegnap megszenvedtem vele
kezi valtoval vagy 4x 4-el nem gond
az autopalya nem gond az tiszta

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.08. 12:03:48

@hagyma: Tény, hogy elsőkerékmeghajtás nem kedvez a lefagyott meredeken ...
Hamár úgyis lementél a városba, vegyél ammónia műtrágyát, vagy környezetbarát jégoldót (rossz esetben sót), amit tégy be a kocsiba egy műanyag bögrével. Azzal fel tudod magad előtt szórni a saját nyomvonaladat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 12:17:43

@Andrass9: van de 200 meterre nem eleg, most indulunk, remelem fel tudok jonni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 13:45:55

feljottem:)
az autopalya OK a fel es lehajtok tragedia, mellekutak szintiszta jeg
igy vilagosban azert egyszerubb volt mint tegnap este, mertem nagyon svungot venni a jeg elott, de ebben is va kihivas
nem talalom a madaretetomet, pedig szegenyek szarban vannak

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.08. 14:11:14

Ezt el kell azonnal mondani.

Szilveszterre kakassült volt ( igaz lábast nem szabad ilyenkor főzni, mert elkaparja a szerencsénket, de én szeretem a kakassültet) .
Elég lassan fogyott a hús, és mára megmaradt egyik comb. Gondoltam a szaftjával együtt lesz belőle egy kis leves.

Karalábot, sárgarépát, paszternákot és mésfél kisebb édesburgonyát kockára vágtam, a kakassült zsírján megpirtottam, majd bele tettem az összevágott húst, a csontokat, egy darabka gyömbért és annyi vízzel felengedtem, hogy ellepje. Amikor a zöldségek megfőttek, még kiegészítettem vízzel, feljavítottam a fűszerezést és felforraltam.
Annyira finom lett a leves, hogy ezért fickónak külön hálát kell mondanom. Nála olvasrtam ugyan is valahol egy ételében, hogy főzött bele édesburgonyát. Nagyon jó ízt tud adni egy levesnek is.

A sült, ízes húsból, maradék pörköltből, de nem maradék, hanem szándékosan elősütött húsból is, nagyon jó étel készíthető. Pl. mint ez a poszt béli káposzta. Ami mellesleg töltött is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.08. 14:28:30

@látjátok feleim szümtükkel: Jól hangzik bizony! Ez olyan amerikai leves :) Ott előbb kapsz édeskrumplit, mint simát és gyökér sincs, csak paszternák :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.08. 14:45:38

@Andrass9:

Közben elkészült a desszert is.

Kaptam ősszel egy adag birsalmát, amit én nem szeretek, és ezek már kezdtek összeszalódni. Gondoltam valami lesz ezekből is.
Vékony cikkekre vágtam ( még vékonyabbra kellet volna ), és elkezdtem lerakni egy tűzűlló tálba. Közben törtem a fejem, mit kéne rá rakni. Szétnéztem és találtam két dl tejszínt ( sajnos habtejszín volt, de talán jobb is ), kókuszreszeléket nagyszeműt, sütőrumot, vanilia kivonatot, cukrot, tojást, sütőport, és riszlisztet. Akadt két banán is.

A tejszínbe került egy jó púpos kanál rizsliszt, egy teáskanál sütőpor, a tojás, kevéske cukor, vanilia aroma, és jól összekutyultam.
A birsalmát megszórtam kristálycukoral és kókuszreszelékkel, ment rá egy sor karikára vágott banán, újabb sor birsalma, cukor, rum, kókusz, banán, és az utolsó sor bírsalmára ráöntöttem a tojásos tejszínes keveréket. Megszórtam megint cukorral és kókusszal, rátettem a fedőt, majd irány a sütő. Kicsit magas fookozaton sütöttem, szép piros lett a teteje, de néhány vastagabb birsalma nem puhult meg kellően. Az íze viszont leírhatalan. Nem lett nagyon édes, és a kókusz nagyon feldobta.

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.08. 14:46:38

@Andrass9:

Nekem volt gyökér, de úgy éreztem az édesburgonyához a paszternák jobban megy, és úgy is lett.

medvedr 2017.01.08. 16:28:13

Nem tudna varlaki arra tanácsot adni, hogy mennyire kell kimosni az apró káposztát, hogy ne legyen se túl sós és savanyú esetleg íztelen. Én itt szoktam elrontani. @1kutya: Helló !

medvedr 2017.01.08. 16:29:42

@látjátok feleim szümtükkel: birsalmából pálinkát kell főzni! Szigorúan.

Waka 2017.01.08. 17:34:27

Köszönök szépen!
@hagyma: Viszont szépen eltakarít minden dögöt a tengerpartról. Afféle tengeri dögkeselyű. Igazából szerintem állatkínzásról szólna inkább a dolog.
@látjátok feleim szümtükkel: Ezeket fotózhatnád, és kitelne belőlük 1-2 vendégposzt. :)
@medvedr: Én ki szoktam facsarni - amennyire csak tudom -, utána annyi vizet öntök rá egy tálban, amennyi ellepi, kicsit fellazítom, majd újra kifacsarom. Az elsőként kicsavart lével főzés közben be tudom állítani az ízeket, ha esetleg nem lenne elég sós/savanyú.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.08. 17:40:00

@medvedr: @Waka: Nekem lehet, hogy szerencsém van, de eddig szinte minden káposztát kimosás nélkül tudtam megfőzni (mondjuk nem ennyire, mint most ...).
Tán egyszer vagy kétszer volt olyan alkalom, hogy én is kinyomtam erősen, felengedtem - de a levet mindig felhasználtam a végén. A feleségem persze reklamált, hogy túl sós vagy savanyú - azért mindig elfogyott :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.08. 17:40:50

@hagyma: És hogy hozod haza??? Akkor már setét lesz, nem?
Csak kellett volna icemelt-et venni :)

EsGyé 2017.01.08. 17:59:47

@hagyma: csak azert nyilvanitottak vedette, hogy a tulzasba esett megtorlasok miatt a veget ne hogy tenyleg vedette kelljen nyilvanitani.
Amugy nekem is vettek mar ki solmindent a kezembol, ezert nem is nagyon eszunk szabadban a frekvrentaltabb helyeken lent a parton.
En pl Pont ezert rettenetesen utalom oket, arrol nem is beszelve, hogy egy meg ropkeptelen fioka milyen koncertet tud leadni hajnalban mikozben eppen repulni tanitjak. Az ablakon a csorevel kopogo siraly meg mar borderline horror!

EsGyé 2017.01.08. 18:02:32

@Dikusz: vegulis persze, de a tulzott megtorlasok miatt inkabb vedette nyilvanitottak oket. Igy nagyobb az elrettento ero talan. Nemtudom. Alatbarat vagyok, egy-ket kivetellel... :)

EsGyé 2017.01.08. 18:06:28

@Waka: valoban allatkinzas miatt. Csak ez nekem nem jott az ujbegyemre.

Dikusz 2017.01.08. 20:37:17

@látjátok feleim szümtükkel:
akkor nem lábast kell főzni, hanem fazekat:))))
Amúgy a leves nagyon finom lehetett, a desszert is jó, ötletes.

Dikusz 2017.01.08. 20:40:38

@medvedr: sosem szoktam kimosni, én szeretem savanyúan. Általában a piacon veszem az árusoktól (mind vecsésiek), sosem volt túl savanyú.
@Waka: írta meg a tutit:)@Dikusz:

Dikusz 2017.01.08. 20:42:47

@Andrass9: szoktam kérni mindig a káposztára egy kis levet pluszban. Egész másra használom, de csak akkor, amikor tudom, hogy nem kell elmennem otthonról:)

Dikusz 2017.01.08. 20:54:40

@EsGyé: az egy-két kivétel netántánesetleg politikusféle lehet :)))

Nyilván állatkínzás, ha megsebzi a madarat, bármennyire káros is. Az ottani sirályok jóval nagyobbak egyébként, mint amilyenek itt láthatók. Én sem ezt a megoldást választottam volna.
Egy ismerősöm mesélte, egyszer talált egy fészekből kiesett szarkafiókát. Telefonált a megfelelő helyre, de azt mondták neki, csak nem képzeli, hogy egy olyan sok kárt okozó madárért kimennek.

Topy 2017.01.08. 21:19:39

@Andrass9: Bíró úr kérem, ez a színtiszta igazság! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 21:35:57

@Andrass9: mar hazahoztam 7-3-ig dolgozik
a reggel a huzosabb

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 21:36:49

@Waka: a vadaszat nem alatkinzas, ne mennyel at sotetzoldbe:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 21:40:36

@EsGyé: megerett a vilag a pusztulasra, ha mar a siraly is vedett madar, foleg hogy a kutya nem akarja vadaszni, elelemnek sem alkalmas

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 21:43:16

@Dikusz: be is tenne a kaput ha minden fiokaert kimennenek, en nagy allatbarat vagyok, de tulzasokba ne essunk ez a termeszetes kivalasztodas
sokan voltak a feszekbe, ez a szarka tajgetosza

A fickó 2017.01.08. 22:00:54

@látjátok feleim szümtükkel: A különféle sültek csontjait amelyekről kellően nagyvonalúan van levágva a hús össze lehet gyűjteni a mélyhűtőben, később remek pecsenyelé, barna alaplé főzhető belőlük, hagymafélékkel, ízesítő csokorral. :)

A fickó 2017.01.08. 22:06:48

@medvedr: Készíts saját káposztát, én évek óta nem veszek -kovászolok szentesi laposból. 3 nap alatt kész nem kell nyomkodni és a levét is felhasználom az ételhez, nem túl sós és nem is túl savanyú. Kimosott, kiáztatott káposztában hol van az érték? :)

A fickó 2017.01.08. 22:08:53

@hagyma: A nagyüzemi állattartás meg már számomra kimeríti az állatkínzás fogalmát. :(

Waka 2017.01.08. 22:47:13

@hagyma: Nem a vadászat állatkínzás, hanem csúzlival sirályra lőni. Ha már ki akarja nyiffantani, durrantson bele egyet a sörétessel. Amúgy, csak akkor ölök állatot, ha meg akarom enni, vagy ha a kajámra pályázik.

Dikusz 2017.01.08. 22:51:08

@A fickó: egyszer próbáltam saját káposztát készíteni. Nem sikerült, lenne egy jó recepted?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 23:14:34

@Waka: mondjuk en akkor is ha ram palyazik
de en meg eletemben nem oltem csotanynal nagyobb allatot, ugy remlik

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.08. 23:15:23

@hagyma: Akkor jó, hazaértetek. Csak ilyen helyen alapvetően fel kell készülni csúszásmentesítésre, mert a 4WD se biztos, hogy feljön.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.08. 23:17:08

@hagyma: Ebben a hülye országban az állat megölése álatkínzásnak minősül! Barmok!
Ha lelövöm a támadó vadat, az mitől kínzás? Meghal!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.08. 23:19:15

@A fickó: Csak egy gond van a 3 napos kovászos káposztával: az ízének semmi köze a "savanyú káposztá"-hoz.

A fickó 2017.01.09. 00:11:08

@Andrass9: Valóban, mert a kovászolt sokkal finomabb és káposztásabb. :) Persze jót kell készíteni ebből is. A készétel is jobban ízlett eddig még mindenkinek aki evett az ezzel készült káposztaételemből. Az meg már más kérdés, hogy eszébe se jutott, hogy nem klasszikus savanyított káposztából készült, csak meglepődött, amikor elmondtam. Ha nem tartanám jobbnak, szerinted küzdenék vele? :D
Nyersen érezni a különbséget, de elkészítve ételnek már nem, előtte évekig készítettem a töltött kápit taposottból, de mit kellet küzdeni vele, hogy évről évre ugyanolyan legyen a káposztám. Egy káposzta termelő ismerősöm készített saját szentesi lapos káposztából, de nem tudtam megenni, mert szétmarta az arcom. Én ugyanabból kovászoltam perfekt lett és onnantól kezdve ...
Summázva akár nincs köze, akár van én továbbra is sajátommal fogok főzni. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.09. 00:37:24

@Andrass9: mi felkeszultunk, ha sok ho esik, vagy nagyon lefagy az ut, nem megyunk sehova, ilyen egyszeru

@A fickó: 2 kulonbozo etel , en az igazi taposos hordoskaposzta hive vagyok

EsGyé 2017.01.09. 08:41:11

@Andrass9: en sem tartom allatkinzasnak a vadaszatot. Ugyanakkor tamado allat? Legfeljebb vaddiszno ami rad tamadhat otthon... Ez igy mar egy kicsit South Parko-os lenne. Abban volt egy resz, amikor mindig mielott lottek volna valamire kotelezo volt a "vigyazz! Tamadni akar!" felkialtas.
Tulszaporodas ritkitasara, allomanyjavitas miatt szerintem teljesen rendben van vadaszni. Ellenben a kulfoldi vadaszoknak rendezett szinte bekotott szemu verfurdokkel en sem ertek egyet.

Topy 2017.01.09. 09:15:37

@Andrass9: @hagyma: hólánc :) az sokszor még sárban is jól jön :)
extrém sportot kedvelőknek meg csörlő a kocsi elejére :D

Topy 2017.01.09. 09:16:33

@Andrass9: na de bíró úr, jogerős ítélet nélkül leültet? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.09. 10:28:08

@Topy: Már jogerőre emelkedett, ahogy felállt! :)

Ez vagyok 2017.01.09. 15:42:58

@Dikusz: Én a töltelékbe való rizst egyszeres mennyiségű vízzel addig főzöm, míg be nem szívja. Ez pár perc.
Aztán kicsit hagyom hűlni és csak akkor keverem a többihez.

Dikusz 2017.01.09. 20:25:22

@Ez vagyok: csináltam már így is, de akkor is szétfőtt. Aztán rájöttem, valószínű túl korán tettem a káposztába főni a gombócot.