Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Isley: A hokkaido tököt is szeretem, tömör a húsa, és mindig édes..... volt, mert pont két hete sikerült ... (2017.10.24. 12:25) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (67) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Duplán fonott karácsonyi foszlós kalács FRISSÍTVE!

2016.12.28. 07:00 Andrass9

A gyerekek foszlós kalácsot kértek. Bár sokat sütöttem már gyerekkori emlékek alapján, most mégis Limarához fordultam az ötletért.

10.jpg

Talán a legegyszerûbben elkészíthetõ, ámde fantasztikus kalács lett az eredmény!

Még a hozzávalók listája is igen rövid:

  • 60 dkg BL55 liszt
  • 1 ek búzasikér
  • 4 dl friss tejszín
  • 3 ek cukor
  • 2,5 dkg élesztõ
  • 1 tojás
  • 1 tojás fehérje
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek tej

11.jpg

A lisztet a keverõtálba szitáltam, majd belemorzsoltam az élesztõt. Rászórtam a cukrot, egy csipet sót, beleütöttem az egész tojást és az extra fehérjét. A sárgáját kistálban félretettem. A robotgépben elkezdtem kidagasztani, de túl hígnak itéltem, ezért került bele a sikér.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Ezzel már 20 perc dagasztással szép selymes tésztát kaptam.

16.jpg

Letakartam konyharuhával, és megvártam, míg bõ kétszeresére megkel. Ez olyan 1,5 óra alatt sikerült.

17.jpg

Lisztezett deszkán kinyomogattam belóle kicsit a levegõt, majd szétosztottam 2:1 arányban.

18.jpg

A kétharmados részbõl hosszú rudat hengergettem. Kettéhajtottam és összecsavartam (legközelebb ebbõl is 3 szálat készítek, és rendesen összefonom). Egy sodrófával mélyedést készítettem, amit kikentem a tejjel összekevert sárgájával.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A maradék tésztát háromba vágtam és vékony, hosszú szálakat hengergettem belõlük.

23.jpg

Kicsit gondolkodnom kellett, hogy készül a háromszálas hajfonat - de sikerült!

24.jpg

A fonatot beleillesztettem a tojással kikent mélyedésbe, és 20 percig tovább kelesztettem a tésztát. Ezalatt begyújtottam a sütõt, és 180C-re beállítottam. A megkelt tésztát lekentem a maradék tejes tojással.

25.jpg 26.jpg 27.jpg

Betoltam a sütõbe egy sütõlapon. Negyven percet sült 180 fokon. Csodás lett, csak éppen elborult a fonat az alapon :(

28.jpg

Mondták a gyerekek, hogy a másik oldalról fotózzam, úgy eladhatom posztnak :)

29.jpg

Klassz lett! Foszlós, könnyû, nem túl édes - ahogy a nagykönyvben (és Limaránál) van megírva. Munka alig van vele: még az élesztõt se kell tejben felfuttatni ...

Tanulság: Mélyebb vályút kell készíteni a fonat részére, hogy legyen válla, ami tartja.

Szakmai trükk:

Minden kelttésztánál a mûanyag keverõtálba beleszitált száraz anyagokat a mikróban 30 másodpercig melegítem. Ez most még arra is jó volt, hogy a jéghideg tejszínt ellensúlyozza.

FRISSÍTÉS:

 

Nem hagyott nyugodni a kalács eldõlt formája, ezért gyorsan sütöttem egy újabbat a gyerekeknek. Összetevõi azonosak, ezért nem is listázom. A robotgép 15 percig dagasztotta, mikorra már elég fényesnek itéltem.

30.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg 36.jpg 37.jpg

Kézzel átgyúrtam, és egy csodás látvány fogadott: látszanak a sikér szálak, amik összefogják a tésztát (második kép)! Kicsit meglisztezve egy órát kelesztettem.

38.jpg 39.jpg 40.jpg 41.jpg

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam tán kisujjnyi vastagságra, majd kb kétharmadából 3 hosszú szálat hurkára sodortam, és összefontam. A jénai tepsibe helyeztem egy sütõpapírra. Sodrófával most is mélyedést készítettem a közepére, de ez se lett igazán mély, viszont eléggé szétlapult a tészta. Megkentem a tejes tojássárgájával. A maradék tésztából kisebb fonat lett, amit ráhelyeztem a nagyobbik fonatra. Végül az egészre rákentem a tojássárgájás tej maradékát, attól lesz szép fényes.

42.jpg 43.jpg 44.jpg 45.jpg

Pihentettem 10 percet, majd 180 fokos sütõben 30 perc alatt megsütöttem. Ez most nem dõlt el :)

46.jpg

Ha lehet, még foszlósabb volt, mint az elõzõ. Feleségemnek is nagyon izlett, a gyerekek majd mindet meg is kapták...

47.jpg

(A kutyának ebbõl nem adok!)

20 komment

Címkék: tojás tejszín élesztő cukor liszt sikér

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5412075941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Dikusz 2016.12.28. 08:53:55

Nagyon jól néz ki. Szerintem alulra inkább négyfonatos tekercset tegyél. Nagyon régen, augusztus 20-ra készítettem kilencfonatos kalácsot. Gyönyörűen sikerült, viszont nagyon "nehéz" lett, nem ilyen foszlós.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.28. 14:43:30

@Dikusz: Nem engedték, hogy még egyet süssek! Túl gyorsan elfogyott ez is :)

Waka 2016.12.28. 15:45:44

Köszönök szépen!
Csucsu lett, nagyon jól néz ki! Nagyon megkívántam, komolyan elkezdtem töprengeni a holnapi zserbón. Kalács zserbó ízesítéssel... :)

Waka 2016.12.28. 15:52:34

Azt hiszem, meg is van: www.limarapeksege.hu/2011/11/adventi-kalacskoszoru.html
Aszalt gyümölcsök helyett apróra tört étcsokoládét teszek bele, meg kicsit több vajat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.28. 16:10:46

@Waka: A vajjal egyetértek, de a csoki mellé azért tegyél valami pikánsat is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.28. 16:11:44

@Waka: Persze, ha lekvárrad kened meg, akkor az már majdnem zserbó (a diót se hagyd el)

Waka 2016.12.28. 17:04:56

@Andrass9: Az eredetiben is szerepel a lekvár (birs). Mindenképpen teszek bele, hogy ne potyogjon ki a töltelék, mikor bevagdosom. Lehet, hogy lesz benne egy kicsi aszalt meggy, van még itthon valahonnan. :)

A fickó 2016.12.28. 21:07:44

Az alja kissé tömörnek látszik a képen és a kérge sem elég vastag. Vagy rosszul látom? Bocs, a kritikai észrevételt, de a párommal "kalácsfüggők" vagyunk. Kenyeret ugyan nem sütök, viszont kalácsban szerintem elég gyakorlott vagyok. :) Auguszt Elemér receptje nálam a verhetetlen kategória. Érdemes kipróbálni.

magyarkonyhaonline.hu/receptek/tabani-kalacs

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.28. 21:39:41

@A fickó: Nem hiszem, hogy nálam az Auguszt recept nyerő lenne, de köszönöm az észrevételeket! Azt hiszem elég sok kalácsot sütöttem életemben (kicsit talán többet, mint te és a párod), hogy meg tudjam itélni a minőségét. Ez utóbbinak nem volt tömör az alja, valamint szerintem egy kalács az nem kenyér, aminek kérge kell, hogy legyen ...
De nem vitatkozom, hisz mindenki másképp csinálja :)
Köszönöm a véleményedet, mindenből tanulok valamit!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.28. 21:40:44

@A fickó: Visszavonom - a kép szerint valóban kicsit tömör az alja ...

Waka 2016.12.28. 21:50:39

Épp most értem haza egy rekreációs célú (hasmars) rumhörpintésből progresszív nyakalássá fajuló meetingről. Objektív vagyok, és megértő.
@A fickó: Teljes mértékben igazad van. Netán illusztrálnád egy magad sütötte kaláccsal a felül vastag kérgű, alul szellős etalont? Mondjuk egy képpel? Olyan jó lenne.

Waka 2016.12.28. 21:55:30

Van egy palack bor valahol az erkélyen. Megyek, megkeresem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.28. 22:34:04

@Waka: Átküldök egy üveggel ... Egészségedre!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.28. 22:36:06

@Waka: Érdekes módon az összes referenciakép egy tőle független oldalra mutat ...
De sebaj - majd megtanul kalácsot sütni ő is :)

Isley 2016.12.29. 08:21:12

Sziasztok! Húsvétkor sütök kalácsot, de mindig édeset.

Persze, ha a gyerekek kérnék, én is sütnék bármikor :).

Waka 2016.12.29. 13:19:22

@Andrass9: Köszönöm! Elég is lesz egy időre. :)
@A fickó: Valóban.

Ez vagyok 2016.12.29. 17:34:22

@Andrass9: Kalácsnak még soha nem álltam neki, úgyhogy elismerés mindenkinek, aki süt. Kiskoromban húsvétkor a sonka-főtt tojás-torma mellett mindig kalács volt és isteni.
Más: ma végeztem a fűszerpaprika őrléssel. Volt 5 db kétméteres édes, 4 db kétméteres erős és 3 db macskapaprika füzér. Az édessel nem volt semmi gond, viszont a csípősek...
Először kiszedtem a magot és kiszelektáltam az esetleges penészes belsejűeket kézzel. Már ekkor gyanakodtam, mert kezdett mindenféle kifolyni a fejemből. Aztán megtörtem famozsárban egy 40 cm-es sulyzóruddal és kávédarálóval többmenetben megdaráltam. Namost, a férjem, aki az irodájában volt tízméternyire tőlem is heves köhögőrohamokkal küzdött, én nem egészen voltam magamnál a hatrétegű pelenka alatt... Iszonyat erős aromájú lett.

Waka 2016.12.29. 18:52:09

Elkészült a mű, hamarost poszt lészen belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.29. 23:21:44

@Isley: Én is így vagyok vele - nem tudok ellentmondani nekik, ha arra kérnek, hogy süssek valamit :)))