Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • she_wolf: @látjátok feleim szümtükkel: Ennek utána kellett néznem. Ez valahol Németországban van, arra gond... (2017.10.24. 13:12) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (24) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (67) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (4) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Frankfurti

2016.12.22. 07:00 Waka

Nem, nem leves, valami más. Persze levessel kezdődött. Egészen pontosan megkívántam egy jó frankfurti levest. Aztán eszembe jutott, hogy a héten már volt krumplifőzelék két napig, a főtt krumpliból meg elég volt egy időre. Olyan ételt kellett kitalálnom, amiben nem futok össze ilyesmivel.
Persze, ha valamit csűrni-csavarni kell, nem kell a szomszédba mennem egy kis ihletért. Törtem a buksit, milyen ételt lehet főzni egy frankfurti leves hozzávalóiból, úgy, hogy ne leves legyen a végeredmény. Elhagytam a vizet és feltaláltam a frankfurti buktát. Akadt, aki kiflinek hívta, de annak túl vastag volt, batyunak meg túl hosszú. Nevezzük bárhogy, igen jó étel lett.

19.jpg


Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg burgonya
- 50 dkg búzafinomliszt
- 20 dkg 20 %-os tejföl
- 10 dkg sertészsír (lehetőség szerint füstölt szalonnából kisütve)
- 15 dkg kolozsvári szalonna
- 1 egész tojás
- 2,5 dkg élesztő
- só

A "töltelékhez":
- 6 nagy kelkáposzta levél
- 45 dkg 20 %-os tejföl
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- őrölt köménymag
- só
- 12 db virsli

Először a szalonnát vágtam apró kockákra és kisütöttem. A pörcöt kiszedtem a zsírból és félretettem.

1.jpg2.jpg
A kelleveleket félbevágtam és kivágtam belőlük az eret. Sós, köménymagos vízben blansíroztam a leveleket, majd azokat is félretettem hűlni. Épp csak annyi ideig főztem őket, hogy kicsit veszítsenek a rugalmasságukból.

3.jpg
A krumplit sós vízben puhára főztem. Villával összetörtem - ennyi kis krumpliért nem maszatolom össze a krumplinyomót - és kihűtöttem.

4.jpg
A 10 deka tejfölben elkevertem az élesztőt.

5.jpg
Az összetört krumplihoz adtam a lisztet, az élesztős tejfölt és a sima sertészsírral 10 dekára kipótolt szalonnazsírt. Beleütöttem a tojást és megsóztam.

6.jpg
Pár további kanál tejföllel beállítva a megfelelő állagot, lágy tésztát gyúrtam és meleg helyen a duplájára kelesztettem. Kicsit nehezen ment neki, a tálat végül a meleg vízzel feltöltött mosogatóba kellett állítanom, hogy meginduljon a tészta.

7.jpg10.jpg
Míg a tészta összekapta magát, a töltelékhez szánt tejfölt összekevertem a szalonnapörccel, a finomra vágott vöröshagymával, a lereszelt fokhagymával és egy késhegynyi őrölt köménymaggal.

8.jpg9.jpg
A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztottam.

11.jpg
A tésztát a virslinél valamivel szélesebbre, nagyjából szögletesre nyújtottam. Megkentem a tejfölös kencével.

12.jpg
Ráfektettem a kellevelet, beletettem a virsli, majd feltekertem.

13.jpg14.jpg
A tésztákat hajtással lefelé sütőpapírral bélelt tepsire tettem és további fél órát kelesztettem. Mikor megkelt felvert tojással megkentem.

15.jpg16.jpg
Hármas fokozaton kb. 40 percig sütöttem. Imitt-amott kicsit kirepedtek, de különösebb bajuk nem lett.

17.jpg
Finom volt, pontosan hozta a frankfurti leves ízvilágot. A tészta nagyon jó puha lett, köszönhetően a benne lévő krumplinak és a lédús tölteléknek. Másnap, mikróban felmelegítve sem okozott csalódást.

18.jpg
Aztán szokás szerint megbukott az okoskodás. Ott álltam 80 deka maradék kelkáposztával meg vagy 6 pár virslivel. A buksi nem segített, pedig még egy kis rozéval is megtámogattam. Nem sok választásom maradt: pulutykát főzök a maradékból sült virslivel vagy frankfurti levest. Ez utóbbi lett. Van még egy fél fazékkal, ha valakit netán érdekel.

51 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma tejföl élesztő virsli frankfurti leves kelkáposzta kömény búzafinomliszt frankfurti bukta

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9712065957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Dikusz 2016.12.22. 08:05:48

Jól néz ki. Már csak azt akartam írni, hogy egy kis leves illett volna mellé:)
Más okból, de látom, te is rájöttél:))

turósmácsik 2016.12.22. 08:28:58

Hát ez nagyon klassz! A kelkáposzta nem szokványos megoldás süteményben, pedig ez most nagyon ott van.

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.22. 13:08:20

Felénk volt egy mondás, és akkor alkalmazták, ha valami nagyon jónak találtatott. Az arra érdemesültnek mondták, hogy ezt jól eltaláltad, a tied a levesből a gyökér.:D

Szóval ez brilliáns ötlet, és nagyon jól néznek ki a kiflik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.22. 13:48:44

@turósmácsik: ez nem sutemeny, ez egy turbozott hot dog

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.22. 15:41:38

Klassz kaja! Küldheted a félfazék levest, megeszegetem a kifli nélkül :)

Topy 2016.12.22. 16:03:24

kelképosztának nem vagyok barátja, én biztos kicserélném sült hagymára (bocs, nem személyeskedés! :D ) és akkor már tényleg a hotdoghoz húz :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.22. 16:09:32

@Andrass9: @Topy: en megmondom oszinte ez utan a poszt utan kedvet kaptam egy frankfurti leveshez:)
de elobb bableves lesz

Topy 2016.12.22. 16:22:11

@hagyma: mondjuk a frankfurti levest én is szeretem, de savanyú káposztával :)
na jó, savanyított/kovászolt kelkáposztával is el tudom képzelni :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.22. 16:35:12

@Topy: sorry de frankfurtileves savanyukaposztaval az nem frankfurti leves:)

Topy 2016.12.22. 16:52:11

@hagyma: ezért kötöttem kompromisszumot a savanyított/kovászolt kelkáposztával :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.22. 16:57:50

@Topy: kaposztaleves
de nem frankfurti:)
ujevre less toltott kaposzta is:)

Topy 2016.12.22. 17:05:01

@hagyma: jegyzem meg, nem a kelképosztától frankfurti a frankfurti leves hanem a virslitől! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.22. 17:13:53

@Topy: na latod
kb ez a frankfurti leves

Waka 2016.12.22. 17:39:58

Köszönök szépen!
Látom, mindenki fantáziáját megmozgatta a dolog. :)
Az ötlet nyomán ketten is főztek levest, az egyik kollegina pedig lejegyzetelte a receptúrát hétvégére.
@hagyma: @turósmácsik: A sütemény szó édes, sült ételt jelent. Van egy pár ilyen szavunk: kezdemény, vélemény, eredmény. Mondjuk azt, péksütemény, és máris belefér egy csomó sós és édes dolog.
@Andrass9: Nyisd az ablakot.
Fél délután vásároltam, főleg a betegeskedő Kistesó számára, kutya fáradt vagyok. A piacon és a boltokban mindenki meg van őrülve, mintha a világvége közeledne. Ehhez magam is hozzájárultam természetesen.

Ez vagyok 2016.12.22. 18:11:44

A frankfurti levesbe nem kell krumpli.

Fenchurch68 2016.12.22. 18:27:47

Nagyon tetszik, meg is csinálom a kölkeknek tésztaburkolattal, magunknak meg a kelkáposzta-burok tetejére is kenek majd a tejfölös cuccból. Lehet, hogy unortodox módon lesz harasztba tekert példány is, mert hagymáéktól eltérően itt ugyan kapni lehet (bár számomra teljesen érthetetlen módon hasábnak hívják), viszont a családban csak nekem van rá igényem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.22. 18:39:06

@Ez vagyok: hogyne kene
ez az en tokeletes frankfurtileves receptem:)
@Fenchurch68: ez a hasab ertelmezhetetlen, mondjuk a harasztot sem mindenki tudja
a haraszt az haraszt
nem zorog ha nem fujja a szel
nem, a hasab nem zorog
a haraszt az zorog
UFF

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.22. 18:46:54

ja es boldogon voltam katona
az egy kaposztas falu
igen a haraszt / kulso kaposztalevel/ valoban zorog ha fuj a szel
ezt tanusithatom
es ott is voltak nyulak
nem mertem leloni az ortoronybol
meg nem is akartam, de azert volt bizonyos vadaszoszton
a mi nyulunk amelyik jarkal akertben az tinedzserkorban van es a nejem oltalma alatt all

Topy 2016.12.22. 21:53:46

@Waka: a sütemények közt is van sós :)
ahogy nézem, nincs is általánosan érvényes definició rá:

"A sütőcukrászati termékeket az jellemzi, hogy

1. liszt felhasználásával készülnek,
2. lényeges alkotórészük cukor (vagy egyéb édesítőanyag),
3. elkészítésük lényeges mozzanata a tésztakészítés,
4. a tésztát meg kell sütni.

A fenti meghatározás a süteményféleségek zömére jellemző, de kivételek is vannak, mert pl. a sós teasüteményekben nincsen cukor, habcsókban nincsen liszt és az ostyaféleségek hígfolyós anyaga csak tágabb értelemben nevezhető tésztának."

www.szamosmiklos.hu/cukrasztankonyv/az-edesipari-sutott-aruk-meghatarozasa-es-a-termekek-csoportositasa/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.22. 22:24:19

@Topy: van bizony
en azt a turost kegvelem, azt a lepenyt.a kaprosat
de most eleg lenne egy tiramisu is

Dikusz 2016.12.23. 00:42:57

@látjátok feleim szümtükkel: semmit, így első olvasatra, de meg tudom guglizni, és akkor úgy tehetek, mint aki ismerte:)

És mit tudsz a gibanicáról? Én sem ismertem ám, de pár napja megkóstoltam, és nagyon finom:)

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.23. 07:34:46

@Dikusz:

Más néven már ettem és nagyon szeretem.

A szárma a töltöt káposzta maga, mármint a haraszt és benne a töltelék.

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.23. 07:36:52

Nm kizárt, hogy egyes vidékeken a szárma alatt a töltött káposzta étel ismerszik, felénk maga a töltelékes káposzta neve volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.23. 13:47:33

@látjátok feleim szümtükkel: a toltott kaposzta es a tolteleks kaposzta kozott mia kulonbseg?

Fenchurch68 2016.12.23. 14:24:07

@hagyma: Egyik dédnagymamám, aki Brassóban nőtt fel, harasztnak hívta a tölteni való savanyú káposztalevelet, másik, aki meg Temesvár környékén, szármának. Feléjük a kész töltött káposztát, sőt minden más töltelékes ételt - töltött szőlőlevél, töltött kelkáposzta stb. - szintén szármának hívták. Én itt Miskolcon találkoztam tavaly karácsonykor először a "hasáb" kifejezéssel, ki volt írva egy hordóra a zöldségesnél, és csak néztem, mint a luki nyúl. Aztán megvilágosodtam, mikor savanyított káposztafejet kértem, és ebből a hordóból húzta elő a néni :D

Ötleteket kérnék szépen. Középső leányka félévi koleszos lét után még mindig hősies vegetáriánus. Régebben csináltam neki szuper tölteléket gabonakolbászból vagy tofuból, most viszont egyiket sem kaptam. Szójagranulátum nem jöhet szó(j)ba. Teljesen elrugaszkodott ötlet sárgaborsó vagy lencse és gersli keverékével (persze jól megfűszerezve) megtölteni az ő adagját? Azokat egyébként is szereti. Gombás jöhetne még szóba, de isten tudja, mennyit és mikor fog enni, azt azért nem tartogatnám-melegítgetném újra egy hétig.

Waka 2016.12.23. 15:56:00

@hagyma: Legyen...
@Topy: Ennyire nem mélyedtem el a kérdésben. Elébiggyesztem "pék", oszt' máris belefér sok inden.
@Fenchurch68: Szerintem az is megteszi (megeszi). Én csak a lassan szitokszóvá váló szejtánt tudom javasolni. Nehezen hihető, de egészen finom falatot lehet belőle varázsolni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.23. 16:09:11

@Fenchurch68:
en tovabbra is fenntartom, ha mar a nepi mondas is ugy tartja, hogy nem zorog a haraszt ha a szel nem fujja, akkor az haraszt
lanynak nem adni enni 3 napig es megeszi a rantotthust:)
lecet
de amugy a tofu meg a szejtan jo otlet
sosem fogom megerteni a vagetarianusokat, hat mar az osember is mammutok utan rohangalt...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.23. 16:12:39

meg ettermem volt egerben, bajott egy par, kb gimnazista korban
kerdezik van-e vegetarianus kaja
mondok van, pl rantottsajt
akkro szoltak, hogy nekik vegen kene nem vegetarianus, hat mondok, tudok adni 2 almat hasabkrumplival
a lany 24 kg volt telikabattal egyutt
komolyan nem ertem
lehet nala voltak mas gondok is, nem cask az eletfelfogas...

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.23. 16:21:54

@Fenchurch68:

Sárgaborsót kihagynám, viszont a gersli nagyon finom tud lenni. Felénk előferdült, ha nem lehetett rizst kapni, akkor gersli volt a hurka töltőanyaga. Én a húst zöldségekkel pótolnám, ha szereti akkor jó erősen fűszerezve, és a főtt gerslivel keverve. A zöldség lehet sárgarépa, paszternák, káposzta, sőt még sült padlizsán is. Természesen hagymák, nem az itteni, hanem a két fajta. Ha eszi a kenyeret, akkor a kenyeret kockázva megpirítanám valami zsiradékon, azt keverném a finomra főtt ( nem szét főtt ) zöldségekkel és a gerslivel. A zöldségek adnák a szaftot, amit a kenyét és a gersli megkötnének.
Ezt én hurkabélbe tölteném, vagy fasirtként megsütném.

Ha a kenyeret kihagyod, akkor meg mehet a harasztba, de a gerslit nyersen tenném a töltelékbe.

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.23. 16:32:28

@hagyma:

A töltött káposzta ételként úgy néz ki, hogy a lábosba apró káposztát tesznek, abba beleállítgatják a hússal megtöltött összengyölt leveleket ( a tötelékes káposztát, szármát ), tetejére megint aprókáposzta, és ezt együtt megfőzik. Felénk tettek még az alsó sorba csontis hús darabokat, szalonna darabot is, ami hidegen nagyon finom étel. Ez főleg az ötvenes-hatvanas években volt szokásban, mert nem volt pénz darálthúsra, és nem sok levelet tudtak tölteni. Persze disznótorkor jutott hús a töltelékhez.

Voltak régen olyan szegény családok is, ahol nem darálthús-rizs keverékkel, hanem aprókáposzt-kukoricadara keverékkel töltötték a leveleket, és darabolt húst főztek bele.

Vannak akik csak a megtöltött leveleket főzik össze, apró káposztát, húst nem teszenek. Ezt is töltött káposztának hívják.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.23. 16:48:32

@látjátok feleim szümtükkel: jo, bar tovabbra sem latom a toltott kaposzta es a toltelekes kaposzta kozotti kulonbseget
amugy egeszen kivalo toltottkaposztat tudok kesziteni
azert a 60-as evekben nem volt gond a legolcsobb husfelet a daralthust megvenni
50-es-ben eltel
januar elejen fozok egy vajdlinggal, azutan a maradek megy a fagyasztoba, milyen jo less azt majd elovenni, amugyis maniam, hogy toltottkaposztabol /es kocsonyabol/ nem lehet keveset fozni
mas less az ize
nekem less benne kolbasz es par oldalas is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.23. 17:00:08

@látjátok feleim szümtükkel: nem egyszerubb kesziteni egy vegatrianus tanyert /kettot../

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.23. 18:58:49

@hagyma:

Akkor vak vagy. A töltött káposzta az egész étel neve, és van benne apróra gyalult káposzta, és a levél a töltelékkel ( ami a töltelékes káposzta ). Ha még ez után sem érted, a baj a fejedben van, gyorsan nézesd meg.:D

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.23. 19:04:55

Addig káposztáztunk, hogy elmentem a konyhába, és nekiálltam főzni egy adag káposztát. A baj azonban benne volt a tasakban, mert olyan rossz ízű és ehetetlen volt a káposzta, hogy azonnal kiutaltam a tyúkoknak. Ez után elkocogtam és a közeli hentesüzletben vettem két kiló, jó ízű apró káposztát. Az eredetileg levesnek vett nagyon húsos csontot libazsíron kissé megpirítottam, tettem rá hagymákat, majd egy kanál füstölt paprikát és a káposzát. Felöntöttem vízzel, sóztam, borsoztam, és a legkisebb lángon kb. két óráig főztem. Csudásan finom lett.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.23. 19:20:47

@látjátok feleim szümtükkel: tehat a toltelekes kaposzta az amiben nincs toltelek...
a toltott kaposztaban, meg van a harasztban hus...
akkor a tolteleks kaposzta az szekelykaposzta szalonnadarabokkal hus nelkul
hentesnel kaposztat?
miert nem daralthust vettel?
amugy tuti jo lehetett
de azer en tettem volna bele kolbaszt

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.23. 19:26:26

@hagyma:

Na, ma egy kicsit hű... de bugyuta a felfogásod.:D
Kolbászt már sok éve nem eszek, főzve sem.
Káposztát meg azért a hentesnél vettem, mert ott is árulnak, ráadásul nem zacskózotat, hanem hordóból.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.23. 19:36:56

@látjátok feleim szümtükkel:
oh
en azt mondtam, en tettem volna bele kolbaszt is
na ez most nem jelenti azt hogy ehettel volna belole:)
jovan, nem tudtam, hogy hentesnel van savanyukaposzta
a hentest ugy kepzeltem, hogy husaruval foglalkozik:)
a hordos az igazi

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.23. 19:58:27

@hagyma:

Ez nem az igazi hordós, de az utóbbi öt év legfinomabbja.
Az igazi hordós nem csicseg a levében.

Fenchurch68 2016.12.23. 23:07:26

@Waka: Nekem nem szitokszó, viszont két éve nincs búzaliszt a háznál, de jó ötlet a szejtán is!

@látjátok feleim szümtükkel: A lehánykának vegyes zöldség lesz összecucmányozva gerslivel meg fűszerekkel a töltelékbe végül. Viszont édesem - aki egyáltalán nem vega, sőt - annyira belelkesedett a sárgaborsós témán, hogy lesz pár töltelék úgy is. Majd ha megettük, referálok :)

Vettünk ma három kiló savanyú káposztát, mondtam a zembernek, hogy sok lesz, de hazáig megettem zacskóból jó húsz dekát. Nem lesz sok.
Nyomorult bejglikből egy megint kidurrant, de hálistennek már a fele elfogyott, nem fog ott csúfoskodni a karácsonyi asztalon. A mákosba beleamortizáltam egy végelgyengülésben épp megpusztulni készülő szilvalekvárAt, nem tett rosszat neki.

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.24. 13:50:45

@Fenchurch68:

Felénk szoktak a beigli töltelékbe lekvárt kavarni, dióba, mákba és így nem száraz a töltelék.
A beigli tetejét-oldalát meg kellett volna szurkálni villával, és akkor nem reped ki.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.24. 15:39:09

@látjátok feleim szümtükkel: ha a bejgli ki akar repedni,akkor ki is fog, ott nincs gatya
escanyam mindig ugyanugy sutotte, egyik evben kirepedt 1-2 rud masik evben egysem
en nem bantam ha kirepedt, jo a sult mak tepsibol is
makos parti voltam, de elfogyott /februarra/ a dios is

Fenchurch68 2016.12.25. 09:12:41

@látjátok feleim szümtükkel: Megszurkáltam :) egy kirepedt, a többi nem. Ugyanúgy lekent négy rúdból három gyönyörű márványos, egy meg nem. Mára eltűnt a bűnjel.
A zember úgy szereti, ha sok a töltelék és kevés a tészta, emiatt elég sérülékeny. (Az almás pitét is úgy kell sütnöm, hogy két milliméteres tésztarétegek közt három kiló alma, nekem más volt az ízlésem, amíg ettem sütiket.)