Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Magok

2016.12.16. 07:00 Waka

A legutóbbi kütyüparádé után most essék néhány szó az Aliexpressen kapható vetőmagokról is. Bizony Kínában nem csak az ipar hasít szédületes iramban, hanem a mezőgazdaság is. Nyilván nem kevés pénzt ölnek bele, hogy azon a téren is világelsők legyenek. Micsurin csak kapkodná a fejét, hogy micsoda csodákat hoztak létre a szorgos kínai tudósok. De még a brit tudósok is csak pislognak a zöldségek és gyümölcsök láttán. Az sem utolsó szempont, hogy mindezt GMO mentesen teszik. Legalább is, ezt írják mindenhol. Mondjuk, mit is várhatna az ember egy olyan néptől, amely a nem túl izgalmas ezüstkárászból aranyhalat tenyésztett? Meg feltalálta a koi pontyot?

Kinemesítették például a tarka epret. Nem ám burgundi, meg vérpiros! Kék, zöld, magenta! Sőt! Kívül kék, belül piros. Aztán nem is apró ám. Kettő ilyennel simán tele van az uborkás üveg.

eper_2.jpg

Aztán ott a dinnye. A végletek birodalma. Van mogyorónyi, csupa kis cuki dinnyécske. Igaz akad olyan megátalkodott vélemény, hogy nem is dinnye, hanem uborka, de biztosan csak az irigység beszél belőlük. De van szekérderéknyi is, egy kisebb család be is költözhet, miután kiették a belsejét. A formák változatosságáról ne is beszéljünk. Kapható például a lopódinnye. Az össze szomszéd le fogja pisálni a lába szárát, ha meglátja ezt a különlegességet a kertünkben.

Ha már kabaktermésű, uborka terén sem szarral gurigáznak a derék kertészek. Elérték, hogy minden uburka tökéletesen egyforma. Mind. De legalábbis sok hasonló van egy tövön. A konzervipar még a lábuk nyomát is megcsókolja. Egyenletes méret, hatékony feldolgozás.

Nem sokat tököltek a tökkel sem. Hatalmas, színpompás példányok, harsány színek. Ha ilyen halogéntök lesz a teraszon, jól be kell spájzolni édességből, mert minden kiskölyök nálunk fog kopogtatni Halloweenkor.

A paradicsomok sem azok az unalmas bogyók, amit megszokhattunk. Sárga meg piros? Piha! Akárcsak az eper, ezekből is megtalálható a szivárvány szinte összes színe. Akár egy fürtön. Addig babusgatták, míg olyan nem lett.

A szőlőnemesítés terén is hatalmas sikereket értek el. Már szinte rutinból oldották meg, hogy magról is lehessen ilyen ínycsiklandó kinézetű gyümölcsöket hozó szőlőtőkéket nevelni.

A gyümölcsfák között is található pár igazi különlegesség az ínyencek számára. Dézsában nevelhető almafa magja, vagy éppen a hagyományostól jóócskán eltérő, gazdagon termő komquaté. Bonsait is nevelhetünk. Nem kell hosszú évekig tökölni vele, nyesegetni, drótokkal igazgatni, csak elvetjük a magot, és hipp-hopp kész a törpe gyönyörűség.

És végül, de utolsó sorban számos különféle paprikából is kedvünkre mazsolázhatunk. Egy ilyenből kitelik akár egy egész kondér lecsó, kék paradicsommal természetesen. A magjával meg lehet frizbizni. Ha még egy csilit is belefőzünk, tuti lángolni fog mindenki szája.

Persze akad, aki azzal vádolja a zseniális távol-keleti kertészeket, hogy nem is annyira a nemesítéssel remekelnek, hanem a Photoshoppal.

Olyan nagyon azért azzal sem szaggatják az istrángot:

paprika_1.jpg

Vagy Mézgáéknál készült a fotó.

58 komment

Címkék: grrr aliexpress

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7012047945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.16. 07:10:02

Elküldöm a magról vetett, legalább húsz éves szőlőtőkémet Kínába, mert a kora ellenére nem akar virágozni. Hátha meegreparálják.

turósmácsik 2016.12.16. 07:22:47

"Ne is figyelj oda, mint mond egy főokos!
Szerintem az bolond, ki téged mindezért paprikajancsinak mond."

Imádom Mézgáékat, jól indul a napom, köszi!:)))
A cikk is cuki, de nekem kissé rémítő ez az eljövendő világkép.

turósmácsik 2016.12.16. 07:23:47

@látjátok feleim szümtükkel: Biztosan! Aztán ha kék eper terem rajta, az sem baj, csak jó sok legyen!

Dikusz 2016.12.16. 09:21:53

@látjátok feleim szümtükkel: vagy inkább "foglalkoznak" vele egy kicsit, és egy idő után úgy jönnek ki vele a piacra, mint őshonos magyar szőlőfajta:)

Nekem is volt magról hajtatott citrom-, és datolyafám, de ha jól tudom, ezek egyike sem fordul termőre (a szőlő sem) csak magról hajtatva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.16. 10:27:47

Az utolsó képen szereplő paprika: nekem egyetlen mag sem kelt ki, pedig csilit már egész tűrhetően tudok termeszteni. Nagyon sok eladó hirdeti a csiliját (különbözőket!) ezzel a képpel ...
Az egyforma uborkákat gondolom kifejezetten az EU-s piacra szánták :)
Kék eperre nem vágyom.

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.16. 11:26:46

@Dikusz:

No látod ez a parasztvakítás tipikus esettye.:D

Minden virágos növény magról szaporítja magát. A szőlő is. Aztán egyik ilyen, másik olyan, tudod, mint a kutya kölyke. Mert a szél az nem válogatva poroz, hanem viszi a pollnet, oszt lesz ami lesz. Az új magból meg van amelyik virágot nevel, de termést nem, van amelyik meg ontja a termést. Ezt szokja válogatni az ember, és ráfogja, hogy nemesítette.

Van nekem öntermő, magról mindig ugyan olyannak nővő őszibarackom, ami annyiban tér el a kipreparálttól, hogy ha sokat hagy magán a fa, apróbb a termés. Ezért én néha besegítek a termés ritkításába. Ennek nem árt a mellette lévő nemes őszibarack pollenje sem.

A nemesítés az semmi más, mint egyik virág másikkal történő beporzása, és a keletkezett magból kelt növény megfigyelése. Milyen a növekedése, mennyit termem, mennyire bántják kártevők stb. Ezért a menesítők hosszú életűek szoktak lenni, mert a jó fajta kiválogatásához idő kell. Nagyon sok. Meg sok paprírzacskó, amibe bedugják a megporozni kívánt bimbót, hogy illetéktelen pollen nem mássza meg.:D

Nekem az idén nyílt olyan, magról kelt rózsám, ami nem vadrózsa virágot nevelt, és valami oknál fogva kikapáltam. Nem tudom jövőre kihajt-é.

Topy 2016.12.16. 11:27:40

egyébként intenzíven kezd terjedni a kínai növénynemesítés összes eredménye, lásd:
www.amazon.com/1257-SUNFLOWER-Amazon-Sunzilla-Hybrid/dp/B014V5222S/ref=pd_bxgy_86_img_2?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=EABCM5J3F39PSBY4J5R0

nem szabad kihagyni a lap alján a
"Sponsored Products Related To This Item" és
"Customers Who Bought This Item Also Bought" szekcióban megjelenő ajánlásokat sem! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.16. 13:26:25

@Topy: Az értékelések nagyrésze szitkozódik, hogy üres héjat kaptak, és max 1 szem csírázott ki a teli magokból is. Az igért 28 láb (8 méter) helyett 1,2 méterre nőtt csak meg ...

Dikusz 2016.12.16. 14:06:35

@látjátok feleim szümtükkel:
"Nekem az idén nyílt olyan, magról kelt rózsám, ami nem vadrózsa virágot nevelt, és valami oknál fogva kikapáltam. Nem tudom jövőre kihajt-é."

Így lesz a világ szegényebb, lehet, hogy meggondolatlanul kikapáltad a tökéletes fekete rózsát :)))
Mindegy, most már sosem fogjuk megtudni, még akkor sem, ha jövőre kihajt.

Dikusz 2016.12.16. 14:15:28

@Andrass9: Egy időben - amikor itthon bejöttek a nagy kertészeti áruházláncok - tele voltak a reklámújságok csodálatos nagyra megnövő, más éghajlatról származó gyümölcsökkel, növényekkel, amik állítólag a balkonon is megteremnek. Mostanában már nem látok ilyen csodanövényeket reklámozó újságokat, nyilván megvan az oka.
Nem sokáig volt bérelt kertünk, ott próbálkoztunk a '80-as években jostával. Csodaként volt akkoriban reklámozva a vitamintartalma miatt, de már a következő évben visszajöttek az eredeti gyümölcs jegyei.

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.16. 15:50:31

@Dikusz:

Nem fekete volt, hanem egy olyan, mint ami a közelben van, gondolom annak a magja kelt ki.:D

Nekem volt jostám, és nem jött ki rajta az "eredeti" növény. Azért nem termett sokat, mert árnyékos helyen volt, de volt rajta rendesen így is termés, csak pont nem szerettük.
Viszont sok reklámozott növény azért nem terem olyat, mint a tasakon, meg a reklámfilmben, mert nem olyan körülmények közt neveljük, mint amiben kéne.
Nagyon régen örököltem egy tasaknyi magocskát, amiről csak annyit láttam, hogy paprika. El is vetettem üvegházba, lett szép nagy, majdnem féltenyérnyi levele, és egy csomó méregerős csili. Olyan erős volt, hogy az a kés, amivel ketté lett vágva egy paprika, még egy hét múlva is átadta a kapszaicint annak, amit akkor vágtak vele. Két éve a kertemben neveltem hasonló csilit, meg sem közelítette az erejét annak, és nem nőtt akkorára sem.

Ez vagyok 2016.12.16. 16:41:55

Nekem a Növényi Diverzitás Központból tájfajta magvaim vannak.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.12.16. 18:46:01

Köszönök szépen!
@turósmácsik: Remélem, soha nem lesz ilyen.
@Dikusz: Egyszerűen van olyan növény, amit nem nevelünk magról. Nem azért, mert nem kel ki, hanem, mert nagy valószínűséggel nem azt kapjuk, amit szeretnénk. Ezek mindenhol magot kínálnak, és akad rá dilettáns vevő.
@látjátok feleim szümtükkel: Ott vagyok la! A nemesítés voltaképpen így működik, de kizárva minden más tényezőt. Aztán, ha sikerül, onnantól ivartalanul szaporítják.
Én hajdan rendeltem pár dolgot a Starkl-tól (főképpen magot), de azok hozták, amit ígértek. A túl szép képeknek már akkor sem dőltem be.

Dikusz 2016.12.16. 20:54:51

@Andrass9: Megértem, hogy kék epret nem szeretnél:)
Lehet kapni itthon már lila színű krumplit, én az egyik budai piacon láttam (gondolom, lehet máshol is kapni). Biztos jó ízű, de én meg azt nem szeretném:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.16. 21:15:59

@Dikusz: Egyszer főztem odakinn. Többször nem kívántam, bár hagyma szerint ehető :)

Dikusz 2016.12.16. 21:16:10

@látjátok feleim szümtükkel: nem is vitatkoznék egyikőtökkel sem, nem értek hozzá. Nekem a hajtatott citrom- és datolyamagból ugyan kikelt a növény, évekig meg is volt, de termőre nem fordult.

A "kipreparálttól" meg egy régi kabaréjelenet ugrott be, a "Hét elgyötört törpe". Csala Zsuzsa mondta:)

Dikusz 2016.12.16. 21:17:42

@Waka: nem vettem, a saját káromon tanultam meg, hogy azért mert kikelt, még nem fordul termőre:)

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.16. 21:18:40

@Dikusz:

Majd vasárnap megírom milyen az íze.
Nekem volt a kertben két méter hosszú sor, de nagyon aprók lettek, ezért meghagyon magnak és elajándékozom, mert ez a föld nem jó neki. Viszont a sparban vetten egy fél kilót, ez már rendes méretű, az lesz vasárnapi ebéd része.

Egyébként édes burgonyát ettél már? Ő ugyan nem lila, csak narancssárga, de nagyon kellemes növény.

Dikusz 2016.12.16. 23:02:40

@látjátok feleim szümtükkel: nem ettem még, bár láttam a piacon. Néztem a recepteket, aszerint hasonló az íze a sütőtökéhez. Bár a burgonyát használom köretként leginkább, a megszokott receptekkel. Fűszerekkel nem szeretem megszórni.

A fickó 2016.12.17. 03:12:44

@Dikusz: Talán fordulj a burgonyaszakértőhöz, azaz hozzám. :D Rengeteg féle lila/kék krumpli van és zömük azért csak átlagos ízű, de vannak olyan gyöngyszemek is, mint például a Vitelotte. Nálam most is kb. 50 kg/10 féle krumpli figyel a krumplihűtőmben.
Vitelotte alias perui lila:
A konyhám kötelező tartozéka. Az egyik legfinomabb lila krumpli (nagy kedvenc), gesztenyés állag és ízvilág, gondolatnyi „céklás” illattal, remek salátához, püréhez, nudlihoz, gombóchoz.
La ratte:
A csúcséttermek kedvence. A legjobb salátakrumplik egyike, kitűnő még pürének is - sőt.
Mayan Twilight, illetve a Gold:
A konyhán szintén kötelező tartozékai. Tökéletes krumplik, lisztes fajták, gyönyörű intenzív sárga színű hús, ami meg is marad főzés sütés után is, intenzív krumpliíz mogyorós beütéssel. Püréhez (tegnap készítettem sok francia vajjal, orgazmikus volt). Főleg a Gold-ot héjában sütőben sütöm a pürékhez, mert a vastag héja nem engedi kiszáradni és vizes sem lesz. 25-30 perc alatt puhára sül így. Főzni csak héjában, mert 2/3 idő alatt megfő/megsül és közel a épp megfőtt és a szétesett állapota. Szuvidálva pl. egy pörkölthöz csúcs krumpliköret, mert így nem esik szét.
Maris Piper:
Az angolok "tömegkrumplija", Jamie Oliver kedvence. Bár idehaza lenne ilyen tömegkrumpli. Az egyik legjobb sütnivaló krumpli, de felhasználható sokoldalúan.
Salad Blue:
Feszesre fővő kékes-lilás színű krumpli, főleg salátákhoz, héjában főzve.
Sieglinde (Hochmoor):
A németek kedvenc salátakrumplija, jó főzésálló, levesekhez is kiváló különleges zamatú krumpli.
Rote Emma:
Rózsaszín húsú, elsősorban salátákhoz, héjában főzve, sütve.
Hópehely:
A hazai kedvencem a legjobb sült krumplinak készíteni enyhén édeskés nagyon finom
Somogyi kifli:
A legjobb hazai salátakrumpli, de sajnos a Ratte-t nem veri, bár nagyon hasonlóan néznek ki.
Már legalább 60 féle krumpli kóstoltam és persze a fentieken kívül vannak más kedvenceim is. Csak néhányat említenék, Arran Victory, King Edward minkét féle, Innovator - a Mekis krumpli, a Russet , Myan Trixie, Mayan Queen ….
Például innen is:
www.kartoffel-mueller.de/Exotische-Sorten/
Persze a batátát is kedvelem, természetesen Ásotthalomról rendelem. Sok fajtájuk van: a kedvencem az Emmur és a Boribon, ezek vannak is most itthon, illetve a különleges Purple, mert ebben is van lila húsú.
www.batata.hu/fajtakfotok/fajtak-2014.html

A fickó 2016.12.17. 03:49:26

Photoshop-pal én is tudok ilyeneket "termeszteni". :D A mexikói datolyauborka kivételével, mert a létező növény.

Ez a színes kukorica szintén létezik. :)

www.dailymail.co.uk/news/article-2440109/Vivid-multi-coloured-corn-grown-Native-American-farmer-years-painstaking-breeding.html

trux77 2016.12.17. 11:30:39

Az én nagyapám bolgárkertész volt, halvány emlékeimben él még amikor versenyt nyert a paprikájával ,ökörszív paradicsomával és a hatalmas fehér káposztájával. Volt egy Miki nevű kecske a szomszédjában, és annak a szarva volt a mérce a magyar erős paprika méretéhez.
Már bánom, hogy gyerekként nyűgnek éreztem a kertet, nem is értek a növényekhez, még az anyósnyelvet is sikerült kipusztítanom. :(

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.17. 11:44:28

@trux77:

Pedig a növényekhez könnyű közel férkőzni, csak hagyni kell egy bizonyos szintig, hogy neveljék magukat. Segíteni kell nekik, és meg is hálálják. Szerintem nagyapád génje benned van, a többi csak akarás, és figyelem kérdése.
Én már néhány éves kisgyerekként saját kertet műveltem, és úgy tapasztaltam a sok év alatt, hogy a növény pont olyan, mint az ember, hagyni kell nőni. Tudja ő a dolgát. Most pl. már azt lesem, hogy átlépjük a téli napfordulót, mert a télikertem növényei ezt azonnal jelzik, megindul a fiatal hajtások képződése. Most mindenki pihen, kivéve a citromot, mert azon már megjelent egy-két virágbimbó.
Azt is megtapasztaltam, hogy hiába vetek már januárban pl. paprika, vagy paradicsom magvakat, a szabadba kiültetve semmivel nem lesz előrébb, mint amit márciusban vetek, és kicsit később ültetek ki. A napszakok alakulása sokat befolyásol a növények közérzetén.
Volt egy kertészkedő ismerősünk ( tőle sokat tanultam ), aki mindig azt mondta, március 10-ig kell elvetni a magvakat. Tapasztalásom szerint igaza volt. Bár most már annyira megváltozott az éghajlat, hogy ez a "törvény" talán idejét fogja múlni. Gondolom ennek köszönhető, hogy olyan növények, amik 25-35 évvel ezelőtt nálunk nem éltek meg ( télen elfagytak ), ma már teremnek is.

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.17. 11:47:07

@A fickó:

Ahhoz képest,hogy valamikor csak a gülbaba, kisvárdai, rózsa és a sárga meg piros kiflikrumpli volt csak ismert, ma már tudjuk, hogy a krumplinak nagyon sok fajtája-változata van. Én nem mindet szeretem, igaz még annyi változattal nem volt randim, mint amit felsoroltál. Nincs hol megvenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.17. 13:21:25

@A fickó: Nagyon jó tájékoztatás a krumplikról. Igazán köszönöm!
Kár, hogy kis tételben itthon nem beszerezhető, mert nincs krumplihűtőm :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.17. 14:18:38

nekem meg vannak a bejaratott krumpjiamim
en oszt nem tudom mi a nevuk, de atapasztalat bejaratta
van az kis rozsaszin gombolyu, az nagyon praktikus nem kell pucolni es alig kelll vagni
van a kicsit nagyobb sarga
a nagy bohom szurke/idahoi/
steakkrumpli
es persze az edesskrumpli
magambol kiindulva a Magyar szaj nem igazanszereti elsore, de most mar imadom
persze nem jo minden etelhez

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.17. 14:20:02

nemm is tudom miert nem terjedt el magyarorszagon meg

trux77 2016.12.17. 14:31:54

@hagyma: mert majd 800 Ft kilója. Én szeretem az édesburgonyát, de az utóhatását kevésbé :))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.17. 14:51:01

@trux77: milyen utohatasa van? en nem tapasztaltam semmiyet
lehet itt is dragabb mint a legolcsobb hagyomanhos de nem sokkal
kettonknek egy vacsorahoz doszt eleg 2 szem
mondjuk tobbszor eszem a hagyomanyosat az teny
meghat sokfele etelhez nem passzol

A fickó 2016.12.17. 14:56:08

@Andrass9: Hát, azt én is sajnálom, hogy szinte semmilyen tételben nem szerezhető be a legtöbb jóféle krumpli. Sokan azért is unják a krumpli, mert mindenhez egy-két fajtát használnak és az sem biztos,hogy a jobbfélékből.
A krumplihűtőm, egy kisebb borhüttő dobozokkal ellátva. Ráfanyalodtam, mert addig 5 kilót sem tarthattam itthon, mert gyorsan kiszáradt, kicsírázott. Sima hűtőben is gyorsan kiszárad, itt 5-7 ˚C-on 90 % páratartalomban jól elvan 2-3 hónapot.

Fenchurch68 2016.12.17. 15:31:39

@hagyma: @trux77: utóhatást nem tudok - a csicsóka a családban néhányakat fingat, mint állat, azt soha többet nem -, lidli-aldi vonalon általában nagyobb kontingenst be lehet szerezni 400/kiló áron, és bármit, amit krumpliból meg lehet csinálni, lehet ebből is. És teljesen mások az élettani hatásai.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.17. 15:46:16

@Fenchurch68: hat azert en nem ennem hamburgerhez, meg paprikaskrumolit, rakottkrumolit sem csinalnek belole

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.17. 15:58:12

@A fickó: Hogy éred el a 90%-os páratartalmat a borhűtőben?

Ez vagyok 2016.12.17. 17:25:57

@A fickó: Az én krumplitárolómban elvan szépen a szeptemberben kiszedett burgonya júniusig is.
Más: egészen elképedtem, mikor nemrégiben utánanéztem az édesburgonya növénynek. Az egyenlítőhöz közeli homokos tengerpartokon vadon ott burjánzik. Eszembe nem jutott, hogy leássak, de legközelebb megteszem :)

Ez vagyok 2016.12.17. 17:27:46

@Fenchurch68: A cukorbetegeknek nem ajánlott a krumpli, viszont a csicsóka még segít is a betegségi fokozatok enyhítésében.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.17. 18:42:01

@Ez vagyok: Azont túl, hogy gyakorlatilag ehetetlen ... Akkor inkább legyen egy picit magasabb a cukrom :)

Dikusz 2016.12.17. 18:46:37

@Andrass9: a mai Gasztroangyalban (egyik kedvenc műsorom)volt szó az itthon termelt, eredetvédett(!) ásotthalmi batátáról nem tudom láttátok-e?

@A fickó: rögtön eszembe jutottál, mint krumpliszakértő:)
Ahogy fentebb írtam, nagyon szeretem Borbás Marcsi műsorát, érdemes nézni. Ezt az adást láttad?

Dikusz 2016.12.17. 18:52:07

@Fenchurch68: szerintem is erre gondolhatott@trux77:, te meg mindenféle köntörfalazás nélkül megnevezted:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.17. 21:05:38

@Dikusz: Mondjuk, Kató Néni sohase köntörfalazott :)))

Dikusz 2016.12.17. 22:02:10

@Andrass9: :)) az Ihos József féle Kató néni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.17. 22:39:02

@Dikusz: Nem :) @Fenchurch68: eredetileg Kató néninek hívta magát, amit meg tudtam érteni, meg tetszett is. Csak hát a blogoszférában szeretik az emberek átnevezni magukat ...

A fickó 2016.12.17. 22:58:59

@Fenchurch68: Csicsókám is van egy rahedli, de még nem szedtem fel mindet - folyamatosan szedem. Igazából a tavasszal megjelenő spárga szerű csíráit imádom, ja és ilyenkor a legegészségesebb. De, semmi köze a krumplihoz, ugyanúgy a batátának sem, más műfaj, másért szeretjük, vagy utáljuk őket.:)

A fickó 2016.12.17. 23:07:15

@Andrass9: A borhűtőknek célszerűen a pincék klímáját kell szimulálniuk. A dugók sem száradhatnak ki. Csak berakom a krumplit és kész, a higrométer meg 80-95%-os páratartalmat jelez.

A fickó 2016.12.17. 23:14:51

@Ez vagyok: Gondolom, a te krumplitárolód nem egy bérház 4. emeleti spájzában van. :D Amint, megjelenik az újkrumpli átváltok rá és más zöldségekre, ekkor a "régi" már csak árnyéka önmagának. Szezonalitás mindenekelőtt.:)

A fickó 2016.12.17. 23:47:44

@Dikusz: Nem nézem ezt a műsort, de majd letöltöm, mert szimpatikus termelő Váraljai Dénes - ugyan még csak telefonon beszélgettünk ... de sok mindent megtudtam a batátáról. Többek között, hogy hőkezelni kell a hosszabb eltarthatóság végett.

trux77 2016.12.18. 09:22:00

@Dikusz: Igen, erre gondoltam :DDD

Fenchurch68 2016.12.18. 14:15:37

@Andrass9: Nem puccoskodásból neveztem át magam :) hanem mert nem bírtam megjegyezni, hogy hol mi a nevem, és milyen jelszóval, úgyhogy simán csak egységesítettem.
@A fickó: Világos, hogy semmi közük a krumplihoz, de aki nem eheti (vagy akarja enni) a "rendes" krumplit, viszont ragaszkodik valami hasonló állaghoz és ízhez, annak elég jó alternatíva bármelyik.

Ez vagyok 2016.12.18. 15:35:59

@Andrass9: Azért annyira nem rossz.
Ha sós vízben főzöd negyed órát, akkor könnyen lejön a héja. Én ezután, úgy, mint a krumplival is csinálom simán, csak picit sózva beteszem a grillbe mindenféle zsiradék nélkül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.18. 15:39:25

@Andrass9: sosem hallottam hogy cukorbetegek nem ehetik, persze van tobbfele elkeszitesi formaja

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.18. 18:06:36

@hagyma: A csicsókára hivatkoztam:) Elnézést a pongyola fogalmazásért!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.18. 18:48:44

@Andrass9: ja, ugy ertelmeztem a csicsoka leviszi a cukrot /eddig vagtam/ a krumpli viszont fel
utobbirol nincsenek informacioim
amugy eletemben nem ettem csicsokat:)
fingok en annelkul is, ha ugy alakul

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.18. 19:32:31

@hagyma: A csicsóka valóban leviszi a cukrot, a krumpli meg fel (minél krémesebbre készíted, annál inkább!)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.18. 20:09:44

@Andrass9: nekem ugy remlik a hasab meg a krumplipure nem nagyon emeli, de most en nem fogok googlizni:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.18. 20:16:58

@hagyma: A hasáb elviselhető, a püré viszont nagyon megemeli. Bosszankodtam is miatta, mert nagyon szeretem a pürét.
Magam is cukros vagyok, ezért figyelnem kell. Amióta megemeltem a zsír és fehérjebevitelt, gyakorlatilag nulláztam az édességet, és tésztát is keveset eszem, jöhet néha a püré büntetés nélkül :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.18. 20:45:18

@Andrass9: nekem is johetne, de a nejem ezt az egyetlen egy krumplietelt nem eszi mag, a krumplipuret, ugyhogy szinte sosincs itthon, hacsak nem hoz nekem a hotelbol:)
edesseg elvetve
es nem a Cukor miatt, de nem vagyok tesztas
nekem nem kellenek ilyen raviolik spagettik meg makaronik
koretnek krumpli rizs zoldseg:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.18. 21:30:43

@hagyma: Talán meg kéne kóstoltatni vele, hogy készül mifelénk a püré. A mienk eléggé eltér az amerikaitól a kevesebb vaj és a sok tej használata miatt. Eddig bármely amerikait megetettem vele, ódákat zengett róla :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.18. 23:02:47

@Andrass9: nem az ize miatt nem szereti, hanem nem szereti
csinaltam mar eyszer raadasulzuzaporkolttel, es belsoseget sem eszik, de akkor megette, mert bimbozo szerelmunk elejen tartottunk, azutan elmondta inkabb a jovoben nem
baaaaar
most kijelentette, ha jovore megyunk haza mindent kiprobal, anyam krumplipurejetol a pacalporkoltig, pedig azt el sem tudja kepzelni
2 eve fozott anyam valamit, megnem mondom mit, megette, de utana mondta ereztem am benne a majat:)
de most fogadalmat tett mindent kiprobal aprilisban, amit gondolok
cask kozben meg mar en nem kivanom a belsosegeket:)

Dikusz 2016.12.18. 23:18:07

@A fickó: töltsd le, érdemes. Nekem is nagyon szimpatikus volt ő is, és a többiek is.
süti beállítások módosítása