Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Isley: A hokkaido tököt is szeretem, tömör a húsa, és mindig édes..... volt, mert pont két hete sikerült ... (2017.10.24. 12:25) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (67) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Almost Whole Wheat Sourdough Bread - Majdnem teljes kiőrlésű kenyér

2016.12.06. 07:00 Andrass9

Well, it is not fully whole wheat ... I found in the pantry a bag of "00" type flour, which is excellent for pizza and breads too, and used mostly in Italy.

Azért ez nem igazán teljeskiõrlésû búzakenyér, mert legnagyobb örömömre leltem duplanullás lisztet a kamrában. Azt viszont ki kell próbálnom! Igaz, hogy sok kenyeret posztoltam idén, de ezt egy ameriaki barátunk részére írom meg, ezért is a két nyelv.

My granddaughter is acting silly with a piece of parsley :)

Nyitóképnek viszont álljon itt az unokám, aki egy csodaszép és tündéri kislyány, és várja a hét végén érkezõ kisöccsét.

28.jpg

I made the dough starter from King Arthur White Whole Wheat flour. Added 4 oz flour and 4 oz lukewarm water into a deep bowl. Covered it with a smaller piece of paper towel (cheese close would be better). Next day I added another 4 oz of flour and 4 oz of lukewarm water. On the third day it started to slowly bubble. I throw away half of the mixture and added again 4 oz flour and 4 oz of water. It went on for about a week, when the mixture really came to live by rising almost out of the bowl. DOn't forget: I did NOT use yeast! The whole process is due to the wild yeast spores in the air (and in the whole wheat flour of course). In this form one can place the bowl (now covered) into the fridge for weeks. Two days before I want to make bread, just get it out from the cold, let warm up to room temperature, and feed the mixture WITHOUT throwing away half of it. Do it twice and you end up 32 oz nicely bubbling dough starter, from which you'll need 16-20 oz for the bread.

A kovászt már akkor elkezdtem, mikor kiérkeztem az USA-ba. A választásom a King Arthur malom fehér teljeskiõrlésû lisztjére esett, mert amúgy is terveztünk oda egy látogatás egy hétvégén a barátokkal. A malomból semmit nem láttunk, viszont pénzköltésre igencsak berendezkedtek. A csatolt boltban (100%-ban dolgozói tulajdon) horrorisztikus áron mindent lehet kapni, ami a liszttel vagy bármivel kapcsolatba hozható a cipõkenõcstõl a zippzárig ... A lényeget azért megleltem: lehetett kapni sikért is! Már megérte a két óra autózás Vermontba.

A kovászt a szokásos módon készítettem, naponta etetve. Egyszer már sütöttem is belõle kenyeret (akkor teljes kiõrlésûbõl), ami utána a hûtõben tároltam, és csak néhány napja vettem elõ újra, hogy felélesszem.

Got all what I need for the bread together (it's a habit I developed since I started to make Thai food at home):

Összeszedtem mindent a kenyérhez:

  • 10 oz "00" type flour (or use the whole wheat for it)
  • 8 oz King Arthur White Whole Wheat Flour
  • 2 tbsp salt
  • 2 heaped tbsp wheat gluten
  • 1/2 bag of dry yeast (the flour is heavy, the starter needs some help)
  • 1 cup lukewarm water
  • 16-18 oz dough starter (more details here )
  • 1 tbsp vegetable oil
  • 30 dkg 00-és liszt
  • 25 dkg teljes kiõrlésû liszt
  • 2 ek só
  • 2 ek sikér
  • 1/2 zacskó száraz élesztõ (a liszt elég nehéz, kell neki egy kis segítség)
  • 1 pohár langyos víz
  • 50 dkg kovász
  • 1 ek olaj

10.jpg

I measured the dry ingredients to the bowl of the kitchen machine. It is not really necessary to follow the recipe exactly - when one have some experience, they can vary a lot. Just have the resulting dough surprisingly firm! It is not your Eastern bread ... The salt is a very important part of the bread: I can't imagine worse thing than an unsalted bread, but it is my personal opinion. If you bake from a well known bread flour, you maybe can go without the additional gluten. I fount you'll get much nicer little bubbles within the bread with adding the 1 heaped tbsp per 1 cup of flour.

Kimértem a száraz hozzávalókat a keverõtálba. A hozzáadott sikér nekem apróbb és egyenletesebb lyukakat eredményezett, mint nélküle. A só pedig igen fontos összetevõ: sótlan kenyérrel engem a vilábgól ki lehet kergetni!

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Finally I added the dough starter and the water. I put it under the mixer's kneading arm and watched how dry it is. Depending on the type of the flour, one should add more water to get a nice firm texture, but try to avoid making it too wet. It needs about 15 minutes of kneading, which can be done by hand or just let the machines do the work for you.

Beleöntöttem a kovász nagyját - ez most kivételesen több lett, mint amennyit használni szoktam, igaz a liszt is több volt. Belement a víz, és a dagasztógépre bíztam. Azért kellett még egy negyed pohárnyi, hogy ne csipetke keménységû legyen a tészta. 15 perc alatt csodás, selymes felületû, nem ragadós tésztát kaptam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

I did some final kneading on the dough on the counter. It was firm but silky. The dough did not stick to anything either. I pour a little oil to the bowl, put the dough back there, and rolled around, so its surface is covered with oil. I put clingfilm over the bowl and put it into the cold oven, which would have the same temperature overnight without lighting it. I let it rise for 12 hours. Took out from the bowl the dough, which reached 4 times the volume with the help of the yeast and dough starter. Sprinkled with some flour to get the oil off from the surface and kneaded it a littlebit. At that moment, one can use the resulting bread shape to bake in whole.

A konyhapulton még egy kicsit dagasztottam, majd kiolajoztam a tálat és visszatettem a tésztát. Körbekergettem párszor, hogy mindenütt olajos legyen és bedugtam a sütõbe éjszakára. Ott legalább elég egyenletes hõmérsékleten van (persze tehettem volna a hûtõbe is, de akkor 16 óra is kéne a megkeléshez). Így másnap reggelre megkelt négyszeresére. Kicsit megliszteztem, és megformáztam egy kenyeret belõle.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

This time I did not want to make a whole loaf instead I divided the dough into 6 pieces. Four of them went to the freezer, so the kids can have some, while I'm not here. From remaining two I formed little baguettes, cutting littlebit across and I let it rise again for 4 more hours.

Most nem egyben sütöttem ki a kenyeret (ez azért közel másfél kilós kenyér lenne), hanem 6 darabra osztottam (a képen ugyan csak 5 van, de az egyiket túl nagynak találtam, így lett hat). Négyet lefagyasztottam a kenyérnélküli napokra. A maradék kettõbõl bagetteket formáztam, kicsit megvagdostam, és hagytam további 4 órát kelni (sürgõs karácsonyi vásárlásokra adtuk a fejünket) ...

23.jpg

The baguettes almost doubled their size while we were shopping. I sprinkled it with water liberally, then put into the preheated oven for 490 degrees.

Mire visszaértünk, megduplázta a méretét a bagett. Beecseteltem alaposan vízzel, majd a 250C-ra elõmelegített sütõbe tettem.

24.jpg

The bread needs moist heat, than makes the crust! So I put a little pan with a cup of water to the bottom of the oven, where it started to boil immediately. I even mopped the bread with water in every 5 minutes with a brush.

A kenyér kérgéhez nedvesség kell, ezért betoltam egy kis alu tálcácskát vízzel teli a sütõbe. Nomeg még vizeztem is ecsettel úgy öt percenként.

25.jpg

I baked the bread for 35 minutes, till I declared them done. For the big loaf you'll need at least 50 minutes, maybe more - depends on your bread"s shape and size.

35 percig sütöttem, mikorra elérte ezt a szép színt (és tisztességes kéreg is került rá).

26.jpg

Not the best picture but this is how the bread loos in closeup.

Nem a legjobb kép, de valahogy így néz ki közelrõl.

27.jpg

Still on the heavy and firm side - typical European bread. Enjoy!

Ropogós héj, szivacsos bélzet. Mi más kell még?

31 komment

Címkék: víz kovász élesztő teljes kiőrlésű liszt sikér 00-ás liszt

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4012020969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Fenchurch68 2016.12.06. 16:09:52

De szép és édes! "Parsley, sage, rosmary and thyme..."
Az a nefelejcsszemű kisleány.

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.06. 16:33:56

Hiába, ennek a kocsmának van a legszebb cégére.:D

Waka 2016.12.06. 17:01:56

Köszönök szépen!
Ennivaló mindkettő, mondjuk én a kenyérbe sokallom a sót.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.06. 18:07:04

@Waka: Szeretem sósan a kenyeret :) Most egy kicsit ráfáztam, mert a kiflimet szerintem elsóztam, de a gyerekek nagy lelkesedéssel ették.

Waka 2016.12.06. 21:29:27

@Andrass9: Ottani mércével tán még sótlan is lett.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.06. 21:59:59

a kislany gyonyoru, kenyeret mar sutottel szebbet is, de attol meg lehet jo

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.06. 22:45:20

@hagyma: Ismeretlen liszt, ismeretlen robotgép ...

Topy 2016.12.07. 09:09:26

@Andrass9: legfeljebb nem előre sózott vajat kennek rá :)

Topy 2016.12.07. 09:11:52

szőke, göndör boglya :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.07. 11:45:42

@Topy:

Kikérem helyette és a nevében. Ha már a papa nem kéri.

Mijazhogyboglya? Fürtöcske tenger.

Vén kópé meg boglyákról álmodik.;D

Waka 2016.12.07. 17:25:53

Köszönök szépen!
Érdekes felfedezést tettem ma. Salátaöntetet kevertem a saját mustárból olívaolajjal, és úgy viselkedett, mint a majonéz. Ha nem állok le, két decit is felvett volna a két evőkanál mustár.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.07. 19:25:52

@Waka: Hasonló tapasztalatom nekem is volt már jobb mustárral.

Dikusz 2016.12.08. 05:57:24

@Andrass9: a hölgyike nagyon szép, de szeretném dajkálni:)))

Amikor olvastam, hogy készíted a kovászt, eszembe jutott, hogy a nyolcvanas években nagy divat volt itthon a "barátság sütemény". Ott adtuk egymásnak körbe a tészta alapját képező kovászt, amihez hozzágyúrtunk, és mi is adtunk belőle másnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.08. 12:43:41

@Dikusz: Hűűű, az nagyon jó kovász lehetett! Összeszedett vegyes élesztő törzseket!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.09. 17:21:51

Megérkezett a kislyány öccse. A gyerek és az anyuka is jól vannak!

Ez vagyok 2016.12.09. 17:51:47

@Andrass9: Jó egészséget, szép életet kívánok mindenkinek :)

Waka 2016.12.09. 18:17:41

@Andrass9: Én is minden jót kívánok! :)

Fenchurch68 2016.12.09. 21:30:52

Gratulálunk, ha a kissrác csak fele olyan szép lesz, mint a nővérkéje, akkor jaj a lányoknak!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.09. 22:12:16

@Fenchurch68: Jóképű, de a nővére azért még csinosabb :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.10. 13:57:40

@Andrass9:

Gratulálok a nagyapának, nagymamának, meg a szülőknek is. Isten éltesse sokáig ( szokták felék mondani ).:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.11. 05:11:25

@látjátok feleim szümtükkel: Most, hogy láttam közelről is, nagyon helyes kis fickó! Hangja is van rendesen ...

süllőcske 2016.12.17. 19:06:26

@Andrass9: Ó, szívből! Isten éltesse a családot, és új életét!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.17. 19:40:10

@süllőcske: Nagyon köszönjük! Reméljük, hogy mihamarább áttér valami normálisabb étkezési időre :)