Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Isley: A hokkaido tököt is szeretem, tömör a húsa, és mindig édes..... volt, mert pont két hete sikerült ... (2017.10.24. 12:25) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (67) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Bacon cinnamon rolls

2016.11.08. 07:00 Waka

Kaptam egy jó marék őszi vörös dughagymát. Olyannal még nem volt dolgom, (mindig tavasszal ültetem) de miért ne próbálhatnám ki, főleg, ha ingyen volt? Vasárnap szerettem volna még elültetni, meg a kerti hulladéktól (gally, szeder-málna szár) is megszabadultam volna egy szalonnasütés ürügyén. Majd' egész éjszaka vigasztalanul szakadt, reggel meg még jobban rázendített. Van éppen itthon is mit tenni, de eszembe jutott a poszttalanság, elővettem a sutból az egyik, viszonylag gyorsan megvalósítható tervemet és nekiláttam.
Bacon cinnamon rolls, azaz fahéjas csiga szalonnával. Az ördög tudja már, honnan hallottam róla, elsőre kicsit meredeknek is tűnt. Ahogy a recepteket elnézegettem, szinte mindenki félkész fagyasztott tésztát teker le, és abba teszi a bacont. Hát a túrót! Egyrészt még nem is láttam fagyasztott fahéjas csigát (pedig biztosan van, csak eszembe nem jutott soha ilyesmi után kutatni), másrészt, nehogy má' fizessek érte, mikor simán össze tudom dobni magam is. Persze a fizetés megvolt vastagon így is, mikor leugrottam a közeli boltba baconért, mert az nemigen volt itthon. Potom 890 forint volt 15 deka, a guta kerülgetett. Ha nem esett volna úgy, ahogy, simát elkutyagoltam volna egy másik boltba. De úgy esett. Szívtam kicsit a fogam - Egyszer van egy héten vasárnap, örüljünk, hogy nyitva volt a bolt - gondoltam, és fizettem.

15.jpg


Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg búzafinomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2-3 dl tej
- 1 egész tikmonya
- 2 evő- és 1 teáskanál kristálycukor
- 5+2 dkg sertészsír vagy tehénvaj
- 1 csipet só

A töltelékhez:
- fahéjas porcukor
- bacon

A lisztet összemorzsoltam a zsírral, majd megsóztam és belekevertem a 2 evőkanál cukrot.

2.jpg
A tejet 1 teáskanál cukorral meglangyosítottam és felfuttattam benne az élesztőt.

3.jpg
A tojást beleütöttem a lisztbe, hozzáadtam az élesztős tejet és lágy tésztát gyúrtam belőle.

4.jpg5.jpg
Lefedve nagyjából a kétszeresére kelesztettem.

6.jpg
Lisztezett deszkán kinyújtottam és vékonyan megkentem olvasztott zsírral.

7.jpg
Megszórtam a fahéjas porcukorral, majd ráfektettem a bacont. Igazából "hosszában" kellett volna fektetni a szeleteket, de akkor nem jutott volna mindegyikbe.

8.jpg9.jpg
Felgöngyöltem a tésztát és éles késsel kb. 3 centis szeletekre vágtam.

10.jpg
A karikákat sütőpapírral bélelt tepsire fektettem és fél órát kelesztettem. Megkentem vékonyan cukros tejjel, majd a sütőbe toltam.

11.jpg12.jpg
Hármas fokozaton 30 percig sütöttem.

13.jpg14.jpg
Egészen jó kis nassolni való lett. A tészta könnyű volt és puha, kicsit ragaszkodott ugyan a sütőpapírhoz, de azért lejött. A szalonna és a cukor remekül összeillettek, épp kellett az kis sósság. Talán egy kanálka vaníliasodó jól jött volna még a tetejére. Kistesónak vittem pár darabot, először meresztette a szemét, aztán bizalmatlanul szagolgatta, majd két perc alatt felfalták az egészet.

75 komment

Címkék: élesztő bacon fahéj

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1911935627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Vaczak2 2016.11.08. 07:05:25

Gimnáziumban mindig cukros briósba tettem a szalonnát tízóraira, amiért visszafogott megvetés volt osztályrészem.
És íme, a történelem igazságot szolgáltat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.08. 10:22:04

@Vaczak2: Vagy most is megvetés a részed?
Soha nem tudtam megérteni a cukrozott bacont, meg nyakonöntik juharsziruppal, meg hasonlók. Amúgy eszem sósat édessel!
Fahéj pedig kell a jó saslikra (hogy elvegye a faggyó szagát). Ezt grúz receptben tanultam anyámtól.
Azt azért hozzá kell tennem, hogy a cukorfogyasztásom nagyon alacsony százon...

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.08. 10:56:50

Kár fokozni, nincs ezzel a tekercsekkel semmi baj ( azon kívül, hogy búzaliszt van benne:D ).

A narancsos kacsa úgy fejeződik be, hogy a finom fűszeres, sós kacsasültet le kell önteni karamellás narancslével, majd sütőben rászáratani, amitől fényes és savanykásan édes lesz a bőre. Ez valami mennyei étek, pedig sós, cukros, savanykás. Ja, és kacsa.

Vaczak2 2016.11.08. 14:16:54

@Andrass9: Nem is mondtad eddig, hogy édesanyád grúz.:)
Egyébként most sem értik meg a vonzódásomat a cukros szalonna irányában, főképp életem párja nem, aki pedig vaníliasodóval eszi a pörcös túrós csuszát.
Most kezdjél el vitatkozni egy asszonnyal!

Fenchurch68 2016.11.08. 17:22:35

Egész életemben gonoszul élcelődtem azokon az emberszerű lényeken, akik képesek cukorral enni a túrós csuszát meg a cvekkedlit, meg befőttet esznek a sült húshoz, aztán vénségemre összeköltöztem eggyel.
De ez még neki is durva.
Ha jobban belegondolok, biztos finom, umami meg ilyen egyéb úri huncutságok, de asszem előbb ennék sárgarépafőzeléket, mint ilyen fahéjas-szalonnás cuccot, pedig ezzel sokat mondtam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.08. 17:36:38

@Fenchurch68: Azért, ha egyszer megkóstolnád az én sárgarépafőzelékemet ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.08. 17:37:32

@látjátok feleim szümtükkel: A húshoz megy az édes. Nekem az édeshez nem megy a hús :)))

Waka 2016.11.08. 19:00:17

Köszönök szépen!
@Vaczak2: Gyerekkoromban csak a cukrot ettem le a briós tetejéről, a többit nem szerettem. A pörcös csuszát amúgy cukorral eszem. Hajdani kedves a lecsót cukrozta, egy volt osztálytárs meg a zsíros kenyeret.
Mellesleg a hamburger is az enyhén édeskés buciban a legfinomabb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.08. 20:11:31

@Fenchurch68: neha mar eszek bacont ilyen szirupokkal, meg hust gyumolccsel, de nagyon nem favorit
viszont turoscsuszat vagy cvekkedlit cukorral soha
/ez azert van, mert soval borssal szoktam meg es nemlehet cask ugy cserelni/
amugy sem hasznalunk cukrot
Cukor abcug
UFF
/ezt a csigat is megkostolnam, ha ehes vagyok, de ilyen mennyisegben sosem fogyna el/

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.08. 21:33:47

@Andrass9:

Pedig kolbászt is csinálnak, amibe cukrot is tesznek, meg mustot.

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.08. 21:35:29

@Waka:

Próbáld ki, tiszta, nem sós zsírra nagyon jó egy kis cukor. Persze mindig házi disznózsirral készült az ilyen kenyér, kacsa, liba soha.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.08. 21:41:39

@látjátok feleim szümtükkel: gyerekkoromban siman ettem cukros-kakaos zsiroskenyeret

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.08. 22:22:26

@hagyma: Én inkább vajaskenyérre reszeltem csokoládét, mint akkoriban a holland gyerekek! Az volt gyerekkorom Nutellája :)
@látjátok feleim szümtükkel: Csinálni mindent lehet, de nem biztos, hogy megenném ...

Dikusz 2016.11.08. 22:53:17

@hagyma: hát, egésségedre:))) Olyat már hallottam, hogy van aki szereti a zsíros-lekváros kenyeret.

Amit meg én szeretek, és ha tehetem csak úgy eszem (gulyásleves ecettel), attól meg lehet mást ráz ki a hideg. Amitől kifejezetten rosszul tudok lenni, az a tej/kakaó föle. :(

Dikusz 2016.11.08. 22:54:46

@Vaczak2: a sógornőm meg az édes tejbegrízhez eszik kenyeret.

Dikusz 2016.11.08. 22:57:57

@Waka: a hetvenes-nyolcvanas években az itthoni hamburgert is csak édes buciból csinálták. Voltak népszerű hamburgeres bódék Budapesten (Astoriánál, Móricz Zsigmond körtéren).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.08. 23:17:58

@Dikusz: Ha a gulyást nem is, de a bablevest csakis ecettel szeretem :)

Dikusz 2016.11.08. 23:21:30

@Andrass9: csakis, én még tejfölt is szoktam beletenni, van amikor a gulyásba is:)

Waka 2016.11.08. 23:37:24

@látjátok feleim szümtükkel: Érdekes, az valamiért nem tetszik.
@Dikusz: Én Tatán ettem akkoriban. Meg a melegszendvicset bolgár kecsappal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.09. 08:53:36

nagy meglepetesemre nyert Trump
talan meg mentheto a kereszteny feher konzervativ nepseg:)
orulok

Fenchurch68 2016.11.09. 11:24:06

@Dikusz: Ah, a Móriczon a hamburgeres! A Kaffkába jártam gimibe, és hazafelé sokszor becsúszott egy hamburger, aztán tíz perc múlva már otthon ebédeltem :D Igen, talán az egyetlen kivétel nálam az édes buci a hamburgerhez. Tapolcán ettünk nagyon retró, édes bucis példányt, nem volt benne eredetileg vegyes vágott, de kértem, és adtak :)
Már panaszkodtam, hogy anyám tökfőzelékbe, bablevesbe, zöldbabfőzelékbe is cukrot rak meg ecetet, képtelen vagyok megenni. A körtét sem eszem meg rokforttal, se a sárgadinnyét sonkával, pedig biztos finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.09. 12:27:06

@hagyma: Boldog névnapot! A trumpot hadd ne kommentáljam ...

Dikusz 2016.11.09. 14:25:23

@Fenchurch68: első olvasatra azt hittem, hogy édes bucit rak a tökfőzelékbe:)
A görögdinnyét kenyérrel, a szőlőt sajttal, a csokoládé chilivel meg különösen pfejjj.

Fenchurch68 2016.11.09. 15:30:45

@Dikusz: Most jöttem rá, hogy rendkívül bonyolult személyiség lehetek, mert kizárólag kétféle fagylaltot vagyok hajlandó másfél méteren belül megközelíteni, és az a bazsalikomos citrom, meg a sós karamell.
A chilis csokoládé állítólag finom. Állítólag. Empirikusan még nem sikerült bebizonyítani, de a gyerekeim szeretik.

A fickó 2016.11.09. 16:49:37

Én minden ételt szeretek, ha jólnéz ki, jóízű és jó alapanyagokból készül. Nem vagyok fussy eater. :D

Ez vagyok 2016.11.09. 17:36:24

@A fickó: Én külföldön, még távoli részeken is szívesen megeszem az ottani ételeket, bármennyire keverednek bennük a sós, édes, savanyú, keserű ízek, kivéve, ha tej van bennük.
Itthon sem ítélem el a nem készakarva, csak a feltűnést hajhászó "trendi" ízeket, mert azokat igen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.09. 18:20:46

@Andrass9: kosz, 2 evtizede nem tartom, mar el is felejtenem ha nem mondanak itt ugye, meg a facen, annak idejen valoben nov 9-en tartottam, megittunk 200 froccsot a kazamataban
en nem szavaztam, mert nem, de orulok hogy O gyozott a ketto kozul, hatha less mar a fehereknek is pozitiv diszkriminacio
@Fenchurch68: a sos karamell jegkrem a legnagyobb kiralysag, kulonosen joint utan

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.09. 18:25:09

@hagyma: Én soha nem ünnepeltem :) Viszont hátha más ünnepli, ezért nem sajnálom az időt megköszönteni őket!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.09. 18:37:54

@A fickó: Ez a legjobb hozzáállás!
Képzelheted, milyen nehéz volt Tokioban VIP vendégnek lenni! Egy hét után megkértem a vendéglátóimat, hogy vigyenek már el egy kínai étterembe: valami főtt ételt szeretnék enni :) Szerencsére nagyon fontos vendég voltam, így nem sértődtek meg ...
Viszont azóta megtanultam felismerni a nyers halak ízét!!! Eszméletlen különbségek vannak!!!
Ezért is eszem szusit tengerparton.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.09. 18:47:57

@Andrass9: oh 40 eve, ok volt az ivasra
en nem koszontgetek senkit, de azert kosz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.09. 20:20:26

@hagyma: Megvan a jegyem, szombaton indulok. $505 roundtrip Bostonba :)
Van valami olyan igényed, amit vigyek, és nem csuknak le érte a reptéren? :)))

Dikusz 2016.11.09. 20:39:20

@Fenchurch68: én (ét)a csokifagyival vagyok így, nagyon ritkán citrom-, vagy karamellfagyit eszek.
Egyszer kóstoltam csilis csokit, nem volt jó. Egésségére a gyerekeidnek, azt nem mondták el mi volt a jó benne?:))

Dikusz 2016.11.09. 20:44:38

@Ez vagyok: az itthoniban teljesen igazad van, amit még nem szeretek, az a malomkerék nagyságú tányéron a mini adagok: öt szem nokedli három kockacukor méretű pörköltkockával, a tányéron végigöntve egy evőkanálnyi szafttal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.09. 20:58:12

@Dikusz: Mostanában gondolkodtam, hogy kéne ilyen női kalap jellegű tányérokat vennem, mert már reklamál az olvasóközönség a szines tányérjaim miatt (különösen a pirosat nem szeretik ...) :))

A fickó 2016.11.09. 21:06:57

@Andrass9: Azért japán gasztronómia, messze nem csak a sushi.:) Van ott főtt étel is... :D Én Japánban még nem jártam, csak (közép) Kínában - itt semmi sem hasonlított az itthoni Kínai kajára. Itt ettem kutyát, bár nem nézett ki túlságosan jól a ragu, de friss volt és jó volt az illata és miattam készítették el ezt a drága ételt - megkóstoltam és kifejezetten finom volt. Itt ettem először nyers pácolt garnélát, klf. csigákat, szifon kagylót. Érdekes volt az is, hogy hányféle ételt készítenek pl. egy csirkelábból.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.09. 21:42:32

@A fickó: A VIP vendégnek a legfrissebb dolgokat adták. Gésák szolgáltak fel, földön ültünk saját teremben, stb. Csak a végén már idegesített, hogy szembekacsintanak az ételek a tányérból :)
Akkor ettem életemben először Kobe marhát - 180 USD-t fizettem egy ebédért!!! Utólag gondolva megérte. Akkor még nem izgatott, meg amúgy is a cég fizette :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.09. 22:21:06

@Andrass9: hat nemigen fogunk talalkozni iden, jo utat, jo arban kaptal jegyet, en most nezegetem marciusra, addigra cask berendezkedunk valahogy
jovore varunk szeretettel ha egy kis baratsagos fahaz kis szobaja megfelel
akkor mar less porch is
a kornyek gyonyoru

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.09. 22:24:14

@Dikusz: @Andrass9: pedig a talalas nagyon fontos eleme az etkezesnek
/azt az amerikai kopott barna villat mar lecserelhetned:/

Fenchurch68 2016.11.09. 22:30:27

@Andrass9: De te honnan tudod, hogy az a tányér piros?
@Dikusz: Ha nagyon rossz lett volna, nem falták volna fel három másodperc alatt, csak ebből tudok következtetni :) Lindt, 90%-os kakaótartalommal, lehet, hogy csak a sznobfaktor győzött :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.09. 23:02:58

@hagyma: Az a villa europai :)
Egyenesen a Quelle-ből kaptuk nászajándékba. Én gyűlölöm, de sehogy se sikerül rendes silverware-t venni, nagyon igényesek vagyunk. Most már arra a pár évre nem is érdemes :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.09. 23:03:52

@hagyma: Még nem látom a jövő évet, de, ha megyek, akkor meglátogatlak mindenképpen!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.09. 23:18:17

@Fenchurch68: Onnan, hogy valaki reklamált miatta / akkor megtanultam. Ez viszont könnyű volt, mert csak egyetlen nagy piros tányérunk van :)

A fickó 2016.11.09. 23:24:04

@Fenchurch68: Azért, egy Lindt még nem egy sznobériára alkalmas csoki. Jó minőségű tömegtermék. Egy Claudio Corallo, az már inkább kimeríti a sznobéria fogalmát, bár ez is attól függ, hogy ki és hogyan kóstolja. Ha valaki nem érti (nem egy belépő szintű matéria), csak azért veszi, mert a világ legdrágább csokijai közé tartozik ... Az Amadei Porcelana, Chuao, Blanco de Criollo a könnyebben élvezhető, de szintén méregdrága műfaj. A Rózsavölgyi Csokoládé Porcelana és a Chuao csokija is igen kiváló, nem beszélve a Trincheras-ról és ezek még megfizethetők. Sajnos csokifüggő is vagyok.:D
90%-os kakaótartalommal a Lindt nem gyárt chilis csokit, meg úgy általában ilyen magas kakaótartalommal sok értelme nem lenne. A fűszerezett táblák max. 70% kakaóval készülnek.

Dikusz 2016.11.10. 09:14:49

@Andrass9: akkor a kalaptányér elvonja a figyelmet a finom ételekről:))
Nekem nagyon tetszenek a fotók, amikor az ételkészítés folyamatában készülnek.

Dikusz 2016.11.10. 09:22:26

@hagyma: persze hogy fontos. Mindig "irigyeltem" azt, aki olyan szépen fel tudja díszíteni az asztalt, akár egy családi vacsora alkalmával. Még az étel is jobban esik.:)

Dikusz 2016.11.10. 09:28:58

@Fenchurch68: nem lehet, hogy csak azért falták fel olyan gyorsan, hogy hamarabb elfogyjon? :)))
A Lindt szerintem is túlárazott. Pár évvel ezelőtt a munkahelyemen a hivatalvezetői titkárságon volt kitéve kóstolónak 90%-os kakaótartalommal csoki. Megkóstoltam egy kockát, mondtam a kolléganőnek, hogy ezt kenheti a hajára, nem jó. Nyitva volt a főnöki iroda ajtaja, kiszólt a hivatalvezető, hogy nem is jutalomnak szánta, azt mondta senki nem tudott még egy kockánál többet megenni belőle, vagy két hétig kínálgatták, mire elfogyott :)))

Dikusz 2016.11.10. 09:33:04

@A fickó: kerek csokoládé, szögletes csokoládé, lukas csokoládé :D
Megkérdezném tőled, mint szakértőtől, tényleg annyival jobb az általad említett csokoládék bármelyike mint a még valóban itthon gyártott csokoládéink? Nem is tudom, hogy van-e olyan, hogy itthon gyártott (em kézműves) csokink egyáltalán.

Fenchurch68 2016.11.10. 10:01:57

@A fickó: Lehet, hogy csak 70%-os volt, nincs már belőle :) én nem élek vele semmilyen formában, kisgyerekkoromban sem értettem, hogy miért hoz mindenki ilyen édes vacakot ajándékba, mennyivel jobban örülnék egy zacskó sós mandulának.
Ezek szegény ártatlan nehéz sorsú kisdedek, nekik még a Lindt is nagy szám...

A fickó 2016.11.10. 12:24:15

@Dikusz: Bizony jobbak ezek a csokik, nem hasonlítható össze, sem a külföldi, sem a hazai tömeggyártott csokoládéval. Durva, de olyan, mint összehasonlítani egy Bresse-i (pl. Miéral) csirkével a tömegtermeltet. Ott kezdődik, hogy a legjobb termőterületen levő legjobb fajtájú kakaó cserjék termését használják csak fel, pl. Claudio Corallo-nak saját ültetvénye van. A babokat amikből ezek a csokik készülnek a termőhelyen, a fermentálás után nem használnak kényszerszárítást, válogatják stb. A Rózsavölgyi is családi termelőktől (Venezuela, Madagaszkár) vásárolja a kiváló kakaó babot, saját maguk pörkölik évi néhány tonnát. Tehát, van minőségi hazai csoki, sok termékük nemzetközi díjakat is elnyert. Idén a Chuao-juk a világ legjobbja lett, tehát a csokoládéjuk abszolút világszínvonalú. Ezeknél a csokiknál az sem mindegy, milyen hőmérsékleten és hogyan fogyasztjuk. Íz rétegei vannak, gyümölcsösek és jól megkülönböztethetőek egymástól. Ezek a csokik nem keserűek, hülye kifejezés is az, szerintem hogy keserű csoki – egyszerűen csak csoki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.10. 14:50:53

@A fickó: Kérdés, hogy a rohanvást pusztuló kakaócserjék mennyire teszik majd elérhetetlenné az amúgy is drága csokikat.
Engam csak az vigasztal, hogy nagyon kevés csokit eszem :)

Dikusz 2016.11.10. 15:27:47

@A fickó: nem tudom jártál-e Gyulán? A Kézműves cukrászdában nagyon jó saját készítésű csokit kapni. Nagy divat lett mostanában a csokoládékészítés úgy otthon, mint cukrászdákban.
Ha táblás csokit veszek itthon, akkor az étcsokoládés töltött Tibi-csokit szoktam venni (ananászosat szeretem), bár nem itthon készül.

Ez vagyok 2016.11.10. 17:54:33

@Dikusz: Én nem eszem szinte soha csokit, de a 90 %-os óriási, azt hajlandó vagyok élvezettel megenni :)

A fickó 2016.11.10. 21:02:46

@Dikusz: Otthon nem lehet csokoládét készíteni, csak kész csokiból mondjuk bonbont, szaloncukrot, ha van formád és temperálód. Nekem, a Kézműves cukrászda bonbonjai nem ízlenek, de amúgy sem igazán az én műfajom. Az én kedvenceim a bean to bar csokik. Ilyeneket nem olyan sokan készítenek idehaza. A gyártó a fine flavour kakaóbabot vásárolja meg és a pörköléstől kezdve maga készíti belőle táblákat. Nem kevés tudás kell hozzá. :)

Dikusz 2016.11.11. 09:26:57

@Ez vagyok: egésségedre:))) nekem keserű, bocs érte, de olyan számomra, mintha sima kakaóport ennék, csak tömörítve:)

Dikusz 2016.11.11. 09:31:15

@A fickó: tényleg igazi csokiimádó vagy:)
Szeretem az (ét)csokit, de nem ínyenc módon, inkább a látványuk tetszik, készíteni nem is próbáltam. Valahol azt olvastam, hogy jó minőségű belga csokoládét használnak alapnak a készítők. Akkor nem kakaóból?

A fickó 2016.11.11. 10:42:24

@Dikusz: A legtöbb bonbon készítő kész csokoládét használ. Úgy érted, hogy kakaó porból? A csoki kakaóbabból készül. A minőségi csoki általános összetevői: kakaóbab, kakaóvaj, nádcukor. Esetenként természetes vaníliát is tartalmazhat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.11. 15:36:33

en cask joint utan eszek csokit, de akkor lehet barmilyen, et, tej stb de a legpraktikusabb a kit-kat

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.11. 15:55:11

@hagyma: Én meg a csoki után se próbálok jointot szívni :)
Nekem az valahogy soha nem volt érdekes, nem is próbáltam...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.11. 21:24:06

@Andrass9: csoki utan nem is lehet, gy nem is lehet erdekes ha ki nem probalod. az indianok mar azt hasznaltak a bekepipaban, na nem vagyok fuggo, max havi 1

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.11. 21:24:44

viszont ha egyszer raszanod magad,, csoki legyen a kozelben":)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.11. 22:00:11

@hagyma: Már túl vagyon kb 40 év napi 3 doboz mezitlábas Symphonia szívásán. Utána Gauloises ... Annál erősebb cigi nincs. Viszont 7 éve nem szívtam semmit.
Így talán nem szánom rá magam a fűre sem :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.11. 22:21:42

@Andrass9: a cigarette az mereg, hala egnek letettem 20 eve, addig sem szivtam sokat
a fuvet nem ugy kell szivni mint a dohanyt....
arra van megfelelo keszulek:)

Dikusz 2016.11.12. 00:22:30

@Andrass9: de volt (van), a füstszűrős Románc. Erős dohányosok azt mondták, behorpadt a homlokuk mire elszívtak egy szálat. A mezítlábas változata (rövid ideig lehetett kapni) még rosszabb volt.
Engedd meg, hogy megkérdezzem, nincs semmi bajod ennyi cigiszívás után?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.12. 04:00:46

@Dikusz: Mint a mellékelt ábra is mutatja, még élek (és ebbe más is belehalt már). Semmi lényeges bajom nincs, tüdőm rendben, szivemet is összerakták már (lekopogom háromszor balkéz középső ujjal, mert nem vagyok babonás :).
Az agybajnak meg nem a bagó a forrása ...

Dikusz 2016.11.12. 09:24:27

@Andrass9: örülök, hogy nincs semmi baj, ne is legyen:)
Babonás a leírtak alapján tényleg nem lehetsz, az agybaj meg valóban nem bagófüggő (soha nem dohányoztam) :D

Dikusz 2016.11.12. 09:40:22

@A fickó: s következők miatt gondoltam, hogy kész csokiból készítik úgy általában a kézműves csokoládét: Budapesten van egy csokoládét árusító diszkont, egy régi csokoládégyár ki tudja hanyadik néven futó utódja.
Ott kérdeztem meg pár évvel ezelőtt, hogy miért tűnt el éppen akkor a táblás fehércsokoládé (azóta időnként lehet kapni). Azt mondta akkor az eladó, hogy a cukrászdák felvásárolják.

Waka 2016.11.12. 19:20:05

@Dikusz: A románc kutyafüle volt a Gitanes Caporalhoz képest, abból még a füstszűrős is felért egy mellberúgással.

Dikusz 2016.11.13. 22:07:59

@Waka: emlékeim szerint amikor a Románc megjelent, akkor a Gitanest már nem nagyon lehetett kapni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.13. 22:33:32

@Dikusz: volt az egyutt, a romanc az borzaszto szar volt, a gitanes cask eros, meg volt a Plovdiv a bolgar az is szar volt
en helikonnal kezdtem, eleg volt egy hetre, azutan Marlboro, azutan letettem halaegnek
az en idomben a sopphfiane volt az egysegcigi meg a fustszxuros syphonia, de en mar akkor is igenyesen malbi szittam, azutan a gyengebb malbit
persze egy buliban ami jott az jott, nagy cigilejmolasok voltak

Waka 2016.11.14. 23:13:08

@Dikusz: Nos, szegény anyám 1985-ig biztosan románcot szívott (abból csórtam néha), Gitanes-t pedig valamikor 86-87-ben szívtam először.
@hagyma: Symphonia volt a kezdet, 9,60 a cigi, 40 fillér a gyufa, pont kijött egy tízesből.

A fickó 2016.11.15. 20:21:26

@hagyma: "sopphfiane" ez durva. :DDDD

Így még nem láttak leírva Pécs (Sopianae) ókori nevét.

Anno, középiskolás suhanc/katona koromban, mivel felvetett a pénz én stílusosan a méregdrága Dunhill cigivel próbáltam magam mérgezni, amit még dollárboltokban vásároltunk. :) Nagyon jó illatú volt arra emlékszem, de sajnos a dohányzás érezhetően nem volt jó hatással rám, ezért leszerelés után hamar leraktam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.15. 22:50:20

@A fickó: ohh, blogokban irok ahogy jon a kezemre, irhattam volna szofit is oszt jonapot