Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Biscotti

2016.09.27. 07:00 Waka

Magyarán kétszersültek. No persze, ennyire nem szimpla a dolog, de csaknem. Valamelyik nap a Sörözőben ittam a délutáni kávém, a tévében a Sütimester (The Great British Bake Off) című reality ment (mert hát az). Éppen ezzel a fogással szívatták a versenyzőket. Maga a műsor ultra gagyi, de kávé mellé elmegy, és néha adhat ötletet. Megtetszett a fogás, a hétvégi (egészen pontosan a jövő hét végi) menühöz passzolt is (éppen úgy alakítottam).
Körbejártam a kérdést, elolvastam pár receptet - mert abból van aztán temérdek -, aztán megterveztem a magam változatát. Egy pisztáciás, aszalt gyümölcsös összeállítás tetszett meg a legjobban. Egyik délután fel is kerestem a Magboltot az alapanyagért. A héjas pisztácia kilója 5000 HUF. Gyors fejszámolást tartottam. OK, finom, egzotikus csemege, de ennyit nem ér meg, hámozás után alig marad valami, inkább valami mással készítem az ételt. Az erkélyen mindig lóg műanyag hálóban pár kiló mandula, az éppen olyan jó lesz. Mint kiderült, az erkélyen három, bő kilós hálónyi mandula is lógott a rúdon, volt miből gazdálkodni. A hűtőben is volt egy-egy fél doboz kandírozott narancs- és citromhéj, tehát majdnem minden hozzávaló adott volt.

20.jpg


Hozzávalók:
- 30 dkg búzafinomliszt
- 20 dkg rétesliszt
- 20 dkg vaj
- 20 dkg kristálycukor
- 20 dkg mandula
- 4 tojás
- 10 dkg kandírozott gyümölcs
- 2 teáskanál gyömbérpor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 1 tasak sütőpor
- 1 csipet só

Két nappal elébb hozzáfogtam a munkához. Behoztam a sufniból a satut, és megtörtem rajta egy hálónyi mandulát. A szomszéd igencsak örülhetett, mikor végre befejeztem.

1.jpg
A magot leforráztam és pár percig állni hagytam. Mikor felpuhult a héja, egyesével kinyomkodtam belőle. Egy lapostányéron elterítettem másnapig szikkadni.

3.jpg4.jpg
Száraz serpenyőben, folyamatosan kevergetve megpirítottam.

5.jpg
Harmadnap aztán deszkán nagyjából megvágtam a magot. A kandírozott héjakat szétmorzsoltam - mert bizony eléggé össze voltak tapadva -, és hozzákevertem.

7.jpg8.jpg
A lisztekhez hozzáadtam a sót, a sütőport és a gyömbért.

6.jpg
A vajat a cukorral gépi habverővel habosra kevertem.

10.jpg
Hozzáadtam a tojásokat, és azt is alaposan felhabosítottam.

11.jpg12.jpg
Beletettem kandírozott gyümölccsel elkevert magvakat, majd rászitáltam a lisztet.

13.jpg14.jpg
Egy falapáttal alaposan összeforgattam az egészet. Mikor nagyjából összeállt, kézzel estem neki, majd egy habkártyával a tál közepére tereltem a tésztát. Az állaga cseppet sem hasonlított arra, amit elképzeltem. Egy kezelhetetlen trutymót kaptam. Mivel addig csak szöveges recepteket böngésztem, gyorsan megnéztem a Youtube-on, hogyan is megy ez? Megnyugvással tapasztaltam, hogy a menő tévés szakácsok is épp úgy küzdenek a lágy masszával, akár az emse a jégen. A videónézés a tésztának is jót tett, az állásban kicsit szilárdabb lett.

15.jpg
Vastagon belisztezett deszkán nagyjából egybetereltem az anyagot, aztán három felé osztottam. Sütőpapírral bélelt tepsin kicsit laposra ügyeskedtem.

16.jpg17.jpg
Az öreg tepsit alátéve, hármas fokozaton mintegy 35 perc alatt sült meg.

18.jpg
Hagytam egy ideig hűlni, majd kenyérvágó késsel óvatosan felszeleteltem. Nehéz volt szelni, morzsálódott, a széle letöredezett és a kandírozott gyümölcs is folyton ráragadt a kés élére. A tepsire rácsot tettem, ráfektettem a szeleteket és a sütőbe visszatéve teljesen megszárítottam őket.

19.jpg21.jpg
Finom lett, nagyon roppanós, törékeny. Az ajánlott cukormennyiség kétharmadát használtam, de így is elég édes lett. Gyömbérből talán tehettem volna többet is bele, de a vanília remekül érződött. Azt hiszem felveszem a repertoárba, és kipróbálom másféle ízesítéssel is.

47 komment

Címkék: mandula vaj sütőpor rétesliszt gyömbérpor biscotti vaníliakivonat citronát búzafinomliszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr10011741691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2016.09.27. 07:08:54

Igazinak néz ki, nekem tetszik. A sós változatokat krémlevesekhez jó feladni, az édes meg kávézáshoz tökéletes. Reggelinek kis vajjal komplett.

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.27. 09:30:47

Nekem nagyon teccik, nagyon jó lett. Esetleg a mandulát nem héjaznám, hanem héjastól pirítva daraboltam volna apróra. Ki fogom próbálni gluténmentes lisztből, csak azt nem tudtam még kitapasztalni, hogy mennyi zsiradék, és milyen fajta kell adott mennyiségű liszthez. Azt már tudom, hogy másként veszik fel a zsiradékot, mint a búzaliszt.

Egyébként nagyon disznó a kereskedelem. Miután orrba-szájba nyomták, hogy divat a paleo meg minden féle étrend, jól felnyomták az árát a gluténmentes liszteknek, magvaknak. A mezőgazdaság még nem mozdult rá, pedig majdnem minden gluténmentes mag megtermelhető nálunk is.

2016.09.27. 10:34:12

Huh, ez nagyon szép lett! Nem rossz választás a pisztácia helyett a mandula.

@turósmácsik: igen, reggelinek egy szalonnás vagy vargányás rántotta után jólesik még elropogtatni. :)

@látjátok feleim szümtükkel: nagyon igazad van. Nálunk a laktózra kell figyelni, mikor a családnak főzök. Az is hasonlóan nehéz és drága mulatság. Hogy mennyire igazad van, amikor a paleóhoz kötöd, arra megpróbálok röviden elmesélni egy történetet, ami idén nyáron esett meg velünk az egri Bikavérünnepen.
Bárhol, bármit akarunk enni, rá kell kérdeznünk a laktózra. Ez konkrétan egy rétest kínáló pultnál történt. Igazi rétesbe minek a tej ugye, de lehet a töltelék olyan, tehát kérdés, olyan-e. Az eladó persze nem tudott válaszolni. Egy melletünk álló félrészeg férfi nagy hangon odavágta az eladónak: "persze, majd paleo rétest kell ezeknek árulni, hogyne!"

Fenchurch68 2016.09.27. 12:24:10

@látjátok feleim szümtükkel: Sós verziót csinálok két éve kenyérpótléknak, 2 tojáshoz 6 ek szezámmag, 6 ek dió, 3 ek lenmag - vagy bármi egyéb, ami van, a lenmag nem kihagyható - nagyjából ledarálva (sima kávédaráló), só, 1 ek kókuszolaj (vagy zsír), fél tk szódabika, hozzá annyi víz, kb 1 dl, amennyit felvesz. Ugyanúgy sütöm, szeletelem, újra sütöm, a kedves melegszendvicsnek szereti, én meg csak magában ropogtatva. De most kikísérletezem, hogy lehetne édesen megsütni, van itthon egy rakás füge, meg némi darabos mandula bele, hmmm.

@pizzaszeletvágó: Ezt ismerem, anyós rakott krumplival kínálgatta az egyik leányka udvarlóját, aki cöliákiás. Én meg tudom, hogy besamellel csinálja. Ja, hát az a két kanál liszt biztos nem árt!... Végül is nem hal meg tőle, csak két hétig lesz hasmenése, nem tud suliba járni, nyomorultul érzi magát, meg átverve.

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.27. 13:05:14

@Fenchurch68:

Köszi, még ma meg is sütöm, minden van hozzá. Kenyérlisztem most úgy sincs, még nem küldték, pedig azt igérték 2 munkanap a szállítás.

Fenchurch68 2016.09.27. 13:12:56

@látjátok feleim szümtükkel: Nem kell megijedni az első körös állagától, ami elég nyunyákos. Felvagdosva és újra sütve jó lesz!

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.27. 13:25:39

@Fenchurch68:

Ezt már tudom, mert az összes kevert tészta olyannak tűnik, mintha nem lenne megsülve, és amikor áll legalább egy napot, akkor már jó. Banánnal szoktam sütni, de ha dióval készül, zsiradékot nem teszek, mert az maga is elég. Szoktam viszont egy-egy kanál szójalisztet tenni a süteményekbe, mert az állítólag laktatóbbá teszi.

Közben megjött a 15 kg gluténmentes lisztem nagyon kedvező áron, még a szállítási díjjal együtt is. Ezt a lisztet ott ahol nálunk kapni, jelenleg 1.800 ft/kg áron adják. Itt nekem kilonként 470 foint a fórom. Érdemes a neten keresni, mert a szállítás nem drága, gyors és eddig mindent hibátlanul meghoztak.

Ez vagyok 2016.09.27. 16:23:20

@pizzaszeletvágó: Én a tejet és az abból készíthető összes terméket nem ehetem.
Szinte 100 %-ban ránézésre tudom/érzem, ha egy kajában van.
"De csak egy kiskanálnyit tettem bele" hallom sokszor, de azt sem eszem meg.

Fenchurch68 2016.09.27. 17:37:05

@Ez vagyok: Volt már, hogy ilyenkor azt mondtam: én is csak egy kiskanál arzént tettem bele, annyi nem árthat. (Más szitu volt, már nem emlékszem, melyik fél év alatti gyerekemet akarták fííínom tejes-tojásos-búzalisztes házi sütikével megetetni.) Sértődött hangon: De hát semmi baja se lesz tőle! Mondom tudom, valószínűleg nem, de most a hetes buszon hazafelé próbáljuk ki. (Volt szerencsére rögtön hátszelem, több néni mondta felháborodottan, hogy de hát az imént a mocskos kapaszkodót fogta, most meg azzal a kezével kínálgatja a kis ártatlant. A nevezett kis ártatlan persze már előtte a teljes Belvárost plusz a Margitszigetet felnyalta, de ürügynek jó volt.
(Csak hozzáteszem, bár nem releváns, minden gyerekem kizárólag anyatejen élt hét-nyolc hónapig, utána meg jött kézzel a bográcsból a marhapörkölt. Nem volt mögötte tudatosság, így alakult.)
A másik ilyen cukiság: De hát ez csak ropi, abban nincs tej! Aha, csókoltatóm az alsós tanítónénidet, akinek meg kellett volna tanítani az értő olvasásra.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.27. 18:31:36

Köszönök szépen!
@turósmácsik: @látjátok feleim szümtükkel: @pizzaszeletvágó: Köszönöm!
@Fenchurch68: A sós verzión magam is elgondolkodtam már, valami krémsajthoz príma lenne.
Nem irigylek senkit, aki valamiféle ételallergiával küzd, piszok sok lemondással járhat. Többel, mint a köszvény.
Fő a nagy lábos lecsó, remek, érett, vastag húsú paprikát kaptam tegnap kétszázér'.

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.27. 18:54:26

@Waka:

Én meg kaptam egy nagy adag kaliforniai paprikát, szerencsére nem sok sárga volt benne. Szeletelve tepsiben kevés olivaolajjal megsütöttem, és nem győztem visszafogni magam, hogy maradjon az üvegbe is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.27. 19:21:27

@látjátok feleim szümtükkel: en a sargat kedvelem a legjobban
a zold inkabb keseru a piros sokszor fonnyadt edeskes
a sarga resh
mondjuk en cask lecsohoz hasznalom
fele sarga masik fele zold es piros
de cask a szinek kavalkadja miatt
legkozelebb azt hiszem cask sargabol sutom a lecsot

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.27. 19:26:55

@hagyma: A zöld nálam tiltólistán van :)
Mág a thai éttermekben is tudják, hogy ahelyett nekem spárgát kell beletenni!!!
Valamiért nem bírom, amikor a zöld szaga feljön ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.27. 19:44:14

@Andrass9: a zold eretlen, azt cask hegyesben szeretem
/Hungarian wax:)/
a sarga OK
erdekes sosem eszem nyersen cask a hegyeset
nalam a kaliforniai a lecsopaprika, meg jo vegulis TV paprikanak is, cask olyat sosem fozunk
1 zoldet elbir vegulis a lecso
/a szinek kavalkadja miatt:)/

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.27. 20:26:30

@hagyma:

Ez annyira friss volt, hogy mikor adták, előtte szedték le. Szóval ez ress volt mind.
A sárga nem annyira édes, mint a piros, sütni ezért a piros a jobb. Nagyon kellemes olivaolajjal és kevéske vegetával megszórva, nagyon kiadja a paprika ízét.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.27. 20:28:14

@látjátok feleim szümtükkel: jaja sutesre a pirosat ajanlanam
lecsohoz a sargat
a zold meg van, meg talan tolteni elmegy

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.27. 20:51:53

@hagyma:

Lecsót csak a fehér húsú tv paprikából szabad készíteni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.27. 21:38:40

majd szoljal amerikanak termesszen olyat
nekem is voltak ellenerzeseim, de a lecso tokeletes kaliforniai paprikabol IS
sot....
nekem mar jobb

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.27. 21:40:43

ja es van aki egyenesen bogyiszloibol kesziti
/az nekem durva/
zold hegyes kell belle mindenkeppen
jo pari es jo hagyma
jo szalonna es jo fustoltkolbasz
na es jo kenyer
szoktak hivni / nevezni/lecsokiralynak is

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.27. 21:42:06

@hagyma: Speciel kapható egy egész finom zöldpaprika, tökéletes lecsónak: cubanelle. Zöld ugyan, de vastag a héja, és pont olyan édes, mint ami a lecsóhoz kell. Én csak abból főzök odakinn lecsót!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.27. 22:27:55

@látjátok feleim szümtükkel: Szeretem lecsónak a kissé édes ízű paprikákat, éppen azért hajtom a TV-ből is a pirosat.
@hagyma: Én pritaminból is szeretem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.27. 22:39:46

@Waka: az is hasonlit a paprikahoz
sot van aki szojabol csinal fasirtot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.27. 22:47:26

na megvan a biztositas is a hazhoz
nagyon jo ar
a 3 kocsit is atviszem hozzajuk
elvileg jovo heten kulcs
utana melo

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.28. 13:39:06

allstate
a kocsik a geiconal voltak, de a hazra ketszer annyit kertek mint az allstate
igy csere
videki hazakban erosebbek, helyben vannak

Vaczak2 2016.09.28. 18:27:53

Lecsóhoz 1/3 bogyiszlói 2/3 egyéb vegyes zöld-fehér narancsszínű, fontos hogy kissé fonnyadt legyen (menjen ki belőle a víz). Laci haveromnál Kenesén mindig kitettük a faház teraszkorlátjára hogy süsse a nap kissé. Bőséges szalonnázattal még a gyenge birkaszart is... szokta mondani.

Vaczak2 2016.09.28. 18:29:26

Nehogymá én ne értsek a lecsóhoz... (A fiam hozott valami Tanquery gint és gin-tonicokat gyárt nekem belőle. A harmadikat iszom, azért vagyok ilyen bátor).

2016.09.28. 19:09:17

@Vaczak2: gyökeresen ellentétes véleményen vagyok, és 'szümtükkel' és Wakával értek inkább egyet.
Fonnyadt meg legyen a .... f....!
Ne a lecsónak való paprika! Lecsóba csak friss kemény szedés, mielőbbi felhasználással! Puhapöcsi paprikákat egye meg a hernyó!
Én meg az egri vörösboromtól vagyok ilyen bátor, mint Dobó és Borissza! Jobb lenne, te is a hazait innád, nem írnál ilyeneket!
Borókából különben sem gint, hanem csak szlovák borókapálinkát!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.28. 19:13:53

@Vaczak2: @pizzaszeletvágó: A lecsóvita beindult :) Én a te álláspontodon vagyok. A bőséges szalonnázás melett nagyon szeretem nagyobb adag főtt császárral és kolbásszal is gazdagítani. A császárt is megpirítom, és igazi sűrű szottya lesz a végére.
Megyek is borozni egy kis szekszárdi cabernet frankot, hogy legyen erőm visszavágni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.28. 19:14:34

@Andrass9: Látszik, hogy nem ittam még meg a bort. @Vaczak2: úr álláspontját teszem magamévá :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.28. 19:37:30

@Andrass9: en nem
a lecso ne legyen puha
legyen ress a paprika
a pari adja levet
viz nem kell
szalonna es kolbasz feltetlen
cask feherbort iszom, ha nem sort
de most rendelek egy kis szolopalinkat otthonrol
/meg egy palinkafozot itthonrol/
utobbi a heten itt is lesz:)

Vaczak2 2016.09.28. 19:46:17

Dehogyis akarok én lecsóvitát! Csak úgy véltem tapasztalni, hogy a paprikának jót tesz az "aszúsodás" a napon, mert koncentrálódnak benne az ízek, és a főzés közben is a víz meg ki belőle, ami a keménységét, ropogósságátadja. Szerintem.
A gin meg csak úgy jött, nme is nagyon szeretem, de a fiam nagyon rafinált gin-tonicot csinált belőle (hármat) hogy felbátorodtam.
Inkább meg legyen fonnyadt a lecsónak való paprika ne a ...f....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.28. 19:50:06

@hagyma: 50 literes pálinkafőző akciós a madarasban: csupán 100,000Ft ...

Vaczak2 2016.09.28. 19:52:03

Hozott a fiam birspálinkát is ...mennyei.
Olyan helyen dolgozik, hogy ahol vannak szigorú piák.
Azóta kinyílt a világ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.28. 20:11:47

@Andrass9: hat madarasba nem megyek
2-5 gallon kozott vacillalok
200 $ megallitja
hajlok az 5 gallonos fele, mert a palinka nem romlik meg altalaban
viszont a kettesre is, az is kitart vag 2 evig...
es lehet tobbfelet csinalni
elsosorban szolopalinkaban gondolkodom
masodsorban barack /mert barackfa less/ ketto

nezelodok, nezelodok
meg olyan 10 nap es nekilatok a festesnek
funyiro
sthilfuresz
aso kappa gereblye
es mindenkeppen vennem kell egy kisplatos teherkocsit
Toyota, ford valami
bogracs, kutya, kamera, kulso vilagitas carport 2 barackfa
colt az asszonynak
hutto
fagyaszto
villanytuzhely
es ezekre less 3 hetem + koltozes
terasz cask jovore

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.28. 20:13:48

feszer a szerszamoknak
gond ez nem jatek

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.28. 20:56:45

@Vaczak2: @pizzaszeletvágó: Igazából nem olyan baj, ha ráncos kicsit, de érett legyen és vastag húsú.
Egyszer, még szegény Szilágyi Lackóval legurult vagy 15 feles gin az Enyhe Fintorban, azóta legfeljebb pár szem borókabogyó a vadpörköltbe.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.28. 21:19:14

@Waka: nincs ezzel baj
Ti a punnyadt lecsot szeretitek
en a resst

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.28. 21:44:37

amugy ezert nem teszek el lecsot
az mas etel
az olyan punnyadft ize
sokan kepesek meg husra is tenni
brrrrrr

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.29. 21:21:21

@hagyma: Egy szóval nem mondtam, hogy a punnyadt lecsót szeretem. Én az érett, piros paprikából készült lecsót szeretem. Ha ez azzal jár együtt, hogy kicsit ráncos, c'est la vie.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.30. 18:14:06

@Waka: levagtam
nekem az punnyadt:) ha mar rancos
en ressen szeretem

2016.10.03. 21:16:33

@hagyma: micsoda bevásárló lista! :))) colt az asszonynak... :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.04. 07:17:19

@pizzaszeletvágó: hajjovan van egy Remington itthon, de ha azt elsuti nem caska betoro less szetlove, de a valla is ektorik
nem egy veszelyes hely, nincs sok bunycselekveny errefele de azert cask kell neki egy
sokszor dolgozom ejszaka
ess hat sose tudod....
süti beállítások módosítása