No nem borscs, nem is jóféle barszcz, vagyis lengyel céklaleves, hanem egy sima zöldségleves némi szokatlan hozzávalóval dúsítva. Úgy esett, hogy hétvégén kicsit túltoltam a húsevést, azért elhatároztam, hogy hétközben csak valami egytálételt főzök, hús nélkül. A zöldségleves adta magát, van friss hozzávaló a kertben, egy kis krumpligombóccal, meg persze egy jó karéj kenyérrel elegendő lesz az én feneketlen bendőm számára is. Legfeljebb eszem utána egy kis gyümölcsöt, mondjuk egy kiló körtét.
Ahogy a petrezselymet szedtem, ránéztem a céklára is. Igen szép lett, persze nem hagyományos fajta, tiritarka természetesen, a télapó hozta ennek a magját is. Gondoltam egy merészet, felhúztam hármat, mondván, jó lesz az levesnek. Persze elolvastam pár borscs receptet is, de látva, hogy annak bizony marhahús-, de legalábbis egy jó csontleves az alapja, rögvest le is mondtam róla. Az nem az az étel, amit az ember munka után csak úgy összedob. Majd, valamelyik hétvégén arra is sort kerítek, talán télen, mikor úgysem tudok mit kezdeni a temérdek szabadidőmmel.
Hozzávalók:
- 4-5 sárgarépa
- 2-3 petrezselyem gyökér
- 1 csokor petrezselyem zöld szára
- 2 közepes fej fehér hagyma, ha van, a zöldjével együtt
- 2-3 cékla
- 1 l húslé vagy 2 húsleveskocka
- olaj
- só
- bors
A gombóchoz:
- 0,5 kg főtt, áttört burgonya
- 1 csokor petrezselyem zöld levele
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 2 púpozott evőkanál liszt
- só
- reszelt szerecsendió
Elsőként a felkockázott krumplit feltettem sós vízben főni. A sárgarépát és a petrezselyem gyökeret hosszában feleztem majd felkarikáztam. A petrezselyem zöld szárát és a hagymaszárat apróra vágtam.
A céklát meghámoztam, hasábokra vágtam és felszeleteltem.
A laskára vágott hagymát olajon megfuttattam.
Hozzáadtam a zöldségeket - a cékla kivételével -, és fedő alatt kicsit megpároltam.
Beletettem a céklát, felöntöttem vízzel és hozzáadtam a leveskockákat. Sóztam, borsoztam, majd kis lángon puhára főztem.
Míg a leves főtt, áttörtem a krumplit. Beletettem az apróra vágott petrezselymet és a fokhagymát, elkevertem.
Hozzáadtam a tojást és a lisztet, sóztam, reszeltem rá szerecsendiót, aztán összekevertem.
Vizes kézzel gombócokat formáztam a keverékből, és kifőztem őket a levesben.
Különlegesen finom levesem lett. A zöldségek fűszeres íze keveredett a sós "húslével" és az édeskés céklával. A gombócoknak köszönhetően kiadós is volt, öt evésre pont elég volt.
A lengyel származású kollegina szerint épp olyan volt, mint az otthoni, ő is kockával főzi.