Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Céklaleves

2016.09.01. 07:00 Waka

No nem borscs, nem is jóféle barszcz, vagyis lengyel céklaleves, hanem egy sima zöldségleves némi szokatlan hozzávalóval dúsítva. Úgy esett, hogy hétvégén kicsit túltoltam a húsevést, azért elhatároztam, hogy hétközben csak valami egytálételt főzök, hús nélkül. A zöldségleves adta magát, van friss hozzávaló a kertben, egy kis krumpligombóccal, meg persze egy jó karéj kenyérrel elegendő lesz az én feneketlen bendőm számára is. Legfeljebb eszem utána egy kis gyümölcsöt, mondjuk egy kiló körtét.

16.jpg


Ahogy a petrezselymet szedtem, ránéztem a céklára is. Igen szép lett, persze nem hagyományos fajta, tiritarka természetesen, a télapó hozta ennek a magját is. Gondoltam egy merészet, felhúztam hármat, mondván, jó lesz az levesnek. Persze elolvastam pár borscs receptet is, de látva, hogy annak bizony marhahús-, de legalábbis egy jó csontleves az alapja, rögvest le is mondtam róla. Az nem az az étel, amit az ember munka után csak úgy összedob. Majd, valamelyik hétvégén arra is sort kerítek, talán télen, mikor úgysem tudok mit kezdeni a temérdek szabadidőmmel.

1.jpg
Hozzávalók:
- 4-5 sárgarépa
- 2-3 petrezselyem gyökér
- 1 csokor petrezselyem zöld szára
- 2 közepes fej fehér hagyma, ha van, a zöldjével együtt
- 2-3 cékla
- 1 l húslé vagy 2 húsleveskocka
- olaj
- só
- bors
A gombóchoz:
- 0,5 kg főtt, áttört burgonya
- 1 csokor petrezselyem zöld levele
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 2 púpozott evőkanál liszt
- só
- reszelt szerecsendió

2.jpg
Elsőként a felkockázott krumplit feltettem sós vízben főni. A sárgarépát és a petrezselyem gyökeret hosszában feleztem majd felkarikáztam. A petrezselyem zöld szárát és a hagymaszárat apróra vágtam.

3.jpg
A céklát meghámoztam, hasábokra vágtam és felszeleteltem.

4.jpg
A laskára vágott hagymát olajon megfuttattam.

5.jpg
Hozzáadtam a zöldségeket - a cékla kivételével -, és fedő alatt kicsit megpároltam.

6.jpg
Beletettem a céklát, felöntöttem vízzel és hozzáadtam a leveskockákat. Sóztam, borsoztam, majd kis lángon puhára főztem.

7.jpg8.jpg13.jpg
Míg a leves főtt, áttörtem a krumplit. Beletettem az apróra vágott petrezselymet és a fokhagymát, elkevertem.

9.jpg
Hozzáadtam a tojást és a lisztet, sóztam, reszeltem rá szerecsendiót, aztán összekevertem.

10.jpg11.jpg
Vizes kézzel gombócokat formáztam a keverékből, és kifőztem őket a levesben.

12.jpg14.jpg
Különlegesen finom levesem lett. A zöldségek fűszeres íze keveredett a sós "húslével" és az édeskés céklával. A gombócoknak köszönhetően kiadós is volt, öt evésre pont elég volt.
A lengyel származású kollegina szerint épp olyan volt, mint az otthoni, ő is kockával főzi.

15.jpg

81 komment

Címkék: krumpli vöröshagyma fokhagyma gombóc cékla sárgarépa szerecsendió petrezselyemgyökér feketebors petrezselyem levél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5911666800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.01. 08:20:42

Jó dolog a zöldségleves, mi is sokat főzünk. A céklát én csak ecetesen szeretem - valahogy nagyon földízű az nekem. Épp a napokban sütöttem grillen a feleségemnek, aki reklamált ugyan, hogy nagyon összement a cékla a fóliában, de azért befalatozta tegnap vacsorára :)
A húsleveskocka a köszvényes ember húslevese :) Nem sok purint tartalmaz - talán semennyit - de azért van némi húsleves íze.

Isley 2016.09.01. 08:24:46

A céklalevest szeretjük. Télen - borscs, nyáron krémleves hidegen,/zöld/almával a zöldségek helyett.

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.01. 09:31:46

Ez nagyon jó, ki fogom próbálni majd valami gluténmentes betéttel.

Topy 2016.09.01. 10:07:34

'ggyonisten mindenkinek! :)
Remélem mindenkinek jól telt a nyár! :)

a szabinak vége, kezdődik a tanév, a ház körül a parkot teljesen átépítik, a liftnek cserélik a földszinti ajtaját, cégnél fejünk fölött már napok óta bontják az épületet, hétvégén költözünk csak odébb a melóhellyel...
áááhhh...

együnk inkább egy kis rántott borjúlábat! ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.01. 13:10:30

@Topy: Kellett neked említeni! Most nagyon vacillálok, hogy leszaladjak-e a kisvendéglőbe egy borjújábra :)
Mire itthon elkészülne, éhenhalnék ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.01. 13:14:39

@Topy: Remélem jó volt a szabadság! Nálunk a nyár kezdetétől mostanáig a 3 közvetlen szomszéd újította fel a házát. Már álmomban is tudtam, milyen gép megy éppen: flex, ütvefúró, fúrókalapács, gyalugép, szalagcsiszoló, fűnyíró, motoros permetező, fűkasza, sövénynyíró, talajtömörítő béka, markológép ... Nem is folytatom a felsorolást.
Elmentünk Füredre egy kicsit, hát ott is mentek a gépek :(

Most egy kicsit jobb!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.01. 13:22:00

hat ceklat en cask salatanak, hidegen
krumplit petrezselyem nelkul
tegnap lencselevest ettem oldalassal
jol esett
@Topy: szabi?
ezt a szot nem is ismerem:)
viszont
most kuldtem amailt a relatornak, hogy startolhatunk a papirmunkaval hazugyben
he tegnap nem adtak el, akkor ugy nez ki revbe ertunk
meg azert alkudozok, de ha nem enged a tulaj a kiirt arbol, akkoris megveszem:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.01. 13:55:04

@látjátok feleim szümtükkel: hat engem itt north carolinaban ez nemigen erint, foleg hogy nem akarok diofat ultetni:)

Topy 2016.09.01. 14:03:31

@Andrass9: eltelt...
Tisza-tó és Balaton
az időjárás meglehetősen változatos volt mindkét helyen, így pancsolás Poroszlón egyáltalán nem volt, Szárszón meg csak mielőtt eljöttünk, én nem vagyok rajongója a kánikulának, de hogy a Balaton csúcsra járatva is csak 22 fokos volt...
viszont a demjéni barlangfürdőt érdemes meglátogatni, jó lett

Ez vagyok 2016.09.01. 14:04:49

Ez a leves tokjo.
Lehet, hogy én belefőzök egy kis csirkehúst vagy kolozsvárival indítom. Valamilyen hús kell, hogy legyen benne :)

Ez vagyok 2016.09.01. 14:06:09

@hagyma: Várjuk a képeket! (A házról.)

Ez vagyok 2016.09.01. 14:13:46

@Topy: Nekünk van egy lakásunk a Delfin Társasházban. Olyan 5 éve nem voltam ott, inkább itthon vagyok el szépen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.01. 14:16:11

@Ez vagyok: meg nem vettuk meg, de utana sem hiszem, hogy nyilvanossa teszem
max a kornyezeterol,ami csodas:)
varoom a telefont, le akarom foglalozni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.01. 14:51:01

@hagyma: Ez az a ház, amire azt mondtam, hogy megveszed ?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.01. 15:06:18

@Andrass9: en mar nem tudom
kozel 100 hazat neztunk meg az utobbi fel evben
de valoszinu nem, ez nem regen kerult kepbe
a vicc az, hogy a fotok alapjan nemtetszett, de kozeleben volt egy olyannak ami tetszett igy mondtam a relatornak, nezzuk meg mindkettot
hamar arra jarunk...
/most emilezett hogy hamarosan felhiv, merugye megy az alkudozas, az elado meg nem tudja, hogy akkoris megveszem ha nem enged az arbol:) tehat hatha enged

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.01. 15:49:29

@hagyma: Pár napja találgattam, hogy az a lejtős telken lévő 1 acre telekkel lesz az, amit megszeretsz. De ezek szerint pardon, tévedtem (mondta a sündisznó és lemászott a súrolókeféről)

blogkocsma.blog.hu/2016/08/30/curried_hash_brown_currys_tocs_n_i_tukortojassal/full_commentlist/1#c31100114
meg utána 3 comment.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.01. 16:12:54

@Andrass9: ennek a szomszedja
\ez olcsobb es jobban bejon/
egyutt neztuk akettot es a nem eselyes nyert
1.2 acre de java erdo
less kis erdoirtas
holnap viszem a 750 $ foglalot/ nem is foglalo ez, hanem penz hogy elinditsd a papirmunkat
bonyolult am itt hazat venni
jonnek az inspectorok/bank, aram, viz, stb/
holnaptol 5 hetig lezarjak a dolgot
blablabla
amaerika az amerika
ha minden jol megy oktober kozepen,max November 1-tol koltozunk
de most ugy tunik ez marmegvan

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.01. 16:31:18

@hagyma: Én is vettem már házat odaát, van némi tapasztalatom :)
Milyen %-ot kapsz a banktól? (gondolom nem kp-re veszitek) Most jól lehet fixed rate morgage-et felvenni, mert alacsony a kamat! Nekem annak idején a 6,5% nagyon jó volt, most meg 3,5% körül látok banki ajánlatokat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.01. 18:21:19

@Andrass9: halistennek nem kell nagyobb kolcson
kis haziko ez, bar tobbszor elcsabultam 4-500 ezer dollaras hazaknal, a bank meg benne let volna:)

ez olcsobb

3.9%

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.01. 18:47:51

@hagyma: Most nézem a rate-eket, és 30 évre 3.5%, míg 15 évre 2,9% . Ha az elsőt választom, akkor a felvett hitel háromszorosát kell visszafizetni, míg a másodiknál csak a másfélszeresét. A havi törlesztő $450 vs $685 . Ezt mondjuk 100k-ra néztem.
A bank persze, hogy benne van! Ezért volt a 2008-as crach is :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.01. 18:58:25

@Andrass9: en 30 evre veszem fel
a resztlit majd fizetik az orokosok:)

A fickó 2016.09.01. 20:38:40

Ez az a leves, amibe bármit teszel piros lesz. :D Szegény chioggia, esélye sem volt. :) A chioggia egyébként nyersen különféleképpen szelve salátákban mutat jól, enyhe ízű, mint pl. a detroit golden, ami kedvencem. Ez extrém édes szinte semmi földesség nincs az ízében.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.01. 20:56:51

Köszönök szépen!
@Andrass9: Errefelé lőnek, az is jól hangzik.
@Ez vagyok: Egy jó húsos csonttal indítva igazán jó lehet.
@hagyma: Hajrá.
@A fickó: Hát itt a kinézet nem nagyon érvényesült. Az íze ellenben szenzációs volt, aprítás közben elropogtattam pár kockát.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.01. 21:10:18

@Andrass9: naggyabol kikalkulaltam
havi 700 megallitja /szemettel, adoval/

+ villany
+ tv-internet
a mostani rent 900 + villainy + tv internet...

@Waka: ilyen kozel meg sosem voltam hozza, de meg nem tuti
ha holnap leteszem a 250+500-as csekket, akkor asszem rendelhetem a palinkafozot:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.01. 21:18:10

@hagyma: Én elsősorban azért vettem házat, hogy ne a landlordot gazdagítsam. Nomeg a cégem is segített - megkaptam a downpaymentet bonusban :) Hamár fizetem, legalább a sajátomat törlesztem ... Nálam szigorú kritérium volt, hogy a spór gázzal megy. Gyűlölöm a villanysparhelteket. Tán az indukcióssal meg tudnék barátkozni, de olyan vastag drót kell a falba, hogy inkább egy gázcső :)
A vizet is számold hozzá, meg a szennyvizet, ha csatornád van, vagy a septic systemet, ha nincs.

2016.09.01. 21:24:00

Céklát mindenhogy, minden mennyiségben. Nem tudom megunni, nekem mindegy, hogy savanyán avagy sütve, netán nyersen lereszelve. Különböző állagok, különböző ízek, minden kihozható belőle.
Natúran, fokhagymával, köménymaggal, májjal, mézzel, balzsamecettel, dióval ... nem ragozom.
Érdekes, hogy kiskoromban elszaladtam előle. :)
Levesben tényleg földöntúli színe van. :)
Bevallom, meglepett a krumpligombóc levesbetétként, én a hasonló zöldséglevesbe ha időm van csipetkét csipkedek, ha nincs időm kész kiskocka tésztát szórok, ha egyáltalán nincs időm, akkor hagyom a fenébe, elég abba a zöldség is. :)
Ám ez a krumpligombóc rafinált jószág, egyszer csináltam köretként piros-fehér-zöld gombócokat egy tálaláshoz, paprikás-natúr-zöldpetrezselymes, jól nézett ki.

Megkívántam, jöhetne egy tányérral.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.01. 21:27:33

@Andrass9: a septic benne van a kalkulacioban a szemettel meg az uttakaritas etc.
ez $ 25 havonta nem tetel
a viz kutbol jon:)/Well
cellphone terero kicsit akadozott, lehet tarsasagot kell valtani
reszletkerdes
olcsobb less osszesegeben mint a mostani apartament
kicsit azert kell rakolteni
padlot akarok padloszonyeg helyett
kell tuzrakohely
fustolo
dupla carport
meg az erdot rendbe kell tenni, mert el van hanyagolva
bele van kalkulalva...
nagyon jo arban vettuk/?/ meg a hazat

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.01. 22:00:58

@hagyma: Még várom, hogy letedd a két csekket, addig nem szólok semmit :)
Parkettának/padlónak javaslom a bambuszt! Eszméletlenül szép, és kopásálló. Mi arra cseréltük a padlószőnyeget.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.01. 22:20:58

@Andrass9: Mary meselte /de talan nalunk is igy volt/, hogy fiatalkoraban mindeki padloszonyeges lakast hazat akart
a fel orszag padloszonyeges
otthon meg hozzajott a tapeta, ami szinten egy baromsag volt:)
padlonak meg utananezek, nem elsorendu a dolog, a szonyeg rendben van kinezetileg, cask nem szeretem
/most is az van/
valami jo kis hard floort akarok
en is le tudom rakni
step by step
/meg meg sem vettuk, de karnyujtasnyira van:)/

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.01. 22:33:25

@Andrass9: Erdő (lőtér) mellett nem jó lakni, mert...
@pizzaszeletvágó: Igazából gazdagítás okán lett gombóc, no meg, mert szeretem. Középsúlyos gombócfüggő vagyok. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.01. 23:43:12

megjott a szerzodes
/lealkudtam 10 ezer dolcsit/
van vagy 100 oldal
hat most nekilatok elolvasni es alairni
/meg el kell ernem, hogy szallitsak el a moso-szarito huto-mosogatogepet, meg a villanytuzhelyt
elobbi ketto van utobbiakat veszunk ujat

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.02. 11:48:09

@hagyma: GRATULÁLOK!!!! Ez már biztosan a te házad lesz :)
Nekem jól jött, hogy teljesen gépesítve volt a ház, mert semmim se volt. A szárítógépet még a család hazaköltözésekor hazahoztuk (ahogy a sidebyside hűtőt, hómarót és fűnyírót is). Máig is működik! A hűtőt 3 éve cseréltem le idehaza.
A tulaj nagyon precíz volt, minden gép számlája, használati utasítása szépen dossziéba lerakva. Mintegy 23 évet bírtak a gépek (többnyire Kenwood - Sears - márka volt). A lyánnyal cseréltük le az egész konyhát a hardwood floor (bambusz) lerakásával egyidőben. A mosó-szárítót már egyesével cserélték a gyerekek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.02. 15:26:11

@Andrass9: meg mindig nem a mienk
Mary itt ul mellettem es meg cask most irogatja ala a szerzodest
utana tudjuk vinni a csekket
na, ha azt letesszuk, akkor mar tuti
hosszu 7 vege jon
minden mukodik itt is, de ugy dontottunk lecsereljuk a huttot, a villantuzhelyet es a mosogatogepet
szep egyseges homogen konyhat akarunk:)
a laundry el van kulonitve es par eves a moso-szaritogepunk
ha nem viszi el a tulaj, akkor megy a goodwillnek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.02. 15:36:29

@Andrass9: jol mutat
ra fogok nezni
szerintem ezt en is le tudom rakni
lehet a szonyeget sem kell felszedni
elso lepesben cask a nappalit akarom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.02. 15:40:18

@Andrass9: ja merg akarok szep rendes hokevereses kulonallo sutot digitalis hofokszabalyozoval, maghomerovel stb.
ugy szemmagassagban nem a hagyomanyos gornyedos
/de meg nem a mienk, onnantol less az izgalmas ha megvettuk, 12 eves haz, van mit rajta dolgozni, rendezkedni, belakni/
funyirot is vennem kell, meg kerti szerszamokat
facsemetet
less dolog

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.02. 15:40:54

@hagyma:
Persze, le tudod tenni, de eszedbe ne jusson rátenni a padlószőnyegre :) Fel kell tépned faltól falig, eltávolítani a szivacsot/filcet is alóla, és friss filcre letenni. El sem tudod képzelni, mit találsz a felszedett szőnyeg alatt :)))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.02. 15:41:34

@hagyma: Már nem vagy messze a dologtól :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.02. 15:43:11

@hagyma: Ja, és el ne felejtsd a legdrágább szuvidálót is megvenni (használni nem kell tudni, csak felvágni vele), anélkül senki vagy!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.02. 15:43:47

@Andrass9: hat mar nem
ezert is haritottam a latogatasodat, mert ez egy ilyen ev, de jovore szivesen latunk:)
ez az ev ramegy a hazra
marciusban 1 honap haza
utana barmikor
persze feltetel, hogy fozol a kertben gulyast meg ilyenek

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.02. 15:43:51

@hagyma: Mi azt nem találtunk, de inkább nem részletezném, mi volt alatta...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.02. 15:45:41

@hagyma: Figyu! Mit szólsz ahhoz, hogy megtanítalak lecsót készíteni???? Vagy esetleg mákos tésztát ??? :))))
Na jó, nem cukkollak, értem pontosan a helyzetet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.02. 15:46:09

@Andrass9: az a helyet, hogy nem szuvidalok, soxor mondtam en a hagyomanyos Magyar kajakat csinalom + neha steaket
ezekhez nem kell
viszont, ha meg less a haz, az elso este koltozes utan nyarsalni fogunk
20 eve nem nyarsaltam:)
/jut eszembe tuzrakohelyet is kell kesziteni, meg venni bogracsot:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.02. 15:47:39

@Andrass9: makos teszta nem erdekel, napkozis nosztalgia volt
bogracsos lecso igen
Mary imadja a lecsot es a gulasht is
mondjuk O mindenevo, mint en
/kivetel belsoseg/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.02. 15:51:14

@hagyma: Látom, ma nem vagy piszkálható hangulatban :)
Azon gondolkodom, hogy este rendezek egy kis nyársazást: el kell égetnem a paradicsomot, de arra tudok tenni jó kis fadarabokat, amin szalonnázhatok. Tudod, idehaza teljesen betiltották a kerti hulladék égetését. El persze nem viszik, de az egy másik kérdés. Egyetlen kiskapu, hogy szalonnát sütök nyárson - akkor még a rend őrét is meghívhatom, egy szava sem lehet!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.02. 15:52:15

@hagyma: Bográcsot mindenképp kell venned, abban rengeteg étel készíthető, és nem lesz ételszagú a lakás :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.02. 15:58:15

@Andrass9: engem sosem lehet piszkalni
DE JELZEM EN SZERETM A ZETELSZAGOT!!!!!!!!!!
:)
uff
itt se lehet egetni
meg azt sem tudom lehet-e nyarsalni
floridaban azt se lehetett
de akar igy, akar ugy
mi fogunk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.02. 16:00:43

@Andrass9: varoom a telefont, hogy vihetem a csekket
ezt most nagyon meg akarom venni
mindent alairtunk, online naturlich
es most varunk
/ha nem jon be keresunk tovabb, a vilag nem dol ossze\

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.02. 16:43:34

na minden alairva elkuldve
most meg az eladonak kell alairni mindent
ha nem teszi meg ma, akkor keddig lehet izgulni:)
bar annyira nem izgulok
rantotta keszul amerikai-magyar cooprodukcioban
en felvagtam a hagymat
reszemrol ennyi:)
megtanitottam a nejemet hosszu kitarto munkaval a tokeletes Magyar rantotta elkeszitesere
mar legalabb 3 honapja ra merem bizni
8 ev munkaja van benne

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.02. 17:18:18

@hagyma: Akkor várunk! Addig is gratula Marynek a rántottához! Nem egyszerű ám! Kell hozzá mindenféle masina (minimo calcula 2000 USD), meg szumátrai lila só - anélkül nem ér semmit az egész :) ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.02. 17:24:10

@Andrass9: sima rantottat akartam, de ez mar brunch less
suti a krumplit fent
sutoben fel kilo bacon
a tojast meg elo sem vette
szerintem meg jon kolbasz is/vagy hot dog/
2000 dolcsi egy elfogadhato kocsi nem serpenyo
uff

2016.09.02. 17:31:26

@hagyma: én kies hazánkban szívtam meg ezzel, hogy nem egyidőben történt az aláírás ház vásárláskor. Mindenben megállapodtunk személyesen, azután az ügyvédnél elkészült szerződést én aláírtam, utána az eladó nem akarta aláírni. Én kényszerhelyzetben voltam, más egyéb dolog miatt. Nem léphettem vissza. Ezt jól látta az eladó és kisajtolt még belőlem 5 %-ot. Ha nem adom meg, utcára kerülök egy hatéves kiskölyökkel. Remélem azóta a pokolra jutott a gonosz vénasszony. Bár a fia, aki szintén tulajdonos volt és szerintem az egészet kitervelte, most fideszes polgármester.
Remélem arrafelé nem divat ez.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.02. 17:59:35

@pizzaszeletvágó: itt ez nem
gon, ma reggel alairtunk mindent online
/huszoneves koromban illetekhivatalban dolgoztam, ki gondolta volna, hogy 30 ev mulva egy boxeralsoban veszek hazat/
ha az elado is alairja, cask akkor kell letennem a foglalot
onnantol nincs gatya
amugy erdekes volt, mert mondta a relator ha visszalepek ez 750 dolcsi ugrik
mondok OK, de mi van ha az elado visszalep?
kapom meg a duplajat?
aszongya olyan meg nem volt
egyszoval, ha alairja akkor beindul a tortenet
ha valami miatt nem akkor elallunk es keresunk tovabb
halkan jegyzem meg, ha akarna + 5 %-ot akkoris megvennem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.02. 18:05:35

@pizzaszeletvágó: ja, halkan jegyzem meg, nem nagyon foglalkozom politikaval
dehat az ember olvas, lat
szoval az itteni kozossegnek lehet fontos, en fidesz szimpatizans vagyok es itt republikanus

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.02. 18:08:22

ja es a brunch fantasztikusan jo lett

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.02. 20:48:47

@hagyma: Gondolom észrevetted, hogy igyekszünk a lehető legkevesebbet politizálni, így azután nem is foglalkozunk azzal, hogy ki milyen párttal szimpatizál.
Csak néha borul ki a bili ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.02. 21:10:22

@Andrass9: jahh
OK
cask nem ereztem relevansnak az ugyben hogy volt egy ravsz fideszes polgi aki pizzaszeletvagot megsarcolta:)
megmondom oszinten nekem fogalmam sincs ki itt a polgarmester meg a sheriff, de ugy remlik NC inkabb demokrata allam
amugy az USA bizonyitvanyanak tartom - barmennyire is szeretek itt - hogy ezt a 2 elnokjeloltet tudta kitermelni 350 million emberbol
most szavazhatnek eloszor, de lehet el sem megyek
foleg ea republikanusokr vagyok merges,ez a Mrs Clinton siman verheto let volna, de a demokratak zome sem ot akarta
ahh
annyi jo van azert hogy itt azert naggyabol leszarjuk az osszes politikus, nem foglalkozunk veluk
Mary is repi, de neki sem kell Trump, de Hillary plane nem
arra kell cask ugyelnem, hogy a valasztas napjan nem lehet sort venni sehol, tehat be kell taraznom:)

A fickó 2016.09.02. 22:22:28

@Andrass9: Ha nem tudja használni, akkor azzal együtt is senki. :)

A fickó 2016.09.02. 22:29:22

Most "Wakáskodom" kicsit. :)
Ma leszedtem vagy 25 kiló san marzano 2 parit, már majdnem potyogott olyan érett volt. Holnaputántól, meg Paolo Petrilli manufaktúráját megszégyenítő iramban befőzöm. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.02. 23:12:41

@Andrass9: ja amugy engem sokkal jobban erdekel a fustoles jelenleg
tuti jo de en nem akarok szuvidalni
fozni sutni es ,ajd fustolni sajat hazikolbaszt:)
na meg palinkat fozni
/amugy beszaras milyen papirokat kell alairni, meg mindig jon. pl hogy tudom hol van legifolyoso es hol megy a vonat.../

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.03. 10:36:44

@hagyma: Teljesen logikus, hogy ezekre nyilatkozni kell, mert így később nem perelhetsz, hogy nem tájékoztattak a zaj miatt:)
A füstölés nem egy egyszerű feladat, pláne, ha rendesz méretű füstölőd van! Szigorúan csak télen, amikor 15C alatt van a nappal is. A részleteket medvedoki elmondja majd, hogy mire vigyázz a hús előkészítésénél, kezelésénél. Egy szép disznósonka például minimum 6 hétig áll a sóban, és naponta kell forgatni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.03. 10:38:29

@A fickó: Van kis különbség azért kettőtök közt. Waka ezt csak itt meséli el, te meg minden blogban, ahova a lábadat beteszed :)
A San Marzanora jellemző, hogy szeret potyogni már érés közeli állapotában is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.03. 13:43:00

@Andrass9: tudom en azt, hogy mi miert van, de ha lenne kedvem szivesen leforditanam ezt a 100 oldalt:)
szerintem lenne vidulas
/mondjuk meg en sem olvastam vegig/

tudom en, hogy a fustoles nem egyszeru jatek, de ez ilyen vagy meg a palinkafozes
eloszor majd cask sutnivalo kolbaszt toltok es vasarolt gyumolcsbol keszitek cefret
azutan majd alakul:)

A fickó 2016.09.03. 13:52:20

@Andrass9: Még két helyen, de ott releváns megnyilvánulásként tettem. Hiszen a paradicsom volt porondon és mivel a kedvenc növényem ...
Itt meg poénnak szántam.:)

Még sok más paradicsomra is jellemző a potyogás ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.03. 13:58:33

Ha már itt tartunk, 25 üveg (210 g) csilikrém a dunsztban. Címke megtervezve, hétfőn nyomtatom. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.04. 19:43:28

@Waka: Na akkor én is mondom :) Nekem is 24,75 üveg csilikrémnek pattog a kupakja. Az utolsó üvegcse nem lett teljesen tele. Viszont a számítások (és kóstolás) szerint minimum 105000-es SHU-ja lett, vagyis kap 2-3 halálfejet :) Eszméletlenül finom citrusos aroma, de egész nap csak fulladoztam a kapszaicin miatt. Ja, az én üvegeim kicsik: 80g a töltőtömeg.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.04. 21:00:07

@Andrass9: hat so
en meg veszek pirosaranyat meg eros pistat az europai boltban:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.04. 21:21:09

@Andrass9: Nálam van némi kápia hígítás, a krémesség és az aroma miatt. Az üvegek töltőtömege 210-220 g. A gazdaboltban szereztem be, 65/üveg, 32/kupak. Kupakot mindenképpen venni kelet pár újat, de üveggel is csehül álltam. Jövő héten lesz még egy beszerzés, úgy tűnik, kelleni fog még.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.04. 21:23:14

@hagyma: Az a Pista elég necces. Az új háznál okvetlen ültess valami csilit, ha mást nem is, serrano-t, az éppen médium, de húsos, lédús, krémnek ideális.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.04. 21:56:33

@hagyma: Jól mondja @Waka: , Erős pistát nem veszünk! Pláne nem NC-ben, ahol a csili csodásan érzi magát! Gyakorlatilag minden extra munka nélkül csak nő, mint a dudva, és decemberig terem. Foodprocessoron ledarálod, adsz hozzá KICSI sót (kevesebb, mint 3%-ot), és tökéletes! Serrano valóban egyszerű, de egy-két tő habaneroval a csípését is emelni tudod. Tényleg nincs vele gond, kis helyen megnő. Én csak szüretelem, és berakom üvegbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.04. 22:00:05

@Waka: Nagyon jó áron vetted az üvegeidet! Én továbbra is a Dawtona paradicsompürében utazom: 80g sürített paradicsom, üveg és kupak 68Ft a Metroban. A paradicsom átköltözik nagyobb üvegekbe, ott mikróval ledunsztolom. Én nem is használok ilyen kis kiszerelést paradicsompüréből. A kisüveg meg remek ajándéknak is, meg az ilyen nagyon erős dolgok nem fogynak túl gyorsan :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.04. 22:00:56

@Andrass9: elhiszem

en etelbe nemigazan hasznalok paprikakremet
friss zoldpaprika megy bele van gyengebb van csiposebb
meg ez a daralt szaritott piros
pl ez
http://scene7.samsclub.com/is/image/samsclub/0005210010650_A?$img_size_380x380$
nem nagyon van ra igeny, igy is oda kell figyelnem , mert a nejem a'merikai, nem Magyar
szereti a csiposet, de modjaval

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.04. 22:09:37

@hagyma: Ezt én is importálom évente egy dobozzal :) Mostánaban nem használjuk annyira, amióta saját csili nő a kertben...
Természetesen lehet nem csípős paprikát is ültetni, de arra ne számíts, hogy jó magyar fűszerpaprikát termesztesz. Ahhoz kell az itteni talaj és időjárás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.04. 22:11:05

@Andrass9: Meg a paprikamalom, amivel megőrlöd!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.04. 22:21:49

@Andrass9: nem nem
ezt mondom, ezeket en megveszem
nem erne meg vele foglalkoznom
kis vetemenyest akarok cask
a nyarsALO hely melle
lehet meg kis borso, zoldhagyma
viszont ha a sargabarack bejon, akkor jovore ultetek meg egy tucattal

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.04. 22:32:47

@hagyma: Nem véletlenül írta medvedoki, hogy ne vegyél még cefréshordót :) A barack csemete még legalább néhány év, mire termőre fordul, hacsak nem olyan konténereset veszel, ami már terem. Bár az se fogja szeretni az átültetést ...
A zöldborsó rövidnappalos - nyáron ne vesd. Zöldhagyma mehet folyamatosan. Egye-fene a nyársALÓ mellé is teheted :)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.05. 00:50:17

@Andrass9: latszik az 1 ev utan, megfogant-e faszaul
termeszetesen par evig vasarolt gyumolcsbol less a palesz
a vetemenyes projekt cask tavasszal indul
süti beállítások módosítása