A tarkabarka mángold magja is a karácsonyi csomagban volt. Én kértem, naná! Kistesó piszkosul szereti, minden éveben vetek neki, gondoltam, bosszantom egy kicsit a szokatlan színkavalkáddal. Persze, annyira gonosz nem akartam lenni, vetettem mellé hagyományos színűt is. Hála az időjárásnak, lett is egy majd' 15 méteres sor, csaknem 70 centis levelekkel. A sok szép színes szár csábított, hogy felhasználjam, elsőként egy köretet készítettem belőle.
Hozzávalók:
- 1 nagy csokor mángold a szárával együtt
- 5-6 gerezd fokhagyma
- főtt krumpli tetszés szerint
- olaj
- só
- őrölt fekete bors
Mint látható, túl sok hozzávalót nem igényel. A szárakat levágtam a levélről, az aljukból is levágtam egy kicsit, majd külön-külön alaposan megmostam őket. A levelekből kiszedtem a vastagabb ereket, pár foltosabbat kidobtam, majd ujjnyi vastagra felcsíkoztam.
A szárakat is felaprítottam kb. 2 centis darabokra.
A fokhagymát a deszkán kés lapjával összezúztam és apróra vágtam. Kevés olajon megfuttattam.
Hozzákevertem a szárdarabokat, sóztam, borsoztam és fedő alatt puhára pároltam. Sajnos a hőkezelés hatására az élénk színek kifakultak.
Beletettem a leveleket és azt is pároltam kicsit. Az ízével nem voltam elégedett, két gerezd fokhagymát még hozzáadtam a biztonság kedvéért.
Mikor összeesett, belekevertem a főtt krumplit, és kész!
Rántott hús és -cukkini mellé ettem egy kis paradicsomsalátával.
Nem volt rossz. Pár dolgot legközelebb azért másképp kell csinálnom. A leveleket kicsit finomabbra kell vágni, főleg rövidebbre, mert nem igazán vegyült el az apró összetevőkkel. Na meg nem árt egy kicsit tovább párolni azt is, mert elég szíjas volt. Ismét bebizonyosodott, hogy kellő mennyiségű fokhagymával bármit ízletessé lehet tenni. Nem lenne rossz vajon párolva kipróbálni, és tejszínnel felereszteni. Lehet még csőben sütni, a Terebess is kínál pár érdekes felhasználási módot.