Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • she_wolf: @látjátok feleim szümtükkel: Ennek utána kellett néznem. Ez valahol Németországban van, arra gond... (2017.10.24. 13:12) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (24) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (67) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (4) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Egy igazi Ujházi leves

2016.07.17. 07:00 Andrass9

2010-ben Magyarország legkedveltebb (vagy legismertebb?) levesének szavazták. A neve általában Ujházi tyúkleves, bár Ujházi Ede eredeti receptje Nagy Endre szerint az alábbiként készült:

„Nem sajnálta a fáradságot, költséget, elutazott Debrecenbe, hogy saját találmányú levesének anyagát beszerezze. Vén kakasok kellettek ehhez a leveshez, amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett fõlniök, amíg belemáltak a levesbe és eggyé fõttek a zöldséggel, fõként a legendás jelentõségû zellerrel. Különösen vigyázott, hogy el ne kallódjanak a kakasok taréjai és egyéb megkülönböztetõ szervei, amelyeknek átazonosuló képességében babonásan hitt.”

26.jpg

Hogy mi az igazság a tyúk vs kakas álláspontok között, azt már nem tudjuk eldönteni, de Móricz Zsigmond is a kakasra szavazott. Ede viszont nem tud már nyilatkozni.

Végül is nevezhetném kakaslevesnek is, de a fûszerezése Ujháziéval egyezik. Nagylányom kérte, hogy fõzzek egyet, mikor tavaly itthon járt.

Akkor jöjjön a lista:

  • 1 nagy öregkakas aprólékostul
  • 1/2 kg marhafartõ
  • 1 darab marhafehércsont
  • 2 gyökér
  • 2 sárgarépa
  • 1 karalábé
  • 1 zellergumó
  • 1 kis karfiol
  • 1 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 1-2 hagyma
  • 10 dkg vadgomba (most shitake)
  • 1 csokor csirág (aka spárga)
  • 15 dkg zöldborsó
  • 1 darabka szerecsendióvirág
  • 2 csipet sáfrány
  • só, bors, szegfübors
10.jpg 11.jpg

Mindez egy képen nem is fért el! Nomeg a fazékba se igen. Vejemre és a lányokra való tekintettel a fejét és a heréjét félretettem, pedig az nagyon fontos alkotóelem - viszont késõbb tudtam fõzni egy kakaslevest, mert egy combját is kimentettem :)

A sok zöldséget megtisztítottam, a nagyobb darabokat kicsit összevágtam, a karfiolt, spárgacsúcsot és a zöldborsót félretettem. A fûszereket, fokhagymát, spárgát, csumát, stb. apróbb zöldségeket egy óriás teatojásba tettem (ami valójában rizsfõzõ edény). Elõvettem a majdnem legnagyobb (10 literes) fazekamat, ahol kis vízben megágyaztam a zöldséggel a húsoknak, amiket a csont társaságában szintén a fazékba tettem. Éppen belefértek! Fel is öntöttem szinig vízzel, majd feltettem a tûzhelyre fõni.

12.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

A sáfrányt mozsárban porrá zúztam, majd kis melegvízzel feloldottam, mielõtt a levesbe kanalaztam.

27.jpg 28.jpg 29.jpg

Ez a "kis" étel huszonegy órán át volt a tüzön, nagyon kis lángon. Az eredmény magáért beszél:

17.jpg

A levesbõl kihalásztam a teatojást, a zöldségeket, meg a húsokat. A maradékkal (csont, szétfõtt zöldség, morzsák) a kutyát tettem boldoggá.

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

Egy kis friss sárgarépával felforraltam a levest, majd elõvettem a félretett zöldségeket.

22.jpg

Ezt is beleöntöttem a levesbe, és pár percig fõztem. A karfiol is hamar elkészül.

23.jpg

Végül a zöldborsót öntöttem bele, amivel készre forraltam.

24.jpg

Már csak a tálalás volt hátra. Az asztalra tettem a húst, a fõtt zöldségeket, egy tálkában cérnametéltet, és a fazekat egy merõkanállal. Ki-ki szedhet magának amit kíván.

25.jpg

A leves lassan fõtt, még lassabban fogyott el, de nem az íze, hanem a mennyisége miatt. A rengeteg zöldség, gomba, és a vajpuhára fõzött öregkakas zseniális ízeket hordozott.

Igazinak nem illene neveznem, mert ahhoz 3 napig kellett volna fõzni, amennyi türelmem még nekem sincs.

72 komment

Címkék: kakas hagyma gomba paradicsom csont spárga bors karfiol zöldborsó sárgarépa sáfrány karalábé gyökér zöldpaprika zellergumó fartő csirág szerecsendióvirág szegfübors fehércsont

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr238834374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.17. 09:59:39

A három napos főzéshez a kakasnak is vénnek kell lenni, nem csak a szakácsnak. Ilyen vén kakast meg már nem árulnak a piacon.

Waka 2016.07.17. 11:09:20

Jó leves, bármikor jöhet.
Körülnéztem a kertekben, kicsit csálén áll pár paprika és paradicsom, de kibírja, míg rá lehet menni a földre, akkor majd megtámogatom. Volt rendesen víz az árokban a kert végén, teli is hordtam az összes hordót, legyen tartalék a szárazabb időkre.
Megyek, megcsinálom a szarvasgombás vajat és az olajat, majd főzök vele valamit.

Ez vagyok 2016.07.17. 11:52:13

A szomszéd Magdi mama szerint a kakaspörkölt a legfinomabb étel, ami az udvarán kapirgálva nőtt fel (mármint a kakas:) A levesed is biztosan óriási lett, de legközelebb készíts, légyszi, egy tökjó kakaspörköltet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.17. 11:52:19

@látjátok feleim szümtükkel: Nem is véletlen, hogy Ujházi Ede Debrecenbe utazott érte :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.17. 11:53:54

@Ez vagyok: Ha elszerzed Magdi mama kakasát, én megfőzöm szívesen pörköltnek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.17. 11:57:10

@Waka: Már 91mm-nél tartunk a héten. Enyhén szólva vizes minden. A paprikákat még korábban megkaróztam, azzal nincs baj. A paradicsomok háló mellett nőnek.
Az esővízgyűjtő hordót már négyszer kiszivattyúztam a szárazabb helyekre (nagy hamisciprusok elfogják az esőt sokhelyen).

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.17. 12:10:44

@Ez vagyok:

Szerintem meg a sütőben zöldségek társasáságban lassan sült, és közen vörösborral öntözgetett kakas a legfinomabb étel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.17. 14:33:46

hat en a tyukra szavazok
nalam a noi allatok minden teruleten jobban bejonnek
legyek az vad, vagy hazi

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.17. 15:34:19

@hagyma:

Majd ad neked a házi, ha vadat viszel haza.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.17. 17:19:42

@látjátok feleim szümtükkel: Húúú, ezt nagyon megkóstolnám!!! Amúgy is nagy vajfogyasztó vagyok :) Köszi a linket!

Waka 2016.07.17. 17:30:33

Megjött az udvari szállítóm a kies Tiencsinből.
Van esetleg valakinek ötlete, hogy mi a fene lehet ez?
kepfeltoltes.hu/view/160717/20160711152305_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.17. 19:51:25

@Waka:

Szerintem valami növény, amit esetleg valamiben érleltek. Köstolás volt már?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.17. 20:00:51

@Waka: Mag van benne? Mintha lehámozott Tamarind lenne ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.17. 20:18:23

@látjátok feleim szümtükkel: hat en mar cask maximum vadkacsat viszek haza
@Waka: ferldarabolt giliszta, de mindekeppen valami tomlos

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.17. 20:20:10

@Waka: Ha ezek felezett dolgok, akkor majdnem biztos, hogy tamarind - nagyon hasonlít rá!

Waka 2016.07.17. 21:03:16

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Az a helyzet, hogy csak fényképet kaptam, hogy derítsem ki, mi ez, mert nagyon ízlett. Szirupban főzték, esetleg kandírozták.

Waka 2016.07.17. 21:03:38

@hagyma: Az biztos, hogy növény.

Waka 2016.07.17. 21:50:58

@hagyma: Kistesó nem kínai, legalábbis nem néz ki annak. :D

Boar... 2016.07.17. 22:39:31

@Waka: Ez vagy valami, vagy megy valahová...
:-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.18. 11:59:49

@Waka: Nem találtam hasonló képet a tamarindok között. Az image.google.com szerint ez egy rovar ...

Ez vagyok 2016.07.18. 14:59:22

@Waka: Szárított rák szirupban főzve.

A fickó 2016.07.18. 15:31:46

Egyikőtöknek sincs igaza, annál érdekesebb dolog az, hehe. Kínai hernyógomba. Olvassátok el itt.:)

momfulness2.blogspot.hu/2010/09/dong-chong-xia-cao.html

www.youtube.com/watch?v=DCS8XCb9eX8

Ez vagyok 2016.07.18. 18:56:29

@Andrass9: Van neki egy kopasznyakú, amit eléggé nehezen főzne meg, nem bírja a nyaka színét :) Megkérdezem, hogy elajándékozza-e :)

Ez vagyok 2016.07.18. 18:57:47

@A fickó: Jól van,na! :) Én is csak tippeltem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.18. 19:04:57

@A fickó: Köszi! Mindig tanul az ember gyereke ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.18. 19:07:23

@Ez vagyok: Olyan mindegy, hogy kopasz-e a nyaka! Még levágni is könnyebb :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.18. 19:08:36

@Ez vagyok: Igaz ,mág soha nem vágtam baromfit, de azt is el kell kezdeni egyszer ... Majd a kutya segít!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.18. 19:14:38

Képzeljétek, a napokban berepült egy szajkó a lakásba. Mivel magas a mennyezet, és van fenn ablak is, nem tudta, hogy megy ki. Elővettem a légpuskát, és második lövésre sikerült annyira megsebesíteni, hogy átrepült a szúnyoghálón a kutya lakosztályába. A lökött kutya persze nem tudta mit kell vele kezdeni, mert látta, hogy én lőttem meg (ez egy visszahozó kutya már a génjeiben!). Végül a harmadik lövés végzett a madárral, ami után a kutya büszkén cipelgette egész nap a kertben fel és alá. Estére tudtam csak kidobni. Megfőzni nem szándékoztam ...
Legalább eggyel kevesebb van belőlük. Bár a szarkékat tunám így eltalálni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.18. 19:16:02

Nem tudok rendesen gépelni, mert a macska alszik a bal kezemben, és egy kézzel nem nagyon megy az írás!

Benikuty 2016.07.18. 19:51:14

@Andrass9: attól függetlenül, hogy jelen időszakban vadászható a mátyásmadár, én egy csapdába esett szerencsétlen lélek hidegvérű kiirtását nem akarom minősíteni. Meg vagyok döbbenve...nagyon sajnállak, hogy erre képes voltál!

MadMary 2016.07.18. 21:00:46

András, hosszú évek óta követem a Blogkocsmát. Nem szóltam közbe a malackarajos cirkusznál, nem szóltam közbe a Levin-incidensnél. Nem szóltam közbe, nem foglaltam állást, mikor a kezdeti szenzációs társaság szétment, és lett belőle Lepcsánkparty és (eredeti) Blogkocsma. A mai vadászatod leírása viszont kiverte nálam a biztosítékot. A kertemben fészkel egy szajkópár. Zajosak, hangosak, gyönyörűek. Az egyik a minap majdnem berepült a konyhaablakon. Tapsoltam, ordibáltam, a madár elkotródott… ahogyan a sünök, feketerigók, és számos más állat is „veszi a lapot”, ha jelzem a határokat. Szállt be hozzám denevér is, "akit" sikerült óvatosan kihessegetni a szobából, anélkül, hogy meg kellett volna ölni. Benikuty az egyik olyan kommentelő, aki az évek során sokszor felbőszített a pikírt-nagyképű kommentjeivel, de a mai legutolsó hozzászólásával teljesen egyetértek. Az igazi, etikus vadász tiszteli a vadat, megadja neki a tiszteletet, legyen az medve vagy mátyásmadár. Szégyelld magad.

Benikuty 2016.07.18. 21:21:37

@MadMary: nyugodt lehetsz, sem pikírt, sem nagyképű, sem pedig semmilyen kommentemmel nem fogsz itt többet találkozni. Ha pedig téged, vagy bárki mást megbántottam volna, akkor elnézést kérek!

MadMary 2016.07.18. 21:45:07

Édes Istenem, Gábor, hányadszor játszod el a hattyú halálát? Alkalmanként idegesítő vagy, pikírt és undok, de nagyon sokszor fején találod a szöget, kolbászkészítésben pedig profi vagy. Tudod, hogy ilyen helyzetben mit mondanak az angolok? „Mássz le a keresztről, szükségünk van a tűzifára!” Légy jelen, kommentelj, mert nagyon sokszor igazad van, elgondolkodtatsz, komoly szaktudással a birtokodban szólsz hozzá a kérdésekhez. Mint például most, a "vadászat" ügyében. Csak gondolkodó, elmélyült ember képes felháborodni és megdöbbenni a fenti állatkínzásos történeten. "Szerintem."

A fickó 2016.07.18. 22:23:23

@Benikuty: A hajtóvadászat az minek minősül? A „csapdába” terelt vadakat lövöldözik cafatosra az etikus vadászok. :(

Boar... 2016.07.19. 00:48:30

@A fickó: Tartsd meg magadnak a hülyeségeidet bunkókám. A nagyképűséged eddig is baromi idegesítő volt de most olyasmibe pofázol bele amiről az égvilágon semmi fogalmad nincs.

Boar... 2016.07.19. 00:53:06

@Andrass9: András, ilyesmivel a saját érdekedben ne dicsekedj, nagyon hülye jogszabályaink vannak és nem tudod, ki olvassa a blogot.
Mi még vígan verebésztünk gyermekkorunkban légpuskával, a mai fiatalok ezzel már bűncselekményt követnek el...

A fickó 2016.07.19. 08:49:56

@Boar...: Nem tartom, ez egy nyilvános fórum, amúgy, ráadásul nem a tiéd a blog és a kérdésem sem feléd irányult. Ha nem tetszenek az itt, elhangzottak, vagy a hozzászólásaim nem kell olvasnod. Ja, és az én blogomat sem kell. Mellékesen, nagyapám, apám is vadászott, a legtöbb barátom vadászik, jó pár vadászaton vettem részt, így láttam már pár dolgot.
A minősítést, pedig kikérem magamnak! Ezek után megvan a véleményem rólad.

Boar... 2016.07.19. 09:34:39

@A fickó: Ha már láttál vadászatot és voltak vadász rokonaid, barátaid akkor pláne szánalmas ez a bunkó lózung amit ideböffentettél.
A blogodba benéztem régen, láttam, mekkora marhaságokat hordasz össze úgyhogy azóta kerülöm.

Ez vagyok 2016.07.19. 10:42:19

Én mindenféle vadászatot rosszérzéssel fogadok.

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.19. 11:13:50

A madárról, andrass9-ről és arról, ki mit tenne, ha az ő lakásába repülne be madár, ami nem tud onnan kimenni csak annyit, hogy a madár előbb-utóbb a stresztől elpusztult volna, addig meg össze-vissza szarja a lakásnak azon részét, ahonnan nem tud kimenni.

Mellesleg mit kellet volna andrass9-nek tennie? Mert erről okoskák nem szólnak, csak csepülnek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.19. 12:11:49

@Ez vagyok: gondolj arra, hogy nem is neteznenk ha nincs a vadaszat halaszat, gyujtogetes
es ha manapsag nem lenne vadaszat, akkor a vaddiszno elobb-utobb benzene az ablakodon
amugy hamarabb elmennek vadaszni - fogok is- minthogy vagohidon dolgozzak
azt nem birnam
@látjátok feleim szümtükkel: nekem vicces, hogy a lakasban legpuskazott en a magam reszerol, valahogy befogom, vagy kiengedem
jo multkor volt bent egy nagy fekete pok
befottesuveggel befogtam es kivittem az erdobe
viszont mondjuk vaddisznora szarvasra, vagy vadkacsara siman rahuznam a ravaszt
el bennem a humanus vadaszoszton

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.19. 12:51:53

@hagyma:

Arra andrass9 tudna valamit mondani, van-e lehetősége a befogásra. Gondolom nem nagyon, mert különben biztosan nem alkalmazta volna a redikális módszert.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.19. 12:59:31

@látjátok feleim szümtükkel: ez teny
ha minden ablakot kinyitok egyszer cask kirepul:)
de azert nem kell dramazni, mert kinyirtunk egy szajkot
az elet nem habostorta
en a horgaszkeszletembol a kiemelo szakkal, vagy a kishalhaloval probalkoztam volna
de ide nem tud semi berepulni
le vagyunk szunyoghalozva
meg ez a reluxa vagy mi
mondjuk nekem legpuskam nincs, cask remingtonom, azzal nem lenne egeszseges lakasban lovoldozni

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.19. 13:09:28

@hagyma:

Nálunk az előtérben csak az ajtó nyitható, meg a tetőtérben a szobák ablakai.
Általában az ablakokat nem a madarak miatt építik, legkevésbé arra gondol a tervező, mi lesz, ha berepül valami.:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.19. 13:25:26

@látjátok feleim szümtükkel: nalunk minden nyithato
ajto, erkely, ablakok, de madar nem tud berepulni

nade hova tunt Pampalini?

Ez vagyok 2016.07.19. 14:07:15

@látjátok feleim szümtükkel: Hozzánk is szokott berepülni, kinyitok mindent és várok, kirepül.

Ez vagyok 2016.07.19. 14:09:23

@hagyma: Én vágóhídra sem mennék és nem is vadásznék.
Viszont húst eszek hússal :) Kicsit bonyesz :)

Ez vagyok 2016.07.19. 14:11:24

@Andrass9: Ha adna is Magdi mama kakast, egészen biztosan levágva, megtisztítva adná.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.19. 14:31:08

@Ez vagyok: en meg sosem vadasztam -de akarok!- cask horgasztam
bizonyos egyedeket ki kell loni, ez van
de a lenyeg a termeszet
en orakat, napokat elvagyok egy to vagy folyo partjan es nem erdekel , ha nem fogok semmit, viszont az + ha fogok

mondjuk tuti nem mennek el oroszlanra vadaszni, vagy ilyesmi
itt a kornyeken az erdoben, igen

Fenchurch68 2016.07.19. 14:39:14

Szajkót eddig csak erdőben láttam, egyre több van, és akitől a barackot kaptuk, mesélt elég durva dolgokat, hogy milyen károkat okoznak a gyümölcsösben. El tudom képzelni, hogy ha valakinek mondjuk egy nagy csapat most tette tönkre a fél kertjét, az eléggé fel tudja zaklatni az embert ahhoz, hogy elkezd a nappaliban légpuskával lövöldözni, én valószínűleg inkább megvártam volna, míg kimegy.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.19. 14:53:26

@Fenchurch68: hat en a nappaliban tuti nem lovoldoznek:)
de ha a gyumolcsosben garazdalkodna, odasuhintanek egy soretessel
igaz jelen pillanatban se gyumolcsosom se soretesem.....

Topy 2016.07.19. 22:11:51

@Waka: biztos, hogy tudni akarod? :D

A fickó 2016.07.19. 23:16:43

@Boar...: Azt igen jól teszed, hogy nem nézegeted többet a blogot, eddig sem értettem, hogy mit kerestél ott, az olyanoknak, mint te nincs ott semmi keresnivalója. Főleg azért, hogy másokat lebunkózz. Nekem volt gyerekszobám és sohasem sértegetnék idegeneket, mert nem tetszik, amiket írnak. Itt fejeztem be veled a kommunikációt ...

Boar... 2016.07.20. 10:47:07

@A fickó: Röhögni jártam oda...amíg meg nem untam a szánalmas arcoskodásodat.
Na menj szépen pisztrángot pikkelyezni te szerencsétlen gordonremsziimitátor... :-)

Boar... 2016.07.20. 10:51:20

@Fenchurch68: Nem tudom, milyen kárt tesz a kertben mert ha teheti, állati eredetű táplálékot fogyaszt, lelkes fészekrabló. Igazán a "csapatos megjelenés" sem jellemző rájuk mint pl. a seregélyekre, három-négy szajkónál többet még nem igazán láttam együtt, azok is valószínűleg család voltak.

Fenchurch68 2016.07.20. 15:43:49

@Boar...: Én is csodálkoztam rajta, de múlt héten mesélték ismerősök, akiktől a barackot kaptuk - több hektáros gyümölcsösük van, főleg sárga- és őszibarack -, hogy már tavaly is, de idén főleg húsz-harmincfős csapatokban jönnek a szajkók, és nem lehet őket semmivel elkergetni, viszont elég nagy kárt okoznak. Azt mondták, eddig nem volt ilyen, ez a második év. Ahogy egyre inkább beköltöznek lakott területre, ezzel együtt megváltozhatnak a táplálkozási szokásaik is.
A Millenárison láttam pl. ahogy egy varjú beugrik a szemetesbe, kihalászik belőle egy tetővel lecsukott műanyag ételesdobozt, ketten leszedték róla a tetejét, és kiették belőle a kínai maradékot. Most már csak azt kéne megtanulni, hogy vigyék is vissza az üres göngyöleget.)

Isley 2016.07.20. 17:22:14

@Boar...: Tavaly még csak a kerítésen láttam szajkót, idén már itt fészkelnek a kertben. A többi madár szinte eltűnt, rigó már nincs, gerle elvétve, és szarkák maradtak. De megtanult kukorékolni a szomszéd kakastól.

Topy 2016.07.20. 17:33:24

@Isley: akkor valamelyiket már megfőzheted kakaslevesnek! :D

Isley 2016.07.20. 17:58:18

@Topy: Reggel 5-kor kakasölő gondolataim támadnak :))

Ez vagyok 2016.07.20. 19:09:36

@Isley: Nálunk sok szajkó van, de a többi madár sem tűnt el. Itt most épp a fánkon a fészekben ül feketerigómama és az apa hordja neki a kaját. Ha épp földet túrok vigyáznom kell nehogy rálépjek, mert ott van a lábam alatt.

Isley 2016.07.20. 19:35:50

@Ez vagyok: nem tudom, lehet más oka is, de tény, hogy kevesebb madarunk van

Boar... 2016.07.21. 00:46:01

@Isley: Amúgy a szajkó rettentő okos madár és a háznál nevelt példányok bámulatos hangutánzók.

Waka 2016.07.21. 20:14:20

Nos. Sajnálom a madarat, ahogy minden állatot. De. Nem voltam ott, nem tudom megítélni a helyzetet. Amennyire én a helyszínt ismerem, onnan a büdös életbe' ki nem ment volna magától. Lehetett volna kergetni napestig, akkor talán összejött volna. Talán. Volt rossz és rosszabb megoldás. Talán hiba volt megtenni, de beszélni róla, mindenképpen.

1kutya 2016.07.25. 18:15:00

@Benikuty: ez így nagyon setétződ lett...

@Boar...: csatlakozom! mostanában hanyagolom is a légpuskát a ház körül, ott a 0.22-est használom :)))