Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Az idei első lecsó

2016.07.05. 07:00 Andrass9

Bár A fickó szerint még nincs igazi szabadföldi paprika, nekem azért csak sikerült szednem a veteményesemben egy rendes lecsóra valót. Már igazán ideje volt, hogy beérjen, annyira szerettünk volna lecsót enni.

34.jpg

A lecsófõzés hírére hagyma olvasónk is beindult, és megcsinálta a világ legkirályabb lecsóját a feleségével. Képet ugyan nem küldött, de hiszünk neki. Az enyém nem biztos, hogy olyan jó, de nekünk megfelelt. Ahogy PO mondaná, indulhat a kocsmai verekedés, ki hogy készíti a lecsót. Én így:

Megszedtem a tálat paprikával. Paradicsom még nem érik, ezért az a piacról van. Összekészítettem majdnem mindent:

  • 1,5 kg zöldpaprika
  • 70 dkg paradicsom
  • 40 dkg vereshagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna a zsír miján
  • 10 dkg füstölt húsos kolozsvári szalonna
  • 80 g saját paradicsompüré, mert nem nagyon bíztam a bolti paradicsomban
  • 15 cm tóalmási csípõs kolbász (amit elfelejtettem kikészíteni)
  • 30 dkg virsli

10.jpg

Nekem ennél több nem kell egy jó adag lecsóhoz.

A szalonnát felkockáztam, és nagyon kis lángon kisütöttem zsírjára. A kolozsvárit felszeltem, és kettéválasztottam. A zsíros rész is ment a szalonna mellé. A húsosabbját és a kolbászt apróra daraboltam. A szalonnát addig sütöttem, mig pörcösre kisült.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A hagymákat durvára vágtam, hogy legyen mit harapni rajtuk, nem a szaft készítése a feladat, mert a lecsónak nem szaftja van - állítja Cserna Szabó András - hanem általa szottynak nevezett leve, ami a méretesre felvágott hagyma, paprika és paradicsom kifőtt leve. Ráborítottam a zsírra, majd egy perc múlva megkapta a kolbászt és a kolozsvárit is. Szépen összesültek, ment hát bele a feldarabolt paradicsom. Én a lecsófõzõk azon táborához tartozom, akik a paradicsomot fõzik meg elsõre. Így a paprika nem fõ ronggyá, míg a paradicsom héja összepöndörödik. A kép lett csak életlen - a késeim dolgoztak.

15.jpg 16.jpg 18.jpg 19.jpg

A paprikákat kicsumáztam, és a használható csumákat elmentettem, mert nekünk mindenbe kell csuma.

22.jpg

Hosszában feleztem, majd karikáztam. Így végül is félkarikákra kaszaboltan az egészet, míg a paradicsom megfõtt. Ekkor hozzáadtam még a fûszeres paradicsomszószomat és belekevertem a paprikát. Mintegy tizenöt perc alatt a paprika is összeesett, gyakorlatilag kész a lecsó.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Keveseltem a kolbászt, ezért elõvettem a csodahüttõbõl egy csomag finom cseh virslit, amit a tavaszon hoztunk Cesky Krumlovból (40% borjúhús, 35% disznóhús). Az idióta csomagolási egységek ott se szokatlanok... Felkarikáztam 4 párat belőle, és a lecsóba borítottam. Ártani csak nem fog.

28.jpg 29.jpg 30.jpg

Már csak a teraszra kellett kivinni, mert csodás idõjárás volt.

31.jpg

Jutott a kanalakba minden, mi szem-szájnak ingere, még Mary is megnyalná a száját :)

32.jpg

Érdemes Cserna-Szabó András esszéjét elolvasni a lecsóról!

Az utolsó adagra ráütöttem két tojást, mert fehérjehiányom volt ...

Update:

Sikerült ma egy újabb kis adag paprikát leszedni a kertben - sajnos csak 75 deka volt. Ezt arányosan hozzáadott paradicsommal és hagymával ugyanígy elkészítettem mínusz virsli. Egy ülésre megvacsoráztuk ketten, kovászos uborkával. Többre nem számítok, mert csak pár bokrot ültettem korai evésre.

47 komment

Címkék: hagyma paradicsom szalonna virsli zöldpaprika füstölt kolbász húsos szalonna

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr368864482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaczak2 2016.07.05. 07:15:31

Hm..szinte tökéletes. Magam is így csinálom, kivéve hogy nekem az állati eredetű összetevők kimerülnek a bőséges szalonnázatban. Se virsli, se kolbász, se töpörtyű, se rántott csirkecomb. Számomra a lecsó a nyári zöldségrobbanás kiteljesedése, egy kvázi-vegán gerillaakció, amely megmutatja hogy (szinte) kizárólag a "főd dudváiból" is lehet a gyomornak maradandót alkotni.Ezzel persze csak magyarázni akarom, hogy miért nem szeretem a virslis lecsót, nem kell komolyan venni.
A tóalmási kolbásznak nagy barátja vagyok jómagam is, az egyik legjobb félipari-félkézműves terméknek tartom a piacon.
A natúr lecsót meg ha marad belőle és ráununk, leturmixolom és pirítósra kenem mintegy másodvirágzásként.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.05. 10:56:59

@Vaczak2: Az update-ben már nem volt virsli se, és csak egy egész pici kolbász. Sok szalonna nem mehet bele, mert akkor zsíros lesz, azt meg a feleségem nem komálja.
Olyan meg nálunk még nem volt, hogy maradt volna ... azért, ha előfordul, kipróbálom ezt a turmixos ötletet!

Topy 2016.07.05. 11:20:55

nálam a friss lecsó a szabadföldi paradicsommal indul...
cca még két-három hét mire a paradicsomdealerem :) megjelenik a piacon

Vaczak2 2016.07.05. 12:01:27

@Andrass9: Hát, a zsíros lecsó a jó lecsó. Ha még nem komálja, majd megszokja. A bőséges szalonnázat egyébként húsos is lehet, akkor nem tocsog a zsírban. A turmixolt változatot egy régi-régi barátomnak köszönhetem amikor is egy bográcsos lecsó másnapra kinn maradt az udvaron és az éji hűvösben ( a sok zsírtól) megkocsonyásodott és villával hidegen összetörve forró pirítósra halmoztuk, hozzá világos sört fogyasztottunk kéjes mámorban. Reggel! (Nem is vagyok tagja egy angol klubnak se).
Mondanom sem kell, a Balatonnál, a nyolcvanas évek hajnalán.
Ez szelídült aztán a konyhában turmixolt( nemritkán szándékosan meghagyott) reggelivé.
Hja kérem, régen minden jobb volt...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.05. 13:11:18

@Topy: Boltot nem tudom, de a kertemben még kicsit odébb van. Még csak öklömnyiek a paradicsomok ... (na jó, vannak cseresznyényi datolyaparadicsomok is.) És mind zöld!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.05. 13:14:25

@Vaczak2: Húsos szalonna nekem is nagyon fontos - azt a feleség is megeszi. Zsír ügyben már túl vagyunk azon a koron, amikor nevelni tudjuk egymást :)
A Rotary-ban lehet reggel bográcsban kocsonyásodott lecsót enni friss kenyérrel. Pirítóssal nem biztos.

Topy 2016.07.05. 13:20:30

@Andrass9: ez sem bolt, a bácsi igazi őstermelő :)
na nála ne is próbáljon senki fürtös paradicsomot keresni...

Topy 2016.07.05. 13:23:35

@Andrass9: jut eszembe! felétek lehet kapni az utóbbi időben a Lipóti leveles túrót? nálunk már bő másfél hónapja nincs és csak tanácstalanul néznek az eladók, ha rákérdezek :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.05. 13:41:43

@Topy: Nem járok Lipótiba, így nem tudom. Pedig gondoltam már, hogy meg kéne próbálni.

Fenchurch68 2016.07.05. 13:49:20

Az arányok pont ilyenek, én előbb paprika, később paradicsom, ezt láttam a nagymamámtól. Én tojással, az ember tejföllel (!Uristen!). Nincs bajom virslissel, kolbászossal sem, egyszer ettem beleszaggatott nokedliset, az se volt rossz.

Nagyon szép lecsópaprika volt a zöldségesnél most, meg még szebb bácskai, fele-fele arányban készült, és a legnagyobb lábasban. Négy csinos kis adagot lefagyasztottam, nagy királyság valami maradék sült hús lecsóval nyakonöntve.

Topy 2016.07.05. 14:57:12

@Andrass9: bocs, benéztem, az nem a te posztod volt! :)
blogkocsma.blog.hu/2016/05/18/koles-korozott

Akkor a kérdés címzettje Waka : )

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.05. 17:54:41

hasonloan keszitjuk
virslit mar regen nem teszek bele, nem kedvelem
kolbasz nalam elengedhetetlen
"kolbasz, de minosegi":)
paradicsomszosz nekem nem kell bele es paprikaval inditok,, kicsit megporkolom a zsiron
nem less /lett/ szottyadt

amugy ennek a szabadfoldi parinak nagyobb a hajpja, mint a langja
jo az uveghazibol is
de a pari is legyen minosegi
/regen, ugy remlik volt fagyasztott paprika, meg paradicsom zacskoban, neha telen is csinaltunk lecsot

Cserna Szabot nem olvasok, a lecsom megis fantasztikus
ja es hegyespaprika mindenkeppen kell bele
egytol eppen csipos less, az nem jo, ha nagyon eros

szalonnam ugyanilyen volt es allagra is ilyen let- a virslit kiveve- a vegeredmeny

Mary enne mint kacsa a nokedlit, imadja a lecsot, mobndta is, hogy mar ezert erdemes volt hozzam jonnie

/ja, a tanyer mellol hianyzik egy jo nagy szelet kenyer:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.05. 18:02:27

@Fenchurch68: a bacskait nem ertem hogy jon ide
a tejfolt sem tudom ertelmezni lecsohoz
tojas OK
nalunk a lecso hagyomanyosan vacsorara keszul es masnap reggel megy bele tojas es azzal ki is vegeztuk a lecsot
de most egyelore nem less lecso
nagyon bezabaltunk belole...
tul nagyon...

Fenchurch68 2016.07.05. 18:17:48

@hagyma: Az emberem szereti csípősen, és a bácskai paprikák nagyon szép húsosak, zsengék voltak, ezért ment bele fele ilyen. Legközelebb óvatosabb leszek, mert ha eleve negyven fok van, és még az ebéd is nagyon csíp, és nincs otthon sör, az durva.

Tejfölt én se tennék bele, de a lecsó az a kaja, amit mindenki úgy eszik, ahogy akar, csak kötelezővé ne tegyék :)
(Megkóstoltam a kedvéért a tejfölös verziót, hát én előbb tennék bele cukrozott tejszínhabot, de ha neki így jó...)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.05. 18:24:53

@Fenchurch68: OK
levagtam
nekem a bacskai rizseshus jutott eszembe
meg a bacskai hurka
a bacskai paprika nem:)
abogyiszloit meg ismerem, egyszer veletlenul azt vettem lecsohoz....
hat ugye en kaliforniaival dolgozom:)
ha nincs otthon sor az lecso nelkul is durva

ertem en de tejfollel az mar nem lecso:)

Benikuty 2016.07.05. 18:55:25

@Topy: tény, hogy szabadföldi alkatrészekből az igazán jó, és a lecsó egy tipikusan szezonális eledel. Nekem már paradicsomon van, de csak pont annyi, hogy bazsalikommal, bivaly mozzarellával és kedvenc olívámmal salátának egyem.

Benikuty 2016.07.05. 18:59:24

@Vaczak2: nem szándékszom a kolbász témába belebonyolódni, de ahol szárított fokhagyma port használnak, ott a "kézműves" jelző még felezve is elég túlzásnak tűnik. ...és több tonna a mérték, naponta :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.05. 20:57:57

Köszönök szépen!
Nagyjából egyetértek, bár én kicsit kevesebb paradicsommal készítem. Húsnemű nem mindig kerül bele, van, hogy csak egy kis zsírral/olajjal indítom.
@Vaczak2: Nem baj, ha zsíros, egy "béres" szelet kenyér dukál mellé természetesen.
@Topy: Nem néztem mostanában, pedig jártam arra, de okvetlen megkérdem valamelyik nap.
@Fenchurch68: Hajdani oldalborda cukrosan ette, nekem a tejfölös verzió is ízlik.
@Benikuty: Nálam lecsónak csakis a pirosra érett paprika játszik, annak paprika íze van. Nem is nagyon szoktam erőltetni a dolgot augusztus előtt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.05. 21:18:32

@Waka: a pirosra erett tv paprika az szottyadt less
en szeretem ha ressebb
ezert is csinalom 3 szinu californiaibol
a zold ressebb marad es igy tovabb
szvsz 1,5 kg paprikahoz 70 deka paradicsom nem sok
inkabb keves

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.05. 22:09:01

@hagyma: Nem lesz az szottyadt, ha paradicsommal indítasz!

Benikuty 2016.07.05. 22:34:11

@Andrass9: akkor viszont a paprika fő, nem pedig sül. pedig ez a lényeg...

Benikuty 2016.07.05. 22:36:54

@Waka: bizony-bizony...
a lecsót meg egye mindenki, ahogy tetszik :) (csak tojással ne rondítsa el)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.05. 22:51:14

@Andrass9: azert Te is sargaval csinaltad:)
enm less az szottyadt, ha paprikaval inditassz @Benikuty: igy -igy en is ugy irtam a lecsot sutjuk, nem fozzuk, ezert inditom a paprikaval
a tojas nem ronditja el
amugy egyszeru filozofiaja van nalunk
delutan este lecso
masnap reggelire meg szeretjuk a tojast
na, van maradek kolbaszos lecsonk, fasza farmos tojasunk

mi legyen a reggeli???
teszem fell en a kerdest....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.05. 22:53:41

mondjuk az en halalom a rizses lecso
rizst tenniabba drago jo kolbaszos szaftos lecsoba..
buncselekmeny

Topy 2016.07.05. 23:05:21

@Waka: komolyan cukorral ette a lecsót?

A fickó 2016.07.06. 00:43:50

@Benikuty: Bizony a hagymát és paprikát sütni (is) kell. Ha jó minőségű a paprika nem puhul túl és nem pöndörödik fel a héja. Nálam még szintén nincs itt az ideje egy jó lecsónak.

Fenchurch68 2016.07.06. 12:11:17

@Topy: Anyukám is tesz bele cukrot, nem is eszem nála lecsót. Mondjuk tőle nem tudok elválni :)

(Szörnyű amúgy, hogy csomó mindenbe, ami egyébként finom lenne és még szeretem is, ecetet és cukrot tesz. Bablevesbe, zöldbabfőzelékbe, tökfőzelékbe, brrr. Most, hogy ritkábban találkozunk, kevésbé hajlamos elfelejteni, hogy kivegyen nekem előtte egy adagot.)

Topy 2016.07.06. 13:19:51

@Fenchurch68: bab esetén az ecetet még értem, az elég alap ízesítő a babételekben, de cukrot? ízfokoz? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.06. 13:53:08

@Fenchurch68: @Topy: Szerintem nem azzal van baj, hogy cukrot tesznek egy ételbe, vagy ecetet, hanem, hogy az ki is lehet érezni belőle!
Ahogy a Thai mesterem mondja: ne lehessen megmondani, mivel fűszereztél, akkor csináltad jól!

A fickó 2016.07.06. 17:10:18

@Andrass9: Ezzel, most igen jól szóltál. Én is sok mindenbe teszek ecetet - remek ízfokozó pl. egy öreg balzsamecet. Természetesen érlelt kézműves ecetekről van szó, nem a vízkőoldásra szolgáló ipari változatokról.

vörösbor(de)minőségi 2016.07.06. 17:30:35

bogyiszlóiból elkészült az ez évi első lecsó és mivel hús árában van a bogyisz,igy húst nem is tettem bele...:)
paradicsomos inditás nálam is,de szigoruan lehámozva.vége felé csipetnyi füstölt paprikával felütve.
az a galuskát beleszaggatós az nagyon finom lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.06. 17:45:29

@vörösbor(de)minőségi: Galuska beleszaggatás biztos jó, de ne akarjátok lenyomni a torkomon :)
A bogyiszlóiból van szerintem a legjobb lecsó, már aki meg tudja enni! Amikor lehet kapni, csak abból főzöm! Lehet ezért füstölöm magam a parikát???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.06. 17:55:01

@A fickó: Köszönöm!
A mesterem arra is tanít, hogy ne a túlértékelt anyagokat használjam, hanem, aminek szerintem olyan íze van, amit az ételbe szándékozok tenni! Vagyis ne dőljek be azoknak az alapanyagoknak, amiken eleve látom, hogy csak marketing, vagy támogatottság miatt érdekesek.
Érdekes dolog egy olyan mestertől tanulni, akinél a vásárlók megfogása lényegtelen, csak az ételek íze számít - nekem fantasztikus előrelépés ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.06. 19:28:03

@Andrass9: kaliforniaibol
/1 zold 3 sarga 2 piros/
a lecsot sutjuk, nem fozzuk
leginkabb

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.06. 19:47:59

@Waka: ez nekem bacskai rizseshus
nem rossz az
cask nem lecso:)
a lecsonak legyek szaftja
/es nem kell bele rizs:)/

Fenchurch68 2016.07.06. 23:31:25

@Topy: @Andrass9: @A fickó: Nem tesz bele ipari mennyiséget, épp csak egy kevéskét, épp hogy pikáns lesz tőle. Nem ehetetlen, de én nem szeretem így, nekem az alapanyag íze domináljon. (A bablevesben meg épp elég umami a rengeteg füstölt hús, ha szabad kérnem :P)

Ja, és a cukor azért van indoklása szerint, hogy ellensúlyozza az ecetet. Itt többeknek megvan a Tea jó dolog című, ősrégi Galaktikában megjelent novella, nekem ilyenkor mindig ez jut eszembe :D

vörösbor(de)minőségi 2016.07.07. 20:26:27

@Andrass9: álomszép husos bogyisz volt-öröm ebből lecsózni.nem volt brutál erős,csak amennyire elvárható.
:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.07. 23:10:47

@Andrass9: hat en cask bogyiszloibol sosem csinalnam
egyreszt nem lenne eheto a nejemnek
masreszt nekem sem lenne jo
en szeretem a csiposet, de cask jo bogyiszloibol az mar tul csipos
nem chilit akarok enni paradicsommal

Ez vagyok 2016.07.11. 18:46:47

Én a lecsóba több hagymát, lehéjazott paradicsomot teszek és jóval kevesebb nagyon apróra vágott paprikát. De fűszerpaprikát is teszek és igen, pici cukrot is, ha éretlen a paradicsom (ami egy hulladék, amit kaphatunk a boltokban).
Kolozsvárival indítok az elején kevés olajon és vízzel lassan fedő alatt párolva, sütve. Először jön rá a hagyma, aztán a paprika, kicsit később a paradicsom.
Ahány ház, annyiféle szokás :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.13. 20:54:47

@Topy: Megkérdeztem a boltban, visszahívták az összeset az üzletekből, és szüneteltetik a forgalmazást, mivel gond volt a minőséggel.

Topy 2016.07.13. 21:57:46

@Andrass9: hát, ha minden jól megy, mi csak jól járunk :)
süti beállítások módosítása