Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Isley: A hokkaido tököt is szeretem, tömör a húsa, és mindig édes..... volt, mert pont két hete sikerült ... (2017.10.24. 12:25) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (67) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Tyúkleves és Zuppa Pavese (friss kenyérből)

2016.07.01. 07:00 Andrass9

Jóbarátunk ismét csodás ajándékkal lepett meg minket: egy tojós tyúk szépen megtisztítva. Még a tojáskezdemények is benne voltak! Ebbõl bizony tyúkleves lesz sok zöldséggel!

25.jpg

Rettenetes rá voltam éhezve már egy gazdag levesre, ez a tyúk pont jókor dugta fel a fejét a csodahüttõben :) Míg a levest fõztem (igen hosszú ideig), jutott idõm egy újabb kenyérkisérletre is.

Akkor lássuk mibõl lett a leves:

  • 1 kistestû tyúk bontva, tisztítva (mert ilyen jó barátunk van!)
  • 1 nagyobb gyökér
  • 2 sárgarépa
  • 1 vereshagyma
  • 1/2 karalábé
  • 1/4 zellergumó
  • 1 pici fej karfiol
  • 20 dkg mirelit zöldborsó
  • 1 paprikacsuma
  • karfiol alaplé

10.jpg

Karfiol alaplevet nehéz találni, meg nem is nagyon fõz az ember, kivéve, ha nagyobb mennyiségû karfiolt blansíroz fagyasztáshoz. Akkor születik ilyen lé is.

Fûszereknek egy nagyobb teatojás jutott:

  • a paprikacsuma, mert az mindenbe kell mifelénk
  • hüvelykkörömnyi szerecsendióvirág
  • 1 tk szinesbors
  • 3 szem szegfübors
  • 4 szem borókabogyó
  • 1 nagy csipet sáfrány

11.jpg

Egy ideje szokásommá vált, hogy ha tiszta levest akarok fõzni, akkor megpirítom grill alatt a húsokat. Kiteregetem a darabokat egy tapadásmentes alufóliára, majd tíz-tizenöt perce a grill alá tolom a sütõben. Menet közben a nagy csipesszel forgatom, hogy ne égjen meg. A hagymát is megpirítom kettévágva: sötétebb lesz tõle a lé. Amíg pirult a hús, megpucoltam a zöldségeket, és nagyobb darabokra vágtam (kivéve a karfiolt, mert az gyorsan megfõ).

12.jpg 13.jpg 14.jpg

Elõvettem egy nagy fazekamat (7 literes :), amit ki tudok tenni az indukciósra igény esetén. Belepakoltam az aljára a zöldségeket és a fûszertojást, arra a pirított húsokat, majd felöntöttem a karfiollével és vízzel színig.

15.jpg 16.jpg 17.jpg

Ment is a tûzre lassan felforrni. Ilyenkor azért mindig készülök, hogy le kell habozni, de most se habzott fel a leves! Levettem a lángot takarékra, hogy épp csak mozogjon a lé, majd nekiálltam a kenyérnek (bár megigértem, hogy nem posztolok több kenyeret):

  • 20 dkg BL112 félfehér kenyérliszt
  • 30 dkg BL55 simaliszt
  • 3 dkg búzasikér
  • 30 dkg kovász
  • 2,5 dl langyos víz
  • 3 g szárított élesztõ (a zacskó 1/4-e)
  • 2 dkg só

Mivel most nem volt idõm éjszaka keleszteni, ezért adtam a csepp élesztõt is a tésztához. A szokásosnál több sikérrel kevertem, hogy vajh milyen lesz így, meghát a sima lisztben nem sok a sikér. Kidagasztottam a géppel, elõkelesztettem a keverõtálban egy órányit, majd kézzel átdagasztottam és szakajtóba tettem. Ebbõl óránként kivettem, és kicsit dagasztottam rajta. 4 dagasztás után olyan csodás tésztát kaptam, ami késsel megvágva sem esett össze. A vízzel spriccelést is bírta. Jót tett a sikér (meg a dagasztás is).

18.jpg 19.jpg 20.jpg

Sült 50 percet 220 fokon. Nem álltuk meg, hogy frissen fel ne vágjuk ...

21.jpg 22.jpg 23.jpg

Amíg félrenéztem, eltûnt a sercli és a szelet is ...

40.jpg

Node vissza a leveshez. 3 óra fõzés, és befutottak a gyerekek, hogy õk levest akarnak!!! Kaptak, meg vittek.

24.jpg

A hús, meg a bõre még kemény volt, igy én viszont még további 4 órára kitettem fõni nagyon kis lángra. Azután lehûtöttem, és ment a hûtõbe éjszakára.

Reggel viszont muszáj volt belõle enni. Egy kislábasba kiszedtem magamnak, ahol felforraltam. A tányéromba a saját kenyérbõl csináltam friss pirítóst, amit megszórtam frissen reszelt parmezánnal. Szépen rá is olvadt. Ráütöttem egy friss tojást, arra is szórtam még sajtot, megborsoztam, majd a zubogó forró levesbõl merõkanállal szedtem a tojásra, ami így szinte azonnal meg is fõtt. Kistányérra kiszedtem magamnak a szárnyát, meg a nyakát, amiket be is burkoltam izibe.

26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

Jutott a kanálba kis karfiol is, meg egyebek. A tojás sárgája szépen eloszlott a levesben.

37.jpg

De azért számomra a Zuppa Paveseben a tojással/sajttal átitatott, levesben úszó kenyér a lényeg.

38.jpg

Hiába no, nem mindegy honnan van az a tyúk, amit a levesbe fõzünk ...

Köszönjük szépen!

64 komment

Címkék: tyúk hagyma zeller bors karfiol zöldborsó sárgarépa sáfrány karalábé gyökér borókabogyó szerecsendióvirág paprikacsuma szegfübors

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr648831362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.01. 12:04:05

Benézek én is a hüttőbe, hátha akad benne valami tyúkféle.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.01. 12:20:09

@látjátok feleim szümtükkel: Vannak ilyen csodahüttők, ahol néha kidugja a fejét egy tyúkocska - akkor kell lecsapni rá :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.01. 12:21:06

Azt hiszem Wakánál most rendesen locsolnak!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.01. 14:15:54

Wakanak hala a kistestu tyukot kisteso tyuknak olvastam
/bontva tisztitva/
a leves nagyon OK
tojassal sajttal nem rontanam mondjuk...

szinte sosem fozunk levest, de most egy libanyaklevest megkivantam
mar cask libanyaklelohelyet kell talalnom...

Topy 2016.07.01. 14:32:04

@hagyma: próbáld a libafej és a libamell között! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.01. 15:05:22

@hagyma: Ennek szerintem Waka is örülni fog :)))))
Mindkét formájában nagyon finom leves volt. Én az olaszost kicsit jobban szeretem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.01. 17:58:33

@Andrass9: nem birom a digo kajat
bar jo regen Gaetano olyan csirkes spagettit rittyentett, hogy sosem feledem
/pedig mar sokmindent elfelejtettem/
havi 1 pizza /spenotos/ nekem doszt eleg/
voltunk europai boltban
vettem levestesztat:)
mar cask a libanyak kell
gyulait
lecsot elorehozzuk mara
/ugy tunik sikerult az interjum es allast valtoztatok, a haz korul meg olyan 4000 dollar a megegyezes kerdese/
izagalmas het ele nezek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.01. 18:00:45

@Topy: ahogy meg less a libafej - es libamell lelohely, ugy teszek

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.01. 18:25:28

@hagyma: Errefelé érdemes kérdezősködni, ez a szomszédodban van:
www.chopshopbutchery.com/poultry/
A Walmartnak csak pulykanyak van. Abból se rossz a leves, de a liba finomabb.
joyce-farms.com/pages/heritage-poultry van fácánjuk (Whole Foods Market árulja pl.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.01. 18:26:25

@hagyma: Így most külön cégnél fogtok dolgozni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.01. 18:27:14

@hagyma: Mintha az Olive Gardenbe jártatok volna kajálni egy időben, de lehet, hogy tévedek :)

Waka 2016.07.01. 18:40:37

Köszönök szépen!
A kenyérrel éppen kedvemre való (kellenek ugye a szénhidrák).
@Andrass9: Beöntöztek szépen. Egy órán keresztül esett, abból cirka 40 percig mocskosul szakadt. Nagyon kellett, a korai krumplinak már száradt a szára, a csemege kukorica furulyált (nem játszott jól), a paradicsom is virágja teljében van.
@hagyma: Kistesónak gyaníthatóan nem lenne elég az a hét óra főlés, nem mai csirke. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.01. 19:12:49

@Andrass9: akkor menjunk sorban:)
-ismerem a hentest, ott vettuk a husveti sonkat
eleg draga, libanyakkal nincs ellatva

- a felesdegemmel sosem dolgoztunk egy cegnel, cask mielopott a felesegem let, mert egy louisvillei hotelben /brown/ ismertem meg
de rogton ide is koltoztunk, teljesen mas ceg mas fogalalkozas, bar hotel mindketto

- az olive gardenben "nem jartunk", de ha arra vitt az utunk ebedidoben,es ehesek voltunk, nem vetettuk meg, teszem rogton hozza, ott is van steak es eleg kellemes a boruk, a kenyeruk pedig kituno

- walmartban nem vasarolunk elelmiszert, neha zoldseg elofordulhat, hus-tojas stb. semmikeppen

@Waka:
azert mert "elolvastam" ne fozd meg!!

meccs elott nekilatok elokesziteni a lecsot, a tobbi Mary dolga:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.01. 19:51:20

@Andrass9: 1 zold 2 piros es egy sarga californiai paprikahoz / plusz egy wax/ mennyi paradicsomot tennel?
medium
2 hagyma sszem jo less
kis szalonna
felkilo kolbasz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.01. 19:52:59

@hagyma: Akkor elnézést kérek! Valamiért az volt a benyomásom, hogy ugyanott dolgoztok. Talán a kaja hazahozása miatt? Nem tudom.
Walmartban mi sem veszünk friss élelmiszert, legfeljebb szárazárut. Nálunk van farm, ahol tartanak libát, ott néha van libanyak is, ha vágnak. Amúgy évente egy libanyaklevesre való nyakat drágán is meg lehet venni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.01. 19:53:33

@Waka: Állítólag volt tornádód is! Láttad?

Waka 2016.07.01. 20:00:08

@hagyma: Nem akartam, meg aztán lábos sincs itthon akkora. :)
@Andrass9: Nem láttam - épp elértem a Sörözőig, ahova a halszállítmányt vártam -, onnan meg csak az utca látszik, meg a szökőkútként működő esőelvezetők. Az időképen vannak fotók, ide szerencsére a jobbik része jutott.

Waka 2016.07.01. 20:01:01

Jutas-pusztát és környékét rútul elverte a jég, az ide 2 km.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.01. 20:30:35

@Andrass9: ja
kajat azt hozzuk mindketten:)
bun lenne ott hagyni
laasan o is htb less, a koltozes utan
en valtok
kenytelenek leszunk fozni tobbet
nagyon sok jo kaja jon haza, hianyozni fog

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.01. 22:07:05

@Waka: Hál istennek azt megúsztátok! Ronda volt, amit az időkép mutatott!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.01. 22:08:50

@hagyma: Tény, hogy nem kell otthagyni, ha elhozható. Én viszont inkább főzök akár mindennap, csak az legyen, amit én szeretnék ... :)
Ha viszont Mary otthon lesz (és szeret főzni!) akkor Hawai!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.01. 22:10:18

@hagyma: Azon ritka emberek közé tartoztok a neten, akikre odafigyelek. Örülnék, ha sikeresek lennétek - jó látni a szeretetet két ember között!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.01. 22:15:41

@Andrass9: Kató néni tartozik még ebbe a csoportba, de neki most valami .... neve van :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.01. 23:26:56

@Andrass9: hat az van amit en szeretnek, mert kb 10 fele kajabol es koretbol valaszthatok:)
ha meg tanyerban szolgalunk fel, mondjuk szombat ejjel, es filet mignon van homarral es salmonnal, asparagus, krumpli
hat en azt fogom szeretni vasarnap estere

a lecso fatasztikus let
nyugodtan kijelenthetem, amerikaban a legjobb lecsot az amrikai nok ozul a nejem fozi /suti/
/mondjuk az en tanitvanyom, az igaz, igy nem nagy meglepetes, de minekutanna buszkek vagyunk magunkra, most rendzetem le a masodik nem kis tanyert

ja, kosz hogy eszembe hoztad a lecsot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.01. 23:32:13

ja es nem logott ki a sorbol a zold californiai
gondolkodtam a dolgon
arra jutottam, nyersen nem kedvelem
de elcsoba fasza
mondjuk egtyikszinu kaliforniait sem kedvelem nyersen
zold hegyest eszek hideg kajahoz
sosem hittem, de most kijelentem ez igy job mint tv paprikabol
mondjuk a gylai is megdobta
paradicsom is farmrol jot es nem foliazott
es most nezek ki a fejembol
a nejem mar ejtozik
szerenyen qrwara elegedett magaval a lecsoval kapcsolatban

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.02. 09:55:25

A világ, benne a paprika is változik. a piros kaliforniai is zölden kezdi.:D

Azért ekkora változást én sem vártam. Több x-el a hátam mögött még soha nem láttam, hogy a pünkösdi rózsa kétszer virágozzon. Olyan már volt, hogy egyidőben hajtott bimbóból volt amelyik később nyílt ki, de olyat, hogy újabb hajtásból július elején új virág nyíljon, még nem. Mit fogunk még látni a következő években?

Ja, a gránátalmáim tiszta piros virágdíszben pompáznak, és három banánvirág nővöget.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.02. 10:45:24

@látjátok feleim szümtükkel: Erre mondják, hogy valamit valamiért. Régebben viszont a paradicsomod termett, mint gép :)))
Nekem már két éve kétszer érik a füge, mintha a mediterrán éghajlaton lenne. Tavaly, meg idén viszont megtámadta valami szövőlepke, permeteznem kellene. Tavaly sikerült megfognom, idén még lusta vagyok ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.02. 10:45:48

@Andrass9: Na jó, nem csak idén vagyok lusta :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.02. 11:47:11

@Andrass9:

A paradicsomra meg úgy tűnik megtaláltam a gyógyszert.

Valamelyik nap a kertben gyomláltam, majd amikor bementem viszketett a kezem a rászállt portól, ezért szappannal jól megmostam. A kézmosás nagyon kellemes volt, és erre beindult az agyam. 1. Ha a szappan jó a kéz fertőtlenítésére, akkor jó az más fertőtlenítésére is.
2. Ha 1. igaz, akkor jó a paradicsomot faló kórokozóra is.

Az elmélkedést tett követte, és vízben jól megmostam a szappant, míg a víz opálos lett. Közönséges, enyhén illatos, a márkáját nem tudom. A vizet szórófejes flakonba öntöttem, majd a kerben leromlott paradicsomokat jól lepermeteztem. A további romlás megállt. Ismételt permetezés után még a bogyón indult foltosodás is megállt, nem terjedt tovább. A beteg paradicsom tövére is öntöttem szappanos vizet, és a már korábban levágott tő levélhónaljaiból szépen elindult az új hajtás. Amikor a levél végen megjelenik egy kicsi feketedés, azonnal megismétlem a permetezést. Eddig bevált.

Szívesen megismerném más tapassztalását is, mármint kipróbálás esetén.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.02. 12:48:32

@látjátok feleim szümtükkel: Ez vagyok olvasónknak biztos van valami bio ötlete.
A szappan klasszikus növényvédő szer, azt hittem ismered, ezért nem javasoltam. Azt nem tudtam, hogy a paradicsomvészre is jó, mert inkább kártevőre, mint gombára használják.

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.02. 14:06:11

@Andrass9:

A cukros víz meg a lisztekére jó, mert összeragad a szárnya, de sajnos a cukrot a korompenész is szereti.

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.02. 15:00:14

Kabóca is van, és sajnos nem tudunk ellene védekezni. Mert van sok katicabogár is, és ha a kabóca hullik, akkor a katicák is.:(

Azt vettem észre, hogy a szőlőn akkor kevés a kabóca, ha az új hajtásokat letördeljük, magyarul rendesen kaccsozunk. Ilyenkor már nem kell az új hajtás, a régi meg vastag a kabóca szivornyájának.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.02. 16:22:14

@Benikuty: Köszönöm! Le kellett volna a fügét is fújni a tavaszi lemosókor :( Most viszont ágyút kell bevetnem, még mielőtt beérik a füge.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.02. 16:29:22

@látjátok feleim szümtükkel: en a nejemet hivom -tobbek kozott - kabocanak
van meg par beceneve, java magyar

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.02. 16:32:07

vedekezni en sem tudok ellene

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.02. 16:48:38

rautottem 2 tojast a lecsora, a reggeli vegett

lecsomergezesi tuneteink vannak

Benikuty 2016.07.02. 17:22:05

@Andrass9: nem lehet már megúszni az actara-t. én lemosóztam kétszer, de maradt még utóbbinak is, de nyilván kevesebb. most a vándor poloskákkal meccselek :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.02. 17:35:20

megyunk hazat nezni
lecso utan lejatszottam nejemnek a lecso, lecso, lecso lecso, lecsokolom a ruzst a szadrol cimu orokzoldet
tetszett neki, de nem tudtam angolba atulteni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.02. 18:43:31

@hagyma: A maradékot tegnap én is 2 tojással egészítettem ki :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.02. 18:44:54

@Benikuty: Úgy tűnik, nekem is az Actara marad, esetleg (végső esetben, és végveszélyben) jöhet a Danadim, de az durva jószág.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.02. 18:46:21

@hagyma: Ezt az örökzöldet nem ismerem, de a házról számolj majd be. Ezek szerint a tegnapi $4000-s különbözet nem jött be.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.02. 19:50:27

@Andrass9: meg dolgozik a dolog
az eselyek komolyak
akar mar hetfon realizalodhatnak

hirtelen cask ezt talaltam
szerintem valami oprett betetdal, vagy sanzonszeruseg, masok eloadasaban is hallottam
i.ytimg.com/vi/Y_SXBHHRWd8/hqdefault.jpg?custom=true&w=320&h=180&stc=true&jpg444=true&jpgq=90&sp=68&sigh=6jbgw6t8OOaPK_yCodbuPJsaIYI

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.02. 19:51:56

szokas szerint hulye vgyok a computerhez ade a youtuben megtalalod, ha beutod, lecso lecso lecso lecso lecsokolom a ruzst a szadrol:)

Waka 2016.07.02. 20:05:46

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: Ha láttad a Sommersby c. filmet, abban valami dohány kártevő ellen használták a szappanos oldatot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.02. 21:42:23

@hagyma: Ez a gyerek (Mikó istván) a felettem lévő osztályba járt általánosban. Elég jóban voltunk ...
A slágert nem ismertem, de én komolyzenén szocializálódtam, és nálunk az operett gyűjtőfogalom volt a trash-re.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.02. 21:44:04

gyulai, csaszarszalonna pari paprika zoldhagyma sor
erre hiv a relator 5-kor megnezhetjuk ujra a hazat, amit tegnap /mert akarjuk, ez a 4k dollaros/
hat majd mary vezet es beszelget...
/hagyma, sor.../

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.02. 21:49:45

@hagyma: Ez jó hír! Vezetni meg tud Mary is :)

Topy 2016.07.02. 23:37:43

@Andrass9: Robin Williams örökös szinkronhangja :)

Topy 2016.07.02. 23:43:45

@hagyma: tudom, már késő, de ökölszabályként az 1:2:4 (hagyma:paradicsom:paprika) arányt alkalmazhatod :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.03. 00:19:38

@Topy: 2-4-6-ban alkalmaztuk
es teljes a lecsomergezes
szeptember elott nem less lecso megint

@Andrass9: vacillalunk
ez a legszarabb
majdnem teljesen OK a haz, de cask majdnem
namost ha varsz jobbra, akkor elviszik elolled
ha megveszed tuti fent less szerdan egy job....
nehez ugy
en hajlok ra, nejemen latom, meg varna

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.03. 01:20:40

@Topy: ja es a pari volt 6 /nem tul nagy meretu
4 kaliforniai
2 jokora hagyma
fel kilo kolbasz
szemmertekkel dolgozom, bevalik
ja es nagyon fontos a zold hegyes a Hungarian wax!!!
kell neki csipnie kicsit
holnaptol hivhattok lecsokiralynak is, bar vegulis a nejem sutotte
nade az elokeszites...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.03. 12:26:58

@Andrass9: hat az egy rockzenekar volt, amely fellepett akar a rozsaszentmartoni iskola udvaran, vagy olajjal felkent padloju muvelodesi hazaban /eso seten/ es 2 dm barackpalinka + 4 sor utan lehetett rajuk kozel 2 orat csapoloni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.03. 13:27:41

@hagyma: Nekem ők kimaradtak az életemből. Én az Illés, Metro Omega háromszögbe jártam. Rokizni meg a Hungáriára :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.03. 13:35:45

metrot sosem kedveltem
omegan lgt-n voltam
te par evvel idosebb vagy en az un. csoves korosztaly tagja vagyok/voltam/

Topy 2016.07.04. 13:11:18

@hagyma: az arány nem darabra, hanem súlyra javasolt :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.04. 13:21:39

@Topy: nincs merlegem
igy a fent leirtak alapjan dolgoztam
egeszen kivalo lett

Fenchurch68 2016.07.04. 15:10:09

@hagyma: Ez az élet, Babolcsai néni! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.04. 15:16:58

@Fenchurch68: az mar retro mobil volt
honfoglalas
2 forintos dal
pokolba tart, pokolba tart a vonat
menj tovabb
stb.
:)