Kell már valami ANYAGOT is tartalmazó ételt posztolni! Nem megy, hogy csak Thai vagy kínai, vagy akár kalocsait főzzünk :) Merthogy több volt benne a csülök, mint a köröm.Az utóbbit még aranyárban adják, köszönhetõen a 27%-os ÁFÁjának, a csülök viszont már megfizethetõ. Viszont így legalább húst ettem zsírral :)
Barátom szerint sörömpörkölt - mindig kap belőle, mert ők nem főznek ilyet odahaza. Ami érdekes, mert az asszonykája is szereti!
Feleségem a madarasban járt, és úgy emlékezett, régen ettem már körömpörköltet (pedig õ nem is eszik olyat!) Így azután vett egy tálca "csülkös körömpörkölt" valamit. Abban csülköt nem látott - még csánk se volt benne, ezért kinézett egy szép hátsó csülköt is hozzá. Azért nem mindenkinek van ilyen figyelmes felesége!
Szerencsére minden van hozzá itthon, ami kell:
- 1 kg köröm, láb
- 1 kg bõrös csülök
- 5 nagy fej hagyma
- 1 zöldpaprika
- 6 girizd fokhagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
- 5 dkg füstölt húsos szalonna
- 3 ek kacsazsír (disznózsír nincs itthon)
- 2 ek paradicsompüré
- 2 ek füstölt csilipaprikakrém
- 1 kis doboz sör
- majoranna, õrölt kömény, bors, só
Elsõnek a szalonnából süttem ki a zsírját, majd beleaprítottam a húsos szalonnát is. Végül megfejeltem a felkockázott zöldpaprikával.
Míg a zöldpaprika párolódott, felaprítottam a hagymát. Azt is a fazékba öntöttem a zsírra, dinsztelni (vagy dinsztölni - Anica szerint :). Nekiálltam a körmöt megtisztítani, pörzsölni. Én mindig a gáz forrasztólámpával pörzsölöm a szõröket és tollakat a bõrökrõl.
Sikeresen kivettem a csontot a csülökbõl, felaprítottam a bõrét és a húsát is. A csülökhúst külön tettem, annak kevesebb fõvési idõ is elég, nem úgy, mint a körmöknek.
A befûszerezett dinsztelt hagymába borítottam a körmöt, meg a bõrös csülökdarabokat.
Nagylángon kevergetve lepirítottam amennyira csak tudtam, majd elrejtettem benne a nagy csülökcsontot is. Amikor elkezdett levet ereszteni, adtam hozzá még egy pohárnyi vizet is.
Egy óra múltán beletettem a csülökhúst is, meg a kifelejtett paprikacsumákat (az mindenbe kell). Felöntöttem 3 deci sörrel, és kitettem a teraszra 200W-os teljesítményre éjszakára (3 óra után kikapcsol a rezsó).
Közben eszembe jutott, hogy reggel óta kel a kenyerem, ami most egy kisérlet volt, mivel elfogyott a kenyérlisztem:
- 30 dkg BF55 rétesliszt
- 20 dkg BL112 kenyérliszt (ennyi még volt)
- 30 dkg kovász
- 2,7 dl víz
- 3 dkg só
Ilyen szép gömbölû lett estére:
Átdagasztottam, majd vissza a szakajtóba reggelig a kamraablakban, mert én éjjel már nem sütök. Reggel viszont átdagasztottam kicsit, begyújtottam a sütõt, betettem egy alutálcában 3 dl vizet az aljába, és ráborítottam a tésztát a sütõlapra. Bemetszettem késsel, ami most valahogy könnyen ment, és betettem a hideg sütőbe. 220 fokon 45 perc alatt megsült.
Közben persze behoztam a teraszról a pörköltet, amirõl könnyedén leszedtem a fölösleges zsírt. Mostanában már van annyi zsír, ami nekem is sok ... Kibányásztam belõle a nagy csontokat, mert az a kutyáé. Meg akadt egy-két kisebb odakapott darab is (sajnos a zománcos hajlamos lekapni az ételt az indukcióson - túl vékony az anyag benne).
Megszeltem a kenyeret, mert az kell a pörkölthöz. Fõztem ugyan sóba vízbe krumplit köménnyel, de a kenyér azt ûberelte:
Kitálaltam egy kiadós adagot reggelire:
És istenesen jóllaktam.
Laza körömpörkölt reggelire - nem semmi :)
Apropos, a kenyér csodás fehérkenyér volt. Most, amikor a posztot írom, még van egy fél belõle. Kitart rendesen bõ egy hétig!