Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Zöldborsóleves csipetkével

2016.06.03. 07:00 Andrass9

Ezt a klasszikust párszor már megénekeltem, de most Kató néni (valami furcsa új neve van mostanság) olyan természetességgel kérdezte, hogy vajgaluskát vagy daragaluskát fõzzön-é bele, mintha nekünk abba beleszólásunk lenne :)

21.jpg

Viszont ezzel többünknek felcsigázta az érdeklõdését, meg a gyomorműködését. Nekem meg volt kifejtõ borsóm a hûtõben, abból megfõzöm magunknak. Nálunk a galuska sajnos nem a feleségem kedvence, ezért a választ Benikuty olvasónk találta el helyesen.

Elõször is nekiláttam a borsó kifejtésének. A saját borsóm még csak most kezdett virágzani, ezért szétválogattam a zsengébb hüvelyeket, amit fel is tettem fél liter vízben kislángon fõni.

23.jpg

Hogy az élet ne legyen olyan egyszerû, kiderült, hogy nincs itthon sárgarépa. Ilyen is rég fordult már elõ. Szerencsére a kocsi még elöl volt, 15 perc alatt megfordultam a boltban egy nagyobb adaggal, rakhattam is össze a hozzávalókat, meg maradt későbbre is:

  • 35 dkg kifejtett borsó
  • 4 3 db sárgarépa (a négyes át van húzva!)
  • 3 szál friss petrezselyem gyökér levelestül
  • 1/2 vereshagyma fele
  • 3 dkg vaj
  • 1 liter csirkealaplé (sürítmény a csodahüttőből))
  • 3 dl zöldborsóhüvely lé
  • 1 kk cukor

10.jpg

A sárgarépaszámot a tisztítás után redukáltam, mert hogy túl soknak itéltem a levesbe. A felesleg elfogyott nyersen. A gyökeret felkarikáztam, a pici hagymával vajon megdinszteltem - ez mindig lassabban fő meg nekem, mint a répa. Megcukroztam a forró vajat és hozzáadtam a sárgarépát, amit szintén dinsztelve puhítottam. A végén beleszóram a borsót, meg még egy kis vajat, hogy azt is bevonja a zsiradék.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Gyakran kevergetve pároltam/pirítottam a zöldségeket, majd beletettem az alaplevet. Ekkor kiderült, hogy ebbe a fazékba nem fog mind beleférni, átköltöztem hát egy nagyobbba. Beleöntöttem a bevásárlás alatt elkészült zöldborsóhüvely lét és két liter vizet is. Hozzáadtam egy adag szárított csipetkét, mert azért frisset már lusta voltam csipkedni (nekem jó lett volna a vajasgaluska is). Addig forraltam szép lassan, míg a csipetke megfõtt.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A petrezselymet felaprítottam, és a kész levesbe kevertem.

19.jpg

Kivettem magamnak egy fél tányérnyit (piros tányérba!)

20.jpg

Finom volt!

22.jpg

80 komment

Címkék: hagyma vaj cukor zöldborsó sárgarépa alaplé gyökér petrezselyem

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr708768534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2016.06.03. 11:10:45

Pont így! (Csak alaplé híján egy kis aprólék főtt bele, amit aztán búcsúajándékul megkapott a nevelt kutyánk.) Ezt a "kifejtett hüvelyeket főzzük ki és öntsük hozzá" metódust itt tanultam, sokat lendít a végeredményen.

Éppen zsebes karajt sütök, ha elfogyott, zöldborsófőzelék lesz a következő menet, meg már lassan a tök is kezd kevésbé luxuscikk lenni a zöldségesnél.

Annyiban van bárkinek beleszólása, hogy teljesen határozatlan voltam - vagy mégsem? - és ezért jó lett volna, ha valaki átbillent rajta. A szezon első borsólevese azért nem tréfadolog!

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.03. 13:40:27

Ez a leves azért jó, mert csipetke nélkülis jó.:D

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.03. 14:02:41

Ja, az én borsóm még most szemesedik, a boltba meg 900 ft/kg.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.03. 14:34:08

zoldborsoleves cask csipetkevel
az 1/2 hagyma fele az negyedhagyma?
imadom,, kedvenc levesem
en rakok bele a huvelybol is
cukrot nem hasznalok, viszont nemi pirospaprikat es zold hegeyespaprikat igen

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.03. 15:13:36

@hagyma: Cukorborsó esetén nem kell extra cukor bele. valóban 1/4 hagyma, mert menet közben feleztem meg a fél hagymát :)
A kifejtő és a velőborsó héja - bár jó ízt ad - nem igazán ehető a cellulóz rétegnek köszönhetően. A cukroborsó hüvelyéből ez hiányzik, azért ehető (lásd sugar snap pea)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.03. 15:15:28

@Fenchurch68: Tényleg nem tréfa, ezért is főztem ezt a levest. Mivel mára már elfogyott, feleségem rendelt egy újabbat, ami el is készült. Alaplé híján a kutyának vett csirkemellcsontokból főztem bele hármat. Nem bántam meg!
@látjátok feleim szümtükkel: És nem főztem bele csipetkét sem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.03. 15:16:28

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem még csak virágzik. A boltban itt is aranyáron van ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.03. 15:26:23

@Andrass9: hat en meg itt olyan kifejezett fejtoborsot nem is lattam, de otthon is tettem a huvelybol, igen , mert jo izt ad, de en meg is eszem
sargarepa melle mar nekem nem kell Cukor
foleg hogy paprikasan es kicsit csiposen kedvelem

sokan csinaljak csirkevel, az sem rossz, de nekem az mar mas etel
/vagom, hogy te cask csontot tettel, de sokan tesznek a borsolevesbe csirkeaprolekot, vagy a csirkeaprolek levesbe borsot, ahiogy tetszik/
csipetke nem kotelezo bele nalam sem, de ha mar valami, akkor cask csipetke
/galuska, nokedli nem jatszik/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.03. 15:27:59

@látjátok feleim szümtükkel: lehet a fagyasztott olcsobb?
az Iglo az en idomben nem volt rossz...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.03. 15:44:35

@hagyma: A fagyasztott sokkal olcsóbb (és még ki is van fejtve :). Ráadásül a minósége is jobb, mert szedés után néhány órával már meg is fagyott, míg a piacon vett borsó kitudja hány napja lett leszedve. A saját borsónál persze ez nem játszik ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.03. 16:08:30

@Andrass9: naja a sajat a legjobb es idenyben megettunk nehany 100 liter borsolevest
szedes utan ment a fazekba
itt tulajdonkeppen a sima boltokban nincs is maz cask konzerv meg fagyasztott, meg borsohuvely borso nelkul
szoval fagyasztottat hasznalok
/nade most indulunk Barnardsvillebe, utana Candler..
tegnap a bank iogent mondott az igenyelt osszegre, ugyhogy jovore lehet less borsom:)/
na nem sok...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.03. 17:40:01

@látjátok feleim szümtükkel: Szép példány, de én is visszaengedném :)
Inkább olyan 3 kila körülit kellen fogni egy párat - akkor lenne egy bográcsnyi halászlé!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.03. 17:41:49

@hagyma: 4-6 méter teljesen elegendő egy háztartásnak. Ha elhúzódva veted, akkor az aratást is el tudod kicsit húzni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.03. 18:49:04

@látjátok feleim szümtükkel: ez a ponty alzheimeres, az tutko
@Andrass9: ja, zoldseget cask kettonknek kivanok termeszteni
szoval nem kell sok
az 1 acren meg gondolkodom
makon torom a fejem, de utana kell nezni a torvenyeknek
/mar a kocsiban ultunk, mikor hivtak, hogy tegnap eladtak a barnardvillei hazat, candler nem tetszik, tulzsufolt, kereses folytatodik, cask junius 1 volt a kituzott cel/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.03. 19:06:03

@hagyma: Bakker! Úgy tűnt, a bardardvillei ház tetszett neked.
Sebaj, lesz még sok másik. Nekem nagy szerencsém volt a házvétellel, mert az ingatlanos eléggé ismerte már az igényeimet (ő szerezte az ez előtti bérleményt is). A harmadik ház, amit megnéztünk, azonnal tetszett. Mondtam is neki, ne is menjünk tovább. Neki viszont volt még vagy 3 ház a listán, amit végignéztünk, de akkor is visszamentünk a kiválasztotthoz. Nagyon jól karbantartott lakás. Tiszta, jó beosztású - ráadásul bagóért megalkudtunk az appliancesen, így semmit nem kellett vennem, csak beköltözni. Bútorom már volt. Az összes gépnek átadták az eredeti számláit, garancialevelét, kézikönyvét. Az első, ami elromlott, a mosogatógép volt: 10 évvel később :) Azóta persze a gyerekek mindent kicseréltek, de nem is baj. Sokkal intenzívebb a használat, ha 2+ ember lakja, mintha csak 1 ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.03. 19:19:43

@Andrass9: igen, nagyon szep kis haz volt, de annyit nem ert, vegulis nem tudom mennyiert ment el
szemelyes ingatlanosunk cask par napja van, eddig kettesben jartunk terepre, mert ha a kornyek nem jo - mint pl ma candler, akkor eleve kiesik
hutto, mosogatogep szinte mindegyikben van
minden masunk van
nalunk a meghatarozo a kornyezet /es akarok min 0.5 acret/
a barnardsvilli haz olyan volt, ha semi mast nem csinalsz, cask kiulsz a teraszra este es nezed a hegyeket, mar az egy program
/kozben azert nyarsalnank is:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.03. 19:41:55

@hagyma: Ezt éreztem ki az eddigi beszámolóidból :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.03. 19:45:27

@hagyma:

Néha lehet kapni nagyon zsenge bosót, és elég az ára is. Iglót nem veszek, mert attól olcsóbban is van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.03. 20:21:06

@látjátok feleim szümtükkel: Blogmotor MUKODJJJJ!!!!
Szóval én nem a márkát nézem, hanem a méretet. Valamint megjelent a 20 dekás kiszerelés, amit azért szeretek, mert egyszerre elfogy, nem kell ügyetlenül visszazárni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.03. 21:06:29

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9:
nekem akkor az IGlo hozta a ugyanolyan minoseget es meretet
/mellesleg az akkori baratnom nem volt hajlando masfele fagyasztott borsot megenni vagy kesziteni, igy sok val;asztasom nem volt/
a mirelitet fozeleknek hasznaltuk
leves meg szezonban

Fenchurch68 2016.06.03. 21:15:52

Kert híján párszor az életérzés miatt veszek borsót, kifejteni is egy program, de egyébként tényleg sok szempontból jobb a fagyasztott. Nekem nincs bajom a visszazárással, azt a fekete fém iratcsipeszt használom, mosogatógépbe is tehető :)
Csipetke nekem kizárólag bablevesbe vagy gulyáslevesbe kerül, zsenge zöldborsó, vagy más zöldség mellé egyszer próbáljátok ki azt, hogy a kanalazható galuska masszájába vagy reszelt sajtot, vagy egy evőkanál szezámmagot tesztek, az előző finom nyúlós, a második meg roppanós.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.03. 21:28:30

@Fenchurch68: A gondolat tetszik! Kérdés, hogy a feleségemmel is meg tudom-e etetni :)
Az a csipesz nekem még a nagy teatojáson is dolgozik, miután eltört az eredeti zárókája.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.03. 21:29:18

@hagyma: Ekkora hűtőd még neked sincs :))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.03. 21:33:28

@Andrass9: ezek kis zacsekok, siman elfer a fagyasztoban
ezt hasznaljuk
ne tudd meg mennyi kontener es zacsko van itthon....
ez a huzozaras ez perfekt
Mary lezarja az eredeti zacskot, majd beleteszi egy ilyenbe
csomagolo osei lehettek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.03. 21:41:08

amugy tenyleg nagyon praktikusak
fagyasztoba is huttobe is
persze hasznalunk mi is fekete iratkapcsot
befottesgumit kontenereket stb./mihez mi kell
de ez tenyleg klassz/

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.03. 21:53:08

Köszönök szépen!
Idén főzök én is magamnak egy láboskával, talán nem lesz baj. Van két sor cukorborsó meg öt kifejtő. Kitesónak vetettem, de majd dézsmálok belőle.
@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Volt már szerencsém 10+ kilós balatoni pontyhoz. Ilyenkor tavasszal, ívás után egészen sovány, jóízű, igen kiadós falat.
A 80 centis méretkorlátozásnak a szaporodás tekintetében nem sok értelmét látom, az igazán termékeny ikrás egyedek 4-8 kilósak. Természetesen a sporthorgászok számára növelik az adott víz vonzerejét a kapitális halak, de amíg nem lesz hatékony a halászati őrzés, és nem lesznek komoly szankciók, a rapsicok el fogják hordani, amit csak kifognak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.03. 22:12:07

@hagyma: A Ziplock nálunk mindenre jó. A mélyhűtőbe csakis abba teszem az ételt, vagy kis dobozba. Általában kofferszám hozok, bár megjelent már idehaza is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.03. 22:27:58

@Andrass9: ha 1000 nincs itthon akkor egy sem:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.04. 07:56:52

weavervilleben talaltam egy 1 acrest
kicsit nagy 4/2
alig varoom hogy reggel legyen. megyek megnezni
2 napja raktak fel
/mennenk mar haza de addig nem megyunk, meg meg nem vesszuk utolso lakhelyunket/

Fenchurch68 2016.06.04. 11:52:17

@Waka: @hagyma:"Indulok én s megyek most, Innisfreebe megyek,
s kunyhót rakok, fala sár lesz, s nád és sás a tető:
lesz méhkasom, s kilenc sor babot is ültetek,
s csak nekem zümmög a mező."

Ez jutott eszembe rólatok :)

Ziplock tényleg jó, csak ami volt itthon, a lányok elhordták mindenféle kézműves bizbaszt tárolni, meg ha már egyszer van egy saját zacskója, miért öntögetnék át fél kiló borsót egy másikba? :) persze ha lenne saját termés, akkor bevásárolnék én is zacsiból.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.04. 12:41:24

@Fenchurch68: Hát pont ez! Már van saját zacskója, én sem adok neki másikat...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.04. 13:58:30

@hagyma: Remélem a Lakeshore Drive-on van!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.04. 15:18:30

Köszönök szépen!
Szerdán megyünk szeddmagadba eperért. Tíz kiló felett 455 forint. A piacon 800 a cefre minőség.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.04. 15:40:42

@Waka: A kispiacon 600 volt az A+ minőség. Be is főztem 8 kilót belőle. Ennyiért nem megyek ki magam szedni - különösen, hogy nem tudok hajolni ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.04. 16:20:31

@Andrass9: Itt azt mondták, hogy ha 25 kilót veszek, akkor 800, és nemigen lesz olcsóbb. Összeállunk négyen-öten, elhozunk vagy 80 kilót, ennyiért már megéri autózni egy órát. A hajolással nekem is gondom lesz, de valahogy megoldom majd.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.04. 16:31:53

@Fenchurch68: @Andrass9:
Mary pluszban adja, nem atpakolja
ami zacskot mi felnytunk azt visszazarja es bele a ziplokba
mondtam hogy csomagolos genjei vannak..

nem a lakeshore driven van, bar ott is volt egy, azt hiszem amr elment de az tul nagy es draga volt nekunk / valami 350 ezer dollar/

ha nem is kunyho less, de neztem mar bungallowt is, nagyon klassz volt
a legnagyobb gond, hogy kint is legyen a varosbol, de azert lehessen kozlekedni is harckocsi nelkul
amit tegnap neztunk Candlerben...
fenyes nappal szaraz uton zabszem effektus pedig nem tegnap ota vezetek...
nejemm azt mondta utana, mire hazaertunk, hogy az infarktus hataran volt, majdnem hivta a 911-et
hogy ezek mit csinalnak ott mondjuk telen ejszaka?
hihhhetetlen helyekre epitkeznek
mondtam is neki, ha ezt megvesszuk es valahogy bekoltozunk, tobbet nem mozdulunk ki az eletben

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.04. 16:35:39

@Waka: nekem a cefre minoseg tokeletesen megfelel hajlongas nelkul:)
hu, milyen palinkakat fogok en fozni hihihi
/ha hazajovunk otthonrol veszek egy nemet juhaszt is, eppen azon elmelkedem egy ideje, hogy magyarul vagy angolul beszeljek majd vele/

Ez vagyok 2016.06.04. 18:46:14

Én fokhagymát is teszek zöldborsós ételekbe. De a levesed anélkül is nagyon ízlett volna :)
Más: nálunk nagyon egyszerű az élet a mélyhűtők bepakolása tekintetében, mert nincs.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.04. 19:02:36

@Ez vagyok: erre utaltam, hogy en is kicsit fuszeresebben szeretem - bar ennem maris ezt a levest - pirospaprika, zoldpaprika, es akar fokhagyma, ja
/minden huttonek van melyhuto resze, vagy nem? vagy egyaltalan huttotok sincs?, fagyasztoladank nekunk sincs, de most majd veszek:)/

Ez vagyok 2016.06.04. 19:23:06

A sima hűtőnk is csak konyhapult magasságú, van benne egy kis mélyhűtőrész a jégkockának.
Mivel mindent lehet már bármikor bármit vásárolni, én a frissből készítetteket kedvelem. De négynapos ünnepkor régebben első nap volt csirke, aztán sertés, a végén marha. Így egészen biztos voltam abban, hogy a hús nem romlik meg a sima hűtőben sem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.04. 19:39:07

@Ez vagyok: najo, de nalunk sokszor marad kaja
pl a jo kis babgulyas sonkaval /"maradek"/ ket kontenerben meg ott figyel a melyhutoben
de van benne jegkrem
ribeye steak, hamburger
daralthus
zoldsegek, kenyer
fene tudja meg mi
nehezen tudnam elkepzelni az eletemet fagyaszto nelkul:)
egyszoval inkabb tobb a megmaradt etel, mint amit kifejezetten a fagyasztonak veszunk, de azert jo ha van amihez barmikor lehet nyulni
tegnap 2 hamburger vet ki Mary, mert megkivantuk
az eleve fagyasztva volt veve, azt hiszem 8-as csomagban
hat annyit nem eszunk meg ketten, bar a nejem eleg beles:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.04. 19:53:07

ja, amugy meg itt, andras a megmondhatoja, mindenkeppen be kell tarazni kicsit
vagy 6-8 eve olyan hurrikan volt hogy 3 napig ki sem tudtunk mozdulni
de ha siman leesik a ho, ezen a hegyes videken nem tudsz kimozdulni
/jokat moszolygok, mikor otthon szidjak a nepek,, hogy nincsenek hokotrok meg stb. hat itt ha nem turod el magadnak, akkor megvarod meg elolvad:)/

vörösbor(de)minőségi 2016.06.04. 20:15:21

@Andrass9: és akkor még nem számoltunk azzal,hogy 40-60 % az arány megpucolás után.
igy még drágábbra "jön ki" az a kilencszáz forint..

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.04. 20:35:45

@hagyma: Azért lekvárnak való se legyen törődött, netán penészes, és túl apró, mert akkor igen nagy a pucolási veszteség.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.04. 20:51:19

@Waka: hat peneszes palinkanak se legyen
de ha valamit sosem fogok ultetni
az 3 tuti
eper
ribizli
buszke

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.04. 22:40:39

@hagyma: Pedig a ribizli és az egres a legkönnyebben termeszthető gyümölcsök közé tartozik! Eper már kicsit kényesebb, de szalmával jól termeszthető az is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.04. 22:42:09

@vörösbor(de)minőségi: Én udvarias voltam, és ezt már nem is említettem :) Pedig kaptam egy kilót 900-ért, abból lett 40 deka. Annyiért meg a legdrágább mirelit sincs ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.04. 23:22:01

@Andrass9: hat en konkretan a leszedesere gondoltam
szedjen ribizlit meg foleg buszket akinek konkretan 2 anyukaja van
nekunk volt a szolo vegibe...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.05. 10:26:00

@hagyma: Mindaddig, amíg csak 1-1 bokrot kell leszedni (ami nálunk elegendőnek bizonyult), a feladat elviselhető. A piszke az szúr, mint állat, a ribizli nem bánt :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.05. 12:49:01

@Andrass9: amennyi az en evi ribizli es buszkefogyasztasom, azt inkabb megveszem piacon, minthogy tokoljek a szuros kocsogokkel, meg azokkal a kis piros bogyokkal

Ez vagyok 2016.06.05. 15:46:15

@hagyma: Régen volt eprünk pár négyzetméteren. Termett olyan 2-3 kilónyit összesen.
Mi meg az eperigényben szinte minden nap vettünk 1 kiló epret. Ez kb. 40 kiló volt.
Az epret gondozni kellett, gazolni, átültetni, rengeteg munka volt vele ahhoz képest amennyit termett.
Soha többet! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.05. 15:55:55

@Ez vagyok: hat eszondom en is
nem tudom nagyban megeri-e, de kicsiben
eper
ribizli
buszke tuti nem /tudom megvan a sajat termesztes orome is, so..../
foleg az 55 eves derekammal
ha megvesszuk verge azt a qrwa hazat en zoldsegekben gondolkodom /kicsiben persze/ paradicsom, paprika uborka, esetleg krumpli
gyumolcsfak
fu

Ez vagyok 2016.06.05. 16:34:04

@hagyma: A kertemben van még zöldbab, sárgarépa az általad felsoroltakon kívül. Most idén van először kelkáposzta és kelbimbó. Kíváncsi vagyok, hogy milyenek vegyszermentesen tartva.
Fűszereket is kell vetned. Nagyon kedveljük a metélő hagymát és metélő fokhagymát is és a sarjadóhagymát, ami mindig zöldhagymát terem. Ezeket egyszer elveted és évelők.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.05. 16:40:18

@Ez vagyok: ja a hagymat ki is felejtettem
zodhagyma kell
repafogyasztasunk minimalis
zoldbab meg foleg borso meggondolando
kelkaposzta nem jatszik
kelbimbot szeretjuk
egyelore meg azt sem tudom milyen kert less...
/meret, minoseg... stb/

Ez vagyok 2016.06.05. 16:44:49

@hagyma: A borsó nem túl szapora. Olyan zöldbabot kell vetni, ami egész idényben folyamatosan terem. Nálam egy négyméteres sor van. Leszedem, beteszem zacskóban a hűtőbe és 1-2 hét múlva már összejön fél kiló, az pont elég 2 főre egy főzeléknek. Ennél gyakrabban nem ennénk.

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.05. 20:54:14

Ma Vásárhelyen 500 ft/kg árom vettem szenzációsan szép borsót, valami holland fajta, 8-10 szem van a hüvelybe, és jó ízű. Egyébként a gyengébb minőség 400 ft volt, de nem sok árusnál láttam. A sajátom még csak most szemesedik.

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.06. 16:39:24

Ma reprodukáltam a gyerekkori zöldborsólevet.

Indu anyagok két kilo zöldborsó kifejtése után a maradt szem mennyiség, egy-egy csokor nagyon zsenge sárgarépa és zöldség.
A zöldborsót kevés zsiradékon a zöldségekkel együtt ( ezek egészben maradnak, zöldségen rajta a zöldje is, mert még nagyon aprók ), csipet cukor és víz társaságában nagylágra teszem, és fedő alatt párolom. Amikor már érzik a borsó kellemes illata, akkor dobok rá örölt paprikát, meghintem egy kanálka liszttel, majd hideg vízzel felengedem. Pont annyi víz kell rá, hogy a borsót éppen ellepje. Ekkor megsózom. Nagy lángon főzőm fedő alatt, majd miután felforrt, kisebb hőn addig főzöm, míg a répa és a zöldség megpuhul.

Ez volt a falusi zöldboró leves azzal, hogy aki nem volt elég éhes, vagy többenek kellett az étel, az kanalas galuskát is szaggatott bele.
Ez lisztből, tojásból, kevés vízből kavaródott, amibe csipet só is kellett, tányérban jól kikavarták, kicsit verték, mint a kőtt tésztát, és amikor már nem ragadt a kanálra, akkor beleszaggatták a levesbe. Volt aki apróra, volt aki nagyobbra szerette készíteni.

A zsenge friss borsó, és a szintén zsenge zöldségek olyan ízvilágot adnak, amit máskor nem lehet elérni, akár hogyan is főzik a borsólevest.

Ez a leves azért volt nagyon népszerű, mert a falusi emberek május végén, és júniusban a földeken dolgoztak, a nők is, és amikor este hazamentek, nagyon gorsan kellett a vacsorát elkészíteni. Általában a gyerekkel szedették le és fejtették ki a borsót, aki ezt napközben ráért elvégezni.

Tulajdon képen ez egy minimál zöldborsóleves.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.06. 16:50:26

@látjátok feleim szümtükkel: Ez valóban minimál zöldborsó, de a tavaszi friss zöldségek mellé nem is kell más. Csak egy dolgot nem értek:
"Pont annyi víz kell rá, hogy a borsót éppen ellepje." - ez valahogy nem göbölyű. A zöldborsó könnyebb, mint a víz, ezért akármennyit öntesz rá, a víz tetején marad, vagyis nem lepi el. De feltételezem nem erre gondoltál. Ha viszont tényleg csak annyi vizet teszel bele, ami a zöldborsóig ér, akkor ez főzelék.
Megkérhetnélek, hogy tisztázd ezt a parányi részletet?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.06. 20:10:39

a levet en is keveslem
petrezselymet nem de borsolevesbe kell
SK-n sutottek kenyeret, tudom nem kedveled fordost, en meg feherkenyerparti vagyok, de nem tunik rossznak a vegeredmeny

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.06. 20:17:52

@hagyma: Egy majdnem fehéret süttem a hétvégén. Igencsak finom lett! (Elfogyott a félfehér lisztem, ezért egyszerfogós rétesliszttel helyettesítettem. Netudd, milyen szép és finom lett!) Viszont igéretet tettem, hogy nem posztolok egy ideig kenyeret, erről lemaradtok :)
Inkább azt mond, milyen az újabb ház? Tetszik-e?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.06. 20:20:22

... petrezselymet nem kedvelem...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.06. 20:23:40

@hagyma: Bár nem szeretem Fördőst, megnéztem a kenyerét. Ezt azért szégyelleném kenyérnek nevezni ... De tény, hogy szerintem a kenyér csak 4 alapanyagból áll (max 5, ha kell extra élesztő, mert öreg a kovász).
Nyista magok meg méz, meg miegymás. Az igaz, én is kipróbáltam a sörös kenyeret - egyszeri próbálkozásra jó volt.
Ja, és hol a fehérkenyér az SK-n? mert ma félbarna van... :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.06. 20:26:24

@Andrass9: holnap megyunk
most Alexanderben van 3 celpont
az egyik nagyon biztato
privat ut veszi korbe a hazat
/jobbrol balrol van 2 szomszed/
mar azon gondolkodom milyen gyumolcsfat ultessek erre a felkorivre, ami aranylag gyorsan nol
most a barack fele hajlok, de van meg az alma, cseresznyet nem akarok/
meg nem vettunk hazat, de Mary mar dobozol:)
en meg kutyat keresek
nemet juhasz less es ugy dontottem angolul nevelem majd, az nem baj ha Maryre is tud hallgatni:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.06. 20:30:59

@Andrass9: azt irtam,, hogy a feheret kedvelem es valoszinu nem fogom megprobalni
mezet nem ertem
magot sem kedvelem
de egyszerunek tunik es nem nez ki rosszul
/ha en majd igazan sutok az feher less es kovaszos, olyat szeretnek elerni amilyen a tied, az perfekt/
firepit is vann az eppen kiszemelt haz udvaraban de fustolot is szeretnek, meg akar kemencet is
hely van
1 acre
es cask gyep, szep zold gyep...

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.06. 21:27:10

@Andrass9:

A borsó amikor nagyon zsenge összeseik főzés közben, és ha túl sok vizet öntünk rá, akkor "nagyon híg" lesz a leves. Persze ehhez a leveshez sok borsó kell, de így van igazán egyedi íze. Nagyon kicsi a liszt rajta, ezért nem főzelék. Én ezt előbb melegen, majd hidegen szoktam enni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.06. 22:02:23

@látjátok feleim szümtükkel: Bocs, de akkor sem értem. Most akkor mennyi vizet teszel a borsóhoz?
Nem azért mondtam, hogy főzelék, mert sok a liszt. Egyszerűen nekem a vizmennyiség (a LÉ!!!) nagyon kevésnek tűnik :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.06. 22:04:35

@hagyma: November-December táján kinn leszek ismét. Ha megvan a házatok (és fogadtok vendéget 1-2 napra), akkor meglátogatnálak benneteket. Megmutatom a kovász készítését :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.06. 22:25:09

@Andrass9: ha minden a tervek szerint alakul, nem kerdes, hogy szivesen latunk
/a kovaszt mutasd meg Marynek:) hehe/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.06. 22:34:24

@hagyma: Ezek meg vannak kergülve! Egy economy car 2 napra $200 ?????
A repjegy OK, $600 from MHT to AVL. Ha kijössz értem, és visszaviszel a reptérre, akkor járható. Amúgy se akarok összevissza autókázni...
Ez Thanksgiving előtti hétfő-szerda. 11/21 2PM arrival, 11/23 5:55 PM departure.
Persze nem pushollak, csak egy gondolat :) Utána már el leszek foglalva az unoká(k/v)al. Levezetni nem igazán szeretnék - 14 hours drive, 920 miles.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.06. 22:44:49

@Andrass9: meg messze van
az sem kizart cask akkor jutunk haza /bar szeptemberben akarok, de huzodik a hazvasarlas/
a repter nem gond
ez egy kis varos
max 20-25 perc akarhonnan
kocsit felesleges berelned 2 napra, van itt harom
konkret es megbizhato valaszt ne varj szeptember elott

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.06. 23:03:21

@hagyma: Ok. Csak ettől is függ a kiutam repölőjegye, amit hamarosan kell eldöntenem.
Nem hiszed el, tavaly mennyit fizettem egy BUD-BOS-BUD jegyért a British Airways-en: $330 roudtrip :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.06. 23:22:44

@Andrass9: ezt en nagyon tudom, ezert nem merek felelossegteljes valaszt adni
2 eve hirtelen kellett mennunk haza /kb 2-3 het/ es volt vagy 3000 dollar kettonknek cask a repjegy
es pont ezaz
cask azutan tudom megvenni a repjegyet idenre ha elkoltoztunk es nekunk qrwara nem mindegy hogy 1500, vagy 3000 dollart fizetunk
lehet mar a heten tudom, lehet cask kesobb
most is az ingatlanos valaszat varoom, mikor tudjuk megnezni a mostanit, ami megint kozel all a szivemhez
sza szonak is egy a vege, meg nem tudom, ezt kell mondjam, ez igy fair
/ez haz mar tenyleg nagyon kene, de mult heten egy nappal csusztunk le egyrol.../

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.07. 07:43:29

@Andrass9:

A borsószem nedvessége növeli a lé mennyiségét, mert kifő a szemből, nem lesz sűrű.

Fenchurch68 2016.06.07. 09:26:43

@hagyma: Nálunk volt a családban kétnyelvű kutya, válás miatt Németországból került a magyar rokonokhoz. Pár hónapig minden addig ismert parancsot mindkét nyelven mondták neki, élete végéig "értett" németül is :) Szóval simán működik, főleg német juhásznál - bár ez az ominózus jószág puli volt - (nem vagyok elfogult, á, dehogy!) a kétnyelvűség, ha esetleg így kényelmesebb nektek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.07. 21:57:03

@Fenchurch68: akkor ket nyelven nevelem es lehet Mary megtanul tole magyarul

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.07. 22:39:47

@hagyma: Drukkolok, hogy mielőbb találjátok meg a legjobbat!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.07. 22:40:50

@Fenchurch68: Na jah kéhlek! Egy német juhásznak a német az anyanyelve, azt nem kell tanulni ...

Fenchurch68 2016.06.07. 23:07:56

@Andrass9: Hát de mondom, hogy ez puli volt, echte ungarische kutja, és német anyanyelvűként tanult meg magyarul :)
(Tudom, melléknévragozás, de szuka volt.)
süti beállítások módosítása