Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Isley: A hokkaido tököt is szeretem, tömör a húsa, és mindig édes..... volt, mert pont két hete sikerült ... (2017.10.24. 12:25) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (67) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Házi félfehér kenyér bundában

2016.05.28. 07:00 Andrass9

Most annyira benne vagyok a kenyérsütésben, hogy nem állhatom meg egy újabb posztolását! Ez most egyszerû kovászos kenyér, semmi faxnival.

24.jpg

Mivel régen volt bundáskenyér (nem volt hozzá való kenyerem), egyben azt is készítettem frissiben a krumplifõzelékhez. Lehet, nem a legjobb párosítás, de most ez volt a tûzhelyen ...

Nagyon kevés összetevõ kell a kenyérhez, bár most adtam Limara javaslatára eggyel többet hozzá:

      • 50 dkg BL112 kenyérliszt
      • 30 dkg kovász
      • 2 ek olivaolaj
      • 2 kk só
      • 1 fél mokkáskanál szárított élesztõ (kb 4 gramm), mert nem bíztam magamban
      • 1 csipet C vitamin (lánykori neve aszkorbinsav) - állítólag segít felfújni a kenyeret
      • 2,7 dl víz

10.jpg

A szárazanyagokat beleszitáltam a keverõtálba, és ... bizony ... mikróban 20 másodpercig melegítettem. Ezután a géppel kevertem, majd beleöntöttem a kovászból kb 30 dekát. Az olajat is utánaöntöttem cseppenkét. A gép csak keverte, kavarta. 30 perc dagasztás után kitettem egy lisztes deszkára, hogy a tálat kilisztezhessem, mert ott fog megkelni elsõre. Lisztesen tettem bele vissza a tésztát, és magára hagytam egy órára. Ezalatt duplájára kelt.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A nagy jénai fedeles tálamat kibéleltem sütõpapírral, beletettem az elõkelesztett tésztát, és lefedve ujabb 90 perced kelesztettem enyhe szobahõmérsékleten. Ekkor valami pengével megpróbáltam behasogatni. Ez utóbbi ritkán sikerül: mindig beleragad a kés a tésztába! Megspricceltem bõven vízzel a tésztát, meg a jénai fedelét is, és beraktam a 220 fokra felmelegített sütõbe, lefedve.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Közel hetven percig rá se néztem, de akkor viszont készre jelentettem.

19.jpg

Hát ez kenyér lett ...

20.jpg

Nagyon rég ettem bundáskenyeret, ezért azonnal felvertem egy tojást, beleforgattam a szeletet, mert volt krumplifõzelékem. Fõzelék nekem majd minden alkalommal jó bundáskenyérrel. Ez se volt másképp:)

21.jpg

Egy kis vajon megsütöttem a két fél szeletet.

22.jpg

És meg is ettem izibe ...

23.jpg

Igazi kenyér volt!!!

67 komment

Címkék: tojás kovász élesztő vaj olivaolaj kenyérliszt bl 112

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr318725498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Waka 2016.05.28. 19:00:56

Köszönök szépen!
Príma a kenyér- megint - feltétnek bundásan feltétlen jöhet. Hiába no, azért sokat jelent, ha van az embernek dagasztógépe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.28. 19:29:19

@Waka: Ez nem igazán dagasztógép, inkább egy jó minőségű és nagy teljesítmányű háztartási robotgép, amelyik nem ijed meg 1,5 kg kemény tésztától :)
Emlékszel, mikor Babett keresett jó robotgépet, és sikerült lebeszélni a KitchenAid-ről. Az csak drága, de jónak nem mondanák. Kenwood igen, Braun igen, Bosch nem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.28. 21:54:18

kenyer OK megint
mondjuk en fel nem hasznalnam bundasnak:)
/ugy ez ki barnardsville less a befuto/

látjátok feleim szümtükkel 2016.05.28. 21:57:51

@Andrass9:

No akkor nekem is segítettél, mert én is szeretnék venni egy jó, nekem való robotgépet, de nem tudom eldönteni melyik márka lenne az igazi. Főnt a keverés-kavarás érdekelne benne, mert darálóm, szeletelőm van.

Egyébként megért az eső málna, elvirágzott a keki szilva, egyes szőlő már elvirágzott, mások most kezdenek.

Waka 2016.05.28. 21:58:13

@Andrass9: Azért könnyebb vele... Kenwood-ot láttam két éve a Sirha-n, utána rákerestem, hát az se occsó, viszont durva jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.28. 22:05:26

@látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Ha most vennék, nem tudom, hogy bevállalnám-e a Kenwood-ot. Még nem volt olyanom, de a baráti körben akadt 3 is. Odakinn volt nekem is egy, de a nagylyány kidobta ... go figure.
Mindent kidobott gyakorlatilag, amit én tettem be a konyhába :) - dehát ez az ő konyhája, és egy sznobnak nem menő, csak a KitchenAid :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.28. 23:09:18

@Andrass9: a bundaskenyerrol?
en nem szeretm nagyon friss kenyerbol es aprozok a tojasba foghagymat is
Mary multkor tett a tojasba borsot is
nem rontotta!
kicsit tobb olajban sutom / vagy zsirban/ mint te, de nagyon forroban, hogy ne szivja fel a kenyer
nem fozelek melle eszem, hanem leginkabb reggelinak
parkiaval paradicsommal talalom, de ha nem melozok, nekem a kedvencem hozza a ecetes hagymasalata

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.29. 00:24:10

steak keszul/nem altalam/
gemstone krumplival
meg sosem probaltuk
farmrol van
kivancsi vagyok, mit tud

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.29. 09:14:19

@hagyma: Az finom krumpli. A házról mesélj :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.29. 14:36:19

@Andrass9: az adott faluban meg 2 haz versenyez es alkufolyamatban is vagyunk
nincs vegleges dontes
es mindig bukkan fel ujabb esely, most eppen Black Mouintainban...
tudod hogy van ez errefele, ostromolnak az ingatlanosok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.29. 14:37:19

akrumpli jo!!!
aa rib eye is tokeletes lett

Ez vagyok 2016.05.29. 17:34:18

@látjátok feleim szümtükkel: Hol élsz te, hogy megérett az első málna? Nekem itthon is és somogyi gazdaságomban is van, de még csak virágzik és még csak a pici zöld bogyók sem látszanak.
Én tök földhözragadtan nem igazán kedvelem a konyhai gépeket. Egy jeget is turmixolót használok, amivel a lekvárokat, az eltennivaló paradicsomitalt aprítom össze. Lehet, hogy csak elmosogatni útálom, ezért nem használok sokfélét :)

Ez vagyok 2016.05.29. 17:37:00

András, kösz a receptet, ezt a kenyeret én is kipróbálom, de jóval hosszabb kelési idővel. Végülis az előző is hasonlóan készült, pár vargabetűvel, de már akkor is elhatároztam, hogy kelesztem addig, ami a csővön kifér :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.05.29. 17:41:39

A lecsó is jó. Majorannás hússal. egyébként is lassan indul a szezonja.

Volt kevéske csirkemell vagdalékom, és kevéske lecsó alapanyag ( 3 paradicsom, és két paprika ).
A paradicsomot apróra vágtam, hagymákon feltettem főni, és mivel ennek még nincs elég leve, kevéske víz társaságában megpároltam, a végén bele tettem a zöldpaprikát is. Finom krémesre főztem. Fűszer még nem ment bele. Félre tettem és melegen tartottam.
Ekkor a fél maréknyi csíkokra vágott húst megszórtam szárított majorannával jó bőven, és kevés olajon pirosra pirítottam, majd hozzáadtam a lecsót és összeforraltam, ekkor sóztam, borsoztam, és egy csipet vegetát is tettem bele az íz fokozása érdekében ( vegeta helyett lehet csilit, és más fűszert is tenni ), a végeredmény mennyei lett.

Közben a sütőben paradicsom és paprika ágyon megsült három drab fél nyúleleje is, ami szintén kivételesen jó lett. A lidiben néha nagyon szép nyúlhúst lehet kapni. Most néha volt.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.29. 17:43:18

@Ez vagyok: Nem szólok bele, csak szerintem az ember nem azért keleszt hosszan, hogy a csövön is kiférjen :) Annak nem sok értelme van. Mindig annyi ideig kell keleszteni egy kelttésztát, amíg a benne lévő élesztő már az extra meleg hatására sem fog több széndioxidot fejleszteni. A tisztán kovásszal készült kenyérnél ez sok évszázados tapasztalat, hogy mintegy 12 óra kell neki. Ha csak egy csepp élesztőt is adsz hozzá, akkor sokkal gyorsabban éred el a "kész" fázist.
Szóval nem lesz jobb a kenyered, ha hülyére keleszted ...
Szerintem.

látjátok feleim szümtükkel 2016.05.29. 17:45:58

@Ez vagyok:

Itt a melegvidéken.:D

Ma már egy fél marékkal szedtem, sárga málna némi rózsaszín beütéssel, nagyon ízes, de már a piroson is volt egy szem. December elején a piroson még volt volt virág. Ilyet még soha nem láttam, de ez van. Ha az idő nem bántja, sok keki szilva is lesz, nagyon szépen berakodtak a fácskák.

Már van olyan szőlő, ami elvirágzott, és szépen nő a bogyó, de van a mi csak most kezdi a virágzást. Ja, és a banán levele már két méter magas.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.29. 17:46:41

@látjátok feleim szümtükkel: Jól hangzanak! Nálunk ma inkább kakukkfűeső volt :) Bár a petrezselymes újkrumplinak majorannával ágyaztam meg! Isteni íz!!!
Paradicsomból meg kaptunk csodás paradicsomsalátát. Teljesen olyan íze volt, mintha szeptemberi paradicsomból lenne :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.29. 17:49:12

@látjátok feleim szümtükkel: Az egyik diófám nekem is ráment a fagyra, pedig itt nem is fagyott. Annyi porzója volt, hogy egy kukát megtöltött, oszt mégsincs rajta dió. Az öregfa, az tele van.
Nekem a málna most nem dolgozik, de ribizli, egres sok lesz, epret meg most szüreteltük a balkonládákból, ahol parkoltak a télen :)
Csili már arasznyi hosszú (a Spicy Fiesta, amit te is szeretsz).

látjátok feleim szümtükkel 2016.05.29. 17:49:50

@Andrass9:

Ez biztosan nem igaz. Volt egy nagynéném, aki nyáron a nagy melegben ledagasztott egy adag kelt tésztát, aztán elmentünk otthonról, és ő nem vitt kulcsot. Mire hazaértem a szükségesnél több óra eltelt, a tészta többször felkelt és összesett. Olyan finom kelt kalácsot soha többet nem tudott sütni, mint ahogy az sikerült. Utána mindig ajánlottam neki, hogy kizárom ismét.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.29. 17:58:32

@látjátok feleim szümtükkel: Hát ha valaki a kovászt süti meg tészta helyett ... :)

Ez vagyok 2016.05.29. 18:36:11

@Andrass9: Épp azt szerettem volna kifejezni, hogy csak kovásszal készítem és addig fogom keleszteni, amíg így is megkel.
Ettem olyan franciaországi kenyeret, ami csak kovásszal készült és voltak benne egy centi átmérőjű lyukak is. Óriási volt az íze.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.29. 18:39:35

@Ez vagyok: Épp ma sült ki egy csak kovászos kenyerem, meg ugyanabból egy csupacsücsök korona is. 12 órát kelt a kamraablakban, mert az este már bedagasztottam.
A nagy lyuk a kenyérben azt jelenti, hogy nincs tisztességesen kikeverve, valahol túlzásba került az élesztő.
Nem véletlen, hogy kétszer is át kell dagasztani a jó kenyeret az egyenletes bélzet eléréséhez.

Ez vagyok 2016.05.29. 18:39:46

@látjátok feleim szümtükkel: Somogyban a szőlő elvirágzott.
De te még nem írtad ide, hogy hol szedted a málnát mackók módjára :)

Ez vagyok 2016.05.29. 18:41:59

@Andrass9: Lehet, hogy nagy lyuk ezt jelenti, de az egész kenyér nagy lyukazottságú, rugalmas volt és tokjo.

Ez vagyok 2016.05.29. 18:42:59

@Andrass9: Ja, én is ilyen tizenórákra gondoltam.

©________ 2016.05.29. 18:51:01

@Andrass9:
De.
A kelesztes nem csak a lyukkepz0desrol szol, hanem a siker es kemenyitolebontasrol, es az iz kialakulasarol.
En kb 10-12 orat kelesztek, pont az ize miatt. Kovaszost is es elesztost is.

©________ 2016.05.29. 18:55:05

@Andrass9:
Bocs, de ez is nem:-)
A nagy lyuk azt jelenti, hogy nem gyurtad at elegszer, esnem volt alkalma kialakulni a kis porusoknak. Az a gyuras soran lesz, ahogy kinyomod belole a keletkezo gazt, a szalak osszetapadnak, es uj kisebb lyukak keletkeznek.
Ezert csinalom ugy, hogy a kelesztes vegen 3-4szer atgyurom felorankent,es kozben ujrakel. Ez egyebkent arra is jo, hogy jo kis feszes teszta lesz belole,ha esetleg megterult volna a hosszu kelesztes kozben.

Waka 2016.05.29. 19:11:03

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: A szomszédban októberben, mikor ástam, még érett a sárga málna. Tavalyelőtt is.
@©________: Én háromszor kelesztem és gyúrom át.

látjátok feleim szümtükkel 2016.05.29. 22:05:08

@Ez vagyok:

Írtam, hogy a meleg vidéken. Egyébként meg a kertben.:D

Ez vagyok 2016.05.30. 18:16:45

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon titokzatos vagy. A meleg vidék számomra az Egyenlítőtől +- 10 szélességi fok :)

Ez vagyok 2016.05.30. 18:19:43

@Waka: A málna, kezdjük a gondolatmenetet: a tavalyi ősszel termő vesszők még a következő évben teremnek egyet nyáron. Az új vesszők teremnek ősszel, amelyek a következő év nyarán teremnek még egyet. Akkor kell kivágni, ha letermett.

Ez vagyok 2016.05.30. 18:22:44

@©________: A kettő vélemény együtt lehet a jó :)
Régen sem gyúrták át nyakra-főre. Az elején jól bedagasztották a kovászost és hagyták kelni jó sokáig, aztán ismét gyúrtak kicsit, formázták, ismét kelesztették és már abajgatás nélkül került a kemencébe.

Ez vagyok 2016.05.30. 18:25:43

Itt ma éjjel nagy jégeső volt, de csak a krumplimat vagdosta meg, aminek még lehet, örülök is, mert nagyon nagy a zöldje.

Waka 2016.05.30. 20:01:28

@Ez vagyok: Jó ez a menet, de a szomszédban a perjéből éppen kikandikáló, elhanyagolt málnás tekintetében nem rendelkezem egzakt információval. Talán ha a magam földjén követhettem volna a folyamatot...

látjátok feleim szümtükkel 2016.05.31. 13:48:51

@Ez vagyok:

Szóval ez a második, na jó a harmadik legmelegebb vidék. Amikor 92-ben ide költöztünk, még zúzmarás, nagyon hideg telek voltak, az ekkoriban ültetett gránátalma mindig elfagyott ( igaz tavasszal tőből újra fakadt ). Most itt terem a keki szilva a gránátalma helyén. Azokat elköltöztettem 100 kilométerrel nyugatra, és ott már több éve virágzik, 2015-ben be is értek az almák. Ettől még nyugatabbra van az ország első/második legmelegebb vidéke, ami azért bizonytalan, mert szülőföldemről is ezt írták vagy 50 éve, hogy az országban ott tavaszodik a legkorábban. Most itt a harmadik/lassan első legmelegebb vidéken hamarabb virágzott minden. Ki tudja ezek után melyik a legmelegebb vidéke kis hazánknak?:D

látjátok feleim szümtükkel 2016.05.31. 13:49:58

Erre a legutóbbi nagy esők óta nem esett csak foltokban, de mi pont nem voltunk a foltban. Azért a paradicsomom vígan virágzik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.31. 16:51:31

@látjátok feleim szümtükkel: Mi meg szerencsések voltunk! Foltba estünk, le is jött 20 mm egy óra alatt, de viszont csak egy kosárnyi dió nagyságú jég esett. Nagyobb volt a füstje, mint a lángja - felvert hajnali egykor, hogy betöri a fürdőszoba ablakot. Egy SanMarzano paradicsomot felezett meg csupán.

Ez vagyok 2016.05.31. 18:20:59

@Waka: Ha a magad földjén követted volna a folyamatot, akkor rájöttél volna, hogy a málnatermesztés nem is annyira könnyű dolog :)
Ősszel felásom, ami eléggé korlátozott a földben lévő gyökérhálózat miatt. Az áprilisban jövő új hajtásokat ki kell húzni olyan 10 db/négyzetméter sűrűségre. A tavalyi őszi, ámde még most nyáron termőket a letermés után ki kell vágni. Mindezt kesztyűben, amit nagyon utálok.

Waka 2016.05.31. 20:35:21

@Ez vagyok: Szoktam a magam földjén elkövetni bizonyos folyamatokat ez ügyben, de az ősszel termő málna nekem különös. A málnatermesztés mellesleg pofon egyszerű. Ha ültetek, tuti nem szeret ott lenni. Hagyom hát ott nőni, ahol tetszik neki. Ha rossz felé megyen, kap kapát. Terelgetem hát, leütök mellé pár karót, felkötöm, oszt jólvan. Sokat nem terem persze, de nem is erőltetem. Egykor volt temérdek, délután egykor elkezdtem szedni az egyik végén, este hétre értem a másikra, addigra az elején már megint piros volt.

látjátok feleim szümtükkel 2016.05.31. 21:33:34

@Andrass9:

Nálam a gomba felez, reggel meglocsoltam, este amikor mentem permetezni, már több tő paradicsom megroggyant.:(

látjátok feleim szümtükkel 2016.05.31. 21:40:18

@Ez vagyok:

Meg a környéke. No az a tájék volt régen az első, aztán Pécs környéke beelőzőtt, most nem tudom melyik a legmelegebb. Az biztos, hogy a harmadik most gyakran első. Abban is, hogy erre esett a legkevesebb eső. Április óta. Addig nem tudtuk a kertet felrotálni mert vizes volt, utána meg egyszer volt tisztességes eső, amitől rendesen beázott a fák alja is. Szokott erre hőmérséklet csúcs is gyakran lenni.

Honnan tudod, hogy Gyálarét a legmelegebb, onnan mentél világgá?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.31. 22:02:24

@látjátok feleim szümtükkel: A franc!!!!
Nem tudsz valami rézkénlét kinyomni rá? A földre is!
Valami baj lehet a földeddel arrafelé, mert magától ilyen hamar nálam nem betegszik meg ...

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.01. 09:18:41

Reggel locsoltam, esetefelé mentem permetezni. Ennyi idő kellett a gombának. Szerencsére nem minden tövet bántott eddig.
Többet nem locsolom meg.
Szerintem a talajban is lehet, meg a levegőben is.

Érdekes, hogy ugyan ezen fajtákból van cserépben az udvarban, azoknak eddig semmi bajuk. Tavaly az udvaban lévőt is bántotta. Lisztesként viszont idén is van bőven.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.01. 11:09:12

@látjátok feleim szümtükkel: És hogy locsolsz? Slaggal spriccelve, vagyis vizes lesz a növény, vagy csak a tövéhez öntesz vizet?
A gomba nagyon szereti, ha megvizesítik neki a levelet (akár eső, akár spriccelés).

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.01. 12:07:54

@Andrass9:

Csak a tövéhez, de még azt sem közvetlenül. Fetöltöttem a töveket és két oldalt a mélyedésbe engedtem.
Most esik, nem nagyon, és szerencsére nincs meleg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.01. 12:40:39

@látjátok feleim szümtükkel: Sajnos a levegő fertőtlenítésére nincs egyszerű ötletem :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.01. 15:36:55

@látjátok feleim szümtükkel: Igazság szerint rólad nem feltételeztem, hogy zuhanyoztatod a növényeidet, de muszáj volt megkérdezni :)

Ez vagyok 2016.06.01. 17:24:41

@Waka: Írtam, hogy az újonnan kijövő vesszők ősszel teremnek. Ez a termés sokkal szebb és gazdagabb, mint ezen vessző következő évi nyári termése.
Sokféle málna van. Az enyém nagykucsmájú és az azt alkotó bogyószemek kis magvúak, nagyok, lédúsak és nagyon ízletesek.

Ez vagyok 2016.06.01. 17:25:46

@látjátok feleim szümtükkel: Beírtam a gugliba, hogy mi a rosseb a legmelegebb hely :)

Ez vagyok 2016.06.01. 17:29:08

@látjátok feleim szümtükkel: Tömd meg a levesfőző fazekat csalánnal, forrald 10-15 percig és a főzetet ötszörösére, tízszeresére higítva öntsed a növénykékre vagy csak alájuk. Én ezzel öntözgetek, gombám még nem volt, de lehet elkiabáltam.

Ez vagyok 2016.06.01. 17:58:17

@Topy: Ez tokjo :)
De melyik hozzászólásomhoz passzol?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.01. 18:28:40

@Ez vagyok: Általában megtalálod a linket a kommentben a saját nevedre kattintva :)

Ez vagyok 2016.06.01. 19:12:16

@Andrass9: Kattintgattam össze-vissza, nem találtam semmit:) De, ha rá is találtam volna, hogy melyik hsz-re írta, akkor sem érteném, hogy miért passzol :)

Topy 2016.06.01. 20:38:11

@Ez vagyok: "Beírtam a gugliba, hogy mi a rosseb a legmelegebb hely :)"

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.01. 21:14:33

@Ez vagyok: Police Academy film melegek bárja...

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.02. 09:43:41

@Ez vagyok:

Ez jó lenne, csak nem ismerek csalánlelő helyet. Nálunk egyidőben volt kert végében, aztán eltűnt. Nem permetnek tartottam, hanem azért, mert a fecskefarkú lepke hernyója azon él, és nálunk járt akkoriban ez a lepke minden nyáron. Már vagy 3 éve egyet sem láttam.

Ez vagyok 2016.06.02. 13:33:43

@Andrass9: Köszönöm:)
Ti is örülhettek, hogy vannak itt olyanok is, akik érdeklődően isszák befele az új ismereteket :)

Ez vagyok 2016.06.02. 13:35:49

@látjátok feleim szümtükkel: A csomagtartómban általában ott van egy zsák, sarló és kesztyű. Így nem ér felkészületlenül, ha csalánlelő helyet látok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.02. 14:16:39

@Ez vagyok: Könnyen talál az, aki kocsival jár ... Valahogy a BKV-ről nem látszik a csalán, meg furán is venné ki magát, ha a jegyet sarlóval lyukasztanám :)))

Topy 2016.06.02. 14:34:36

@Andrass9: és azt hiszem a sarló egyébként sem tömegközlekedés kompatibilis az aktuális szabályozás szerint
(penge hossza)

Topy 2016.06.02. 14:34:58

@Topy: kalapácsot vajon fel lehet vinni? :D

Ez vagyok 2016.06.02. 14:39:47

@Andrass9: Neked talán elég körbesétálni a szomszédos nagy teret :)