Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • MadMary: @Waka: Ah...! :-) Egyébként, hogy hencegjek, én is szoktam levendulás panna cottát készíteni, ha e... (2018.02.23. 21:16) Panna cotta
  • CID: @Dikusz: Hogyne emlékeznék, hirtelen rám ilyesztettél, hogy nem ismerek egy becsület süllyesztőt, ... (2018.02.22. 21:41) Kakasaprólék leves
  • CID: @Dikusz: A Szamos utca környékére jársz látogatóba a barátaidhoz, és még nem voltál a Kiskakas Csá... (2018.02.22. 12:32) Kakas
  • Kumari aki Nilüfer: Engem felettébb érdekelne, csak nem alkalmas az időpont. sajnos. (2018.02.22. 11:51) Mandulás kenyérpuding
  • Fenchurch68: @Kumari aki Nilüfer: @MadMary: Bizony van, nekem a sok-sok éven át nagyon rémes, egyre súlyosabb l... (2018.02.19. 17:17) Paradicsomos húsgombóc

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (59) alma (26) almaecet (10) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (29) babérlevél (31) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (6) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (14) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (17) borecet (8) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (3) borókabogyó (20) bőrősháj (2) bors (165) borsikafü (4) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (54) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (27) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (38) csilipaszta (16) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (4) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (23) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (81) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (2) dagadó (3) dara (2) daragaluska (2) darálthús (23) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (13) egres (3) élesztő (45) ementáli (4) eper (3) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (25) fánk (3) farhát (2) Farkas András (9) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (34) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (71) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (277) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (9) garnélarák (4) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (55) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (56) gyömbér (78) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (214) hagymakarika (2) hagymalevespor (4) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (13) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (6) kacsamell (5) kacsanyak (2) kacsazsír (25) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (6) kakukkfű (33) kakukkfü (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (28) kapormag (7) káposzta (10) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (14) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (16) karfiol (18) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (15) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (20) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (4) kifli (12) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (56) köménymag (7) konyak (3) könyv (2) koriander (23) koriandermag (15) köröm (19) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (99) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (20) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (31) lime levél (6) liszt (66) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (18) majoranna (53) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (28) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (47) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (9) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (16) olívaolaj (7) olivaolaj (71) orda (2) ördögszekér (4) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (24) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (96) paradicsomlé (17) paradicsompüré (19) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pecsenyekacsa (2) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (99) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (25) pirítós (2) pirospaprika (48) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (16) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (28) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rókagomba (3) római kömény (28) római saláta (7) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (44) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (38) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (22) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (105) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (6) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (17) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (128) sodó (3) sólet (2) sonka (14) sonkahagyma (3) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (12) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szalonna (48) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (23) szegfűgomba (4) szegfüszeg (4) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (33) szezámmag (9) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (17) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (63) tejfel (38) tejföl (62) tejszín (64) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (6) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (151) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (22) TV paprika (4) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (28) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (156) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (8) vargánya (13) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (87) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (34) zellergumó (20) zellerlevél (18) zellerszár (19) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (28) zöldpaprika (51) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (4) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (38) zúza (4) Címkefelhő

Magányos Tbone steak a teraszon

2016.05.16. 07:00 Andrass9

Feleségem nagytakarított a konyhában, és a teraszra számûzött a húsommal, hogy ott fröcsköljek vele (3C, szemerkél az esõ, sötét van)...

26.jpg

Éhes voltam már, mint a farkas, napok óta nem láttam húst. Tudtam, hogy van a csodahüttõben egy szelet borsozott Tbone steak-em, hát gondoltam, megosztom a feleségemmel, de õ nem kért. Pedig ez egy vékonyabb szelet - könnyebb elrontani, és cipõtalpra sütni, ahogy õ is szereti.

Azok számára, akik nem ismerik ezt a húsfajtát: Amerikában másképp vágják a marhát. Fõképpen fûrésszel. Ez a fajta vágás egy csodás darab, mert a T alakú csont szárának egyik oldalán van a rostélyos, vagy karaj, míg a másik oldalán bizony a bélszínbõl jut egy szelet. Akkor igazán jó, ha legalább 3 cm vastag, és rendesen átszövi a faggyú. Leginkább serpenyõben, vagy grillen sütik.

Amilyen mázlista vagyok, volt a teraszon némi friss zöldfûszer is, ezért kicipeltem az összes hozzávalót:

  • 1 Tbone steak (ez 65 dkg volt)
  • snidling
  • zsálya
  • petrezselyem
  • 2 ek kremsi mustár (egyenesen Krems mellõl, Csehországból!)
  • 5 dkg vaj
  • füstölt sópehely

10.jpg

A borsdaráló nem is kellett, annyira megborsoztam a húst, amikor vettem. Összekészítettem a fûszereket a tányér mellé, frissen levágva a cserepes növényekrõl. Megszórtam a húst a sóval, rávágtam ollóval kis snidlinget és bekentem a mustárral. Ráfektettem néhány zsályalevelet. A serpenyõben felforrósítottam 3 deka vajat, majd a húst mustáros felével belehelyeztem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Vigyázva, hogy a húst ne mozgassam megszórtam a másik oldalát is sóval. Snidling, petrezselyem is ment rá, valamint ezt az oldalt is bekentem a mustárral. Még kellett kis vajat tenni mellé, mert felszívta a hús.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Kb 6 percig sült az elsõ oldalán, amikor megfordítottam. A színébõl ítélve egy perccel elõbb is megtehettem volna, de késõ bánat. Mellé tettem a maradék vajat, majd kanállal rendszeresen locsolgattam a hús tetejét, ki ne száradjon. Ez a mûvelet mindössze 4 percig tartott.

19.jpg 20.jpg 21.jpg

Szerencsére megenni nem kellett a farkasordító hidegben. Egy nagy vegyes olivás/fetás konténert (Mariánské Lázně, CZ. Kaufhalle) és apró uborkát kerestem ki hozzá, meg a krumplis kenyeremet. A plusz mustárra nem volt szükség.

Nos, ez a híres mustár nem mindenhez jó. Mint a német mustárok, ez is nagyon édes. Amikor vásároltunk, azt néztük, melyikben van a legkevesebb cukor, ezért esett a választásunk erre a tejfelesdobozos verzióra. Ebben CSAK 16g cukor van 100g termékben ... Nekem azért izlik :)

22.jpg

Ettem én olajbogyóval, kenyérrel,

23.jpg

vagy csak töltött olajbogyóval, petrezselyemmel.

24.jpg

De megpróbáltam uborkával, fetával és egy finom cseh tormás mustárral is.

25.jpg

Mindenféleképpen jó volt. A bélszín része lágyabb, omlósabb volt a húsnak, mint a rostélyos oldala, de szép komótosan megettem az egészet, és egy doboz cseh sörrel (7,2%-os) öblítettem le.

27.jpg

A csontjáról lekapartam a borsot, mert a kutya azt nem szereti ...

42 komment

Címkék: sör kenyér uborka mustár zsálya olajbogyó bors vaj feta snidling petrezselyem tbone kremsi mustár

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr328671374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.16. 13:31:30

a T-bonet jp sutni a teraszon, de amugy nem frocskol
persze en inkabb grillen sutom
mustar nalam nem jatszik hozza, se ubi
jo sult krumpli melleje,+ barmilyen zodseg/ kis torma esetleg, oszt hagy szoljon

Ez vagyok 2016.05.16. 14:38:05

Én most sütöm a kovászos kenyeret.
Eddig még jónak tűnik.
Mi lesz, ha kiveszem a sütőből? Ez itt a fenenagy kérdés. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.16. 14:39:25

@hagyma: Ez egy lehetőség volt kipróbálni az egyesek által hype-olt kremsi mustárt. Nekem izlik, de az édessége miatt megosztó íz. Krumplira nem volt időm, igy kenyeret ettem hozzá zöldségekkel (az uborka és az olajbogyó is zöldség :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.16. 14:40:16

@Ez vagyok: Semmiképp se vágd fel, míg ki nem hült. Tedd rácsra, és ne takard be, mert felpuhul a kérge.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.16. 14:48:13

@Andrass9: de ezt savanyu uborkanak nezem
az olajbogyo nem kifejezetten zoldseg, de az mehet a Mary tanyerjara, O kedveli
kenyeret sosem eszem T-Bonehoz:)
/szinte minden mashoz igen/
@Ez vagyok: onnantol nem sul tovabb

Ez vagyok 2016.05.16. 14:50:44

@Andrass9: Köszi, így fogom csinálni :)

Ez vagyok 2016.05.16. 14:53:18

@hagyma: T-bone-hoz párolt zöldség passzol és alufóliában sütött krumpli fűszervajjal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.16. 15:28:45

@Ez vagyok: jo az paroltt zoldseggel is meg grillezettel is
krumpliba vaj so bors snidling bacon

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.16. 15:29:31

@Ez vagyok: "Mifelénk" persze nem szükségszerűen, de sebaj ... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.16. 15:30:49

@hagyma: Tejfelt is tégy a krumpliba, ha finomat akarsz! Mi mindig teszünk a snidlinggel összekeverve.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.16. 15:34:48

@Andrass9: en is szoktam, de ha steakhez eszem akkor nem
ne kerdezd, miert:)?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.16. 15:56:33

@hagyma: A vejem erre megjegyezné: ti magyarok, mindenbe tejfelt raktok ... :)

Ez vagyok 2016.05.16. 16:05:14

@Andrass9: Én eddig csak étteremben ettem és ott ezzel a körettel hozták. A párolt/sült zöldségek között volt sült paradicsom is.
Elkészült a kenyér! Jó lett, ez egész biztos, mert a szomszédasszony jött az unokájával és majdnem a felét megették még melegen :(
Baj, hogy fel lett vágva kihülés előtt?

Ez vagyok 2016.05.16. 16:05:49

@Andrass9: Én soha semmibe sem teszek tejfelt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.16. 16:39:21

@Andrass9: na a sultkrumpliba az marikanok is tesznek tejfelt
en megeszem siman kenyerrel is
@Ez vagyok: neha en teszek a paprikascsirkebe, neha az ubisalira, de Mary jobban szereti annelkul
szoval nem gyakran hasznaljuk, nade
ha lenne normalis turo es csinalnak sztrapacskat, vagy csuszat, az elkepzelhetetlen tejfol nelkul

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.16. 16:39:27

@Ez vagyok: Kiváncsi vagyok a tapasztalatodra: milyen meleg sütő, meddig sütötted, spriccelted-e, stb. Én még mindig a tanuló fázisban vagyok.
Most etettem meg a kovászt, holnap én is sütni akarok, de most két kisebb kenyeret - annak több a kérge.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.16. 16:59:20

@hagyma: Van normális túró: Farmer cheese néven kapható. en.wikipedia.org/wiki/Farmer_cheese
Persze házilag is egyszerűen előállítható, ha hozzáférsz friss tejhez (mondjuk a farmról). Csupán csinálj aludtejet (emlékszel még hogy készül?), amit melegíts fel kb 40C-ra és ekkor tedd cheesecloth-ba és csepegtesd ki. Reggelre kész a túród. Semmi vegyszer, citrom vagy ecet - csak aludtej kimelegítve. Ha 45C fölé melegíted, akkor már nagyon száraz túrót kapsz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.16. 17:05:34

@Andrass9: ezt mind tudom
de azert thx.
cask tudod egyszerubb lenne levenni a polcrol, mint jarkalni utana, vagy csinalni
a polcon meg cask a cottage cheese van, aminek nem sok koze van a turohoz
amugyis utalok krumplit reszelni, de a sztrapacskat azt megennem
az meg akar steakhez is elmenne

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.16. 17:46:36

@hagyma: Negyven percet gugliztam, de nem találtam a környékeden Farmer Cheese-t. Látszik, hogy New Englandban inkább kapni europai vackokat ...
A sztrapacska mindenhez jó!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.16. 17:48:23

@Andrass9: vann azert
de kb 1,5 ora oda-vissza
es draga:)
es meg krumplit is kell reszelni...
majd eszunk otthon szeptemberben:)

Ez vagyok 2016.05.16. 18:12:45

@Andrass9: Eléggé kaotikus volt, mert megnéztem ahogy te csináltad, aztán Limaranál elolvastam egyet és ki is nyomtattam, de ő BL80-asból csinálta.
Tehát tegnap este kivettem a kovászt, megetettem. Ma reggel fél8-kor összekevertem 50 dkg lisztet 3 deci langyos vízzel és félórát állni hagytam (mert kevesebb ideig kell dagasztani Limara szerint). Hozzáadtam 25 dkg kovászt és vagy egy óráig dagasztottam, kevergettem, mert a liszt kemény csomóba összeállt, mert több vizet kellett volna az elején belekeverni. Úgyhogy ez az előzetes bekeverés lisztvízzel egy nagy szivattyú volt nálam. 2 teáskanál sót is kevertem bele, ez egy optimális mennyiség volt. Aztán hagytam kelni. Kellett volna félóránként nyújtogatni kiemelgetve kézzel a tésztát, ezt csak egyszer csináltam, mert már nem hittem az egészben annyira. Aztán két óra múlva kellett hajtogatva formázgatni és lisztezett konyharuhába bugyolálva még 2-3 órát elvolt. Ekkor már tökre lemondtam róla, de csodák csodájára legurult a textilről maradéktalanul a 200 fokon előmelegített sűtőlapra. Legalul volt egy kistepsi 2 dl vízzel, alulról a 2. helyen a kenyér. 50 percig sütöttem, félidőben megfordítottam és bespricceltem. A kistepsit, mikor kifogyott a víz, kivettem kb. 30 percnél. Mikor kivettem, megspricceltem vízzel. Ropogós héja lett, tökjó az íze (nem ettek volna annyit a szomszédok, ha nem így van.)
Limara 230 fokot írt, amit később csökkenthetünk, de az elektromos sütőmhöz való ajánlás a kenyérre 190-210-et. Így 200-on sütöttem.
Nem tudom hol van a csatlakózókábel a telefonom és a gép között (fiúk nincsenek, a fiam Koreában, férjem Füreden) így hülyebanyamódjára nem tudok képet küldeni :(

Ez vagyok 2016.05.16. 18:26:45

A sütőlapra semmit nem tettem, csak ráborítottam a tésztát, kicsit igazgattam és a végén csak úgy leemeltem konyharuhával a rácsra, nem ragadt rá.
Szép 1-1,5 mm-es ropogós, világosbarna héja lett. A bélezet is codalatosz. Az íze isteni :)
(A bevágások nem sikerültek tökéletesen, de ha nem vágom, akkor is nagyon jó lett volna.)
Előmelegítettem a sütőt a sütőlappal és a víztartó kistepsivel együtt, amibe a tészta behelyezésekor öntöttem 2 dl vizet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.05.16. 18:49:23

Köszönök szépen!
Szép husi, hol vetted? Nekem mondjuk hiányoznak a szénhidrák, de nekem az mindenhez kell. Az olíva talán sós egy kicsit a fetával köretnek, de nekem minden sós. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.16. 19:33:04

@Waka: Nekem minden sótlan :) A húst meg a Spar-ban vettem, néha akciós is, de majd mindig kapható.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.16. 19:36:12

@Ez vagyok: Jól hangzik, bár nekem ez túl van bonyolítva :)
Limaránál mindig el kell olvasni a letisztult receptet, mert ő is kisérletezik. A végén derül ki, hogy mindent hagyni kell a fenébe, a tészta tudja, mit kell csinálnia ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.16. 19:39:53

@Ez vagyok: A bevágást vajas zsilettpengével a legkönnyebb csinálni.

Topy 2016.05.16. 21:06:01

@hagyma: jó ez magába' is :)

Ez vagyok 2016.05.17. 13:32:38

@Andrass9: Ez az! Elolvastam egyet, megtetszett, kinyomtattam. Aztán később, míg kelt, elolvastam többet is, hogy mit kell tenni a sütőlapra a tészta alá, mindegyik más-más volt az egész sütést tekintve :)
Kezdve a jénaiban sütéstől fedéllel a sima sütőlapig, különböző hőfokokkal, időkkel, vizestállal, anélkül, permetezve közben is vagy csak kivételkor... :)
A bevágást a legélesebb takumival csináltam, nem vágtam elég mélyre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.17. 15:53:48

@Ez vagyok: Most sikerült jól bevágnom: elővettem a filéző késemet, aminek a pengéje 0,5mm vastag. A tészta engedelmeskedett :)

Ez vagyok 2016.05.17. 18:06:52

@Andrass9: A kovászos kenyeret nem érdemes előmelegített sütőbe tenni, mert még van esélye a gombáknak működni picit turbóban legalább 60 fokig és lyukacsosabb lesz a kenyér.
A lyukacsok belsejében több ízanyag tárolódhat így, az alkohol lustábban, jobban át tudja járni a tésztát.
Tévedek?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.17. 19:00:41

@Ez vagyok: Hogy őszinte legyek: nem szoktam elméleteket gyártani a magam igazolására, így nem tudom, hogy tévedsz-e. Általában kipróbálok minden kétséges fázist, oszt amelyik jobb, az marad. Nem próbálom megideologizálni.
Most például megsütöttem a sokcsücskös kenyeret Limarától, de teljesen másképp - kvázi egy kicsit rozsos kenyér mellékleteként. Máris elfogyott, pedig csak ketten voltunk rá :)
Majd posztolom, mert megérdemli!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.05.17. 19:00:44

@Andrass9: A lézerrel élezett Ginsu 2000 úgy viszi, mit a pinty! Mer' recés. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.17. 19:41:19

@Topy: jo hat
az amerikanok jelentos resze tejfolt nyom bele bacon bitset es kivillazza a krumplit a hejjabol
magyaran a hejjat nem eszi meg a sult krumplinak

amugy a steak eheto sima hasabkrumplival is
en nagy T.Bone rajongo voltam es vagyok is, de manapsag szivesebben rendelek ribeyet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.18. 00:15:07

@Andrass9:sebeszi sziket kell hasznalni
meg azon gondolkodom, hogy legfagyasztani job elotte vagy fooro vizbe tenni

Fenchurch68 2016.05.18. 11:46:42

Ez a vajas szike pont úgy hangzik, mint az ecetes olló :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.18. 12:15:21

@Fenchurch68: Pedig nem vicc :) A zsíros felületre a tészta később kezd ráragadni.
@hagyma: a fagyasztás a jó :)

Fenchurch68 2016.05.18. 13:10:36

@Andrass9: Tudom én, csak nem bírom megállni a viccelődést. Gimiben fizikából meg kémiából mindig kegyelemkettes-hármas voltam, aztán mikor elkezdtem főzni, olyan sok mindent megtanultam utólag :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.18. 14:13:32

@Fenchurch68: Nem akartam víztaszításról elmélkedni:) Itt pédául a teflon/kerámia kés is jöhetne, ha annak az éle nem volna fémesre köszörülve. Persze, lehet, hogy létezik olyan, amit nem kell/lehet köszörülni ...