Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • she_wolf: @látjátok feleim szümtükkel: Ennek utána kellett néznem. Ez valahol Németországban van, arra gond... (2017.10.24. 13:12) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (24) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (67) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (4) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Sörös rozskenyér

2016.05.04. 07:00 Andrass9

Cipóban sült csülköt sütök a családnak anyák napjára, meg a kenyerem is elfogyott. Két legyet egy csapásra: legyen rozscipóban a csülök, akkor nekem is lesz egy kisebb rozskenyerem.

26.jpg

Egy elég unortodox összetevõvel bolondítottam meg, de a kenyérnek ez jót tett!

Mostanság már elég gyorsan megy a kenyérsütés, csak össze kell szedni a hozzávalókat, dagasztani, keleszteni és kisütni.

  • 50 dkg BL112 félfehér kenyérliszt
  • 25 dkg RL190 rozsliszt
  • 3 dkg búzasikér
  • 30 dkg kovász
  • 4 dl sör
  • 3 dkg só
  • 1 kk õrölt kömény
  • 5 g szárított élesztõ
  • 1 ek olivaolaj

10.jpg

Az élesztõt azért tettem bele, mert még aznap meg akartam sütni, és csak kovásszal lassúbb a dolog. A különleges alapanyag a sör volt. Mivel a csülök sörben párolódott, gondoltam a kenyérnek se fog ártani. Köményt meg nosztalgiából tettem bele, régen a rozskenyérben volt egész kömény (a fiam nem szereti a magot, csak õrölve fogyasztja). A száraz anyagokat alaposan összekevertem a tálban, majd beleöntöttem a kovászt. Most nem felejtettem el megmérni, így én is tudom a mennyiséget legközelebb. Utána adagoltam a sört, amíg kemény tésztát kaptam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Menet közben megetettem a kovászt 1,5 dl langyos vízzel és 10 dkg fehérliszttel, hogy felfrissüljön, mielõtt a hûtõbe megy. Ez a kovász immáron három és fél hónapos ...

15.jpg

A sors fintora, hogy pont most kezdett el rendetlenkedni a gép. Állítanom kellett valamit rajta, ami sajnos mûanyagba csavart csavarral van megoldva. Ideiglenesen sikerült, de kell valami permanens megoldást találnom rá. Az alkatrészt önmagában már nem kapni. Az alábbi keménységre kezdett el tiltakozni a gép (még nekem is túl kemény volt, dehát még nincs is kész).

16.jpg

Javítás után még egy kis sört adtam a tésztához, és belekevertem az olajat is. Kiliszteztem a keverõtálat, és kelni hagytam a tésztát. Még az élesztõvel is két órát kelt, míg megduplázta magát, de akkor viszont szép lett.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Átdagasztottam alaposan, majd kettévágva két szakajtóba tettem újra kelni. A konyhában elég meleg volt, mert a csülök már sült, így két óra alatt ismét megkelt.

21.jpg 22.jpg 23.jpg

A kenyérnek szánt kisebbik példányt kukoricadarás sütõlapra tettem, ahonnan azután betoltam a 220 fokos sütõbe. Se kő, se samott - csak a sütőlap, meg a sütő melege.

24.jpg

10 percig sült 220 fokon, miközben spricnivel néhány percenként befújtam egy csomó vizet a sütõbe, meg a tésztára is, hogy szaunázzon a kenyér. Kéne már egy párologtatót rendszeresíteni, amit nem sajnálok, hogy azonnal vízkő borítja. Utána 40 percet ment immáron a csülökcipók társaságában - amit két sínnel lejjebb toltam be - 190 fokon, amikoris mind elkészült.

25.jpg

Kivételesen spenót mellé kóstoltuk, és nagyon jó íze volt.

Tanácsok:

  • Bár a Szabó malom kenyérlisztjében sok a sikér, a rozs higítását feltétlen ellentételezni kell valamennyire sikérrel.
  • A sör lehetett volna egy jó barnasör, akkor sötétebb lenne a kenyér a malátától.
  • Köményből sokkal több kéne bele, mert ennyit nem lehetett érezni. Nem véletlen, hogy régen egészben volt a mag a kenyérben :)

 

30 komment

Címkék: sör kovász élesztő olivaolaj kömény rozsliszt kenyérliszt sikér őrölt kömény

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr708682492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.04. 11:55:57

szep a kenyer
spenot johet barmikor..
egyutt tokeletes

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.04. 12:26:53

@hagyma: Hát mégha bundáskenyérnek sütöttem volna meg - de akkor nem látszik a kenyér :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.04. 13:19:48

bundaskenyernek bun lenne felhasznalni
a komenyt sem eroltetnem tul/nem vagyok magos kenyerparti/
a barnasort plane nem
mondjuk en a vilagost is inkabb innam sutes kozben
kenyerbe minek sor?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.04. 13:22:51

@hagyma: Bizz bennem - elfogyott a kenyérhez több doboznyi is :)
A sör kisérlet volt. A magos kenyereket ki nem állhatom. A barnasör viszont pont a rozskenyér színe miatt kellene, de a következő kenyerem inkább félfehér lesz!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.04. 13:53:55

@Andrass9: nem mondhatom, hogy nem eszek mindenfele kenyeret. Nary is varial a kenyersutogheppel, stb.
de nekem a kenyer
feher
buzalisztbol keszul, nem rozsbol meg stb./tk/
egy jo Magyar, kemenceben sult kerek parasztkenyernel jobbat en meg nem ettem
otthon nincs ok a panaszra, vannak jo kenyerek, draga nejem is konnyeket hullatott, mikor ette
ezeket a barna fekete,rozs, meg tk stb egyek az oroszok meg a nemetek
a Magyar utan meg a francia peksegeket el tudom fogadni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.04. 13:54:59

Nary= Mary
naturlich
meg nem csereltem le

Isley 2016.05.04. 15:37:15

Felhőszakadás borsónyi jéggel :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.04. 15:41:56

@Isley: Az eső elment, jég nem volt, a macskából csöpög a víz!

Ez vagyok 2016.05.04. 16:40:17

Gyönyörű kenyeret sütöttél megint :)
Én még nem szántam rá magam, különösen, hogy várom a piacnapot a liszt miatt. Múlt szombaton nem tudtam átugrani a tiétekre, pedig szerettem volna :(
Remélem, hogy kibírja a kovász!
Tegnap pont befejeztem a palánták kiültetését, mikor jött a zuhé. Szorongtam rendesen a jég miatt, de hálisten nem esett sem tegnap, sem ma. A palántáimnak semmi baja nem lett a nagy esőtől, mert be vannak bugyolálva nyakig a zöldmulcsba.

látjátok feleim szümtükkel 2016.05.04. 19:07:05

Se jég ( szerencsére ), se eső. Viszont volt nagy szél.

Paradicsom és paprika április első hete óta kinn alszik a kertben, két paradicsomot valami féreg kirágott, a többi jól tűri az időt. Szőlő, seron szilva szép, őszibarack hüvelykujj magyságú. Egyedül a fügének nem teccik még ez az idő.
Virágzik a málna, szeder.

Waka 2016.05.04. 20:19:47

Köszönöm szépen! Szép az a cipó megint!
Mondtam én, ugye? A sör jó bele. blogkocsma.blog.hu/2014/05/06/nem_mindennapi_kenyerunk_579
Itt sajnos nem volt eső, pedig még jól jött volna. Egész nap félhomály volt, hol innen, hol onnan borult be, de esni nem akart.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.04. 20:38:03

@Waka: Hát én el is feledkeztem a te cipódról. Elnézést kérek! A sör tényleg jó bele, de a sütődet igazán kipucoltathatnád már egy gázszerelővel :)
Nálunk 3,3 mm eső eset mindössze. A 310 literes esővizes hordóm viszont túlcsordult tőle - kell vinnem a pincébe pár vödörrel a paprikáknak :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.04. 20:38:34

@Ez vagyok: A kovászt etesd meg, akkor biztos kibírja :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.04. 20:40:06

@látjátok feleim szümtükkel: Szél itt is volt, de a nagy ciprusok teljesen lefogják a kert elől! Az én palántáim még vagy másfél hétig a pincében napoznak, mert jövő héten dolgoznom kell a világ végén.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.04. 20:57:15

@Waka: A tőled kapott "piros csili" kivirágzott!
Azért ez nagy teljesítmény, hogy 52 nap alatt virágozzék egy paprika ...

Waka 2016.05.04. 21:57:27

@Andrass9: Nem vettem plágiumnak. :) A sütő csak vízköves a sok permetezéstől, amúgy két éves kép. A paprikák jó része nálam is virágzik, igaz ezek már 3 hónaposak. Ha minden jól megy, vasárnap kiültetem őket.

Ez vagyok 2016.05.05. 17:21:55

www.foodandwine.hu/2013/02/22/a-kenyersutes-biokemiaja-a-feher-haz-inasa-1887/
Itt azt írják, különösen Tóth Teodóra a hozzászólásban, hogy az a hosszas dagasztás nem is annyira szükséges.
Nem a munka elől szeretnék menekülni, de ez elgondolkodtató számomra :)

Ez vagyok 2016.05.05. 17:24:44

@Andrass9: Itt nem volt semmi.
Jó, hogy óvatos voltál a kiültetéssel.

Ez vagyok 2016.05.05. 17:31:19

Hihetetlen. Itt élek már 26 éve és csak az utolsó pár évben tapasztalom azt, hogy nem a legordenárébb időjárású helyen.
Az is hihetetlen, hogy mikor Somogy fele megyek, ott kedvezőtlenebb, mint itt.
Ott megfagyott a paradicsompalántám, a gyümölcsök, itthon nem.
Mikor lesz már végre rend? :)

A fickó 2016.05.05. 19:29:24

@Andrass9: :O, Akkor csak ki kell tenni a whiskey-s poharakat.:) Nekem már tegnap megvolt, szerencsére nem nagyon volt még mit elvernie. Egyetlen sárgabarack fámról nem vert le termést, pedig dugig van diónyi barival. Ilyenkor örülök, hogy megkéstem ezzel azzal. :) Csak a lóbab, a csicsóka és az új zélandi spenót lett kissé lyukacsos, de ezeknek nem árt annyira.
Igazából, nem értem, hogy miért kell sietve kiültetni mindent, aztán meg rettegni, mi fagy el, mit ver el a májusi jég.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.05. 19:30:15

@Ez vagyok: Ennyi csacskaságot rég olvastam a kommentek közt ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.05. 19:31:39

@Ez vagyok: Nagy oka van annak! Nem lenne rá lehetőségem, hogy megfelelően beültessem, és ápoljam, mert nem leszek itthon :) Így aztán a fagyosszentekre kenem a dolgot ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.05. 19:32:54

@A fickó: Max 1 jéggel iszom a whiskeyt :) Még az óriás spenótom se lett likas, pedig 20 percig zuhogott!

Boar... 2016.05.06. 09:33:31

Egyszer egy ismerősöm rábeszélt az új zélandi spenótra. Azóta "áldom" a nevét.
Egyrészt kiirthatatlan gyomként viselkedik, másrészt fasorban sincs a "hagyományos" spenóthoz képest az íze. Harmadrészt ugyanúgy elkészítve mint a normál spenótot, hascsikarást okoz de ez lehet egyéni érzékenység.
Szóval a rossebnek se kell, a baromfiakkal etetem meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.06. 10:28:30

@Boar...: Baromfim nincs, így pár évig küzdöttem, mire eltűnt a kertből :)

A fickó 2016.05.06. 18:15:49

@Boar...: Csak a zsenge leveleit fogyasztom, az finom és egészséges. Magról szaporodik, ha nem hagyod, hogy elszórja ... nem szaporodik. Másrészt a fagyokig van friss zsenge spenótom.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.06. 20:41:57

@A fickó: Te ott állsz mellette, és elkapod a magjait, amint elszórja? Komolyan?
Én se hagylak téged elszórni a magodat, majd mindig melletted állok :)))
Közönséges Matador spenót gyakorlatilag egész évben terem, csak oda kell figyelni rá. Vetheted tavasztól decemberig, szedheted februártól decemberig. Ennél jobbat nem is kivánhat az ember!