Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Isley: A hokkaido tököt is szeretem, tömör a húsa, és mindig édes..... volt, mert pont két hete sikerült ... (2017.10.24. 12:25) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (67) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Krumplis-kovászos kenyér gulyáslevessel

2016.04.26. 07:00 Andrass9

A lényeg persze a krumplis kenyéren van, de az igencsak finom volt a mellé fõzött gulyással!

51.jpg

Megjöttünk a rövid cseh körútról, és nem volt itthon kenyér. Ezt az állapotot szándékoztam megváltoztatni.

A sör is kenyér, de azt csak módjával fogyasztom, ezen kívül nem is laktat. Még az este megetettem a hûtõbõl kivett kovászt: hozzáadtam 1 dl langyos vizet és 3 púpos evõkanál lisztet, amivel jól összekevertem. Én a híg kovász pártján állok, mert azt könnyû eldolgozni. Reggel ezután találtam a tûzhelyen hajában fõtt krumplit, amibõl lenyúltam 3 darabot. A kovász is szépen megindult, csupa buborék volt. Már csak a többit kellett begyûjteni hozzá:

  • 55 dkg BL112 félfehér kenyérliszt
  • 30 dkg kovász (kb)
  • 20 dkg fõtt krumpli
  • 2 dkg búzasikér (a krumpli miatt most egy púpos evõkanálnyit használtam)
  • 1,7 dl langyos víz
  • 8 g friss élesztõ
  • 2 dkg só
  • 1 ek búzadara

10.jpg

Az élesztõt csak keverés közben raktam hozzá, mert féltem, hogy a krumpli túl nehézzé teszi a tésztát. Valójában elkészült volna anélkül is, csak lassabban. A krumplit meghámoztam, felkockáztam. A vizet és az élesztõt hozzáadtam, majd botmixerrel pépesre kevertem. Belekanalaztam a lisztbe, amit már a robotgép kevergetett a sikérrel és a sóval. Utánaöntöttem a kovászból vagy 30 dekányit. (Ezt mindig elfelejtem megmérni.)

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A robotgépet hagytam dolgozni 25 percig a tésztán, majd kibányásztam a keverõtálból. Lisztes deszkán kicsit megformáztam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Visszatettem a kilisztezett keverõtálba kelni, ahol 40 perc alatt a duplájára nõtt (köszönhetõen a kis élesztõnek). Ekkor a lisztes deszkán alaposan átgyúrtam, megformáztam a tésztát.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A pizzalapátra tettem, amit elõzõleg grízzel meghintettem. Kapott egy kapcsos tortaformát, hogy le ne másszon a lapátról.

23.jpg

A kenyérkövet betettem a sütõbe, majd rákapcsoltam a grillt. Sikerült igencsak felmelegíteni :) A tészta megkelt (nem akart lemászni a lapátról), megszórtam hát a követ is kis grízzel. Rácsúsztattam a tésztát és három helyen bemetszettem vajas szikével. Ez most sikerült!

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Alaposan bespricceltem vízzel, és sült 5 percig maximumon.

28.jpg

Majd újabb víz, újabb 5 perc.

29.jpg

Ekkor levettem a sütõt 180C-re, és idõnkénti spriccelésekkel 40 percig még sütöttem. Ezután mehetett a hûtõrácsra.

30.jpg

A gulyás még fõtt, de muszáj volt a kenyeret megkóstolni, amint meghült. Feleségem is jóváhagyta ...

31.jpg

Míg a sütõ dolgozott, elõszedtem a gulyás alkatrészeit. Most erõsen zöldségesre vettem az összetevõket, mert hiányzott már a leves és a zöldség.

  • 90 dkg marhalábszár
  • 70 dkg vereshagyma
  • 60 dkg sárgarépa
  • 20 dkg fehérgyökér
  • 20 dkg krumpli
  • kis darabka póréhagyma zöld része
  • kicsi szelet zeller
  • 2 zellerszár
  • 1 levél kelkáposzta
  • 3 ek libazsír
  • 1 ek pirospaprika
  • 2 tk õrölt kömény
  • 2 tk egészbors
  • egy marék füstölt fokhagyma
  • 1 füstölt csilipaprika
  • csipetke

40.jpg

A hagymát nagyobb kockákra vágtam, szintúgy a marhahúst. Ezt belerétegeztem egy nagyobb fazékba, miközben a köménnyel és borssal fûszereztem. Hozzáadtam a pórészárat is. Beleszórtam a füstölt fokhagymát, amirõl nem szedtem le a héját, mert abban van a füstíz. Ez a fogyasztásnál komoly problámát okozott, mert a héj nem fő meg ... Legközelebb nagy teatojásba teszem, igérem! Még a fehér gyökereket adtam hozzá, meg az apróra vágott kelkáposztát. Nagylángon elindítottam, és nem is bántottam, amíg levet nem eresztett a hús.

41.jpg 42.jpg 43.jpg 44.jpg

Ekkor kivittem az indukciósra, beleöntöttem egy féldeci vörösbort, mert miért ne, és kicsi teljesítményen hagytam saját levében fõni. Egy fél óra múlva felöntöttem kb 2 liter vízzel, hozzáadtam a füstölt csilit és a pirospaprikát. Lefedve lassú fõzéssel hagytam a húst puhulni, ami általában 3,5 óra a lábszárnál, ha nem túl öreg a marha. (Ez bizony öreg volt).

45.jpg 46.jpg 47.jpg 48.jpg

Amikor a hús már majdnem puha volt, beleszórtam két marék szárított csipetkét (annak minimum 25 perc kell, hogy megpuhuljon), és a felkarikázott sárgarépával és kockázott krumplival addig fõztem, míg a csipetke puha nem lett.

49.jpg

Mivel sütött a nap, a teraszon terítettem az ebédet, a húsok meg elbújtak a répák alatt ...

50.jpg

Kicsit édesebb lett, mint a megszokott gulyás, de jó sûrû és zöldséges leveshez jutottam.

A kenyér meg egyenesen fenomenális lett! Ezt már bátran nevezhetem igazi kenyérnek!!!

32 komment

Címkék: krumpli hagyma kovász élesztő bors sárgarépa lábszár csipetke libazsír gyökér búzadara pirospaprika kelkáposzta kömény szejtán gríz kenyérliszt zellerszár zellergumó sikér füstölt fokhagyma füstölt csili

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr498652504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.26. 11:06:15

Ezt a kenyeret megkóstolnám, bármi lenne is a következménye.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.26. 11:07:13

@látjátok feleim szümtükkel: Még van egy kicsi belőle, küldöm! Ablakot nyiss :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.26. 13:24:41

Szólhattál volna gyorsabban is.:D

Ez vagyok 2016.04.26. 13:45:31

Köszönöm a kedvcsinálást a kenyérsütéshez :) A Szabó lisztet hol vásárolod? Itt nálunk a hónap első szombatján van piac, akkor szoktam venni. Az meg még messze van a kenyérsütési kedvemhez képest.

Topy 2016.04.26. 14:33:42

jó ez a kenyér, tecc nagyon! :)

vajas szike, besz...s! lesz itt még lézervágott vekni is! :D

A fickó 2016.04.26. 16:36:09

@Topy: Előttem a kép, ahogy a pékmester gumikesztyűt húz és szikét kér (vajasat) majd felnyitja a kenyeret. :D
Egyébként, a Japánok a nori-t tényleg lézer vágással mintázzák. :)
.... és a Nagymenők (GoogFellas) óta tudjuk, hogy egy jobb olasz ételbe a fokhagyma, csak zsilett pengével szeletelhető elég vékonyra. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.26. 16:51:05

@Ez vagyok: Nálunk a hónap második és negyedik szombatján van piac, így lemaradtál a szombatiról, amikor itt vehettél volna. A kovász meg eláll a jövő hétig, csak etesd, és hűtsd :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.26. 16:52:12

@A fickó: Mivel nem borotválkozom, nincs zsilettem - de valóban azt használnék! Már Limara is megmondta, hogy pengével kell megvágni a tésztát!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.26. 16:53:00

@Topy: Még fel kell tuningolnom a LED világítást, hogy lézernek használhassam ...

Ez vagyok 2016.04.26. 18:27:55

@Andrass9: Van egy kenyérkészítő gépem. Ha azzal megcsináltatok mindent a kelesztéssel együtt és még kint is kelesztem, megsütöm a villanysütőmben, az jó lesz?
Mit tanácsolsz?
Én nyitott vagyok és készen állok a 25 perces kézzel dagasztásra is:)
Még annyi jutott eszembe a krumplis kenyérről, hogy régen azért törték át a töpörtyűnyomón, hogy pelyhes legyen. Állítólag ez is egy fontos dolog.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.26. 20:00:03

@Ez vagyok: A kenyérsütő gép állítólag jól dagaszt (nekem nincs, így nem tudom). A kelesztést viszont ne a gépben csináld, az már túl gyorsan keleszti meg a kenyeret (merthogy fűti). Az első kelesztés 1-2 óra közt van 20C környezetben, amikor a tészta a duplájára dagad. Attól függ, van-e benne élesztő, iletve milyen meleg a helység. A második kelesztés nálam már szakajtóban történik, lehetőleg hideg helyen, és minél tovább. Én, ha a nappaliban csinálom, akkor 2-3 óra, ha a kamrában, vagy a hűtőben, akkor akár 12 óra is lehet. A lényeg (Limara szerint), hogy lassan, sokáig keljen. Ez nagyjából egyezik a tapasztalatommal.
A töpörtyűnyomó, az a krumplinyomó, amelyik nem hengeres. Ettől nem lesz a krupmli pelyhes - azt házilag nem tudom előállítani, de egyáltalán nincs rá szükség. Mint láttad, a krumplit homogenizálni a botmixerrel is lehet :) Itt is csak annyi a fontos, hogy ne legyen darabos, bár van aki szereti a kenyérben a krumplidarabkákat.
Mivel én csak egy amatőr pék vagyok nagyon kicsi gyakorlattal, ezért csak a saját tapasztalataimról számolhatok be. Az elveket pedig próbálom logikai úton levezetni/kitalálni. Dirigálni viszont nem fogok :)
Amit viszont kitanultam, hogy a kenyértészta igencsak kemény! Nem véletlenűl csepeg az eresz ...

Benikuty 2016.04.26. 20:17:35

@Ez vagyok: ha a nagyfaluban járnátok: a Flórián mellett van a Kórház utcai piac, annak a Ny-i oldalán egy kis élelmiszer bolt. Én a malomban veszem Szigetszentmiklóson.

Waka 2016.04.26. 20:28:42

Köszönök szépen!
A kenyér ismét csudaszép, a többi megint mellékes.
"A robotgépet hagytam dolgozni 25 percig a tésztán, majd kibányásztam a keverõtálból. Lisztes deszkán kicsit megformáztam." Azért kemény munka lehetett a robotgépet a deszkán formázni. Főleg kézzel. :)
@Ez vagyok: Szerintem a dagasztást rá lehet bízni.
Nálam az első kelesztés 12 óra, utána 3X1 óra. blogkocsma.blog.hu/2016/01/25/magvas_kenyer_935

A fickó 2016.04.26. 20:32:27

@Benikuty: Én meg a Lehelen, az általad is ismert helyen veszem. Ugyan kenyeret nem sütök, de kalácsot és pizzát, igen. Igaz a pizzához kizárólag olasz minőségi 00-ás lisztet használok, az vált be. Minimális élesztővel és 48 óra kelesztéssel. :)

Benikuty 2016.04.26. 21:15:46

@A fickó: kenyeret én sem sütök, a környék pékségei elhalmoznak minőségi kenyerekkel, igaz nem a fővárosi "kirakat"pékségek kínálatára gondolok :) Minden máshoz Szabó lisztek, esetleg a pásztói malomé focizik még.

Benikuty 2016.04.26. 21:19:37

@A fickó: ez is megér egy kis utánajárást, remek cuccok!
www.lipiliszt.hu/hu

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.26. 21:46:57

johat ahogy van, bar a zoldseg tenyleg kicsit sok
gondolom a sok repatol let edeskes
de no prob
nekem is vannak remek erospaprikaim

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.26. 22:15:46

@Waka: Ha tudnád, ez milyen masszív gép ( www.moma.org/collection/works/4100?locale=en )! Szorozd be a munka mennyiségét legalább hárommal :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.27. 12:44:47

@hagyma: A MoMa NewYorkban van, és múzeum. A masina pedig Brown (német), és 1957-ben tervezték. Nem tudom mi köze lenne Bokrosnak hozzá :)

Ez vagyok 2016.04.27. 14:31:27

@Andrass9: Dirigálás nélkül is alig várom, hogy ontsad magadból a tapasztalatot :)

Waka 2016.04.27. 21:13:56

@Andrass9: Van egy cég - állítólag -, amely háztartási gépeket összetörő gépeket készít. Vagy, mi a fene. Esetleg talán nem is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.27. 22:33:48

@hagyma: Te ezt most direkt csinálod, vagy tényleg nem figyelsz? Bokrosnak semmi köze a Museum of Modern Art-hoz ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.27. 22:36:03

@Waka: Arra biztos igény van, mert rengeteget dobnak ki az emberek :)
A kérdés most már csak az, hogy mivel törik össze a háztartási gépeket összetörő gépeket?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.27. 22:41:42

@Ez vagyok: Hát ezaz - pont tapasztalatom nincs túl sok. Eddig kb 12-15 kenyeret sütöttem, ami édeskevés tapasztalatnak. Megenni viszont eltartott 3 hónapig :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.27. 23:02:46

@Andrass9: enn azt nem is mondtam
cask az elnoke
a MoMa nak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.27. 23:40:04

offshoreban foglalkozhat ndk-s turmixgeppel is

Topy 2016.04.30. 23:50:49

@A fickó: hol-hol-hol? A Lehelen hol? :)

A fickó 2016.05.01. 09:50:42

@Topy: Van egy zömmel ázsiai (török) élelmiszereket forgalmazó bolt, a tojásosok mögött, a sajtossal szemben.:)

Topy 2016.05.01. 14:40:07

@A fickó: köszi, megpróbáljuk megtalálni :)