Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Honya

2016.03.13. 07:00 Waka

Két honya megy a sivatagban. Meglátnak egy kopasz honyát. Megszólal az egyik honya:
Nézd má', egy tar honya.
Oké. Tudom. Igen szar.
Múltkoriban szóba került a tarhonya, és gyorsan két táborra szakadt a csapat. Az egyik a gépit kultiválja, a másik csak a kézi készítésűt eszi. Én magam úgy vélem, mindegy, igazán az alapanyag számít. Jó jó, a kézi tészta dorozmás felülete több szaftot képes felvenni, de aztán kábé ennyi. Arról nem is beszélve, hogy a "kézi" tarhonyában nagyjából annyi kézi munka lehet, hogy egy melós kézzel üríti a lisztes zsákot a gépbe, és az ügyes masina rücskös rögöket potyogtat a sznobok legnagyobb örömére. Persze, van kézi tarhonya, de az nem fog kijönni kilónként 500 forintból. Akkor sem, ha csak négy tojásos. Mióta magam készítem a tésztát, rájöttem, hogy az a két óra, ami 60 deka metélt vagy kockatészta elkészítéséhez kell, többet nyom a latban, mint az, hogy 6 vagy 10 tojást teszek bele (35 Ft-os, L-es tojás). A minimálbérnek számító 639 forintos órabérnél is horror összeg jönne ki. Egyszerre fél kiló liszttel szoktam dolgozni, ennyivel lehet kényelmesen bánni, és ennyi el is fér (teszem azt, kinyújtva) a rendelkezésre álló helyen.
Ahogy - szokás szerint - nekiestem, aztán utánanéztem a dolognak, kiviláglott, hogy milyen gazdag kultúrája is van a tésztakészítésnek, nekem dunántúli gyereknek ez újdonság volt. Az mindjárt kiderült, hogy nem úgy kell (kellene) csinálni, ahogy én. A tojásokkal is túlzásba estem, de ugyebár nálam a 10 tojásos tészta az alap. (Ebben a műfajban lehetetlen.) Állítólag 6 tojás felett nem lehet puhára főzni. Az is nyilvánvaló lett, hogy én az ún. vegyes tarhonyát készítettem, ami az apró- és az öreg tarhonya keveréke, mert az ördög öreganyja vesződjön még azzal, hogy kétfelé rostálja, ennyiből nem lenne egy épkézláb adag.
Szóval előttem volt a kihívás, a tésztát szeretem, készíteni is, enni is, a tarhonyát pláne, tehát lett kézi tarhonya a magam módján.
17.jpg


Hozzávalók:
- 33 dkg búzafinomliszt
- 3 db L-es tojás
- egy teáskanál/5 g (lemérve) só

2.jpg
30 dkg lisztbe beleütöttem a tojásokat, sóztam, és összegyúrtam. Az nagyon hamar nyilvánvaló lett, hogy így nem lesz jó. Ahhoz, hogy reszelni lehessen, keményebb tészta kell. További három deka lisztet adtam hozzá. Mint látszik, 9,090909090909 tojásos tésztát készítettem.

1.jpg3.jpg
Gyúrtam hát megint, gyúrtam feszt, rohadt nehezen akart összeállni.

4.jpg
Fóliába tekertem, és pihentettem fél órát. Mármint a fáradt kezeimet.

5.jpg
Négyfelé vágtam, alaposan beliszteztem.

6.jpg
Elővettem a kockareszelőt. Az öregebbik részén reszeltem le. A marokra fogott tésztát végigtoltam a reszelőn, alaposan rányomva azt. Utána húztam rajta párat a tésztával visszafelé, lesepertem a darabokat, majd a belsején is végighúztam a gombócot.

7.jpg
A deszka fölött haladva beterítettem a reszelt tésztával.

8.jpg
Mikor összejött egy adag, alaposan megszórtam liszttel, aztán a deszka középére sepertem a tésztadarabokat. Felmarkoltam és a tenyerem között sodorva gömbölyítettem rajtuk valamennyit. Az öregebb rögöket és az összeragadt darabokat szétcsipkedtem.

9.jpg10.jpg
Kiterítve három napig szárítottam (nincs még olyan jó idő, biztosra mentem), 40 deka lett.

11.jpg
Pénteken korábban leléphettünk, neki is láttam főzni, ne legyen rá gond a hétvégén, tudjak a kertben tüsténkedni, ha az időjárás is kegyes lesz hozzám. Böjt ide, én bizony zsírt olvasztottam egy vastag aljú lábosban a tarhonya alá. Jobban bírja a magas hőmérsékletű sütést, és az íze is jobb. (Ha nettebb leszek, majd megkorbácsolom magam.)

12.jpg
Sűrűn kevergetve jól megpirítottam a tarhonyát.

13.jpg
Kétszeres mennyiségű, forrásban lévő vízzel felöntöttem. Volt is haddelhadd, fortyogott, akár az Etna. Igazából egy jó húslét, vagy zöldségalaplét  lett volna célszerű használni, de éppen egyik sem volt kéznél. Lefedtem, és bevágtam az előmelegített sütőbe.

14.jpg
Igen sok idő kellett neki. Nagyjából kétszer annyi idő alatt (40 perc) szívta fel a levet, és puhult meg, mint a bolti tarhonya, igen jó öreg szemű lett. A tűzhely tetején lefedve még pihentettem egy darabig, közben párszor átkevertem.

15.jpg
Végül nem lett igaza a vészmadaraknak, a tészta éppen elég puha lett. Finom volt, egy kis lecsót olvasztottam ki hozzá. Jó falat ez a házi kopasz honya, de azért odébb lesz, hogy megint nekilássak.

16.jpg

73 komment

Címkék: tojás tarhonya búzafinomliszt kézi tarhonya kockareszelő

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr28466166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2016.03.13. 07:57:35

A gömbölyítésig anyós is így készíti, azt nem csinálja, csak hagyja egy tepsiben kiszáradni, időnként átforgatja.
Ez is nagyon kis guszta lett! Ha legközelebb nekiállsz, és pl. gombát pirítasz, fűszerezel és keversz bele (nem gombapörit), akkor lesz egy jó kis egytálételed, mondjuk friss salátával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.13. 08:53:12

Tetszik:))
Ám én se állnék neki elkészíteni, mert lusta dög vagyok. A házi 9 tojásos szárított tészta tényleg nagyon lassan fő meg. Nálunk a szárított csipetke tartozik ebbe a kategóriába, ami alig különbözik ettől a kopasz honyától. Kell neki vagy 20 perc.

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.13. 09:37:46

Ez a tarhonya készítés sokkal tovább tart, mint kézzel. Amíg gyúrta, addig meg is gömbölygethette volna. A tarhonyának pont az adja a lényegét, hogy a lisztszemcsék nincsenek összegyúrva, összeragadva. A kézinek a szárítása a macerásabb, mert az idő- és helyigényes.
A tésztaszűrőn meg könnyen át lehet a száraz tarhonyát rostálni.

A tiszta tojással gyúrt tésztát nem szabad pihentetni, azt ahogy kész, azonnal kell reszelni, pont azért, hogy ne puhuljon fel. Egyébként a kézi tarthonyát nem tiszta tojással készítették, hanem a felvert tojáshoz öntöttek némi vizet, és azzal locsolgatták morzsolgatás közben a lisztet.

Ezt a készítést felénk csak reszelt tésztának hívták, és nekem még attól is az maradt, hogy Waka utóbb kézzel meggömbölygette. Persze egy finom pörkölthöz, amit esetleg gombából rottyant az ember, nagyon jó. Galuskaként értelmezve.:D

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.13. 09:40:00

Nagyon finom a húslevesbe a frissen gyúrt reszelt tészta. Amikor galambot főzőtt anyám, általában ezt készített bele.

©________ 2016.03.13. 10:01:39

Milyen szep kis apro nokedlik:-):-):-):-)

Na olvasom tovabb:-):-):-)

©________ 2016.03.13. 10:03:42

@látjátok feleim szümtükkel: nalunk is reszelt teszta volt a neve.
Gepit en csak menzan ettem, de mindig jobban szerettem.

Topy 2016.03.13. 11:38:06

9,090909090909 :D

Ez vagyok 2016.03.13. 11:54:30

www.youtube.com/watch?v=BNbIYACiM70
A múltkor, mikor itt a blogon szóba jött a tarhonya, szétnéztem a neten. Ezt is megtaláltam és ez arra sarkallt, hogy a reszelős módszert válasszam. Hát, mit mondjak, mindent, mindenkit, de legfőképp magamat szidtam, hogy nekiálltam. Nem fogok többet csinálni az tuti biztos :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.13. 12:06:12

@Ez vagyok: Csak nem sikerült helyből húsos tarhonyát csinálnod??? :)
Anyósom reszelgetett tésztát, de leginkább csipetke helyett. Egyszer én is, amikor 35 liter gulyásba kellett a csipetke - azt már nem csipkedtem el :)

Ez vagyok 2016.03.13. 12:37:36

@Andrass9: Nem lett húsos, szerencsémre. Valaki azt ajánlotta, hogy réteslisztet is tegyünk bele, úgy könnyebb reszelni. Nekem épp nem volt, így graham lisztet tettem, az is nagyobb szemcsenagyságú, amitől drapp színű lett. Ebből egyből rájöttem, hogy a graham lisztbe is tesznek malátát, hogy asziggyük a színe miatt, hogy benne van rengeteg sok egészséges héjrész.
Ez a megvilágosodás tarhonyakészítés nélkül nem érintett volna meg.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.13. 14:07:50

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: A beillesztett linken magam is olvastam - utólag. :D
@Andrass9: A sütős módszert épp erre találták ki, ott megfő még a sóder is.
Tegnap felástam a petrezselyem helyét, ma elgereblyéztem és el is vetettem. Reszeltem egy liter tormát, meg mixeltem ugyanannyi mustárt, elég is volt mára. Holnap a Hegyen a borsó helyét készítem.

Benikuty 2016.03.13. 15:21:31

Minden elismerésem, de én neki nem állnék, amíg elfogadható 8 tojásost csinálnak Ürömben. Mifelénk még jobban megpirítják, és odáig süllyednek, hogy szalonna kiolvasztott zsírján indítják. Magam kényszerűségből maradok a grécskánál, vagy a bulgurnál. Tarhonya a többieknek, mint tegnap a Bambi pörkölthöz.

Benikuty 2016.03.13. 15:23:31

@Babette©: Versatil puskából jó nyálasan azt kell bele az ellenfél képébe :D

Ez vagyok 2016.03.13. 17:24:32

@Waka: Remélem, hogy hollanderezted a petrezselyem helyét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.13. 18:05:08

@Ez vagyok: Te kínaiból is büfé vagy? :))))
Mert nekem fogalmam sincs mi az a hollanderezés :(

Ez vagyok 2016.03.13. 18:22:47

@Andrass9: Az, amikor dupla ásónyomra ásunk, hogy a gyökeres zöldségféléknek puhább talaj legyen és ne ágazzanak szét.
Ezt nem "vizszintesen", hanem "függőlegesen" kell csinálni. Kiásol egy árkot két ásónyomnyi mélyen, a mellette következőt már beledobod a kiásott árokba és így tovább. Az utolsó árokba belehordod az első árok földjét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.13. 19:24:10

@Ez vagyok: Nem is tudtam, hogy az egész veteményt minden ősszel "hollanderezem" :) Köszi az angol tolmácsot :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.14. 12:17:05

@Waka:

Akkor majd megyek borsót szedni.:D
Nálunk minkét helyen annyira vizes a föld, hogy még nem lehet művelni, de az ősszel sem tudtuk felrotálni hasonló okból.

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.14. 12:24:25

@Ez vagyok:

Ormóra is vetik a gyökérzöldségeket.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.14. 17:24:35

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: A borsó helyét - kisebb nehézségek árán (azért ragadt)- felástam, hagymáét már össze felástam, azt csak végigkapáltam.
@Ez vagyok: Nincs sok értelme (nálam). A gerillakertben vetem a petrezselymet és a paszternákot, minden különösebb erőlködés nélkül lemennek 30-50 cetire. Ugyanebben a kertben a sárgarépával bármit csinálhatok, göcsört, gombóc, ötujjas kesztyű, és hasonló szépségek lesznek. Ezt képesek egymástól tíz centire elkövetni. Az új kertben a répa szeret lenni, hasít lefelé egészen a sitt-ig, amin a föld van, amit ráhordtak harminc éve. Tehát erőlködjön az ördög öreganyja, van három kert, mindennek akad megfelelő helye.

Ez vagyok 2016.03.14. 17:56:47

@Waka: Ebből látszik, hogy nálatok jó a "főd". A gyökérzöldségek a homokos talajon bírnak lemenni olyan mélyre, ahogy írtad.
Itt nálunk sárga szappan agyag van, amit sokféle módszerrel akarok termelésre bírni. Így a sárgarépánál beások két ásónyomnyira és főlé emelek húszcentis bakhátat. Így érem el, hogy az egyébként 20 centire növő sárgarépa nem ágazik el :)

Ez vagyok 2016.03.14. 17:58:12

@Andrass9: Ebből látszik, hogy nálad is a "jófajta" agyagos föld van.

Ez vagyok 2016.03.14. 18:04:42

Én ma dolgoztam be a komposztot, ha bármi vethetnékem van kint ne kelljen ezzel foglalkozni. Tudom, ősszel jobb lett volna, de így alakult. Még decemberben felástam kb. 60 négyzetméter füvet, mert nagyon gazos volt és rokkanjon. Nem rokkant különösen, így fogalmam sincs hogyan fogja elérni a korábbi szintet, hogy beleilljen a tájba, de leginkább a szintbe. Mint fentebb is írtam már, sárga szappan agyag, amit legalább ötvenszer át kell gereblyéznem, hogy aprószemcsés legyen. Most a második gereblyézésnél tartok...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.14. 18:21:14

@Ez vagyok: A jófajta sívó agyagot már fekete morzsálódós földre alakítottam, (na jó - setétbarna). Évi 1 m3 komposzt termelődik a kertben, az megy a földbe. Vagy 15 éve egy kocsiderék homokot és egy kocsinyi gombatrágyát kevertünk bele (akkor évekig volt gombánk :), amitől valamivel könnyebb lett. Majd jövőre kezdek el megint sírni, mert kapok a feleségem virágosából kb 20 m2-t (most 40m2 a veteményes), ami viszont tele van hagymásokkal, meg dudvaszerűen terjedő virágokkal. Azt mind ki kell irtanom, feltölteni friss komposzttal, meg marhatrágyával (tán tudok akkorra szerezni egy fél kocsinyi istállótrágyát, amivel az egész veteményt jóllakatom egy időre). Pár évig ősszel nagy rögökre ásni és ásni és ásni ... Ja, és beleásom a diókomposztot is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.14. 18:25:16

@Waka: Vannak profi kertészek is közöttünk, akik zsinórozzák a veteményt ...
Elbuktam ma a madarasban 3 mininylonsátorra. 3m hosszú, 80cm szélesre el tudtam igazgatni a spenót és a petrezselyem felett, hogy kibírja az Orbánék által rendelt holnapi havazást :) Meg hogy a petrezselyem kikeljen már - a 40 napon túl vagyok ...
Ha beválik, csinálok én is, mert roppant egyszerű. Ráadásul a kertben alig van némi szellő, ami szétszedhetné.

Ez vagyok 2016.03.14. 18:46:44

@Waka: Vannak, akik megfogták az isten lábát a földminőségüket illetően!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.14. 18:47:14

@Andrass9: Nálam a kertben rend a lelke... Könnyebb bánni vele, ha ott nő, ahol várom.
Még csak a galambbegy meg az őszi fokhagyma van a föld felett, annak eshet a hó.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.14. 18:48:09

@Ez vagyok: A hegyen azért nem ilyen rózsás a helyzet.

Ez vagyok 2016.03.14. 18:49:06

@Andrass9: Én is valami hasonló gigászi küzdelmet folytatok. Az ágyásokat fű veszi körül, amit felástam decemberben. A fű helye sárga, az ágyás barna. :)

turósmácsik 2016.03.14. 20:22:19

@Waka: Én viszont a rózsák háborújában nyertem csatát, de ez még nem a vég. A házzal, amit vettünk, érkezett egy rózsakert is, amit kb. öt éve alig gondoztak. Két napig irtottam a régi töveket, ágakat, és metszettem a keretre feszített futórózsát, meg a töveket, bokrokat. Nagyon szép virágaik vannak, érdemes megmenteni őket. Kíváncsi vagyok az eredményre, nagyon megharcoltunk egymással, tele vagyok karmolással. A futórózsák alatti kb. öt méter hosszú két méter széles sávban egy liliomféle, és egy írisz(?)féle gyökeresedett meg sűrűn, minden ásónyom után mélyről kellett kiszedni a gyökérzetet, ezt jórészt ember végezte férfimunkaként.
Mellette megdolgoztam a szintén elhanyagolt szedrest, és fel is kötöztem, valamint a trombitafolyondár dzsungelesedett el, de valami pofátlanul, az a feketeszedret is fojtogatta, jól kiirtottam, megmetszettem azt is. Mondjuk nyáron gyönyörű volt, vadul burjánzott, és ontotta a virágait.
Rengeteg munka volt, leszakad a derekam.
És még mindig átláthatatlanul sok munka van a dzsungelben.
Veteményes egyelőre csak a távolban van valahol.
A füvesnek látszó terület egybefüggő gyom, bár távolról látványosan zöld.
Ahol érdemes, ott mulcsozunk fenyőkéreggel, és díszkaviccsal szórunk fel részeket, de nem cél a ridegség, mégiscsak virágos, zöldséges, gyepes kertet szeretnénk. Egyszer majd.

Nagyon örülök a kertészeti kommentjeiteknek, élvezettel olvasom, és az itt olvasott a talajmunkálatokból tanulok is.

A szőlőmetszést a rügyvizsgálattól az ugarcsap alakításáig elméletben már vágom, de öreg szőlőlugasról alig lehet olvasni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.14. 20:56:35

@turósmácsik: Jöhetnél hozzám szőlőt metszeni. Van két tőke Izabellánk, a metszést meg nem tanultam meg :)
Viszont almáról, sárgabarackról, körtéről birsről és őszibarackról sokat tanultam a kertésztől! Azért még mindig ő metszi a fákat ...
A veteményesem működik. Azt hiszem az adott területről közel a maximumot takarítom be. Csiliben és paradicsomban elég járatos vagyok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.14. 20:59:29

@Waka: Nálam máshol meg nem is tudna nőni - hála a takarófóliának és a csepegtető öntözésnek. Sajnos nálad az nem lehetséges (bár a Hegyen lehetne napelemes szivattyúval öntözni a ciszternából).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.14. 21:02:04

@Ez vagyok: Régen nálam is volt fű az ágyások körül, viszont akkor tulipán és társai nőttek az ágyakban. Most deszkapalló van járófelületnek, és zöldség növénynek :)
A fű az a gyümölcsös és a fenti virágosok körül van, ahol megnő (a dió alatt nem).

turósmácsik 2016.03.14. 21:03:51

@Andrass9: Mondom elméletben!
Én javallottam itthon, hogy hívjunk profi kertészt, aki tanácsadással segítene gatyába rázni a növényeket. Csak jobban ért hozzá, mint én a városi őseimmel, vagy ember a műszaki műveltségével.

turósmácsik 2016.03.14. 21:06:03

Kezdek kilábalni abból a gondolatból, hogy elég a napfény, meg az eső, és ha bedugok egy magot a földbe, akkor abból óriástermés lesz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.14. 21:25:10

@turósmácsik: Valami Sziszifusz nevű csóka villan be, mondjuk ő rútul megszívta. Mondjuk, a vett kert azért jó, mert lehet az elmúltnyócévre mutogatni. Egy ideig segít. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.14. 21:31:00

@turósmácsik: profi kertész vagy tapasztalt róka nem árt az elején - tanácsadásra. Végignézni a kertet, javaslatokat tenni, stb, amit lelkesen jegyzetelsz. Hozzánk még mindig jár a kertész, mert nem vállalom a gyümölsfák metszését. Eltöltünk kettesben 2-3 napot, átbeszéljük az elmúlt évet és megajándékozom a tavalyi termés javával (a fizetségen felül). Jól működő kapcsolat, idestova 15-18 éve. Ültettünk hamisciprus sövényt szélfogónak - most 6 méter magas, és alig van szél a kertben. Együtt forgattuk be a homokot és a gombatrágyát, majd telepítettünk egy föld alatti locsolórendszert, ahol én adtam neki a tanácsokat. Építettünk kerti tavat - méreteset is. Ha egy ilyen kertészt találsz, nyertél!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.14. 21:33:40

@Waka: Nekem nem volt elődöm - valódi ugart kellett feltörni. Illetve nem is annyira ...
Ez a terület zártkert volt, pestieknek kiadta a tanács bérbe. Volt olyan kert, ami szépen művelt volt, nekünk nem olyan jutott, viszont csak két szonszédunk van, abból is költözik az egyik :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.14. 22:32:53

@turósmácsik:

divany.hu/raktar/2016/03/14/ne_csusszon_le_a_rozsak_metszeserol_mert_sokat_arthat_vele/

Vegyél ágvágót, ami, 40-50 cm hoszú nyéllel van szerelve. Azzal elég messziről lehet vágni a tüskés ágat, amit vághatsz két darabban is, majd a lecsapkodott töveket kisebb ollóval lehet formára igazítani. Így nem fognak a tüskék megcsikarni. Nekem van sok rózsám, de nagyon ritkán sért meg a tüske.

Ezt már érdemes megvenni, bár van ettől olcsóbb is. Mégis ezt ajánlom, mert jó a minőség, könnyű és örök életű.

agvago.arukereso.hu/fiskars/powergear-ii-m-l74-112290-p43078256/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.14. 22:45:22

@látjátok feleim szümtükkel: Jó az ajánlott olló, de csak vastag ágakhoz. Én a biztonságos vágáshoz ezt használom:
agvago.arukereso.hu/fiskars/up82-115360-p43078352/
(ezzel is ki tudom tőből vágni a rózsát :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.15. 08:03:55

@Andrass9:

Ismerem, van nekünk is, de ezzel sokkal lassabban lehet haladni, sok növény estén nem jó, nem lehet elég gyorsan haladni.
A rövidebb ágvágóval is vágható a vékony ág ( ezzel is ), meg is lehet vele fogni a tüskés ágat azért, hogy távolabb helyezzük, és apróbbra vágjuk.

Mellesleg van elektromos ágvágó is, ami olyan, mint a láncfűrész, csak apróbb máretben hosszú szárral.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.15. 08:24:41

@látjátok feleim szümtükkel: Olyanom is van - a szomszéd átnyúló fáit vágom ki vele :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.15. 08:26:52

@látjátok feleim szümtükkel: Az általad preferált ágvágó amúgy feleségem kedvence, mert vastagabb ágakat is nagyon kis erőfeszítéssel vág el vele, és tényleg lehet vele mozgatni az ágakat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.15. 10:17:42

@Andrass9: Azért a sövényért még egyszer karóba (van erre egy ide nem illő szó is) fog húzni téged az EON, vagy mi a fene van felétek. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.15. 11:18:44

@Waka: A postáé (telekom). Már bejelentettem nekik, hogy el fogja tépni a drótjait, de nem reagáltak. A sövény az utcán van, az ő dolguk levágni ...

Ez vagyok 2016.03.15. 14:24:33

@Andrass9: Nálunk is pont így van. A zöldség fokozatosan kiszorítja a virágot. Már csak 2 napvirágbokor van, mert ha rájuk süt a nap, bevilágítanak a hátsó szoba ablakán. A futórózsát ősszel telepítettem előre a díszkertbe. Remélem, túlélte. Egyenlőre hajt, de ez lehet még ágbólhajtás is.

Ez vagyok 2016.03.15. 14:31:31

@turósmácsik: Az egyik ismerősömnek van egy 60 éves szőlőtöve, ami nagyon nagy területű lugast alkot a kerti kiülő felett. Ő márcsak úgy és ott vágja, ahol éri nem kímélve, mert nő és fut, mint a veszett fene. Nem tud neki ezzel ártani.

turósmácsik 2016.03.15. 15:48:21

Fúúúú, köszönöm mindenkinek!
Tanulságosak voltak a kommentek!!! Ez az ágvágó nagyon kellene, még nem láttam ilyet, de persze csak keresni kell, aztán lesz ezerfajta.
És szerintem ezeknek az öreg rózsáknak, szólólugasnak tán még az ördög sem árthat. Reményeim szerint.
A sok apró, kis rohadék tyúkhúrral mit kezdjek??? Mert ha már nagy. akkor a hálózat pusztítható, oké, de szemöldökcsipesszel csak nem szedhetem ki a látható, gyomjellegű kis izéket!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.15. 23:38:46

@turósmácsik: Mindkét ágvágó kapható a madarasban, de a Praktiker és az Obi is tartja.
A tyúkhúrral nekem sem sikerül semmit se csinálni. Van olyan kétsziküeket kiölő szer, ami elvileg jó, de nem szeretem használni, így nem javaslom. Megvárom, amíg nagyobb csomó lesz, akkor kihúzom, vagy hurulókapával kivagdosom. A kihúzás hatásosabb, de munkásabb.
Nekem "steril" veteményesem van: minden ágyáson fekete vízáteresztő fólia van, amibe likat vágok a növénynek, és oda ültetek. Ezután minden növényke tövéhez egyedi csepegtető megy, mert az isten se győzné pénzzel a vizet. Kicsit macerás, de meghálálja, mert nincs kapálás! (Kérdezd Wakát, mennyire szeret kapálni ...) A locsolás automatára van állítva: általában napi 20 percet megy a szerkezet hajnalban, de a növényekhez egyesével állítom be a mennyiséget. Ha esős az idő, akkor kikapcsolom az automatát (bár vehetnék hozzá esőérzékelőt, de én ingyen vagyok). Régen tervezem, hogy leírom a módszert, de nem hiszem, hogy túl sokakat érdekelne. 3 éve gyűlnek a képek hozzá :) Az eredmények viszont magukért beszélnek: 40 m2-en megtermelek mintegy 200kg zöldséget (kivéve a 2014-es paradicsomvészt).

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.16. 07:49:48

@turósmácsik:

Küld oda tyúkokat, majd azok elintézik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.16. 10:40:43

@látjátok feleim szümtükkel: Hja kéhlek, ha vóna a pestinek tikja ... Felnevelni felnevelném, de levágni már nem hiszem, hogy merném. Így azután nem is fogok bele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.16. 10:42:02

@Babette©: Az már 1 ember! Ha pesten jársz, kitanítalak. Szállás van.

©________ 2016.03.16. 11:10:48

@Andrass9: jut eszembe,irok egy levelet.

A fickó 2016.03.16. 15:11:19

@Andrass9: Hát, engem pont érdekelt volna, mert most készülünk egy barátommal fődet mívelni. Vissza a gyökerekhez. Nagyanyámnak, anyukámnak mindig szép és nagy kertje volt. Van egy BP közeli házam, ahol van kert, de nincs művelve. Laza, homokos jellegű a talaj. Anyukámnak szépen nőttek itt a növényei. 80 négyzetméteres részt néztem ki, persze nagyobb a terület, de elég lesz ezt is gondozni.
Sok tapasztalatunk nincs, de van kertészmérnök barátunk, aki hoz majd különféle cserjéket, meg némi fát is. Főleg a paradicsomra gerjednék majd, de azért legyen a kertben több minden. Mindenképp csepegtető öntözésben gondolkodom és talajtakarásban. Egyenlőre a terepmunkát nyomjuk, illetve magokat vetek palántának, mondjuk ezt már vetettem párszor és szépek is lettek.
A kérdésem az lenne, hogy milyen takarást használsz? Valamiféle agroszövetet. Gondolom csepegtető csövet használsz, nem szalagot. A szalagot alá is lehet tenni, de évente cserélni kell, úgy tudom.

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.16. 16:33:34

@Andrass9:

Ha éhes lennél úgy levágnád, mint a huszár az ellensége fejét.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.16. 16:36:36

@A fickó: Talajtakarónak most már ezt használom: www.gazdabolt.hu/folia-szovet-muanyag/agro-jutaszovet-geotextil/T00101-Agroszovet-fekete-100g-m2-1-05mx100-m
Ez fekete, 15x15-ös ráccsal, ami remek, mert én inchben és lábban mérem a növények távolságát. Erős, viszont átereszti a vizet, ha esik. A gyom nem mászik át rajta, ha a nap süti, elég forró lesz ahhoz, hogy kipusztítsa.
Csepegtető csöveim 6", 12" lyuktávolságúak, szabályozott vizkibocsátással. Csak 1/4"-os csővel dolgozom, mert azzal nekem könnyebb, mint a Gardena 1/2"-val. A csepegtető csövet már csak a csilinél, zöldbabnál használom csak. Nagyobb növények, mint paradicsom, uborka vagy zsályabokor egyedi csepegtetőfejet kapnak - általában állítható vízmennyiségűt, de abból is van fix.
A 40m2-re 24 kört teszek le, az pont elég. Egy cső nem hoszabb, mint 4-6 méter. A szivárgó, illetve szalagos csepegtetők nem nagyon váltak be. Itt kemény a víz, eldugítja. Tavaly ecetbe áztattam egy rakat szivárgócsövet, de még nem teszteltem :)
A növények támasza pedig 10x10cm-es vagy 20x20-as műanyag háló, betonvasból készült vázon. A betonvasra ráhúzok a már nem használható slagból, ne rozsdásodjon (bár kell a vas is a földbe :)
www.gazdabolt.hu/folia-szovet-muanyag/halo/novenytarto-halo/T01824-Novenytartohalo-10x10x100-m-1-2m-szeles
A microdrip rendszer Toro, de van a Gardenának is hasonló (csak sokkal drágábban). A csepegtetőfejek fixben 1, 2 vagy 4 liter/órások, a változtathatók nagyobb tartományban vannak.
Gardena programozható időzítő adagolja a vizet, lehetne hozzá kapcsolni esőérzékelőt is, de mivel itt vagyok mellette, elzárom a csapot. Napi 15-25 perc hajnali 3 körül nálam elegendő.
A csepegtetés másik előnye, hogy nincs annyi meztelencsiga sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.16. 16:37:34

@látjátok feleim szümtükkel: Valószínű. Gyerekkoromban nem zavart nagyanyáméknál, csak azóta nagyon városi lettem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.16. 16:49:45

@A fickó: A magokat meg ebbe vetem: www.gazdabolt.hu/kozeg/tozeg/T04827-Jiffy-tozegkorong-38-mm-1000db?filter_name=jiffy .
Az Aldiban lehetett kapni balkonláda formájú, átlátszó tetejű keltetőt, amiben ez a Jiffy korong való. Abból van most már 8, ami elég 160 palántának. A palántanevelde pedig a marihuana ültetvényem :) A pincében egy terepasztal, ami fölé GrowLight neoncsöveket és LED fényforrásokat szereltem állítható magasságban, a keltetőknek meg alulról enyhe melegítőt, hogy 27C-on (80F) legyenek a Jiffy korongok. A paradicsom 5 nap alatt kikelt - már LED van a doboz tetején a növekedéshez.
A korongokat foszforos és rézszulfátos (gálic) vízzel áztattam a gyökérképződés elősegítésére és a penész elűzésére.
A korongokat telepítem azután 10cm-es cserépbe (legolcsóbb méret: 29Ft darabja), ahol még a palántaneveldében termett csilipaprika a májusi kiültetés előtt! A földbe pedig egy hagymaültető szerszámmal fúrok likat a cserepes palántának (cserép nélkül).
www.gazdabolt.hu/szerszam/T09965-Ulteto-henger-rugos?filter_name=%C3%BCltet%C5%91

Ez vagyok 2016.03.16. 16:50:46

@A fickó: Én zöldmulcs takarást használok. Keveset öntözök.
cuccos.com/hobby/ Hobby-tér fölé a kurzort és a Kerti munkák cíművel kezdjed, aztán jöhet a Hagyományos zöldségfélék termelése rész.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.16. 19:06:14

@Andrass9: Imádok kapálni, az evés és a szex után a harmadik a toplistán. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.16. 20:05:06

@Waka: Ebből ki lehet gyógyulni???? Még csak azt se mondhatom, hogy jöhetsz hozzám is kapálni, mert itt nincs kapálás :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.16. 20:23:04

@Andrass9: Az első kettőtől eltérően önellátó vagyok. :D

A fickó 2016.03.17. 01:25:19

@Andrass9: Köszi az ötleteket, egyébként én is pont ezt a takarót néztem ki, még méretben is, mert 1m x 6m-es ágyásokat akarok – de kapálni azt nem nagyon szeretnék. :) A locsolás az ágyásoknál, első körben, lehet, hogy csepegtetőszalagos lesz. Később, majd kiforrja magát, ha már minden a "helyére kerül". Még nem is biztos, hogy minden, amit tervezek szeretni is fogja ezt a földet. A paprika pl. anyámnak sosem volt túl szép. Minden évben oda ültetsz mindent, ahol előzőleg is voltak? Időzítőt én is teszek be valószínűleg a rendszerbe.
A háló is jó, van direkt uborkaháló is, úgy tudom.

A fickó 2016.03.17. 01:35:15

@Andrass9: Nagyon komoly hozzáállás, világítás, fűtés. Palánta heaven. :)
Mivel a legfelső emeleten lakunk a városban, a nagy ablakokon jön rengeteg fény, nem nyurgulnak el a palánták. Inkább a meleg hiányzik, mert már nem nagyon megy a fűtés. Mikrozöldek, borsóhajtás, ázsiai saláták (a kedvenc wasabi ízűvel az élen), fűszernövények mindig nőnek nálam a konyhaablakban. Nézegettem én is ezeket a korongokat, de maradtam egy sima a gyökérfordítós tálcánál és a palánta földnél, utána meg a 9x9-es „cserepeknél”. Valami bio biszbaszt használtam gomba ellen, nem dőltek a palik és jól fejlődtek 2 éve, mikor a húgomnak „keltettem” a paradicsomokat, padlizsánokat. Jól néz ki ez az ültető henger. :)
Te mivel, hogyan trágyázol? A kertész azt mondta most már csak érett zsákos marha trágyát tudok kinyomni uszkve 10 l/négyzetméter mennyiségben.16 zsák 50 literes, 16.000 Ft.
Műtrágyát, vegyszereket (max. réz,kén), nem szeretnék a kertbe bevinni. Ha már küzdök, ne a bolti „minőségre” hajtsak. :D 15 éve nem látott mérget, de lehet előtte sem a kert.
Van tapasztalatod a bio/ökö növénytermesztésről?
Visszatérve a talajtakaróra, ha csíkban szórsz ki magot,vagy vetőszalagot használsz, hosszában hasítod ki a szövetet?

A fickó 2016.03.17. 01:37:29

@Ez vagyok: Ja,ja, az elmélet már megvolt, de a gyakorlat(lanság) és a négy évszak még bele fog szólni. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.17. 11:02:34

@vörösbor(de)minőségi: Nagyon jó! Különösen a kutya :)
Azért nem próbálnám agyagos földben - leszakadnának a karjaim!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.17. 11:20:33

@A fickó: Bár vetésforgót kéne alkalmaznom, a 40m2 erre nem elegendő. Gyakorlatilag egy család van a kertben: a paprika/paradicsom/krumpli (ez utóbbi egy ideje nincs). Viszont a talajtakarót minden ősszel felszedem, szintúgy a locsolórendszert, mert ásni kell. Tavasszal azután újrakonfigurálom a kertet, amennyire bírom, és a locsolórendszert is újratelepítem. Mivel ez a takaró felett van, nem koszolódik el, sok kör változatlanul használható, néhányat eleve ilyen flexibilisre készítem.
A bio kertészkedést meghagyom az elhivatottaknak. Én termelni akarok :) Van 5 db 1000 liter körüli komposztálóm, ahova jot mindíg valami. metszéskor feldarálom a levágott ágakat, az is belemegy, de az 1000m2 fű is komposzt lesz. A kukába legfeljebb fehérjealapú és nem ujrahasznosítható egyéb megy - a zöld az a komposztban végzi (a narancs és a citrom is :) Évente 1 vagy 2 komposztálót forgatok bele a földbe - én tavasszal (mások ősszel).
Az pedig, hogy a műtrágyázott zöldség más ízű, mint a szerves trágya, csupán hülyítés. Ekkora területre nem tudsz annyi szerves trágyát beszórni, hogy ne égesd ki a növényt, de annyit teremjen, amennyi lehetséges. Célzottan trágyázni vegyszerrel is lehet, csak oda kell figyelni rá. Permetezés főleg réz, de ha kártevők jöjjek, akkor célzottan választok vegyszert. A permetezést levegős kifúvóval csinálom - közel 1/3-a a vegyszer, amit egyenletes terítéshez ki kell szórnom.
süti beállítások módosítása