Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • she_wolf: @látjátok feleim szümtükkel: Ennek utána kellett néznem. Ez valahol Németországban van, arra gond... (2017.10.24. 13:12) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (24) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (67) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (4) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Sajtos rúd

2016.02.12. 07:00 Waka

Közelgett a nevem napja, kellett valami a melóhelyre makkoltatni az éhenkórász népeket. Négyen is hallgatunk erre a névre, de úgy döntöttem, nem közösködöm többet. Tavaly felvetettem, dobjunk össze ezt-azt, vendégeljük meg közösen a kollégákat.
- Jó, de akkor mondd meg, mi legyen.
- Vedd meg, amit gondolsz, adok pénzt.
Aztán utána én könyörögjek mindenkinek, hogy méltóztasson odafáradni háromra a tárgyalóba.
No meg beindul az ajándékozási reflex is, gyorsan nekiállnak pénzt szedni. - Vegyünk nekik valamit, ha már meghívtak.
- Hát, egy frászt - döntöttem el jó előre -, sütök valamit hétvégén, veszek pár üveg cukros löttyöt, aztán, ha valaki felköszönt, megkínálom.
Sütöttem zabfalatot meg sajtos rudat.
Ez a sajtos már régóta az étlapon van nálunk, de két éve jöttem rá, hogy hogyan lehet igazán jól elkészíteni. Vaj (margarin) helyett zsírt használok, méghozzá az eredeti mennyiségnél valamivel többet. Azóta így sütöm, most is csak a sajttal variáltam egy kicsit. Emlegettem már, milyen príma sajtokat készítenek Lengyelországban. A tésztába egy lengyel parmezán néven árult sajtot tettem. Nyilván nem sok (leginkább semmi) köze van a parmigiano reggianohoz, és ha a derék pármaiak meghallanák, hogy ilyet árulnak a piacon, biztosan értesítenék a helyi maffiát a helyreigazítás ügyében. A sajt ettől függetlenül remek, ízes, illatos, csikorgóan kemény, jól illett a süteménybe.

10.jpg


Hozzávalók:
- 60 dkg búzafinomliszt
- 25 dkg sertészsír
- 10 dkg kemény sajt
- 15 dkg közepes árfekvésű trappista
- 2 teáskanál só
- 2 tojás sárgája
- 1 egész tojás a kenéshez
- 1 pohár tejföl
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 teáskanál cukor

A lisztet megsóztam, és összemorzsoltam a zsírral, majd belereszeltem a kemény sajtot, és azzal is összeforgattam.

1.jpg2.jpg
Hozzáadtam a cukrozott tejben felfuttatott élesztőt, a két tojássárgáját (a másik is benne van, csak elmerült a tejben) és egy jó evőkanál tejfölt. A maradék tejfölből még lehet beletenni, ha túl kemény lenne a tészta.

3.jpg4.jpg
Meglehetősen lágy tésztát gyúrtam.

5.jpg
A tésztát két részre osztottam, hogy jobban elférjek vele a deszkán. Kinyújtottam, megkentem a felvert tojással, majd ráreszeltem a trappista sajtot.

6.jpg
Pizzaszeletelővel felcsíkoztam, és keresztben is elvágtam.

7.jpg
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam a csíkokat, és hármas fokozaton aranyszínűre sütöttem. Általában kicsit világosabbra szoktam sütni, de öt nap volt a jeles alkalomig, kiszárítva jobban elállt addig. Öt sütésre való lett, el is ment vele a fél délután.

8.jpg9.jpg
Jól sikerült (szokás szerint), a "parmezántól" érdekesen foltos lett a tészta, és az ízén is érződött, hogy nem a sima lakossági trappista van csak benne. Szerencsére tettem félre itthonra egy keveset, mert amit vittem, mind egy szemig felfalták, a receptet pedig háromszor kellett lediktálnom. Most már elég lesz megadni a linket.

30 komment

Címkék: tej tojás tejföl parmezán élesztő trappista sertészsír

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr478368400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Topy 2016.02.12. 08:55:11

ez jó és a színe is tetszik, én szeretem, ha pirult! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.12. 10:20:30

Nálunk feleségem a sajtos felkent szakértője. Ő még a disznózsírig nem jutott el, de már sikerült a margarinról vajra átirányítani a zsiradékhasználatot :)
Jól néz ki, amit süttél, végre nem olyan hóka, mint egyes pékáru a sütődből. Volt nálad gázos kipucolni a sütődet?

Vaczak2 2016.02.12. 11:44:25

Helló!
Szakasztott mint nálunk. Vigyázni kell vele, mert nem megy el a vendég amíg van. Komolyan.
Életem párja vajjal csinálja ugyan, de sajt helyett juhtúróval, ami jót tesz a zsírzásnak, az ízén csak kissé érződik a hegyi legelők lehellete.
reszelt sajt csak a tetejére, leginkább cheddar vagy valami likacsos német/holland.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.12. 12:08:13

@Vaczak2: Nálunk meg belekerül minden sajtmaradék, ami van a hűtő fiókjában ilyenkor, meg néha kicsi túró is.

Vaczak2 2016.02.12. 12:13:43

@Andrass9: Larsson bácsi biztos vodkát is tett volna bele.

Fenchurch68 2016.02.12. 13:42:20

Waka, te egy sötétben bujkáló, nőkényszerítő ellenforradalmár vagy. Most kénytelen voltam begyúrni egy dupla adagot.

Topy 2016.02.12. 13:56:07

@Vaczak2: vagy egy kis surströmminget
csak az íze kedvéért

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.12. 14:30:01

Csucsu.
Egy darabkát meg is ennék ( ha itt lenne ).:D

Mellesleg a zsírtól nem lesz rossz egy kőtt tészta sem. Erre sajnos eltűntek a lengyel tejtermékek, pedig azt a kevés sajtot amit szeretek, ott gyártják.

Benikuty 2016.02.12. 17:27:38

@Topy: máris ide érzem az illatát :D

Benikuty 2016.02.12. 17:29:44

@Andrass9: a sós sütemény sokkal omlósabb zsírral, és tartósabb is, vagyis nem szárad ki olyan hamar. Gondoljunk csak a klasszikus tepertős pogácsára...

Waka 2016.02.12. 19:02:09

Köszönök szépen!
@Andrass9: Csudát, ha van rajt egy kis tojás, megfogja a sütő.
@Vaczak2: Az sem lehet rossz. Legközelebb kipróbálom én is a túrót tésztába keverve. Bele mindenképpen kell valami ízes, a tetejére meg olyan, ami jól meg tud sülni-pirulni. A sajtot mikróban ki kellett próbálnom előtte, hogy biztosan megolvad-e a melegtől. Jártam már úgy, hogy a reszelt trappista fűrészporszerűen rászáradt a melegszendvicsre.
Larsson bácsinak van félretéve egy kis nyereg alatt érlelt ilmici.
@Fenchurch68: A főztöm még ilyen hatással van a nőkre. Ismertél volna csak húsz évvel ezelőtt. Akkoriban elég volt egy félmosoly. :D
@látjátok feleim szümtükkel: Legközelebb küldök fénypostával.
@Benikuty: Édeshez is passzol: blogkocsma.blog.hu/2014/03/25/zsirbo

Fenchurch68 2016.02.12. 20:01:37

@Waka: Félmosoly? Nekem inkább egész sajtos rúd!

Waka 2016.02.13. 15:04:06

Köszönök szépen!
Paprika elvetve 36 pohárral. Kicsit várok, aztán mehet a paradicsom is.

Ez vagyok 2016.02.13. 15:56:39

@Waka: Hány magot teszel egy pohárba?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.13. 17:29:06

@Ez vagyok: @Waka: Én is kettőzöm - nem szeretem az üres poharakat/cserepeket :)

Ez vagyok 2016.02.13. 17:52:58

@Andrass9: Hát, ez az! Én nem bírok elszakadni az egy szem, egy pohártól. Aztán csak a fele kel ki. Várok, várok, hátha kikel, aztán beleteszek mégegyet. Van, hogy az sem kel ki. Kész agybaj :)
Mindig megfogadom, hogy legalább négyet teszek, de valahogy-bárhogy mégiscsak egyet. Tudom, hogy tiszta hülye vagyok. Ennyit bírtam írni erről a témáról :)

Ez vagyok 2016.02.13. 17:55:25

Ugyanígy járok el, ha direkt a földbe kell vetni. Ha azt írja, hogy 10 centire kell a magot, én 10 centire rakok egyet-egyet. Ez a másik agybaj:)

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.13. 19:41:04

@Ez vagyok:

Nem jól gondolkodsz. A természetben sem egy centire, sem tízre nem adnak, hanem ahová hullik a mag, ott próbál meg kikelni.
A magokat nem kell mélyre vetni, mert könnyen berothadnak. Amikor pohárba veted, sok magot szórj kis felületre, pl. egy pohárba 5-10 szemet egymás mellé, ezt jobban szeretik, mint magányoskodni. A poharat kelésig egy papír lappal le is lehet takarni, és naponta szellőztetni, meg vigyázni, hogy ne száradjon ki a föld, de ne legyen ázottan nedves sem. Amikor a mag már kikelt és az első két levélke szét nyílt, akkor lehet tűzdelni, ami azt jelenti, hogy egy nagyobb pohárba, dobozkába egymástól centis köz- és sortávolságra ültetjük át( pikirozzuk ), a szárukat jól bele dugva a földbe ( én egy régi golyóstollal pikirozok ). Ezen a sűsrűségen akár kiültetésig is hagyhatjuk, de amikor már elég nagyok és gyökeresek, át is lehet tenni egyesével pohárba. Mindez a vetéstől a poharazásig kb. 2-4 hét alatt történik ( függ a helyiség fénymennyiségétől és a hőmérséklettől, meg a növény fajtáját is ). A poharas növény kerül kiültetésre. Így lehet uborkát, tököt, dinnyét is nevelni.

Nekem most már 5 centis a föld tetejére egyszerűen rá szórt paprika magból kelt növényke, amit egy fólia tasakkal letakartam ( és még most is a növényen van ). Kb. 2 hét alatt kelt ki, de lent van a kövezeten, tehát nem volt nagy melegben.

Ez vagyok 2016.02.14. 10:16:01

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon köszönöm a tanácsaidat. Eddig én valóban mélyre vetettem és a nedvesség is tulzott volt. Az meg már csak rátett egy lapáttal, hogy egy magot tettem egy pohárba. Így a többhetes kelési idők miatt, amit az újbóli magvetések okoztak, nem egyenlő fejlődési fokú növénykéim lettek. Ettől még nem voltam annyira morcos, csak a kelés lesése sokszor az agyamra ment. Tavaly az uborka viszont egyből és nagyon korán kikelt, túlfejlődött bent és nem bírta már el a kiültetést. Annyi eszem nem volt, hogy látván a fürgeségét, kitettem volna például a garázsablakba, ahol jóval hűvösebb van és szépen, ügyesen lenyugodott volna egy darabig.
Te milyen földet teszel a poharakba?

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.14. 15:42:43

@Ez vagyok:

Magam keverek még ősszel a magvetéshez.
Eszközök, valami szűrő ( nagyobb mennyiséghez régi tésztaszűrő ), szögletes műanyag doboz ( nagy ,mennyiséghez régen magvető faláda ), egy akkora léc darab, ami bele fér a dobozba.
Közeghez kerti föld, homok, érett trágya/komposzt. Ezeket keverem, általában 3 adag föld + 1-1 adag homok és trágya. Ezt összekavarom és átszitálom, mert ettől lesz egyenletes s szemcse nagysága. Ilyen szitált földbe tűzdelek, és pikirozok. Ha marad, akkor a poharazás is ilyenbe megy, ha nem akkor csak rostán ( ez álvány ) átnyomott földhöz hasonló arányban homok és trágya kevekérbe. Pontosítva ez így ment régen, most már csak kis adagban termesztek néhány tövet, ezért a rostás változat elmarad.

A magvető földet régi, kidobásra szánt fazékban felrakom "főni", ami azt jelenti, hogy egy fazék földkeverék aljára öntök egy fél liternyi vizet és fődővel letakarva addig "főzöm", amíg a födő forró nem lesz. Ezzel fertőtlenítem a talajt. Kihűlés után vödörbe öntöm, majd amikor már kellően megszikkadt, akkor vetek.
A dobozkába döldet teszek, és a lécdarabbal jól lenyomkodom, a tetejét kb. egy centire a tetejétől van a szint, és szépen elsímítom. Erre rászórom a magot, majd valamilyen kisebb szitával a földből megszitálom a tetejét. Ezt permetező falkonból óvatosan mepermetezem, majd a dobozt letakarom. Naponta szellőztetem legalább kétszer, és ha száraz, akkor permetezem. Amikor a növénykék kezdenek megjelenni, a takarást le kell venni.
Vannak magvak amelyek nem igényelnek földtakarást, ilyen pl. a portula, szegfű, és vannak amelyeket nem kell takarni, mert fényen kelnek, míg mások sötétben jobban érzik magulat. Paprika és a paradicsom általában takarósak, meg a virágok többsége is.
A szegfű érdekes, mert amikor vetjük nem takarjuk, de sötétben tarjuk. Egy idő után elkezdenek megjelenni a hajtáscsúcsok, ekkor nagyon finonam homokkal fedjük. A petúniát pedig lenyomkodott, majd megszitált földre szórjuk, és bepermetezzük, majd sötétben tartjuk. Amikor el kezd kelni, akkor árnyékoljuk, de már nem kelll teljesen takarni, és nagyon apró ( szinte gombostű fejnyi levélkékkel már tüzdeljük. Petúniát a szabadban csak félárnyékos és elég nedves helyre célszerű elszórni, de nem szabad földet tenni rá, mert nem kel ki. Hasonló az árvácska is.

Ez vagyok 2016.02.14. 15:52:30

@látjátok feleim szümtükkel: Egyszerüen óriási, hogy sikerült a legmegfelelőbb szakembert megszólítanom ebben a témában. Hálás köszönet a kimerítő válaszért.
Megpróbálok szó szerint így eljárni, remélem, sikerül megfelelnem a magocskáknak:)

Ez vagyok 2016.02.14. 15:54:24

@látjátok feleim szümtükkel: Én eddig biohumuszba vetettem, abban viselték még el eddig legjobban a magok a helytelen elvetést és gondozást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.14. 16:44:39

@Ez vagyok: Én egészen másként vetek, de nem is vagyok profi benne. Azért ettől függetlenül majd minden magom kikelt (ami nem az soha sem - rossz, vagy steril magok). Növénye válogatja, hogy vetek. Amit előnevelek a marihuanafarmon, azok Jiffy tőzegkorongokba kerülnek. Szó sincs tüzdelésről, pikírozásról (legfeljebb én vagyok pikírt, ha arról hallok :). Viszont harcolok a penészgombákkal, amiket mostanra már egészen jól kézben tartok. Csírástatni csilit pedig szigorúan a gardróbhelységben a feleségem szoknyái alatt szoktam, mert ott nem tudom levenni a padlófűtést, ezért megvan a 28-30C, ami annak kell. Utána jön a pincébe sok kék és vörös lámpa alá, ahol nőnek, mintha húznák. Sötétzöld levelek, vastag szár, április közepén már termés - még a pincében. Paradicsom, uborka is lenn nő májusig, meg a gyerekek fűszerekkel telerakott virágládáját is ott készítem el. Májusban már csilit szednek a gangon :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.14. 22:36:41

@Andrass9:

A tőzegkorongot elfelejtettem ajánlani, az nagyon jó, csak sokkal kényesebb a gombára, és elég nehéz kitapasztalni, hogy miként kezeljük. Persze azokat is meg lehet gőzölni, de attól még bepenészesedhet könnyen ha nem jó a szellőzés.

A gőzölt ültető közeg azért jó, mert nem kell gombaöölőzni. Én vagy 20 éve csinálgatom, de csak tavaly kellett a kis mennyiségű palántámat gombaölővel még apró korában beöntözni. A poharasokat a fal tövén kint szoktam tartani amikor már olyan az idő, és ott muszáj a permetezés, mert sajnos évek óta egyre gombásabb a levegő.
Amikor nagyban ment a játék, akkor is csak beöntöztem a palántákat, permetet akkor kapott, amikor szabadba került a palántás láda.

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.14. 22:45:34

@Ez vagyok:

Vető doboznak a negyed és fél kiós gombás dobozokat használom ( tescos, meg lidis ), jól kimosom, a sarkait lecsípem, hogy ne pangjon benne a víz, és abba vetem a magokat. Tüzdeléshez is elég, de használtam már ultrás dobozt, lényeg, hogy a mélysége legalább négy ujjnyi legyen, így bele fér 3 ujjnyi föld, és a maradék elég a keléshez.
Használható egy ilyen doboz tüzdeléshez is, csak nem szabad sok növényt tenni egy dobozba ( centis sor és köz távolság betartandó, ezzel 4-5 centi magas, több leveles nagyságig el van a növény ).

Nagyon jó a műanyag tortás doboz, az aljába vetek ami nincs 4 ujjnyi, de azt színig lehet tölteni, és a tetejét ráhajtva jól tud kelni alatta a növény. Ebben nagyon jó klíma alakítható még a meleg igényes paprika magnak is. A doboz tetejére a kelésig papírt teszek.

Ez vagyok 2016.02.15. 15:54:18

@látjátok feleim szümtükkel: Köszi az ötletet. Eddig kis műanyag "cserepekbe" vetettem. Most is fogok abba is itthonra, de épp azon gondolkodtam, hogy mit használjak, ha több palántát szeretnék egy edénybe. Vidéken van egy kb. 200 négyzetméteres konyhakertem és oda idén úgy tervezem nem egyenként nevelt paprika- és paradicsompalántákat vinnék. Csak annyi egyenként neveltet, amennyit az ottani szomszédoknak ígértem.
Én nem permetezek sohasem. A tetvek ellen csalánlével védekezem. Mikor először leöntöttem kannából a zöldbabon lévő vastag, fekete "tetübevonatot", nem hittem a szememnek másnap, hogy elpusztultak. Zöldmulcsként is terítek csalánt. Emellett időnként csalán- és zsurlófőzettel öntözök.
Általában nem betegesek a növényeim. Na, jó, a 2014-es paradicsomvészt nem élték túl, de akkor azok sem, amiket permeteztek. A meggyfák betegesek még, azokat irgalmatlanul megmetszem tavasszal, úgy, hogy pár nagy ágat tövestül levágom. Tavaly az utcánkban lévő több meggyfa közül csak az enyéim nem lettek betegek és 15 kg meggyet raktam el kimagozva két (aligvanmárvalamibelőlük:) fáról.

Waka 2016.02.15. 18:11:34

Én idén a lombos erdőből hoztam vakondtúrást, azt sütögettem meg egy öreg tepsiben, több részletben, kenyérsütés után. Általános virágfölddel és egy kis trágyahumusszal szitáltam össze egy régi fritőz kosarával. A cserepekben az amarilliszek alatt belepte a penész, ami a hagymák tövétől indult el, a ládákban nem volt ilyen, a csuda tudja, mi lelte. A paprikánál nincs ilyen (még) szerencsére.
Az apró magvakat homokkal szoktam elkeverni, és tésztaszűrővel szitálok rájuk vékonyan földet.

Ez vagyok 2016.02.16. 14:57:23

@Waka: A vakondtúrást én is kedvelem, de azt inkább a kertben földpótlásokhoz keresgélek.