Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • she_wolf: @látjátok feleim szümtükkel: Ennek utána kellett néznem. Ez valahol Németországban van, arra gond... (2017.10.24. 13:12) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (2) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfű (33) kakukkfü (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (67) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Rá nem megyen

2016.02.02. 07:00 Waka

Azaz nem rámen. Leves lesz megint természetesen, kitekerve, még szép. Múltkoriban, mikor a mákoshoz készült a tészta, a leeső darabokat a masina "sűrűbb" részén aprítottam fel, aztán megszárítva eltettem a spájzba. Beesett aztán pár libaszárny, főztem egy jó levest, és kifőztem hozzá a tésztát. Érdekes lett - hogy finoman fogalmazzak -, olyan vastag volt, mint a hosszú metélt. Nem volt vele gond, finom volt, jól harapható, de nem szétesős, csak szokatlan. Rá is jöttem legott, miért van itthon még egy - jóval keskenyebb - tésztaaprító.

15.jpg
Eszembe jutott, hogy édesapám bizony csak az igazán vékony cérnametéltet szerette, ezért kellett annak idején beszerezni a másik gépet, amit aztán tíz éve elő sem vettem, most is komolyan el kellett gondolkodnom, hol a cicába' lehet.
A vastag tészta viszont megmozgatta a fantáziámat. Milyen jó is lenne valami finom leveshez, keleti módon, bőkezűen adagolva. Ugyanakkor valami magyaros fajtában gondolkodtam, jellemzően hazai hozzávalókkal, kihagyva a gyömbér-szója-citromnád-etc vonulatot. (Nem mintha bajom lenne velük, csak éppen nem az volt a cél.) Főztem tehát egy zöldséglevest, amibe azért belecsúszott némi orientális vonás.

14.jpg


Hozzávalók a leveshez:
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyem gyökér
- 1 kisebb karalábé
- fél zellergumó
- 4 szál újhagyma vagy két közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kápia paprika
- pirospaprika
- 1 teáskanál házi édes paprikakrém
- 1 dl házi paradicsomlé
- só, őrölt fekete bors
- étolaj
- 1-2 l húslé

A tésztához:
- 40 dkg búzafinomliszt
- 4 db M-es tojás
- 1-2 teáskanál só

1.jpg
A tésztát már előző hétvégén elkészítettem, vasárnap volt, dolgom viszont nem, úgyhogy pikk-pakk összedobtam. A hozzávalókat összekevertem, és rugalmas, nem túl kemény tésztát gyúrtam belük.

6.jpg
Négy részre osztottam a tésztát, aztán műanyag fóliába tekerve fél órát pihentettem. Hatos vastagságtól egyes lépésekkel kettesre nyújtottam, majd kiterítve kicsit szikkasztottam.

7.jpg8.jpg9.jpg
Kb. harminc centis darabokra vágtam, felaprítottam a géppel és kiterítettem száradni. Az aprításról nem készült kép, ugyanis éppen agyvérzés kerülgetett. Az volt a terv, hogy szép hosszú szálakat készítek, amit aztán lógatva szárítok meg, egyrészt, mert milyen jól mutat, másrészt, mert a liszttel összeforgatott, összekuszált tészta megszáradva baromi sok helyet foglal el. Sajnos a tészta másképp gondolta. Nem sikerült eltalálni a megfelelő száradtsági fokot. Ha nem elég szikkadt a tészta, a csíkok nem válnak szét, egyesével kell szélválasztani. Ha viszont nagyon megszárad, a gép nem kapja be rendesen, összegyűri, és lőttek a szép egyenletes metéltnek. Most is lőttek. Baja nem lett, de dicsekedni nem nagyon tudok vele.

10.jpg11.jpg
Eljött a levesfőzés ideje. A gyökereket julienne-re vágtam a V-Gyulával. Az újhagymát és a paprikát késsel felcsíkoztam, a fokhagymát apróra vágtam.

2.jpg
Az egészet kevés olajon néhány percig pároltam.

3.jpg
Megszórtam pirospaprikával, majd felöntöttem a húslével és a paradicsomlével. Sóztam, borsoztam.

4.jpg
A forrástól számított 15-20 percig főztem, míg a zöldségek kicsit megpuhultak.

5.jpg
A tésztát külön vízben főztem ki, egy jó adagot tettem a tálba, és rámertem a forró levest. A keleti kisördög azért csak nem tudott nyugton maradni, egy kis újhagymát karikáztam a tetejére.

12.jpg
Tulajdonképpen nem volt egy nagy durranás. Jóízű, kiadós levesem lett, belapátoltam utána egy pohár pudingot, és jól is laktam.

27 komment

Címkék: fokhagyma tészta zeller sárgarépa újhagyma karalábé pirospaprika petrezselyemgyökér tésztagép kápia hosszúmetélt

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr858338328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

©________ 2016.02.02. 07:53:36

Most momolyan az ujhagyma az orientalis resz? Waka:-):-):-):-):-):-):-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.02. 08:00:14

@Praliné.: No hallod! Ki más vagdos friss újhagymát a levesbe??? :)

Topy 2016.02.02. 10:06:08

@Praliné.: és ha szabolcsi vagy borsodi volt az az újhagyma!? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.02. 14:47:08

Olyan réz cérnametélt csináló anyósomnak is volt. Tényleg szép vékony tészta készül vele, de a beleillő fésű, ami kiszedi a vájatból a tésztát, az bizony elfogyott szép lassan. :(
Viszont nemrég megtaláltam a géphez valót, ami szintén ilyen vékony. Tényleg csak a tészta nedvességét kell jól eltalálni!

Waka 2016.02.02. 18:10:48

Köszönök szépen!
@Praliné.: Szeletelés közben háromszor meghajoltam napkelet felé, és közben résnyire húztam a szemem.

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.02. 19:57:58

Az utolsó kép nagyon jó lett, de azért ezt a levest kihagyom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.02. 21:28:58

@Waka: Pont itt rontottad el!!! Nem lefele kellett volna, hanem fölfele alakítani a rést!!! Így most koreai lett a levesed :(

Waka 2016.02.02. 21:44:36

@Andrass9: Egykutya. Messze vannak, tök egyformák, érthetetlenül beszélnek és hülye betűkkel írnak.

Fenchurch68 2016.02.02. 23:19:46

@Waka: Itt élő vietnami ismerős mesélte, hogy kb. két évbe telt neki, mire biztonsággal meg tudta különböztetni egymástól a nyugati embereket :)
Nekem ez a tészta nagyon tetszik, szeretem az ilyen "haraphatós" állagot.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.03. 03:13:34

nagyon jo kis zoldsegleves
en a paradicsomlet kihagynam
tobbi OK

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.03. 03:15:28

meg aze' en dobtam volna bele par csirkenyakat zuzat majat szivet
az izi kedveert

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.03. 10:43:13

@hagyma: Így lesz a zöldséglevesből aprólék leves :)

Waka 2016.02.03. 17:58:13

Köszönök szépen!
@hagyma: @Andrass9: Kicsit túlzásba vittem mostanában a húst, ezért az alaplé is bőven elég volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.03. 21:30:00

beneztem a comlapon a taplalkozas-nevelde
nagysikeru blogba
nem vettem eszer hogy elomoderalt ezert hozzaszoltam
termeszetesen moderalva let
felosorlnak egy sor alapanyagot es ebbol akarnak 1 hetre kajat:)

kettonek
Matryvel vacsora elott megennenk egyszerre a hetit
ezt kozoltem is
es elomoderaltak emiatt, pedig Mary tenyleg jol eszik:)

Waka 2016.02.03. 22:25:51

@hagyma: Erről a paradicsomleveses zacskó felirata jut eszembe:
A szóban forgó négy fő kis étkű, és nemrég ebédelt. :D

Ez vagyok 2016.02.06. 16:43:57

Ha egy kis baconpirítással kezdted volna a leveskészítést, egy jó kis minesztrone lett volna:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.06. 17:08:00

@Ez vagyok: Az rögtön ki is vágta volna a biztosítékot a gyerekeimnél! Valahogy a minestrone az USA-ban nem igazán jött be nekik!

Ez vagyok 2016.02.06. 18:22:24

@hagyma: Néztem a blogodat, de 2011-es az utolsó. Jól láttam?
A "határátkelő blogban" a hozzászólásoknál találkoztam már "hagymával". Az is te vagy?

Ez vagyok 2016.02.06. 18:25:29

@Andrass9: Jé, nem tudom, mit gondoljak. Csak nem Amerikában élsz te is?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.06. 18:39:14

@Ez vagyok: Már nem élek ott, de ingázom a két földrész között :)

Ez vagyok 2016.02.06. 18:41:36

@Andrass9: Igen, a képekből ráismertem. Örülök, hogy már jól megy a sora:)

Waka 2016.02.06. 18:51:28

@Ez vagyok: Sajnálatos okokból minimálisra kell csökkentenem a húsbevitelt.