Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Isley: A hokkaido tököt is szeretem, tömör a húsa, és mindig édes..... volt, mert pont két hete sikerült ... (2017.10.24. 12:25) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (67) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Magvas kenyér

2016.01.25. 07:00 Waka

Pár hónapja szombatonként kenyeret sütök. Úgyis olyankor szoktam főzni, belefér, hogy két művelet között megdagasszam vagy sütőbe tegyem a tésztát. Nemigen szoktam variálni, kenyérliszt, hozzá némi teljes kiőrlésű, egy éjszaka kovászolás, aztán mehet is a sütőbe. Legutóbbi kornspitz kiflivel esett súlyos fiaskó után viszont megmaradt a különféle magok jó része. Beleöntöttem a tésztába a hempergetésre szánt magkeveréket, majd némi hezitálás után a többiből is tettem hozzá valamennyit. Rozslisztből is tettem bele, ha már volt, és a kenyér meglepően jó lett. Annyira bejött, hogy azóta már el kellett mennem magokat venni, mert fogytán volt. Némi kísérletezés után kialakult a megfelelő keverék, és abból készül a mindennapi.

19.jpg


Hozzávalók 2 darab 90 dekás kenyérhez:
- 700 g kenyérliszt (Bl 80)
- 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt (BL 196)
- 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt (RL 190)
- 40 g hántolt napraforgómag
- 30 g hántolt tökmag
- 20 g lenmag
- 20 g szezámmag
- 1 evőkanál búzasikér
- 1 evőkanál sötét maláta
- 50 g élesztő
- 3 teáskanál só
- 1 evőkanál citromlé
- 7-8 dl víz

Előző este kimértem a liszteket és összekevertem.

1.jpg
A keverék felét egy másik tálba tettem. Belemértem a magvakat, hozzáadtam a sót, a malátát és a sikért. Beletűztem az emlékeztetőt, egyrészt, hogy meg ne sózzam még egyszer, másrészt, hogy ki ne felejtsem a citromlét belőle. A citrom levében lévő C vitamin erősíti a gluténszálakat, így jobban fel tud jönni a tészta. Lehetne tiszta aszkorbinsavat is használni, de inkább maradtam a természetes alapanyagnál.

2.jpg3.jpg
Az élesztő felét feloldottam 5 dl langyos vízben és hozzákevertem a liszt másik feléhez. A kulimászt egy nagy reklámszatyorba dugtam másnapig.

4.jpg
Másnap, cirka 14 óra elteltével príma kovász képződött.

5.jpg
Hozzáadtam a magvas lisztet, a citromlét és a maradék élesztőt 2 dl vízben feloldva. Kevés vizet még igényelt, lágy, eléggé ragacsos tésztát gyúrtam belőle.

6.jpg
Mivel nem fűtök és így nincs túl meleg a lakásban, némi fortélyhoz kellett folyamodnom, hogy a tészta számára ideális körülményeket teremtsek. Egy egyszerű keltetőberendezést (sic!) alkalmaztam. A tálat lefedtem, beletettem a mosogatóba és meleg vizet engedtem bele.

7.jpg
Egy óra alatt úgy megkelt, majd lelökte a fedőt.

8.jpg
Kiborítottam a tésztát a deszkára, átgyúrtam, friss vizet engedtem a mosogatóba, és jött még egy óra kelés.

9.jpg
Újabb egy óra múlva a tészta ismét szépen feljött. Két egyenlő részre osztottam.

10.jpg11.jpg
Megint átgyúrtam, majd a baquettenél alkalmazott hajtogatós-lenyomkodóshoz hasonló módszerrel megformáztam a vekniket.

12.jpg13.jpg
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a hajtott résszel lefelé, letakartam fóliával és újabb egy órán át kelesztettem. Közben begyújtottam a sütőbe, az öreg serpenyőt is megtöltöttem vízzel, és beraktam párásítani.

14.jpg
A megkelt vekniket bevagdostam, majd betoltam a sütőbe és hármas fokozaton egy órát sütöttem. A végén 5 percig csutka gázon pirítottam.

15.jpg
Amilyen az én formám, pont most repedtek szét a kenyerek, mikor fotózni akarom. Az ízüket mindenesetre nem befolyásolta a rianás.

16.jpg
Igen szép, laza szerkezetű kenyér lett, a sok mag remek ízt ad neki. Nem készítettem számvetést, hogy mibe van kilója, de legalább nagyrészt tudom, mi van benne, és finom. A két kenyér nagyjából elég nekem egy hétre, a legutóbbi maradékát éppen szombaton ettem meg, míg kelt az új.

18.jpg

37 komment

Címkék: kovász élesztő szezámmag napraforgómag tökmag lenmag kenyérliszt teljes kiőrlésű liszt teljes kiőlésű rozsliszt

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr638307096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

©________ 2016.01.25. 07:20:04

Hibatlan vegeredmeny.
Hol veszel malatat?

Benikuty 2016.01.25. 09:49:10

csap így egyszerűen! biztos van ráció a kovásszal való hosszal sz...kodásban, de az nekem magas.
@Praliné.: malátát a maláta boltból :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.25. 10:00:08

Biztos jó :) A fekete kenyeret szeretem (az oroszt, azt a savanyút rengeteg vajjal vagy mustárral), de ezeket a magokat én meghagyom a madaraknak. Nagyon kevés magos dolgot eszem. Még a szotyi sem tartozik a kedvenceim közé. Persze, ha a fenyőmag ára nem lenne horribilis, abból azért többet is megeszegetnék :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.25. 10:01:27

@Benikuty: A kovásszal most ismerkedem. Induláskor kicsit macerás, de úgy nagy általánossággal nem nehezebb vele sütni, mint élesztővel. A vele készült kenyér meg fenomenális!

Fenchurch68 2016.01.25. 13:09:47

@Benikuty: Akkor nagyon is érdemes a kovásszal vacakolni, ha az ember rendszeresen süt kenyeret. Annak idején, mikor a lányok kicsik voltak, nekem is folyamatosan volt otthon kovász. Ha meg valaki kifogyott belőle, volt a környezetben legalább 10 szintén kenyérsütős család, valakitől csak lehetett kérni :) (Ha minden kötél szakadt, az óvónéniket környékeztük meg ovis kovászért.)

Benikuty 2016.01.25. 15:25:09

@Fenchurch68: Köszönöm, hogy biztatsz! Az a baj, hogy a kenyér fogyasztásunk heti szinten nem éri el az egy kg-t, hát erre kovász nevelést nem alapozhatok, ja, és a rendszertelenségről még nem is szóltam...

Benikuty 2016.01.25. 15:26:21

@Andrass9: a fenti, válasz neked is!

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.25. 16:23:12

Kár, hogy sikér van benne.:D

Ez nem a poszthoz való, de nem árt okosodni:

www.femina.hu/otthon/ontottvas-edeny-tisztitasa

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.25. 16:23:41

Ja, és az első kép nagyon ütős.

Fenchurch68 2016.01.25. 16:25:50

@Benikuty: Félreértettél, pont nem biztatlak, hanem lebeszéllek :)

Benikuty 2016.01.25. 17:38:37

@Fenchurch68: köszönöm a lebeszélést!

Waka 2016.01.25. 17:54:32

Köszönök szépen!
@Benikuty: A vele sült kenyér szerintem ízesebb, az a bizonyos savanykás íz és illat kell hozzá.
@Andrass9: Pesztóba helyettesítheted mandulával (mandulafenyő). Elég sokat kellett a tökmag után menni, mert a magboltban épp nem volt. Már azon töprengtem, hogy egy kis durvára tört diót teszek a kenyérbe.

Waka 2016.01.25. 17:56:36

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem egy beavatott serpenyőben a mosogatószer és a műanyag dörzsis szivacs nem tesz kárt.

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.25. 20:26:49

@Waka:

Igazad van, de ha zománcos az a vasedény, és esetleg már itt-ott pereg is, azzal jó vigyázni.

Nézd, mit találtam:

kiskegyed.blikk.hu/kikapcsolodas/szines-hirek/fagyasztott-hal-uszik-146580

Waka 2016.01.25. 21:35:50

@látjátok feleim szümtükkel: Ahogy elnézem, nyomorult állat egy ezüstkárász, amely legendásan jól viseli a mostoha körülményeket. Mindazonáltal nem hiszem, hogy sérülések nélkül úszta meg a fagyasztást, az izomsejtjei biztosan szétmállottak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.25. 22:27:32

@Waka: Ehhez képest mozgatta az úszóit és hajlította a törzsét is. Ez valahogy úgy lehetett, hogy villámgyorsan fagyasztották le, ami nem engedte a vizet kikristályosodni, és ténylegesen hibernálták a halat. Vannak ilyen vágyálmok az emberek között is, hogy hibernálják őket addig, amig rájönnek, hogy lehet őket meggyógyítani ...

Waka 2016.01.25. 22:42:48

@Andrass9: Úgy tudom elképzelni, hogy csak a bőre és alatta valamennyi szövet fagyott meg. A mélyebben lévő izmok minden bizonnyal épek maradtak annyira, hogy a hal még képes legyen mozogni egy kicsit. Valószínűleg egy sokkoló hűtőt használtak.
Ázsiában divatos a félig megsült élő hal is. Sok élvezeti értéke nem lehet neki, számomra szimpla barbárság.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.26. 14:40:59

hat en a magvakat a madaraknak adom
nem kell az kenyerbe bele
UFF

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.26. 16:21:10

@hagyma: Most sült ki az első igazi kovászos kenyerem. Mindjárt két vekni is :)
Hát pont olyan, mint amit gyerekkorunkban ettünk, a félbarna kenyér, 3 Ft-os (a fehér az a 3,60-as volt).

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.26. 16:21:36

Itt a tavasz!

Néhány hete vettem nagyon finom paprikát a Spárban, és annak a magját rászórtam egy cserépben a föld tetejére, majd fóliatasakkat letakartam, és most szépen kel.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.26. 16:25:15

@Waka: Lehet benne igazságod! Csak kívül fagyott meg, mert nagyon gyorsan olvadt ki. Bár a felvételen idő nincs feltüntetve ...
Élő halat félig kifilézik, és úgy készítik el. Grrrr ... nem az esetem. Már akkor is rosszul voltam, amikor egy héten át visszanézett a tányérból az ételem Tokioban, de aztán megszoktam :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.26. 16:27:10

@látjátok feleim szümtükkel: Ezt most így hogy? Érett paprikát vettél? Melegházban kelt, nem is a föld alatt? Hmmm ki kell próbálni, mert a paprikamag nagyon kényeske. Kell neki a jó meleg, meg sok idő, hogy kidugja a fejét.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.26. 17:39:40

@Andrass9: hat bezony es en szinte cask feherkenyeret eszek
azt szeretem
a 3,60-as 3-4 korul jot a kenyergyarbol, meg szinte melegen
gyar ide vagy oda, jo volt az a kenyer
de mar akkoriban megjelent az a nagy kerek alfoldinek mondott
na az meg job volt
es minden nap 40 filleres kifli
4 kifli fel liter tej
uszoda utan
nosztalgia off
vagyis
uff

Waka 2016.01.26. 18:12:19

@Andrass9: Remélem, a kenyérről mesélsz majd.
Az ikejime vágás sajnos élő halat kíván, viszont úgy marad a legtovább friss az eredmény, mert a sokk hiányában nem szaporodik fel a tejsav a húsban. en.wikipedia.org/wiki/Ikejime
@látjátok feleim szümtükkel: Aztán nehogy griffmadár teremjen rajta. :D
@hagyma: 5 forint volt a tízórai pénzem. 50 fillér a kifli, 3,10 volt a félliteres tej, 3,60 a kakaó. Hétfőn tej volt a három kifli mellé, maradt 40 fillér, abból már futotta péntekig kakaóra.

Waka 2016.01.26. 18:14:57

Bő egykilós tokaszalonna rotyog pár babérlevél, szemes bors és némi fokhagyma társaságában. Meghintem majd egy kis tört paprikával, csípőssel is, a levét meg lezsírozom és lefagyasztom máskorra főzelékhez.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.26. 19:10:47

@Waka: Biztos megírom, ha nem leszek lusta rá :)
Viszont a feleségem megjegyezte, hogy "Na, EZ kenyér! Az előző próbálkozások se voltak rosszak, de ezt én is megeszem" :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.26. 19:12:40

@Waka: Épp tűnődtem, hogy be kell már szereznem egy kis tokaszalonnát, és lepácolni. Az igazi Carbonarat tokaszalonnából készítik, nem pancettából (ez utóbbinak még van egy bő hete a pácban, mielőtt felakasztom a kamrában.)

Waka 2016.01.26. 19:31:06

@Andrass9: Akkor siker van. :)
Múltkor nagyon megtetszett a boltban, drága sem volt, megvettem, és várt a sorára a fagyasztóban. Kapott egy kis abalével elkevert reszelt fokhagymát, füstölt és sima csilit, meg némi édes paprikát.

Benikuty 2016.01.26. 19:39:16

@Andrass9: úgy tudom, hogy a hibridek magjai nem örökítik annak tulajdonságait, hanem csak összetevőjük valamelyikéit.
Illetve tapasztaltam is...

Waka 2016.01.26. 20:01:59

@Benikuty: Szétválnak a szülői tulajdonságok. Valamelyik évben volt egy kis felesleges helyem, elvetettem egy cső előző évben termett csemegekukoricát. Nem volt két egyforma növény. Félméterestől a 3 méteresig. A termés mondjuk nem volt rossz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.26. 21:20:09

@Benikuty: Hibridje válogatja. Az F1-el jelölteknél igaz az állításod, a csilik között is van F1 hibrid. Én igyekeztem u.n. heirloom (öröklődő) fajták magjait venni mind paradicsomból, mind paprikából. Ezek ráadásul szabadon porzódnak, ami szintén fontos. De például uborkát csak F1-et vetek Perez vagy Mohikán fajtákat. Nem is fogok róluk magot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.26. 21:20:49

@Waka: Volt az a fekete csilid, ami a legvadabb formákat örökítette át :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.27. 07:53:37

@Andrass9:

Nem meleg részen van, hanem lent a kövön, és már vagy két-három hete biztosan elszórtam a magot. Abból indultam ki, hogy a természetbe nem vetnek, még is kel. A mag a földre hullik, és ha akar, akkor kikel. Ezek akartak.:D

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.27. 08:03:44

@Benikuty:

Vetettem már boltban vett paradicsom magját szabadba, és olyan paradicsom termett, mint a magot adó, kemény húsú, betegségre nem érzékeny, szóval nem mindig alakul rosszul.
Volt olyan is, hogy bolti magból kelt paprika két féle lett, fele tölteni való fekete, fele pedig vékony hoszú, fekete és erős. Idén mindkettő magjából vetek és majd látom mi terem.

Benikuty 2016.01.27. 12:10:09

@látjátok feleim szümtükkel: rémlik valami Mendel nevű úr neve :)

Waka 2016.01.27. 17:21:17

@Andrass9: Az tényleg súlyos eset volt. :)
@látjátok feleim szümtükkel: Némelyik fajta hihetetlen változatos tud lenni, összeporzódik még a kenguruval is. :D