Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • she_wolf: @látjátok feleim szümtükkel: Ennek utána kellett néznem. Ez valahol Németországban van, arra gond... (2017.10.24. 13:12) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (2) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfű (33) kakukkfü (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (67) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Kakasleves

2016.01.13. 07:00 Andrass9

Felfedeztem a csodahüttõben egy kakas fejét és a combját. Ezt még akkor tettem félre, amikor a nagylyánynak fõztem Újházi húslevest, amibe köztudottan öreg kakas dukál a többi húsok mellé. Nem ám fiatal tyúk, ahogy manapság fõzik - de azokat szerencsére tyúklevesnek híjják.

20.jpg

Akkoriban a kakasnak is csak a fele kellett a levesbe a többi hús mellé, mert megtelt a fazék. Mivel rég volt már húsleves, meg kiváncsi is voltam, milyen a kakas önmagában, mint leves alapanyag, ezért most megfõztem.

A hozzávalók is megegyeztek a húsleves alapanyagokkal:

  • 1 nagy kakascomb és a tarajos feje, nomeg egy herét is találtam. (összesen 1 kg)
  • 1/2 karalábé
  • 1/4 zellergumó
  • 2 öreggyökér, meg pár aprócska a kertbõl
  • 3 sárgarépa
  • 1 vereshagyma
  • kis petrezselyem
  • 1 girizd fokhagyma
  • 10 szem egészbors
  • nagy körömnyi szerecsendióvirág
  • 2 kis paprikacsuma (mert az mindenbe kell!)
  • 1 ek só

10.jpg

Elsõnek felforraltam kb egy liternyi vizet, amiben kicsit megabáltam a húst, hogy ne habozzék, amikor majd fõzöm.

11.jpg

Szépen leöblítettem a húsokat, kimostam a fazekat, majd új vízzel feltettem a gázra. Belevágtam a sárgarépa kivételével az összes zöldséget. A fûszereket, fokhagymát, paprikacsumát egy teatojásba tettem, ne kelljen a végén vadászni. Elkezdett fõni. Még mindig fõtt. Egészen 4 órán át fõtt, amikor a hús már olyan puha volt, hogy leesett a csontról. Beletettem a sárgarépát is, amit még félkeményre fõztem.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Megfőtt a leves, kidobtam a hagymát és a fûszereket belõle.

16.jpg

Egy kis házi cérnametéltet is készítettem hozzá, bár lehetett volna lúdgége is, csak az egy másik baromfi ...

17.jpg

Kitálaltam magamnak egy kis csilikrémmel. Az alsócombról a hús nagyját feleségemnek tálaltam, de azt nem fotóztam.

18.jpg

És azonnal meg is ettük. Én lerágcsáltam a csontról a maradék húst, a csontot viszont kiadtam a kutyának. A kép még a rágcsálás ELŐTT készült!

19.jpg

Mind a négyen boldogok voltunk (a macska megkapta a kakas nyakbõrét, mert az is volt).

A hús puha és szaftos, erõteljes kakas ízzel (amit egy jó kakaspörkölt óta ismerek), a lé meg majdnem megaludt, mint a kocsonya, vagyis erõs leves volt. Most megint azt eszem ebédre, de lehet, hogy zuppa pavese formában - az rég volt már.

Mégse az lett. Gondoltam, okosodom - megettem hát a kakas agyát meg taraját. Finom volt a kakashere is ...

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

 Ekkora állatnak ilyen kicsi agya legyen???

59 komment

Címkék: kakas hagyma fokhagyma bors sárgarépa karalábé gyökér petrezselyem zellergumó szerecsendióvirág paprikacsuma

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr148258686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.13. 08:53:04

Azt tartja a mondás, hogy sok jó kis helyen elfér. Gondolom ezért kicsi a kakas agya is.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.13. 13:15:07

Végül mégis ettem zuppa paveset is, és még úgy is maradt vagy fél liter. Ezt besürítettem alaplének, oszt ment a csodahüttőbe.

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.13. 18:27:15

@Andrass9:

Nálunk is megértek a kakasok a levágásra, de belőlük vörösborral párolt sült lesz. Levest kacsából főzöm, bírsalmával.:D

Waka 2016.01.13. 19:04:56

Köszönök szépen!
Magam is levesrajongó valék, kakasból sem rossz, de azt inkább pörköltnek enném. Benne minden porcikája a fejétől a lábáig, setétveres szaftban, nokedlivel. Persze, van, hogy máshogy sül el: blogkocsma.blog.hu/2013/09/19/a_kiskakas_harom_elete :D
@látjátok feleim szümtükkel: Azt a vörösborosat akár meg is oszthatnád velünk.

Benikuty 2016.01.13. 20:40:00

@Waka: teljes mértékben igazat kell adnom, a kakas jellemzően nem levesnek való hús (bár kinek a pap...), arra inkább olyan 3-4 kilós tyúk, 12 órán át főzve...
Linkelek egy klasszikus kakas receptet, ami szerintem elég macerás, de talán megéri. A kakas már megvan, szóval csak összeszedem magam :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.13. 21:45:35

@Benikuty: blogkocsma.blog.hu/2012/12/19/coq_au_vin_a_kakaska_utolso_stacioja
Nekünk is van olyan, sőt, Tomát is linkeltem benne. De köszönöm a linket a többiek nevében is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.13. 21:46:11

@Benikuty: Ne feledd a heréjét is megenni, ha van neki!!!!!! :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.13. 21:48:36

@Benikuty: Újházy Ede másként vélekedett az általa kreált húslevesnél: kifejezetten kokas kell abba, mégpedig jó öreg, és 12-24 órás főzés!

Benikuty 2016.01.14. 00:52:16

@Andrass9: azt majd Ubi kutya kapja, saját hiányában :D

turósmácsik 2016.01.14. 07:39:22

Jók ezek a kakasételek. Körbenézek a piacon én is, aprólékjából leves mehetne, vastagabbjából meg szalonnás sült, vagy kokoven-féle. Ez a hétvége programja lehet.
Sült túrós palacsintával.

Benikuty 2016.01.14. 08:47:11

@Andrass9: én csak Újházi-tyúkhúslevest ismerek, az általam kérdezett szakácsok is (nem chef), de ez nem azt jelenti, hogy helyesen...
Az viszont azért már valami, hogy a közel nyolcvan éves Mama is így vélekedik, aki világ életében baromfi neveléssel és tartásból élt, értelem szerűen a fő húsforrás is ez volt. Rákérdeztem, így indított: "na ne hülyéskedj már fiam...!"

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.14. 09:34:44

Az biztos, hogy gyerekkoromban a kakast mindig húsvétra vágták le ( mert mindennek meg van a maga ideje, mint tavasszal a pitének :D ), apróléka ment levesbe, a vastag húst meg megsütötte anyám, ha jól emlékszem egy kicsit azt is főzte a levesbe, majd utána sütőbe tette. Évesnél öregebb kakasunk sosem volt.
Én sok fűszekerrel, zöldséggel, vörös borral szeretem sütni sütőben.

Topy 2016.01.14. 09:58:34

@Andrass9: @Benikuty: >>Ma úgy tudjuk, hogy valószínûleg Nagy Endre írta meg leghitelesebben az Újházy-leves készítésének igazi titkát. A Mesterrõl plasztikus és hangulatos portréképben olvashatjuk:
"Nem sajnálta a fáradságot, költséget, elutazott Debrecenbe, hogy saját találmányú levesének anyagát beszerezze. Vén kakasok kellettek ehhez a leveshez, amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett fõniük, amíg belemálltak a levesbe és eggyé fõttek a zöldséggel, fõként a legendás jelentõségû zellerrel. Különösen vigyázott, hogy el ne kallódjanak a kakasok taréjai és egyéb megkülönböztetõ szervei, amelyeknek átazonosuló képességében babonásan hitt. Megkülönböztetõ figyelmének jele volt, ha valakit egy-egy ilyen részlettel megkínált." …. "Egy ilyen tányér leves a beteget talpra állítja, s az egészségest viruló ifjúvá teszi."<<

www.cookbook.hu/magyar_receptek/UjhazyTyukhuslevesH.htm

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.14. 11:33:50

@Topy: Köszönöm az idézetet! Olvastam erről Cserna-Szabó és Fehér Béla: Ede a levesben című könyvében jó sokat. Tán ezért is vágtam bele magam is. A régiek nagyon sok öreg állat húsát főzték elébb levesbe, majd a húst másként fejezték be. Mert annak biz jó ize van lében is :)

Topy 2016.01.14. 13:15:34

@Andrass9: én is ettem már olyat, hogy a megfőtt tyúk melléről óvatosan levették a bőrt, hogy egyben maradjon, a mellhúst ledarálták, fűszerezve "visszatapasztották" a mellcsontra, a bőrt visszaigazították rá, majd ment a sütőbe

így lett egy szép darab ropogós bőr meg egy jó adag fűszeres, már nem annyira száraz sülthús :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.14. 13:29:30

@Topy: De jól ismerjük ugyebár a ludaskását is , ami hasonlóan készül (csak nem darálják).
Szóval tudták az öregek, hogyan kell mindent jóízűen felhasználni!

Fenchurch68 2016.01.14. 14:52:40

@Topy: Galantinnak hívták, mikor én még kislány voltam :) de valóban, ennél macerásabb étel már csak a rákmeridon. Ha nem nekem kell megcsinálni, azt mondom, megéri a fáradtságot...

Waka 2016.01.14. 18:49:59

Köszönök szépen!
Fatornyos falumban, mikor lakodalom volt valamelyik háznál, minden szomszéd vitt egy tyúkot/kakast. Természetesen a legvénebbet. Nem volt mese, abból bizony leves lett elébb, majd sült. Pár éve a Vidra tanyán voltam lagziban, éjfél után a többi mellett a levesben főtt majd megsütött aprólék is ott volt az asztalon. De jó is volt elropogtatni a nyakat rajta a fejjel a huszadik stampedli után.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.14. 20:48:58

@Waka: Hát én pösti gyerök vagyok, nemigen jártam lagzikba :( Kicsi koromban Bajára küldtek nyaralni a szüleim, nagyanyámhoz. Arra emlékszem, hogy sok baromfi volt, meg disznó is. Én meg előszeretettel lopkodtam ki a moslékból a finom hajába főtt krumplit ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.14. 20:50:45

@Andrass9: Baromfivágásra emlékszem - tartottam is a tálat a vérnek. Meg már akkor is ettem a csirkeagyvelőt a levesből. Érdekes módon az nem volt olyan kemény csont, mint a kakasé. Biztosan ezért is lettem ilyen okos???? :)))

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.14. 22:20:07

@Andrass9:

A idősebb tyúk csontja kemény, a fiatal kakasé meg elég puha. Valamikor a gyereknek montták is, egye meg a velőt, hogy okos legyen.:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.15. 15:51:58

najo, de akkor miert nem ujhazi kakaslevesnek hijjak?

Waka 2016.01.15. 17:40:41

@hagyma: Végül is az állatfaj neve házityúk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.15. 17:56:36

@Waka: jo , akkor legyen a neve ujhazy hímivarú házityúk leves csigatesztaval

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.16. 13:57:23

@hagyma: Mert mostanság nem kakasból főzik, hanem tyúkból. A kakas beszerzése nehézségekbe ütközik, így azután a szakácsok átnyergeltek a tyúkra.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.16. 14:39:18

@Andrass9: foztek azt tyukbol annak idejen is
emg gondolomm kakassal is probalkoztak
en meg nem ettem kakaslevest, sot kakast is cask egyszer de mar nem emlekszem milyen volt
amugy mar a tyuk beszerzese sem egyszeru
nezegettem kivancsisagbol a recepteket, mar olyan is volt aki szerint leveskockabol is elkesziyheto:)
de legalabbis feljavithato a csirke, hogy hasonlitson a tyukhoz:)
az igazsag az, hogy nem vagyunk levesesek, pedig neha jol esne

Waka 2016.01.16. 18:12:45

@hagyma: Tényleg, a marhapörköltet tehénből vagy bikából kell főzni?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.16. 18:48:39

amugy nem tudom ez hogy van a tobbi allatnal, de egyszer mikor kandisznot vagtunk a katonasagnal, elotte egy hettel kijott az allatorvos es kiherelte, mer aszontak amugy budos lenne a husa
a kakashus nem budos?

Waka 2016.01.16. 19:18:27

@hagyma: A kakas esetében még nem tapasztaltam ilyet.
Ez viszont igencsak érdekes: "...a sertések sebészi ivartalanítását 2018. január 1-jétől be kell szüntetni." sertestenyesztes.hu/a-hereles-elleni-kuzdelem-dokumentumai/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.16. 19:22:19

@Waka: ma tan vagni sem lehet normalisan otthon
bar en nem tudom igaz-e, hogy ha vagas elott nem hereled, akkor budos less a husa
de a allatdoki ezt mondta
1-2 hettel a vagas elott kiherelte
/utana majd jonnek a kutyak, macskak?/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.16. 19:30:19

@Waka: na beleolvastam /nagyon raerek:)/
eszem megall
ez a legnagyobb gond parsza embernek meg az EU-ban kiudja ennyi hivatalnokanak, hogy a kanmalacnak fajni fog egy hetig...
vagy a kandisznonak 2 hettel a vagas elott..
de kinek juthat ilyen eszebe,, hogy kuzdelem a kanmalacok-disznok herelese ellen
ul ottho es akkor
hu vazze ez faj a disznonak stop
adjunk neki helyette gyogyszert
mi van a lovakkal, kutyakkal, macskakkal
azoknak nem faj, vagy mar azokat sem lehet?

na egy par ilyen okostojas talalkozhatna begerjedt kandisznoval

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.16. 19:30:46

majd medvedoki megmondja a tutit , ha eerejar

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.16. 22:41:05

@hagyma: Most, ha lelősz egy kutyát, mert megharapott egy gyereket, akkor téged itélnek el ÁLLATKÍNZÁSért! Mivaaaann???? Az állat megölése az állatkínzás? Akkor mi van a vágóhídon?
Ne is menjünk bele, mert bizisten veszek 10 libát és tömni fogom őket :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.16. 22:45:00

@Waka: Ha a kisbicskámmal herélem ki, az is sebészi beavatkozás? Vagy kötéllel kikötni a szilvafához a tökénél, és megkergetni? De hülyék már megint arrafele ...
Meg csak az egyenes uborka EU konform ...

©________ 2016.01.16. 23:39:24

@Andrass9:

jut eszembe, ez az itteni,tudoood!!!, mar allandora meg vab kotve, mert nekiment a masik szomszédnak.....

©________ 2016.01.16. 23:40:09

@hagyma: a kecskere is mondjak, en megse ereztem sose.....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.17. 01:14:53

@Praliné.: en meg sosem ettem kecsket
de a kandiszno ugynek utana neztem
tenyleg budos a husa ha nem herelik ki
most kerdes Te altalaban noi nemu kecsket eszel vagy bakkecsket?
tovabba ha bakkecske, akkor herelt-e?
azt nem tudom hogy hivjak, a herelt bakkecsket

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.17. 01:17:24

@Andrass9: OK
veszem a majat
evszazdos allattartasi hagyomanyokat es metodusokat akarnak iroasztal mellol megreformalni
mer ezek mar cask tapos bontott csirket eszik

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.17. 09:53:12

@hagyma: kecskebak, vagy csak bak. De majd a cukorka felvilágosít róla :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.17. 09:53:48

@Praliné.: És most jobb? Én kezdek megtanulni füldugóval aludni :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.17. 10:07:55

@Praliné.: Akkor most meg is büntethetik, mert nem szabad megkötni a kutyát ... Meg disznót se lehet majd herélni ...
A szabályt kitaláló hivatalnokot szabad lesz kiherélni? Ha nem, legfeljebb láncraverjük! Mert ő disznó ugyan, de biológiailag más állatfajhoz tartozik :)

©________ 2016.01.17. 10:52:22

@hagyma: leginkabb bakot vagunk. Az olcsobb. A godolyekre szukseg van.

Mi nem szoktuk herelni. A lenyeg, hogy vagaskor ne erjen a budos szor a hushoz.

©________ 2016.01.17. 10:53:42

@Andrass9: nem jobb...mar egesz szomszedsag ki van akadva.

©________ 2016.01.17. 10:54:16

@Andrass9: egyszeruen jogilag semmi eredmenyeset nem lehet kezdeni vele.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.17. 13:10:57

@Praliné.: fasza
a bakokra mar szukseg sincs, cask ideig oraig..
mondjuk legalabb nem herelitek

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.17. 13:39:16

Ebbe a herélésbe lehet valami, mert én tavaly vettem valahol disznóhúst és az olyan kan szagú volt, hogy az egész ház tele lett vele. Maga a hús hidegen nem volt rossz illatú, csak melegen érződött.

Szerintem ha kismalacként nem herélik ki, akkor az nem lesz olyan minőségű, mint a herélteké. Ráadásul a vakcinázás az egészségesebb, mint egy néhány napos fájdalom? No és a kan disznók szokják egymást megenni is, nem volt ritka, hogy össze-vissza rágták a többi malacot. Az vajon jobb?

Állítólag régen a honvédségnél valami port kevertek kanosodás ellen a teába? Volt valaki ennyire régen katona?

Mellesleg régen a kakast is herélték, és akkor a tyúkhoz hasonlóan zsírosabb és puhább lett a húsa, és állítólag el is kotlott az ilyen kakas.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.17. 16:41:14

@Praliné.: Csendháborításért fel kell jelenteni (rendőrt kihivni). 3. alkalommal bírság, majd egyéb szankciók. Talán a zugügyvéden olvastam róla többet.

©________ 2016.01.17. 16:51:13

@Andrass9: megahogy aztmoricka kepzeli:-(

Waka 2016.01.17. 17:15:47

@hagyma: @Andrass9: Igen, megint EU baromság. A legjobb a "kanszag gyors detektálása a vágóüzemekben". Oszt akkor mi lesz. Konstatáljuk, hogy büdös, aztán megesszük úgy? Vagy kidobjuk? Vagy eladjuk a szegényeknek, azoknak úgyis mindegy. Hajdan, Ódörögdön nem kellett állatorvos, Jani bácsi kettőt nyisszantott a szikével (azt valahonnan szerzett), kikapta a két kicsi golyót a malacból, megszórta sebhintőporral, és kész.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.17. 17:38:40

@Waka: malacnal megy
a kandiszno mas, mi nyolcan fogtuk le ilyen deszkakkkal mig a doki beadta neki a nyugtatot, meg utana is mig kiherelte
malacnal szerintem ha rogton megcsinaljak az allat nem is erez semmit
najo mejdnem semmit
de hogy nem donti romokba az eletet es nem kell neki pszicholgus az hetszentseg

Waka 2016.01.17. 20:00:22

@hagyma: Persze, ha egyszer tenyészállatnak tartották, annak megvan a természetes következménye, de azzal nyilván számolnak is. Jártam én hajdan Környén ahol szinte csak kényszervágás folyt a vágóhídon. Ott minden műszakban volt egy ember, akinek volt vadászfegyver vizsgája, ha megvadultak a kandisznók, akkor Brenekkével tettek rendet.