Valahogy ez a klasszikus kimaradt az eddigi receptek közül. Amúgy is jön a szilveszter, amikor a szokásosnál több alkohol fogy - emelve az átlagos másnaposság statisztikai értékét.
Ha már megelõzni nem is lehet vele, de enyhíteni igencsak hatásos egy nagy tányér korhelyleves. Savanyú, sós, füstös: igazi gyógyír a szenvedõ alanynak.
A kispiac legközelebb már csak január közepén nyit ki, ezért muszáj volt vennem egy szép füstölt csülköt, ami azóta árasztja illatát a kamrában.
Itt az alkalom a csülök teszteléséhez. Lekanyarintottam egy 25 dekás darabot belõle, és megfõztem a teraszon babér, feketebors, borókabogyó és szárított petrezselyemgyökér társaságában. Reggel azután lezsíroztam.
Ahogy beáll a hideg, kell valami rendes savanyúkáposztás étel ezért vettem jóízû savanyúkáposztát meg virslit is (juhbeleset). és begyûjtöttem egy nagyobb leves hozzávalóit:
- 50 dkg savanyúkáposzta
- 25 dkg füstölt csülök elõre megfõzve
- 2 pár jobb virsli
- 2 fej hagyma
- 5 dkg kolozsvári szalonna vagy bacon
- 15 cm szárazkolbász
- 3 girizd fokhagyma
- 1 púpos ek liszt
- 1 csapott ek pirospaprika
- 1 mokkáskanál õrölt kömény
Felkockáztam a szalonnát, és a zsírosabb részét kisütöttem a bõre társaságában. Beledobtam a szétvagdosott kolbászt, és a szalonna húsosabb részét is. A hagymákat apróra vágtam, és a szalonnazsírban megpároltam. A végén hozzáadtam a fûszereket és a fokhagymát is, amit csak rövid ideig pirítottam.
Rászórtam a lisztet, azt is lepirítottam (kvázi stauboltam a hagymát).
Ezt felöntöttem egy liternyi vízzel. Fevágtam a megfőzött csülköt, leválasztva róla a bõrét, amit a vízzel felöntött alapba kevertem. Ellentétben mások ajánlásával, én a csülköt külön főzöm, mert így nem fő a káposzta ronggyá. A húst eltettem a végsõ forraláshoz, nem akartam tovább fõzni.
A káposztát nem kellett kiöblíteni - pont tökéletesen savanyú és sós volt. Ez mindig változik, attól függõen, honnan szerzi be a bolt. Kicsit összevágtam, hogy ne legyen olyan hosszú szálas, az kényelmetlen a levesben. Beleöntöttem a paprikás lébe, és rászûrtem a csülök fõzõlevét. A fûszereket és a kifõtt gyökeret a komposztba tettem (a kutya kiválogatja az ételból a borsszemeket!) ...
Fél órát fõztem, majd hozzáadtam a csülök húsát is. Belekarikáztam a virslit és összerottyantottam. A virslinek nem kell főzés.
Tejfelt is készítettem az asztalra, mert nem kevertem bele, hátha valaki anélkül kéri. Kitálaltam magamnak és azonnal elkezdtem enni. Még fényképezni is elfelejtettem :)
A nagy fazék leves két nap alatt elfogyott, megalapozva a karácsonyi töltött káposztának a helyét ...