Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Szejtán paprikás gombával

2015.09.15. 07:00 Waka

Múltkoriban az egyik poszt kapcsán valaki megemlítette a szejtánt. Bólogattam okosan, aztán gyorsan rágugliztam, mivel gőzöm sem volt, mi lehet az. Volt egy szócikk a Wikipédián, meg találtam egy videót is.
- Nem is rossz - gondoltam-, kipróbálom.
Bár volt itthon sikér - amit a kenyérsütéshez szoktam használni -, úgy voltam vele, veszek egy egész csomaggal, had lássam, mennyi jön ki belőle. A vásárcsarnokban 580 forintot kértek egy 25 dekás zacskóért. Nem emlékeztem ugyan pontosan, hogy mennyiért vettem legutóbb, de sokalltam az árát. Az itthoni CBA-ban is van egy biobolt, hazafelé benéztem, ott 360 volt egy ugyanolyan adag, még a gyártó is egyezett, vettem is legott egyet. Egy darabig kacérkodtam a gondolattal, hogy fél kilósat veszem, de aztán úgy döntöttem, próbának elég lesz ennyi is. Vettem még pár dolgot, amire szükség volt, aztán nekiveselkedtem, és főztem egy paprikást szejtánból.

19.jpg


Hozzávalók a szejtánhoz:
- 25 dkg búzasikér
- 1 púpozott teáskanál só
- 1 teáskanál fokhagyma granulátum
- 1 kávéskanál őrölt fekete bors
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 2,5-3 dl langyos víz
 
A paprikáshoz:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 kisebb paradicsom hámozva
- 3 kisebb piros lecsópaprika
- 4 gerezd fokhagyma
- őrölt pirospaprika
- 30-35 dkg barna csiperke vagy egyéb gomba
- édes és csípős paprikakrém ízlés szerint
- só, bors, étolaj
- 1 pohár 20%-os tejföl
- 1 púpozott evőkanál liszt
- kis csokor petrezselyem zöld

Pénteken nekiláttam az előkészületeknek, hogy másnapra minél kevesebb tennivaló maradjon.
A sikért összekevertem a száraz hozzávalókkal, majd apránként hozzáadtam a vizet. Egyből csomókba állt és szálakban ragadt a kezemre, mint a Pálma ragasztó, mikor szegélyt ragaszt az ember. Gyorsan öntöttem hozzá még egy kis vizet, ledörzsöltem a tál oldalára tapadt sikért és teljes gőzzel elkezdtem gyúrni. Pár perc alatt prímán összeállt, egy fotó kedvéért kiraktam a vágódeszkára. Mire észbe kaptam, úgy odaszippantotta magát a fához, hogy alig tudtam lefeszegetni.

1.jpg2.jpg
A tésztafőző lábasomban vizet forraltam, és alaposan megsóztam. A szejtánt a lobogó vízben tíz percig főztem, közben néha fordítottam egyet rajta. Pár perc után kezdett egy zs-kategóriás horror-sci-fi űrlénytojására emlékeztetni, amit a drogtúladagolásban elhunyt jelmeztervező helyett a rendező szintén drogfüggő unokaöccse dobott össze a helyi múzeum vudu szakgyűjteményének leselejtezett darabjaiból és az előző esti erősen pszichedelikus party maradékából.

3.jpg
A további főzés nem sokat segített a látványon, de a gombóc határozottan nagyobb lett.

4.jpg
Az előírt idő elteltével kiemeltem a szörnyet a vízből és rövid hűlés után felszeleteltem a fűrészes élű Ginsu 2000 márkájú késemmel. A santoku formájú az egyetlen darab a készletből, amely nem pihen valamelyik doboz mélyén (konkrétan rámenne az egész napom, ha meg akarnám keresni a többit). Jó szolgálatot tesz, mikor lédús óriás paradicsomot akarok vékonyra szelni, és a lecsófőzésnél is jól szokott jönni.

6.jpg
A szejtánt aztán visszatettem főni. Talán két részletben kellett volna végrehajtani ezt a műveletet, mivel a szeletek tovább dagadtak, és veszekedett módon próbálták kitúrni egymást a lábasból.

7.jpg
Újabb tíz perc elteltével kiszedtem őket, és rövid hűlést követően felcsíkoztam a "húst". Pár csepp olajjal összeforgattam, hogy össze ne tapadjon, és eltettem a hűtőbe másnapra. Megmértem, kb. 1,4 kg lett, áldottam is az eszemet, hogy nem fél kiló sikért használtam.

8.jpg9.jpg
Mindezeket megelőzően, még kora délután a piacon jártam, és belebotlottam egy csomó gyönyörű barna csiperkébe. 580-ért adták, vettem nyolc fejet, gondoltam, feldobom vele kicsit a paprikást. Megmostam és a tönkkel együtt felszeltem a gombákat majd mentek azok is a hidegre.

10.jpg11.jpg
A paradicsomokat forró vízbe mártva meghámoztam és felaprítottam, a lecsópaprikát vékonyra csíkoztam és az egészet a gomba után küldtem.

12.jpg
Szombaton reggel egy gyors kávé után nekiláttam. Kevés olajon aranysárgára pirítottam a hagymát, hozzáadtam a lecsópaprikát, és azt is megfonnyasztottam.

13.jpg
Félrehúztam a lángról, megszórtam a pirospaprikával, gyorsan elkevertem és rádobtam a paradicsomot. Felöntöttem egy deci vízzel, beletettem az édes paprikakrémet.

14.jpg
Pár percig főztem, majd beletettem a szejtánt. Azon nyomban fel is szippantotta a szaft összes levét, pótolni is kellet a vizet. Sóztam, borsoztam, fokhagymáztam, aztán lefedve kis lángon rotyogtatni kezdtem.

15.jpg
Alig negyedóra múltán megkóstoltam, és konstatáltam, hogy meg is főtt a szejtán. Beleborítottam a gombát és újabb tíz percig főztem.

16.jpg17.jpg
A tejfölt kikevertem a liszttel és egy kevés vízzel és behabartam a paprikást. Kiforraltam, megszórtam a finomra vágott petrezselyemmel, és késznek nyilvánítottam.

18.jpg
Sokat hezitáltam, mi legyen a köret. Paprikáshoz nokedli illene, de a csaknem liszthez lisztet adni nekem valahogy nem feküdt. Rizst sem akartam enni, a múlt héten volt már két napig. A végén csak tészta lett, egy csomag spagettit főztem ki hozzá.

20.jpg
Nem volt rossz, kicsit roppanós, harapható állagú lett, nagyjából, mint a texturált szójakocka, de attól jobb volt.
Az biztos, hogy vízből és sóból nem lehet eleget tenni bele, ennek eredményeképpen az ízeket remekül magába szívta. Egyéb íze nem lévén elég markáns fűszerezést igényel. Nem ez volt az utolsó teszt, valamilyen szelet jellegű ételt is fogok hamarosan készíteni szejtánból.

61 komment

Címkék: vöröshagyma paradicsom fokhagyma tejföl szejtán feketebors lecsópaprika barna csiperke búzasikér

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr847787822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.09.15. 07:45:19

Ez érdekes.
Szerintem kissé több zsiradékkal ( nem olajjal ) más ízt és formát adna. Sajnos nem tudom kipróbálni, mert gondolom glutén is van benne. Tényeg, van?

©________ 2015.09.15. 08:06:23

Ez komoly???
25deka SIKERbol van ez az ize??

Neharagudj, de ilyennel sose kinaljmeg:-):-):-):-):-)

Topy 2015.09.15. 08:41:29

hmmm... tészta tésztával :)
mint szendvicsnek egy szelet töltött dagadó két szelet kenyér közt
na, majd meghallgatjuk Kató nénit, mint szakértőt! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.15. 09:09:41

@látjátok feleim szümtükkel: "Mi a sikér? Gabonafélékben előforduló fehérjék: gliadin és glutenin keveréke. A sikér másik elnevezése a glutén."

Fenchurch68 2015.09.15. 09:15:31

@látjátok feleim szümtükkel: A szejtán, ha jól sikerül, színtiszta glutén :) búzafehérje.

@Topy: A grízes tésztát bezzeg szereted, mi? :D
Szejtán-ügyben nem vagyok nagyon nagy szakértő, nem csináltam túl gyakran, de nem rossz húspótló, csak az enyémek jobban szerették a szójás dolgokat, főleg a tofut, azt nagyobb biztonsággal be lehet lőni fűszerezésileg.
Ha szejtánt főztem, azt főleg brassói-szerűen sütöttem főzés után, vagy szeletben kirántottam. Iszonyat mennyiségű fűszert felvesz. Én nem vettem boltit, simán kimostam a finomlisztet - liszt, só, hozzá annyi víz, amennyitől nyálkás, gusztustalan trutymó lesz, fél órát állni hagyni, utána tésztaszűrőben felváltva hideg-meleg vízzel addig mosni, míg csak fehéres levet enged (magyarul kimosom a keményítőt, marad a fehérje, vagyis a glutén). Egy kiló lisztből kb. 25 deka szejtán lesz. Ha mondjuk egy jógatáborban hatvan emberre kell készíteni, nem elhanyagolható az árkülönbség :) otthoni körülmények között nyilván nem érdemes tíz percig mosogatni a lisztet.
Most egészen megkívántam, kár, hogy valószínűleg ez a világon a legkevésbé paleo alapanyag :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.15. 09:24:13

@Csupacsí (kulminal): Szerintem majdnem minden ételt meg kell próbálni, hiszen rengeteg ember eszi azt - annyira rossz nem lehet :) Én legalábbis ezt a vonalat követem.

látjátok feleim szümtükkel 2015.09.15. 13:36:34

Ha jól értem, akkor a szejtán a búzaliszt, tiszta fehére alakban.

Ha belegondolunk, akkor a tészták főzésekor sok keményítő kioldódik, és ami marad, az már egy fehérejével dúsított tészta.

Azon a képen, hol szeletelve fő a massza, egészen olyan, mint a kenyérgombóc/gőzgombóc, csak ennek kissé barnább a kinézete.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.15. 14:50:05

@Fenchurch68: huaspotlo nincs
hus van
meg zoccseg
meg gyumolcs
meg zab stb...
halistennek en ehetek hust
tehat ez az ize szobe sem johet
/nem leneznve az etket!/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.15. 15:31:44

@látjátok feleim szümtükkel: A szejtán az maga a glutén/sikér ami a lisztben van. Ha a lisztből kimosod a keményítőt, akkor kapod a tiszta glutént/szejtánt. Csak egy kicsit macerás úgy előállítni. A kifőzéskor csak egy kis része oldódik ki a keményítőnek. A glutén jellegzetessége, hogy NEM OLDÓDIK A VÍZBEN, viszont magához kapcsolja a vízmolekulákat, és ilyen kvázi gumiszerű anyagot csinál. Ez pedig remekül egyben tartja a légbuborékokat, amivel szép kenyeret készíthetünk.

A fickó 2015.09.15. 15:48:09

Nekem, az már a guminő kategória, ha egy húsevő (húst ehető) szándékosan eszik húspótlót. :DD

A fickó 2015.09.15. 15:58:11

@Andrass9: Ezt úgy is mondhatnánk, hogy ez az a levakarhatatlan ragacs, ami pl. egy tésztás tál mosogatása után a szivacsra ragad - mindenki örömére.:)
Ejh! Mennyi jó szejtánt hajítottam így ki szivacsostól. :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.09.15. 17:16:30

Köszönök szépen!
Látom, mindenkinek bejön a dolog. :)
@Csupacsí (overdose): Ígérem, nem foglak.
@A fickó: Összegyűjthetted volna nekem...

Fenchurch68 2015.09.15. 19:13:03

5-6 éven át a létminőségem (nem az életem) múlt azon, hogy ne egyek húst. Sokat tanultam azokban az években arról, hogy mit mivel lehet pótolni - nem az íze miatt, hanem hogy meglegyen a fehérjebevitel stb.
A nagymamám 1942-ből származó háztartástan tankönyve tele van receptekkel, amiket tíz évvel azelőtt egy tisztességes háziasszony nem tett volna le az ura meg a gyerekei elé. Aztán mikor hozzáférhető hús csak a három utcával lejjebb megdöglött ló volt, átértékelték.
Lehet még a mi életünkben is olyan helyzet, mikor szivacsostul főzzük meg, hogy az a kis szejtán kárba ne vesszen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.15. 20:31:24

@A fickó: Kellően precíz a meghatározásod :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.15. 20:32:22

@Waka: Abszolut siker!
Lehet, hogy egy kisebb adagot megpróbálok én is, mondjuk mákkal :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.09.15. 21:39:51

@Fenchurch68: Ne érjük meg!
@Andrass9: Komolyan mondom, nem olyan rossz falat.

Benikuty 2015.09.16. 08:02:48

@A fickó: inkább megetetted volna a disznókkal...

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2015.09.16. 11:17:47

Jó ezt tudni hogy mik vannak ,hasznát vehetjük ha majd áttérítenek bennünket mondjuk vegetáriánussá vagy neadjisten muzulmánná !

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.16. 11:26:57

@Az amatőr hagyományörző: erre mondtam, hogy aktualis recept
fel kell keszulnotok az iszlam konyhara
a szirek ezt fogjak osztani a nagykoruton
Robert bacsi job volt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.16. 11:37:22

@Waka: ne vedd fel de gasztroblogon szeretunk etelekrol olvasni:)
jo, ez is az, cask nem jomagyar munkasembernek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.16. 11:41:59

amerikainak sem
akkor inkabb vegaburger:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.16. 11:57:42

@Topy: sertesporkoltot kell
az riasztja oket
/tenyleg ezer eve ne ettem serteposkoltet, de most karaj van itthon sertesbol..., csontos/
de ma van az egyetlen offom a heten, fozes szoba sem johet
ma hideg kaja less, szonka szalami sajtok gyumolcsok joghurt, ilyesmi

vörösbor(de)minőségi 2015.09.16. 12:08:39

@A fickó: szigorúan hideg vízben szabad a szivaccsal ilyen esetben működni.
a melegvizes megoldástól kérjük tartózkodniÍ:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.16. 12:35:24

@vörösbor(de)minőségi: Pedig az olyan szépen belefő a szivacsba meleg vízben :(

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2015.09.16. 12:40:02

@Topy: A birkahús már így is aranyárban van , mert mindet elviszik exportra , a birka majd csak a muzulmánoknak jár , nekünk hitetlen gyauroknak csak szejtán esetleg birkafaggyúval ízesítve !

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.16. 13:14:01

@Az amatőr hagyományörző: sorra nyilnak majd a szejtan kifozdek
Mari neni szejtanosa
belepes cask burkaban
bekescsabai szejtanfozoverseny
szejtantoros
Mc szejtan

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2015.09.16. 13:28:59

@hagyma: Megjelenik a szejtán bográcsban főzve , a slambuc mintájára !

turósmácsik 2015.09.16. 13:54:35

Gratula!
Jó étel lett ez, húsmentes diétába beleáll.
Jól érzékelted: a fűszerezés nagyon meghatározó benne, és jól bír bármit. Szerencséd is volt vele, nekem eleinte szottyos lett, az állaga nem tudott elfogadható lenni. Ha másodszorra is bevállalod, légy észnél, semmi lazáskodás, kövesd magad (a recepttel), és akkor nem fog a kukában landolni.

A tofu is jó, de drágább sokkal, és a fiúknak kevésbé is ajánlják a szója magas ösztrogéntartalma miatt. (De lehet, hogy ez marhaság.)

Én rántottam kijevi formában, fűszeres vajjal töltve, na az az igazi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.16. 13:58:54

@Az amatőr hagyományörző:
hamis oldalas szejtanbol
szejtantudo
szejtanretes
szejtanfasirt

Topy 2015.09.16. 14:29:48

@hagyma: hamis szejtán sertéskarajból

©________ 2015.09.16. 14:34:00

@Az amatőr hagyományörző: aki birkát akar enni, vegye meg lábon.
én is így teszek a kecskével.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.16. 14:52:06

@Csupacsí: en mindig kezenallva veszem
kecsket meg sosem ettem, tartok tole nem is fogok, keves benne a szejtan

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2015.09.16. 15:24:13

@hagyma: És Hofi után szabadon : ...szólj a nővérkének hogy : tán szej , vagy ejsze nosza befostam !

trux77 2015.09.16. 15:25:58

@Csupacsí: Kérdem tisztelettel, a kecskehúst mi módon lehet elkészíteni? Kaptam apukámtól egy fél kecskét, de még a gondolatától is rosszul vagyok, hogy nekem azzal kezdenem kell valamit. Fel van darabolva, és hermetikusan le van vagy 20 zacskóba zárva-fagyasztva, mert nekem valahogy még a szaga sem tetszik. De kidobni sajnálnám.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.16. 15:37:06

@trux77: igazi hazi kecskevadaszunk van, az majd elmondja
en nem tudom
kecske-szamar-lo, nekem nem kell
birka johet, de cask porkoltnek
az a palcikas barany az nem kell
a csirke-marha-diszno - szunet - hal - vonalon kivul meg a vadak /oz szarvas, vaddiszno/malac/ jatszik
de tenyleg sosem ettem kecsket, lehet akar jo is, de nem bizom benne:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.16. 16:47:22

@trux77: amugy ha valami hermetikusan fagyasztva le van zarva, annak nemlehet szaga

trux77 2015.09.16. 16:53:33

@hagyma: miközben csomagoltam fagyasztásra, én biza kecskeszagot éreztem :DD
Azért bugyoláltam be több rétegben, nehogy más fagyasztott cucc átvegye a szagot. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.16. 17:03:26

@trux77: ja, ugy ertettem, mar fagyasztva kaptad
mint mondtam en meg sosem voltam kecske kozeleben sem eloben sem feldolgozva sem etelkent
de erdekes, van elkepzelesem a kecskeszagrol, ugyhogy ertelek

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2015.09.16. 17:32:45

@trux77: A nagynéném elbeszélése szerint a kecskegida husa vetekszik a bárányéval , ő piaci kofa volt és sokszor vett egy fél kecskegidát , állitólag nagyon finom sültet lehet belőle készíteni , amit nem kétlek ! Szerintem ha vén kecske volt akkor bánj vele úgy mint a vadakkal ,úgy mint a vadkecskével vagy a muflonnal , leinazni ,lehártyázni ecete vizzel leforrázni majd pácolni illatos fűszerekkel , sütőben körbesütni locsolgatva a páclével , majd zöldségekkel és bárányhoz való fűszerekkel puhára párolni , vadas mártással tálalni , nagyot nem tévedhetsz !

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.16. 18:33:46

@trux77: Ha van benne darált vagy darálható rész, akkor itt van Babette (hogy most éppen mi a neve, nem tudom) receptje:
blogkocsma.blog.hu/2014/03/03/a_legjobb_ami_tortenhet_egy_kecskevel_a_kecskeburger

Ha pedig ő maga előkerül (most látom, hogy csupacsi a neve épp), akkor tőle kaphatsz rengeteg kecske receptet.
@Csupacsí:

©________ 2015.09.16. 19:13:08

@trux77: barmit, amit marhabol

Annyi kulonbseggel, h a kecske altalaban nem zsiros, nem marvanyozott, uh en nem sutnem.

Porkolt, paprikas
Fasirt
Leves

En tegnap a legutolso adagot megfoztem kuktaban, so egesz bor hagyma baber (a babert nagyon szereti), majd a levet beforraltam, es hagymas tort krumplit adtam hozza.

Egyszer gidat is vagtunk, azt rang-tani is lehetett. Ugyz volt a legfinomabb

©________ 2015.09.16. 19:14:36

@trux77: hat a kecskenek ni cs szaga. Meg annyira se mint egy mosdagott kutyanak.
Fejes kozben imadtam a hatukba furni az orromat:-)

trux77 2015.09.16. 19:47:05

@Csupacsí: Köszi a tippeket, még gyűjtöm az erőt az elkészítéshez :)
Az meg, hogy nincs szaga...háttttizéééé :)))))

©________ 2015.09.16. 19:56:04

@Andrass9: sajnalatos modon a kinezett hazikot megvette a bilikek szomszed. Legsajnalatosabb, h max lebontja, nem csinal vele semmit, csak birtokolni akarja, mert valamek nagyapjae volt

©________ 2015.09.16. 19:57:25

@trux77: lehet,h bakszagot erzel, ez esetben rosszul bontottak es hozzaert a szor a hushoz.:-(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.16. 19:57:28

@trux77: mondta, hogy alig kisebb szaga van, mint egy vizes kutyanak, ha jol ertettem:)
nekem olyan szikar az egesz allat es gyurcsanyra emlekeztet

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2015.09.16. 20:39:36

@trux77: Máskülönben a Kövi Pál féle Erdélyi lakoma című szakácskönyvben vannak örmény kecske receptek , úgymint -Jamez,töltött gödölye , vagy Buzsenyica , füstölt kecskeoldalas és sonka , avagy töltött kecskegömböc stb. !

A fickó 2015.09.16. 21:30:36

@Csupacsí: Erről nekem szintén Hofi ugrik be. ....lehet-e a kecskével. :DDD

www.youtube.com/watch?v=A-kIYZQ4ZCk

©________ 2015.09.17. 07:06:17

@hagyma: nem vizes, hanem rendszeresen furdetett!
A vizeskutyaszag azert neha durva:-)

©________ 2015.09.17. 07:07:17

@Az amatőr hagyományörző: fustolve megnem probaltuk, de a kolbasznagyon jo, csak a zsir aranyra kell figyelni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.09.17. 16:35:24

Köszönök szépen!
Tegnap sajna nem jutottam Internet közelbe, de látom, prímán elvagytok.
Többeknek: toll a fületekbe. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.17. 18:09:00

@Waka: Miért nem szejtánt kívánsz a fülükbe???

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.09.17. 20:58:21

@Andrass9: Az sem rossz, batár nagy szejtánt, oszt' a csacsi nyalja ki. :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.09.28. 22:18:42

@trux77: Nekünk a majorannás és fokhagymás fűszerezés jött be, mikor anyuék tartottak egy időben, akkor jópárszor ettünk kecskét.
És ahogy Babette mondja, elvileg nem lehet szaga.
süti beállítások módosítása