Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Paradicsomleves és lecsó gazdagon

2015.07.27. 07:00 Andrass9

Kicsit fura párosítás, de éppen sok volt a paradicsom idehaza - meg kellett fõzni mind. Így lett paradicsomleves

29.jpg

és egy tökéletes lecsó

31.jpg

az ebéd.

Nagyon szép volt a lecsópaprika - az összes szín szerepelt benne. A paradicsom pedig igazán érett volt (miután egy kosárban érleltem 3 napig).

A lecsót kezdtem előbb, annak kicsit több idõ kell.

  • 1 kg lecsópaprika
  • 60 dkg paradicsom
  • 2 vereshagyma
  • 15 dkg füstölt fõtt császár
  • 5 dkg kolozsvári szalonna
  • 1/2 szál csabai kolbász

10.jpg

A császárt meg a szalonnát kisütöttem zsírjára.

11.jpg

A zsírból kiloptam a kisült császárhús zsíros részeit, és megreggeliztem ...

12.jpg

Felaprítottam a kolbászt is és kicsit pirítottam a zsíron, amig a színét kiadta, majd bekekevertem a félkarikákra vágott hagymát. Cserna-Szabó és Bacher szerint a lecsónak szottya van, nem szaftja, amit a hagyma nagyobb darabokban való felhasználása biztosít. Ám legyen - én ezelõtt is öregre vágtam a lecsóba a hagymát. Mivel én elõször a paradicsomot fõzöm puhára, és csak azután adom hozzá a paprikát, belekockáztam a paradicsomot és meg is cukroztam/sóztam kicsit.

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

Amíg ez a hagymás paradicsomos kolbászfõzelék rotyogott, nekiláttam a paradicsomlevesnek is.

  • 1,5 kg paradicsom
  • 1 vereshagyma
  • 2 szál zellerlevél
  • 2 szál petrezselyemzöld
  • 1 ág oregano
  • 1 ág bazsalikom
  • 1 ek oliva olaj
  • két marék betütészta

17.jpg

A paradicsomot lehámoztam (gázláng felett, mert lusta voltam vizet forralni), felkockáztam és a kicsit megdinsztelt hagymára tettem fõni. Beletettem a zellerlevelet is, mert a paradicsom és én is nagyon szeretjük a zellert. Amíg az rotyogott, felkarikáztam paprikákat és a megfelelõnek itélt lecsóalapba tettem.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A lecsónak nem kellett túl sok idõ, mert szeretem, ha a paprika még roppanós.

23.jpg

Hátra volt még a levesbe a betét. Felaprítottam a zöldeket a petrezselyem szárával egyetemben. Beleszórtam a levesbe a betütésztát - annak kellett 5 perc fõzés. Ezután szórtam a fazékba a zöldeket és megrottyantottam.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Már csak meg kellett enni. A levest:

28.jpg

és a lecsót kovászos uborkával, mert mi úgy szeretjük:

30.jpg

A paradicsom megfõzve egészséges igazán :)

45 komment

Címkék: hagyma paradicsom zöldpaprika császárhús kolozsvári zellerlevél csabai kolbász betütészta petrezselyem levél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr927633474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.27. 08:25:01

A lecsó annyiban eltérő, hogy szalonna, kolbász nagyon ritkán kerül bele, általában mezítlábas a mi lecsónk, de nagyon finom.

Gyerekkoromban olyan lecsókat ettem, amibe a hagyma hosszában volt vágva és nem főt szét, de az íze attól nagyon jó volt. Egy nagynénim főzte úgy a lecsót, hogy a parika roppanós maradt, és nekem ez volt a legjobb lecsó akkor.

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.27. 10:32:01

Kocsmáros!

Van itten egy nagy piaci légy, ennyi étel közt csak úgy ontja a bacikat, le kéne rovarírtózni!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.27. 10:36:48

Köszönök szépen!
Paradicsomlevest én bizony még nem főztem, bár szeretem. Talán idén az is meglesz, ha az aszály el nem viszi a termést. Lecsó jöhet minden mennyiségben, bár én ezt a paradicsom mennyiséget sokallom ennyi paprikához, és sajnos a sertésalkatrészektől el kell tekintenem.
Lassan megfől a poszt. aztán elmegyek vizet hordani.

Fenchurch68 2015.07.27. 11:32:35

Szeretem a paradicsomlevest, de az ember averziója miatt már évek óta nem ettem. Lehet, hogy kész tények elé fogom állítani.
Ma nem főzök, még van a nagy vihart kavart malacból is két szelet, tegnap este meg kolbászt sütöttem, de a négyből ketten kettőt alig bírtunk megenni. Túl kondi volt hozzá a saláta.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.27. 13:06:31

hat, ahany haz annyi lecso
/mondjuk ez a paprika meg nyersen sem tunik roppanosnak:)/
node
paradicsomleves lecsoval es kovaszosuborkaval/?/, ez a La Tomatinan is elmenne vecsernyenek

turósmácsik 2015.07.27. 20:31:32

Ma lecsó volt itt is: gombával, kápiával, benne minden formás csíkokra vágva, némi szurokfűvel, oregánóval, sok fokhagymával, frissen őrölt vegyesborssal, cseppnyi pirospaprikával, rövid lével, sűrűn. Jó lett. Nem hiányzik belőle a szalonna, kolbász, vagy virsli. Azokkal is szeretjük, de ez most állatmentes. Lecsófőzelék:) Erősen fogy, pedig holnapra is kéne maradnia.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.07.27. 20:49:46

@turósmácsik: nálunk is :D /csak füstöltszalonna, hagyma,paprika,paradicsom,só,bors,cukor. A cukrozás itt ragadt rám, de el nem rontja/
Ezen az állatmentes kifejezésen jót röhögtem :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.27. 20:53:21

@Waka: pedig altalaban a felresz hagyma 1 resz paradicsom 2 resz paprika a megszokott az alaplecsonal
en pl kozel egyszerre teszem bele a paprikakatt /kaliforniait es zold hegyest az erett paradicsmmal es mire kesz, a paprika meg ress marad/
@turósmácsik: nekem hianyozna a szalonna meg a jofele kolbasz:) /virsli semi szin alatt/
pirospaprikat en is nagyon picit teszek bele
fokhagymat egyaltalan nem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.27. 20:56:13

@AnicasubRosa: a fustoltkolbasz adja meg a bukejat, ha Mary lecsot fozet velem vesz egy kilo kolbaszt is
/OK nem teszem bele mindet/
cukrot semmihez nem hasznalunk, najo uborkasalata levebe kiskanal megy, eves cukorfogyasztasunk 30 deka/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.27. 20:57:28

de ezt a kovaszos uborkat meg mindig nem tudom ertelmezni:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.27. 21:03:44

@turósmácsik: A lecsó egyetemes étel, mindent elbír. :)
@hagyma: Soha nem méricskéltem, de úgy gondolom, nálam nagyjából 0,5:1:3-4 a hagyma:paradicsom:paprika arány. A hagymára először a paradicsom kerül, utána a paprika. A paradicsomot mindig hámozom, sőt, ha télire teszem el, gyakran használom a frissen készült paradicsomlét hozzá. Volt már úgy is, hogy mikróban "megfőztem" a paradicsomot, szitán áttörtem, és úgy tettem bele.
Ahány ház annyi lecsó.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.27. 21:10:58

@Waka: ezt mondtam en is ahany haz annyi lecso
en sem mericskelem, de kb igy van
ket fej hagyma fel kilo pari 1 kilo paprika
sosem hamozom a parit, semmihez
\/ mint tudott meg a krumplit sem, nemhogy a parit:)/

paradicsomle az tokeletes paradicsomlevesnek
az eltett lecso mas kavehaz

A fickó 2015.07.28. 00:39:04

Lecsóban én elégé purista vagyok, a lecsó nálam mindössze 4 összetevőből áll, paradicsom, paprika, hagyma és a zsiradékot minden esetben a jóféle füstölt szalonna zsírja jelenti. Semmi egyéb fűszer, paprika,bors stb. Jól megválasztott minőségi hozzávalók esetén nem lesz savas, a cukorfelesleges bele. A paradicsom többféle fajta, mindig hámozva,esetenként magozva (kellemetlen a szúró pöndörödő héja az ételben. A paprika többféle, a vastag héjú kápia szenesre sütve (mint az ajvárhoz) hámozva tisztítva kerül bele. Egyébként a hagyma és a paprika mindig maradjon ress. Csili pedig mindenképp kell bele.
Ha van jó kolbász esetleg virlsi (ez nehezebb ügy) egyáltalán nem vétek beletenni.

A kedvenc tábortűzi nyers lecsóm a következő:
Felfogható afféle magyarosch bruschetta-nak is. Finom fehérkenyér szeletek, rá nagyon vékonyra szeletelt érett jó ízű hámozott paradicsom. Ennek a tetejére lehelet finomra szelt hagyma, a tetejére vékony szelet paprika, kevés chili. A egészet finoman megsózzuk, majd parázs felett sülő füstölt szalonna zsírjával (néha hozzá is nyomkodva) alaposan megcsepegtetjük. Mire elkészül, a szalonna is megsül és a kenyér is átlangyosodik és finom lecsós íze lesz. A sült szalonnával és nagy mennyiségű sörrel vagy borral (rozé) toljuk. :)

PiperPerabo 2015.07.28. 07:12:07

@A fickó: Jól hangzik. Bár, hogy a szenesre sült paprika és a hagyma, -amin végülis megfő minden- hogyan marad ress, számpmra rejtély. A nemzeti bruschetta viszont tetszik!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.28. 07:21:01

@A fickó: paradicsomot nem pucolunk es magozunk
a hagyma nem tud ress maradni, de valoban nem kell aprora vagni, felkarika tokeletes
a roze nem bor
csili?
hegyes zoldpaprika...
egyszer csinaltam veletlenul bogyiszloibol a lecsot
ress maradt
de en ettem meg az egeszet

turósmácsik 2015.07.28. 07:33:36

@Waka: Szerencsére! Bár a családfő szerint csak az anyjától tanult stílus nevezhető lecsónak, minden más az valami más, de szívesen megeszi a nemlecsót is. Az a halálom, ha valaki azt mondja, hogy kizárólag az ő lecsója, pöröltje, húslevese, töltött káposztája az autentikus és a jó.
Gasztrogancia.

Fenchurch68 2015.07.28. 07:55:42

@A fickó: Ez a nyers lecsó jól hangzik! Amióta nem kenyerezünk, kétszer volt szalonnasütés, egyszer simán rengeteg lila- és újhagymára csöpögtettem, egyszer meg deluxe verzióban fél paprikákba kent túróra, az sem volt utolsó.

Lecsót ettem már finomat simán, virslivel, kolbásszal, tojással, rizzsel, nokedlivel is. Egyfélét voltam képtelen megenni, exanyós színes vízben úszó ázott fél paprikáit és paradicsomait. Pedig olyan jól főz, de a lecsója meg a paprikás krumplija számomra ehetetlen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.28. 08:04:43

@turósmácsik: ezzel en is igy vagyok, de szerenyen jelzem, az en lecsom az autentikus es a vilag legjobb lecsoja
porkoltben is dobogos vagyok
hat a tobbiben nem is probalkozom
husleves sokfele van, en egyiket sem fozom
toltottkaposztaban sem vagyok verhetetlen
de a lecsom vilagszinvonalu

Topy 2015.07.28. 08:33:11

@hagyma: no és a mákostésztád? ;););)

Benikuty 2015.07.28. 10:23:24

@hagyma: látom, mesterkurzust tart a féllábú veréb...

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.28. 12:49:43

@hagyma:

Látom megy dobogósan a szájkarate is.:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.28. 13:02:22

@Topy: az egeszen kivalo
dehat egy makost nehez alrontani
@Benikuty: szarnyalo sast akartal mondani, cask melleutottel
@látjátok feleim szümtükkel: a tenyek makacs dolgok

Fenchurch68 2015.07.28. 13:49:00

@hagyma: Hű, mit is nyal az a bizonyos sas? :)

Benikuty 2015.07.28. 14:33:45

@hagyma: elnézést, sánta csipaszt akartam írni :)

Benikuty 2015.07.28. 14:37:27

@Topy: bocs, hogy beleszólok a nagyok dolgába, de a helyi rossznyelvek szerint Tivinek azért kellett futnia az óhazából, mert nem ette meg a mákostésztát.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.28. 14:46:46

@Fenchurch68: a sas nem nyal, a sas az sas, elozo eletemben az voltam
@Benikuty: meg mindig nem tokeletes, de a sas koztudomasulag nem kapkod legyek utan
makosteszta a kedvencem volt, de kinottem
az itteni reprodukciom sem okozott olyen gyonyort, mint mikor a nagyi elem rakta
amugy nem futottam ide, repultem
azert nekem is vannak korlataim

A fickó 2015.07.28. 17:28:54

@PiperPerabo: Csak a paprika héja ég szenesre és szerencsére a kápiának elég vastag a bőre, tisztítás után csak a füstös íz marad. Ezzel már nem főzöm, igen talán pont erre a ress kifejezés nem igazán jó, de a lényeg, hogy azért ez sem puhul el túlságosan. Ha a pl. tv paprika héja elkezd felkunkorodni, akkor már késő. A hagyma úgy marad harapható, hogy nagy hagymát kell használni, ennek vastagabbak a "szirmai" és nagyobb darabokra kell vágni.
A hagymát a szalonnával erős tűzön éppen csak megpörkölöm és már megy is bele a többi hozzávaló, paprikák (zöld és a chili) nagyobb kockákra vágva, paradicsomok, apró kockákra vágva a leve nélkül, só - a paradicsom levet azt külön sűrítem és a végén megy hozzá a kápiával. Nagyon rövid idő alatt elkészül, a hagyma sem puhul túl, megmaradnak a friss zamatok.

Az olaszos étkeimhez is a paradicsom mártástis úgy készítem, hogy sűrűre főzöm és a friss lecsepegtetett paradicsom lével, néha csak paradicsomvízzel hígítom vissza - sokkal üdébb frissebb paradicsom íze lesz a mártásnak. Vagy egyszerűen csak langyos sütőben szikkasztom, majd pürésítem, kevés paradicsomvízzel és olívaolajjal.

PiperPerabo 2015.07.28. 19:37:08

@A fickó: Nos, így elképzelhető. Nem gondolod, hogy kissé túlbonyolítod ezt a rendkívül egyszerű ételt?
Persze az is lehetséges, hogy te egy másik lonyhadimenzióban élsz és gondolkodsz...))

Nálam a lecsónál csak a hozzávalók frissesége és idénybelisége a fontos. A többi adja magát. Pl a parát sem hámozom. Még sosem szúrta meg a nyelvem.
De nem akarom degradálni a pontosságodat és a precízségedet. Ennek is meg van a helye.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.28. 20:05:55

Köszönök szépen!
@turósmácsik: Azt az apróságot elfelejtettem hozzátenni, hogy nálam a lecsó kizárólag pirosra érett paprikából készül. Az az érett, annak van íze, a sápadt paprika nekem olyan, mintha legelnék. A lecsólevesről írtam már, egészen jó volt.
@Topy: Ez nekem is nyelvemen volt. :D
Megvolt ma is a menet, a csákányozást azért kihagyhattam volna, sírva jöttem haza délben gyalog a Hegyről. Az új kertben pár kiló paradicsom ma is lejött, szedtem mellé egy kis vödör fekete szedret, lassan érdemes lesz nekiállni szörpöt főzni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.28. 21:26:03

@Waka: en nagyon tartottam a kaliforniai paprikatol, dehat itt nemigen van mas lecsohoz
es nagyon bevalt
3-4-et veszek kulonbozo szinben /kettonknek eleg/ es amellett hogy izben is jo, ress is marad, es mutat is
holnap lecso lesz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.28. 23:42:22

na megvettem a paprikat
lecso szezon ide vagy oda
a paprika qrwa draga

Topy 2015.07.29. 13:59:00

"Az egyik barátom anyukája (aki szerint az ő fiához senki nem elég jó), mikor tudomást szerzett a sikeres lánykérésről, végső elkeseredésében kiabálni kezdett a fiával: „Ezt akarod elvenni? EZT? Aki még a lecsóba is kockára vágja a paprikát?!”." :D

ketcicakonyhaja.blog.hu/2012/07/27/ahany_haz_annyi_lecso

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 14:03:28

@Topy: Uristen meg ez hianyzott
lecsoba krumplit?
ez egy lecsos kolbasz sultkrumplival, de nem lecso

Topy 2015.07.29. 16:48:50

@hagyma: lecsó, kolbásszal és krumpli körettel, hogy pontosak legyünk :)

láttam én már lecsót rizs, tarhonya és nokedli körettel(! - nem belefőzve) is...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 16:57:14

@Topy: a lecsonak nem kell koret
maximum a lecso lehet koret
a lecso = szalonna, hagyma paprika erospaprika paradicsom kolbasz
ez a lecso
ezen kivul lehet rizses lecso, krumplis lecso, lecsos sertes szelet, lecsos csirke lecsos hetszentseg stb.
de a lecso az lecso

Topy 2015.07.29. 17:39:10

@hagyma: menzán a lecsó, külön főtt virsli és külön főtt rizs elég standard kaja volt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 17:40:57

@Topy: ilyeneket ne is emlegessel, rizs, virsli
brrrrrrr:)

vörösbor(de)minőségi 2015.07.30. 14:54:27

lecsó kovászos ubival?
érdekes lehet,de nem tudom melyik íz igényelheti a savanyút?
persze ha létezik tejfölös lecsó-és akik kóstolták azok zengedeznek róla....még azok is akik előtte hüledeztek.

vörösbor(de)minőségi 2015.07.30. 21:50:43

@Beth A.: mármint tejföllel?
sokan szeretik nagyon.

én a környezetemet a tejjel teszem tönkre,de érdekes mert aki belekóstol a tányéromba,az elámul és minimum azt mondja,hogy hudefinoooom.
süti beállítások módosítása