Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • MadMary: @Waka: Ah...! :-) Egyébként, hogy hencegjek, én is szoktam levendulás panna cottát készíteni, ha e... (2018.02.23. 21:16) Panna cotta
  • CID: @Dikusz: Hogyne emlékeznék, hirtelen rám ilyesztettél, hogy nem ismerek egy becsület süllyesztőt, ... (2018.02.22. 21:41) Kakasaprólék leves
  • CID: @Dikusz: A Szamos utca környékére jársz látogatóba a barátaidhoz, és még nem voltál a Kiskakas Csá... (2018.02.22. 12:32) Kakas
  • Kumari aki Nilüfer: Engem felettébb érdekelne, csak nem alkalmas az időpont. sajnos. (2018.02.22. 11:51) Mandulás kenyérpuding
  • Fenchurch68: @Kumari aki Nilüfer: @MadMary: Bizony van, nekem a sok-sok éven át nagyon rémes, egyre súlyosabb l... (2018.02.19. 17:17) Paradicsomos húsgombóc

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (59) alma (26) almaecet (10) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (29) babérlevél (31) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (6) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (14) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (17) borecet (8) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (3) borókabogyó (20) bőrősháj (2) bors (165) borsikafü (4) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (54) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (27) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (38) csilipaszta (16) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (4) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (23) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (81) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (2) dagadó (3) dara (2) daragaluska (2) darálthús (23) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (13) egres (3) élesztő (45) ementáli (4) eper (3) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (25) fánk (3) farhát (2) Farkas András (9) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (34) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (71) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (277) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (9) garnélarák (4) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (55) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (56) gyömbér (78) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (214) hagymakarika (2) hagymalevespor (4) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (13) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (6) kacsamell (5) kacsanyak (2) kacsazsír (25) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (6) kakukkfű (33) kakukkfü (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (28) kapormag (7) káposzta (10) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (14) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (16) karfiol (18) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (15) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (20) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (4) kifli (12) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (56) köménymag (7) konyak (3) könyv (2) koriander (23) koriandermag (15) köröm (19) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (99) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (20) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (31) lime levél (6) liszt (66) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (18) majoranna (53) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (28) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (47) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (9) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (16) olívaolaj (7) olivaolaj (71) orda (2) ördögszekér (4) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (24) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (96) paradicsomlé (17) paradicsompüré (19) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pecsenyekacsa (2) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (99) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (25) pirítós (2) pirospaprika (48) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (16) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (28) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rókagomba (3) római kömény (28) római saláta (7) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (44) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (38) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (22) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (105) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (6) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (17) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (128) sodó (3) sólet (2) sonka (14) sonkahagyma (3) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (12) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szalonna (48) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (23) szegfűgomba (4) szegfüszeg (4) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (33) szezámmag (9) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (17) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (63) tejfel (38) tejföl (62) tejszín (64) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (6) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (151) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (22) TV paprika (4) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (28) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (156) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (8) vargánya (13) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (87) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (34) zellergumó (20) zellerlevél (18) zellerszár (19) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (28) zöldpaprika (51) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (4) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (38) zúza (4) Címkefelhő

Sárgarépafőzelék húsgombóccal

2015.05.08. 07:00 Andrass9

Tudom, hogy nem sokan szeretik, de nekem évente legalább egyszer ennem kell :)

A fõzeléket már posztoltam egyszer, ez sem nagyon tér el attól, viszont nem akartam ismét fasírtot csinálni, lett hát egy húspogácsa vagy húsgombóc.

25.jpg

Eléggé felszaporodtak a darálthúsok a csodahüttõben, muszáj fogyasztani ...

A fõzelékkel kezdtem:

  • 4 méretes sárgarépa
  • 1/2 liter csontalaplé besûrítve fél decire
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1 csapott ek liszt
  • 1 ek cukor
  • 2 girizd fokhagyma
  • 3 deka vaj
  • 1 kis csokor petrezselyem

10.jpg

A felhevített vajba beleszórtam a cukrot és rákockáztam a sárgarépát.

11.jpg

A fokhagymát picire vagdostam, és azt is beleszórtam a répa mellé. Amikor már látszott, hogy picit megpirult a répa, stauboltam (a lisztet belekevertem). Beletettem az alaplékockámat, majd felöntöttem a tejjel és a kis tejszínnel. Ha lett volna elég tejszínem itthon, csak azzal készítettem volna, mert úgy szeretem igazán.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Ezután összeállítottam a húsgombócot:

  • 40 dkg sovány darált disznólapocka
  • 1 kis fej vereshagyma
  • 3+3 ek disznózsír
  • 1 tojás
  • 1 ek szép pirospaprika
  • szerecsendió, majoranna, bors, só
  • 3 ek Worchestershire szósz

Persze kép az anyaglistáról nem készült, mert a recept menet közben alakult ki. A hagymát megdinszteltem a fele zsíron, kicsit hagytam meghülni, majd hozzákevertem a hozzávalókat. A végén beleöntöttem a szószt is, amitõl kicsit híg lett, de sebaj. Prézlit vagy zsemlét nem tettem bele, húst akartam enni!

16.jpg 17.jpg 18.jpg

Erõteljes préseléssel azért sikerült gombócformákat képeznem belõle, amit a másik 3 kanál disznózsíron átsütöttem ropogósra. Itt-ott elég barnára sikeredett, de sebaj - legalább ropog!

19.jpg 20.jpg 21.jpg

Mire a második eresztést kiraktam a papírtörlõre, az elsõ adag csendben el is fogyott :)

22.jpg

A lesült pörzsanyagokat (de utálom ezt a szót) egy féldeci vörösborral feloldottam, és azzal meglocsoltam a gombócokat. Őszintén bevallom, ez nem volt a legjobb ötlet. A bor túl savas volt, nagyon elütött az édes főzelék és a kissé sós hústól. Legközelebb valami félszáraz fehéret fogok kinézni, ha van nyitva ...

23.jpg

A fõzelékbe beleaprítottam a friss petrezselymet, és rendesen belaktam aznapra!

24.jpg

46 komment

Címkék: bor tej tojás hagyma tejszín fokhagyma darálthús petrezselyem Worchestershire

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr957238797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2015.05.08. 08:07:42

Szép napot!
Meg van az ebéd ötlete.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.08. 09:42:34

@látjátok feleim szümtükkel: Jó reggelt!
Hát még ha van új sárgarépa (bár azt hiszem, az még nincs).

Topy 2015.05.08. 10:18:10

a húspogácsa jó! :)
a répafőzelék... háááááát...
nyersen OK; levesben OK; salátában (nyersen vagy párolva) OK; zöldséges rizs és hasonlók OK; süteményben rá kellett, hogy jöjjek: jó (jépatojta :D )
de főzelékben sehogy - ott nem bírom a sárgarépát, a franc tudja miért...

látjátok feleim szümtükkel 2015.05.08. 12:11:05

@Andrass9:

Az újnak még nincs annyira íze, az csak gyenge csirkelevesbe való.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.08. 13:48:04

@Topy: hasonloan
bar ha ilyen vegyes zoldesegfozelekben van, azert nem pockolgetem ki belole, de leginkabb neyrsen, vagy salatakban
repatorta neha becsuszik
husba en cask tettemm volna kis prezlit vagy szaraz kenyert

Fenchurch68 2015.05.08. 16:28:45

Sosem voltam hajlandó megenni a sárgarépafőzeléket, de most kedvem lett hozzá.
(Azt nem tudom, mikor. Fő a húsleves kacsafarhátból, karajcsontból meg velőscsontból. Be van pácolva a vadasnak való, még van egy adag rakott káposzta, ebédre meg hagyma, gomba és cukkini volt darált húsos-sajtos töltelékkel, abból is maradt, és ott a diótorta, ami négy réteg piskóta, négy réteg krémre sikerült... Az rendben, hogy vendégek jönnek, de nem egy egész focicsapat. Ja, és sikere volt a gumicukornak!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.08. 16:34:33

@Kató néni: Klassz, hogy bejött a gumicukor!!
A lisztet el lehet hagyni, sürítésnek keverj bele egy tojás sárgáját a tejszínbe, az is megteszi. Nagyon gyorsan elkészül, ha csak éppen eszedbe jut, csapj össze egyet próbának.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.08. 16:35:51

@hagyma: A finomfőzeléket még nem szerettem meg, így nem is tudom, hogy milyen benne a répa...
A répatortát megkóstoltam, köszönöm szépen nem kérek többet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.08. 16:36:46

@látjátok feleim szümtükkel: Igazad van, az a vékonka az csibelevesbe kell, de amikor az első méretesebbek megjelennek - no az a gyönyör! Mint a friss cukorborsó is - tele van cukorral.

Topy 2015.05.08. 16:52:58

@Andrass9: vagy csak zsenge borsó, új répa és petrezselyem, egy kis könnyű galuska beleszaggatva, friss petrezselyemzölddel meghintve...
na, álmodik a nyomor :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.08. 16:58:43

@Andrass9: a finomfozeleket en sem
itt van ilyen zoldsegleves,
mindent bele borsohelytol zoldbabig stb.
azt kedvelem
mas mint a finomfozelek, szoval inkabb levesnek gondoltam nem fozeleknek
en sem vagyok nagy repatorta fan, de neha elmegy
a 3 alaptorta fordul meg a haztartasunkban
sajt repa csoki
meg a pie-k
de nem vagyok edesszaju
jon a reggeli catfisch vegyes salataval:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.08. 17:06:23

szoval surubb mint a Magyar leves, de nincs se rantva se habarva se staubolva:)
abba meg elmegy nalam a repa a tobbi szaz zoldseg mellett:)
ma oldalas less sult krumplival
holnap fozok friss borsobol levest
vasarnap lehet less makos...

vörösbor(de)minőségi 2015.05.08. 19:11:22

egy szomorkás esemény:fényuccai pejac husoscsont=levesnek.

elkészült és valami nem stimmel.meghatározni nem tudnám.nem büdös,nem rossz amúgy maga a nyers cucc sem volt még csak enyhén sem kellemetlen-és mégis mégis valami miatt van benne egy nem oda való íz.
most azon gondolkodom,egyáltalán reszkírozzam-e,hogy valamihez felhasználom? vagy ez butaság mert akkor azzal a valamivel együtt reppen ki a szemétbe.
értetlenül állok a dolog előtt,és ezzel lezárom a fénypiaci hentesekkel a kooperációt.
de nagy valószínűséggel ezt érdemeltem,mert utálok oda járni.
így ez lehetett a büntetés:((

Fenchurch68 2015.05.08. 19:15:29

@Andrass9: Jó tipp a tojássárgája, de ha csak egyszer-kétszer megmerítem benne a botmixert, az is tökéletes nekem minden főzelékhez. Végül is répa van itthon, tejszín is, petrezselyem is, lehet, hogy még vacsorára összedobom :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.08. 19:21:26

@Kató néni: vegulis 1 kilo jo hazi kenyerrel es par szelet csontos sult karajjal, jol megfuszerezve, lehet hogy meg lehet enni:)
azert husod legalabb van a huttoben?
mert annelkul eleg napkozis kaja

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.08. 19:58:45

@hagyma: Hüje :)))) Leköptem a monitort :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.08. 20:03:56

@vörösbor(de)minőségi: Ritkán veszek a piacon húst. Egyszer esett meg, hogy romlott volt, de még időben észrevettem és feldugtam az eladónak. Van egy eléggé megbízható hentes a másodikon a Retek felöli oldalon a Mammut felé az első (palántás nénivel szemben). Ott vettem már húsokat ...
Érdekes módom a madarassal még soha nem bántam meg.
Most nyílt itt egy új szuperhentes a Hüviben, nagyon hirdeti magát, hogy jobb mint a Gál Józsi, de ... Vettem nála egy kocsonyát még a hidegekben, mondván, hogy ha jó a hentes, akkor jó kocsonyát kell főznie. Kató náni zselatinkockái folyadékok voltak ehhez képest. Lehet, hogy tényleg gumicukornak készült? Szóvan nem nagyon bizakodom benne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.08. 20:05:01

@hagyma: A minestronéra gondolsz? Az olaszoktól vették át, és tényleg sokhelyen kapni. A családom nem tudta megszokni :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.08. 20:07:49

Kitettem a palántákat szoktatni a kertbe. Vagy egy óra volt, amig mindet kicipeltem :)
Viszont van már csilipaprika 10+ palántán, pl. KungPao meg Lila Jalapeno, meg Thai Green chili. Szóval jól érzik magukat a pincében. Meglátjuk, holnapra hány dobja fel a pacskert a 10C hidegtől.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.08. 20:35:00

@Andrass9: ah nem igazan, de majdnem az
ami zoldseg meg zoldseghejj itthonvan az megy bele, de teszta nem kell bele se sajt
en sem rajongtam erte, ma mar szivesen eszem
mindent egybe, hagy szoljon
en azert megbolonditom zold erospaprikaval is
uj zoldborsot hozott Mary
az less holnap
de cask karalabe, kurmpli zoldborso es a hejja, meg repa less benne
zoldpaprika meg csipetke
itt nem igazan van feherrepa /gyoker/ jut eszembe meg petrezselyem is less benne
jo kis leves less az tuti, a reparol jutott eszembe
de ma este meg meg kell szenvednem egy gyonyoruseges oldalassal
de az Mary dolga
\az amerikai stilusut jobban kedvelem, mint a magyart

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.08. 20:49:02

@hagyma: Én még nem döntöttem el, hogy melyik stílust szeretem jobban. A családom egyértelműen az amerikai BBQ változat mellett teszi le a voksot.
A levesed tényleg nem minestrone, csak egy híg finomfőzelék :)))
Fehérrépát meg megaszalok vagy 10 kilót, és úgy viszem ki az USA-ba. Szárítmány, azt már nem szedik el a határon :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.08. 21:06:49

@Andrass9: kikerem magamnak
lefozelekezed a soletemet es a veggi soupomat
/ki leszel tiltva!!!/
az igenis leves, nem is akarmilyen
namost
aBBQ-s valtozat nekem mar jobban bejon, foleg hogy azt Mary suti
dupla haszon

vörösbor(de)minőségi 2015.05.09. 09:48:52

@Andrass9: madaras dologgal egyetértek.sőt! 2éve,egy kellemetlen tapasztalatom volt-addig soha.minden alkalommal jó minőségű volt a csomagolt hús.éppen ezért azon egy eset,amikor kimondottan átverve éreztem magam,mert egy másfél kilónyiból felet ki kellett dobni-miután a mérgem elszállt,irtam nekik.
a válasz:1.-elnézést az okozott kellemetlenségért.
2.-bármikor levásárolhatom abban az értékben amivel megkárositottak.
3.-blokkot nem kértek,elég ha a megadott számra hivatkozva vásárlás után a vevőszolgálatnál jelzem -ők már mindenről tudnak.
4.-ha én akkor 4kilo bélszint veszek akkor azt irják jóvá-egy szó nélkül.
5.-miután a levelemben zsörtölődve jegyeztem meg,hogy a nyitás óta vásárlójuk vagyok,igy felkértek egy házi ünnepségen való részvételre- 15évesek voltak akkor- és ott a legnagyobb meglepetésemre egyszer csak nevemen szólitottak,felhivtak a szinpadra,taps,duma,nagy virágcsokor és 50ezer forintos madarasutalvány.
utána kiváló vacsora,és volt szerencsém beszélgetni a francia főnökökkel is akik lazák természetesek,közvetlenek voltak.
mindez egyetlen alkalommal egy nem megfelelően előkészitett húsáru okán.
az igazsághoz hozzá kell tennem,hogy első levelem igen mérges volt de nem sértő és inkább egy rövid novellához hasonlitanám.
végül is dijazták mert a honroáriumom 50ezer volt.
első szerzősnek nem rossz:))))))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.09. 10:19:23

@vörösbor(de)minőségi: Ekkora tapasztalattal és sikerrel nekünk is írhatnál! (Honoráriumot nem garantálunk, de elismerést itt is kapsz :)

Mi a solymári madarast preferáljuk, mert az van közel. Az eladók, pénztárosok udvariasak, mert legtöbbjük solymári, oszt félnek, ha a faluban kibeszélik őket :))) Na jó, ne legyek rosszindulatú, tényleg kedvesek.
A hús szekció sokat gyengült, amióta központosították a húsellátást. Addig volt egy rakat hentes helyben a húsüzemben, és olyan húst kérhettél, amilyen csak tetszett: igyekeztek olyat bontani. A húsüzem üresen áll ...

Topy 2015.05.09. 12:15:28

addig emlegettük a zöldborsót, hogy zöldborsófőzelék lesz (meglepő módon nem kértek elé levest a lányok, pedig elég leveses a család); megnézvén a piacon az árakat, még mirelitből :(
hozzá fasírt a - közel sem csoda ;) - mélyhüttőből, meg egy kis pirított hagyma a tetejére :)
szép zsenge cukkinit kaptam a piacon, holnap töltött cukkini lesz - csak még azt nem tudom, hogy csak "simán", vagy egy kis paradicsomszósszal elvigyem-e mediterrán irányba (hátha a lányaim is elcsábulnának - nem igazán voltak nyitottak a cukkinire, ők inkább rizst kértek meg valami natúr sült csirkét)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.09. 14:21:16

amerikai stilusu reggeli pork sousauge,hot!.
bacon, tojas
/Mary's feladat/
delutan cask borsoleves "maradek" oldalas
isteni let
tulajdonkeppen kifektetett, meg is vadoltam a nejemet, hogy megmergezett
reklamalt is ma reggel, hogy meg mindig elsz?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.09. 14:28:48

@Topy: Paradicsom, bazsalikom feltét kifejezetten feldobja. A töltelékbe tegyél kis oreganot, a végén meg szelj rá valami grillezhető sajtot (pl. Havarti)
Jó mediterrán ízek!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.09. 14:53:26

@Andrass9: hej:) tulajdonkeppen magyarul mi az a ramp/s/
azt latom valami hagymafele, de nem tudom magyarul
Mary rakapott a tojas ala

Topy 2015.05.09. 16:24:45

@hagyma: erős áthallása van a medvehagyma felé:

"Bear’s garlic is known as alliuym ursinum, whose leaves are similar to ramps (allium tricoccum), but there are no bulbs on the ends. (I’ve seen it called ramson, and it’s often referred to as wild garlic, in English as well.) "

www.davidlebovitz.com/2014/04/wild-garlic-or-ramps-pasta-recipe/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.09. 16:27:01

@Topy: en is olvastam a wikit
Marynek vadhagymanak forditottam
de nem tudtam tudom van-e neve Magyar, meg van-e otthon
amugy jo
fantasztikus volt tojassal meg ezzel a daralt kolbasszal

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.05.09. 19:33:25

Köszönök szépen!
Príma ötlet, éppen a napokban vettem megint féláron tejszínt, a fagyasztóban várja a feltámadást, valamelyik nap megcsinálom.
Tegnap a céges bili prímán sikerült, fűszeres tarja volt tárcsán, rozmaringos pirított krumpli, csalamádé és egy BBQ dip. A rub-ot saját magam mixeltem, nagyon dicsérték, a szószt is sk. főztem felfalták mind. Fotóztam, poszt lesz belőle. Sajnos eléggé elanyátlanodtam a pálinkától, dél körül tudtam csak rászánni magam, hogy kikeljek az ágyból, összedobtam egy rapid zöldséglevest a fagyasztóban talált alapanyagokból. Négy tájt lementem a kertbe, lesarlóztam a füvet. Iszonyú szárazság van, a gyökerek még nem keltek ki, gyaníthatóan nem is fognak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.09. 21:22:31

@andreakanyo: Nem lett égett, csak erősen ropogós. Keserű íze nem volt semennyi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.09. 21:25:11

@Waka: Szép estét, és kúráld magad!
Nálunk is porzik minden, viszont kikelt a tavalyelötti petrezselyem, ami tavaly magba szökkent, és hagytam, hogy vesse el magát. Igaz, hogy az ágyást rotációs kapával eléggé mélyen megdolgoztam, de mégis kikelt. Sőt! 3 ágyásban mindenfelé kapor mosolyog, ami, ha vetem, soha nem kel ki :)

susztertangó 2015.05.10. 11:56:20

Hiába mazochista vagyok. Nem elég, hogy estére belázasodom három napja, mára le is mondtam Icát, most meg a Csörtét nézem-na ez a perverzió! Értelmiségi pasik elemzők, újságírók klf politikai beállítottságúak, de már megint egy baromfi-udvar hatású az egész. Egyszerre kárálnak!!! Arra ítélném őket, hogy egy hétig magukat nézzék, fene az értelmiségi fejüket!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.10. 12:54:23

@susztertangó: fogadjunk mind borostas-bajuszos-szakallas
szabadon valasztott, vagy egyutt a 3

látjátok feleim szümtükkel 2015.05.11. 08:32:19

@susztertangó:

Az a perverzió, hogy az Icát lemondod, oszt helyette tv-t nézel.;D

susztertangó 2015.05.11. 16:56:27

@látjátok feleim szümtükkel: Kellett az nap pihi. Nem kellett időre kész lenni semmivel, fél óránként lementem a pinyóba, felcipeltem egy csodatölcsért, egy jobb sorsra érdemes fikuszt (remélem elviszi a tulaja)kukorica levelet, meg egyéb zöccséget. Átballagtam a kisközértbe vettem két palack vörösbort és egész nap gyógyitalként fogyasztottam. Kaja után sürgős alvás, majd behoztam a napról a vánkost meg a többi agyonizzadt cuccot, huzat le, új fel aztán TV nézés. Nem hiszem, hogy Icának bármi öröme lett volna belőle, ha kijön-nekem tutti semmi, csak kényszer.

susztertangó 2015.05.12. 14:20:57

Ami azt illeti én úgy, de úgy rühögök, hogy fáj az oldalam.Egy kajáldában kiszámoltam mit ettem: leves 650,- vadasmarha 1500,- málnaszőr 200,- és le bírok tenni 1500,- pénzt és nézek, hogy miféle kétezerről beszél a pénztáros. Jáááááááááááj.