Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

A barnarizs főzése

2015.04.18. 07:00 Andrass9

A barnarizs is rizs, csak nem koptatják le róla a barna belső héját, amiben sok vitamin és rost van. Azt hittem, hogy a főzése ugyanúgy történik, mint a fehér rizs esetén, csak tovább kell főzni. Utánaolvasgattam a neten és meghallgattam a dietetikus nővérke tanácsadását is. Elképesztő változatosságot találtam a módszerek között.

Találtam sütőben készítve  ahol persze nem derül ki, meddig kell sütni. Mindmegette.hu-n ezen nem csodálkoztam.

A legegyszerűbb a kuktában főzés , de ott gyanúsan kevés a javasolt vízmennyiség. Ezen a fórumon van még ezer és egy további módszer, meg butaság is.

Van aki megpirítja, mielőtt főzi  . Ezt a síma rizsnél én is használom, ha pergősre akarom készíteni.

Sőt, még barnarizs pép készítésével is találkoztam. Hopp, ez a link közben meghalt. A lényeg annyi volt a leírásban, hogy 4-6 órán át főzzük, mint a rizsnyákot is.

Talán a legjobb leírást (és átfogó ismertetést a Food & Wine oldalon találtam. Érdemes elolvasni!

Mivel ez a rizsfajta nagyon egészséges, alacsony a glikémiás indexe is, meg gyógyítja az elmebajt és a szifiliszt, ezért még Csökkentett Deutérium Tartalmú vizet is vehettem volna a főzéséhez aranyáron...

Abban a legtöbb cikk megegyezett, hogy legalább 12 órára be kell áztatni.

10.jpg

Az áztatás után le kell szűrni és átöblíteni.

11.jpg

Háromszoros mennyiségű vízzel felönteni (kétszeres és háromszoros között változtak a receptek). Először csak 2,5 szeres vizet adtam hozzá, de egy pohárnyit a végén még bele kellett öntenem.

12.jpg

Lefedve főztem pont egy órányit, ami alatt fel is itta az összes vizet.

13.jpg

Ekkor bebugyoláltam két konyharuhába fél órára, és kész is volt

14.jpg

Lehet, hogy egészséges, de nekem nagyon nem izlett ...

Hogy valami jót is írjak, lássátok feleim szümtükkel olvasónk készített több finom verziót:

1. Rizssaláta: összevágott narancs, banán, főtt rizs, megöntve édes szójaszósszal, és némi sós szójaszósszal, kevéske citromlével.

2. Zöldséges rizs: nagyobb darabokra vágott vöröshagyma, összenyomott fokhagyma olajon megpirítva, rávetve egy marék összevágott mángoldlevél és jó adag metélő fokhagyma, keverés, majd hozzáadva maréknyi összevágott spenótlevél, nagylángon futtatva, néhány csepp hallé és sós szójaszósz valamint kevéke csilipehely társaságában átforrósítva, végül hozzá keverve a főtt barna rizs. Tüzhely elzárása után megöntözve citromlével. Most mondaná Gordon séf, hogy kész.

3. Tovább fejlesztettem a barnarizses ételemet. A maradék spenótos változathoz megpirítottam egy fél, kockára vágott piros kaliforniai paprikát, erre rátettem a zöldséges rizst, meglocsoltam kevés édes szójaszósszal, és egy fél citrom levével, majd összeforraltam. Egészen jó lett. Több maradék nincs.:(

A második nagyon jó lett, csak a hallé adagolásával kell vigyázni, mert ha túl sok, akkor minden mást elnyom ( ez a hallé szardellakivonatként van nevesítve, kellemes ízű ). Nekem egy picikét soknak tűnt amennyit tettem, de még elfogadható volt. Csili minden képen kell bele.

Remélem, nem haragszik meg, hogy posztnak használtam a kommentjeit ...

Update!

Feleségem most készített egy kuktás/mikrós változatot, miután Uncle Ben (2006-ban vásárolt) előfőzött barnarizse olyan avas volt, hogy a kukában végezte!

  • 15 dkg barnarizs
  • 3 dl víz
  • mikronnyi só
  • 15 dkg zöldborsó
  • 1 kk olivaolaj
  • zöldségleveskocka

 Az alaposan átmosott rizst a kuktában egy parányi oliván megpirította. Amíg ez pirult, a vizet a leveskockával felforrósította a mikróban, majd beleöntötte a kuktába. Lezárta, és 30 percig hagyta pici lángon piszeregni. Ezalatt a zöldborsót egy csöpp vízen felfuttatta a mikróban. A rizs valóban nem lett pépes, köszönhetően az előpirításnak.

Egy kis kolbászhússal töltött karaj került körítésnek, hogy a barnarizs egészséges voltát valahogy egyensúlyozzuk...

16.jpg 

Most mit mondjak, a feleségem sem lett barnarizsrajongó!

32 komment

Címkék: rizs zöldborsó olivaolaj kukta barnarizs

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr885335912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2015.04.18. 08:11:18

Ha én nagy ritkán - mert egyik gyermek sem rajong a rizsért - főztem, akkor csakis barnát, annak legalább van valami íze a fehérrel szemben... Nem csináltam fele sok faksznit, vagy pirítottam, vagy nem, az áztatásról most hallok először. Aztán bele a lábosba háromszoros vízzel, pár percig forraltam, aztán, mivel kukta-ügyben akkoriban tudatlan voltam, bele két-három órára a főzőládába.
Egy kedves barátom csinált két hetes barnarizs-kúrát, az volt a lényeg, hogy se só, se cukor, minimális zöldség vagy gyümölcs mehetett bele. A végén már erősen ferdült a szeme :) de az emésztőszervi komoly baját meggyógyította vele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.18. 09:35:55

@Kató néni: Én sokféle rizst ettem már, aminek íze is volt. A barnarizsnek is volt, csak nekem nem tetszett. A legjobban a jázmin és vadrizs keverék izlett. A basmati finom, de annak az illata nem jön be. A thaiföldi rizs, valamint a szusi rizs gyakorlatílag ízmentes, viszont remek hordozója a fűszerezésének!
A barnarizs kúra jó lehet, hisz abban minden jó benne van. A kedves barátnak elmúlt a rángatódzása is? :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.18. 10:14:29

Nagyon jó a barna rizs, meg minden rizs, csak nem szabad szétfőzni, mert akkor nincs íze, csak csirízes lesz.

Most jön a spárga szezon, az is jó a barna rizzsel, finom halas salátát lehet vele bűvölni.

Fenchurch68 2015.04.18. 10:27:01

@Andrass9: A rángatózásról nincsenek információim, de beri-berit biztos nem kapott egy darabig.
Tényleg, a vadrizs az finom. Makrobiotikus korszakomban sok érdekes alapanyagot letoltam a családom torkán, néha morogtak, de most, hogy a legnagyobbikom udvarlova gluténérzékeny, a leányzónak jól jön a régi rutin :)A srác szülinapjára csinált egy kukoricakása-juhtúró-spenót-sárgarépa rétegzésű rakott cuccot, ami kiborítva gyönyörű is volt, a fiú egészen elolvadt.

Topy 2015.04.18. 13:49:45

érdekes dolog ez
lányaim régebben nem nagyon ették - legfeljebb ha más nem volt; erre mostanság kifejezetten barna rizst kérnek mindenbe (köret, rizseshús, rizses töltelékek), mert hogy ez jobb; a franc se érti :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.18. 14:23:19

@Topy: Vajon az én gyerekeim mikor kezdik el a körömpörkölt evését??? Különösen, hogy a nagylyánynak lepucolt karajból kell a székelykáposztát főzni :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.18. 16:20:39

Köszönök szépen!
Nekem az áztatás, pirítás és háromszoros víz jött be, csak sajnos akkor adagot találtam főzni, hogy csömöröm lett tőle egy időre. A fehér rizst többnyire zöldséggel és húslével készítem, úgy egész jó íze van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.18. 17:59:58

Jártam egyet odakünn, hát kutya hideg van. Holnap vehetem elő újra a téli "játszós" kabátot, mikor megyek a Hegyre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.18. 18:09:26

@Waka: Cudar egy idő van odakinn, pedig süt is a nap. Kikelt a petrezselyem, a spenót és a zöldbosró. Szép a snidling, fokhagyma, oregano, kakukkfű. Ezen túl még csak macskariasztó háló van a földön.

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.18. 20:53:58

Nekem kel a borsó, és ha két hét múlva jó idő lesz, akkor kiültetem a palántákat.

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.18. 20:56:29

Erre nem volt ma napsütés, de az eső jól jött, szerencsére nem volt túl erős, és nem verte agyon a földet.
A medvehagymám már kezd virágozni, egyébként meg nagyon finom a túróba kevert medvehagyma, csak a rizs szelet nem nagyon illik hozzá. Aki teheti szerezzen be és ültessen, magot szór és gyorsan szaporodik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.18. 21:16:11

@Andrass9: Spenót, hagymák, borsó. Slussz. Sárgarépa, petrezselyem, paszternák még kis sem bújt. A palánták szépek, én megvárom az ültetéssel a fagyosszenteket, addig telehordom a hordókat vízzel.
@látjátok feleim szümtükkel: Hol lehet rizsszelet-magot kapni?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.18. 21:16:58

Egy elég szerény eső volt tegnap, mára a szél a javát fel is szárította.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.18. 21:45:37

@Waka: Itt jó, ha egy milliméter leesett :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.18. 21:46:35

@Waka: Rizsszelet magot nem a maceszgombócboltban árulnak?

Topy 2015.04.19. 12:25:22

@Andrass9: tíz-húsz év és felnőnek hozzá! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.19. 13:51:26

@Topy: ebben reménykedem én is. Akkor talán már a kocsonyára se fintorognak :)

Topy 2015.04.19. 15:01:17

@Andrass9: gumicukrot szeretik? :)
mert akkor a kocsonya a piggy-haribo :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.19. 15:43:05

@Topy: Az állagával van bajuk. Én meg nem főzök olyan kemény kocsonyát, mint a Haribo :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.19. 18:23:26

Köszönök szépen!
Megvolt a mai hegymenet, alig állok a lábamon és sajnos nem a hegy levétől.
@látjátok feleim szümtükkel: Értem én, csak magas labda volt. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.19. 22:20:07

@Waka: Kinyílt az első csilipaprika virág, egy KungPao!
Holnap, ha bírom, cserépbe kerülnek a paradicsomok, uborkák is.

susztertangó 2015.04.20. 16:18:07

@látjátok feleim szümtükkel: Mindig abba, amelyikben az épp esedékes gyászmisét tartják.

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.21. 09:43:35

@susztertangó:

Ez sajnálatos. Azért kérdeztem egyébként, mert a linkelt képhez fűzött hozzászólások alapján feltételeztem a rendszeres kapcsolatot.

susztertangó 2015.04.21. 16:16:12

A posztolót csak annyira ismerem, hogy olvasgassam a blogját. Valószínű egy légtérben is voltam vele,86-ban, de inkább a húgával, ha jól tévedek.Talán József Attila írta, hogy bejárta a világot Istent keresve pedig végig ott volt a háta mögött.Elég sok orvos és pszihi hívő.Ő se lenne valószínűleg az aki, nem fejlődött volna azzá, ha a mamája nem hívő.Mármint Jacob Barnett
www.google.hu/search?q=jacob+barnett&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=AFg2VfHCN6vnygOO5IGADw
A neten néha telitalálat dolgok vannak. Karika tura, frapáccccsos: terem, két ajtó egymás mellett. Az egyiken felirat: Előadás a Mennyről. Előtte sok ember áll sorban .(Nem tudom felismerhető vagyok?) A másiknál senki sem áll. A felirat:Mennyország.:-( 10 éves voltam, kicsit későn értem a templomba ministrálni. Az a nagyfiú, aki tudta is az egész rituálét, már beöltözött. Gyorsan adtak rám egy klepetust-nem ez a neve valszeg, és kissé nagy volt, emelnem kellett, hogy rá ne lépjek. Aztán le kellett térdelni és amikor felálltam az ancúg hátsó része a talpam alá került én meg egy szép hátra bukfencet mutattam be a közönség nagy örömére. Ma már megtapsolnának-én meg kalapoznék. :-)Akkor szakítottam a templomba járással, pedig lehetett nézni a csajokat.

Margit Rácz 2017.02.26. 14:26:05

DOBJÁTOK FEL EGY KIS (szép sárga színű görög, vagy házi) ŐSZIBARACK,vagy ANANÁSZ BEFŐTTEL! Nagyon passzol hozzá és nem lesz olyan száraz és unalmas az íze. Én minden rizibizi mellé azt is tálalok.
Köszi a receptet, még sosem főztem barna rizst csak megvettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.26. 14:43:18

@Margit Rácz: A barackkal egyetértek! Én is nagyon szeretem rizzsel a befőttet. Abban nem vagyok biztos, hogy a barnarizst meg fogom így szeretni :)

Margit Rácz 2017.02.26. 14:48:40

Hát ezt én így el is mentem, mert ez szerintem tökéletes:

Barnarizs sütőben készítve 45 perc alatt: Mindmegette
www.mindmegette.hu/barnarizs-sutoben-keszitve.recept/
Hozzávalók:
• 50 dkg barnarizs
• kb. fél dl olaj
• 2 közepes fej vöröshagyma
• só
• tetszés szerint fűszer
Elkészítés:
A barnarizst előző este beáztatjuk vízbe. A víz tetejére esetlegesen feljövő könnyű szemeket eltávolítjuk. Másnap felhasználás előtt az áztató vizet leöntjük a rizsről és még egy vízben megmossuk. Egy lábasba beleöntjük az olajat, felforrósítjuk, és közepes nagyságúra vágott vöröshagymát megpirítjuk benne. A pirult hagymát félrehúzzuk, hozzáadjuk a megáztatott rizst, és felöntjük kb. 1 liter vízzel. Jól záró fedéllel (Bonyhádi fedeles, zománcozott ovális kacsasütő, a pl.: a Szigetszentmiklósi Auchan forgalmazza kb. 4000Ft-ért és bár milyen hússütéshez szuper), vagy kétszeres alufóliával lefedjük, majd berakjuk előmelegített sütőbe. Néha nézzünk rá, nehogy elfogyjon alóla a víz azelőtt, hogy megpuhulna. A puha a rizsről vegyük le a fedelet, és kicsit süssük tovább.
Köszönöm szépen!

Margit Rácz 2017.02.26. 14:53:38

Sajnos a mindmegette-n nem látom a sütési hőfokot. Annak még utána kell néznem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.26. 17:01:28

@Margit Rácz: Sajnos a Mindmegette nem egy olyan oldal, aminek a receptjeit én használnám ... De örülök, hogy neked tetsző receptet találtál!!!
süti beállítások módosítása