Már megint egyedül maradtam itthon, vettem hát egy darab bõrös lazacfilét, mert azt még nem ettem. Szusiban már ismerem a lazacot. Nem nagyon rajongok érte, mert nagyon erõszakos íze van, de hátha sütve jobb lesz, mint nyersen.
Minden leírás szerint roppan egyszerû elkészíteni, és kiemelkedõen finom, ha a végén egy pici kaporral megszórjuk. A kaprot nagyon szeretem, de most tél van, és nincs friss kapor ...
Egyszemélyes adagot készítettem, amibõl végül ketten ettünk.
- 25 dkg-os bõrös lazacfilé szelet
- 3 dkg vaj
- 2 ek olivaolaj
- 1 girizd fokhagyma
- 1/2 citrom leve
- 1/2 közepes vereshagyma
- 15 dkg karfiol
- 10 dkg csiperkegomba
- 2 dkg vaj
- csípõs csili szósz vagy csilipehely
- nagyszemû só
- kakukkfû
- feketebors
- 2 paradicsom
- 1 ek kapribogyó
- 1 kk olivaolaj
A "nemszeretem" serpenyõben a kisebb adag vajon megpároltam a karfiolt és a gombát frissen darált borssal és kis sóval ízesítve.
A jelenlegi kedvenc serpenyõmbe - ami mûködik az indukciós rezsón is - felforrósítottam 2 ek olivaolajat. A lazacot sóztam, borsoztam mindkét oldalán, kentem rá pirinyó csiliszószt, valamint kis kakukkfûvel is megszórtam. A fokhagymát felszeleteltem, kávéskanálnyi további kakukkfûvel kiköltöztem a teraszra a rezsóhoz.
A lazacot a bõrös oldalával lefelé helyeztem a forró serpenyõbe, hogy piruljon rendesen. Amíg sült, lestem az oldalát, ahogy kezd felfelé kifehéredni a húsa. Amikor már a felénél túl tartott a fehéredés, hozzáadtam a vajat is, meg a fokhagymaszeleteket. Kicsit még pirítottam, majd megfordítottam a halat. Nem kell megijedni, a bõre igencsak átsült, de így legalább ropogós is lett!
Összekockáztam a paradicsomot, megvagdostam a kaprit és egy kis tálkában kanálka olivával és pár csepp citrommal összekevertem salátának.
A tányérra halmoztam a párolt gomba/karfiol kombót, ráfektettem a lazacot és mellé kanalaztam kis paradicsomot.
Ekkor láttam, hogy ez bizony nagyon sok lesz nekem, meg kell hát osztanom a szomszéddal. Fogtam is a kislábasát, és abban is hasonlóképpen rendeztem el immáron a lazac felét.
A másik felét meg kis citrommal megettem.
Jó volt a gombás karfiolos ágy a halnak, szépen elsimította a lazac igen erõs ízét.