Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Isley: A hokkaido tököt is szeretem, tömör a húsa, és mindig édes..... volt, mert pont két hete sikerült ... (2017.10.24. 12:25) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (67) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Tejfeles-kapros karalábé leves

2015.03.23. 07:00 Andrass9

Már többször említettem, hogy nem vagyok híve a fõtt karalábénak - ez még ovodáskoromra datálódik vissza. Mostanság viszont gyakran teszek a húslevesbe, és meg is eszem belõle. Pedig egyszer már fõztem is levest belõle .

Feleségem általában úgy jön haza, hogy levest keres, mert azt akar enni. Azonnal. Ma amúgy is hosszúnapos, meg nincs is maradék leves a hûtõben, gondoltam, fõzök egy zöldséglevest. Ahogy szedem ki az alkatrészeket, egy szép zsenge karalábéba botlottam.

24.jpg

No akkor most karalábé leves lesz! Meg találtam friss kaprot is, tejfel mindig van itthon, talán még nekem is izleni fog?

Begyûjtöttem egy kisfazékra valóhoz az alapanyagokat:

  • 1 db karalábé (ez 30 dekás volt)
  • 1,5 dl tejfel
  • 1 duci sárgarépa
  • 1 pici petrezselyemgyökér
  • 5 dl alaplényi fagyasztott sürítmény (kevésbé szerencsések egy leveskockával helyettesíthetik)
  • pici csokor szomorú petrezselyem
  • 1/2 vereshagyma
  • 1/2 girizd fokhagyma
  • kis csomó friss kapor
  • 1 teáskanálnyi paradicsompüré
  • 1/2 mokkáskanál fehérbors
  • 1/2 mokkáskanál szinesbors
  • 1 ek olaj
  • pirinyó szerecsendió

10.jpg

Ez biza elég nagy lista, de bizony ezek mind belementek. A gyökérbõl csak a kisebbet használtam el. Gyorsan felkockáztam a hagymácskát, és az olajra dobtam. Kis lángon dinszteltem. Ezalatt beirdaltam a fokhagymát, hogy majd szelek egy keveset belõle, ha kész a hagyma. Meghámoztam a karalábot, gyökeret, répát és kis kockákra illetve félkarikára vágtam õket. A hagyma után ment a gyökérkocka, majd a fokhagyma is. Pár perc, és a karalábot is a fazékba dobtam. Megszórtam a füszerekkel, és párolgattam kicsit. Rápöttyintettem a paradicsompürét, mert miért ne, ha már pirospaprikát nem teszek bele? Jó alaposan megkevertem, és pároltam tovább.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A sárgarépával is pároltam pár percet, majd beletettem a mirelit leveskivonatot. Ez szép lassan felolvadt, garantálva, hogy nem ég le a zöldség. A végén már látható sûrû szaft volt a fazék alján.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Felöntöttem egy liter vízzel és beleszórtam a petrezselymet, aminek kellett a fõzés, mert kicsit száraz volt már. Ekkor jött a gondolat, hogy egy pici szárított zellerlevelet és egy ágacska kakukkfüvet is belelógatok egy kis idõre.

19.jpg

Addig fõztem, amíg a zöldségek kicsit megpuhultak, de nem fõttek túl. A tejfelhez hozzámertem 2 merõkanálnyi levest és jól elkavartam, hogy felmelegítsem, meg elsimítsam a gyári homogenizálást.

20.jpg

Ezt visszaöntöttem a levesbe és jól felforraltam. Persze a simítás nem volt tökéletes, de bánja kánya.

21.jpg

Kivettem egy tányérnyi levest magamnak, felvagdostam egy kismarék kaprot és a levesre szórtam.

22.jpg

Valami fenomenálisan jó íze lett a kaportól! Amúgy is szeretem a kaprot, de így szó nélkül belaktam két tányérnyit a karalábé levesbõl, amit gyerekkorom óta nem szeretek :) Képzeld, mi lenne, ha szeretném ...

23.jpg

Feleségem hazajött, és közölte, hogy csak úgy szereti a karalábé levest, ahogy az én anyám csinálta: tejjel, krumplival. Én meg akkor nem ettem még fõtt karalábot ...

Sebaj, nekem megvan a holnapi ebédlevesem :)

83 komment

Címkék: hagyma tejföl bors kapor sárgarépa alaplé karalábé gyökér paradicsompüré petrezselyem tejfel karaláb

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr937266375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

turósmácsik 2015.03.23. 08:28:07

Nálunk karalábé krémleves volt! Egyébként nem ennék meg a karalábélevest, de így imádták sajtos pirítóssal.
Az öregedő zöldségeket használtam fel hozzá, a botmixerrel selymesre dolgoztam, habartam és kapós lett.

Jön! Jön! Jön! A töltött karalábé szezonja!

Fenchurch68 2015.03.23. 09:42:47

@turósmácsik: Igen! Igen! Már alig várom. (Kaptunk pótalkatrészt a húsdarálóhoz, úgyhogy minden akadály elhárult.)
Nagyon hasonló leveskét főztem tegnap, csak éppen egy kis kockára vágott, lepirított csirkemellen és májon alapoztam meg neki, aztán találtam még a jégen egy maréknyi borsót is, aztán még előkerült egy fél karfiol :) Megáll benne a kanál, de sebaj. Én tárkonyt tettem a saját adagomba, és kicsit átforraltam bele, aztán két karika citrom. Az ember tejföllel meg házi erőspistával eszi.
András, igaza van a feleségednek, a leves must have alapélelem :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.23. 09:45:46

persze h izlett, mert ez nem karalabeleves:)

Topy 2015.03.23. 10:11:04

biztos finom, de én még nem nőttem ki a gyerekkori karalábéutálatot :)
csak nyersen bírom megenni; bár az iz igaz, ha elegendő kapor van rajta, akkor akár karfiolból is lehet a leves :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.23. 10:24:32

karalabe detto
karfioleves johet
sot mamar minden zoldsegleves
itt aztan beletesznek mindent
karalabetol vorsohelyig
es ha ehes vagyok megeszem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.23. 10:36:45

@turósmácsik: Az öregedő zöldségek remek sürítők a zellerhez vagy egyéb krémlevesekhez is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.23. 10:38:26

@~~Babette~~: Azért a karalábé volt többségben benne :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.23. 10:39:58

@Topy: Én is azt hittem nem növöm ki, de vigasztalódj: mire annyi leszel, mint én, örülsz, ha legalább karfiollevest kapsz ... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.23. 10:41:09

@turósmácsik: @Kató néni: Azért a tőltött karalábé még mindíg tiltólistás :)

medvedr 2015.03.23. 11:22:21

Minden étel- formában, szeretem a kearalábét karfiolt és a brokkolit is. A családom meg utálja mindet, minden formában. Szegény pária vagyok, akinek éppen a nyála csöppen. A húslevesben tudok karalábébűnözni, abban mindig van.

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.23. 11:24:21

@Andrass9:

Nyugi, nálunk kimaradna a kapor, de plusz lenne benne kanalas galuska. Lisztből.

zikat 2015.03.23. 12:26:59

@Andrass9: Hm, nagyon jol nez ki, a heten megcsinalom, ha idoben felkelek es elmegyek a piacra. Ott ugyanis karnyi vastagsagu a "csokor kapor" 300 Ft-ert. (ferfikarnyi) :)
A töltött karalabetol valo viszolygast sajnalom: a langyosra melegitettol nincs jobb reggeli, ebed es vacsora 2 napon keresztül. Aztan jöhet 2-3 het szünet.

Fenchurch68 2015.03.23. 13:36:37

@zikat: hidegen akár két hétig is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.23. 16:08:27

tovabbra sem ertem , miert kell egy karalabet kibelezni es beletolteni akarmit
ertelmezhetetlen
ott a daralthus, csinalj belole fasirtot, ha side foodnak kell zoldseg tedd melle, legyen az karal;abe vagy akarmi

Topy 2015.03.23. 16:13:27

@hagyma: kibelez, megtölt... töltött paprika? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.23. 16:25:42

@Topy: toltott paprika OK
kicsumazod
kesz
bar annak sem vagyok nagy hive
arra is azt mondom, paradicsomos husgomboc oszt jonapot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.23. 16:33:14

viszont a toltott csirke az nayon renben van/ zoldesgeket nem toltunk/
husokat igen
annak van ertelme
az elso felesegem egyszer olyan toltott csirket sutott, hogy majdnem nem valtam el

zikat 2015.03.23. 16:50:37

@hagyma: utalom a fasirtot! :) Nem baj ha nem erted, nem kell mindent erteni!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.23. 17:04:09

@zikat: en ertem
ha utalod ne egyel fasirtot
ettol meg a husgombockat
megfozheted karalabe nelkul
es tehetsz melle karalabet
ha akarsz
es barmit
mi imafjuk a fasirtot
de megesszuka husgombocot is
karalabe nem kell hossza
nyersen imadom

zikat 2015.03.23. 18:40:41

@hagyma: a, ertelek! Akkor most be is vallom, hogy egyszer (de tenyleg csak egyetlen egyszer!) nem volt idom/kedvem a valyogatashoz, igy csinaltam husgombocokat es mellevagtam a felkockazott karalabet!
Aztan evesnel hianyoztak a töltött karalabek! :) Azota valyok...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.23. 18:44:47

@zikat: Ha ismered a Tékozló Homárt, akkor az "Imre, hagyjad ..." kifejezés ismerős lehet :) Kb. annyit tesz, hogy felesleges az illető miatt izgatni magad, úgysem fogja elfogadni az érvelésedet ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.23. 18:46:54

@zikat: Mellik az a piac, ahol márciusban ennyi kaprot kapsz??? Fénypostával küldhetnél, kinyitom az ablakot :)

zikat 2015.03.23. 18:51:11

@Andrass9: Küldök! A törökök mar csak ilyen megatalkodott kaporevok es ezen jo szokasukat nyugaton is megoriztek! A petrezselyembol meg ketkarnyit kapsz 300Ft-ert. ::))
De a heten a kapros karalabe leves mellett töltött karalabet is csinalnom kell! Meghoztatok a kedvem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.23. 18:53:18

@zikat: Pedig most akartalak rábeszélni egy kis rántott csirkemájra, mert azt sütöttem vacsorára, meg egy kis húslevest. Leves az mindig kell, hogy legyen itthon!

zikat 2015.03.23. 18:58:54

@Andrass9: hmmm, a majat most nem kivanom. Kb ket hetig vagy majast ettünk vacsorara, vagy lesütött csirkemajat friss levelessalataval. Nagyon finom volt!
Nalunk ma estere nincs fott kaja (ebedre volt tarkonyos-feherboros csirke), csak egy kis joghurt birkatejbol. Hmmm..

zikat 2015.03.23. 19:02:04

@zikat: hm, lehet juhtejet kellett volna irnom! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.23. 19:11:13

@Andrass9: miattam senkinek nem kell izgatni magat
en nem ertem miert kel a karalabet tolteni
akiszereti, toltse egye
nyersen imadom
ez az imrezes, tehat a masik lehulyzexese, mert pl nem erti a toltott karalabet az folosleges
amugy, abban a cikkben a homaron imre volt a hulye, csaxolok

susztertangó 2015.03.23. 19:13:50

@zikat: @Andrass9: Lehetséges, hogy Hagyma kis Hával tudtán kívül egy légtérben huzamosabb ideig együtt volt Levinnel??? Mindent összepicapicáz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.23. 19:25:33

@susztertangó: orulok, hogy eszrvetted, hgy en vagyok a nagy Levin

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.23. 19:29:10

@hagyma: Csak legalább egy mákostésztát tudnál főzni :)

zikat 2015.03.23. 19:32:56

@susztertangó: Huha, ugy latom valaminek a közepebe csöppentem!?

Fenchurch68 2015.03.23. 19:34:35

@hagyma: Hogy most mennyire igazad van! Megcsináltuk a "töltött karalábét" pucér gombócokkal és köré főztük a sok-sok karalábét, jó lett.
(Igazából az volt az oka, hogy az ember a hobbiasztaloskodás miatt valahova eltökítette a pincében a karalábévájót, és most nincs meg. De megbűnhődött, mérgében elment biciklizni, fázott, és hazafelé akkorát esett, mint az ólajtó. De jó asszonykaként csináltam egy forró teát, amit a kádban szürcsölgetett, miközben a hátát mostam. Még rántottát is süttetett vacsorára. Na, kit fogadjak még örökbe?)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.23. 19:41:34

@Kató néni: ez OK
de minek melle karalabe?
biciglizni nem egeszseges
legkozelebb a teahoz tegyel bort
rantotta az reggeli
de sok boldogsagot:)
@Andrass9: a vilag legjobb makostesztajat fogom elkesziteni, de megint tele vagyunk kajaval

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.23. 19:54:21

@hagyma: Lehetőleg fotókkal dokumentálva, és akkor ki is posztolom, mint Hagyma Legjobb Mákostésztája - vagy valami cikisebb címmel :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.23. 19:55:07

@Kató néni: Rám nem kell számítanod, nekem is jó dolgom van idehaza - még akkor is, ha a feleségem válogatós :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.23. 19:58:12

@zikat: Még a malackaraj blogon volt egy levin nevű (valószínűleg) állandóan bedrogozott ürge a kék bálnájával. Az egyetlen olvasó, akit kitiltottam a Blogkocsmáról. Szintén ugyanott volt egy PicaPica nevezetű vészmadár, aki mindenkivel veszekedett (vagy viszont? már nem emlékszem). Ő is jött ide a malackaraj végnapja után, de nagyon hamar lelépett.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.23. 20:02:03

@Andrass9: a heten elkeszul
nem mintha nagy szam lenne a makos
egyszeru etel
de kuldok 2 fotot majd
mert azert az en makosom az mas

turósmácsik 2015.03.23. 20:23:07

Ez a töltött karalábé nagy bemozgató:)) Ha nem érek rá, akkor gombócok és kockázott karalábé, ha igényes vagyok, akkor vájok. Mert sokkal finomabb úgy. És jobban is néz ki.

Topy 2015.03.23. 20:59:22

@Kató néni: engem, csak szokj le a karalábé étel alapanyagként történő hasznosításáról! :D
rendszeresen brigázok, esni ritkán szoktam, konyhai eszközöket nem szoktam eltökíteni barkácsoláshoz - inkább a konyhába szoktak beköltözni arrafelé szokatlan eszközök, vacsorázni meg nem szoktam, na!? ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.23. 21:05:43

@Kató néni: Karfiolt főzhetsz @Topy: -nak dosztig ::))))))

Topy 2015.03.23. 21:38:03

@Andrass9: fraktálzöldséget nem eszünk! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.23. 21:42:15

@Topy: Zöldet nem is, de a karfiol fehér fraktál:)

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.24. 06:34:20

@Topy: "vacsorázni meg nem szoktam,"

Aha! Oszt az éhes desznyó meg össze-vissza álmodozik.;D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.24. 10:59:30

@Topy: vacsirani marpedig kell
4-5 ora kozott szoktam
de tartok fenn ejjeli konyhat is es neha hajnal 3-kor is eszek valamit
ilyenkor kimarad a reggeli
ma less
sultkolbasz, mustar kenyer
hamarost

Fenchurch68 2015.03.24. 11:33:27

@turósmácsik: Itt a kedvesnél tanultam, hogy ledarálja a karalábét is a húsdarálón, mármint egy részét, és belegyúrja a gombócba.
@Topy: Jöhetsz, én se szoktam vacsorázni:) Legfeljebb ha karalábé vagy karfiol van, gyorsan sütök neked egy pizzát.
Rántott húst kívánt az ember, kicsit megint izgulok, mindent rántottam már életemben gombától a cukkiniig, de karajt még soha.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.24. 12:13:14

@Kató néni: hat a rantott karajra is sok iskolavan
en pl. paprikat is teszek a lisztbe, fokhagymat a tojasba es nagyon forro olajba teszem es rovid ideig sutom

Fenchurch68 2015.03.24. 12:31:59

@hagyma: A fokhagyma jó ötlet, köszi!

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.24. 12:44:02

@Kató néni: karaj? 5-6 percnel ne susd tovabb, akkor jo leaz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.24. 13:04:17

@Kató néni: ez nem volt kerdes
a pirosban suotted?

Fenchurch68 2015.03.24. 17:00:52

@hagyma: Sajnos nem, azt otthon hagytam a családnál, narancssárgában sütöttem.
Milánói szószos "tészta" volt hozzá, ma kívánságműsor volt :)
(Holnap meg spenót lesz, az meg nekem kívánságműsor... Bár azt mondta az ember, hogy megkóstolja, legfeljebb majd jól nem kér. Lehet, hogy feldobok neki egy kis sóskát, egy piszokkal megvan.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.24. 17:29:24

@Kató néni: ferfi nem eszik soskat
gyereketel
spenot rendben van

Fenchurch68 2015.03.24. 17:44:54

@hagyma: Jó, jó, már többször utaltál rá, hogy az emberem nem férfi, de hát mit csináljak, ha egyszer l*szbi vagyok?
(Ha próbálna vetíteni, hogy nem is szereti az édes ételeket, és ezáltal minél macsóbbnak tűnni, valószínűleg nem élnénk együtt. Amúgy meg van, aki a szájával férfi - pl. az étkezőasztalnál -, van, aki meg inkább vízszintesben :D )
Ugye van az a mondás, hogy férfi 100 kiló alatt csak karácsonyfadísz, jelentem, hosszas erőfeszítések árán végre elértük a karácsonyfadísz státuszt!

susztertangó 2015.03.24. 17:51:27

@hagyma: "...férfi nem eszi sóskát.." nettó hülyeség!Csak langyosan vagy hidegen, akkor jön ki a pikánssága.A spenótba meg kell tejben ronggyá ázott, kézzel szétmurkszolt zsemle, szerecsendió, fokhagyma és egy nyers tojás, tejjel fölengedve. Bors sem árt neki.Ja tük tojjal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.24. 17:55:26

@Kató néni: oh nem, sosem kerdojelezem meg ferfi mivoltat...
tolem eszik amit akar
ha meg van a szeretet, akkor meg van a boldogsag
nalam az az etel amit harapni lehet
gyerekkorombann szerettem a soskat
nyersen
nem szerettem a spenotot, de ma szeretem
koretnek
legalabb fasirt kell hoza

soskafozelek gyreketel
kakaoiscsiga is
evvan Kato nennye

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.24. 17:58:41

@susztertangó: most komolyan fozol soskafozeleket?
hat eszembe nem jutna
napkozis etel

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.24. 18:05:06

ezt a karalabelevest megennem, de nem dolgoznek vele, kevesebb az elmeny, mint a belefektetett energia
de ha Mary megfozi, megeszem:)

Topy 2015.03.24. 18:05:26

@Kató néni: na, akkor már csak kb 20 kiló van hátra szegény embernek...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.24. 18:11:48

ja es jut eszembe
nem baj az ha egy fefi eszik gyereketeleket
cask nekem fura
nehezen tudom elkepelni magma, hogy tejberizsat, soskat meg kakaoscsigat egyek
mar az anyatejen is tulvagyok

Waka 2015.03.24. 18:19:08

Köszönök szépen!
A karalábéleves jöhet minden formában és mennyiségben, én nagyon szeretem.
Délután nyelvórán voltam, most végeztem a főzéssel, írok egy gyors posztot.

Topy 2015.03.24. 18:26:11

@hagyma: banán is gyerekétel :)

Fenchurch68 2015.03.24. 18:27:54

@susztertangó: Ki lenne a karácsonyfa? Hát én! :)
Igen, spenót sok fokhagymával, zsömlével, tojással. Szerecsendió még sosem jutott eszembe, majd most kipróbálom.
@Topy: Azért van ennek a dolognak egy olyan oldala is, hogy egyhetven magas. Úgyhogy először a kilencvenre gyúrunk, aztán majd meglátjuk. Szeretném, ha még száz évesen is fel tudnánk menni a Háromkőhöz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.24. 18:29:31

@Topy: a bananturmix az
de ha cask jarsz a konyhaban es megennel valamit, es ott a banan, az nem
es sermelyik gyumolcs

Waka 2015.03.24. 18:41:55

@Kató néni: A legutóbbi töltött karalábé mellett főtt tejfölös "karalábéforgács" olyan jó lett, hogy később készítettem csak azt egy kis bulgurral.

Waka 2015.03.24. 18:53:10

Kész. Volt is, lesz is jobb, de most erre futotta.

susztertangó 2015.03.24. 20:08:29

@Waka: Orosz? Kínai? Lemúriai?@Kató néni: Szóval mélynövésű.Azé' vigyázz azzal a gyors fogyással-én már megjártam.@hagyma: Kell a ződ így tavaszidőn. Jó tud az lenni, elővéve hűttőböl csak úgy lábasból. A töltött karaláb mennyei-melegen, hidegen spiccesen bárhogy.Nem kéne siffret használni kommentjeidben, most vakarhatom a fejem, mi az hogy sermelyik?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.24. 20:15:26

@susztertangó: soska be sem kerulhet a huttobe
a toltott karalabe is baromsag
minek egy karalabat tolteni?
levesbe OK
nyersen OK
de toltogetni, kivalyni, hogy toltogessem?
fasirt krumpli, jonapot

Fenchurch68 2015.03.24. 21:27:31

Fiúk! kiváJni! nem elipszilon! Nyilván mindenkit megvezet a vályú szó, de vájni, az pontos jé.

@susztertangó: Nem ő alacsony, én vagyok túl magas :D Nem gyors a fogyás, észnél vagyok, ha már valaki odafönt rám bízta ezt az édes embert.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.24. 21:32:48

@Kató néni: az a helyzet 15 ev utan is tokeletes Magyar vagyok,de tenyallas
az elipszilon/gugyerak lallyos/ es a pontos je mar okoz problemat
hat evvan
a vicc az hogy altalanosban, gimiben, egyetemen en tudtam a legjobban
dehat a 15 ev, az alcohol a joint....
ez az elet

Topy 2015.03.24. 22:47:33

@hagyma: 8-9 hónapos csecsemő már kapja a banánt, hogy majszolja :)
www.babanet.hu/tarsalgo/attachments/1202744485.3842.jpg

Topy 2015.03.24. 22:52:15

@Kató néni: hát, akkor nem lőttem nagyon mellé...
sok kitartást, ügyesek vagytok! :)

zikat 2015.03.25. 23:47:24

@Kató néni: Te, en valytam es kesobb lattam, hogy tök helytelenül irtam. Mostantol vajok... nokent es pirulva, hogy felejtem edes anyanyelvem!
Tenyleg sajnalom!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.26. 12:28:08

@zikat: higgyel nekem, legjobb ha egyaltalan nem vajsz
mer minek
macera

susztertangó 2015.03.28. 16:44:08

@hagyma: Hé Te Hagyma kis Hával! Hagymát is lehet vájni és tölteni! Az ilyen neked nehezen értelmezhető dolgokat úgynevezett Háziasszonyok kreálták, akik szerettek volna valami mást csinálni a zuruknak , mint a megszokott karalábé főzelék-érted már?!És az a dinnye pasi megszerette és fel lett véve a házi receptek közé:"Asszony ilyet máskor is csinálhatsz! Simogassam a macskát?!" Bár ez utóbbiról fogalmam sincs mi értelme.Azonkivül vannak egyének akik szeretnek macerálni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.28. 23:37:30

@susztertangó: ertem, cask karalabefozelekre sincs szukseg
sokkal job zoldsegek vannak fozeleknek

susztertangó 2015.03.29. 07:17:05

@hagyma: Aha.Neked Apafej! Különben bekaphatod! Az összes sokkal jobb zöldséget. Miért, mi másra gondoltál?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.29. 09:48:29

@hagyma: Rohadtul elfelejtettél már magyarul, már ragozni sem ragozol megfelelően.
Ez a mondatod helyesen így hangzik:
"ertem, cask karalabefozelekre nincs szuksegem,
sokkal job zoldsegek vannak fozeleknek"
Igy már azonnal PC a mondanivalód, nem pedig egy felvuvalkodott hólyag szövege - hogy a holló váLLYa ki a szemedet :)