Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Majonézes krumplisaláta, ahogy a Patak bisztróban kaptam

2015.02.17. 07:00 Andrass9

Már többször is írtam, hogy van egy kedvenc kifőzdém, ahova néha lemegyek ebédelni. Fõleg, amikor amúgy is lenn járok a környékén.  Remek házias ételeket főznek. A napokban is arra jártam. Nagyon nem éheztem, meg épp a kellõs közepén voltam a makréla elkészítésének, de a tulaj éppen rántott gombát sütött. Hát azt nem lehet kihagyni - legalább egy zóna adagot! Körítésnek majonézes krumplisalátát ajánlott, amit elfogadtam.

20.jpg

Hát én még ilyet nem ettem! Amikor megdicsértem, azt mondta a hölgy, hogy ha itthon a lyánya, akkor mindig készít neki. Eszméletlenül izlett, ezért reprodukáltam többé-kevésbé sikeresen idehaza. Álljon itt a receptje.

  • 35 dkg kiflikrumpli vagy más, nem szétfõvõ fajta
  • 2 tojás
  • 2 dl majonéz (ha nagyobb adagot készítünk, érdemes házit csináni)
  • 1 dl tejfel
  • 3 nagyobb mogyoróhagyma, de egy kisebb vereshagyma is megteszi
  • 1 szál újhagyma
  • 8 dkg ementáli tipusú sajt (Maasdammer volt éppen kéznél)
  • 2 kisebb alma
  • 4 pici házi ecetes uborka
  • 1 ek ecet
  • 1 ek mustár
  • fél citrom leve
  • kis citromhéj
  • 1 kávéskanál cukor
  • szerecsendió
  • bors

10.jpg

A hozzávalók kicsit többen lettek, mint a képen szerepel, de a lista az valós. A krumplit és a tojást sós vizben feltettem hajában fõni. Amíg az lassan fõtt, felkarikáztam a hagymákat és felkockáztam a sajtot. Meghámoztam az almákat és azt is kis darabokra vagdostam. A képen csak kevesebb szerepel, mert a második almát és az uborkát csak késõbb adtam hozzá.

11.jpg

A hagymákat beleszórtam a keverõtálba, ahol megsóztam és ráöntöttem egy evõkanálnyi ecetet. Jól összekevertem. Ez a mix mindig bevált, hogy elvegye a hagyma elõs illatát. Pihentettem vagy tizenöt percig, majd belekevertem a felvágott sajtot és az almát is.

13.jpg 14.jpg

Ekkor nekiálltam a tartárnak, amihez a majonézt és a tejfelt a mustárral jól összekavartam, majd megszórtam kis borssal, szerecsendióval és reszeltem csepp citromhéjat is rá. Hozzáadtam egy fél citrom levét és a kávéskanál cukrot is. A tojást kivettem a vízbõl, lehûtöttem és meghámoztam. A sárgáját is beletettem a tartárba, amit villával széttörtem benne.

21.jpg 22.jpg 23.jpg

Megfõtt végre a krumpli is. Lehámoztam és apránként beleszeltem a hagymás almás sajtos edénybe, amit rendszeresen felráztam, hogy ne ragadjon össze a krumpli. A tojás fehérjét is feldaraboltam, úgy szórtam a krumplira. A végén pedig egy spatulával belekevertem a mártást.

16.jpg 17.jpg 18.jpg

Amikor megkóstoltam, akkor döntöttem a további alma és az uborka hozzáadásáról, mert megérte kicsit még hangolni az ízt.

19.jpg

Nekem nagyon izlett. Majdnem olyan mint a bisztróban. Abban csak uborka nem volt :)

Gyorsan elkészíthetõ, és ebbõl az anyagmennyiségbõl legalább 3 adagnyi kijön.

Abban már biztos vagyok, hogy a bécsi krumplisaláta alapján legközelebb egy kis forró ecetes húslevessel fogom leforrázni a krumplit, majd ha kihült, akkor úgy keverem a lé nélkül a többi hozzávaló közé.

A saláta eléggé nehéz, talán tejfel helyett joghurttal kéne könnyiteni a majonézen? Legközelebb ...

76 komment

Címkék: alma tojás krumpli sajt mustár tejföl majonéz bors cukor ecet újhagyma szerecsendió tejfel mogyoróhagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr617144613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.17. 07:47:32

A kiskunfelegyhazi mustarert piros pont
En a hagymat 80 fokos vizzel szoktam leforrazni

Topy 2015.02.17. 08:29:21

vagy kefírrel, a savanykássága miatt talán közelebb áll a tejfölhöz

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.17. 11:10:05

Szép napot!
Mostani állapotomban egy ilyet simán el tudok képzelni, azt hiszem, holnap össze is ütök egyet. Lila hagyma lesz benne és a sajtot gyaníthatóan kihagyom. Tojást hozott Kistesó, a többi van itthon, uborka helyett ecetes jalapenot használok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.17. 11:38:54

@Waka: Szép jó napot!
Jó ötlet a jalapeno, bár az eredetiben egyik sem volt :) @Topy: ötlete sem megvetendő.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.17. 13:41:42

@Andrass9: Az enyém csak utánzat lesz, nem akarok semmi olyasmit beletenni, ami nincs itthon, mert boltba menni nem tudok. Tejföl, paprika van.

Benikuty 2015.02.17. 13:42:08

Ezt a receptet még emésztenem kell, de most a kritikus helyen a káposztás tészta tartózkodik :)A tésztát pedig nem öltem a végén jeges vízbe.
Majonézes krumpli a barátunk, "keszthelyi démon"-ból!

Benikuty 2015.02.17. 13:47:24

na, és ez egy ún."gazdag ember krumplisalátája", virág az unortodoxia oltárán. Melyik kifőzde ez, András?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.17. 14:56:30

@Waka: Ebből már csak több tojás és valamennyi zöldborsó hiányzik, hogy "franciasaláta krumplisalátával és tojássalátával" legyen belóle :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.17. 14:57:33

@Benikuty: Ahogy a cím is mondá, a Patak bisztró Hidegkúton.

Topy 2015.02.17. 15:10:32

@Andrass9: vagy kihagyod ezt a sok sallangot, csak krumpli, újhagyma, (snidling,) egy elbolondított kefíres öntet (bors, mustár, só, édesítés) és kész a dán burgonyasaláta :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.17. 16:34:15

@Topy: Vagy kihagyom a kefírt is, csak húslevessel készítem, és máris kész a bécsi burgonyasaláta :)
Ha még olajat is adok hozzá, akkor bajor krumplisaláta.
Nagy ám az Isten állatkertje :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.17. 16:35:01

@~~Babette~~: Bár az említett módszer működik, adok egy esélyt a forró víznek is, köszi!

Topy 2015.02.17. 16:50:05

@Andrass9: hagyjuk ki a krumplit! :D

Topy 2015.02.17. 17:03:31

@Topy: erről valamiért most ez jutott az eszembe:

Oroszlán: Csináljunk bulit!
Béka: Igen! Lesz buli!
Krokodil: Hozok kaját!
Béka: Yesss! Lesz buli, lesz kaja!
Oroszlán: Hozok piát!
Béka: Micsoda party! Lesz kaja, pia!
Krokodil: Hozok nőket!
Béka: Yes! Lesz buli, kaja, pia és nők!
Oroszlán: Ezt a kis zöld bunkót meg itt hagyjuk.
Béka: És nem jön a krokodil! Yessssss!

Isley 2015.02.17. 17:15:29

@Andrass9: @Topy: az én verziómban nincs tojás és sajt, van viszont felkockázott ecetes cékla :)).
ráadásul szép rózsaszín lesz

Fenchurch68 2015.02.17. 17:16:41

@Topy: Pont azt akartam kérdezni, hogy a krumplit vajon nem lehetne kihagyni? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.17. 18:09:35

@Topy: Akkor ez most mi lenne? Tojássaláta? Franciasaláta?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.17. 19:14:43

@Andrass9: A borsó ugyebár listás (más sem hiányozna most), de a több tojásra van esély, különösen, hogy főételnek fogom készíteni. A húsleveses verzió tetszik.
@Isley: Esetleg a cékla csak párolva (főve).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.17. 19:34:00

@Waka: Ha párizsit csíkozol bele, akkor akár (aktuálisan) orosz hússalátát is ehetsz :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.17. 19:45:31

@Andrass9: Helyesbítek: párizsi helyett valami sült vagy főtt hús maradék kell hozzá pont olyanba, amit a posztbeli recept ír.
Én csak párizsival ettem gyerekkoromban. nem emlékszem a húsos változatra.

Topy 2015.02.17. 20:03:05

@Andrass9: újragondolt tojássaláta :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.17. 20:22:18

@Andrass9: Vörös hús, fújhatom, legfeljebb csirkemellsonkával. A főtt hús OK. "Valójában tényleg a cári korszakból származik, de eredetileg egy belga szakács után Oliver salátának hívták. Lucien Olivier az Ermitage séfje volt az 1860-as években. Az eredeti salátában fekete kaviár, kapribogyó, fajd vagy fácánhúsrétegek voltak lerakva apróra vágott aszpikkal, amit párolt rákfarkak és nyelv körítettek. A fogáshoz tálalt öntet a séf titkos összetételű, majonéznél pikánsabb és könnyebb provanszi mártása volt és az egészet vékony, főtt burgonya-, és savanyú uborkaszeletek díszítették."
szeka.blog.hu/2015/02/17/het_dolog_melyeket_az_oroszoknak_koszonhetunk
Amúgy Hungarikum lett az Erős Pista és a Piros Arany. A következő a teszkós virsli lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.17. 20:31:32

@Waka: Az eredeti receptet ezek szerint eheted :) Kaviár, rák, kapri, fácán - nem semmi lakoma lenne :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.17. 20:36:33

@Andrass9: És megoldódna a fogyókúrám is, abban a hónapban már nem lenne pénzem több élelmiszert vásárolni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.17. 20:50:51

@Waka: Sőt! A köszvényedet sem tudnád táplálni! Két legyet egy csapásra :) Viszont a floppydiszk ma már ingyen is elérhető ...
Nekem az első az még 8 collos volt, 128 kByte kapacitással! Z80-hoz illesztettem, csak a feleségem és az első gyerek utálták, hogy az illesztőprogram mindig felemelte a fejet, ha leolvasta az adott mennyiséget (hogy ne koptassa a lemez felületét).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.17. 20:53:48

@Andrass9: Két éve még használtuk a floppy-t a cégnél, azon hurcoltuk az adatokat a pénzügyre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.17. 20:57:30

@Waka: Nem is olyan rég az APEH is floppyn kérte a céges bevallást ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.17. 21:39:20

a hotelben annyira kafa krumplisalatat csinalnak/ mindkettoben/ hogy azzal nincs gondunk
az meg benne e a jo, hogy mindig kulonbozo kicsit,mikor melyik szakacs kesziti
szeretjuki,
hetente esszuk szinte
a teszztasalata meg nagyon jo

A fickó 2015.02.17. 22:47:12

@Andrass9: Nem olajat, hanem olvasztott vajat, hovatovább barnított vajat.
Húsleves hagymával, mustárral kevés almaecettel, savanyú uborkalével beforralva. Bele főtt, somogyi kifli (látom a képen is az van :)), só, bors, metélőhagyma és olvasztott vaj. Vagy, mustár nélküli változatban, frissen reszelt torma, tejszín, snidling, barnított vaj, tálalás előtt hajszálvékonyra vágott retek.
Viszont jó krumpli nélkül értelmetlen ez az étel. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.18. 07:55:26

@A fickó: Meg egy fínom borjú bécsi sem ártana mellé :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.18. 07:57:06

@hagyma: Ez olyan, amit ritkán lehet kétszer egyformán készíteni épp az alapanyagok miatt.
A tésztasalátával engem a világból is ki lehetne kergetni :)

Fenchurch68 2015.02.18. 08:10:22

@Andrass9: A tésztasaláta nem a gasztronómia csúcsa, de mikor egy iskolai rendezvény büféjébe kéne valami 30-40 adagos cuccot csinálni, általában a kisebb ellenállás irányába haladva tésztasalátát szoktam vállalni :)

Vagy három éve egyszer a MÁK kért az iskolától valami adatkigyűjtést floppyn, az informatikatanár a gondnokkal pincétől a padlásig bejárta az épületet, aztán valami raktárban találtak olyan kiselejtezett gépet, amelyikben volt floppymeghajtó.
Aztán a MÁK-os nénink panaszkodott, hogy náluk sincs már sehol az épületben ilyen őslény, aztán futárral vitték a floppikat valahova átírni cd-re :D

Benikuty 2015.02.18. 08:38:46

@Kató néni: elég frissen felállított hatóság csak akkor állt velünk szóba, ha a kért adatlapot faxon is megkapta (elektronikus mellett). Az egész várost bejártam fax után, hiába. Gondoltam, posta...na, olcsóbb volt Ráckevére autóval elvinni.
@Andrass9: tésztasalátára nincs mentség. Nyolcadik főbűn :D

Benikuty 2015.02.18. 08:42:15

@Andrass9: Tejes borjút pedig Dömsödről...

Benikuty 2015.02.18. 08:45:04

@A fickó: Ez már fine dining, itt pedig kizárólag házi disszidensünk a kompetens szakértő...:D

Fenchurch68 2015.02.18. 09:24:22

Tegnap reggel szembesültem azzal, hogy egy negyedkilós túró aznap lejár, valamint azzal, hogy fél délelőtt itt lesz az ember kollégája, plusz még mennek is délután ügyfélhez.
Úgyhogy megsütöttem az András-féle Mami pogácsáját, csak nem pogácsának, hanem kinyújtottam egész vékonyra, téglalapokat vágtam, azokat felhasogattam háromfelé és összefontam.
Szép is lett, jó is lett, kolléga még este hétkor feljött, hogy kaphat-e még egy kicsit :)
(Én meg ezt ettem a (nem)sólethez, ha már lúd vagyok, legyek kövér.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.18. 11:11:49

@Kató néni: Ezen rengeteget tűnődtem, hogy miért esik jól a kenyér a sólethez? Valahogy anélkül nekem nem is olyan jó ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.18. 11:12:31

@Benikuty: Ott randevúznak a tejes borjúk az országból? :)

Fenchurch68 2015.02.18. 11:15:39

@Andrass9: Nekem jó lenne anélkül is, ha nem sóztam volna el. Egyébként meg simán komplettálás, a szervezetünk tudja, hogy hüvelyesek és gabona jó együtt. (Elnézést kérek a sosem bűnöző, hardcore paleósoktól :)

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2015.02.18. 11:23:31

Waka:Visszatérve a salátára az Olivje félére , az kimaradt hogy az orosz urak a feltálalt salátát összekeverték a főtt krumplival , ami köretként volt tálalva ,Lucien Olivier megrökönyödésére , így változott át az orosz hússaláta !

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.18. 11:48:52

@Az amatőr hagyományörző: Ez klassz! Nem tudtam, hogy így került bele a krumpli is :) Köszi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.18. 11:51:07

@Kató néni: Nem vagyok se hard- se softcore paleós, és ez a magyarázat rávilágít, hogy az embernek kell a szénhidrát is, több, mint amennyi a hüvelyesekben van.
Amúgy mintha a paleo diéta tiltaná a hüvelyeseket is (mert akkor még nem volt bab, lencse, stb ...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.18. 11:52:44

@Kató néni: Abból a túrós tésztából születik mindenféle forma is. Mondjuk a fonásra a feleségem lábrázást kapna: még azzal is pepecseljen????
:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.18. 13:05:04

@Andrass9: pedig egy jo tesztasalata nagyon jo tud lenni

/ennek a mesterhazinak is milyen arcszozete van:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.18. 13:14:41

na itt egy tortenelemtanar
ez is szoros

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.18. 13:17:32

raadasul ez is raccsol es s selypit

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.18. 13:38:06

ez most egy taszos no
ez acan nem szoros, csak szemebe log a haja
nem jo nekem ez az aallerrgia
ilyen hulye tv-ket nezek
nade holnap megyek az eredmenyert

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.18. 14:13:40

@hagyma: Nézz inkább Cartoon Network-öt, vagy Comedy Central-t. Sokkal szórakoztatóbb!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.18. 15:03:15

Szép napot!
@hagyma: Én a meleg tésztasalátát kedvelem, mondjuk tarhonyát egy kis marhapörkölttel összeforgatva, mellé - hogy legyen egy kis zöld is - fokhagymás-tejfölös uborkasaláta.
@Az amatőr hagyományörző: Gondolták, előbb-utóbb úgyis összekeveredik.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2015.02.18. 16:21:46

@Waka: Még egy érdekesség ami a későbbiekben az összetevőkben szerepel ennél a salátánál :докторская колбаса,ami nem más mint a parizer ,csak az oroszok ilyen viccesen adják elő , mintha a doktor ezt a kolbászt rendelte volna nekik a vodka után !

Topy 2015.02.18. 16:39:10

@Az amatőr hagyományörző: összetételét tekintve a párizsink a nyomába sem léphet...

Topy 2015.02.18. 16:43:18

@Az amatőr hagyományörző: ugyan náluk is lazítottak az összetevőkön az idők során, de még a 2011-es szabályozás sem engedi meg pl. a szójafehérjét, keményítőt, növényi zselésítőt...
ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D1%81%D0%B0

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.18. 20:23:39

@Andrass9: megy a nagy tv is
nagy havak vannak meg ilyenek
engem most putyin jobban erdekelt@Waka: hat az jobb is ketsegtelen, de itt a sima teszta salata nagyon kozkedvelt etel
lehet turbozni is csirkevel, shrimpel stb.
usd be hogy pasta salad
csodakat fogsz latni
en sem tudtam sokaig, hogy szeretem, ma mar egyenrangu let a krumplisalataval

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.18. 20:45:51

csillag is szoros
nekem meggyozodesem, hogy otthon nincs borotva

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.18. 21:27:05

ez is szoros es ugral a szemoldoke ami festett

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.18. 21:30:27

@hagyma: Szerintem igyál valamit, vagy szívj el egy spanglit. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.18. 21:35:49

@Andrass9: hat ma este vaoszinuleg megtortenik, de nem cigit hasznalunk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.18. 21:38:04

@Andrass9: neked is ajanlom
pl a mi korunkban jobb less a sex es az alvas

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.18. 21:40:30

na ez is bajszos
de lagalabb nem borostas
ez a komcsi

johetne mar Mary mert qrwa ehes vagyok, meg sor sincs itthion
/joint van:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.18. 21:47:07

a bajank mincs fodrasza
ez a harmadik meg tok szoros
nincs is arca

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.18. 21:47:46

teljesen ciganyvajdanak nez ki

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.18. 22:03:59

na megjott Mary
cod fisht hozot meg hushpuppyt
tokeletes vacsoram lesz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.18. 22:32:04

@hagyma: Cod az jó :) Jó étvágyat (ha még ismered ezt a kifejezést, mert arrafelé nem dívik)!

Topy 2015.02.19. 08:24:52

@hagyma: de van, én vagyok az ellenpélda :)

Topy 2015.02.19. 08:25:10

@hagyma: errefelé kicsit büntetik...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.19. 15:43:58

@Topy: meg NC-ben sem legalis, most less rola nepszavazas
dehat itthon azt csinalok amit akarok
süti beállítások módosítása