Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Paradicsomleves saját paradicsomból születésnapra

2015.01.08. 07:00 Andrass9

Biztos nem a legjobb ötlet születésnapra paradicsomlevest fõzni, de még volt valamennyi paradicsom, amit nem vitt el a paradicsomvész, volt hozzá minden fûszer is a kertben. Sõt: még egy szép csokorravaló virág is került.

14.jpg

Az összetevőket és a csokrot leszüreteltem, míg a feleségem dolgozott: jó lesz meglepetésnek.

  • 1,5 kg paradicsom vegyesen
  • 1 vereshagyma
  • 1 szál zellerlevél
  • pici csokor petrezselyem
  • kevéske oregano, majoranna
  • 12 levél bazsalikom
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 kk cukor
  • 1 kk liszt rántásnak
  • 1 késhegynyi pirospaprika
  • 1 marék betütészta

10.jpg

A hagymát apróra vágtam és felét kevés oliván megpároltam.

11.jpg

A paradicsomokat meghámoztam, felaprítottam és a hagymára tettem. Nagyon hamar levet is eresztett, addig fõztem hát, mig szétestek a kockák.

12.jpg

Felaprítottam a petrezselymet, külön még a szárát is, mert az finom, ahogy roppan a levesben. A bazsalikomot valamiért ilyen hosszúkásra metélik egyes szakácsok. Legyen úgy. Belevágtam egy pici oreganot és majorannát is.

13.jpg

Egy csöpp oliván világosra pirítottam a lisztet, belekevertem a paprikát és felöntöttem a levessel egy könnyű rántásnak. Nem éreztem eléggé édesnek a lét, ezért tettem bele kis cukrot is (szeretem a paradicsomlevest cukrozni amúgy is). Belefõztem a levesbe a betütésztát - annak csak néhány perc kellett, hogy megfõjön. A levesbe végül belefõztem a zellerlevelet, amit ki is szedtem magamnak, mert csak én szeretem.

16.jpg

És meg is ettük.

17.jpg

A csokor és a leves is sikeres meglepetés volt ...

 

Update!

Jutott mára egy kis csiperke, frissen szedve. Nem tudtam megállni, hogy ne csináljak belõle levesbetétet magamnak. Semmi faxni:

Szabvány paradicsomleves ezúttal a Dawtona és a Spar paradicsomsürítményeiből, de a saját zeller és petrezselyemfelhozatallal. Megpirítottam a negyedelt gombákat egy csöpp maradék hurkazsíron és a kész levesbe kanalaztam. Betűtészta nem volt itthon, maradt a cikkcakktészta a többieknek.

21.jpg 22.jpg 23.jpg

56 komment

Címkék: hagyma paradicsom bazsalikom csiperke rántás zellerlevél betütészta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr96922037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2015.01.08. 09:00:51

én valamiért rántás nélkül csinálom
(és nem valami lisztellenes liga harcos tagjaként, mert egy csomó ételnél igenis habarást használok, bármennyire is divat lett manapság bizonyos helyeken azt az egy kanál lisztet démonizálni :) )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.08. 10:04:45

@Topy: Próbáltam párszor, de akármilyen jó volt a paradicsomlé, nekem olyan "vékonynak" hatott a leves, ezért visszatértem a rántáshoz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.08. 10:05:40

@Andrass9: Ja, meg a paprikát így viszem be a levesbe :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.08. 12:12:57

a paradicsomlevessel vegyes erzelmeim vannak
rantani nem rantanam, de Cukor az kell bele
szoval sosem voltam rajongoja, de ha az volt a napkoziben,, akkor az volt
most mar teljesen elhatarolodok, ez az orszag a csikken nudli es a tomato basil soup hazaja
amerika levesben gyenge

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.08. 12:17:50

nem is veletlen milyen intenzitassal eszi mary az igazi leveseimet
gulyas, jokai bableves stb.
ilyen csirkes lottyokon nott fel:)
egy normalis marhahus levest nem tudnak fozni

ettol ez a leves jo lehet, a ciganyparadicsom erre pont megfelel
egy kk ecetet tettem volma bele

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.08. 12:27:12

de ha mar ennyi paradicsomom lett volna csinaltam volna toltott paprikat, vagy paradicsomos kaposztat

látjátok feleim szümtükkel 2015.01.08. 12:41:12

Jó ez a leves, de én most a sütőbe sült paradicsomot élvezem pirított kenyérszeleteken, jó sok sajtot ráolvasztva.

Levest azért nem készítek, mert üvegből is megiható a finom lé már a főzés ideje alatt.:D

susztertangó 2015.01.08. 12:42:06

@Andrass9: Egy ilyen tányér levesbe 2 evőkanál cukrot tutti, hogy bezúditottam. Na igen, az még a Kőkorszak előtt volt.Még jó,hogy akkor is volt méz.
................................................................................................................
Akar valaki átképződni karikaturistává?

Fenchurch68 2015.01.08. 12:43:38

Irigykedem. Amióta itt vagyok, nem ettem paradicsomlevest. Magam miatt nem állok neki, a kedves meg nem szereti. (Bár eddig úgy tudta, hogy a székelykáposztát és a kelkáposztafőzeléket sem szereti, hátha ez a tévhit is megdől.)
A lányok imádják a napközis verziót is betűtésztából, de van egy leves, amit gyakran főztem nekik, hidegen, melegen, télen-nyáron mindig nagyon sikeres volt. Én minestronénak hívtam, de tudom, hogy nem az :) Gyakorlatilag egy nagyon zöldséges zöldségleves, mindent bele, ami csak található, és a végén süripari és sok reszelt sajt. Nyáron, hidegen, pirított tökmag.

vörösbor(de)minőségi 2015.01.08. 13:38:57

én is a bűnös klán tagja lennék.édesen azt a levest.és rántásosan.ha véknyan is de rántás..:))

azt lett volna szép ha a betütésztából kirakod a jókivánságaidat kedves nejnek...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.08. 13:47:40

@vörösbor(de)minőségi: Kapott helyette virágcsokrot :)
Amúgy az elsó paradicsomleves posztomban kiraktam a leves nevet, most meg nem volt betütésztám, csak cikcakk

Topy 2015.01.08. 13:49:04

@susztertangó:

"Elegem lett abból, hogy mindennap betörtek az otthonomba. Kiszaggattam a riasztó drótjait a falból és felmondtam a polgártársi megfigyelőhálózati tagságomat. A ház előtti udvarom négy sarkára pakisztáni zászlót, az
udvar közepére egy nagy fekete ISIL zászlót állítottam.
Most a yorkshire-i rendőrség, a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Scotland Yard, az MI-5, az MI-6, a CIA és az összes európai titkosszolgálat emberei tartják megfigyelés alatt a házamat 24x7x365.
Gyerekeimet mindennap követik az iskolába és feleségemet a bevásárlási túráin. Engem meg követnek a munkába menet és vissza. Senki sem piszkál engem.
Én még soha sem éreztem magam ilyen biztonságban."

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.08. 13:49:26

@Kató néni: Ebből szerencsére lehet kisadagot is főzni. Van ici piros fazekam, abba fél litert is tudok csinálni. A maradékot pedig elölhagyni, oszt lesni a konyhaajtó mögül, amikor stikában bekanalazza ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.08. 13:52:24

@hagyma: Nem tudom mi a cigányparadicsom, de ha a Lucullusra gondolsz, az valóban jó erre.
Ahogy számodra nem értelmezhető az ecet vagy citrom a kocsonyán, úgy számomra még tovább savanyítani a paradicsomot nem hangzik értelmezhetőnek :)
Lásd: a többiek MÉG TÖBB cukrot tennének bele!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.08. 13:53:23

@Kató néni: Az én gyerekeim attól a minestronétől mentek majdnem világgá Amerikában :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.08. 13:55:28

@hagyma: Szerintem nem is nagyon ismerik a leves fogalmát. Viszont a New England Clam Chowder - no az igazán a helyén van! A mi fogalmaink szerint nagyon sűrű (mint majd minden levesük), de akkor is.

Fenchurch68 2015.01.08. 13:55:54

@Andrass9: Megcsináltam, egy olyan picike dawtonás süripariból, betűtészta híján vajgaluskával. Még a hínár felét is kiette belőle :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.08. 14:28:55

@Andrass9: pedig a Cukor es ecet
dolgozik egyutt
lsd uborkasalata
en igy hivom magyarul a Roma tomatot:)
OK ha nagyon keresunk van 4-5 levesuk
lehet 6 is
de zommel 2-3-at esznek
ha bemegy egy etterembe, van 1
mondjuk a Magyar meg tul leveses
itt salataval nyitnak

susztertangó 2015.01.08. 15:40:35

@Topy: Hogy ez még nem jutott eszembe!Legfeljebb egy pepita borítóju Tagtalansági Igazolványról olvastam...@Kató néni: Hja..a szerelem vak..mint a tyúk amit titokban belefőztél.:-))))))))))))))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.08. 16:10:35

@Kató néni: Az jó püré, és sejtettem, hogy beválik a gondolat :) Gratulálok a kezdeményezőkészségedhez!
@susztertangó: Semmilyen levesnek (ha nem gyümölcs) nem árt egy kis alaplé ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.08. 16:44:42

@Topy: Ez mintha egy csokis madártej lenne, de semmiképpen nem nevezném levesnek. Igaz, nem is éltem még akkortájt :)

Topy 2015.01.08. 16:49:20

@Andrass9: akkor felmerül a kérdés: mitől leves a leves? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.08. 16:54:00

@Topy: Teljesen jogos a kérdésed, ugyanis a gyümölcsleves is leves - legalábbis kishazánkban. Akkor a madártejet miért nem hívjuk levesnek??
A wiki szerint:
A leves „a szilárd tápszereknek híg alakban való elkészítése a célból, hogy könnyebben emészthetők legyenek; a hígító anyag a viz, mely feloldja s magába veszi a tápanyag legértékesebb részeit.”"
Hát ...

Topy 2015.01.08. 16:59:03

@Andrass9: egyetértek: háááát...
nagy kedvencem a tarator, na hogy ott a víz nem nagyon old fel semmit, az is biztos :)

Topy 2015.01.08. 17:00:52

@Andrass9: szerimtem ők a Pallas-ból vették a definíciót: mek.oszk.hu/00000/00060/html/064/pc006446.html
kíváncsi lennék, hogy a szakma vajon hogy definiálja

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.08. 17:08:35

Szép napot!
Én a menzán megeszem, de magamtól még soha nem főztem, pedig alapanyag éppen lenne hozzá. Érdekes, nálunk soha nem szerepelt az étlapon.
Írok egy posztot, aztán elmegyek kenyérért.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.08. 18:05:39

@hagyma: Nincs mindig kedvem hozzá, meg rengeteg időbe telik. Kétszeri kelesztéssel, sütéssel 4 óra meló. Fél öt után értem haza, a fene sem fog este kilencig a konyhában matatni. Majd hétvégén sütök.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.08. 18:43:18

@susztertangó: Azokról már megállapítottuk, hogy nem kenyerek :)

1kutya 2015.01.08. 20:30:45

anno exbarátosném csinált egészen sűrű paradicsomlevest hagymás/fokhagymás alapon, friss bazsalikommal, oreganoval (olyan olaszosan na!). alá parmezánt reszeltünk és isteni volt!

bár én megeszem a menzait is bötűtésztával, tehát engem nem lehet eltántorítani :)))

vörösbor(de)minőségi 2015.01.08. 20:36:38

@Andrass9: holnap ezzel indítom a napot.jó kis csipős-édes paradicsomleves.eredetileg egy kellemes husoscsontból sok zőccséggel-lett volna,de beelőzött ez a finom leves amit nagyon szeretek.
a kocsonya pedig motoszkál...nyugtalankodik és még a hónapban testet fog ölteni :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.08. 20:38:22

@1kutya: Az is egy remek ízkombináció, frissen reszelt parmezánnal és pár csepp olivával. Persze egészen más, mint ez a berántott klasszikus.
Én mindkettőt szeretem :)
Amúgy BÚÉK neked!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.08. 20:49:47

@vörösbor(de)minőségi: Én ma nagyon pofára estem:(
Feleségem hozott haza valamit egy CarteDor-os fagyis dobozban, amibe mi már csak kocsonyát teszünk. Azt hittem kocsonya, és előre örültem.

Paradicsomos káposzta volt a menzáról, basszus ...

A fickó 2015.01.09. 00:30:34

@Topy: Az a legnagyobb baj a liszttel, hogy mértéktelenül használják és nem forralják ki rendesen. Azonban kevés liszt is megváltoztathatja jelentősen tompíthatja némely főzelék, leves ízét. A lisztel való "dúsítás" olcsóbbá is teszi az ételt. Eleve lisztes alapanyagok esetében pedig minek a lisztre, lisztet szórni. Én a töltött káposztát is úgy sűrítem, hogy a töltelékekből megmaradt káposzta levelekkel fedem az edényben a cuccot. Nyáron friss paradicsom konkasszé is kerül bele. A végén ezeket az ízes leveleket alaposan turmixolom, majd visszaszűröm a káposztára. Nem kell plusz zsír bele a töltelékekből pont elegendő fő ki.
Imádom a paradicsomot, télen ezért nem eszem a vízízű vackokat, csak amit eltettem abból főzök, szerencsére ez elég sok és sokféle. Néha veszek kevéske télen is jóízű datolya paradicsomot, de ez aranyárban van.
A paradicsomlevest, pedig olívaolaj, friss babér levél, fokhagyma, bors, bazsalikom. Nyáron a végén kevés paradicsomvíz is kerül bele. Végül röviden turmixolom és az olívától selymes emulzió képződik friss kifejező paradicsomízzel. Ja, és olyan paradicsomot kell használni, ami finom édes és nem kell bele cukor. A nyár folyamán nagy narancssárga Orange Boy paradicsomból készítettem sokat finom kissé citrusos ízvilágú és igen intenzíven paradicsomízű. A betűtészta az jöhet. :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.09. 08:32:49

komolyan a tésztát raktad bele először??

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.09. 08:49:09

@Babette .: Nem :) Ez egy sajthiba volt: nem figyeltem, amikor írtam a cikket. Köszi, hogy szóltál, javítottam.

Isley 2015.01.09. 10:16:23

régebben toszkán paradicsomlevest csináltam /azt nem tudom mennyire autentikus/, a fő különbség: egy szelet puha fehérkenyérrel kell besűríteni, friss bazslikom, reszelt parmezán.
azután visszatértem a betűtésztáshoz :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.09. 11:11:37

@Isley: Az a toszkán, az finom, de én legfeljebb nyáron szeretem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.09. 13:24:13

@Waka: erre en kitalaltam egy feleseget, meg egy kenyersutogepet
mukodik

Pinka-Panka 2015.01.09. 14:27:43

Szervusztok!

Nagyon szeretem a paradicsom levest, betű tésztával. ez is egy jó variáció, én kipróbálom, mert egybe szoktam a hagymát beledobni.
A cukorral úgy vagyok, ahogy Te András, ebből nem lehet kihagyni, én a rántásban karamellizálom, így édesítem.

Ma finom főzeléket főztem, és tepsiben csináltam csirkemellből fasírtot, nem kenyérrel. Inkább lepénynek mondanám, mi nagyon mgkedveltük ezt a fasírtot is.

Holnap rakott karfiolt csinálok, sonkásan csak.

Vasárnapra zellerkrém levest gondoltam, rántott húst, de valami más formában, saláta. Köretnek pedig sütőtök pürét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.09. 14:32:02

@Pinka-Panka: Szia!
Én ma lusta voltam: reggelire a tegnapelötti lencse maradéka. Ebédre a kis kifőzdében féladag sült oldalas petrezselymes krumplival (remek volt). Hoztam haza kocsonyát is onnan, ami nekem kicsit fokhagymás, de jóízű.
Szóval nem főztem, meg még sok maradék van idehaza ...

Pinka-Panka 2015.01.09. 14:33:33

Nagyon jó tököket veszek a piacon, nem is drágán, ne vessetek meg, a kutyám is szereti a sült tököt, mindig adok neki is. Szinte remeg, ha látja, adni készülök neki.

A szemem még javulgat, a következő műtét, még később lesz csak. Új év van és új és lendület.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.09. 14:39:52

@Andrass9: nekemm annyira nincs otletem reggelire, hogy most elmegyunk egy cracker barrelbe
nekem ez a kedvenc reggelizohelyem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.09. 14:47:13

@hagyma: Az nem rossz hely. Mi a Paanera Bread-be, vagy egy Cliff's breakfast-be járunk (a gyerekek még további helyeket is frekventálnak). A Cliff-ről írtam posztot is.

Pinka-Panka 2015.01.09. 15:48:58

A paradicsom témához, valaki mondta, akinek szerintem lehet hinni, hogy a paradicsom akár nyersen, akár főve, így is megtartja a benne lévő vitamint, ásványi anyagokat. Hagyma félékkel is így van. Én nem tudom, de rengeteg paradicsomot tudok elfogyasztani, nyáron persze, őszig telefalom magam és ilyenkor meg az ivólé és belőle készült finomságok.

az olaszok nem véletlen fogyasztják. javasolt mennyiség valamilyen formában, kb 2-3 dl egy héten egyszer, de kétszer is jó.

Így vagy nyersen enni, vagy levesnek, vagy eltett saját, otthoni ízekből, az a nyerő.
Én hálás vagyok, hogy annyi mindent teszek el, csak leveszem a polcról és párja nincs a boltihoz mérve. van olyan vendégem a kertje tele mindennel és nem rak el semmit,, mert lusta hozzá, a férj görnyed, termel, ami felesleg elrohad, vagy odaadják valakinek. Láttam tele volt paradicsommal, a kert és nem tette el az asszonyság, pedig van gyermek is több. Hát, nem tudom.
Mondja a vendégem, ő a Lidibe megveszi. Na mondom gratulálok hozzá. na erről ennyit

kenyér sütés is itthon van már, miután kaptam egy gépet, Wakát megértem macerás, az, az otthoni népeknek való. nekem bejött, kíváló rozs kenyeret, teljes kiőrlésűt sütünk. Szerintem drága, de nincs pazarlás, napokig eláll, minden morzsát megeszünk.
Én azért is örülök, mert dagasztani is lehet vele, megkímélhetem a csuklóm, viszont hamar csinálhatok kelt tésztát, vendégeknek, vagy fánkot is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.09. 16:19:00

Szép napot!
@hagyma: Temérdek járulékos költséggel jár. (Nem a kenyérsütőgép.)
Egy paprikás krumplit terveztem a hétvégére savanyú káposztával, aztán valaki székelykáposztát evett tegnap a melóban, úgyhogy húsos káposzta lesz császárvégből, füstölt körömmel, tejfelesen.

vörösbor(de)minőségi 2015.01.09. 17:43:20

@Andrass9: valami rossz fát tehettél a tűzre....
csak ez történhetett,mert nejed is tudja,hogy ha meglátsz egy cartedoros dobozt akkor azonnal kocsonya jut eszedbe-és nem a fagyi.
eddig rendben.
no de ami benne volt? kiszaladsz a kárpátok medencéjéből is....

:)))
szépen kezded az évet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.09. 18:07:48

@vörösbor(de)minőségi: Nem baj! Hoztam magamnak, és már majd mindet meg is ettem :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.09. 21:14:37

Majd' elfelejtettem újságolni, megérkezett Oroszországból a várva várt segélyszállítmány 40 deka mustárpor formájában. Lesz alapanyag a következő adaghoz.
kepfeltoltes.hu/view/150109/2015010910172_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
süti beállítások módosítása