Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Isley: A hokkaido tököt is szeretem, tömör a húsa, és mindig édes..... volt, mert pont két hete sikerült ... (2017.10.24. 12:25) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (67) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Csilipaprika ismertető

2014.11.07. 07:00 Andrass9

Ha másért nem, de ismeretterjesztési célból lefényképezem azokat a csiliket, amik végül megfogtak és teremnek is nálam.

10.jpg

Mindegyiket egyszerre vetettem és palántáztam. Kiültetni is ugyanakkor ültettem reménykedve a forró nyárban.

Nos, a forró nyár módjával szerepelt az étlapon, de a paprikák nagyon jó néven vették a sok esõt. Én is örültem, mert nem kell vízdíjat fizetnem a locsolásért, amit természetesen elõkészítettem. Mindössze tán két hétig kellett bekapcsolni a csepegtetõs locsolót, a további idõkben a fentiek gondoskodtak a paprikákról (sajnos a paradicsomról is).

A címlapon egy Habanero szerepel, de õt cserépbe tettem, mert reménykedem, hogy a leendõ tulajdonosa áttelelteti, és egész évben fog neki teremni. (SHU 325.000)

Ezután egy tõ szomorú Serrano (SHU 15.000) paprika szerepel, amit valami elkezdett megenni a gyökerénél. Érdekes módon a párja az teljesen egészséges. Relatíve kis növény, közepes terméshozammal. Erősen csípős, méretéhez képest vastag húsú és tömve van magokkal. A paprika csúcsa hirtelen lekerekedik, nem vékonyodik el.

11.jpg

 

28.jpg

Jöjjön hát a híres kínai Kung Pao paprika. Ez elég csípõs, de el is neveztek róla egy kínai ételt, ami ezzel készül (még nem ettem Kung Pao csirkét). A táblázat szerint 7.000-12.000 SHU közötti csípõsséggel rendelkezik, viszont nagyon dekoratív darab.

12.jpg

32.jpg

Kaptam kedves barátnõnktõl egy zacskó magot Szingapurból. Kb annyira tudnak angolul, mint mifelénk néhányan. Két szó szerepelt latin ABC-vel a zacskón: Hybird peeper (Waka felderítette mely hibridről van szó). Minden más számomra kínai volt. Végül is nem az angol nyelvtudást, hanem magokat kaptam, amik földbe kerültek. Nagyon illatos, aromás paprika gyakorlatilag alig csíp (SHU 500?). Magas terméshozam, és a KungPao-hoz hasonlóan csüngenek a 15-20 cm-es paprikák. Lesz belõle édes csili szósz!

13.jpg

Jalapeno (ejtsd: halapenyo), lila jalapeno, csípős jalapeno (SHU 5.000-8.000) a csilik koronázatlan királya. Ehetõen csípõs, bár nekem volt két tő, ami igencsak csípett, dehát a neve is azt igérte. Tisztességes méretű, tölthetõ vagy savanyítható. Érdekes módon paszta nem készül belõle.

14.jpg

25.jpg

26.jpg

Holy Mole (SHU 500) - ehhez egy csöpp amerikai szleng ismeret kell: Holy Moly annyit tesz, hogy szentisten vagy valami olyasmi Sokszor a szalonképesebb kiejtése a "holy shit" kifejezésnek. Ugyanakkor a Mole a mexikói szószok királya, ami nem igazán csípõs, de sötét csilipaprikákból és csokoládéból készült szósz. Ez a példány még paprika formában látható.

15.jpg

Black Hungarian - na itt fogtam padlót. Ilyet itthon még nem is láttam. Megkóstolva nem tûnik csípõsnek (SHU 300-1.000), viszont relatíve vékony a húsa a többihez viszonyítva. Még nem tudom mire lesz jó - tán füstölve?

16.jpg

Jellemzően zömök, szélesvállú elhegyesedő korom fekete paprika. A feketeségét pirosra cseréli, amikor megérik.

27.jpg

Ancho Gigantea (SHU 500-1000) - Mexikó TV paprikája. Tényleg! Ott ezt töltik meg. Nagyon enyhén csíp, ha egyáltalán csíp. Kellemes, aromás illat - remek alappaprika csilipasztához, ha higítani akarjuk az erõs ízt. Én legalábbis erre használtam két éve. Most fogyott el az utolsó üveg. Ez a példány 35 centi hosszú!

20.jpg

Csokros csili - Nevérõl fogalmam sincs Megtaláltam: az olaszok peperoncini-je. Azért ahhoz bizony túl erős. A képen szereplő tő még nincs beérve. Három éve vettem a CBA-ban, és a magot kimentettem belõle. Azóta minden évben vetek a legnagyobb megelégedésemre. Nagyon szépen terem, rengeteg csokor nõ egy tövön. Könnyû szárítani, és a száraz paprikát kávédarálóval pehellyé õrölve remek ízesítõt kapunk. Csíp mint áll..t .

21.jpg

Alább egy Aji Cristal megérett példányával és néhány Cayenne paprikával látható.

33.jpg

Spicy Fiesta (SHU 20.000) - Gyönyörû hibrid csili. Beérett (piros) példányainak szinte mézédes a húsa, pici õszibarack beütéssel (nem, nem vagyok sommelier ...). Az erével viszont módjával kell bánni, erősen csípõs fajta. Sajnos magját nem biztos, hogy célszerû megõrizni, lévén hibrid gyümölcs.

31.jpg

22.jpg

Aji Cristal - Capsicum Baccatum. Ez a csili család jellegzetesen gyümölcsízû bogyókat hoz. Az Aji Cristal nagyon nagy hozamú fajta, érdemes nagyobb termõterületet biztosítani számára, valamint meghálája a tisztességes támrendszert is. Bár színe és állaga felhívás egy jó harapásra, ezzel vigyázzunk: meglepõen csípõs (SHU 50.000)! Lehetõleg éretlenül (sárgán) használjuk fel, akkor adja a legkellemesebb, erősen citrusos ízhatást.

23.jpg

Georgia's Flame - örmény eredetű kevésbé csípős jószág (SHU 1.500). Erről a növényről sincs képem, de a paprikáról igen. 

29.jpg

Ezen poszt leginkább tájékoztató szerepet tölt be. Csak akkor érdemes kommentálni, ha valakinek ezzel kapcsolatos mondanivalólja van!

 

12 komment

Címkék: csili csilipaprika SHU

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr466710153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.07. 07:20:22

az a mondanivalom, hogy kerek magokat:D

Topy 2014.11.07. 08:09:39

hasznos kis poszt, meg egyébként is nagyon mutatósak! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.07. 10:03:49

@Babette.: Még nincs magom az idei szezonból, csak egy kisebb válogatás van, amit januárban küldtem PO-nak, akitől visszajött a csomagocska, hogy nem kereste. Pedig emilben is üzentem neki róla, de arra sem válaszolt.
Ha ez megfelel, akkor postázom.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.07. 10:25:20

@Andrass9: jó!
majd megmondom PO-nak, hogy meglátogathatja őket:DD

vörösbor(de)minőségi 2014.11.07. 18:38:37

az mondanivalónak számit,hogy még a szemnek is szép?

a többi érzékszervről nem is szólva!

vörösbor(de)minőségi 2014.11.07. 18:41:17

a lényeget majd'elfelejtettem:azonnal felismertem a képről!nem viccelek,és igazat mondok!

Waka 2014.11.07. 20:09:47

Szép estét!
Egy részéből magam is termesztettem. A Serrano és Hybrid pepper volt, ami igazán izgalmas volt számomra. Viszonylag enyhe, és igen zamatos. A csokros valami isteni, nagyon erős, és bőtermő. Kelet-magyarországi kollégám - akinek küldtem pár magot - augusztus végén így hívott fel: B+ Balázs a paprikádat. :D A Kung Pao valamiért két különböző lett, amit én vetettem, hosszú egyenes, az András-féle, rövid, redőzött és kampós végű. És a Jalapeno. Igazi nyertes, különféle fajtái között akad közepesen erős és bitang is. Jövőre ezekből vetek megint.

Waka 2014.11.07. 20:12:19

Jut eszembe, kaptam fütyi formájú chili magot. members.aon.at/~ghojas/penis_red_d.html
Ha esetleg valakit érdekel, megoldjuk.

©________ 2016.09.17. 15:41:17

@Andrass9: probalombeazonositani a termest, roppant nehezen megy.
A felirTokat kiastak a macskak

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.17. 17:14:29

@©________:

Rá se ránts, nekem műszállal volt rákötve a tövekre kis műanyag lapocskán, oszt leszedték a madarak, és elvitték a fészekbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.17. 18:09:56

@látjátok feleim szümtükkel: :)
A fene érti ezeket a a növényeket!!!
Egyik reklamál, másik meg boldog ...