Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

A majdnem tökéletes almáspite

2014.11.01. 07:00 Andrass9

Nem nevezhetem egyszerûen "Tökéletes almáspitének", mert Toma mester ezt a címet már magának vindikálta. Persze õ is tanulta, mégpedig rég nem látott írónktól, Poczok2 úrtól.

38.jpg

Elsõ alkalom, hogy sütök pitét. nem azt az amerikait, nem is a franciát. A hazait! Rengeteg az almánk, feleségem dolgozik és hosszúnapos, van idõm kisérletezni. Az alapreceptet feleségemtől lestem el még egy régebbi posztban.

Elõször is felszedtem egy kosárnyi almát, idared és mucsu fajtákat. Ez utóbbi egy sárga héjú, roppant finom édes alma. Az idared meg még eléggé pikáns a pitéhez. Ezután összeszedtem a tészta alapját:

  • 60 dkg finomliszt (lehet rétesliszt is)
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg disznózsír
  • 15 dkg cukor
  • 4 nagy tojás
  • 1 ek sütõpor

A töltéshez:

  • 6 kg alma
  • 4 ek cukor
  • 2 kk őrölt fahéj
  • 4 marék dió
  • 2 kis marék prézli

 

10.jpg

Beleütöttem a robotgép keverõtáljába a tojásokat, és beleszórtam a cukrot meg a sütõport.

11.jpg

Kimértem a 10 deka zsírt is. Igazság szerint akár teljesen zsírral is készíthettem volna, de most ilyen hangulatom volt.

12.jpg

A zsiradékot kicsit megpuhítottam a mikróban, majd belekevertem a cukros tojásba.

13.jpg

Ezután már csak a lisztet dolgoztattam bele a robotgéppel. Eléggé morzsalékos lett, de ez a jó.

  • - Egy frászt! Valld be, hogy kifelejtetted a tejfelt belőle!
  • - Legyen neked igazad, de így is jó lett, tehát ehhez a recepthez nem kell tejfel.

14.jpg

A tésztát egy tálkában a hûtõbe tettem, amig az almával bajlódtam. Beszereltem a robotgépbe az alma/káposzta reszelõ fejet.

15.jpg

Kivettem 2,5 kilónyi almát a kosárból, megmostam, meghámoztam, és kicsumáztam az adagot.

16.jpg

A robotgép pedig lereszelte nekem szépen durvára.

17.jpg

Megszórtam két evőkanál cukorral és egy kávéskanál õrölt fahéjjal.

18.jpg

A tepsibe sütõpapírt ragasztottam egy-egy pötty vajjal. Sajnos elfogyott a szélesebb sütõpapír, csak ez a cakkosszélû amerikai volt, ami igen vékony, meg nem is teríti be teljesen a tepsit.

19.jpg

Sebaj, két papíral megoldottam.

20.jpg

A tészta felét kivettem a hûtõbõl.

21.jpg

Azt is kettévágtam.

22.jpg

Az egyiket kinyújtottam többé-kevésbé tepsi formájúra, majd beleterítettem a sütõpapírra. A széleket, szakadásokat kijavítottam és megszórtam egy kis prézlivel.

23.jpg

Vagy két maroknyi diót durvára vágtam, és azt is beleszórtam a tésztára.

25.jpg

Kemény munkával kinyomtam az alma levét, amit eresztett a tepsizés közben.

26.jpg

A fahéjas/cukros almalevet megittam, az almareszeléket pedig rátettem a dióra a tepsiben.

27.jpg

Már csak az alma tetejére kellett nyújtani egy negyednyi tésztát. Ez még pocsékabbul sikerült, mint az alja - sok lyukat kellett befoltozni ...

28.jpg

Megkentem egy felvert tojás felével és villával megböködtem, hogy a gõz károkozás nélkül távozhasson a tészta alól. Ment is az elõmelegített, 200 fokos sütõbe 50 percre.

29.jpg

Feleségem épp befutott, hogy rohan a kislyányhoz. Gyorsan kivágtam egy nagy doboz méretû darabot az éppen kisült pitébõl. Ennyike maradt belõle.

30.jpg

És ezt vitte magával a kislyánynak.

31.jpg

A figyelmes olvasónak azért feltûnhetett, hogy még csak a tészta fele fogyott el! A maradékból egy hasonló pitét sütöttem, csak annyi volt az eltérés, hogy most három és fél kiló almát tettem bele. A tészta mindössze 3mm vastag, az almaréteg meg 4 cm. Én nem szórakoztam lekvárral, meg almaszeletkékkel. Csupán a lereszelt almát tettem a sütibe. Mondanom sem kell, most sem jártam sikerrel a beborító tészta formára nyújtásával, de ezt a tésztát könnyen lehet foltozni.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

A tojással megkent tésztát most is megszurkáltam. Ez alkalommal a tepsi pereméig ért a pite!

36.jpg

Most már jutott idõm rácsra helyezni a kisült tésztát, amire igencsak szükség volt, mert nagyon vékony a tészta és nehéz az alma - össze kellett kicsit hülnie a pitének.

37.jpg

Amikor meghült, felkockáztam egy részét. Seperc alatt betoltam egy pár kockát:

39.jpg 40.jpg
41.jpg 42.jpg

Amikor ettem, az tűnt fel, hogy milyen finom édes a tészta, és mennyire pikáns az alma. Nos, a cukor a receptben főleg az almába kellett volna, nem a tésztába. Ez nem állítom, hogy szándékos volt, viszont ilyen jó ízkombinációt még nem ettünk, ezért továbbra is ez lesz a receptje :)

Úgy gondolom, igazán jó almáspitét sütöttem ...

28 komment

Címkék: alma dió zsír vaj fahéj prézli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr346836605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.01. 09:06:55

Ez az almás nagyon almás.:D

Valamikor régen falun az asszonyok nem jutottak vajhoz, mégis nagyon jó linzertésztát tudtak készíteni. A jó disznózsír ér annyit, sőt többet is, mint a mai vacak vajak.

Vaczak2 2014.11.01. 09:24:20

Pontosabban rég nem hallott, mert látni még nem nagyon látott Tomán meg néhányotokon kívül senki sem.
A mi piténk más, nem alapjaiban hanem felépítményében (lásd fent).
Hallani meg majd még fogtok, ha kell ha nem, csak mostanában kissé sűrű az életem.
Ahogy mondani szokták: "Such is life and it is getting sucher and sucher."

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.01. 10:06:34

@Vaczak2: Hadd kötekedjek már egy kicsit: A blogon nem nagyon hallunk, viszont látjuk az írást, a kommentet, az avatart :)
A tietek valóban egész más. Más a tészta, más a konstrukció.
A sűrű életre pedig:
"When life gives you lemon, ask for tequila and salt."
"If life gives you lemons throw them at someone... and if they give you apples do the same."

Fenchurch68 2014.11.01. 10:30:50

Ez gyönyörű! Én ugyan ki nem állhatom az almát semmilyen formájában, de a kedves nagy rajongója az almáspitének. Egy gáztepsi pitébe én is legalább három kiló almát szoktam belereszelni :) Kicsit macerás volt kikísérletezni a lisztmentes változatot, de én kitartó vagyok.

vörösbor(de)minőségi 2014.11.01. 11:57:21

érdemes volt várni.almát nem sajnáltad belőle,de ez az igazi almáspite.
ami ennl kevesebb az az almáspite ízű almáspite.
mint a málnaszörp-málna ízű szörp..:)

remélem finom lesz enyém is.

vörösbor(de)minőségi 2014.11.01. 11:58:54

legszivesebben olyan sütőben sütném ami sok sok "szélét"csinálna,nem tudni miért de azt szeretem nagyon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.01. 12:21:23

@vörösbor(de)minőségi: Szerintem akkor csináld vastagabb tésztával és alkalmazd a "fahéjas cukorral megszórni, mielőtt a sütőbe teszed" Vaczak2 féle trükköt:)
Lesz tészta és karamellizált réteg is - pont mint a pite széle!

Topy 2014.11.01. 13:47:23

@Vaczak2: @Andrass9: helyesen: "Suck is life and it is getting sucker and sucker." :D

Topy 2014.11.01. 13:48:43

ez a pite a tökéletes alma-tészta arány mintapéldája! :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.01. 15:21:55

Szép napot!
Isteni, sőt csucsu! Ezt most nagyon megkívántam.
Megvolt a mai ásás és trágyázás az új kertben, kb. 75 % kész, holnap befejezem. A tavaly betárolt trágya olyan morzsalékos, mint a kávézacc, csak lapáttal lehet kiszórni. Holnap szitálok egy vödörrel a palántaföldhöz. Természetesen hulla vagyok, fáj mindenem, remélem reggel lesz erőm kikecmeregni az ágyból.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.01. 15:57:54

na látom, kénytelen leszek feltenni nagyanyám mesealmását...

@Vaczak2: ez a mondat mit jelent?

Vaczak2 2014.11.01. 17:04:30

@Babette.: Nem tudom. Én írtam valahol?

vörösbor(de)minőségi 2014.11.01. 20:34:42

@Andrass9: jó rendben.kacérkodom a zsirral is,sőt akkor már a csak zsir! módszer izgatna.egyszer ki kell próbálni mndent ugyis nem?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.01. 20:37:42

@vörösbor(de)minőségi: Nyugodtan csináld csak zsírral, kb 25 dekával, de akkor 2-3 evőkanál vizet vagy tejfelt adj a tésztához (a vajban van 3 dkg-nyi víz). Tán még finomabb is lesz a tésztája!

Isley 2014.11.01. 20:57:55

@vörösbor(de)minőségi: én is csak zsírral készítem,1 tepsihez 30 dkg liszt, 10 dkg zsír 10 dkg cukor, 1 tojás 2 ek tejföl fél zacskó sütőpor.
Nyáron a töltelék meggy tört mogyoróval szórva

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.02. 14:37:11

Úgy látom, mindenki almás pitét süt, akkora a csend:)
Megyek is ki, és leszedjük a maradék 200 kiló Idared almát, jöttek a gyerekek segíteni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.02. 15:35:33

Szép napot!
Megvolt az ásás az új kertben, még egy kis piszmogni való van, és kész. Jövő hétvégén még a hegyen felásom a hagyma helyét meg elvetem az őszi fokhagymát, aztán beköltözöm télire a konyhába.
@Andrass9: Jó munkát!

Fenchurch68 2014.11.02. 19:09:27

@Andrass9: Én tényleg almás pitét sütök :)
Meg hirtelen felindulásból egy másfél kilós oldalas is bekerült a sütőbe, mellédobtam az összes maradék zöldséget - sárgarépa, gyökér, fél kelkáposzta, cukkini - minden, ami lassan már kikopogott volna a hűtőből, és jó lett. A kedves kicsit gyanakodva nézte, mert nem konzultáltam vele előtte, aztán mikor megfogta a husit, és a kezében maradt a csont, azt mondta, hogy látatlanban jó lesz. Nekem a karamellizálódott, szaftos kelkáposzta jött be a legjobban. A szomszéd kutya is örült.

vörösbor(de)minőségi 2014.11.02. 19:51:42

@Isley: @Andrass9: szuper!igy pláne,hogy egy kisebb adagra is megvannak a pontos "méretek".
igy sokkal bátrabban kezdek neki.ami tetszik még,hogy megpróbálom ezt a ssvanykás a töltelék édeskés a tészta...változatot-ez tetszene igazán.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.02. 22:16:05

@Waka: Alma majdnem teljesen elintézve. Fel kell szednem a lehullottakat, és almalének kicsavarni.
Hamár ennyire nincs semmi dolgod, van itt vagy 40 m2, ami felásásra vár :)))
13-án megyek a reumatológushoz, hogy javítsa meg a derekamat, térdemet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.02. 22:21:13

@vörösbor(de)minőségi: Mára igérted a megsütését ...
Nekem azért tetszett ez a változat, mert az alma íze pont olyan, mint a fán, és az édes roppanós tészta remekül kompenzálja!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.02. 22:23:03

@Kató néni: A kutya fontos, különben Topy felmérgesedik :)
Az oldalas elvisel nagyobb galádságokat is, mint gyökér és levélzöldségek ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.02. 22:26:35

@Andrass9: Üresek az almafák (a birs is), valamint körte sincs már fenn. Vagyis jöhet a favágó brigád, minden gyümölcsfa üres. Feleségem vagy egy órát autózott, míg szétterítette az almászacskókat a barátoknál!
Világraszóló borjúcombot sikerült sütnöm. Ha a fényképgép nem mondja fel, poszt is lesz belőle. Olyan jó lett, hogy a fiam kinyalta a tányért!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.02. 22:38:41

@Isley: Ez jól hangzik, de én beletenném a második tojást is, jobban összetartaná a tésztát. A tied még kontrasztosabb, mert több benne a cukor :)
süti beállítások módosítása