A napokban kaptam a hírt, hogy a császárgomba védett lett. Erre való megemlékezésként előástam egy tavalyi írásomat, amit annak idején nem posztoltam - gombalevest mindenki tud főzni ...
Barátunk, akinek dílere van, gyakran megjelenik egy-egy papírzacskóval, amiben néhény szép gomba lapult, mert én nagyon szeretem a gombát. Előre nem tudja soha, mikor lesz, de a díler bizony jelentkezik, hogyha van friss szállítmány. Most azonban másként történt!
Barátunk (a dílere nélkül) elment Miskolcon a piacra hajnalban, és mit tesz isten, ott mosolygott egy nagy kupac császárgomba, gombaszakértõi papírral megerõsítve. Ennek természetesen nem tudott ellenállni, és felpakolt egy zacskónyit
A loot (amerikai megfelelõje a szajrénak) így nézett ki.
Azért ez nem semmi! A császárgomba fõleg fiatal, kibontatlan formában érkezett. Ami pedig a hab a tortán, hogy volt egy szép vargánya is a zacskóban. Sokat tûnõdtem, mi legyen belõle, míg végül egy levesre szavaztam, és miután mások nem szavazhattak, ez lett a határozat. A szép gömbölyû fiatal példányokat fagyasztásra ítéltem, bár száríthattam volna õket, ha a lustaság nem tart vissza. A többihez viszont begyûjtöttem némi alapanyagot:
- kb 25 dkg császárgomba és egy vargánya
- 1 NAGY krumpli
- 1 kis hagyma
- 1 tojás sárgája
- 5 dkg vaj
- 1,5 dl tejszín (pizzaszeletvágó ne használja!)
- 4 girizd fokhagyma
- 2 kk gévagombapor Süllõcskétõl
- 2 adag marhahús alaplé (az a jeges kocka a bal felső sarokban)
A krumplit meghámoztam, felkockáztam és a hagyma felével, a fokhagymákkal, kis sóval és borssal puhára fõztem.
A gombákat felszeleteltem
Majd vékony csíkokra vágtam. Nem tudtam megállni, hogy a frissen érõ Aji Cristal csilibõl ne aprítsak legalább egy felet a gombához. Nem olyan durván csíp, ha ki van magozva, viszont fantasztikus gyümölcsös íze van.
A hagyma másik felét a vajon megpároltam (elég lenne 2,5 dkg vaj is!), majd rádobtam a borsozott, sózott gombacsíkokat.
Most jutott idõ egy nagy csokor petrezselyemzöld aprítására, és a szára szétválasztására.
A gombák eléggé megpárolódtak, ezért beletettem a két alaplé kockámat a csodahüttõbõl.
Mire ez felforrt, a krumpli puhára fõtt, botmixerrel megpürésítettem, majd hozzáöntöttem a gombához.
Felöntöttem bõ liter vízzel (az alaplé nálam sürítmény, mert nem gyõzném hellyel a hüttõben)! Beledobtam a petrezselyemszárat és felforraltam.
Ezalatt a tejszínben elkevertem a tojás sárgáját egy kis sóval és szerecsendióval, majd gyorsan beledolgoztam a forrásban lévõ levesbe. Vigyáznom kellett, hogy a tojás ne csapódjon ki. Kicsapódott ...
A megaprított petrezselyemzöld felét is belefõztem. Ezután elzártam a gázt, beleszórtam a maradék petrezselyemzöldet és vártam a barátunkat, hogy kóstolja meg, mihez hozott ilyen finom alapanyagot.
Sajnos még nem érkezett meg, de csomagoltam neki egy dobozzal ...
A maradékot a fiamék ették meg nagy ovációval, de kép nem készült róluk.