Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Varga pincészet a Budai Borfesztiválon

2014.09.12. 07:00 Andrass9

Nem szoktunk reklámanyagokat az orrotok alá dugni (bár Waka már beszámolt egy kiállításról), de kaptunk egy személyes meghívót a Varga pincészet sajtótájékoztatójára a borfesztivál megnyitó napjára.

Õszintén bevallom, nagyon kellemes meglepetés volt, és igencsak megtiszteltetõnek éreztem a csupán kétéves blogunk meghívását egy ekkora pincészettõl. Feleségemmel már több, mint egy évtizede vesszük a Varga borokat, valamint az év elsõ borát, ami a Vargáék Csabagyöngyéje, és ami Európa az északi félteke legelsõ bora az évben!

10.jpg

Minden szeptemberben veszünk belõle, szeretjük, mert könnyû, friss és igazán szõlõízû bor! Sajnos pár éve megszûnt a félédes változat, amit igazán kedveltünk. Persze erre is kaptunk magyarázatot a sajtótájékoztatón, illetve azelõtt.

A sikló melletti bejáratnál várt minket egy csinos kislyány Vargáéktól a belépõ jegyeinkkel és a pohártartó szütyõvel.

11.jpg

Miért is a tájékoztató elõtt? Nos, egy negyedórával a meghirdetett idõpont elõtt értünk oda, amikor még egy másik - kisebb, de profinak tûnõ - csapatot tájékoztattak.

13.jpg

Mondanom sem kell, ez a csapat nem is a Varga pincészethez jött, hanem egy Tokaji borháznál gyülekezett, de mi ezt nem tudtuk, ezért siettünk a piros paraván mögé. A profibb újságírokat ott igazították éppen el, de minket sem hagytak magunkra. Varga Máté (a dinasztia legifjabb megismert tagja) azonnal szárnyai alá vont minket.

12.jpg

Elkezdte mesélni az év elsõ borának történetét, aminek két jellemzõje van:

  • Európában a Csabagyöngye szõlõ érik elsõnek és csak Magyarországon
  • Az Év Elsõ Bora megelõz minden más bort az adott évben a piacra kerülésben.

Idén némi vacillálás után megszüntették a félédes változatot, mert nem lehetett eldönteni, melyiket viszik inkább. Egyik évben az egyik fajta maradt a nyakukon, a másikban meg a másik. Én mondjuk kianalizáltam volna, miért nem veszik egyiket vagy másikat, ami esetleg visszavezethetõ lenne valami technikai problémára, de a pincészet az egyszerûbb utat választotta. Természetesen megkóstoltuk a bort, és nekem most is tetszett a muskotályos hangulata a bornak, nomeg a belecsempészett buborékok is :) Van itthon olyan elfelejtett üveg, ami három év múltán is rendesen pezseg! A Csabagyöngyer augusztus elején érik, ami pont elegendõ idõt ad egy buborékos változat szeptemberi piacradobásához. Azért a buborékozásnál besegítenek egy kis CO2-vel is.

14.jpg

Máté ezután áttért az idei Irsai Olivérre, amit én a magam részérõl igencsak szeretek, de Varga változatban még nem próbáltam. Ez a szõlõ is a muskotályosok családjához tartozik, manapság nagyon sikeres a borkészítésben. Nekünk viszont nem tetszett - még murcis íze volt. Talán kellett volna neki még néhány hónap, mielõtt csapraverik. Szõlõben már 3 hete eszegetjük, de azért három hét alatt nehéz kialakult bort készíteni. A borfesztiváltól függetlenül azért megemlíteném, hogy Füreden eszméletlen jó Irsai Olivér pálinkát ittam :) Mesélt még Máté egy Töpszli nevû borukról is, ami Pinot Noir fennhagyva a vesszõn, de a vesszõt elvágják, hogy ne táplálja tovább a szõlõt, így az szép lassan - két hét alatt - összetöpped. Innen a bor neve is. Lehet, hogy ez egy szakmai titok volt, amit most elárultam, de remélem nem csapnak érte a fejemre.

Az idei az elsõ év, amikor a Varga pincészet az Év Elsõ Borát is a "Vargapalack"-ban forgalmazza. Ez egyben azt jelenti, hogy ezentúl már minden boruk ebben a formában kerül a fogyasztókhoz. A palack betétdíja 99Ft, ami igencsak húzós, de én már bõ másfél éve hozzászoktam ehhez, különösen akkor, amikor a szabvány görög bordói palackok betétdíja leesett 10 Ft-ra. Ez utóbbit már a hajléktalanok is lusták visszavinni ...

A meghívóban is említették a környezettudatos csomagolástm de ez elsõ olvasatra nem volt világos számomra. Amikor Varga Péter - a borászat tulajdonosa és a fiatalok apja - elkezdte a tájékoztatót, a Csabagyöngye kóstoló után szinte azonnal átadta a szót Dr. Wégner Krisztinának, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Szervezési Részlege vezetõjének. Kriszta sok számmal és diagrammal próbálta megmagyarázni, mire volna szükség a hulladékgazdálkodásban, de ez valahogy eléggé nehezen esett le a hallgatóknál.

15.jpg

Itt csak két számot említenék: évente 120 000 tonna üveg kerül a piacra, ebbõl csak 32 000 tonna kerül hasznosításra. Az ügynökség sok pénzt tudna áldozni nagyobb arányú hasznosításra, de nincs rá érdeklõdés.

Péter vette vissza a szót, és elmesélte, hogy az Irsai Olivért fajtát már 1873-ban is említik a Vincellérképzõ anyagában, ahol panaszkodnak, hogy nem tudják az igényt kielégíteni a gyümölcsös, széndioxidban gazdag borfajtából. Az Irsai Hungarikum, még ültetvényeket is exportálunk például Ausztriába (hogy ott hol érik be, arra nem tért ki, de nem is kérdeztem). Ezen intermezzo után másik fiának, Varga Bálintnak adta át a tájékoztatót.

16.jpg

Bálint visszatért a Vargapalack témakörhöz. Itt jól megvilágította, hogy - bár nagy forgótõkét igénylõ procedúráról van szó - megéri magas betétdijjal forgalmazni a göngyöleget, mert az így garantáltan visszatér a rendszerbe. Az üvegek ilyetén forgatása és mosása még mindíg olcsóbb, mintha minden bor új üvegbe kerülne. Arról nem is beszélve, hogy az EU irányszámai minimum 60%-os begyûjtést ír elõ, és ez a szám csak növekszik az évek folyamán. 2013-ban kezdték el a sajátmárkás palackban való forgalmazást, és már 75%-os visszaforgatási arányt értek el. Hallottunk érdekes megoldásokat más országokból: a vevõ menjen egyenest a borászathoz, ahol kannában kvázi benzinkúti tankolásszerûen megveheti a bort, de neki kell tisztára mosni a kannát, mielõtt újra felhasználja. Ha betétdíjas palackot eldobóra cserélnek le egy borfajtánál, a növekvő költségek miatt ez mintegy 150 Ft-tal magasabb polcárat eredményez (termékdíjat kell fizetni a csomagolás után, és újra felhasználható rekesz helyett papírkartonba kell csomagolni a apalckokat), míg a visszaváltással ez az ár nem kelül beépítésre a bor árába. A sörgyárak már rég rájöttem, hogy érdemes saját göngyöleggel (üveg ÉS rekesz) dolgozni, így nagyon lecsökken az extra költség, míg a borászatban Vargáék az elsõk, akik saját márkával dolgoznak. Jelenleg 5 millió palackot forgalmaznak 0,75 literes méretben, amibõl 4,5 millió visszajön!

Ismét Varga Péter vette át a szót és folytatta a kóstolást.

17.jpg

Ekkor egy 2006-os kéknyelût kóstoltunk. Ezt a bort hosszú ideig érlelik palackban, mielõtt forgalmaznák. Csak Badacsonyban van ez a szõlõ, a világon másutt nem telepíthetnek. A két világháború között a legnépszerûbb bor, de a 80-as években kifagyott gyakorlatilag az egész szõlõállomány, amit csak a 2000-es évek közepére sikerült újratelepíteni.

Péter beszámolt még az idei idõjárási viszontagságokról, ami nem tesz jót a késõi szüretelésû boroknak, így a hangsúly egyre inkább a primõr borok felé tolódik el. A borászatnak 250 ha termõterülete és 1500 ha szerzõdött szõleje van, amibõl jelenleg gazdálkodik. A szerzõdéses partnerekkel minimum 6 évre állapodnak meg, biztosítandó az egyenletesebb minõséget. Idén mintegy 15 millió kiló szõlõbõl készítenek bort. Nagyon jó volt hallani egy nagy gazdaság mûködésérõl, elképzeléseirõl - különösen, hogy ebben a témában nem tartom magam még amatõrnek sem :)

Hogy én is belekotyogjak:

Nekem is nagyon ízlett a csabagyöngye. Nem szenvedhetem a képzavaroktól hemzsegő, sommelier-es buborékolást, de ez a bor valóban igazán gyümölcsös ízű, ugyanakkor a savai egészen enyhék, felsejlik benne a bodzavirág zamata. Nem ajánlatos sokáig forgatni a pohárban, mert elillan belőle a szénsav, ami nagyon kell bele és amúgy is remekül felhozza az illatokat az italból. A 2014-es irsai olivér esetében Máté említette, hogy ez még nem a piacra szánt tétel, csak a borfesztiválra szűrtek le egy adagot. Ez a bor még biztosan nincs kész, szerintem még nem forrt ki teljesen, erősen érezhető rajta a kotlós-, murci-íz, olyannyira, hogy elnyomja a fajtára jellemző jegyeket. Valószínűleg remek bor lesz belőle, de ehhez még időre van szüksége. Az olaszrizling magáért beszélt, hozta azt a bizonyos keserűmandula-aromát, ami a fajta sajátja, viszont nem voltak olyan markánsak benne a savak, ahogy azt megszoktam. Olyan jó volt, hogy fröccsös létemre véteknek tartanám szódával hígítani. A 2006-os badacsonyi kéknyelűt kóstolgatva a nyelvem tövén éreztem azt a bizonyos lekvár zamatot. Annak a szilvalekvárnak az ízét, amit még édesanyám tett el valamikor, aztán elfelejtettük vagy tíz évre, és mikor megleltük, már csak egy kis darabka volt az egész az üveg alján összeszáradva. Benne volt összesűrűsödve a nyárvégi napfény, a gondos munka, talán még egy kis madárcsicsergés is. Ami a szürkebarátot illeti, finom volt, az édes borok kedvelői biztosan magasabban értékelnék, mint én. A töpszli kicsit furcsa volt, hatalmas, testes vörösbor, és majdnem olyan édes, mint a szürkebarát. El sem tudom képzelni, milyen ételhez ajánlhatnám.

Szombaton jön Kistesó ebédre, az üveg csabagyöngyét benyakaljuk.

(Waka)

79 komment

Címkék: Csabagyöngye Az Év Első Bora Töpszli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr796689615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 09:00:57

idojarasi viszontagsag????

vegitelet.
ozonviz.
borzalom

tegnap meg tobb esett, mint eddig, mm-t meg nem tudom.
de ha urge lennek, mar kivandoroltam volna valami sivatagba.

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.12. 09:59:27

@Babette.:

Szerencse, hogy nem ürge vagy.:D
Ladik van már?

Topy 2014.09.12. 10:06:50

@Babette.: Noé földhöz vágta a szerszámait belátván, hogy kilátástalan a küzdelem...
dzseki és esernyő kombóval 50 méteren sz.rrá áztam, deréktől lefelé csurom víz a nadrágom, a cipőm telement vízzel - fentről, a nadrágomról

tavaly az egy hétvégés hideg vitt el egy pillanat alatt minden zöldséget és gyümölcsöt, most ez a sok eső fog betenni :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.12. 10:24:29

Attól félek, a paprika is megsértődik ennyi víztől!
Nálam reggel 9-ig 75mm eső esett - ez több. mint egy havi adag!

Fenchurch68 2014.09.12. 10:45:11

@Babette.: Ezen a nyáron egy hét jó idő volt. Amikor nyaralni voltunk. A kölykök minden sátras helyről torokgyíkkal jöttek haza, pedig hozzá vannak szoktatva az időjárás viszontagságaihoz.
Ezt a töpszlit megkóstolnám, mellé pedig csak egy szép őszi délutánt fogyasztanék valami magasabb hegy tetején, meg a barátaimat.

Fenchurch68 2014.09.12. 10:46:40

@Andrass9: Gyerekeim apukája épp most mesélte, hogy a ciszternából nyomni kell kifelé a vizet, annyira tele van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.12. 13:58:13

@Kató néni: Még nem mertem kinyitni a ciszterna tetejét ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.12. 14:00:40

@Kató néni: A Töpszli valóban olyan, mint Waka leírta. Igazi desszertbor! El tudom képzelni balzsamecettel vagy csak sima borecettel besürítve, mint öntetet mondjuk sült körtén.

medvedr 2014.09.12. 14:26:16

A töpszli az tényleg fura, de egyáltalán nem rossz. Zserbó után jó lehet az.

Pinka-Panka 2014.09.12. 16:05:56

Sziasztok!

nagyon jó dolgotok volt András , Waka. Majdnem irigykedek:)
Én is iszogatom a Varga borait, de ne vessetek meg én a Chardonnyt kedvelem, valahogy nekem az jön be a legjobban. Ugyanis édes bort nem iszom, meg a vörösekkel is vigyázom, mert a vérnyomásom az egekbe megy.

sajnos én, nem úgy vagyok, hogy milyen ételhez, milyen desszerthez mi illik, egy-két fajtát fogyasztok, vagy pezsgőt max és azzal részemről az alkohol fogyasztás kifújt, ja még néha egy kis sör.

Pinka-Panka 2014.09.12. 16:10:07

És, hogy ez a budai vár, milyen szép, azt már el se tudom mondani. Szinte felüdül az ember a látványától is, még, aki arra jár.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.12. 16:44:17

Szép napot!
Ami azt illeti, az időjárással igencsak szerencsénk volt, pár jelentéktelen csepp esett csupán.
A csabagyöngye nem csak Európa, hanem az északi félteke első bora. Azt elfelejtettük megkérdezni, milyen szempontok alapján választottak ki minket? Lehet hogy név alapján, hiszen a kocsmablog is ott volt :D.
@Pinka-Panka: Valóban irigylésre méltó lehetőséget kaptunk. Igazából csak a hosszú utazás merített ki, csütörtök délután nagyot aludtam, alig tudtam felkelni estefelé.
Most éppen négy kiló érett, piros lecsópaprikából főzöm a lecsót télire. Ha nem szakad le az ég mire végzek, lemegyek a kertbe körülnézni, meg leszedni a csilit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.12. 16:53:33

@Waka: Ahogy nézem, az indás kocsmablog.blog.hu még 2010-ben leállt, viszont van kocsma.blog.hu, akik talán írnak is a Vargáékról valamikor.

Benikuty 2014.09.12. 17:13:53

A Varga borok változatlanul a gyenge vagy középszerű minőséget, tömegtermékeket jelentik. Ez a cikk ugyan régi, de sajnos a helyzet változatlan...
alkoholista.blog.hu/2006/08/29/varga_peter_kardelre_hanyja_a_franciakat

Benikuty 2014.09.12. 17:14:44

@Benikuty: már megint a rosszindulat...:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.12. 17:29:14

@Andrass9: Egy komment erejéig megemlítették a dolgot. kocsma.blog.hu/2014/09/10/23_budavari_borfesztival_754
@Benikuty: A magyar társadalom zöme is középszerű, középszerű pénztárcával és középszerű igényekkel, lehetőségekkel. Nekem mindig is vesszőparipám volt az asztali bor. Semmi extra, egészséges, jól kezelt bor, a fajtára jellemző ízzel, illattal. Olyan, amit bárki megengedhet magának, amiből gond nélkül futja a vacsora utáni fröccsre. Tudomásul kell venni, hogy nem csak középosztály van.

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.12. 18:13:26

Ez a középszerű minőség, tömegtermelés érdekes kérdés. Sokan és sokféle kolbászt
készítenek, és időnként qva sokért adják. Vajon azok is középszerűek, mert sokan gyártják nagy tömegben?

Valamikor éveim számának több mint felével régebben, nagyon szerettem a kiskörösi nemeskadarkát. Olyan üvegben árulták, aminek a cimkéjén egy magyarruhás leányzó táncolt bojtos papucsba. Azért nehogy valaki eltévedjen, ez még igen-igen a kádári rendszer közepén volt. No én attól jobb bort azóta sem ittam, pedig sokat megkóstoltam már eddig. Az is tucatbor volt, középszerű áron.

Benikuty 2014.09.12. 20:19:36

@látjátok feleim szümtükkel: ebbe a kolbász-kérdésbe nem mennék bele, mivel a véleményem sokakat rosszul érintene, és általában semmi szükségem haragosokra. Magam egyébként a "jót, és inkább keveset" híve vagyok. Megjegyzem, hogy literenként 400 forintért igen tisztességes, tisztán kezelt szép folyó bort iszom, az etyeki borvidékről szerzem be...
Gondolom az a bizonyos bor édes volt, és kólával ittad... ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.12. 22:57:13

@Waka: Jó, hogy mondod, legalább hozzá is tudtam szólni, mint kocsma a kocsmához :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.12. 23:01:44

@látjátok feleim szümtükkel: Emlékszem a magyarosch leánykás cimkére, de nem a borra. ABBAN az időszakban mi a Szekszárdi Vörösre (fekete cimke, vörös felirat) voltunk ráhangolva. No abból is csordogált kevéske a torkunkon :) Formára a Vargapalack, de 1 literes volt.
Középszerű kolbász sokkal több van, mint középszerű bor. Nem akarok senkit sem megsérteni ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.13. 02:16:03

javaslom mindenkinek a Hagymasi pinceszet borait
es az egeszen kivalo papramorgo palinkat
/x/

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.13. 06:51:25

@Benikuty:

Tévedsz, nem kóláztunk még akkoriban. Sajnos.:(

Egyébként meg ismerjük, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.13. 06:53:02

A kadarka nem volt édes bor, és most sem az, de nem is száraz, hanem egy magát nagyon itató, kellemes vörösbor.

Pinka-Panka 2014.09.13. 08:02:20

@látjátok feleim szümtükkel: így van, a szomszédom csinál, lent Villányban, ilyen kadarkát és korábban ittam, s nagyon jó bor valóban.
Csal le kellett szoknom róla, a vérnyomásom miatt,3 pohárral szoktam, mert egy pohárral kevésnek bizonyult nekem. Inkább 3 pohárral szoktam, bevallom, az sem sok, de ha már lúd, akkor legyen...
Az életben egyedül a kísértéseknek nehéz ellenállni.

Pinka-Panka 2014.09.13. 08:02:54

Szép napot Nektek.

Mék a piacra.

Benikuty 2014.09.13. 08:13:27

@látjátok feleim szümtükkel: igyekszem, hogy az enyém ne...nagy küzdelemmel elértünk valami kicsit, de megtartani...

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.13. 08:28:30

@Benikuty:

No látod, valahogy így vannak ezzel a borászok is ( sőt a vállakozók többsége ). Igyekeztek ti kolbászgyártók, és ők is az állandóan eltérő minőségű alapanyagból valami állandót kihozni. A vevő ugyan is azt keresi, nem az ideit, meg a jövő évit, hanem azt az ízt, amit tavaly, meg régebben nagyon jónak talált. Ezért nem kell lekicsinyelni senkit, leszólni meg különösen nem azt aki vállalkozik, és igyekszik a vevő igényeit kiszolgálni.

vörösbor(de)minőségi 2014.09.13. 10:10:44

@Pinka-Panka: bocsánat csak apró kiigazítás:valóban szép de itt lakni egészen más mint látogatóba erre sétálni és nézelődni.az év 12hónapjában tömeg szó szoros értelemben,parkoló szinte nulla,mesterember ha itt van munkája(ha egyáltalán vállalja)akkor ezrekért tud behajtani(néha muszáj mert szerszámok anyagok stb)egy lakásfelújitás rémálom és többszörös költség,a szemétgyüjtők kicsik és ritkák ezért már délelőtt dugig-az ürítésük nem szervezett,a sorompóknál nagyon összetorlódnak a kihajtani szándékozó autók a rengeteg autóbusz miatt akik a Disz térnél rakják ki az utasokat majd lemennek a Palota útra és ott várják őket járó motorral mert a klímának mennie kell nyáron. a sofőröknek nincs toalett ezért ott végzik a dolgukat a vároldalban(nem a buszba!!!) a Hunyadi János úton lakók fulladoznak a buszoktól mert sokszor oda szorulnak le várakozni(járó motor szintén)
bármilyen rendezvény(pölö borfesztivál)fokozza a látogatók számát ami a szeméthalmok nagyságában is megmutatkozik valamint a Tóth Árpád sétányon szétvert padok összetört üvegek csikkhalom és sörösdoboz mutatja azt,hogy jól érezték magukat a "nemkülföldiek"
a sétányon új divat van kialakulóban,mert a fedett lépcsó tetejére felmászni az fasza dolog és ott hagyni az üres sörösüvegeket is,ami ha leesik(és mindih leesik) akkor 4méterről valaki nyakába.itt mennek le az ovodába gyerekekkel az anyukák és mellesleg rengetegen másik is.ide is épitenek liftet mint ahogy a Hilton melletti lépcső mellé is,a várkert bazár ha készen lesz akkor ott egy mozgólépcső is és a sikló is hozza a sok látogatót.
a vár a szépségét kizárólag a hajnali órákban mutatja meg-akkor valóban csodálatos.kábé 9ig.
végül pedig az,hogy bármilyen kitelepülés vagy rendezvény legyen és arra kőkemény belépőt is szednek? ez már kicsinyesség szerintem,mert igen húzós helypénzek vannak,és minden látogatótól még elkérni 3ezer forintot szerintem nem elegáns.
a felűjitások azok pedig sajnálatosan slendrián munkák amik kimondottan a látszatra irányulnak sok festék és más egyéb anyag felhasználásával-csilivili legyen.
ezzel nem azt akarom sugallni,hogy ez lenne a főváros legélhetetlenebb része,mert távolról sincs
így,csak árnyalni szerettem volna kicsit a helyzetet.
a legzavaróbb talán az a nagy mennyiségű látogató ami miatt sajnos már sokkal több a kellemetlenség az itt lakóknak, a nyugodt élethez kell némi nyugalom is.
a rengeteg látogatónak pedig szembe kell nézni egy másik kellemetlen üggyel is-nem kitáblázva azaz majdnem megtalálhatatlanul lapul egy nyilvános wc a Halászbástya mellett,és egy a Fehérvári kapunál.ez pedig nemhogy nem elég de még annál is kevesebb.
a felsoroltak ellenére jó hely,de sokkal jobban kellene fókuszálni arra,hogy aki ide ellátogat annak ne legyenek rossz élményei.és akkor most az itt lakókat figyelembe sem vettem....:))

Topy 2014.09.13. 10:13:43

eredetileg húsleves volt a terv, de kaptam még szép fejtett babot a piacon, úgyhogy inkább csinálok egy jó kis bablevest, meg túrógombócot
gondoltam valami gyümölcsös öntetet, de a málna, szeder már aranyáron, úgyhogy marad a klasszikus tejfölös változat
holnapra meg összerakészítek egy görög salátát amíg még van ehető paradicsom, meg bepácolok egy adag húst gyrosnak

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.13. 10:15:55

@vörösbor(de)minőségi:

Na csak ne tessen annyit panaszkodni, mert még majd közérdekből kitelepítik az elégedetlenkedőket, mint az eccerieket a stadion mellől.

Topy 2014.09.13. 10:20:57

@vörösbor(de)minőségi: pedig a várkert bazár építésénél mindent megtesznek a látogatók szórakoztatásáért: vastagbor.atlatszo.hu/2014/09/09/a-kormanyhivatal-szerint/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.13. 10:43:01

@vörösbor(de)minőségi: 6 évig dolgoztam az Uri utcában, amikor még ott volt a Sztaki és az ország legnagyobb mainframe számítógépe a CDC3300-as masina. Mivel gépidőt gyakorlatilag csak éjszaka kaptam,így a Vár éjjeli világát ismertem meg, ami valóban csodálatos volt. Főleg a késő éjjel/kora hajnal volt nagyon szép a nyugalommal és csenddel. Akkor még napközben is elviselhető volt a Vár, de ez biz vagy 40 éve volt már...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.13. 10:47:01

Piacoltunk, és ebből következően a tegnapi saját paradicsomból főzött par. leves után friss zöldbab főzelék lesz hagyományosan sütött oldalassal.
Sajnos elbuktam egy rekesz szép Lucullus paradicsomra meg még 5 kilóra, vagyis további sült paradicsomok és spagettiszószok eltevése a hétvége programja.
Lesz még egy utolsó tökfőzelék is, amihez a feltét egy nagyon jó fóti házikolbász lesz.

vörösbor(de)minőségi 2014.09.13. 11:46:23

@Andrass9: sokat futtattam azon a gépen.a kende utcai sztakiból vagy küldtük fel az anyagot vagy vittük.nagy kincs volt a gépidő ez bizony igy volt.70es évek közepe tájékán(tól)
@látjátok feleim szümtükkel: jajjaj nem akartam kérem szépen panaszkodni semmiképpen sem-de éppen most verekedtem át magamat egy massziv japán alakzaton,hogy bejussak cébéába doboz tojáséé.de erről jut eszembe amit irtál és akkor most mondom is:a vári lakások nagy%-a önkormáynzati.ez tény.tavaly!!! lett/született/alkotódott/pottyant,egy törvény ami igy szól:minden indoklás nélkül ha NEMZETBIZTONSÁGI ÉRDEKEKET SÉRT a lakás bérlője akkor szeva lehet menni nincs meghosszabbítva a bérleti viszony.
ez azért többünknek okozott ájulatot-nem a veszély vagy a fenyegetettség,hanem a megfogalmazás.konkrétan ez annyit jelent-ha valaki kinézte magának a kecót akkor minden további nélkül az övé.nincs sehova sem fordulni mert ez a kifejezés hogy nemzetbiztonsági érdek....ez mindent felülír ugyebár.

@Topy: szerintem az átadási ceremóniák itt ezen szent helyen vanna gyakorolva:))) másra nemtok gondolni hiszen rövidesen 3x lesz megejtve eme ünnepség.ezért gondolom ez egy gyakorlóhely.
(olvastam a linket,ismertem:)))

vörösbor(de)minőségi 2014.09.13. 11:49:11

@Andrass9: mi csak control datának híttuk őkelmét..

vörösbor(de)minőségi 2014.09.13. 11:56:35

ha valaki kedvet kap rá: savanyu káposzta-répa-cékla-alma-lilahagyma-főtt tojás-mozzarella.
káposzta az alap, kicsit kinyomkodom és én elvagdosom mert nem sapgetti ez,hogy tekerni kelljen.a többit nagylyukun lereszel,hagyma/tojás/mozzar ella:))) aprítva nem reszelve,a végén hidegen sajtol tökmagolajjal keverve és hütőbe téve.
ehhez bármit lehet még,ki mit szeret.én ennyinél megálltam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.13. 13:45:14

@vörösbor(de)minőségi: Hogy ehető is legyen, cseréld ki a tökmagolajat extra olivára :) Én még sóznám és borsoznám is, de nekem mindenbe kell só ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.13. 13:49:15

@vörösbor(de)minőségi: Akkor nekünk még találkozásra is lehetett esélyünk. Én 73-tól használtam a cdc-t, két évig Szegedről, de 75-től már aktív Sztakis voltam. Tán 81-ben költöztünk le a Kendébe - kellett a hely a történészeknek.
Hányszor dobtad el a kártyakötegedet? :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.13. 14:33:55

Szép napot!
Kész a kacsaszánytő-curry rizzsel, meg egy jó meggyleves. Ebéd után elkészítem az idei második paprikakrémet. Kb. 3 halálfejes lesz. :D

susztertangó 2014.09.13. 14:57:58

@Andrass9: Jó jó, de az oliva jó-e a Grószprósz Tatára? Vagy kisvirágú füzikével turbózzuk?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.13. 15:57:46

@susztertangó: Csakis a nagyvirágút szabad használni!!!

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.13. 17:00:51

@Andrass9:

Annál is inkább, mert amíg a gyenge hajtásokból a spárgához hasonló ízű saláta készíthető, addig szárított föld feletti része olyan hatóanyagot tartalmaz, amely a prosztó tata megnagyobbodása esetén alkalmazható teaként.:D

Hanángasztroblogban vagyunk ugyé?

Benikuty 2014.09.13. 17:43:18

@susztertangó: arra ihatod literszám, többet ér az imádság :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.13. 18:28:04

@Babette.: Azt hittem, már kész a bárkád és vízre lehet tenni ... :)

Benikuty 2014.09.13. 19:46:57

@Babette.: ...ez elég szomorú, szóval nem annyira vicces... :(

Benikuty 2014.09.13. 19:48:28

@susztertangó: nem idézném az idevágó Móricka viccet :D

susztertangó 2014.09.13. 21:23:41

Az a halvány gyanú fészkelődik bennem, hogy nehányan nem hisztek az ilyesmiben. Tudjátok-e, hol van a lgtöbb hirtelen megtért ateista?

susztertangó 2014.09.13. 23:18:34

@Topy: Várok még, hátha valaki jön az igazival :-)

Topy 2014.09.13. 23:22:51

@susztertangó: vagy az intenzíven, vagy a pokolban :D

susztertangó 2014.09.14. 01:58:20

Mivel évfordulós vagy elfogadom a választ-gyakorlatilag korrekt. Az eredeti szerint süllyedő hajón és zuhanó repülőn...:-( /Remélem senki..../

Pinka-Panka 2014.09.14. 07:39:59

@vörösbor(de)minőségi: Értelek.

És akkor tömören leírom, hogy itt is a Dunakanyar gyöngyszemének elnevezett városunkban is, hasonló a helyzet. Itt is élvezhetetlen a város, tömegnyomor a rendezvényeken, a sétáló utcák is nappal, egy bazársorra hasonlitanak.
Gyalog menni nem lehet a rendetlenül letett és elhanyagolt utcai köveken.
Minden borsos áron. Parkolásról nem beszélve. Még gyalog is alig tudsz bemenni a piac napokon késeibb reggel órán, a piac kövein átmenve, ha élve megúszod már szerencsés vagy.

Ha valamikor gyönyörködni szeretnék a város szépségében, akkor hajnalban teszem.

Teljesen értem, miről írsz, itt is az itt lakók elszenvedik a nagy tömeget.
Nem is tudom, hogy lehetne ezeket a hibákat megoldani, talán egy erős kezű város írányitó tudná.

vörösbor(de)minőségi 2014.09.14. 13:17:33

@Andrass9: én lyukszalaggal dolgozam-de tudom miről beszélsz azt si ismerem és értem a kérdést is:))))
szép idők voltak szerettem nagyon egy szűk 11év volt de nagyon szerettem ott lenni és azt csinálni amit.utána már nagy fordulat és magánzó lettem azaz a magam főnöke egészen mostanáig.ez sem volt rossz.
ha a kende utcába voltál akkor pedig 100% a találkozás mert ott ha nem is azonos osztály-akkor is ha másként nem hát látásból.
kicsi a világ nagyon:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.14. 13:52:54

@vörösbor(de)minőségi: Én Keresztély Sanyi osztályán voltam Dávid Gáborral, aki konzulensem volt az egyetemen. Folyamatirányítás. Többek között Paksnak terveztük a fűtőelemátrakó automatika vezérlését.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.14. 20:00:47

@Pinka-Panka: @Benikuty: @Andrass9:
egyelőre emelkedik. a folyó a ház előtt van. nem fog elönteni minket, ez biztos, szóval nem rémisztgetésből mondom.
ma 12 órát ömlött az eső. ez kb 20mm volt.
az előtte levő 24 órában 60 mm esett.
az alacsonyabban fekvő utakat mind elöntötte a megyében.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.14. 20:31:32

@Babette.: Nagyon drukkolunk, hogy ne legyen túl nagy baj! Nálunk csütörtök éjjel jött le 75 mm, ebből elég sok bemászott a garázsba, de lejtőn vagyunk, elfolyik.
Tegnap megnéztem Dömösön a Rám patakot (a kert végében folyik) másfél méter mély víz zúg lefele. A Duna meg bírja.

vörösbor(de)minőségi 2014.09.15. 10:12:31

@Andrass9: igazad van de a káposzta ölég sós volt és amugy is kicsit mérsékelném a sót.ésszerű határokon belül-mert a paradicsomot is ugy de ugy megsózom hogy az már iszonyat....
muszáj a tökmagolajat is elhasználnom:))))

vörösbor(de)minőségi 2014.09.15. 10:16:02

@Andrass9: már igy egészen biztos hogy ha távoli is-de kollegák voltunk majdnem azonos időben :))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.15. 11:16:28

@Babette.: Azért ez nagyon durva! Különösen az a Csörmöc patak. A Rábának még van fél méternyi helye a homokzsákokig.
Tényleg özönvíz van :(

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.15. 11:19:58

a csörnöc amúgy egy kis p.csányi patak. de ha kiönt, hektárnyi területeket foglal el.
a testvére a herpenyő, így nálunk már, itt ahol össze van folyva, csörnöc-herpenyőnek hívják:D

Topy 2014.09.15. 12:29:37

@Topy: úgy tűnik, ez egy szakmailag elismert metodika világszerte: www.theilium.com/wp-content/gallery/cache/38244__600x710_funny-15.jpg
:D

Topy 2014.09.15. 16:41:08

@Andrass9: neked is túl erős a szűrőd! :)

ahogy másutt szemléletesen leírták:
"A képen két férfi van, az egyik a földön, a másik részben fölötte, részben mellette térdel, félig az előző fölé hajolva... Nem is tudom, mi kivetnivalót talált ebben a szűrőtök?"
:D

másik link, ez már csak átmegy:
mesquita.blog.br/fotografias-flagrantes-seguranca-no-trabalho-2

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.15. 16:50:28

@Topy: Nem véletlen a Várkert Bazár hírhedt képére reagáltál, ahol belógattak egy pasit az aknába?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.15. 16:50:58

@Topy: "Access Denied" nem az ÉN szűrőm, hanem a webszerveré :)

Topy 2014.09.15. 16:58:55

@Andrass9: az első link a pornószűrőkön szokott fennakadni valamiért...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.15. 18:10:54

@Topy: 1, Nincs pornoszűrőm. Pornoval semmi baj :)
2, az Access Denied egy http hibaüzenet, amit az én szűrőim nem generálnak, mert vagy nem létező domain (pl. *.adocean.pl), vagy be sem jön, mert az IP cimet szűröm.
Szóval nézz rá, mert lehet, hogy te megnézheted, vagy az adott képre csak megfelelő refererrel lehet ránézni.

Topy 2014.09.15. 18:20:25

@Andrass9: hát nem t'om, én is kaptam, nekem is látszik, a küldőnek is meg még pár embernek...
úgyhogy a franc se tudja; de a második link is ugyanazt a képet hozza :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.15. 18:38:18

@Topy: A másikat láttam, arra reflektáltam is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.15. 18:39:23

@Topy: Az elsőre:

Error 1011 Ray ID: 16a6413d93b00f87
Access denied
What happened?

The owner of this website (www.theilium.com) does not allow hotlinking to that resource (/wp-content/gallery/cache/38244__600x710_funny-15.jpg).
Vagyis kell referer hozzá ...
süti beállítások módosítása