Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Zöldfűszeres töltött tarja és tarjaszeletek vegyes salátával

2014.07.25. 07:00 Andrass9

Nagyon fiatal voltam még, amikor ezt az ételt elõször készítettem. Akkortájt inkább kelttésztában utaztam, de bekerültem két napra egy ismerõsünk lányával a nyaralójukba, és ki akartam magamért tenni. Legalábbis az étel frontján :)

34.jpg

A kertjük arról volt híres, hogy rengeteg friss fûszernövény nõtt benne, ami azért akkortájt még nem volt általános. Töltött húst készítettem már életemben (általában csirke formájában), így bátran belefogtam egy szép csontos tartja megtöltésébe. Igaz, akkor még a hentes szúrta fel nekem ...

Estére legjobb barátomat vártuk, akit egy hasonló tarjával már hatvanadik szülinapjára megleptem, de az több éve már, így most lehet ismét készíteni. Különösen, hogy másnap estére is jön egy házaspár, akiknek a maradékot hidegen is feltálalhatom. Solymáron a hentesnél kaptam egy szép 2,6 kg-os csontos példányt. Feleségem persze tölteléket sem eszik, így neki meg vettem 4 szép szelet csontnélküli darabot, hogy abból majdcsak lesz valami.

Elsõ nekifutásra a fûszerpakolást készítettem elõ. Irány a kert - ezúttal már a sajátom:) - és begyûjtöttem az alábbiakat:

  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 szál zellerlevél
  • 1 nagyobb ág zsálya
  • 3 bazsalikom ágvég (legalább elágazik virágzás helyett)
  • 6 ág különféle oregano
  • 4 ág hosszúlevelû kakukkfû
  • 1 kis csomó aprólevelû kakukkfû
  • 2 kis ág majoranna
  • 4 ágacska rozmaring
  • 2 girizd fokhagyma
  • 1 ek só
  • 1 tk egészbors
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 ek oliva olaj

10.jpg

A zöldeket kicsit saraboltam, majd késes mixerrel pépesítettem. Nem voltam elégedett a mixer eredményével, ezért ment apránként a mozsárba, ahol igazán kemény kezelés alá vettem a zöldeket a borssal és a sóval. Még vagdostam rajta késsel is, mert a rozmaring az istennek sem akart apróra zúzódni. Amikor ez már tetszett, hozzáadtam a vajat és szépen elkevertem.

12.jpg

Elõszedtem a nagykést és három rést szúrtam a hús belsejébe, ahova majd a töltelék jön. Ezekbe a résekbe a zöldségpasztát belekenegettem kézzel, mert semmi másról nem akart átköltözni a húsra a massza. Amikor már jónak itéltem a kenést, hozzákevertem még két evõkanál olivát a fûszerekhez, amitõl azonnal kezesbáránnyá változott. Ezt azért megtehettem volna rögtön az elején ...

13.jpg

A tarjaszeleteket is mind bekentem ezzel az olajos pasztával, amibõl egy picit még félre is tettem, hogy a nagy hús tetejére is jusson majd.

14.jpg

A tarjákat egymásra tettem, folpakkal lefedtem, és félretettem pácolódni.

15.jpg

Akkor jöhet a töltelék. Mivel a feleségemnek külön hús készült, ezért gátlástalan voltam az alapanyagokkal:

  • 4 zsemle kis kockákra vágva
  • 15 dkg fehér shimeji gomba, mert az volt éppen akciós
  • 10 dkg barna csiperke
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • 20 dkg csirkemáj
  • 2 tojás
  • 1 kisebb hagyma
  • 2 ek oliva olaj
  • tej

16.jpg

Ez amúgy egy átlagosnál kicsit gazdagabb töltelék keverék. A zsemlét meglocsoltam házi tejjel. Ezután a gombákat falatkákra vagdostam. Szerencsére a shimeji apró kalapú gomba, annak csak a hosszú szárát kellett vagdosni. Egy kanál olivára dobtam, sóztam és borsoztam, majd nagy lángon megpirítottam.

17.jpg

Beleborítottam a tejes zsemlébe, amit lehet, hogy ki kellett volna nyomkodnom, de nem csepegett belõle semmi, így használtam úgy, ahogy volt. A csirkemájat elkapartam deszkán - kutyának adva a vékony ereket belõle, hogy Topy ne sajnálja már annyira - és még meg is vagdostam. Ment is bele a gombás zsemlébe. A petrezselymet apróra vágtam, szintúgy a töltelékbe tettem. A végén a hagymát is megpirítottam egy kanál oliván, mert az úgy finom édes. Beleütöttem a két tojást, sóztam és borsoztam.

18.jpg 19.jpg 20.jpg

Jöhetett a nagydarab hús a töltésre. A töltelék levesesebb lett, mint eredetileg terveztem, és amikor az egyik végén megtömtem, a másikon kibuggyant. Így azután az egyik végére állítottam és csak a másik végéről töltöttem. Szép duci magas hús lett belõle.

21.jpg

Hogy ne csorogjon ki a töltelék, hústûvel megtûztem, meg madzaggal is megkötöztem, majd beemeltem a rácsos nagytepsimbe.

22.jpg

Eljött az ideje a tarjaszeleteknek, amikor eldõlt, mi lesz belõle. Mivel a töltelékbe csak 20 deka csirkemáj került, persze maradt a mirelitbõl még, amit amúgy is fel kell használni. Vágtam hát vékony szeletet a sós szalonnából, ráfektettem a hússzeletre, majd egy nagyobb májat is rátettem. Egy csöpp borsot és majorannát szórtam még rá, bár ez a fûszerpaszta mellett felesleges volt.

23.jpg

Felcsavartam és összetûztem egy hústûvel.

24.jpg

Persze az elsõ után derült ki, hogy érdemes kicsit kiklopfolni a hóst, szebben elfér benne a máj, de ez elsőt nem bántottam már. A többi szeletbe meg nem is szórtam extra fûszert sem. Mindegyiket egyedileg becsomagoltam alufóliába, hogy a saját levében párolódjon majd. A nagydarab töltött húst bekentem a maradék olajos fûszerpasztával és rászeleteltem mintegy 20 deka szalonnát, hogy zsírozza kívülrõl, amíg sül. Alaposan becsomagoltam alufóliába, hogy egyelõre csak párolódjék. Beleböktem a maghõmérõt és betettem 160 fokra a sütõbe. Öntöttem alá fél liter vizet, hogy segítsem párolódni - a rács nem engedte a húst a vízbe lógni.

25.jpg

Két óra múlva még csak 50 fokos volt a közepe, de azért betettem mellé a négy alufóliás tarjaszeletet is. Az összes vizet is elpárologtatta, utántöltöttem két pohárral. Egy további bõ óra alatt 66 fokra melegedett a közepe, amikor lebontottam a fóliaborítást, kibontottam a szeletek fóliáját és felvettem a sütõt 220 fokra. Amikor elérte a 74 fokot, kivettem a sütõbõl. Ez összesen pont 4 óra volt a sütõben.

26.jpg

Deszkára tettem, beburkoltam ismét alufóliával, és hagytam egy félórát pihenni, kíváncsian figyelve, hogyan alakul a hõmérséklete immár csak pihentetve (a maghõmérõnek nem állítottam be az óráját, az nem korrelál a fényképezõgép idejével):

28.jpg 29.jpg 30.jpg

Mint látható, igencsak melegszik még a hús közepe, míg pihentetjük, viszont remekül eloszlik benne a szaftja. Ezalatt jutott idõ a salátát is elkészíteni:

  • 1 fej római saláta
  • fél fej jégsaláta
  • 4 zöldpaprika
  • 4 paradicsom
  • 3 uborka

És az öntet:

  • 1 citrom leve
  • háromszor annyi oliva olaj
  • 1 tk tormás mustár
  • bõ csipet só
  • 1 kk cukor

A zöldeket és a pirosat összedaraboltam egy nagy tálba, ahol jól összekevertem, hogy legyen mindenbõl mindenütt.

31.jpg

Az öntetet pedig botmixerrel homogenizáltam. Ebbõl majd mindenki saját izlése szerint tehet a salátára.

32.jpg 33.jpg

Ez alkalommal kék tányéron szolgáltam fel a vacsorát a teraszon mindenkinek szelve egy szép szeletet a húsból, amiből mindössze ennyi maradt:

36.jpg

Feleségem lelkesen falatozta a májjal töltött szeleteket:

38.jpg

Még magamnak is szedtem :)

37.jpg

Itt nincs konklúzió, sokat készítettem már ezt az ételt ünnepi alkalmakra. Talán a töltelékbõl kifacsarhattam volna a tejet, de így viszont nagyon finom szaftos lett, nem az a menzai száraz és kemény töltelék. Nagy sikere volt a húsra fektetett - immáron ropogósra sült - szalonnaszeleteknek is!

Az viszont a leírásból látszik, hogy igencsak munka- és idõigényes eledel. Délelõtt 11-kor kezdtem és este 1/2 7-re tálaltam. Volt két óra pihenõm közben, amíg a hús sült.

Update

Másnap hidegen szeleteltem fel és szintén salátával ajánlottam a vendégeinknek, akik egyáltalán nem tiltakoztak :) Azt mondták, a salátához ez hidegen is jó kell, hogy legyen.

39.jpg

A feleségem maradék tarjacsomagocskáját persze meqmelegítettem, és eltűnt a tányérjáról, mintha semmit se kapott volna ...

Még mindig van 4 adag a hűtőben, vagyis a 2,6 kg-os húsdarab 14 adagra volt elegendő.

34 komment

Címkék: tej tojás hagyma gomba paradicsom uborka zsálya bazsalikom csirkemáj kakukkfű tarja zsemle oregano olivaolaj petrezselyem zöldpaprika jégsaláta római saláta shimeji

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr766541241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.25. 09:00:42

Nagyon megbecsült vendég az, akinek ilyen ételt készít a házigazda. Ezt ki kellett érdemelni.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.25. 09:15:16

@látjátok feleim szümtükkel: ha még ehhez hozzátesszük, hogy mindkét este csodásan langyos idő volt és a teraszon kvatergázgattunk a tartja és vörösbor mellett ...
Jaaaa - és feleségem készített desszertnek képviselőfánkot :)

Topy 2014.07.25. 09:43:55

:D
és a macskára nem gondoltál a májjal? ;)
eddigi tapasztalataim szerint imádják a májat, pláne egy kis tejben...

Topy 2014.07.25. 10:11:38

@látjátok feleim szümtükkel: szerintem mindjárt minket fog! melegebb éghajlatra! :D:D:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.25. 11:10:45

@Topy: A macskám már egy éve elfogyott :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.25. 11:11:52

@látjátok feleim szümtükkel: Egy gramm szúnyog sincs, pedig volt eső, meg tó is van. A lárvákat valószínűleg megeszik a halak (bár kisbéka maradt pár)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.25. 11:12:28

@Topy: Má mé? Há nincs elég meleg felétek???

Topy 2014.07.25. 11:17:47

@Andrass9: A pokol utolsó bugyrában melegebb van :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.25. 12:12:09

@Andrass9:

Érdekes, nálunk az idén fogytak el, öt felnőtt és három idei kölyök. Már csak egy kand úr van a portán, de az is csak enni jár haza reggel és este, az egérfogás büdös neki.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.25. 14:33:58

@látjátok feleim szümtükkel: Nekünk csak ez az egy kandúrunk volt, de tizenöt évig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.25. 14:34:47

@Topy: Szóval akkor van melegebb hely, ahova küldhetlek? Pl.: Eriggy a pokolba ... :)

Topy 2014.07.25. 15:16:42

@Andrass9: Jó esetben. Rossz esetben valami más pé betűsbe! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.25. 16:25:04

@Topy: Hát kívánnék én neked valaha is rosszat???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.25. 17:28:32

Az eső úgy meghúzta az uborkát, hogy egy szedésre összejött a 3 kiló, amennyi a kovászoshoz kell!
Találtam ezen kívül egy 33 dekás példányt is (bújkált a levelek közt), amit inkább salátába kell tenni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.07.25. 20:24:38

Szép estét!
Monstre étek, kedves vendégek lehettek.
@Andrass9: Pöpec a maghőmérőd, honnan van? :D
Érik a csemege- és a desszert kukorica, a hétvégén degeszre eszem magam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.25. 20:33:41

@Waka: Háááttt ... nincs valami ötleted, hol vettem??? :)
Apropó, nincs kedved megírni, vagy én írjam meg?

Nagyon kedves vendégek - a fiú gimis osztálytárs, majd legjobb barát. Ha belegondoltok, ez több, mint 45 év. A felesége meg természetszerűleg beletartozott a csapatba. Ők tényleg megérdemlik NÉHA, hogy kitegyek magamért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.25. 20:36:56

@Waka: Teleportálj már néhány "tudodki"-től származót, hogy megkóstolhassam. Nekem sajna nincs annyi helyem, hogy akár egy szemet is elvessek.
VALAKI? Meggyőzni életem társát, hogy csak virág ne legyen lenn?
Én 40 m2-en küszködöm, neki meg van vagy 200 ahol virágot ültet (innen oda és onnan ide)...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.25. 20:39:45

Mondtam már, hogy ma leszedtem az első sárga körte formájú koktélt???
Ha igen, akkor is mondom, mert nagyon örülök neki.
A csilikből beérett a Georgia Flame (Örmény Tűz) és a Spicy Fiesta (Fűszeres Délutáni Pihenő). Lassan el kell kezdenem a különféle csili szószok gyártását.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.25. 20:42:08

20 üveg 1,7 literes őszibarack kompót befőzve. Főleg a feleségem által, én csak hámoztam és magoztam.
Nem illene panaszkodnom a virágaira, mert nagyon kiveszi a részét a gyümölcsösből és még a veteményből is!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.07.25. 21:45:04

@Andrass9: Valami hegyi levegő rémlik vele kapcsolatban. :D Írd meg, szerintem. A kukoricából - ha érik az a fajta - küldök.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.25. 22:13:57

@Waka: Az írás a te képességed! Lusta dög vagy ...
Na, majd összecsapom valahogy :)

susztertangó 2014.07.26. 05:38:08

Gyanaxom, hogy örexem. A tejet már belelöttyintettem a kávéba és tettem vissza hűtőbe, s ha már ott vagyok, akkor alákotortam a paprikáknak, nem indult rohadásnak valamelyik, amikor agyam szekreterének egyik fiókja kipattant és egy név jelent meg: Natty Bumppo.....rozogulnak a zárak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.26. 12:11:00

@susztertangó: Hogy ezt miért a tejeskávé vagy a zöldpaprika hozta elő nálad?
Nagyon kevés Bőrharisnyát olvastam, viszont több May Károlyt...

susztertangó 2014.07.26. 12:42:29

@Andrass9: Az első indiános könyv egy angol pasitól van, aki magát Szürke Tollként jegyezte: 2 kicsi hód. Old Satterhand se kutya és barátja a nemes vadember Gojko Mitic... :-)
....................................................
Van egy állatos, amit helyben kiolvastam:Én és a medvék.Fura, de jobb jellemző szót nem tudok: keserédes.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.07.26. 19:39:36

@Andrass9: Sajnos, ez így van. No, meg azokkal a borzalmas képekkel, amiket készítettem...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.07.26. 19:43:05

@susztertangó: Sós sziklák völgye, de hányszor elolvastam. Amúgy Hosszú Toll (Sat Okh).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.26. 22:35:15

@susztertangó: Gojko Miticnél egy jobb volt csak akkoriban: Limonadovy Joe (cseh sorozat)

susztertangó 2014.07.27. 06:41:51

@Andrass9: Apám szakmai soviniszta rádió műszerész (+mechanikai és elektro)volt, de a a tranyók már idegenek voltak a számára. Tvt meg nem engedett a lakásba. Így csak egyszer láttam barátoméknál az említett hőst.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Valamikor a hetvenes évek közepén(?) beállított az unokaöccse a lecserélt Kékes tvjükkel, és akkor már nem volt mit tennie. Illetve, mikor elment a srác..üzemmérnök úr, Fater átült a másik fotelba, hogy ne is lássa azt a ládát. Pár nap múlva szóltam neki, hogy szemtengely ferdülést kap, ha továbbra is a szeme sarkából lesi a műsort.:-)Azután monoszkóptól gonoszkópig nézhettük. ill, halhattuk azt rohadt tvt. :-( Sokat nem tehettünk, abszolút aritmiája tüdő és agyembóliája volt:-(((

susztertangó 2014.07.27. 21:28:03

@Topy: 1982ben olvastam, már nem emlékeztem pontosan a címre.

susztertangó 2014.07.28. 06:49:25

@Waka: Sokféle indián van, angol, lengyel és sokféle toll nevű is, mint például Szürke-Hosszú-Kócsag-Töltő-Bájró.......................:-)
süti beállítások módosítása