Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Fehér shimeji gomba koreai akcentussal és sáfrányos rizzsel

2014.07.23. 07:00 Andrass9

A japán eredetû shimeji gomba barna vagy fehér változatban kapható. Állítólag mindenféle roppant egészséges dolgot tartalmaz, de én csak a roppanós állagát és eléggé semleges ízét emelném ki, ami kiválóan alkalmas mindenféle fûszerek hordozására.

23.jpg

Többször futottam már bele a madarasban, ahol néha akciósan is lehet kapni. Olyankor általában elbukom rá, bár így sem olcsó. Most is így jártam, és hosszasan tépelõdtem, hogyan készítsem el. Végülis a csodahüttõ segített, ahol találtam egy koreai füszerpasztát, amit amúgy is meg akartam próbálni.

Mivel ez a koreai fûszerpaszta eredetileg a kimcsi készítéséhez készült, gondoltam, hogy savanykásra veszem az irányt. A hozzávalók:

  • egy doboz (tán 15 dkg?) shimeji gomba (fehér vagy barna)
  • 15 dkg hosszúszemû rizs
  • 1/2 lime leve
  • 1/2 marokkói sós citrom
  • 2 salotta (mogyoró) hagyma
  • 1 aszott paradicsom (mert találtam a kamrában)
  • kis hüvelyknyi gyömbér
  • 2 ek ghí
  • 1 szöuli csilipaprika (az is terem már, nomeg a mag Szöulból való)
  • 1 csipet sáfrány (kb 15-20 szál)

10.jpg

Elõször a sáfrányos rizst készítettem el. Hozzákevertem kevés õrölt feketeborsot a rizshez, majd egy kevés ghí-n feltettem pirulni. Amikor már szépen fehéredtek a rizsszemek, belekevertem a sáfrányt is. Mikróban felforraltam kétannyi vizet, amit a rizshez öntöttem. Vigyázz, ekkor a felcsapó gõz alaposan leforrázhatja a kezedet! Pici lángon lefedve addig fõztem, míg a víz eltûnt a rizsrõl.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A gombához felvagdostam az összetevõket.

15.jpg

Egy evõkanál ghí-n megpároltam a hagymát, a kimagozott csilit és az apró kocskára vágott gyömbért (reszelve jobb lett volna, de azt mindig elfelejtem). A gombát is felkaszaboltam. Amikor a hagyma már üveges lett, hozzáadtam a paradicsomot és a gombát, majd végezetül a felaprított sós citromot. Ezt az egészet most jó erõs lángon pirítottam egy darabig.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A gomba megpirulta után adtam hozzá a kimcsi fûszerpasztát.

20.jpg

És végül fellazítottam a lime levével.

21.jpg

A sáfrányos rizzsel tálaltam.

22.jpg

Nagyon kellemes, üdítõ volt a kétféle citrom jelenléte a gombában és a füszerpaszta adott egy jellegzetes koreai ízt és csípõsséget az ételnek. A sáfrányos rizs meg egyszerüen fenomenális :)

33 komment

Címkék: korea paradicsom rizs gyömbér csili sáfrány kimcsi salotta mogyoróhagyma sáfrányos rizs ghí shimeji shimeii

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr36469983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medvedr 2014.07.23. 13:32:18

Klassz!
Ez az a gomba, amit az üveges "olasz" marinált gombasalátákban látni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.23. 14:55:57

@medvedr: Amennyire az én gombaszakértelmem terjed, nekem azok a marinált gombák pici csiperkék. Persze sokkal inkább neked van igazad, mert most már ezt a gombát is termesztik, vagyis ipari mennyiség is keletkezhet belőle. Remekül felveszi a fűszerek ízét, tehát nincs kizárva.
Őszintén bevallom, én csak a polcokon néztem, soha nem vettem marinált gombát, ezért nem merek biztosat állítani, csupán "gomba vízben" konzervet ettem eddig.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.23. 16:30:41

Én valahol láttam ilyen gombát és ennek a barna változatát is üvegben, de most nem jut eszembe melyik üzletben.

A lidiben szokott néha tálcás lenni mind a két változatól, de valahogy nem volt még elég bizalmam hozzájuk. Jobban szeretem a réten szedetteket. Erről jutik eszembe, most szét lehet nézni, mert a buszmegállóban a tölgyfa alatt, láttam néhány szegfűgombát.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.07.23. 19:59:47

Szép estét!
Ha gomba, akkor finom falat. A rizsát is szeressük. Ez a savanykás ízvilág talán szokatlan lenne, de ha valami kissé ellensúlyozza, igen jó lehet.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.23. 20:48:53

Ezt a paradicsomot kóstoltam ma halas cukkinisalátában. Nagyon jó, vékony héja van. Érdekessége, hogy a büngyürkék egymástól leválaszthatók, olyan, mintha egy marék apró szilvaparadicsom a kocsányánál összenőtt volna. Sajnos bántja a gomba, de magot szedek, majd jövőre is kipróbálom.

www.chilimag.hu/?75,reisetomate

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.07.23. 22:15:57

@látjátok feleim szümtükkel: A tőled kapott paradicsom - ami leginkább a datolyaparadicsomra emlékezetet - elkezdett érni, és igen finom. Köszönet érte.

susztertangó 2014.07.24. 06:13:44

Tutti, hogy nem vagyok irígy. Pár perce egy megosztással kedveskedtem a PCmnek.De már letöröltem a fél pohár kávémat..:-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.24. 11:52:22

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm szépen!
De inkább maradok a jól bevált kis hengeremnél :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.24. 12:19:17

@Waka:
Próbáld majd ki, a nyár vége felé ebből a paradicsomból jó érett és hibátlan, akár félérett szemeket rakj bele egy tálkába, és azt tedd a konyhaasztalra, képes igy is elállni akár fél évig is ( feltéve, ha nem szemezgeti be közben valaki ). Hasonlóan lehet kezelni a sárga körtealakú koktélt is.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.24. 12:19:42

@Andrass9:

Azért az újra hasznosítás ötlete nem rossz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.24. 13:34:12

@látjátok feleim szümtükkel: A kivitelezés nem valami sikeres, mert a levegő egyenletes áramlását nem biztosítja a tálcák között, leginkább átnyomja a tálcákon egymás felett az egyre párásabb levegőt.
Az egyetlen komment, ami a sörkollektorra hivatkozik segítene valamennyit a dolgon.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.24. 13:56:10

@Andrass9: az emberem epitett egyet, hat nem vagyok marademtalanul elegedett vele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.24. 14:26:57

@Babette.: A sörkollektoros változatot? Mer az legalább ingyen adja a meleg levegőt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.24. 14:27:36

3 darab 14 dekás fügét szedtem, és van még nagyobb is a bokron!!!

Topy 2014.07.24. 15:03:15

@Andrass9: jó idő volt rá: télen nem fagyott el, korán jött a meleg, van csapadék is...
apósoméknál is sok van és hatalmasok
:)

susztertangó 2014.07.24. 17:43:32

Jó nagy kicsit puha padlizsánok vannak a piacon nagy halmokban. A padlizsán krémhez ezek is jók, vagy csak a kisebb feszes húsu példányok?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.07.24. 21:18:39

@látjátok feleim szümtükkel: A konyhaasztalon egészen biztosan útban lenne, inkább az erkélyre megy.
Ez a magaságyás eléggé hobbi szint, kísérletezni jó.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.24. 21:33:53

@Waka:

A magaságy beteg derekúaknak jó meg a földiepernek, és olyan növénynek, ami puha talajt kedvel, pl. répaféléknek.
A paradicsomot egyenletesen meleg helyre tedd, az erkélyen tárolás nem azt az eredményt fogja adni, ablakpárkányon is elüldögél egyébként.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.24. 21:35:37

@Andrass9:

Próbáld ki: megfőzni cukorral, és ízesíteni fahéjjal, kardamommal, citrommal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.24. 22:55:22

@Babette.: Pedig tetszett az ötlet, de akkor nem erőlködöm, hogy megépítsem. Bár a szükséges sörmennyiség elfogyasztása lehet, hogy kárpótolna?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.24. 22:59:36

@látjátok feleim szümtükkel: Pedig imádom a zellert!
A szomszédom zellerre allergiás volt, ezért a nyárnyitó bulin levettem neki egy kispiros fazéknyit a gulyásból, mielőtt zellert adtam hozzá. Roppantmód értékelte a figyelmességet. Idén viszont kipróbálta a zellerest is, és semmi baja nem lett. Azóta nagyon boldog :) (Én is, mert jövőre nem kell külön fazékkal manipulálni a bogrács mellett)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.24. 23:01:08

@susztertangó: Igazán jó padlizsánkrémhez én faszenes grillen pirítom a padlizsánt, de ez nem mindenkinek adatik meg. Akkor viszont vasplatnin a gázon pirítsd, hármat-négyet egyszerre, mert azok támogatják egymást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.24. 23:06:24

@látjátok feleim szümtükkel: Kicsit drága mulatság, bár nem bánnám, ha a derekamat megkímélné. Én ezt a laza földet és jó vízelvezetést sok éven át történő őszi mélyásással (35-40 cm) és rengeteg saját komposzttal értem el. Már majdnem tökéletesnek nevezem a termőtalajomat, csupán ez a 40eFt-ágyásos beruházás hiányzik, hogy a derekam is boldog legyen :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.25. 06:24:33

@Andrass9: attol meg kiprobalhatod, en is hasznaltam ket evig. annyi banom volt vele, hogy a para mevragadtbenne, es ejjel lecsapodott, igy elhuzodott az aszalas. igy aztan inkabb a kispanta tetejere tettem ki a halokat, ott megvolt ket nap alatt, ha sutott a nap.
süti beállítások módosítása