Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Rakott kelkáposzta kicsit másképp

2014.06.07. 07:00 Andrass9

A kelkáposztát a gyerekeink csak lerakva eszik - ha egyáltalán eszik, pedig jó belőle a leves és a fõzelék is. Legalábbis mi, öregek, szeretjük minden formájában. Most viszont nincs itthon gyerek, fõzni kéne magunknak egy kis adagot. Hozott is a feleségem egy szép fejet - jó setét levelei voltak, inkább fõzeléknek kéne megcsinálnom, de most rakottat kért.

39.jpg

Most látom csak, hogy már posztoltam egy hasonlót, de ez most más lesz, igérem!

A hozzávalók:

  • 1 kisebb fej kelkáposzta
  • 1 szép cukkíni
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 nagy vereshagyma
  • 2 girizd fokhagyma
  • 15 dkg fõtt rizs még tegnapról
  • 2 tojás
  • 3 dl tejfel
  • só, bors, fehérbors, majoranna, kurkuma, pirospaprika, szerecsendió
  • 2 ek oliva olaj
  • pici vaj tepsi megkenésére
  • 2 ek prézli

10.jpg

A képen persze nincs minden rajta, meg van feleslegesen egy üveg libazsír a nemrég posztolt töpörtyûbõl, amit feleségem kérésére lecseréltem olivára.

Feltettem egy fazékban sós vizet forrni. Leszedegettem a káposztáról tizenhat levelet (csak a világos közepe maradt egyben - az jó lesz még valamire). Ezeket részletekben leforráztam - kb 2-3 percig volt egy-egy adag a vízben - és azonnal visszahûtöttem a csap alatt. Csak annyira kellett megpuhulnia, hogy szépen ki lehessen teregetni a tepsiben. Szakács körökben ezt blansírozásnak hívják, de nem vagyok szakács :) Sőt!!! Egyesek ilyenkor JEGES vízben hűtik le! Az egésznek az a lényege, hogy kicsit megpuhuljon, de ne főjön meg puhára.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Felvágtam a két vereshagymát kis kockákra és serpenyõbe dobtam az olivára. Megsóztam és le is fedtem, hadd párolódjék. Mikor már jónak tûnt, beleszórtam egy teáskanál pirospaprikát, majorannát, kurkumát, az összevágott fokhagymát és alaposan felkevertem. Még szórtam rá fehérborsot és feketeborsot is, mert a kelkáposzta szereti a borsot. Amikor már egyenletes színe lett, beletettem a darát disznóhúst és lepirítottam. Próbáltam minél kisebb darabokra szétszedni a forró serpenyõben. Ekkor egy decinyi fehér bort öntöttem alá és lefedve lezártam a gázt alatta - majd megfõ a tepsiben.

14.jpg 15.jpg 16.jpg

A cukkínit az Eredeti Német V szeletelõvel zsülienre vágtam, megszórtam kis borssal és sóval.

17.jpg

Jött a tejfel. Szétválasztottam a tojásokat, a fehérjét keményre vertem, a sárgája meg ment a tejfelbe. Reszeltem rá szerecsendiót is - azt minden ilyen tejfeles öntetbe szeretek tenni - sóztam is kicsit. Belereszeltem vagy 4 deka keménysajtot, jól felkavartam, majd összedolgoztam a habbal. Igyekeztem a habot nem nagyon összetörni, de ez az igyekezetem nem volt igazán sikeres.

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

Elõkészítettem a kedvenc cserép tepsimet. Kézzel vékonyan kivajaztam és saját prézlimmel szórtam. Csak épp, hogy legyen az alján kevés. A legvilágosabb 6 levelet elrendeztem az alján. Úgy volt a legegyszerûbb, hogy a vastag ér közepén végigszeltem, így lett egy teljesen egyenes oldala a levélnek, ami mehetett a tepsi széléhez. Ez az elmélet majd a második rétegtõl látható inkább, az alján még csak kísérleteztem. Megszórtam vékonyan rizzsel, amire rátettem a darált hús felét. A húsra rápakoltam a cukkíni felét is. Miután a hús nem lett túl sós, itt adtam még kevés sót a tökre. Meglocsolgattam a habos tejfellel és letakartam egy réteg káposztalevéllel. Itt már látható az elmélet a gyakorlatban is az egyenes oldalú kelkáposztalevélrõl. Erre elkezdtem a húst pakolni, amikor eszembe jutott, hogy elõbb a rizs kell! Félrekotortam hát a húst és rátettem a vékony rizs réteget. Visszakotortam a húst, ment a rizs a másik felére is, majd azt is befejeztem a hússal. Szépen meglocsoltam a tejfellel és elkezdtem a záró leveleket rakosgatni.

Persze a cukkíni kimaradt ...

Leveleket felhajtogat, cukkíni beszór, levelet visszahajtogat és csendben emlegeti a felmenõit. Csak sikerült végül betakarni. A széleken a leveleket lenyomogattam, hogy legyen helye a tetejére öntött maradék tejfelnek lefolyni - ne a sütõbe csepegjen. A káposztába beleszurkáltam egy rakat fogpiszkálót, hogy a takaró alufólia ne ragadjon bele a tejfeles öntetbe.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg
26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg
30.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg

Alufóliával betakartam alulról (ha netán mégis ki akarna folyni), meg felülrõl (hogy ne égjen meg). Igy, ahogy van, betoltam a 210 fokra elõmelegített sütõbe, beállítottam a vekker 55 percre és magára hagytam.

34.jpg

A vekker csörömpölésekor megszabadítottam a takaró fóliától és kapott még 10 percet pirulni. A fogpiszkálók maradtam - nem akartam, hogy kihüljön, amig szedegetem.

35.jpg

Szépen megpirult, fel is tálaltam az asztalra. A fogpiszkálókat gyorsan kivettem, mert feleségem döbbenten nézegette a sündisznót az asztalon.

36.jpg

Felvágtam és tálaltam belõle mindkettõnknek. A vágási felület is nagyon szép lett:

40.jpg

Fehér tányéron tejfellel szervíroztam.

41.jpg

A vágás tényleg szép színes lett. Talán még piros tányérra is tehettem volna?

27 komment

Címkék: tojás oliva hagyma tejföl rizs majoranna kurkuma cukkíni fehérbors darálthús

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr665879019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.07. 07:34:05

Biztos szép lett volna tőle az a piros tányér.;)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.07. 09:47:21

Szép napot!
Szeressük a káposztát, bár az a fránya orvos... Így cukkinival talán még megengedné.
Lassan kész az ebéd, kapát ragadok és irány a kert, a legutóbbi esők jótékony hatását meg kell hosszabbítani.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.07. 18:02:11

Attól, hogy Wakának tilos étel, ez nagyon jó lett.
Kicsit olyan a rakott kel is, mint a töltöttkáposzta, hidegen-melegen ehető. Nekem ebben a nagy melegben hidegen kívánatos.
Az elkészítéshez egy észrevételem lenne, a darálthúst össze lehet keverni a rizzsel, és úgy rakni a káposztalevelekre, garantáltan nem fognak összeveszni.

Azért Andrass9 megtanulhatna már tisztán tálalni. Úgy, ahogy egy profi séf teszi.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.07. 20:09:19

Ez is megvolt, jöhet az eső. Holnap irány a hegy, érik a cukorborsó, kistesónak leszedjük, ő eheti.
@látjátok feleim szümtükkel: Egyszer igen ráértem, betöltögettem levélbe, mint a töltött káposztát, húslével leöntve pároltam meg a sütőben, és utána rápirítottam egy jó adag tejfölt. Finom volt, de igen macerás.

Fenchurch68 2014.06.08. 09:12:50

Ezt de megenném! És még gyönyörű is lett.

Itt a borsodi végeken van némi kelkáposzta- és cukkinifasírt, petrezselymes újkrumplival, bár még van a tökfőzelékből is, ahhoz is jó. Baconbe tekert csirkemáj, gomba és cukkini. Mivel alulbecsültem a bacon mennyiségét, lett egy kis lecsós-mustáros-kakukkfüves ragu is a csirkemáj másik feléből, lehet, hogy ahhoz még egy kis nokedlit is kell főznöm :)
Tegnap az ember főzött egy elég masszív húslevest, az anyukája nincs jól, se enni, se inni nem hajlandó, talán majd a leveskével megkezeljük, ebben a projektben csak segédmunkás voltam, meg hát a daragaluska az én reszortom. Tegnap este a laza huszonöt kilométeres túra után azért még sütöttem némi palacsintát is, szerintem nem halunk éhen most sem. Lehet, hogy keddre felülről súrolom az ötven kilót!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.08. 12:19:59

Szép napot!
Megjöttünk a hegyről, gyalog. Jó adag cukorborsó, egy kis vödör cseresznye és egy csokor citromfű a zsákmány.
@Kató néni: Jobbulást kívánok, egy kis gazdag húsleves olykor a legjobb orvosság. Az a kelkáposzta- és cukkinifasírt érdekelne.

susztertangó 2014.06.08. 17:59:06

Jaj. Az idei első lecsót készítettem, szalonnával, kolbásszal,tojással+ fehér kenyér és Kecske sör.Dupla pocakom van....

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.08. 19:24:26

Szép napot!
@susztertangó: Egészségedre! A dupla pocak az milyen?

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.08. 20:11:04

Szép estét. Gondoltam rátok.:)

Megjöttem a cseresznye szedésből, 6 azaz hat láda teli, és még két 12 literes vödör, több edényt nem vittünk. Így ha a madarak engedik, akkor jövő hétvégén talán ennek a fele biztos meglesz, ha nem eszik le, akkor több. Piros, ropog, édes, és ha az ember sokat eszik, akkor lehet szaladni...

Seregélyek elmentek a mezőre, kevés vendégségben maradt, talán kevéssel is beérik. A múlt héten ott hagyott fekete fajtából mára egy szem sem volt a fán, pedig hangos riasztó, és madár árnykép is van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.08. 20:31:59

@látjátok feleim szümtükkel: A cseresznye egészséges. Könnyű bevitel, gyors kijövet, :D

Fenchurch68 2014.06.08. 20:36:26

@Waka: Nem egy bonyolult cucc, a kelkáposztát apróra vágva megpárolom, a cukkinit csak lereszelem, só, bors, bármi más fűszer, ami tetszik. Megy hozzá egy marék zsemlemorzsa, meg kívülről is meg szoktam benne hempergetni, ennyi. Bármilyen zöldségből jó, nálunk nagy kedvenc a gomba meg a cukkini, csak a mama nem eszi a gombát, ezért most a húslevesbe főtt kelkáposzta lett átlényegítve.

Fenchurch68 2014.06.08. 21:08:28

@Waka: én nem szoktam tenni bele, összetartja a zőccséget a saját leve plusz a morzsa.

Fenchurch68 2014.06.08. 21:10:30

Amúgy a mama evett egy kis leveskét, aztán attól úgy megjött a kedve, hogy a túrós palacsintából is megbirkózott egy emberes adaggal, bár közben folyton sóhajtozott, hogy mennyire nincs étvágya :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.08. 21:43:46

@Waka:
Pont ezért a vacsora zsíroskenyér cseresznyével.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.10. 16:11:22

@Andrass9:

Nálam a professzionális = hivatásos, szakértői, mesteri.

Azt tudom, hogy hivatásos nem vagy, és gondolom nem is leszel, bár ki tudja.:)
No és mi a gondod a másik kettővel?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.10. 16:23:45

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem sem szakértői, sem mesteri nem vagyok. Tudok valamennyire főzni, van érzésem az ízesítéshez, de azért hajlamos vagyok piros tányérban felszolgálni :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.10. 16:51:14

@Topy:
A professzionális nem megélhetési. Nálam nem.

Topy 2014.06.10. 17:07:30

@látjátok feleim szümtükkel: nekem meg már tele lett a micsodám, hogy amikor a marketingesek valamit el akarnak adni, arra rábiggyesztik, hogy profi - úgyhogy dafke eredeti jelentésén használom: megélhetési szándékkal, foglalkozás körében elkövetett tevékenység :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.10. 18:35:23

ma én is ezt csináltam, de nem másképp, hanem ilyenképp.

susztertangó 2014.06.10. 19:16:42

@Topy: Valamint forradalmi és feltétlen a NASA tesztelte/használja/találta ki...

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.10. 20:10:08

@susztertangó:

Amikor telefonon közlik, hogy nyertem eztmegazt, menjek idemegoda, akkor azt mondom, köszönöm, de nem tartok rá igényt, oszt kagyló lecsapva.

Egyszer mentem el egy egészségmegőrzéssel kapcsolatos nyertemakármire. adtak egy papyrt, töltsük ki, név, lakcím ( ez megvolt, mert írásban küldték a meghívót is ), születési adatok. No utóbbi nélkül kitölt, erre közlik, hoyg azt is kérik, mire én, miért? Válasz azértmert. No a viszontnemlátásra, oszt eljöttem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.10. 23:59:54

@látjátok feleim szümtükkel: A kagylot nem kell lecsapni, mert érdemes megvári a választ a bejelentésre, hogy nem tartasz rá igényt.
Nem hiszed el, milyen megdöbbent válaszokat lehet kicsikarni belőlük!!!
Egyszerűen képtelenek felfogni, hogy nem tartasz a nyereményre igényt!!!
Mi mondjuk nem mentünk el semmilyen hasonló ajánlatra, de ebben az én NAGYON erős szkepticizmusom is résztvett!
Oda még nem jutottunk el, hogy adatot is meg kellett volna adni ...
Valószínűleg paranoiás vagyok, de a szeményi adataimat csak akkor adom ki, amikor arra tényleg szükség van!
Ebből eredendően se iWiW, se Facebook, Se egyéb "csoportnak" nem vagyok tagja. Ezek alapvetően arra alakultak, hogy a személyi adatainkat gyűjtsék.
süti beállítások módosítása