Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Isley: A hokkaido tököt is szeretem, tömör a húsa, és mindig édes..... volt, mert pont két hete sikerült ... (2017.10.24. 12:25) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (67) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Töltött karalábé

2014.05.24. 07:00 Waka

Május elején egy útszélére települt zöldségárus mellett vitt el az utam. Hatalmas karalábékat kínált 79 forintért. Egy pillanatig sem haboztam, kértem ötöt és közben fejben gyorsan átírtam a következő heti étlapot. Töltött karalábé lesz!

 

1.jpg

Hétfőn délután a kertből hazafelé menet beugrottam az ábécébe darálni való húst venni. 899 forint volt az apró hús, hát, láttam már szebbet is. A hentes bácsi valahova elkószált, a csemegés pultból jött át az eladóhölgy.

- Tessék mondani, nem lehetne abból a húsból valami szebbet válogatni?

- Nincs itt a hentes, - kacsintott - most lehet – és válogatott nekem.

 

Hazaérve aztán nekiláttam. Először a karalábékat tisztítottam meg. A levelek közül kiválogattam a szebbeket, alaposan megmostam és félretettem. A felül lévő egészen zsenge leveleket a vékony héjjal együtt vágtam le, és szintén félreraktam. Én nem a klasszikus módon szoktam a karalábét hámozni, vékony csíkban, körbe-körbe, hanem először levágom az alját, majd alányúlok késsel a héjnak, és a teteje irányában letépem. Így biztosan lejön minden szálkás rész, ugyanakkor a „húsból” nem vész kárba semmi.

 

6.jpg2.jpg

 

Utána következett az odú készítése. Karalábévájó korábban nem volt itthon, megoldottam kiskanállal, ha éppen kellett. A környékbeli boltokban persze nem kaptam, az egyikben ígérték péntekre, de aztán nem kaptak. Vasárnap, a Hegyről gyalog indultam hazafelé, és betértem a „Lengyel” piacra, ott aztán az egyik bigyóárusnál tudtam venni egyet. 230 forint és 5 km kutyagolás, simán megérte. Kivájtam hát a karalábékat, a fény felé tartva ellenőriztem a megfelelő falvastagságot.

 

3.jpg4.jpg

 

A kivájt részeket valamint a leveleket a szárral együtt felaprítottam.

 

5.jpg7.jpg

 

Öt deka vajat olvasztottam, és elkezdtem rajta párolni az aprítékot. Mikor a saját levét kezdte elfőni, kevés füstölt csülök-főzőlével felengedtem és lefedtem.

 

8.jpg9.jpg

 

Míg a karalábé párolódott, elkészítettem a tölteléket. A húst apróbb darabokra vágtam, és három kisebb fej vöröshagymával valamint egy csokor fagyasztott petrezselyem zölddel együtt ledaráltam. Közben káromkodtam, mert a kertben volt kevéske friss petrezselyem, de elfelejtettem hazafelé elugrani érte, most meg már nem volt idő rá.

 

10.jpg11.jpg

 

A húst sóval, borssal és szárított kakukkfűvel fűszereztem, és káromkodtam, mivel vasárnap (eredménytelen) gombászás közben kötésig gázoltam a harsogóan friss kakukkfűben, és nem jutott eszembe szedni. Ráütöttem egy tojást, és hozzáadtam fél bögre rizst, majd alaposan összekevertem.

 

12.jpg13.jpg

 

Megtöltöttem a karalábékat és még éppen maradt öt gombóc.

 

14.jpg

 

A félig megpárolódott karalábédarabokat belesimítottam egy tepsibe, beleágyaztam a gombócokat és a töltött zöldségeket. A maradék füstölt főzőlét aláöntöttem, lefedtem alufóliával és 3-as fokozaton másfél órát sütöttem.

 

15.jpg16.jpg

 

Kiszedegettem a töltelékeket, a felaprított karalábét átöntöttem egy lábosba, egy pohár 20 százalékos tejföllel behabartam, és alaposan átforraltam.

 

17.jpg18.jpg

19.jpg

 

Az étel valami isteni lett, ismét. Na jó, a gombóc kicsit keményre sikeredett. Ami viszont nagyon meglepett, az az összevágott karalábé volt. Én még ilyen finomat nem ettem. Puha volt, a csülöklétől éppen kellemesen sós, és krémes a tejföltől. Legközelebb kihagyom a húst, és csak legyalult karalábét párolok füstölt lében, tejfelesen.

59 komment

Címkék: tejföl rizs vaj kakukkfű karalábé füstölt csülök töltött karalábé

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr776197292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.24. 09:29:29

Nagyon szép étel, és biztosan finom is volt. Azt hittem a zsenge kalapokat visszateszed rá sütéshez:)

Sajnos még most sem szeretem a karalábét. Már néha megeszem levesben, de így töményen ... hát még hús nélkül, mint tervezed!

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2014.05.24. 09:46:26

Nagyon ínycsiklandóan néz ki a töltött karalábéd , biztosan nagyon finom ! Egy időben nem szerettem a karalábét ,főleg azt a lila télit ,/mifelénk régen csak ez volt / meg a belőle főzött karalábélevest ,de változnak az idők és velük együtt mi is , most már a karalábé az egyik kedvencem , mindenféleképpen : levesnek , főzeléknek , töltve stb.

Llychllyn 2014.05.24. 11:53:15

A töltött karalábé jó cucc, legközelebb kipróbáljuk ezzel a leveles megoldással is, jól hangzik.

Viszont levesben utálom a karalábét. Ki érti ezt? :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.24. 11:54:18

a zoldsegarus mellel vegul mi lett?

susztertangó 2014.05.24. 12:43:38

Azt hittem töltikét csinálsz a levelekből.Mivel nem mindenki viszi el a leveleket, talán hozzá lehet jutni bónuszként más vevőktől maradthoz, akkor lehet levelet tölteni ÉS szecskázni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.24. 16:52:27

nálatok milyen idő van? itt 33 fok, verőfényes napsütés.

@Andrass9: meglehet...

Fenchurch68 2014.05.24. 17:20:00

Éppen most fő egy brutális adag kedvesem-féle "töltött karalábé", nagy szellemek ha találkoznak :)
Én csak a segédmunkát végeztem hozzá. Nincs klasszikusan megtöltve a karalábé, hanem egy része ledarálva a töltelék része a hússal és rizzsel, tojás nem kerül bele. A többi karalábé is gyakorlatilag reszelt állapotban bekerül a lábas aljára, rá egy sor gombóc, rá ismét a karalábé. A végén, ha kész, megzuttyantva sok tejföllel.
(Azért csináltam a biztonság kedvéért egy gombapörköltet túrós galuskával, nehogy véletlenül éhen haljunk a hétvégén. A karalábé másfél kiló húsból, és vagy húsz karalábéból készül, de viszek belőle Budára a jövő hétre dolgozós kajának, anyám is szereti, meg az ő anyukája is. Tiszta gyereknap...)

susztertangó 2014.05.24. 17:36:37

@Kató néni: Hm, koktél-karalábé..még,hogy húsz..

Fenchurch68 2014.05.24. 17:49:20

@susztertangó: Hát, ölég nagy koktélospohár kellett volna hozzájuk, még jól emlékszem, mekkora volt a gyerekeim feje újszülöttnek, ezt képzeld el karalábéban. És nem is volt fás.
Legalább 15 emberes adagnak lehet számolni, de nem hiszem, hogy ránk romlana :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.24. 18:34:00

@Kató néni: Most ültettem ilyen óriás karalábot. Pár éve egyetlen egy darab kiszolgált egész télen levesbe. Volt vagy 4 kilós, de nem fásodott be. Talán a mostani is olyan lesz?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.24. 18:36:50

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Rohamtempóban ültettem, hogy ne ázzak meg, erre mire végeztem az összes csili paprikával, kiderült, hogy vaklárma, és a Duina-Tisza közére meg Tiszántúlra ment az eső. Dammit!!!
Mindegy, úgyis el kellett ültetni a csilit (56 tő, azaz 7 sor). Még a paradicsom van hátra, de minden előkészítve annak is,csak a lyukakat kell megásni.
Utána már csak a személyreszabott locsolórendszert kell összeraknom, és karba tehetem a kezeimet :)

Fenchurch68 2014.05.24. 18:48:49

@Andrass9: Nekem jobban bejön a lazac, de látom, hogy a te kedvenced a reményhal... Ha nem lesz olyan, fogd az időjárásra.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.24. 18:59:45

@Andrass9: hja, délelőtt megvettük a palántákat, hogy este lerakjuk, az emberem meg lefújta, mondván, jégeső lesz.
oszt elment horgászni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.24. 19:00:11

@Kató néni: Vagy a meztelencsigákra, vagy az üvegházi molytetűre, vagy akár terád :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.24. 21:26:01

Az még csak hagyján, hogy én nem kommentelek lelkesen egy karalábé poszthoz, dehogy senki sem?????
Mintha sokan szeretnétek errefelé ezt a gumót ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.24. 21:39:06

Nekiláttam a holnapi ebédnek - jönnek a fiamék.
Az előírás szerinti húsleveshez feltettem egy egés marha térdkalácsot főni egy vereshagymával és bő csipet sáfránnyal, hogy színe és extra íze is legyen.
Elő akartam venni a kacsát a frigóból, hogy kiengedjen, de nem találom!!!! Mindjárt visítok!!!!
Gondolom feleségem az új fagyasztóba rejtette, amit én nem ismerek. Mindegy - írtam neki pici levélkét, hogy reggelre legyen a kácsa kiolvadva, mert 2-re kész kell lennie.
A leves meg hadd rotyogjon (na jó, csak éppen mozogjon a fazékban) reggelig, akkor majd zöldségelem meg miegymás.
Rengeteg zöldet tervezek párolni wokban vagy nagy serpenyőben. A gyerekeim ezen halmaza nem eszik keményítőt, viszont sok zöldséget. Van egy fél kiló portobello gomba is hozzá - az remek roppanós halmazállapotú :)

Na, most kifecsegtem magam mára. Elolvasni nem kell, csak hiányzott egy kis dumálás a sok fizikai munka után ...

Topy 2014.05.24. 22:12:14

hát, biztos finom :)
nyersen szeretem ezt a zöld fajtát, levesben még megeszem, ha elvész a többi zöldség közt, de ha egy kaja a karalábéról szól, akkor az már nem barátom

susztertangó 2014.05.24. 22:27:27

@Andrass9: @Topy: Töltött karaláb, hogy milyen finom tud az lenni!Primőr, meg nyárelő, meg klott gatya, csikó frizura, cseresznye fülbevaló, mezítláb járás, óióációakációvakációóóóó, meg siklósi nagymama, Varró Jani, Virág Éva, Svéda Pali.
Nem is tudtam, hogy a karalábé is tudja azt amit egy időutazást előidéző kapszula.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.25. 08:02:49

Pálinkás jóreggelt!

Mi az, hogy senki nem lelkesedik a töltött karalábért?
Az egy olyan étel, mint a töltött káposzta, finom melegen és hidegen, frissen és másnaposan is. Mármint a főzés utáni második napon is.:)

Nekem ebben a karalábban csak az nem tetszik, hogy a mártás sűrű, én pedig úgy szeretem, hogy azzal a karalábot is nyakon önthessük. Biztos nem volt rossz a petrezselyemzöld nélkül sem, de nekem anélkül nem az igazi. Én a karalábból készült főzeléket is csak petrezselyemmel szeretem.

Tegnap madárszilutett raktunk a cseresznye fákra, és reggel kiakasztottunk egy hangriasztót is, de ettől a kölyök madarak bátran ráültek a fák tetejére. A madárhatást majd csak a jövő hét végén tudjuk megnézni remélve, hogy marad egy kis szedni való. Nagyon zendül a ropogós cseresznye is, ezért fontos lenne a hatékony riasztás.

Fenchurch68 2014.05.25. 08:16:45

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon ritkán szoktam reggelizni, de most éppen hideg töltött karalábét eszem reggelire :)

Tegnap a lidli hátsó fertályán nagyon furcsa hangok jöttek a légkondi külső háza felől, nem kifejezetten géphang. Egyszer csak megjelent az alsó felrögzítésnél egy rozsdafarkú, a csőrében egy kukaccal, és a fémházból kinyúlt három pici fej, óriásira tátott csőrrel és iszonyúan hangoskodva, hogy "Nekem is! Nekem is!" Mondta a kedves, kár, hogy a lidliben nem árulnak lisztkukacot, venne nekik egy dobozzal. Hihetetlen, milyen helyekre képesek fészkelni.

Fenchurch68 2014.05.25. 08:18:10

@Andrass9: Fogd rám nyugodtan, ha kicsik lesznek a karalábék, általában úgyis mindenről én tehetek, már megszoktam.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.25. 08:38:05

@Kató néni:

Én is megenném, de nekünk most pont nincs itthon, de ami késik, az majd később lesz.:)

susztertangó 2014.05.25. 09:42:56

@látjátok feleim szümtükkel: Talán, ha egy macskát kötöznél fel a fára????
Rendes állampolgárként szavazás után (a lényeghez is hozzászól..)mentem a Lehel élmelós piacra, mert tegnap nem kaptam csiperkét. Na, azt ma sem, de horror árért 900,- ft. róka gombát-ez remélhetőleg nem azt jelenti, hogy fogok(?!) 15dkg kaptam. Aztán vettem csirkecombot, májat ebből töltött csirke(comb) lesz, meg Knyihár kolbászt-ez most nem olyan mint a múltkori, csak az ára, 1 szál 1100-ba fájt.Az emeleten még mindig van Münster.Nekem a Tebike büdibb.Most nekiállok a házimunkának, doppingként egy csésze kisvirágú füzike teát küldök le, húzzunk bele!(Kéz feljön!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.25. 10:21:48

@látjátok feleim szümtükkel: Madársziluett jó ötlet, csak nem tudom, hol lehet kapni. Kéne egy-két ablakra is, sok az elpusztult madár a kertben "nagyott koppan akkor, azután elhallgat".

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.25. 10:23:14

@Kató néni: Ti hátulról jártok a lidibe???
Nálunk egy elektromos elosztó dobozban laktak sokáig, de nem szerették, hogy mellettük van a bejárati ajtó és ki-be járkálunk. Pedig szép madarak!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.25. 10:24:07

@Kató néni: Köszönöm az engedélyt, élni fogok vele :)

Topy 2014.05.25. 13:23:00

@Andrass9: pl. Magyar Madártani Egyesület boltjában: bolt.mme.hu/mme-webshop/madarbarat-eszkoezoek/ragadozomadar-sziluettek.html?page=shop.browse&category_id=12
ha személyesen mégy érte érdemes úgy készülni (az időbeosztással), hogy gyönyörű helyen vannak, a Jókai kertben: www.mme.hu/az_mme_otthona_a_jokai-kert

Topy 2014.05.25. 13:27:33

@susztertangó: én meg tegnap ismét elcsábultam szegfűgombára, egy nagy marék ment a zöldborsólevesbe, tanusítom, isteni így :)

mondjuk az árak alapján súlyozva inkább szegfűgomba leves zöldborsóval...
Ali baba és a negyven rabló új szakmát választott - gombásznak álltak

Topy 2014.05.25. 13:29:53

jut eszembe, gőzerővel beindult az eper szedd magad Budakalász és Pomáz mellett, nagy tételben már 400 alatt van
nocsak, van honlapjuk is: www.eperfold.hu/
szvsz hétköznap érdemes menni, vagy hétvégén kora reggel, mert hétvégén napközben mindig sok embert látok ott

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.25. 14:51:03

@Andrass9:

Interneten kerestem, arról nagyítottam, és fekete festéksrével befújtam.

@susztertangó:
Kösz az ötletet, ha az idei macskákból elütnek, akkor kitömetem és azt kötözöm fel jövő évben. Itthon nincs gond ( ahol csak kert van, lakó nincs, ott van sok madár ), mert a macskák fészkestől hordják haza a madárfiókokat, és nem nagyon örülnek ennek az öreg madarak.

susztertangó 2014.05.25. 16:35:02

A szilú csak rövid ideig hatékony, azt mondják a madarak: mi van, verébnek néztek?

Waka 2014.05.25. 17:29:51

Szép napot!
@Babette (eper vagyok a jogobellában): Jaj, micsoda malőr, remélem nem okozott maradandó problémát.
@Andrass9: Mifelénk szombaton reggel fél hétkor kezdett el esni, éppen, mikor felszálltunk a vonatra. Most is esik, körös-körül villámlás, égszakadás, itt meg esik bő egy órája csendesen, de kitartóan.
@Topy: Szigetszentmiklós környékén jártam délelőtt, ott is szedték ész nélkül, sajna nem volt időnk megállni.
@susztertangó: A szembe háznál műanyag ragadozómadarak riogatják a galambokat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.25. 17:32:29

@látjátok feleim szümtükkel: Végülis azok az elütött macskák sem hangzanak rosszul ...

Waka 2014.05.25. 19:08:19

@Andrass9: Abban az egy ablakban igen. Két méterrel odébb le sem sz@rják. Illetve dehogynem, vastagon. Errefelé igencsak makacs galambok élnek. Van szemben egy lakás, honvédségi kezelésben volt, de valami komoly szerkezeti hiba miatt évekig nem lakták. Az erkélyeken alul van egy 15 centis rés, pár évre rá, hogy odaszoktak a galambok, már nem lehetett belátni, olyan vastagon állt a guanó. Ezek leszármazottai csinálják teli a párkányokat a mai napig.
Elállt az eső, elmentem körülnézni a kertekbe, mert már két napja nem jártam arra. Hát, öntözni egy darabig biztosan nem kell, viszont a csigákkal meg fog gyűlni a bajom. Éti csiga rengeteg van, de láttam pár spanyol csupaszcsigát is, épp egy összetaposott éti csigán lakmároztak. Az éti nálunk védett, ha véletlenül főznék, sajnos csak stikában oszthatom meg az élményt.

Waka 2014.05.25. 19:17:52

Talán mégis nekilátok, elméletileg június közepéig szabad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.25. 19:27:01

@Waka: Szerintem irtsd ahogy bírod! A francnak kell csiga a kertben!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.25. 19:28:15

@Waka: Ami meg a galambokat illeti - régen ettem a galamblevest, de mostanság lusta vagyok levágni és tisztítani ... Te hogy vagy vele?

Waka 2014.05.25. 19:34:57

@Andrass9: Holnap el is kezdem gyűjteni a csigákat, kell pár nap az éheztetéshez. Én nem vagyok lusta a galambvágáshoz, hozhatod. :D
Épp tegnap mondta kistesóm, hogy egy-másfél hónap múlva lesz kitojt (letojt?) tyúk az egyik munkatársánál, nem is olyan vészes áron, (800 HUF/db) de élve. Vállalom-e az itthoni hentelést? igent mondtam.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.25. 20:17:34

jelentem,a 10 hetes gida jo rantva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.26. 22:31:35

@vörösbor(de)minőségi: Próbáltam, köszi. Egyetlen link sem él már belőle :(

vörösbor(de)minőségi 2014.05.27. 08:36:23

@Andrass9: és esetleg magánál az intézménynél?
gondoltam,az tán csak nem szünt meg.

Pinka-Panka 2014.05.27. 15:00:04

Szervusztok!

Waka, ki gondolná, hogy az "ahány ház, annyi szokás" - mondás mennyire fején talált mondás.
Számtalan variációt hallottam a karalábé töltve étel elkészítésének.
Ez is egy jó recept, tetszik nagyon. Nagyon szeretem a karalábét mindenhogyan.
A karalábé tisztitása is nagyon tetszik, így még nm csináltam, ügyes ötlet.

Én kétféleképpen készítem, amikor a teletöltött karalábét, alaplében főzöm és úgy habarom, mellette a szecskákkal, s én kaprosan habarom be, tejföllel.
A másik, mindent előfözve, töltöm meg és sütőben megsütöm, kis sajttal a tetején és mellé teszem az apritott karalébét, mártásként.

Köszi, nagyon a receptet.
A káromkodni sajnos én is szoktam, ha mellétrafálok a terveimnek.

susztertangó 2014.05.27. 16:51:12

@Waka: Milyen Pc kifejezés a galamb levágás.Kitekerik a nyakát és letépik a fejét-egy mozdulattal. Wáó!

Waka 2014.05.27. 18:10:06

@susztertangó: A marhát meg letaglózzák a vágóhídon. Sőt, hajdan Bajon nyúlvágóhíd volt.

susztertangó 2014.05.27. 21:04:55

@susztertangó: Egyébkén irányadó Matula Gergő szentenciája, bár nem pontos az idézet, hogy "...a tepsiben másként néznek ki." (Vagy mi a szösz.)

Fenchurch68 2014.05.28. 09:39:02

@Andrass9: Én ehhez nem értek, de az ember szerint van, amit a lidibe, van, amit az a betűs másikba kell megvenni, és a kettő határán szokott parkolni, és felfigyelt a hangos csivogásra :)
Hozzánk rendszeresen bejöttek az épp röpülni tanuló kis rozsdások, aztán tollfóbiásként mindig én nyertem meg, hogy lefejtsem a függönyről vagy kiszedjem a gardróbszekrény mögül, és visszaadjam jó édesanyjának, aki a teraszajtóban hangoskodott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.28. 13:27:07

@Kató néni: Ez tetszett, ahogy megfogalmaztad, köszönöm - you made my day!

Topy 2014.06.02. 12:29:26

@Kató néni: látatlanban szimpatikus az ember, tartsd meg!
én is így csinálom :D:D:D

susztertangó 2014.10.19. 07:22:14

@Andrass9: "A gyermekeim ezen halmaza nem eszik keményítőt......"
Ez olyan FrédiBénis nem ?
....................................................
Megyek kezdeni valamit magammal, meg ezzel a nappal. Talán egy korty Unicum, Ica talált az utcán 10000 forintot, nagyon izgatott volt, hogy ő még nem talált semmit viszont egy pasas régebben úgy kivett a tárcájából 15 ezret, hogy csak egy órával vette észre :-( , hát most visszajött valami. Oké, vegyél egy Unicumot a felét rászánom-mondta. Aztán tegnap a tecsóban a polc előtt állva felhívtam, milyen legyen klasszik vagy szilvás- a Next nem jön be- egy liter 5000 , már csak fél literesre akart befizetni az irígy kutya! Persze kiegészítettem. Dorbézoltam is a Medi Line boltjában perui Kovaföldet és Alga bogyót vettem. Másik boltban összefutottam Mártival, ő elcsábított hozzájuk kis dumcsira meg sörre-naná- a férje egyből, mondhatni csuklóból elutasította a két "egészséges táplálékkiegészítőt", "hülyeség, X Néni 98 éves és sosem evett ilyen vackot" , hiába, az ilyen ellentmondás olcsón eteti az Egót. :-)))) Ez volt tegnap, most meg rámolás pakolás a lakás rendbetétele, ja meg a bogyók bevétele és kacsacombok sütése, káposzta párolása, meg ilyenek.