Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Torma

2014.04.24. 07:00 Waka

- De szép – kiáltott fel Kistesó –, csinálhatnál nekem belőle reszelt tormát – és egy jókora tő lósóskára mutatott, ami az almafa alatt virult.

- Na, ha megeszed, akkor csinálok neked belőle – feleltem, aztán bemutattam őket egymásnak. Különösebben egyikük sem tűnt boldognak, de mit tehet az ember gyereke.

 

2.jpg

A sonkaszezon persze rohamosan közeledett, és valamit sürgősen tenni kellet ez ügyben. Elzarándokoltam hát a vásárcsarnokba tormáért. Kilónként potom 1200 forintért adták a fóliába csavart portékát, ami olyan fonnyadt volt, hogy karikába lehetett hajtani.

- Ebből nem veszünk – konstatáltam –, máshol kell beszerezni.

Mióta nincs meg Jutaspusztán a kert, nem termesztek tormát, de mintha az új kertben, valahol a szeder mögött láttam volna pár tövet. Egyik délután ásót-kapát ragadtam, és elslattyogtam a kertbe. A torma sajnos kisebbnek bizonyult, mint amire emlékeztem.

 

1.jpg

 

Körbecsapkodtam az irtókapával, aztán alávágtam, és kifordítottam a felét. Nyomban ki is derült, miért tűnt kisebbnek. Mert kisebb volt. Valaki csórt belőle. Láttam én már a múltkor is mintha valaki matatott volna ott, de nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget. Ahogy a kontár munkát elnéztem, minden valószínűség szerint a szomszédasszony lehetett az a fakezű. Kerti eszközparkjának csúcsa egy csorba, repedt vasú ásó, azzal próbál úrrá lenni a tarackon – egészen kevés sikerrel –, és azzal próbálhatott felszedni a tormából. Egészen pontosan szedett is, de ami ott maradt elég gyászosan festett. Egye penész, vigye, ha kell neki – elvégre három éve még az övé volt az egész kert –, de én kénytelen leszek beérni ezzel a kevéssel.

 

3.jpg

 

Hazavittem hát, és meghámoztam szerencsétlen gyökereket, egy zóna adag kijött belőle.

 

4.jpg

 

Kinyitottam a konyhaablakot, és elkezdtem reszelni. Én a reszelő ezen részét szoktam használni, mert ugyan lassabb vele a munka, de a torma sokkal krémesebb lesz.

 

5.jpg

 

Aztán elkezdődtek a gondok. A termesztett, viszonylag zsenge tormához képest az enyém olyan fás volt, mintha egy botot próbáltam volna lereszelni. Férfiasan bevallom, 10 perc eredménytelen nyiszálás után áttértem a tócsireszelőre. Legfeljebb majd kicsit kaparós lesz (az is lett, de más miatt).

 

6.jpg

 

Aztán jelentkezett a következő gubanc. A bolti tormákhoz képest ez a nyomorult görcs rohadt erős volt. Mármint erős illatú. Máskor elég volt, ha kidugtam kicsit a fejem a konyhaablakon. Ez most nem használt. Huzatot csináltam. A levegő lengedezett. Ide-oda. Én is lengedeztem. Ide-oda, és próbáltam kitérni a halálos kipárolgás útjából. Aztán elállt a szél. Innentől szívás és szipogás jött.

 

7.jpg

 

Nagy nehezen eldörzsöltem a maradékot, és hozzáláttam az ízesítéshez.

Két kanál cukrot és két kanál 10 %-os ecetet adtam hozzá, és egy csipet sóval is ízesítettem. Nagyjából 4 kanál vizet ráöntöttem, mivel igen száraz volt.

 

8.jpg

 

Alaposan összekevertem, kicsit hagytam állni, aztán megízleltem. Szem fennakad, szó bennszakad. Képzeljük el azt az érzést, mikor az embert egy nagyjából egy méter hosszú, háromnegyed colos vascsővel parasztlengőből pofán suhintják, az ütés pedig részben az orrot, részben a homlokot éri. Az ízesítés viszont tökéletes lett, rögvest át is kanalaztam az egészet egy üvegbe, nehogy egy csepp is elillanjon a drága zamatból.

 

9.jpg

 

A felét már felfaltam sonkával és csülökkel, és Kistesó is biztosan boldog lesz, mikor hétfőn átjön, és mélyen beleszippant.

79 komment

Címkék: gyökér kapa torma ásó nagyharang lósóska

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr26055957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.24. 07:57:39

Nagy bátroság kell a torma reszeléséhez.:)

Ugyan akkor a poszt kiváló, meg is indult azonnal a nyálképződésem ahogy elkezdtem olvasni. Gyorsan kentem is néhány szelet kenyeret egy kis narancsos tormakrémmel, meg narancsos mustárral ( beszerzési helyük a lidi volt húsvét előtt, nagyon finomak ), és megkoronáztam karikára szelt főtt tojással, majd megtapasztaltam a torma áldásos >orrodatistiszticcsa< tevékenységét.:)

Fenchurch68 2014.04.24. 09:02:54

Igenigenigen! Én is mélyreható arcüregi tisztítókúrát tartottam közvetlenül húsvét előtt, egy csomó tormalevelet meg sós-ecetes vízzel leforrázva elraktam, nagyon jól lehet bele tölteni mindenféle dolgokat. Ki mit szeret.

Hétfőre a vidékre szállított anyag elfogyott, sonka viszont még volt, és az első halk jajszavamra az ember már bújt is a szöszmöszös mackónadrágjába, hogy a sarki kisboltból hoz nekem tormát. Hozott is. Tubusos majonézest. Háááát, falura, kabát alá...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.24. 09:10:50

Remek cikk! Szinte látom magam előtt, amint Waka könnyezik és eldönti, hogy legközelebb lemegy a parkba megreszelni a tormát :)
Itt sok terem a nagy szabad grundon, de még soha nem vettem a bátorságot, hogy megpróbáljak kiásni egyet (hogyisne, hogy azután arról is kiderüljön, hogy csak lósóska volt ...). Amit a piacon vettünk, azt a robotgép reszelte sok évig, de egyszer ugyanaz a reszelő belehalt egy darab parmezánba. Tudtam ugyan pótalkatrészt szerezni (aranyáron), de azóta kímélem a gépet és marad a kenyérgőz.

Topy 2014.04.24. 09:21:26

Waka,kellett neked szegény tormát lekicsinyelni, meg fásnak titulálni! Igazi szívós, erős darab volt ez, megedzette az élet! A torma meg téged, reszelés közben! :D
Én tormareszeléshez nyitom az ablakot és bekapcsolom az elszívót, így megfelelően áramlik a levegő (kifúj a konyhából, nem csak szűrőn át keringet, meg mondjuk ez rendesen mozgatja is a levegőt - ettől függetlenül az olajszaggal ez sem bír, azzal csak valami bányalégszivattyú bírna el)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.24. 09:33:47

@Topy: Kicsi a bors de ...
Az olajszag legjobb ellenszere a teraszon/kertben telepített rezsó, csak a kifroccsenő olaj elleni burkolatvédelem a fontos.

2014.04.24. 10:02:49

Jó írás.
Én csak azt a fóliás piacit reszeltem húsvétra, nem is volt meg a kellő ereje, de azt is dicsérték az konzervhez szokott népek.

Hanem nekem is volt egy ilyen kertvégi szomszédasszonyom, mikor még megvolt a külső körlet, az a gyümölcsöt vitte ágastól! Mondtam neki, hogy én meg a karjával együtt fogom kivenni a kezéből a termést. Aztán persze ő győzött, mert ő ott lakott, én meg nem, el is kellett adnom a kertet végül, nem győztem a pusztítást.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.24. 10:22:06

@Kató néni:
Ezt a tormalevél eltételt nem lehetne bővebben? Nálunk ugyan is a torma a virágoskertben lakozik, nagyon szép és illatos a virágja, utána a termése is dekoratív dísze az udvarnak. Azonban hatalmasra nő, és a levelét évente kétszer le szoktam vágni.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.24. 10:23:44

@Andrass9:

Ja a piacon vásárolsz egy szál tormát, aminek a nyakrésze is megvan, akkor azt el lehet ültetni napos helyre, és főleg olyanra, ahol felfelé tud nőni, pl. kerítés mellé, oda ki is pányvázható.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.24. 10:25:16

@Andrass9:

Na, most erre azt kell mondani, hogy az ember nem azért lakik lakásban, hogy az utcán főzzön.:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.24. 10:50:01

igen, mondják, hogy ez ennyire ütős, azért vacillálok én is a kiásásával:)
állítólag ha az ember pár percre forró sütőbe teszi, megenyhül.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.24. 10:51:36

@Kató néni: én csak a majonézest tudom megenni. mármint falatonként olyan mennyiségben, ahogyan én szeretem;)

susztertangó 2014.04.24. 13:16:26

Hát amikor az ember bekap egy villányit és a gőze az orron át egyenest az agyba megy,híjjjjjj...hááááááááááááááá!
Higítani kell egy kis Trinidad Moruga Scorpionnal.

Fenchurch68 2014.04.24. 13:18:53

@látjátok feleim szümtükkel: Tormalevél eltétel simán nagyon sós vízzel leforrázva, fejreállítva.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.24. 13:32:07

@susztertangó:

Ha szerencsém lesz, akkor hígíthatjuk, egy mag kikelt.:)

Fenchurch68 2014.04.24. 13:39:05

@látjátok feleim szümtükkel: Értem én a tréfát, de nem szeretem.
Ha az áll fejre, aki éppen elteszi, az nem annyira jó, mert kihagyhat egy-két fázist a technológiai folyamatból, és a végén még megpenészedik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.24. 16:12:31

@Kató néni: Hogy te mennyire udvariasabb vagy, mint én ...
Szerencsére nem szólaltam meg :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.24. 16:14:44

A lényeget elfelejtettem:
Mi a mostani tormát megoldottuk egy üvegcsével a CBA-ból. Csípett is, jóízű is volt és kéccáz alatt atták.
Tavaly vettem 20 üveggel, mert 40Ft volt az ára. Csak az üveg és a kupak többe kerül, így viszont volt üvegem a sült paradicsomhoz (meg tormánk is).

susztertangó 2014.04.24. 16:51:01

Úgy látszik front van.De mire való az eltett tormalevél?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.24. 18:27:04

@susztertangó: De hiszen Kató néni elmagyarázta, hogy tölteni bele mindenféléket, vagyis töltikét csinálni, amikor már nincs szőlőlevél.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.24. 18:33:48

Úgy látom Wakánál igencsak locsolnak az égiek!
Kimentem, hogy behozzam az autót a garázsban (feleség konzekvensen kinnhagyja, pedig nem tervezi, hogy elmegy vele). Az a 20 másodperc, míg kinn voltam elég volt egy teljes zuhanyozáshoz és hajmosáshoz!!!
Úgyis esedékes volt, mert tegnap "Chef on call" voltam, vagyis hívásra házhozment a szakács:) Főztem 8 személyre fűszeres feketekagylót. Hát mit mondjak, csodás volt! A megrendelő szerint is ...
Persze ilyen feltételekkel szívesen megyek házhoz: minden megpucolva, lehámozva várt. 5 fej fokhagyma is :) Nekem csak megfelelő méretre kellett vágni és az arányokat beállítani.

2014.04.24. 18:40:19

Tesco tarja, csodálatos!
Gondolom itt senki nem eszik ilyet, de ha mégis, retteghet, ha evett belőle. :(
Listeria.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.24. 18:44:38

Szép estét!
Megjött az eső. Jófajta volt, esett bőven, hólyagot húzott a pocsolyára. Kicsit el is vert. Zűrös volt a délután. Negyed ötre hazaértem, gyorsan dagasztottam egy kenyérkét, utána Kistesóval lementem a kertbe - a szomszéd bácsi megengedte, hogy szedjünk a spenótjából -, aztán haza, átgyúrtam a tésztát, és a római tálba tettem, míg kelt, leszaladtam a boltba, onnan gyorsan haza, a megkelt tésztát betettem a sütőbe. Bő egy óra múlva kész a kenyér.

2014.04.24. 18:50:57

@látjátok feleim szümtükkel: nálunk mi? :)))

Tarja: Listeria miatt visszaveszi a tesco, ha megvan még a tarja, országosan, MTI hír.
figyelo.hu/cikkek/402861-fustolt-fott-tarjat-von-ki-a-forgalombol-a-tesco
Az a baj, hogy a főttben van benne, ezt már otthon nem főzik, szopás a köbön.

Eső: száraz minden, felhősödik, de száraz, már a szőlő sem talál elég vizet.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.24. 19:18:07

@pizzaszeletvágó:

Itt meg sáros a föld, ma ültetni akartam, és közben elkezdett szemetelni, szinte egész nap kínlódott, de csak annyira, hogy nem lehetett rámenni a földre mert ragadt. A növényzet úgy nő, mint a dudva, és már nyílik a rózsa is.

2014.04.24. 19:18:30

@Andrass9: és mennyibe kerül egy ilyen szolgáltatás? Mennyiért jössz? :) Óradíjas vagy nehézségi foktól függ? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.24. 19:55:45

@pizzaszeletvágó: Utiköltség és én döntöm el, teszek-e bele tejszínt!

2014.04.24. 20:05:41

@Waka: már te is kezded! Legyen már publikus az a kép! :D

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.24. 20:06:39

@Waka:

Azt írja, ez az oldal jelenleg nem érhető el. Az illatáról meg nem is beszélve.:(

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.24. 20:07:46

@Andrass9:

Ha te döntöd el, hogy mit teszel bele, akkor még ingyen sem kell a szolgáltatásod.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.24. 20:28:17

@Waka:

Ehhez már csak egy darab szép sonka kell, és meg is van a vacsora.

2014.04.24. 20:43:51

@Waka: szép és kívánatos.

@Andrass9: az oké, hogy te döntöd el, hogy teszel-e bele tejszínt, de én dönteném el, hogy eszek-e belőle, avagy fizetek-e érte, mint a ramsey főnök műsorában :D Nehéz kenyér a házhoz menő séfé! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.24. 20:46:34

@pizzaszeletvágó: Mivel nem kérek érte fizetséget, nem túl macerás a dolog :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.24. 20:50:02

@látjátok feleim szümtükkel: @pizzaszeletvágó: Egy darabka sonka van még, torma is akad, holnap tesztelem.

2014.04.24. 21:03:49

@Andrass9: tudod, ez olyan, mint az ingyen szoftver: egyszeri cégvezető azt mondja nem kell, csak a fizetős, mert "ki tudjuk fizetni" mert "amiért fizetni kell az biztos jobb" ésatöbbi.
Na, ezért nem kell ingyen szakács se! :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.24. 21:10:07

@pizzaszeletvágó: Engem is el szoktak hívni főzni ide-oda. Ők mondják meg, mit főzzek, de azt én döntöm el. hogyan.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.24. 21:35:45

@Waka:

Ez oké, de ha én nem szeretek valamit egy ételben, azt már ugye csak megmondhatom, hogy ne legyen benne?

2014.04.24. 21:44:04

@Waka: az alkotás szabadsága, bizonyos korlátok között, természetes.

Topy 2014.04.25. 09:44:25

@Waka: kicsit hóka - vagy a fényképezőgép hisztis -, de igen szimpatikus, gratula! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.25. 10:26:18

@Topy: Waka gépe néha furcsa színárnyalatokat produkál, különösen, ha valamilyen színes edényben van az étel.

susztertangó 2014.04.25. 14:32:20

Na szegény kertészek a Corvinus Díszkertben, időnként kifognak ilyen zergenye időt. Emlékszem, volt, hogy havas eső esett. A pontos megnevezés különben: Kertészeti és GASZTRONÓMIAI szakkiállítás és vásár.
www.diszkertkiallitas.hu/

susztertangó 2014.04.25. 14:37:37

Csendesedett az eső, kiszaladok a kisközértbe egy pohár tejfölért, mert az pont nincs itthon, mert megettem. Van egy darab sonka, 3 keménytojás ,sajt darabok, mustár és leveles tészta. Ebből kell valamit csinálnom este 5-ig. Aztán átmegyek a szomszédba vele és megesszük.

Topy 2014.04.25. 15:22:49

@susztertangó: a tésztát vágd fel akkor négyzetre/téglalapra, hogy ha a belsejébe tölteléket teszel, vissza tudd hajtani; a cuccot aprítsd fel, csinálj belőle a tejföllel, mustárral borssal (szvsz só nem kell hozzá) gezemicét, tedd a tésztalapocskák közepébe; a szélüket kend meg tojással - hogy összeragadjanak majd sütéskor -, hajtsd össze őket, tetejüket szintén kend meg tojással, szórhatsz rá szezámmagot, köményt, amit szeretsz és/vagy akad otthon, aztán mehet a sütőbe
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.25. 15:29:24

@susztertangó: Holnap kapsz rá receptet, ha kibírod addig.
Feleségem meg ott ázik a vásárban és költ. Nem verset.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.25. 15:30:30

Megyek vissza a sonkás lencse főzéséhez :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.25. 15:34:37

@susztertangó:

Én ezt csináltam: hagymák megpárolva olajon, rá összevágott káposzta ( friss tavaszi ),összepárolva( kicsit roppanosra ), rá kifőtt tészta, fűszerezve. Tetején sajttal csudásan finom volt.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.25. 19:03:39

@Topy:

Mi a fene az a cucc, meg a gezemice?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.25. 19:34:22

@látjátok feleim szümtükkel: A cucc a sonka, a tojás, sajt stb. Szóval a maradék. A gezemice pedig az ebből készült kence.

Topy 2014.04.25. 19:49:24

@Andrass9: köszi a magyar szinkront! :D

2014.04.25. 19:55:43

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9:

a gezemice: "hivatalosan" is azt jelenti, hogy mindenféle fellelhető dolgokat összeraksz, felaprítod, összeállítod, sőt összefőzöd.
Régen a csalamádéra is mondták. Ismerjük még a gezemice levest, nálam hivatottabb helyről:
fuszereslelek.blog.hu/2012/02/01/gezemice

Lényeg, hogy valami "vegyesfelvágott" átvitt értelemben is.
Azt nem tudom, hogy a német szótőhöz van-e valami köze: gemüse (zöldség)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.25. 20:34:12

Szép estét!
26 tő paradicsom a elültetve, kétszer megesőztetve. Hazafelé 500 Ft volt a faros csirkecomb a boltban, vettem párat, most a hűvösön csücsülnek, rántani való-, pörkölt- és poszt csomag lett belőle. Most sül a kolbász vacsorára.

susztertangó 2014.04.25. 20:43:46

@látjátok feleim szümtükkel: Megfejtés: 14:37:37
----------------------------------------------------
Köszönöm a recepteket, így csináltam, már el is fogyott.Az úgy volt, hogy ötre kell átmennem, ehez képest három órakor jött egy telefon, hogy inkább négyre, mert valami zenebona lesz, amire a mama és két lánya el akar menni. Ripszropsz összekeszaboltam a sonkát, pucoltam két kemény tojást, két-két púpos kanál mustár és tejföl, só, bors, reszeltem sajtot is. Ezt mind összekevertem és kicsomagoltam a leveles tésztát ki volt nyújtva 12 kockát vágtam és rákanalaztam a gezemicét-kb, púpos teáskanállal. Felütöttem egy tojást, kerestem kenőtollat, nem volt, így aztán eléggé el nem itélhető módon, az ujjammal kentem a szélét. Összenyomni, letépni egy nagyobb sütőpapírt, bezsírozni, tepsibe tenni három perc volt. Hónom alá kaptam, másik kezemben ernyő, mert víz már nem kellett rá és átsasszéztam hozzájuk. Ott kenték meg a tetejét, immár tollal, vittem sajtot ráreszelték és megsütötték húsz perc alatt.Nem volt kifogás.Szerintem hiányzott belőle valami ződ, mondjuk fiatal hagyma.

2014.04.25. 20:50:19

@Waka: milyen előéletük lehetett azoknak a bögyös-faros comboknak, hogy máris hűvösön csücsülnek. :)

Én kacsatepertővel jutalmaztam magam a piaci kör után. Nagyon jól sikerült, omlós, ropogósra.

2014.04.25. 20:57:38

@susztertangó: ... vagy zöldpetrezselyem.
Vegyél valami szilikonos kenőecsetet, van filléres olcsó boltban, nagyon megéri "beruházni", tisztább, tartósabb. Kenyérsütőhöz például levehető, cserélhető fejűt adtak.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.25. 21:19:51

@susztertangó:

Azt el is felejtettem írni, hogy a tészta valami reszelttészta szerűség volt, de metélt féle és kb. 7-8 cm hosszúságú, szóval lehetett harapni. Lidiben vettem, de ma már sajnos nem volt. Viszont sikerült leárazva jó féle balzsamecetet venni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.25. 21:45:32

@Waka: A palánták még benn napoznak, de 4 libacomb 999Ft/kg-ért a hűtőben tanyázik :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.25. 21:51:17

@Waka: Egész jó telefon. Fényképezőnek azért nem annyira. Ha a kék táladban van a fehér tészta, akkor az ott mélysárga lesz :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.25. 21:51:22

@Andrass9: Nem volt mese, a legkisebbek 40 centi magasak voltak. Legalább jó mélyre ültethettem őket.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.25. 21:54:49

@Andrass9: Van fotómasina, de nehezen viselte a legutóbbi zuhanást - hátizsákostul esett le a busz üléséről egy huppanó jóvoltából -, meg kéne nézetnem szakemberrel. pixinfo.com/fgep/Canon_PowerShot_A75

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.25. 21:55:07

@Waka: Én is szeretem elfektetni a szárát a földbe - ott szépen meggyökerezik. Mélyre nem ültetem, mert a foszfor soha nem ér le a gyökeréig :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.25. 22:27:51

@Andrass9: Mivel a szárán is hoz gyökeret, ahol a földben van, majd feljön a gyökér a foszforig.

Llychllyn 2014.04.27. 12:57:49

Ismét egy jó poszt... "A levegő lengedezett. Ide-oda. Én is lengedeztem."

:)

Sajnos ritkán jutok jó tormához, most ilyen kis vödrös natúr reszeltet vettünk, az üvegesek nem szoktak eléggé agybafúrósak lenni. Na, ez büntetett, csak így lemaradtam arról a részről, amitől a torma is képes kétszer csípni (taknyanyála egybe, tíz percig tűr, tíz percig sír, tíz percen át pedig elátkozza az egész húsvétot és rájön, hogy nem is rossz az üveges).
süti beállítások módosítása