Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Sertéspecsenye sültkrumplival

2014.03.09. 07:00 Andrass9

Címe után itélve egyszerûbb étel, mint a faék. Nem én lennék, ha nem vinnék valami csavart a dologba! Feleségem hosszúnapos, gondoltam meglepem egy jó kis ebéddel. Bevettem magam a csodahüttõbe, ahol ezúttal 4 szelet fûszerezett csontos sertéskaraj és egy szép darab lapocka került fogságba. Kiflikrumpli még van, akkor lássunk neki.

Az már biztos, hogy a lapockát is felszeletelem és befûszerezem, mert a karaj önmagában nem elég, én meg jobban szeretem a szaftosabb húst. Szórtam rájuk borsot, szerecsendiót, cseppnyi őrölt köményt és majorannát. Meg is sóztam, mert azonnal sütni fogom. Azt még nem tudtam, hogy hogyan fogom elkészíteni :)

10.jpg

Minden esetre elõvettem még hagymákat is, és megaprítottam, mert az jóbarátja a disznónak is. Feltettem a krumplit is hajában sós vízbe főni.

11.jpg

A húsok befûszerezve, szobahõmérsékletre felmelegedve kijöttek velem a teraszra, ahol egy szép serpenyõben nagyon forró zsíron körbesütöttem õket. A közepük nyers maradt, mert akkor már terveim voltak velük: legyen belõle pecsenye!

12.jpg

A csontos karajokat kicsit jobban megsütöttem, hogy a csont melletti ízek is kialakuljanak.

13.jpg

A végén különvettem a pecsenyezsírból egy kisebb, ámde magasabb falú öntöttvas serpenyõbe és a húskupac egy tányéron várta a következõ fázist.

14.jpg

Hagymakarikákat és kis színesborsot szórtam a kivett zsírba. Erre tettem néhány karajszeletet, majd ismét hagyma és most még fokhagyma is került bele. Szépen megrétegeztem emígyen a húsokat és hagymákat.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Namost mivel öntsem fel? Van ugyan alaplevem, de most valami más kellene. Ekkor jött a megváltó ötlet! Mivel ugyebár fõzés közben valamit inni is kell, ráesett a tekintetem a sörömre. Ezaz! Ha a sör jó a csilihez, akkor jó kell legyen a pecsenyéhez. Felöntöttem hát egy fél doboznyival (ne fürödjön benne, csak gõzölje/párolja a húst).

19.jpg

Meghámoztam a hajában fõtt kiflikrumplit, 4-6 darabba vágtam õket és a nagy serpenyõben a pecsenyezsír nagyrészén körbepirítottam.

21.jpg

Szûrõkanállal átmertem egy kifóliázott tepsibe (nem szeretek tepsit mosogatni!). Betoltam a sütõbe 220 fokra pirulni.

22.jpg

Még mindig maradt a pecsenyezsírból, amibe beleaprítottam 3 evõkanál tavaly eltett sült paradicsomot (ez megfelel legalább 3 nagy friss paradicsomnak). Kivettem a húsokat a másik serpenyõbõl, ahol fedõ alatt szépen megpuhultak. A levét is a paradicsomos zsírba kevertem. Ezt felforraltam, majd botmixerrel szép krémmé simítottam.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

A tálalásnál nem öntöttem rá a paradicsomos pecsenyeszószt a húsra, majd mindenki vesz magának, aki kér.

27.jpg

Én például inkább a tavalyi kecskeszarv paprikánál maradtam :)

28.jpg

100 perc a krumpli fõzésével együtt nem rossz idõ.

Mivel nem tudtam elõre, mit fogok használni, illetve fõzni, csak a végére alakult ki a lista. Így persze kép sincs róla.

Összetevõk az ebédhez:

  • 4 szelet karaj
  • 4 kis szelet lapocka
  • 10 dkg disznózsír
  • 2 fej vereshagyma
  • 4 girizd fokhagyma
  • kiskanálnyi színesbors
  • bors, kömény, majoranna, szerecsendió, só
  • 1 doboz sör (meg egy másik a szakácsba)
  • 3 ek sültparadicsom vagy 1 ek paradicsompüré
  • 1,5 kg kiflikrumpli
  • saját kecskeszarv paprika ecetesen eltéve

 

 

99 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr905839422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.03.09. 10:09:06

A sör nem ellensége a disznónak! Ha bőröset vagy éppen malackát sütögetek, mindig megy hozzá egy kevés. Jó gondolat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.09. 11:17:02

Szép napot!
Finom falatok, meg is éheztem.
Nemrég jöttem haza a kertből, sárgarépát meg petrezselymet akartam vetni, de tegnapra virradóra akkora eső esett, hogy még mindig nem lehet rámenni a földre. Ásni ugyan tudtam tegnap, de a frissen ásott föld merő dagonya.
Nemsoká jön Zed, Zoltán- és nőnapi hamburgerparty lesz a lakóparkban. Majd mesélek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.09. 14:16:39

@Waka: Itt is nagy eső volt, de még pénteken este - tiszta mocsár volt a kert.
Azt hittem Pesten leszel a kiállításon. Mintha ezt mondtad volna.
Hamburgerpartit egy marék milurittal csináld, talán akkor nem kap el a roham.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.09. 16:49:07

@Andrass9: Kedden leszek Pesten. A hamburgert óvatosan űzöm.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.09. 18:19:05

Csülök Péknét ettem ebédre, feleségem meg pizzát. A péknében úgy emlékszem nyolcadolt hagyma sül együtt a krumplival. Itt valamiért fel volt karikázva a hagyma. A csülköt becsületesen megsütötték a pizzasütő kemencében - jó ropogós volt a bőre. Csak tudnám minek adták szőrrel együtt.
Szóval csalódtam egyik kedvenc helyemben. Valószínű új a szakács, mert a pizzaszósz íze is hibádzott :(
Legénykert, Hüvösvölgy

medvedr 2014.03.09. 19:23:11

Klassz! Sajnos diétázok, csak a nyálam folyatom a klaviatúrára.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.09. 21:12:28

@vörösbor(de)minőségi: Az biztos, hogy az itteni CBA-ban a Wagyu marha nem nagyon fogy, viszont a grilljükben mindig van. Egyszercsak eltűnik a hentespultból, majd másnap nagy plakátok, hogy egyenek Wagyu húsokat a grillben akciósan.
Ugyanez a helyzet a halaspult tartalmával. Kétszer vettem ott halat: először és utoljára. Büdös volt, vissza nem vették, mondván, hogy ez a természetes szaga ... Pardon??? Pedig nagyon büszkék, hogy hetente jön repülővel friss hal Marseilles-ből. Ebből is sokat sütnek a grilljükben.

2014.03.09. 21:16:58

@vörösbor(de)minőségi: Ezt akartuk nem? Kapitalizmust! Ennyi. Még a Marx szobor is szúrja a szemüket...

susztertangó 2014.03.09. 21:50:49

@Andrass9: Érett marhahús az igazi, a kert végében elásott hering amikor már foszforeszkál szintén..:-)A csülök mellé vagy fogkrém kell, vagy Negró a torok kéményseprője.He-he.

susztertangó 2014.03.09. 23:53:41

@Andrass9: Gondolom a szakszervezetek sem véletlenül jöttek létre a történelem folyamán.

susztertangó 2014.03.10. 00:04:08

75ben egy nyáron át szakácskodtam-mert nem volt igazi szakács, ők a bányában..nem a Balatonon voltak.Már meséltem erről, hesegetni kellett a csótányokat, a hűtő ajtaján befért a kezem zárt állapotában a szigetelés mellett, a máj a a másik hűtőben kővé fagyott, de így is spenót színe volt és így tovább és így tovább. A telómon van fénykép, hogy a dagasztó csészékből kikelt kenyértészta a földön van, igen, jártak patkányok is arra, az egész pékség nyitott volt mint egy kupi.Persze a tésztát visszatették. Ismerősöm mesélte, hogy az általuk sütött lángosban nem köménymag, hanem egérszar volt. Ezzel együtt ma már állítólag a házi disznóvágásnál előírás a nitrites pác só, a botulizmus elkerülésére, de nagyanyám még csak nem is hallott róla....1960ban vágta az utolsó saját nevelésűt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.10. 07:29:00

@vörösbor(de)minőségi: ennek 80%-a hallomás. amit sehogyan sem tud bizonyítani.
ha valaki megkapargatja, a fiatalember nagyon meg fogja szívni.

cba-ba meg elvből nem járunk.

2014.03.10. 08:01:25

Mi jutott eszembe erről a sertéspecsenyéről!

Egy idézet.

"Még a közönséges disznóhúsra is felhúztam az orromat; muszáj volt, hogy az asszony, meg ne verjen érte az úristen, sörös lére eressze."

Nem írom ide, honnan van. Vagy tudjátok, vagy kitaláljátok, vagy gugliztok.
Az első 3 megfejtő vehet magának egy sört a boltban.
:))

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.03.10. 08:26:31

Remek ez a húsétel, jól esik így böjt közben nézegetni. Külön dicséret a zsír konzekvens, koncepciózus használatáért!
(Úgy látom, más gasztrobloggerek olyan nehezen tudják elhagyni az olajat, mint a menzairányzat a rántást. :-/ )

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.03.10. 08:30:02

@susztertangó: majd jön Medve doki és elmagyarázza, h a Clostridium botulinum valójában egy talajlakó baktérium és a nitrites pácsó használatát más indokolja...

2014.03.10. 08:53:29

@PO: én is felkaptam a fejem erre a nitrites pácsóra. Közben találtam egy egyáltalán nem megbízható cikket a témáról, egy egyébként megbízható helyen, csak itt nincs szerző megnevezve, ezért gyanús.

www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/3135/botulizmus-kolbaszmergezes

nem beszélve róla, hogy hülyeséget is írnak benne a forralásról, mert egy dolog a baktérium, másik meg a toxinja.

Közben ne felejtsük el, hogy a nitrit nagyobb mennyiségben mérgező, rákkeltő hatást is írnak róla itt-ott.
Az adagjára azért kell odafigyelni, mert ha jól tudom E250 néven szinte minden bolti húskészítményben benne van. Plusz a konzervekben. Aki sok ilyet eszik, többet visz be, mint ami az egyenkénti termékekben engedélyezett.

Nyilván tudjuk itt sokan, hogy a húskészítmények színéért felelős, azért teszik bele, mert megköti és megőrzi a friss hús vöröses színét, szemben a sima konyhasó szürkítő hatásával. Tehát minden, ami nem szürke és úgy lóg a kampón, vagy pihen a pulton, vagy fulladozik a vákumfóliában, az nitrites. Én mégis csak konyhasót használok a házi füstöléshez. Bánom is a színét!

Botulizmus ellen pedig tisztaság. Nincs benne a húsban, feldolgozás közben szedi fel. Ezért nem érvényes a nemtudomhány másodperces szabály. Ami leesett a földre, az mérgező lehet, kész.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.10. 09:06:03

@PO: Vannak ételek, mihez MUSZÁJ zsírt használni, mert anélkül egész más ételek lesznek. Ilyen a pecsenye is, ahol egyben a melléktermék, a pecsenyezsír is cél.
Nem tudok elképzelni pörköltet olajjal.
Jaaa - és tepertős pogácsát sem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.10. 09:15:59

@susztertangó: A paradicsomlé tényleg csodaszer, legalábbis a napi közel egy liter elfogyasztása után még mindig élek :)
A weboldal viszont enyhén szólva is "kétséges".

2014.03.10. 09:37:31

Persze a botulizmus toxin egymilliomod grammja is halálos méreg, de ez nem tartja vissza a nőket és egyes férfiakat a használatától. :D

A botox súlyos idegméreg, a bőr alá juttatva megbénítja a mimikai ráncokért felelős idegeket, kisimítja a mimikai ráncokat, az eredmény állítólag fiatalabb arc, de mivel mozdulatlan, ezért inkább kifejezéstelen arc lesz.

vörösbor(de)minőségi 2014.03.10. 11:40:09

@Babette_: természetesen igy vettem én is és ezért is irtam,hogy ha ennek a negyede igaz -az is sok....

én érzek benne sok sértettséget is de ha elvonatkoztatok a helyesirási és fogalmazásbeli gondoktól,csak a lecsupaszított tényeket nézem szigorúan négyzetgyököt vonva majd azt elosztva még%akkor is marad bőven "csúnyaság"
saját vásárlói véleményem is van,amit nem befolyásolt senki és ami miatt kialakult az mind negativum.ezzel nem azt állítom,hogy csak szart árul és még annál is szarabbul viselkedik az üzletlánc-de azt állitom,hogy a korrekt kereskedéshez még sokat kell tanulni és még ennél is több szakmai alázat szükségeltetik kérem szépen.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.10. 12:32:06

Azért ehhez a jó ételhez én elképzeltem ( magamnak meg is főztem ) egy jó tavaszi köretet is.

Fodros kelt csíkokra vágva, sok zsírban párolt hagymákra tesszük, és fedő alatt addig pároljuk a saját gőzében, amíg az erek is puhára párolódnak. Csak a végén sózzuk, és aki szereti borsozhatja, meg egyéb fűszerszámokkal is illetheti.
Ez nálunk a tegnapi velő-brassói melléklete volt.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.10. 13:02:30

@látjátok feleim szümtükkel: Hmmm az a velő-brassói nagyon izgalmasan hangzik. A fodros kel, az amelyik nem fejesedik?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.10. 13:15:13

@Babette_: Bőven elég, ha 10%-a igaz a dolognak, már azért is be kellene csukni a boltot. Ahogy a kicsiket be is zárják, ha csak töredékét tapasztalják bennük. Az pedig, hogy megüti a fiú a bokáját, ami miatt már az I. Orbán kormány alatt is kialakult az emberekben, hogy a Rákosi rezsimben sem féltek ennyire hangosan véleményt nyilvánítani. Ez most sem lett jobb, sőt!
Na mindegy, inkább ne politizáljak.
Én nem nagyon tudom megkerülni a CBA-t, mert a mindennapi bevásárlást (ami azért csak alapélelmiszerre vonatkozik) egyszerűbb ott megejteni (például felezett zöldborsó :) Az itteni CBA a "Laci bácsi" kedvence, lévén ő is itt lakik a szomszédban. Ettől még pont olyan genyók, mint bármely más üzletben (mint írtam fentebb a hal, vagy a Wagyu marha kapcsán). A dolgozók nagy részével meg vagyunk elégedve. Kedves fiatalok, van egy nagyon helyes feltoltő fiú, aki szellemileg kicsit visszamaradott, de roppant sokat dolgozik és nagyon kedves. A hentesek egy csődtömeg. Annál már csak a deli pult rosszabb. Az ottani 100éves banyák minden ócska trükköt megpróbálnak bevetni, hogy szart adjanak el neked. Nekem már nem tudnak, mert figyelek, és azonnal lecsapok, ha "párizsivég kewrül a szeletek közé" (ez olyan szocialista trükk volt, hogy azt is el kell adni - itt meg csak annyit kap, hogy azt "adja el a főnöknek, nekem nem kell"). Pénztárosok átlagos mennyiséget hibáznak, érdekes módon hosszútávon egálra lön ki.
Van persze egy másik CBA is a közelben (most éppen zárva) a hüvösvölgyi fordulóban. No, annál mocskosabb és lepukkattab üzletet rég láttam.

A solymári Auchanban az eladók udvariasak, mert nagyrészük solymári, oszt az olyan falu, hogy hamar híre terjed, ha valaki udvariatlan volt a vevővel :)

2014.03.10. 14:23:21

@Andrass9: én azt utálom, mikor 10 dkg pármai vagy hasonló sonka szelethez hozzámérnek akkora vastag bélelt csomagolópapírt, amibe egy fél kiló kenyér simán beleférne. 20% papír sokezer forintos áron. Egy olasz pultos ilyet nem csinál. Tapasztalatból mondom. Arrafelé többet is vásároltam ilyen sonkát, mint itt! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.10. 14:40:14

@pizzaszeletvágó: Itt a mérleg automatikusan kitárázza a papírt (celofánt). Az már egy másik kérdés, hogy a banyák az elmúlt 15 év alatt nem voltak képesek megtanulni, hogy tegyék a celofánra a szeleteket, és hogyan csomagolják be :(

2014.03.10. 14:40:34

@Andrass9: @vörösbor(de)minőségi: engem a vevők megkárosításán túl sokkal inkább bosszant az alkalmazottakkal való bánásmód!
Azért hiszem el minden sorát, mert ugyanígy szórakozik a munkáltató bejelentésével az OBI, ugyanígy szórakozik a munkaidő beosztással és kényszer szabadnapokkal, amit egyébként ledolgoznak, a Tesco, és mit ad az ég, ugyanígy szórakozik a helyi Önkormányzati Hivatal a saját dolgozóival. Ennyire általános a jelenség. Ennyire hihető. Ha egy szakmunkás feketén dolgozik, egy kisvállalkozónál, azt általában jól megfontoltan, jó pénzért teszi ő is a főnöke is. A multinál (és önkormányzatnál) viszont mások az erőviszonyok, rájátszani erre a kiszolgáltatottságra bicskanyitogató!

2014.03.10. 14:44:58

@Andrass9: csak a kezüket figyeld, mert csalnak, mint a nagy bűvészek: ráteszi, tárazza, rá a felvágottat, leveszi betekeri a papírt, rádobja és akkor nyomtatja a matricát.
Hol van már az az elegánsan mérleg mellett tartott kisujj, amit egy szép eladó lánynak még meg is bocsájtottál! :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.10. 15:03:52

@pizzaszeletvágó: Figyelem, persze. Itt nem szokás papírral visszatenni a mérlegre. A mérleg emlékszik az utolsó adatra, arról ad matricát :)

medvedr 2014.03.10. 16:37:35

@PO: Van benne valami, de nem magyarázom azért sem. Csak annyit a botulizmus tisztán higéniai dolog, azért a házi cuccok visszaszorulásával eltűnt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.10. 16:41:56

@medvedr: doki, nagyjából egészen pontosan a kakas tyúkok közé helyezésétől fogva mikortól lehet számítani termékeny tojásra?
nincs véletlenül egy amatőröknek is olvasható anyagod a baromfik szaporodásbiológiájáról? a neten csak amatőrök irkálnak amatőröknek amatőrségeket.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.10. 16:42:54

@PO: akkor az embernek csak rá kell hajtani a ráncos fejét egy ilyen kolbászra...

medvedr 2014.03.10. 16:44:05

@Andrass9: A CBA nálunk is egy rakás szar-pedig egy előkelő felsőkategóriás kis plázában (Hegyvidék központ)levő bolt. Csapnivaló választék, lejáratközeli áruk, túlnyomórészt láthatóan lestrapált, sárba taposott dolgozókkal. Útálom el is kerülöm, amennyire tudom. Príma pékestül együtt.

medvedr 2014.03.10. 16:51:28

@Babette_: A madarakban az első megfigyelt párzásoktól 10-14 nap, mert a spermiumok a tároló mirigyekben eddig élhetnek túl. Dr. Péczely Péter A madarak szaporodásbiológiája- profi, de ez nagyon nehéz olvasmány lesz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.10. 17:00:11

Szép napot!
Egy időben az összes csarnokbéli hentesre haragudtam, mindegyik trükközött valamivel. Aztán szépen, lassan kikoptak. Mifelénk valahogy eltűnt az összes CBA, nem sok könnyet fogok értük hullatni.
Tegnap a party jól sikerült, az éjszaka java részét Salvussal töltöttem.

medvedr 2014.03.10. 17:34:25

@Babette_: A megfigyelt párzásoktól. Életkor szerint 18 hetes a tojó kb a kakas is.

medvedr 2014.03.10. 17:36:54

@Waka: Próbáld ki Salvusia-t is! Már csak a változatosság és a heterok kedvéért:).( Bocs ezt nem bírtam kihagyni)

2014.03.10. 17:58:17

@medvedr: amíg én élek nem vesznek ki a házi cuccosok, de én vagyok úgy vele, hogy az átlagnál is jobban ügyelek a higiéniára.
Voltam egyszer egy torban, a hentes letette maga mellé a kést a földre, azután azzal akart tovább ügyködni, amit akkor tőlem kapott azt ma is emlegetheti, többet nem is hívták oda, pedig nem én voltam a gazda.

medvedr 2014.03.10. 18:05:31

@pizzaszeletvágó: Nem az igazi házi vágásokkal volt a baj régebben se. Hanem az értékesítőkkel, piacozók vonatozók stb. Ez leginkább a két vh közt és a közvetlenül a második vh. utáni idők.

susztertangó 2014.03.10. 18:19:42

@pizzaszeletvágó: Na ezt nem hagyom ki.Végül is ez itt egy Ital Bolt.Olvastam itt a neteten , naná, hol máshol, hogy egy pasinak reggelre háromszorosára dagadt a kolbásza. Mit tudom én, talán a Webbetegtől kérdezte, hogy akkor most hogy s mint. Mondták neki, hogy valószínű földdel dolgozott és lakott ott valami vicces baci az okozta és mi a követendő terápia. Egy kommentelő a következőket írta :" Tudnál nekem onnan egy cserép földet küldeni postán?"

2014.03.10. 18:20:10

@medvedr: igen, meg a háztájiból is lehetett gond későbbi időkben, ismerjük, hogyan adták el a háznál gyártott terméket kézen-közön ábécékben.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.10. 18:23:28

@medvedr: uhh, biztos én fogalmazok rosszul: tehát a kakas elsején megpitéli a kakast, akkor másodikán a tojás már szemes?

2014.03.10. 18:29:24

@susztertangó: ez k* jó komment volt ott! :)))
ajjaj, vannak ilyen "balesetek"! Hát még aki szándékosan csinál vele valamit, okostojásként nem ért hozzá. Volt már ilyen orvosi ügyeleti eset. Egy ismerősömnek nem igen akart lelohadni, úgy maradt fél napig, annak minden következményével, injekciót nyomott bele a doktornő, valami ellenszert.
Azóta sem merte a fickó elmondani hogy is volt ez. :)

2014.03.10. 18:35:48

@Babette_: mi folyik abban a baromfi udvarban? :)))
Már most bocsánat, de:
blogkocsma.blog.hu/2013/09/23/a_kiskakas_rejtelyes_elete

a 2. rész...

:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.10. 18:42:23

@pizzaszeletvágó: az folyik, hogy új kakast hoztam anno, és elkülönítettem a tyúkokat, akiktől keltetni akarok, és azt akarom tudni, hogy hány nap után lesz termékeny tojás. mindenki mást mond,
10-12 napokat, de az akkor van, amikor elveszed tőlük a kakast, akkor még annyi napig tojnak szemes tojást (erre mondta a doki, hogy 14 nap).
de a kérdés az, hogy amikor rájuk teszem a kast, milyen állapotú tojáskezdeménybe megy még bele, mert ugye a végén már van "héja", és abba nem "bújik" bele.

na ezt tök amatőren fogalmaztam, de biztos érted.

én vártam egy hetet, de tudni akarom, hogyan működik ez.

susztertangó 2014.03.10. 18:43:20

@Andrass9: A paradicsomos Web oldalt meg se néztem, csak küldtem a linket-tudom szereted a parlét.@pizzaszeletvágó: @PO: Tóth Gábor élelmiszer-ipari mérnöktől van ez az infó"A nitrit nitrozamint, rákkeltő anyagot képez a gyomorban. Amikor az élelmiszer-ipari egyetemen ezt hallottuk, rögtön megkérdeztük a , hogyan lehetséges ez, hiszen az élelmiszer-ipari törvény előírja, hogy nem lehet káros anyag az élelmiszerben.Mire széttárta a kezét és azt mondta: nem tudunk jobbat,fogyasszunk semlegesítő anyagokat: savanyú káposztát paradicsom levet." (Egyébként a hideg sör is rákkeltő. Öntsd egy alvó rákra, rögtön felkel.)A pasas csütörtökönként beszél a Class FM rádióban. Sose hallottam ezt az adót.:-((

2014.03.10. 18:46:45

@Babette_: én értem a kérdést, csak a választ nem tudom. Sajnos. De lesz itt olyan ember.

susztertangó 2014.03.10. 18:50:18

@pizzaszeletvágó: Igen vannak szomorú dolgok, tudatlanság, "meg odalök a muszáj is." Nem tudom, hogy illik e ilyet tenni felvilágosítás miatt, de valamelyik TV csatorna mutatott egy szegény falusi észkombájnt, az egy százas szeggel gondolta acélossá tenni.. vajon saját erőből jött erre a gondolatra, vagy lelketlen komiszok sugallták?

2014.03.10. 18:52:39

@susztertangó: én próbálkoztam, szereztem nitrites pácsót a hentes ismerősömtől, de a feleségem nagyon határozottan megtiltotta a használatát. Kell valakinek? Van. :(
Danubius rádió sem rémlik? :)

2014.03.10. 19:02:35

@susztertangó: százas? van ahová elég a hatvanas is. :)))

2014.03.10. 19:27:24

@Waka: Salvus? De sokat fürödtem "abban" gyerekkoromban. :) Kissé megváltozott azóta, főleg két éve.

www.bukkszekfurdo.hu/szabadteri_strand

vörösbor(de)minőségi 2014.03.10. 19:55:31

@pizzaszeletvágó: egy ide vágó szomorú mindennapok eljárása:

.."Meséltem már korábban. Ismerős megkérdezte az új alkalmazottakat, hogyan szeretnék a 200 ezres pénzt:
- legálisan: a bruttó bér ez esetben 156 ezer, ebből tisztán a dolgozónak: 102 ezer,
- szürkén: a bruttó bér ez esetben: 93 ezer, dolgozónak tisztán 141 ezer.

6 emberből 0 akarta a legális verziót. ...."

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.10. 20:23:13

@Babette_:
"- Elpuszult a kakason, s csak egy hét múlva tudtam újat szerezni. Mikor lesznek ismét termékenyek a tojások?
A tojások valószinüleg termékenyek voltak, azon a héten is, amikor már nem volt kakas a tyúkok között. A tyúkok tojásképző szervében ugyanis hosszú ideig élnek a megtermékenyítést végző spermiumok. Előfordult már a vizsgált tyúkban a kakas eltávolítás után 32 nappal találtak élő spermát. Általában azonban arra lehet számítani, hogy a kakas eltávolítása, vagy pusztulása után 1 héttel még keltetésre alkalmasak a tojások, 9-10 nap után azonban már romlik a termékenység, nem érdemes a tojásokat keltetőbe rakni. A kakasnak a tyúkok közé helyezése után 1 nappal már számíthatunk termékeny tojásra, de biztonságosabb, ha 1 hét múlva kezdjük el a keltető tojás gyűjtését."

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.10. 20:23:41

@medvedr: A szakállamról kérdezték folyton:
- Nem meleg?
- Miért, arra buksz?
@pizzaszeletvágó: Egy csobbanás nekem is jó lett volna.

2014.03.10. 20:32:32

@vörösbor(de)minőségi: nekem ne is mondd! Annyit elárulhatok magamról, hogy a munkaadói oldalt is testközelből ismerem. Éppen ma utalgattam a bérek utáni járulékokat az Államkincstárba. A bruttót, a szuperbruttót, a félszuperbruttót. Eü, szoc. nyugd. szakképzés, iparűzési adó előleg, helyi adók, gépjármű adók, díjak, hozzájárulások. A havi bevétel közel 30 százalékát befizettem. Az alkalmazottak nem is sejtik, mi mindent kell még utánuk befizetni, ami nem is jelenik meg a fizetési szelvényükön. És akkor az alkalmazottak még nem kaptak semmit. Na jó, utaltam a fizetésüket. Maradt egy olyan 20 százalék, amiből majd még lejön a közüzemi díj, egyéb működési költségek, előre nem tervezhető kiadások. Gyakorlatilag semmi nem maradt.
A legdrágább az alkalmazott.
Most ott tart a legtöbb kis és közepes vállalkozás, hogy se alkalmazottal nem tud előre menni, se nélküle. Én nem megyek feketébe, de sokan igen! Úgy viszont nem jön be az állami bevétel, kevesebb kerül újraosztásra, satöbbi, nem folytatnám, ördögi kör. Csökkenteni kellene a munkát terhelő járulékokat, hogy többen tudjanak dolgozni, termelni, ne érje meg a fekete munka, csökkenteni az áfát, hogy többet költsenek az emberek, mert lassan megáll minden. Túl ortodox megoldás lenne. :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.10. 20:34:14

@pizzaszeletvágó: Én meg három hete hajszolom, hogy pácsót kapjak. Most már késő, volt valami kálium-nitrites pác keverék, amihez csak sót és vizet kellett adni.
Olvasgattam én is, de azt mondtam, hogy az a 90 deka bacon szalonna, amit házilag készítek, ki fogja bírni a nitritet :)
Nem eszem annyi bolti füstölt (értsd piros) árut, amivel túlzásba vinném a nitrit bevitelemet (azért ahhoz napi 40-60 kiló bolti sonkát kéne megenni).
Hogy teljesen őszinte legyek, salétrom sós pácsót kerestem, de mivel nem vagy vegyész, nem tudom mi a különbség.

2014.03.10. 20:34:50

@Waka: á, abban a vízben fürdeni. Jó meszes, fehér, legalábbis olyan volt régen, nem átlátszó. Ugyanez megvolt Mátraderecskén, Parád közelében, a Sándor réten.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.10. 20:34:54

@susztertangó: Jól látod - pont annyira rákkeltő, mint a sör...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.10. 20:36:35

@vörösbor(de)minőségi: Aztán amikor nyugdíjba vonulnak, nem értik, miért nincs elég keresetük a magasabb nyugdíjhoz.
persze megértem, mert az "azonnal" kapott pénzből MOST lehet enni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.10. 20:38:11

@Babette_: Tök jó a kérdés! Látszik, hogy ezzel itt senki nem foglalkozott még behatóan :)@látjátok feleim szümtükkel: nagyon jó választ talált !

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.10. 20:40:26

Teljesen OFF topic, ha még itt van Babette_ -
Sikerült a piskótatészta :) Lesz belőle egy oroszkrémtorta poszt is, ha a zselatin kicsit is megköt !
Olyan igazi piskóta lett, szőke, magas, könnyű és pont piskóta íze van :)

2014.03.10. 20:46:35

@Andrass9: piskótához nagyon hozzá fogok szólni! nem mintha egyébként csendben lennék... :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.10. 20:53:12

@pizzaszeletvágó: Ez egy régen folyó beszélgetés Babette és köztem, mert nekem SOH eddig nem sikerült piskótát sütnöm. Feleségem kitalálja, hogy süt valamit és 15 perc múlva ott a kész piskóta (na jó, 25 perc). Kaptam egy igéretet, hogy "meg leszek tanítva" :) Beelőztem ma este, mert az első sikeres piskótám kész van! (Azért várom, hogy Babette fogja a kezem, amikor keverem a tésztát .... )

2014.03.10. 20:56:51

@Andrass9: értem én, csakhogy egyszerűen ott van mindenben, gondolj a konzervekre is, friss, nem füstölt felvágottakra is.
Sajnos én sem vagyok vegyész, ezért a fehér port, ami itt áll egy zacskóval, nem igazán tudom azonosítani, csak bemondás alapján, mint az ultiban. Szóval a hentes pácsónak mondta. Salétromosnak. Vágóhídról került ide kanyargós úton. Jut eszembe, felcímkézem és eldugom valahová, még valami gyerek belenyal, oszt annyi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.10. 21:02:32

@pizzaszeletvágó: Nem tudom, olvasásból hányasod volt:
"(azért ahhoz napi 40-60 kiló bolti sonkát kéne megenni)"
Az anyag nem kumulálódik, tehát lényegtelen, hogy hány napig toltad.
Nem akarlak megtéríteni, mert én sem támogatom az E betűket, de valahogy egy igazi pácban ott a salétromsó - vagy legalábbis ott volt!
Tudom, kapok most medvedokitól, és tán igaza is lesz, de azt az ízt másképp nem tudod előállítani (mint az umami).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.10. 21:04:19

@pizzaszeletvágó: Pácsót próbáltam, venni az Auchanban - jött a hentes, hogy itt kellene lennie a belek és pácok között. Nem volt. Nem értette, mondta, hogy itt szokott lenni. Én sem értettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.10. 21:08:28

@susztertangó: WOW!!!! Ez valami eszméletlenül szép!!!!

2014.03.10. 21:41:19

@Andrass9: én jó vagyok olvasásból, de ez a dolog nem elemi matematikai elvek szerint működik.

Mondok más példát: alkohol fogyasztás.
Lehet úgy, hogy az ember időnként kutyára leissza magát az evolúció alsó fokára, de nagyon ritkán. (Sajnos van az a mennyiség is, ami egyszerre hirtelen öl.)
Ugyanezt az alkoholt kis mennyiségekben elfogyasztva, évtizedeken keresztül, úgy, hogy soha nem részeg, de minden nap iszik, sokkal károsabb.
Ehhez már egy csipet biológia és orvostudomány kell, nem egyszerű matek.

A 40-60 kiló sonkád az első eset lenne.
De ugyanezt látjuk laktózzal is.
Nos, szerintem a nitrit is így káros.

Azt se felejtsük el, hogy mi még az a nemzedék vagyunk akiket nem ezzel etettek születésünktől fogva. Itt most más adalékokra is gondolok.
Talán a mostani 30-asok 40-esek azok, akik nagy dózisban kapják az élelmiszeripari adalékokat egész életükben. Ezt a korosztályt vizsgálva lehet majd jó következtetéseket levonni.

Nyilván én is megeszem, mert egyszerűen nem lehet elkerülni, de ha elkerülhetem, elkerülöm. (akartam én is, de hagytam magam lebeszélni, meggyőztek)

Namost én a saját vélt vagy valós igazam indoklására nem szoktam olyan érvet felhozni, hogy a másik nem tud olvasni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.10. 21:48:51

@pizzaszeletvágó: Val=ban, nem a hib's olvas'st kellett vona felhoznom, hanem, hogy nem ;rted a k-l0nbs;get az egyszeri és a folyamatos betvitelre. Ami a salétromot (és gondolom, a nitriteket) illeti, te és én is ezen nőttünk fel. De lehet, hogy csak én?
A mi nemzedékünk - pardon, az ÉN nemzedékem ezen nőtt fel. Az alkohol példád sajnos nem érthető - nézd meg a franciákat, vagy az olaszokat ...
Tudod mit, inkább nem is vitatkozom :)

susztertangó 2014.03.11. 06:28:15

A kérdés az, hogy mire megyünk? Labdára vagy bokára? Azért egy icipicit szeretünk bokára..naaaa, csak ép, hogy :-)))))))))))
----------------------------------------------------
(jut eszembe itsipitsi strand bikini...)Régi dal, de nem Budáról hozza át a szél...:-)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------Jó régen vettem füst ízű sót. A szomszédtól kaptam valami tesztcsíkot és rápisiltem és amikor használtam a műfüstöt nagyon erősen mutatta a nitrit terhelést. Állítólag, ha mi fiugg rápisilünk egy terhességi tesztre és két csík jelenik meg, akkor érdemes sürgősen urológiára menni. Olvastam, mondom.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.11. 07:31:07

@susztertangó:
Elsőre úgy olvastam, hogy érdemes neurológiára menni.:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.11. 07:40:31

@Andrass9: nagyon ügyes vagy:) örülök, ha segítettem

vörösbor(de)minőségi 2014.03.11. 09:00:03

@Andrass9: @pizzaszeletvágó: jobb helyeken már felismerték,hogy ha segitem támogatom a vállakozásokat(netán még adókedvezményt is adok 3-5évre) akkor az nekem sok évre adófizetőt jelent.
ez a helyzet nemsokára fog először megmutatkozni,amikor a 90es évek kényszervállalkozói minimálra vagy még arra sem lettek bejelentve-ők lassan nyugdijjogosulttá válnak-illetve nem.mert se bejelentés se jövedelem.na ezzel a helyzettel nem lesz 1ccerű élesben foglalkozni/kezelni.és ez nem 200ezer embert jelent!!
ilyenkor(nem csak) sokkal sokkal nagyobb felüdülés itt kocsmázni-és arra a rövid időre csak az élvezetekkel foglalkozni.

vörösbor(de)minőségi 2014.03.11. 09:07:46

@susztertangó: én is olvastam és jót nevettem rajta mert ez csak annyit jelent,hogy szélesebb körben lehet forgalmazni a terhességi teszt cuccot.na bumm majd mutat valamit,na bumm majd elmegy dokihoz na bumm majd fizet kicsit.a gyártó csak jól jár és nem is káros ráadásul.
amennyiben az átverés az nem "káros" :))

Topy 2014.03.11. 09:50:41

@vörösbor(de)minőségi: hát tényleg nem akarok politizálni - bár kocsmában erősen szoktak :) -, de szvsz a kisvállalkozói környezet még talán soha nem volt ennyire kedvező, mint most
az ÁFÁn, tranzakciós illetéken meg lehet sírni, de erre a panaszkodó kollégáimnak azt szoktam mondani, hogy ezt a kigyúrtkopaszszlovákrendszámosbmws is fizeti, viszont ha ugyanezt szja-ból szednék be, azt csak mi fizetnénk

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.11. 11:47:30

@Topy:

Ja! csak minden helyzet, és nézőpont kérdése. BP-ről nézve nagyon kedvező, visszafelé már nem annyira. Még ha kocsmából nézzük akkor sem.:)

vörösbor(de)minőségi 2014.03.11. 12:56:14

@Topy: az arány a nem mindegy.mennyi a kigyúrtkopaszszlovákrendszámosbmws-és mennyi az amit van oly kedves és betesz a kosárba?
biztos én vagyok jajveszékelőkkel körülvéve-mert én nem nagyon hallok olyat,hogy hűdejómostnekünk és milyen kedvező.
van akinek nagyon kedvező -és nem a saját bénasága miatt de soknak meg horror "nemjó".

akiknek szuper-azoknak kicsiny tábla díszíti ajtaját amin büszkén hirdeti hogy ennyi meg ennyi széchenyi néven futó ennyimegennyit kapott.
de jó volt olvasni ilyet is-ahol azt mondod,hogy tán még sosem volt ilyen jó.....

Topy 2014.03.11. 13:10:13

@vörösbor(de)minőségi: ez egy példa volt; tedd hozzá a feketén dolgozókat, tedd hozzá az összes szürkén foglalkoztatottat, tedd hozzá a valóban gazdagokat (akiket szja-val soha nem fognak tudni megfogni, mert osztalékban kiveszi a cégből a pénzt, meg jól fizetett szakemberei vannak az adóminimalizálásra) - és bizony ez egy igencsak szép halmaz lesz, jelentős befizetéssel
egyszerűen egy csomó statisztika fals az eltitkolt bérek miatt, a fogyasztási adatok mutatnak valós képet;
az átlagjövedelem relatív alacsony emiatt, sokan bele sem gondolnak, hogy havi 200 fölött keresve a gazdagok közé tartoznak - ha valaki kitalálja, hogy fizessenek a "gazdagok" akkor bizony ő is fizetni fog - ugyanakkor egy csomóan nem fognak fizetni egy fillérrel sem többet (esetleg még kedvezményezetté is válnak az alacsony bevallott jövedelem okán) úgy, hogy valójában többet keresnek mint az illető
egyszerűn a hazai adómorál mellett nem a jövedelmeket hanem a fogyasztást kell adóztatni, az ad igazságosabb közteherviselést

susztertangó 2014.03.11. 15:03:19

@Babette_: Ó, köszi.Csébe:www.youtube.com/watch?v=qM3Nz8QH-AM
elvileg Egy régi nótát hoz Budáról át Mensáros László, no meg a szél.

medvedr 2014.03.11. 16:00:49

@Babette_: Nem feltétlenül. A petevezető spermiumtároló mirigyeiben 1 hetet- 10 napot is dekkolhat a spermium. A válasz lehet, de inkább a 3.-5 . napon. Ha a 10. napon sem akkor kakas v. tyúkcsere.

medvedr 2014.03.11. 16:03:14

@Waka: Ezt tőlem is kérdezik néha. Én azt szoktam válaszolni, hogy még nem meleg, de már zsidó.

csigafrédi 2014.03.13. 09:14:49

Úgy ahogy van jöhetne! Talán nem szentségtörés, de én pecsenyelevet is öntöttem volna rá, és paprikát is ettem volna hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.13. 09:37:41

@csigafrédi: Szentségtörés mifelénk nagyon ritkán van csak. A pecsenyelé nekem nagyon izlett, feleségemnek meg nem. Illések és pofonok ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.13. 14:16:32

A pecsenyelé egyébként is nagyon jó alaplé. Vadkacsákat jól befűszerezve, viszonylag sok lében puhára pároltam, majd irány a sütő, ahol egy kis színt kaptak. Ollan szép pirosat, ropogósat.
Amíg süttették a hasukat, addig megpirítottam egy adag tarhonyát, majd nyakon öntöttem az átszűrt pecsenyelével, és födő alatt puhára főztem. Gondolom nem kell ecsetelni az ízhatást, a látványról nem is beszélve.

2014.03.18. 20:56:13

@vörösbor(de)minőségi: igazat szólsz.

@Andrass9: jó, akkor én sem vitatkozom, csak megjegyzem, hogy az alkoholos példa tökéletesen ül, mert nem azt kell nézni, hogy "olasz" vagy "francia", utóbbiból is csak a déli ugye, hanem az egyes embert kell nézni. Jellemzően az általánosítás és átlagolás elmossa itt a lényeget. Egyéni érzékenység létezik az alkohollal szemben, némi genetikával karöltve, ezen a ponton kénytelen vagyok a bencésekre hivatkozni.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.19. 06:08:24

No, ha senki sem vitatkozik, akkor pálinkás jó reggelt mindenkinek!
Kivéve természetesen, akinek a genetikája nem bírja, annak naracsleves jó reggelt.:)

2014.03.19. 12:22:40

@Topy: elnézést, de nem voltam pár napig, nem tudtam reagálni, de erre kénytelen vagyok: az osztalék.
Nos, az osztalék jó néhány éve már ugyanúgy adózik. Majdnem ugyanolyan közterheket kell utána megfizetni, mint a bérek után. Nincs igazából érdemi különbség, kis tételnél, kis vállalkozónál meg főleg nincs. Azt se feledd, hogy osztalék csak akkor van, ha a cégnek sikerült nyereséget realizálnia. Ha az éves bevételeiből kifizetett mindent, az adókat is, és még marad valami a számlán!
Még akkor is dönthet úgy a cégvezetés, hogy nincs osztalék, inkább befektet, fejleszt.

Csak a teljesen fekete jövedelem hoz a konyhára.

Másik: sok dologban igazad van, de valahogy finomabbra kellene hangolni a rendszert. Ebben nem túl tehetséges a jelenlegi vezetés. Az élni és élni hagyni elvét rosszul alkalmazzák. Biztos, hogy van ennek olyan matematikai megoldása, ahol a tisztességes kisvállalkozók még életben maradnak, fejlődnek, és az államnak is jut elég bevétel. Ez most sehogy nincs így. Könnyű túltervezni az állami bevételt, hogy leálljon minden.
Itt se feledj valamit: a jelenlegi mikro- és kisvállalkozások jelentős része rendszerváltás utáni kényszervállalkozó. Nagyüzemek és téeszek szétverése után. Akiknek sem a nagyipar, sem az állam nem tudott és most sem tud munkát adni.

(a közmunka meg ugyebár nem munka, nincs termelés, nem keletkezik profit, csak pénz kiáramlás, kicsit olyan, mint mikor a kígyó a saját farkába harap)
süti beállítások módosítása