Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Karácsonyi baromfik egy tepsiben

2014.02.13. 07:00 Andrass9

Nálunk a karácsonyi sült csirke a hagyomány. Mióta viszont elköltöztek a gyerekek, többször is sikerült kacsát lenyomni a torkukon (nem karácsonykor!). Sõt! Volt, hogy kérték is!

Egy csak egy rebellis van e családban, a kislyány, akinek még mindig nem izlik a kacsa, tehát kell csirke is. Gondolom, már meséltem, hogy a nagylyánytól elkunyeráltam a naaagy tepsijét, amit a fiammal haza is hozattam a pocsolya túlpartjáról, ami azért egy komoly teljesítmény, amikor a bõröndöd súlya max 23 kiló lehet!

Jó. akkor a kacsa és a csirke egy tepsiben sül, ahogy multkorában a két kacsa tette. Az igénylistán szerepelt még egy aranygaluska, amit borsodóval terveztem tálalni, de egyesek ebbe is beleszóltak, hogy maradjon a vaníliasodó. Hogy semmi újat nem tehet az ember az asztalra ...

Persze körítésnek krumplipüré, kovászos uborka, saláta. És az obligát húsleves. Az aranygaluska külön poszt lesz, mert megcsinálom a borsodót is, hiába ellenkeznek. A húsleves meg már kijön a könyökötökön!

Karácsonyi hagyomány, hogy a kutya is kap egy csirkét megsütve, amit a gyerekek finanszíroznak.

Beszereztem a kispiacon egy (talán) kapirgálós csirkét, a madarasban egy pecsenyekacsát és egy valamilyen csirkét a kutynak, meg van itthon csirkemáj, kiflikrumpli, salátaanyag.

Elsõnek egy fûszervajjal kezdtem, amit a csirke bõre alá, illetve a kacsa és a csirke hasába szánok. Ezt gyorsan, elõre megcsináltam: nyertem vele egy órát huszonnegyedikére.

Hozzávalók (amihez kedved van, de most ezeket tettem bele):

  • 10 dkg vaj
  • 2 ág zsálya (még nem fagyott el)
  • 1 ág tárkony
  • 10 szál kakukkfû
  • 2 ág rozmaring
  • 1 szál zeller zöld
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 szál majoranna
  • 1 kiskanál színes bors
  • 1/2 girizd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál só

10.jpg

Felaprítottam a rozmaringot és a fokhagymát, majd a borsszemekkel mozsárban összezúztam. A petrezselyem kivételével minden fûszert felaprítottam, és a mozsárhoz adtam, ahol sikerült majdnem pasztát csinálni belõle. A petrezselymet apróra vagdostam, összekevertem a mozsár tartalmával, de nem bántottam a mozsártörõvel (a szárát félretettem a levesbe). Rátettem a vajat, amit persze elfelejtettem idõben elõvenni, és beraktam a mikróba, hogy megpuhítsam.

11.jpg

Kicsit túl jól sikerült. Sebaj - ebben a tálkában szépen vissza fog annyira keményedni, hogy majd a csibe bõre alá tudjam dörzsölni. A kritikusok igencsak szerették az illatát!

12.jpg 13.jpg

Elõkészítettem a madarakat tisztításra. A kapirgálósban és a kacsában volt aprólék is.

14.jpg

Levágtam a kacsa szárnyvéget meg a bolti csirke szárnyát (csak én eszem a baromfiszárnyat, amikor egész madár van az asztalon), mert jó lesz az majd az apróléklevesbe, hamár ennyiféle aprólékunk van. Durva sóval kívül-belül megsóztam. Megszórtam kis majorannával. A hasába egy almát, hagymát és rengeteg petrezselymet gyömöszöltem.

15.jpg

Megkötöztem szárnyát, combját, hogy el ne repüljön és betettem a tepsi rácsára.

16.jpg

A csirkéknek komoly munka árán fellazítottam a bõrét. A boltinak sajnos rendesen elszakadt, de a kapirgálós bírta a gyûrõdést. Ezeknek a madaraknak gombát, narancsot és hagymát szántam a hasukba. Tudom, a narancsot miért nem a kacsába tettem? Nos, azt megpróbáltam minél kevesebb fûszerrel ellátni, élvezzük a madár saját ízét inkább, míg a bolti csirke igencsak kér valami fûszerezést. És különben is, az a csirke a kutyáé lesz :)

Szavamat ne feledjem, a csirkéket a bõrük alatt is sóztam és a fûszeres vajjal bedörzsöltem. Hasüregük is kapott sót, vajat, majorannát mielõtt a gombát, narancsot, petrezselymet beleszuszakoltam. A végén ezeket is összemadzagoltam.

17.jpg 18.jpg

A három madár szép békében feküdt a rácson, ami alá azért bedugdostam a maradék gombát, mert az jó. Alufóliával letakarva 170 fokon két órát sült. Egyszer adtam hozzá két deci vizet is, hogy ne égjen le a szaftja. Amikor már puha volt, levettem a fóliát, átkapcsoltam grillre és ropogósra sütöttem a bõrét.

19.jpg

A szaftot leöntöttem egy tálba, ahol többé-kevésbé zsírtalanítottam. Krumplipürével, csemegeuborkával és szaftjával tálaltam, mert elfelejtettük megcsinálni a salátát, de senki nem reklamált.

20.jpg

A kiadós vacsora után a gyerekek úgy döntöttek, hogy megrövidítik a kutya karácsonyát: legyen neki elég a rengeteg húsos csont a baromfiakból meg a húslevesbõl - az õ csirkéjét is megeszik! Három napig ették, de elfogyott :)

119 komment

Címkék: csirke kacsa gomba zsálya kakukkfű rozmaring aprólék

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr225732149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.13. 19:19:12

Szép estét!
Nem lennék kutya nálatok. Évente egy csirke, ha jut...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.13. 19:34:07

@Waka: És még azt is eleszik előle a gyerekek ...

süllőcske 2014.02.13. 19:38:28

Olyan jó tud lenni egy ilyen majorságpecsenye! Ez is remek lehetett.
Egy picinyke dolgot említenék: Többnyire úgy sütik az egész madarat, hogy a mellehúsa van felül. Valójában forgatni jó, hiszen a nedvek vándorolnak.
Legalábbis az utolsó állásban a mellét fordítom alulra, és úgy is pihentetem, már a mellehúsa szaftosabbra maradása miatt is. Nem nagy dolog, de nekem bevált, csakúgy, mint a locsolgatás klasszikus mívelete.

2014.02.13. 20:09:43

@süllőcske: jól mondod! Bevallom néha én is elkövetem, főleg lustaságból vagy figyelmetlenségből a hibát, mikor bedobok valamit a sütőbe és azt hiszem rá se kell nézni, megvan magától. Hát nem.
Ebben a mostani esetben mindenképpen segítség a kiszáradás ellen a hasüregben elhelyezett sok-sok lédús anyag, ami belülről szinte végig gőzölni tudja a kiszáradásra hajlamos melleket.
(hol jártál? éppen ebben a félórában gondoltam rá, süllőcske hol lehet, csak nincs valami baj?)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.13. 20:22:47

@süllőcske: Én egy disznó dög vagyok!
Miután a mellehúsát nem tartom emberi fogyasztásra alkalmas húsnak, ezért nem is izgat, ha nem lesz olyan szaftos (amúgy szaftos lett :).
Ha szeretném, biztos jobban oda is figyelnék rá ...

medvedr 2014.02.13. 22:13:53

Na a borsodó az nem az én müfajom. Valahogy a szárnyasokat jobb szeretem dararbokban sütni.

süllőcske 2014.02.13. 22:21:11

@pizzaszeletvágó: Nincs baj. Csak kocsmakerülő vargabetűkre terelt az öreg, kaporszakállú Rendező.
Útleírásom hosszadalmas lenne, bele se kezdek.
Ma brassóit vokoztam, szép, pirult lett, igen fokhagymás és nagyon borsos, mert úgy szeretem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.14. 08:27:57

@süllőcske: Hál égnek visszaterelt a nyájba!
Brassóit nagyon kellene már készítenem. nem akarsz esetleg posztot írni belőle? Wok van, hús van, csak a recept hiányzik ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.14. 18:10:25

Szép napot!
Főztem egy bácskai olasz rizseshúst. Reggel elővettem egy darab húst, meg egy doboz fagyasztott lecsót. Nem lecsó volt, hanem olaszos tésztaöntet. Visszafagyasztani nem akartam, a hús is kiolvadt, elővettem egy lecsót (ez már az volt), felét kiolvasztottam, aztán mindenestül beleraktam. Finom édeskés, szaftos, bazsalikomos rizseshúsom lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.14. 18:58:21

@Waka: Hogy tudod a felét kiolvasztani a lecsónak? Bárddal kettévágod a jeget?

vörösbor(de)minőségi 2014.02.14. 19:00:28

nahátakkor:)))

csarnok felé kanyarodtam ma-most itthon már örülök ennek a spontán döntésnek,mert az igaz,hogy voltak páran péntek délután-de nem vészes.még parkoló is akadt.
rengeteg külföldi-7ezerért bélszin-jókedvű hentes akinek még jópofizni is van kedve 4óra magasságában,és szinte erőszakolja a "válogatást"-házi túró ezeháromé- csarnok mellett ázsia bolt ahonnan szója beszerezve...zsákmány itthon,és most jó nagyon.
szerintem még sosem voltam péntek délután itt.
nahátakkor:))

2014.02.14. 19:29:12

@Andrass9: fűrésszel, nem vicc

@vörösbor(de)minőségi: én is szeretem sz ilyen zsákmányolós vásárlásokat, hazajövök és elégedetten morgok a szatyrok mellett, mint egy oroszlán az elejtett zebra mellett. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.14. 20:34:05

@Andrass9: Kifordítom a deszkára, és késsel elvágom. Kicsit rá kell csak ütni a tenyeremmel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.14. 21:14:50

@Waka: Szóval akkor nem kétkilós tömbök, mint feleségem fagyasztott dolgai ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.14. 21:16:31

@vörösbor(de)minőségi: De jó neked! Én már oly régen vásároltam elengedetten :)
Most is szerettem volna, mert holnapra vendégek jönnek, de nem engedtek ...
Bezzeg megfözni azért meg kell azt a vendégváró eledelt! Na jó, nem panaszkodom - néztem helyette Columbot :)

susztertangó 2014.02.14. 21:17:41

@vörösbor(de)minőségi: Rendőrnek nem mondanám mert minek, de kocsmabélinek igen, még ha kekecnek is tűnök. A az óra számlapja szerinti irány meghatározás a repülésből származik. Pontosan lehet érteni, merről látta a beszélő a mumust.A tényleges magasságot pedig angyalban adták meg. Tudom, hogy közbeszédben átment a " 4 óra magasságában" kifejezés az idő értelmezésre.Pontatlan, mert mi az hogy magasság idő mérésben? (A másik sajátságos kifejezés a "szívás/szivatás"-de ezt nem magyarázom.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.14. 21:19:55

@medvedr: Nem lehet, hogy csak azért, mert még nem kaptál jót? Egy zabaglione (ez az elegáns neve) azért nem semmiség :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.14. 21:33:58

@susztertangó: Ettől a "4 óra magasságában" szlengtől nekem lábrázásom támad. Az idő mióta hosszmérték? A fényév óta??? :)

Topy 2014.02.14. 22:30:18

@Andrass9: simán - késsel; toroskáposzta, lecsó, minden ami nem egyetlen jégtömb, mint egy húsleves; a rostos cuccok elég jól vághatók deszkán, ha kell kicsit megütve tenyérrel a kést

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.14. 22:53:03

@Andrass9: Félkilós. Két személyre számolva tettük el.

2014.02.15. 10:57:24

@Andrass9: Jó helyen keresgélsz. Az idő mióta hosszmérték? Egészen pontosan azóta, hogy a fénysebességet állandónak és vonatkoztatási rendszertől függetlennek tekintjük. Ehhez még Bay Zoltán munkássága... a fényre alapozott méter. A vákumbeli fénysebességet definíció szerint állandónak vesszük. Innentől kezdve Órával mérünk távolságot. Ez van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.15. 11:44:47

@pizzaszeletvágó: Tudja-e az, aki 4 óra magasságában vásárol, milyen rohadt magasra jutott????? :)

susztertangó 2014.02.15. 12:37:29

Na, hogy hencegjek valamivel, amiben nekem semmi érdemem nincsen, igen távoli közöm van Bay profhoz. Valószínű, hogy neki köszönhetem, hogy vagyok. Is.Apám az ő laborjában dolgozott mint műszerész és mentesiteni tudta, hogy felszabadítóink elvigyék-ők már akkor is a keletre nyitással voltak elfoglalva ezek szerint.Így Faternak módja volt "létbe rántani"engem(nahát, gyermekgyilkos.).Bár a lakásba beszállásolt fiatal officerek-akik nagyon rendesek voltak, örültek a fürdőszobának és a kádnak-mondták, hogy azért előbb még elmennek egy kicsit tovább mint Berlin.Érthető, hogy látni akarták a Nagy Vizet. Öt éven belül megyünk-aztán valahogy mégse. Előbb írtam, hogy "is". Aki még hozzájárult létemhez a messzi Párizsból Kraut Izidorné "párizsi nagymamám", küldött penicillint/sztreptomicint, hogy a csúf Koch bacik elmenjenek.Pedig meg se érdemeltem, mert már négy évesen előjött belőlem a rasszista, amikor eljött búcsúzni, hogy kivándorol, akkor még az ablakból leköptem, s mondtam:csúnya néni. Akkor még őszinte...

2014.02.15. 12:46:46

@susztertangó: azután az egész labort meg az egész gyárat leszerelték és elvitték keletre!
No lám, kicsi ez a világtörténelem. :)

2014.02.15. 12:51:44

Annyira megkívántam az aprópecsenyét, akár brassói, akár nem, hogy azonnal csinálok.
Nincs valami bevált recept, módszer a tarsolyotokban???
1 kg vastaglapockából lenne.

(eredetileg székelykáposzta lett volna, de a megrendelő változtatott, hús már kiolvadt)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.15. 13:27:51

@susztertangó: A csúnyaságot nem szeretni is rasszizmus?

susztertangó 2014.02.15. 13:50:58

@Andrass9: Hát, ha az előző időt megúszta, inkább kiment fiaihoz, akik időben elmentek.Csak mellesleg volt nem szép.
@pizzaszeletvágó: Olvastam valahol, hogy nyitott szerelvények sokasága rozsdásodott szét síneken valahol Oroszországban, mert elvinni még csak csak, de felhasználni már nem jutott akarat?

2014.02.15. 14:06:02

@Andrass9: de @süllőcske: nem szól... ;)

Mindegy. A terv a következő: a húst előkészítettem, azaz éles késsel megfosztottam a belső izomköteg kötő hártyáktól, orvosi nyelven fascia avagy bőnyeg. :))) Vastaglapockában kettő is volt. Hirtelen sütéshez ez nagyon nem kell, főzéshez annál inkább jó lenne.

Wokom nincs. A gáz hőértékével is bajom van.
Ezért adagonként fogok haladni, hogy minden süljön, ne párolódjon. Wokban és wok lángon tehát az alábbi machinációk feleslegesek.
Az ismert irdatlan méretű serpenyőmet felforrósítom disznózsírral, a már csak 90 dkg apróra vágott lapocka felét teszem csak bele, nagy lángon megpirítom, kiveszem, zsírt frissítem, másik felét megpirítom, kiveszem. Hagymát hosszú szálasra vágtam, ezután ezt pirítom meg, félidőben csíkokra vágott kápia paprikát dobok bele, mert találtam egyet a spájzban, ezt hamarosan követi a hús. Fűszerezem sóval, borssal. Közben nagy kockára vágott sárga sütnivaló krumplit leforrázok, majd időben ezt is a serpenyőbe dobom, remélem tud még sülni is egy kicsit, de lehet, hogy külön egy másik serpenyőben pirítom meg forrázás után, sült legyen, ne főtt, de a végén összerakom, szívja fel a szaftot.
Időközben ha hazaér a célszemély, lesz benne fagyasztott borsó, ha nem, akkor "elfelejtettem".

Ez a terv. :)

Ha lenne itthon egy pár deka disznóvelő, biztosan tennék hozzá! (titokban persze)

Segítség! Jó lesz ez így, vagy leégek vele?

2014.02.15. 14:07:01

@susztertangó: szerintem nem tudták összerakni :)))))) én is jártam már így egy ébresztő órával :)))))

2014.02.15. 14:09:10

@pizzaszeletvágó: a fokhagymát hol hagytam? :))) Na, az is lesz benne!

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.15. 14:27:35

@pizzaszeletvágó:

Na így már egészen brassóis lesz, de én a krumplit apróbb kockában szoktam megsünti, úgy szé pirosra, és a végén amikor mindent összekeverek, akkor a hús szaftja kissé megpuhítja.

2014.02.15. 14:39:21

@látjátok feleim szümtükkel: reméltem, hogy az illata idecsal téged is. :))) De mit igyunk hozzá? Vagy inkább előtte.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.15. 14:51:01

@pizzaszeletvágó: Tök jól hangzik! Teleportálj nekem is egy adagot ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.15. 14:54:03

Beraktam a sütőbe 4 kg csirkeszárnyat fele csípős szósszal, fele édessel. A grillt is előkészítettem, hogy azon adom meg a végső pirítást. Brazil a fővendég, aki panaszkodott, hogy itt nincs BBQ se grillezés (b+ -3C-ban azért ritkán grillezünk). Otthon meg a papának óriási húsüzeme van. Hát, gondolom eszik finom dolgokat arrafele ...
Utazik vissza - búcsúvacsora lesz.

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.15. 14:55:05

@pizzaszeletvágó:

Előtte vizet, aztán ha jól sikerült a brassói, akkor arra amár lehet egy kis bort, sört.

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.15. 15:02:50

Rosszul látom a képernyőt, mert szemembe süt a nap. Nagyon jól teszi egyébként, csak így tükröződik a monitor, pedig az háttal van a napnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.15. 15:16:34

@látjátok feleim szümtükkel: Itt pont most ment le a nap. Már nem süti a grillt :(

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.15. 15:45:08

@susztertangó:

Őszinte vagy te most is, csak néha úgy csinálsz mintha nem....

vörösbor(de)minőségi 2014.02.15. 16:14:47

@Andrass9: nagy élmény volt nekem is-és ezek szerint ez csak akkor jön létre,ha valóban nem tervezett a dolog.az már munka.
nem kutattam, kerestem,"akartam"semmit,-engedtem a hülyén botorkálok és nézek ki a fejemből ahogy lesz úgy lesz..-nek:))
és eszembe nem jutott a frigón levő cédula.
mellesleg a"házi túró"-nak vásárolt izé-tényleg finom,és köze nincs a gumitúrókhoz,amik ledarált cseh elefant radirból készültek -meggyőződésem:))

vörösbor(de)minőségi 2014.02.15. 16:28:27

@susztertangó: nem veszem kekeckedésnek-miért is tenném?
inkább apró érzékenység?talán?
nem gondolkodtam rajta,de én ezt az óramutató "magasságának""állásának" és a selndrián fogalmazásnak tudom be,valamint annak,hogy itt megengedek magamnak olyan egyszerüsitéseket is -amiket hivatalos levélben nyilván-soha.
baráti társaságban az a jó,hogy nem kell figyelni,hogy szemantikailag tökéletes legyen a mondandó,és a társaság megengedő, jó kedélyű, és baráti volta könnyelművé teszi az embert.
sőt:még a rövid/hosszú irásjelek használatát sem veszem szigorúan,annak ellenére,hogy a tudásom ehhez elegendő:))

továbbra is ezt a slendrián stílust fogom alkalmazni,nem gyakran ezt igérem,de néha ha jövök kocsmázni akkor kérem ezt elnézni nekem,hiszen nem szándékolt izgatás van a dolog megett...:)))

2014.02.15. 16:59:07

@vörösbor(de)minőségi: magam részéről örülök, ha jössz, és ilyen szépen írsz! Mert nekem ez stilisztikailag teljesen rendben van!

vörösbor(de)minőségi 2014.02.15. 17:14:04

@pizzaszeletvágó: közelgő szülinapra már el is raktam ezt a kedvességet:))

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.15. 17:22:16

@vörösbor(de)minőségi:

No akkor még rakd mellé, hogy a jövő héten elvetem a csilimagokat, ne tudd meg mennyi fajtát ( még én sem tudom, mert nem számoltam össze ).:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.15. 17:27:31

Az óra magassága az egy érdekes kérdés. Talán köze lehet ahhoz, hogy valamikor nem volt óra, de volt napóra, ami nem más, mint egy pálca és annak az árnyéka. Általában falon volt, hogy jól lehessen látni, és annak bizony volt magassága.

Aztán nagyon régen a nap állásából is meghatározták, hogy pl. dél előtt van, vagy dél után, attól függően, millen magasan volt éppen az égen. Na ha már a napnak ilyentén van magassága, akkor az időnek miért is ne lehetne?

Nahátakkor!

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.15. 18:05:17

@látjátok feleim szümtükkel: nem emlékszem, küldtem neked habanerot, vagy csak terveztem?

susztertangó 2014.02.15. 18:23:08

@pizzaszeletvágó: Ha finom nem mindegy ,hogy minek nevezed? "Brassói ahogy én készítem" és pász!
--------------------------------------------------
@látjátok feleim szümtükkel: @vörösbor(de)minőségi: A rendőrt nem véletlenül említettem, Doszpod Pétertől hallottam jó régen a TV-ben, amikor elfogtak egy bűnözőt. Bár ők nem megtalálják a keresett személyt, hanem fel, hm pedig az már fel van.Tőle azért érthető volt az idő ilyen meghatározása, mert olyanok voltak mint a második VH-beli vadászpilóták-legalábbis érzelmileg. Sok repülős könyvben olvasható ez a térbeli tájékozódást segítő frappáns mód. Képzeld ülsz egy szűk fülkében körülötted hatalmasan kiterjedt tér, repülsz valahová előre 5-600 km-el és csak azt tudod, hogy szemből hasonló gépeken hasonló pasik jönnek, azzal az elhatározással, hogy ronggyá lőnek gépágyúval. Látni nem látod őket, radar még nincs a gépeken, rádió már van. Hallod a fejhallgatóban az egyik bajtárs izgatott közlését:"Mumusok 11 óránál." A gép előtt elképzelt óra számlapja szerint pillantásod kicsit a tetőponttól balra, kicsit lejjebb veted és akkor látni fogod a rohamosan közeledő gépeket.Ennél pontosabb térbeli helymeghatározást nem tudok.Nem slendriánságnak nézem, inkább divatos kifejezésnek, ami egy darabig az újdonság bájával hat, aztán majd kikopik.
--------------------------------------------------
Teljesen más, szúr az oldalam a röhögéstől.
"A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval." Winston Churchill (Ő már csak tudta, hisz csak annak a statisztikának hitt, amit maga hamisított.):-)))))

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.15. 18:23:37

@Babette_:

Nem tudom mit terveztél, de már van vagy öt fajta habanéro és sok más csili mag.

2014.02.15. 18:41:11

@Andrass9: ezeket a csirkeszárnyas szószokat leírhatnád majd egyszer, vagy volt már és elkerülte a figyelmemet? Csirkeszárnyat, oldalast imádok így... de még keresem a tuttit.

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.15. 18:55:20

@susztertangó:

Néztem egy tv csatornát, és ott idéztek egy régebbi nyilatkozatot valami összeaszott mákgubóról. Na ettől meg az én oldalam fáj.

vörösbor(de)minőségi 2014.02.15. 19:02:55

@látjátok feleim szümtükkel: már meg is történt kérem tisztelettel!!

a mai napi kényeztetés: habanero trinidad scorpióval összebarátkoztatva,egymásnak bemutatva-én nagyon élveztem a társaságukat:))
van ennél jobb az immunnak?

vörösbor(de)minőségi 2014.02.15. 19:07:52

@Babette_: selndrián és slendrián közti különbségre kérdeztél?
asszem tán északon az elsőt használják gyakrabban,de szülés után ez megváltozik..
:D

vörösbor(de)minőségi 2014.02.15. 19:12:44

@susztertangó: ha nem is Churchill mondta de helyén való ez is:...."ha a választásoknak lenne jelentősége és bármit is befolyásolnának-akkor már régen nem lennének választások"...

erősen múlt századi vaskos megállapitás.sajnos nem jegyeztem meg az "elkövetőjét" és amig nem lesz egy olyan applikáció ami ennek alapján megkeresi?...addig nem tudom normálisan copirájtolni:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.15. 19:25:22

@pizzaszeletvágó: Talán már posztoltam - vagy kétszer is. De ez teljesen lényegtelen, mert kétszer még nem készítettem azonos szószt ...
Viszont pont ezért nem posztolom minden alkalommal :)
Ez a mostani király lett!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.15. 19:27:46

@vörösbor(de)minőségi: Ha nem muszáj, nem kritizállak miatta. Eddig sem tettem, azt hiszem. Ez nem a te hibád, hanem a te korosztályodé. Minden esetre nem vagyok tőle túl boldog.

2014.02.15. 19:33:31

@Andrass9: oszt ha király lett, akkor már meg is tartod magadnak???!!! Milyen tempó ez kocsmáros? Én itt online főzök egész délután, te pedig megtartod magadnak? Na, ide vele! :)

vörösbor(de)minőségi 2014.02.15. 20:28:33

@Andrass9: természetesen naná nem muszáj.(ezt megúsztam:)))

de szeretnék egy óriási nagy félreértést itt és most:....én igencsak az idős korosztály lennék,és az igaz,hogy nem volt ezirányú megmérettetés-de nekem a balatoni lángos az olyan 2forintnál?kezdődött-ha jól emlékszem.
és kimért tej a közértben-kannában elhozva és nyáron építőtábor széplakon-úgyhogy ennyi ám az annyi:)))

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.15. 20:44:18

Egyébként meg mennyi az annyi, vagyis ki az idős? Van rá mérce?

2014.02.15. 20:50:16

@vörösbor(de)minőségi: ezt én is így gondoltam, érdekes.

@látjátok feleim szümtükkel:
nem tudom, van-e rá mérce, de ha van, azt legalább biztos, hogy órával mérik :)))

vörösbor(de)minőségi 2014.02.15. 21:28:09

@látjátok feleim szümtükkel: ....akár az is lehet,mert egyáltalán még emlékszem rá:)))))

de,hogy hova tettem az autózománcjavító tubust?ami fehér és a kopott billentyűzetet akarom vele kijavitani?vagy a kádzománc-javítót?amit szintén erre vettem?
de hova tettem?
szóval sajnos a szoftverrel nem dicsekedhetem.

vörösbor(de)minőségi 2014.02.16. 01:17:41

@látjátok feleim szümtükkel: ....az annyi mint:)) marha sok.
mérce?hátja kérem szépen egy pillantás is elég ehhez,még mielőtt valaki is előkapná a "mércéjét"

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.16. 07:48:15

@vörösbor(de)minőségi:

Itten csak a pohárra, meg a konyhára pillantgatunk, ez egy illen kocsma. Kérdezd csak meg a korcsmárost!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.16. 09:09:09

@vörösbor(de)minőségi: A kádzománc javító nekem soha nem vált be - mindig lejött.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.16. 09:25:33

@pizzaszeletvágó: Egye kánya:
10 deka vaj
5 púpos evőkanál kétéves bátyai pirospaprika, édes
4 nagy fehér hagyma
2 dl vörösbor (meg kettő a szakácsba. A kukta nem kap)
2 dl paradicsomlé

Az édes paprikából annyit helyettesíts csípőssel, amennyi a kapszaicintűrésed. @vörösbor(de)minőségi: adhat hozzá pár habanerot is.

A hagymát apróra kockázom és a forró vajba dobom. Szórok rá egy teáskanálnyi sót és lefedem, hogy kislángon párolódjék. 15 perc alatt az egész átalakul egy krémmé, ami a fehérhagymától jön :) Ekkor felveszem a lángot, hogy sisteregjen is és beleszórom a pirospaprikát. Olyan lesz mint egy sűrű sötét csokimassza. Vagy tán méginkább, mint egy leendő rántás csak éppen sötét. Kavargatom, hogy kicsit odakapjon, majd felöntöm a borral. Ami persze nem elegendő, így adok hozzá paradicsomlét, és a végén annyi vizet, hogy középsűrű főzelék állaga legyen. Ha valakit zavar az apró hagyma, ebben a fázisban botmixerrel pürét csinálhat belőle. Ezt alaposan összeforralom (amivel ismét sűrűsödik, de annak örülök) és a végén beleszórok vagy 10 tekerés borsot és egy gyerekmarok majorannát. Több só nem kell, mert a csirkeszárny már be van sózva.
Tepsibe megy a besózott szárny, tetejibe a szósz amit elkeverek, hogy mindenütt szép piros legyen a baromfi. Tetőt vagy alufóliát teszek rá és 160C-ra berakom a sütőbe 1,5 órára. Tálalás előtt most a kis faszenesen grilleztem, de sütőben is lehet egy másik tepsiben, amibe csak a szárnyakat teszem át (alufóliára) és maximumra (vagy grillre) a sütőt. Egyszer át lehet forgatni, hogy a másik fele is megsüljön. Felszolgálom az eredeti tepsiből kimentett szaftot és sok papírszalvétával és salátával tálalom.

2014.02.16. 14:01:27

@Andrass9: köszi! Az még csak hagyján, hogy 10 tekerés bors, de honnan vegyek gyerekmarkot a majorannához???? :)))

@Babette_: a negyedik sor közepén írta el ;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.16. 17:46:01

@pizzaszeletvágó: na, azt nem is láttam. úgy tűnik, vasárnap ugyanúgy vaksi vagyok, mint szombat este.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.16. 17:52:21

@pizzaszeletvágó: Onoka? Vagy légy szűkmarkú, mint a tejszínnel?

2014.02.16. 18:01:46

@látjátok feleim szümtükkel: az egész utcában sincs már gyerek, de a szomszéd utcában sincs, a közeli téren se, sehol. Ez kb. 20 ház, amiről beszélek. Itt-ott már lakó sincs. :(

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.16. 18:11:33

@pizzaszeletvágó:

A mi utcánk ó be szép....Itt van egy két és fél éves kisgyerek, meg néhány (2-3 ) nagyobb 10 év körüli, sok üres ház, ja meg a sarkon az általános iskola.:)

2014.02.16. 18:17:39

@Andrass9: Nincs még unoka, de ha lenne, akkor is messze lenne. Lehetne, én majdnem minden nap morgok az illetékesekkel, hogy mire várnak még! Hiába mondom nekik, hogy mi is k*rvára megbántuk, hogy későn kezdtünk hozzá, nem akarnak tanulni a rossz példából. Most még bírnám, tudnék segíteni, anyagilag, munkával, mindennel, pár év múlva már ki tudja?
Nem értik az irreverzibilitást!
Érzékeny pontra tapintottál. :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.16. 18:34:26

@pizzaszeletvágó: Elnézést, nem volt szándékos.
A mi gyerekeink is már 30 körül, felett, oszt sehol az unoka. Én mondjuk még tudok várni (31 voltam, mikor az első született), meg lusta férfiként úgyis kivárom, amig kommunikálni tudnék velük, de azért érzem, hogy már öreg vagyok a mindennapi segítséghez. Ahogy mondod, most még jutna erő, energia támogatni őket, de ki tudja meddig. És ráadásul nálunk is a pocsolya túloldala az első várományos ...

2014.02.16. 18:38:37

@Andrass9: hát ez az! Nem, nem kell elnézést kérned!

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.16. 19:34:32

@pizzaszeletvágó:

Szerencsére nem hallik hozzánk, csak az iskola bimbam ki és becsengetője, ami pont olyan, mint a mi kapucsengőnk. Néha amikor rossz a fülem, azt hiszem a mi csengőnket nyomják. Olyankor káromkodok.:)

Tudjátok, nem kell azzal foglalkozni, hogy "még tudnék segíteni". Nekem a szüleim nem tudtak, mert vagy 150 km-re voltak tőlünk, apósék meg közelebb, de olyan rossz volt a közlekedés, hogy nem nagyon tudtak jönni munka mellett ( hétvégén gyakorlatilag egy járat volt reggel, meg este vissza ). Így kénytelenek voltunk mindent magunk megoldani, és ez nagyon jó volt, még most is prifitálunk belőle.

Egyébként a gyerek már több éve külföldön tengeti napjait, de még egyszer sem voltunk nála, a lakását már láttuk interneten, ennyi pont elég is volt. Ha mennénk, csak együtt lenne jó a bordapárral, de akkor a kutyák-macskák-teknősök-papagályok tyúkok, kacsák is jöjjenek? Nincs kire hagyni, mert minden szomszéd vagy öreg, vagy dolgozik, vagy nincs is. Így osztán mindenki éli a maga életét, mi nem tudjuk az övékét kritizálni, így nincs harag sem. De ők sem tudnak minket kihasználni, így mi sem elégedetlenkedünk. Azért amit tudunk, adunk nekik, néha egy kis lét is.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.16. 20:19:50

@látjátok feleim szümtükkel: Most már nálunk is a legnagyobb gond a kert, állatok, tó. Egyszerűen csak korlátolt időre lehet magára hagyni. Azért mi még szerencsés helyzetben vagyunk, mert van 3 a gyerekből, akikből legalább egyet vagy kettőt ide lehet rendelni, hogy vigyázzanak az állatokra, locsoljanak és főzzék be a gyümölcsöt, ha beérik.
Most már nem annyira lelkesednek a feladatért ...
A pocsolya túlfele külön érdekesség, mert ők a legnagyobbak, de nekik van a legtöbb "felnőtt" tanácsra szükségük. A többes szám ezesetben a vejem és a nagylyány. Mindkettejük a gyerekeink.

2014.02.16. 20:39:21

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: ahány sors, annyiféle, nem hiszem, hogy általános szabályok lennének.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.16. 20:43:44

@pizzaszeletvágó: Nem is szándékoztunk általános megoldást adni - csak a tapasztalatainkat osztottuk meg.

2014.02.16. 21:13:06

@Andrass9: jó, én pontosan azt a magára hagyottságot nem szeretném a családomban továbbadni, amit mi kaptunk annak idején ilyen vagy olyan okoknál fogva, mert amikor tényleg nagyon nehéz volt, akkor is csak magunk voltunk, de én nem gondolom, hogy nyertünk ezzel, ahogy @látjátok feleim szümtükkel: mondja, ellenben van olyan, hogy ez inkább veszteség. Ugyanakkor nem erőszakolok rá senkire semmit. Sem az én életemet, sem az elveimet, sem a nézeteimet. Ugyanakkor jó, ha van a "fiatalság" életében egy fixpont, egy origó, ezt nem lehet letagadni. A fixpont hiánya érzik meg igazán!

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.16. 21:24:11

@pizzaszeletvágó:
Valamit félre értettél, mert olyat nem mondtam, hogy nekünk a szüleink, meg mi a gyerekünknek, nem voltak-vagyunk fix pont. Csak azt mondtam, hoyg időben hagytuk elszakadni és a saját önálló életét élni. Tapasztalásom szerint mostanság sok fiatal pont a "fixpont" miatt nem tud elszakadni, mert egyrészt kényelmesssé vált, másrészt kialakult benne egy bűntudat féleség, hogy ezzel megbántja a szüleit. Sajnos ez a szoros kapcsolat sok esetben eredményezi a gyerekek önállóságának a korlátozottságát is. Ez pedig a gyekekenek lesz rossz akkor, amikor a szülők már nem lesznek. Minél előbb a saját lábára áll, annnál önállóbb és határozottabb lesz minden fiatal, mert megtanul önállóan dönteni a saját életéről.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.16. 21:28:54

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon jól látod! Mi adtunk fix pontot: ezek mi vagyunk. Bármikor szükségük van ránk, itt vagyunk, segítünk. Viszont jó ideje nem avatkozunk már be az életükbe - csak, ha tanácsot kérnek. Nem biztos, hogy mi tudjuk az igaz üdvözítő megoldást!
Ha visszaemlékeztek arra az amerikás hagymára, ő fel volt háborodva, hogy ő nem készít össze semmi kaját a fiának. Oldja meg maga. Hát mi másképp gondoljuk. A gyerek akkor is a mi gyerekünk, ha már önálló felnőtt. Ebből a kategóriából nem szabadulhat :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.16. 21:42:09

@Andrass9:

Honnan a fenéből tudnák a szülők a igaz üdvözítő megoldást, hiszen a saját fiatalságuk óta sok idő eltelt, felnőtt egy új nemzedék. Megváltozott a világ, más a fiatal nemzedék nézőpontja, másként értékelnek dolgokat, más az elképzelésük a saját életükről, jövőjükről. Ebbe nem szabad beleszólni, csak elmondani a véleményünket ( lehetőleg csak akkor ha kérdezik ) és segíteni, ha kérik, illetve szükség van rá.

2014.02.16. 21:49:45

@látjátok feleim szümtükkel: azt meg én nem mondtam. :)
Persze, világos, ismerek én olyan anyát, aki azt mondta a nyugdíjas fiának, hogy korai még megnősülnie. Nem vicc. Név és cím nálam. A lényeg, hogy nem is nősült meg, inkább otthagyta most a nőt. Na, ilyenből tudok nem egyet. Minden korosztályból.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.16. 22:59:25

@látjátok feleim szümtükkel: Mi nem tudjuk az üdvözítő megoldást! Egyet tudunk, mi még élünk és ebbe más is belehalt már.
Megpróbáljuk az ő életüket könnyebbé tenni, hisz mi átmentünk nehezebb részeken is. Csakhát - bár a más kárán tanulni előnyösebb - a fiatalok inkább a sajátukon sem tanulnak.
Mi igyekszünk annyira a háttérben maradni, amennyire az ő önmegsemmisítésük előtt lehetséges. Ez azért nem könnyű! Hálát adok az égnek, hogy se drog, se egyéb idiotizmus eddig nem jelent meg! Persze ez kicsit azért megkönnyíti a szülők dolgát is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.16. 23:02:21

@pizzaszeletvágó: Ezt is nehéz eldönteni. És ha a gyermek (akár 60+ évével) valahol fogyatékos? Például egy olyan területen, amit az anyának sikerült eddig eltitkolnia a világ előtt? Van ilyen ismerős a családban. Rohadt nehéz kívülállónak akár még értékítéletet is mondani.

susztertangó 2014.02.17. 00:01:49

Nicsak, ez egy ilyen nap? Ma az IWIWen-most épp nem döglődött és beengedett-néztem gyerekkori barát felesége által feltett képeket. Egy lány két fiú, hét unoka. Na ez a hajó nekem elment, integethetek utána és csak remélhetem, hogy nem hülyülök meg vénségemre és nem kezdek nyavalyogni, hogy a fene vigye a barátom kiskorunkban a születésnapi "zsúron" is több szendvicset evett meg mint én(vazze!).Idáig nem.Ilyen progit futtatok.
....................................................
@pizzaszeletvágó: A 21:49:45 hez:Bodrog Miklós Anyagyógyászat Kairosz Kiadó Szent Gellért Kiadó és Nyomda
De Popper is írt érdekes dolgokat erről, s most jut eszembe Gyökössytől is olvastam.
..................................................
@Andrass9: 23:02:21 Ajvé.
süti beállítások módosítása