Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Libaleves Márton napra

2013.11.13. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt: pizzaszeletvágó

Az idén pont a Márton naphoz közeli hétvégére jelentkeztek be távolabb élõ családtagok. Adta magát a helyzet, hogy libás ételeket szolgáljak fel. Nem volt tehát véletlen, hogy múlt heti kommentjeimben is a baromfiboltot és Váncsa István témába vágó, libareceptekrõl szóló írását említettem. Igaz, amíg Váncsa István csak elvétve talált liba recepteket, különféle szakácskönyvekben, és állítólagos barátunk, a G betûs keresõ segítségével, én bizony a saját gépemen lementve találtam vagy harminckettõt. Persze, ahogy ez lenni szokott nálam, egyik recept sem készült el, hanem valami más.

Leves és sültek készültek, most a levesrõl írok bõvebben.

Az említett baromfiboltba a jó szerencsém vezetett, friss és nagyon húsos hízott liba szárnytövet sikerült vennem, szép nagy darabokat, igazi levesbe érett minõséget. Vettem még hozzá friss liba farhátat és libalábat, igen olcsón.

Igen, a liba lába.

"Érti uram? Ez magának is szól...."

Lásd a videót, 1 perc 36 másodperctõl. :)

Az arányokat sikerült eltalálnom: másnapra kocsonya lett a maradék lé a hûtõben.

Hozzávalók: 6 liter leveshez

  • 4 db liba szárnytõ /nagy/
  • 2 db liba farhát
  • 6 db libaláb /jobbos, balos vegyesen :) /
  • 2-3 fehérrépa /zöldség vagy gyökér, kinek hogy/
  • 3-4 sárgarépa
  • 1 közepes gumónyi zeller
  • ugyanennyi karalábé
  • 1 kisebb fej brokkoli
  • kb. 15 db kelbimbó /nem számoltam meg, de ne számolatlanul tegyük bele :) /
  • 30 dkg gomba
  • pár szem kisebb krumpli /valaki kedvéért kizárólagosan/

Az elsõ nagyon fontos lépés, szabadítsuk meg a húsokat az összes zsírtól. Minden zsíros falattól, amit csak késsel le tudunk vágni. Így is pont elég marad majd benne. Arra lehet figyelni, hogy ne bõrözzük le teljesen, azok a bõrök, amik alatt nem látszik a háj, jórészt maradhatnak, sõt maradniuk kell a levesben.

Én a lenyesett darabokból kisütöttem a zsírt, ami majdnem 4 deciliter lett! Ez milyen rosszul mutatna a leves tetején!

Ezek után már nincs sok dolog vele, szokásos módon felkészítettem húslevesnek. Hideg víz, só, majd lehabozás. Igen, a megosztó lehabozás. Nem nagy precizitással végzem, de az elsõ vastag szürke habot leveszem, így történt most is. Ezután borsot törtem bele, kb. 25 szem egész fekete bors+vágódeszka+lapos fakanál(spatula)+izomerõ alkalmazásával.

Egy bõ háromnegyed óra után kezdtem puhulási sorrendben belepakolni a zöldségféléket. Zeller, karalábé, ezek keményebbek voltak, jó félórával késõbb a répafélék és a kelbimbó, majd a vége elõtt 20 perccel a brokkoli, krumpli és a gomba.

A gombáról külön szólok. Laskagombát szerettem volna beletenni, de csak olyanokat láttam piacon üzletben, amit szemétre kellett volna már dobni. Volt egy kis maradék termesztett csiperke, szép nagy kalapok, de ez nem jó, mert a fekete spórája elszínezi a levest. Végül ezt is hozzátettem, de levágtam a spóra lemezeket. Nem volt más megoldás, hozzá kellett nyúlnom a fagyasztóban féltve õrzött utolsó csomag vargányához. Ezzel is vigyázni kell, a fagyasztott vargánya íze-illata csak fokozódik a tárolás közben, nem akartam, hogy gombalevest csináljon a libalevesbõl, a túlzó aromájával. Végül sikerült ezzel megoldani.

Tálaláskor a húsokat a levesbõl eltávolítottam, a csontokról az értékes falatokat leválasztottam, azokat visszaadtam a leveshez.

Magam részérõl májgaluskát tettem volna hozzá. A fiam grízgaluskára szavazott. Végül a libák legyõzték a disznókat, és jóféle csigatészta lett kifõzve a levesbõl kimert lében.

Sajnos kevés kép készült, igen sok sürögni valóm volt a konyhában, nem lehetett cél a matematikai pontosságú dokumentáció.

10.jpg

11.jpg

A sült libacombokhoz vörösborban párolt lilakáposztát készítettem, mintegy fél liter borral, de érdekes módon egy egész liter fogyott közben. Talán ez magyarázza, hogy ezután már nem készült több kép. :)

12.jpg

13.jpg

Végül a libacombból a mai napra, Márton napjára, is félretettem egy darabot.

"Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik!"

Még csak az kéne...

59 komment

Címkék: láb krumpli gomba kelbimbó farhát Liba szárnytő

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr585628653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.13. 08:35:02

Akkor én most egész évben éhezni fogok?
Ettől a levestől már így kora reggel is éhes vagyok. És én is kérek bele egy kis krumplit :)
Hogyan sikerült megoldanod a vargányaproblémát?

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.13. 08:39:43

Hát igen, a libalevesbe csakis lúdgége illik.

Vajon a petrezselyemzöld véletlenül maradt ki ( nálunk mindig fő a húslevesekbe )?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.13. 15:22:35

@látjátok feleim szümtükkel: Én is nehezen tudok egy húsos levest elképzelni petrezselyem zöld nélkül.
Amikor bográcsolunk, a szomszéd gyerekek mindig kérik a hínárt a levesből :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.13. 17:02:00

Szép napot!
Jó leves, finom. Mértékkel enném.
A maceszgombócot kellene már kipróbálni, medvedoki emlegette a múltkor.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.13. 18:10:36

No, a vide(j)ó láttán egy kis nosztalgia.

A bordatárssal közös háztartásunk baromfi tartása a következők szerint kezdődőtt.

Volt egy kertesházunk, volt benne tyúkudvar, meg disznóól. A tyúkudvaron volt két kutya, egy tacskó, meg egy németjuhász keverék. Baromfi nem volt egészen addig, amíg kollégától munkadíj fejében nem kaptunk négy vágócsírkét, olyan fehéret ( szállításkor segítettünk rakodni ). A csirkék bekerültek a disznóólba, a két kutya meg vigyázott rájuk.

Néhány hónap múlva már szép kifejlett jószágok voltak, három jérce, és egy kakas. Egy este sötétedés után értem haza a munkából, és mentem megnézni a jószágállományt. Benéztem az ólba, hát két tyúk ki volt hülve, egynek meg le volt gyomlálva a toll és a bőr a hátáról. A kutyák meg a kakas nem voltak sehol. Miután el nem tudtam képzeli hová lehettek, alá néztem az udvaron téglákon álló szánaboglyának ( a nyulak szénája volt ), és az alatt ült a két kutya, köztük meg a kakas. Kb. úgy néztek ki mint a videó végén a kutyák, meg a liba. Nos a filmnek ez a része azóta a kedvencem.:)

turósmácsik 2013.11.13. 18:40:58

@látjátok feleim szümtükkel: Mit csináltak ott?
Megették, vagy megtépték?
Izé...csak nem őrizték?

turósmácsik 2013.11.13. 18:42:50

Libaleves jól néz ki!
Méretes májgombócra és lúdgégére szavaztam volna:)))
Két tányérnyira és aztán jöhet a desszert, mondjuk máglyarakás, esetleg fahéjas almás palacsinta.

2013.11.13. 18:52:48

Na, itt vagyok végre, hosszú ez a nap, és még nincs vége.
Köszönöm, hogy hozzászólásra méltattátok ezt a leveskét.
Annyit mindenképpen hozzá kell tennem ehhez a recepthez, hogy nem először készítettem. Pár év kísérletezés van benne, a zöldségek összeválogatása, az összetevők aránya tekintetében.
Például egy tyúklevest vagy egy marhahús levest egészen másképp zöldségelek.
Nem egyszerű húsleves ez. Inkább eszenciája a libának jó zöldségekkel.

A petrezselyem levél hiányáról: nem érzem belevalónak. Egyrészt az íze megvan, nagyon jóféle petrezselyem gyökér áll rendelkezésemre, átütő ízzel, évek óta ugyanonnan vásárolva, másrészt a brokkoli és a kelbimbó zöldje elégnek tűnik. Külön jó, hogy a brokkoli, bár nem fő teljesen szét, mégis "megszemeteli" kicsit a levet, nagyon gusztusosan zöldre színezve azt.

@Waka: a macesszal én is kacérkodtam pontosan ezzel a levessel kapcsolatban, de most időm se lett volna rá próbálgatni, tervben van!

@Andrass9: végül is jól leöblítettem a vargányát, ennyi. Az íze így is erőteljes volt, de szerencsére nem uralta a levest, a libuska valahogy összehozta az ízeket. Párommal megegyeztünk abban, hogy a legjobb mégis csak császárgomba lett volna bele.

@látjátok feleim szümtükkel: :DDDD

Vaczak2 2013.11.13. 18:56:59

Remek darab. Ennyi.

süllőcske 2013.11.13. 20:41:09

Finom, rendicsek! A kelbimbóval tényleg vigyázni kell, túl ne menjen a mennyiség, akár a gombával. Én szekfűgombát tennék bele, vagy fafület, esetleg pereszkéket is. Végül is sokféle gomba jó lehet. Levesnek én a tanyasi, de sovány libát szeretem, ami csak szedeget. Az jó levest ad, zsírtalanítani se kell.Gigatészta, szerintem is. Akár lehet májas haluska is belé.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.13. 20:50:09

@turósmácsik:

Az egészben az volt a megfejthetetlen, hogy a kutyák hogy tudtak bemenni az ólba, mivel annak legalább méterhúsz magas deszkakerítése volt. A választ évekkel később kaptuk meg. Már egy másik helyen laktunk, amikor a németjuhász keverék kutya átmászott egy kerítés tetején lévő szögesdrót közt. Ez a szemünk láttára történt, és így ismertük meg a rejtett képességét.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.13. 21:36:21

@látjátok feleim szümtükkel: Ez felidézi első kutyánkat. Akkor költöztünk ebbe a házba, kerítés még nem volt. Lakos se túl sok, az első telepesek voltunk a környéken. A kutya úgy döntött, hogy övé az egész környék és állandóan csavargott. Ezen kívül labrador lévén állandóan éhes is volt. Nagy mázlija lehetett, hogy a környékbeli kőművesek nem törték le a derekát, annyiszor jött haza komplett ebéddel zacskóban, vagy egy japánkakassal (még károgott kicsit). Sokszor fél tornacipőket gyűjtött - ezeket az emésztőgödör fala mellé rejtettük, biztos ami biztos. Hozott haza virslikonzervet is - hogy honnan tudta, hogy az ehető ...
Egy karácsony előtti nap pedig megjelent egy többkilós keményrefagyott ponttyal.
Később lett kerítés, de olyan mesterien bontotta, hogy nem tudtuk ugyanabban a tempóban visszafonni. Nem tudta elviselni, hogy be van zárva. Legkisebb gyerekemmel lenne egyidős ...

2013.11.14. 09:45:29

@Andrass9: ezekért a történetekért (is) járok ebbe a kocsmába szívesen. :D

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.14. 10:19:02

@pizzaszeletvágó:

Na akkor ezt neked küldöm.

Van egy (7 ) papagájom, amelyik tud szavakat mondani, többek közt hol a Gabi( ő a legfiatalabb családtag ), gyere Gabi, szia Gabi. Kb. két hete elkezdte kiabálni hol a Gabi, gyere Gabi. Gabi szándékozott hazajönnni, de a pontos időpont nem volt megbeszélve, és ekkor még nem tudta ő sem. Nos a múlt héten Gabi itthon volt, majd szombaton el is ment. Azóta a madár egyszer sem mondta hol a Gabi. Ilyen jelenség márt többször előfordult az elmúlt 10 évben( 2000-ben, vagy 2001-ben vettük, és kb. két éves kora körül kezdett szavakat rikácsolni ).

2013.11.14. 10:59:23

@látjátok feleim szümtükkel: nem semmi.
Ebből is látszik milyen buta az ember. Az embernél okosabb állatoknak kell megszólalniuk emberi nyelven, hogy kommunikálni tudjunk, fordítva nem működik. :)
Ki tudja mi járhat például egy ámbrás cet fejében?
www.youtube.com/watch?v=oR97rEcGu7s

:)))

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.14. 11:28:47

@pizzaszeletvágó:

Na jó, ez nem vicces, még ha annak látszik is.
A papagályok tudnak szavakat utánozni, de szerintem valahol az emberi érzelmeket is érzékelik. Amikor már nagyon koszos a kalitka, akkor nem járnak le a rúdról, ha nincs eleségük, akkor meg a jalanlétemben csoportosan rikoltoznak. Ezeket a jeleket egy idő után elkezdtem felismerni.
A beszélő madaramról úgy derült ki a tudománya, hogy belehallottam a csipogásába a miau hangsort. Előbb a család kinevetett, majd hosszabb megfigyelés után elfogadták, hogy jól hallottam. A macska ugyan is feljárt az abalakpárkányra, gondolom látta és hallotta a bent csiporgó madarakat, és nyávogott. Ezt figyelte meg a madár, és kezdte el utánozni. Ennek eredményeként kezdtem neki szavakat skandálni, aminek lett is eredménye.

Nekem a legérdekesebb az, hogy van egy legalább 20 éves madaram, amelyik az előző lakásunkban szabadon járt-kelt. Ott még gyakran fütyült is. amikor elköltöztünk, és vettem neki a beszélgetőt társnak, abbahagyta a fütyülgetést. Amikor azonban eljön hozzánk évente egyszer-kétszer, neki mindig, és hosszasan énekel.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.14. 11:30:05

@látjátok feleim szümtükkel:

Na nem lát a szümtük, akad egy-két helyesirási huba.Olvassátok anélkül.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.14. 12:18:52

@látjátok feleim szümtükkel: Na most akkor kezdjed elölről.
1, van egy 20 éves madarad, aki gyakran fütyült a régi lakásban.
2, költözéskor vettél neki beszélgető társat, de a régi helyen maradt(ak)
3, Amikor eljön, akkor fütyül ... de KINEK FÜTYÜL?
Mert feltételezem, a beszélgetőtárs ott maradt a régi helyen.

Elnézést, csak szeretném megérteni huba ide vagy oda.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.14. 12:21:00

@látjátok feleim szümtükkel:
"Azt mondja az egyik egér a másiknak: vagy három hétig tartott, amíg azt a fehérköpenyest megtanítottam, hogy adjon sajtot, ha megnyomom a gombot ..."

2013.11.14. 12:54:39

@látjátok feleim szümtükkel: nem, nem elviccelni akarom a dolgot!
Gondolj ebbe bele: emberi büszkeségünkben hajlamosak vagyunk úgy ránézni egy állatra, mint fajának tipikus képviselőjére. Gondolatban felruházzuk őket általunk jellemzőnek gondolt tulajdonságokkal, eleve így közelítünk hozzájuk. Ezzel szemben minden egyednek saját egyénisége van. Sajátosan kommunikál veled és a fajtársával is. Ez az, amit jól megfigyelsz. Szerintem semmi meglepő nincs benne. Ösztönös és tanult dolgok egyaránt szerepet játszanak.

Én is látom ezt konkrétan a két semmirekellő macskámon. Két külön egyéniség, még a kajával kapcsolatos ízlésük se egyforma, kis túlzással külön koszton vannak, másként kommunikálnak velem, satöbbi...
(és a macskának állítólag még agyhullámai sincsenek, annyira sík, de nem is, szerintem csak jól árnyékolja... :) )

Hangutánzás: tegnapelőtt este, kicsivel sötétedés után, macskanyávogásra, kismacska sírásra lettem figyelmes a kerítés mellett lévő fenyősor felől. Megyek, nézem. Nézem, hogy kerülne a kismacska a fára. Hát nem egy vicces kedvű szajkó tréfált meg!? Utána már jellegzetes hangját hallatva menekült. Itt szoktak ősszel-télen tanyázni, több is, néha dobok nekik egy kis diót, megszokták. Lehet, hogy így kérte? Nem igazán tudjuk, mi járhat a fejükben, és mennyit magyarázunk mi bele, hol a határ. Erre utaltam az előző hozzászólásomban.

susztertangó 2013.11.14. 13:19:25

@Andrass9: Természetesen a BÍRÓNAK!(jobbról is üt, balról is üt)

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.14. 15:35:07

@Andrass9:

Valami oknál fogva kimaradt, hogy eljön hozzánk a volt szomszédasszony. Én úgy emlékszem benne volt a szövegben, de már az emlékezetem sem a régi.:) Szóval a szomszédasszonyank mindig énekel, nekünk nem.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.14. 15:39:53

@pizzaszeletvágó:

Értem én kérem, csak a megszokás... Egyébként igazad van.

Nekem az első élményem gyerekkori. Kézhez szoktattam egy kacsát, és ha hallotta a hangomat, még akkor is oda jött hozzám, ha nem is látott. Bejött a házba is, ha nyitva hagytuk neki az ajtót. Talán ez is meghatározta, hogy kb. 25 éve tartunk baromfit.

Tovább is van, mondjam még? Nyulaim is voltak.

susztertangó 2013.11.14. 15:42:45

Jááááj!Bert Gryls cuppog! Miközben itt keresem a karfiolos receptet, ez egy kígyó vérét szítta ki, mert nem volt kéznél denevér (foly a vér)amit a példában említett Mauró nevű pasas csinált, miután eltévedt a Szaharában-mit mondjak elég nagyban volt...egyébként szupermaratonista fazon.Maradok a seggemen valamint a Véres Máriánál.

susztertangó 2013.11.14. 15:47:39

Bear Grylls a böcsületes neve.

2013.11.14. 16:20:53

@susztertangó: Bloody Mary jöhet nekünk is! :) Egye fene, jöhet a kígyó is, de csak hirtelen sütve, karfiol nélkül. :)

@látjátok feleim szümtükkel: mit iszol? :)

2013.11.14. 16:47:49

@látjátok feleim szümtükkel: sütőtök pálinka :)
tegnap kínálgattak vele, de nem ihattam, ezért el kellett hoznom 2 decit, igazából egyedül nem merem megkóstolni :)
nem tudom a kocsmáros beenged-e hozott páleszt?

(mi jöhet még? jövőre már kisdinnyéből főznek pálinkát...?)

na, mindegy támogassuk a hazai pálinkát és a kocsmapultot... :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.14. 17:09:29

@pizzaszeletvágó:

Az utóbbi támogatásába benne vagyok, a korcsmárost meg kidobjuk, miután megittuk a tökpálinkát. Bár szerintem répából főtt az.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.14. 18:13:28

@látjátok feleim szümtükkel: Pont most olvastam a Homáron:
homar.blog.hu/2013/11/14/egy_billentyuzetre_mar_nem_mozdul_az_extreme_digital/fullcommentlist/1#c21020458
"Na most volt egy nem idevágó, de nagyon aranyos. Asszony elment dologra, én meg babázok (pelus, kajáltatás, vigasztalás ha sír) és közben székelykápit is főzők. Persze a babu besír amikor pont nem abbahagyhatót csinálok, erre megjelenik a macska feje a konyhaajtóban, rámnyávog majd visszaindul, hogy nem hallom és menjek már! Onnan tudom, hogy így hív ki ha kaját akar! "
Nem mintha egy székelykáposzta készítését nem lehetne megszakítani ...

2013.11.14. 19:14:41

@Waka: ez nagyon állat! akarom mondani varjú!
állítólag a seregély is gyorsan tanul

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.14. 20:13:35

@Babette_:
Ez a szarka nekem is új, de a varjúkról már sok filmet láttam, és tényleg nagyon okos madár.

A 70-es években volt csókánk, azok nem beszéltek, de nagyon okosak voltak. Sajnos egyiknek megharapta a kutya a lábát, a másik meg nagyon szeretett fürödni és belefulladt egy üst vízbe. A harmadik nagyon szerette a tojást és kiette a tojóládából, ezért kikerült az erdőbe. Apámmal azzal szórakoztunk, hogy tükröt tettünk eléjük és figyeltük, ahogy keresték a másik madarat.

medvedr 2013.11.14. 21:09:39

Klassz! Első pillanatban a 15 kelbimbó soknak tünik, de biztos finom leves lett. Maceszgombóc valóban illik hozzá, nálunk azzal megy a libaleves. Idén libatöpi és füstölt libacomb volt a Márton napi liba, időhiány okán. Osz újbor van-e a korcsmában kérdem tisztelettel?

medvedr 2013.11.14. 21:15:21

@Waka: Állítólag az igazi maceszgombóchoz nagymamának kell lenni, de ez csak mendemonda mert apám, aki nagyapa is egész jót tud.

Llychllyn 2013.11.14. 21:41:42

@pizzaszeletvágó: Ha mégis maceszgombócra adnád a fejed, vigasztaljon, hogy nem is olyan bonyolult - egy-két hete készítettem először apai segédlettel. Az Ételkészítési alapismeretek c. könyvben viszont nem stimmel a recept (legalábbis anyám és a tapasztalatok szerint): kell hozzá némi víz, a tojás nem ad elég nedvességet. Ugyanebben a receptben sót, borsot és szerecsendiót ajánlanak hozzá (ha jól emlékszem), de a gyömbér is jó bele (lehet, hogy gyömbért ajánlanak, szerecsendiót meg nem, mindenesetre a kettő együtt sem teszi tönkre). Ami érdekes még: fedő alatt, lassú tűzön kb. 20-25 percig kell főzni, úgy pont jó állaga lett a gombócnak, ebben nem tévedett a recept.

A brokkoli és a kelbimbó tényleg soknak tűnik, de ha kipróbált recept, akkor csak papíron tűnik túlzásnak:) A vargánya sem hangzik rosszul, én a nyáron vártam, hogy találjak, abból is leves lett volna.

Mellékes, de téged talán érdekelhet: megdöbbentő módon mifelénk az "öregek" nem nagyon szedik az őzlábat, inkább vargányafanatikusok (én meg mondjuk pont a változékony tinórut nem szedem le). A császárgombát sem nagyon szedik, volt olyan a faluban, aki vagy negyven éve jár föl a hegyre gombászni, de olyat még nem szedett (látni látott már persze).

2013.11.14. 21:46:05

@medvedr: valamikor nagyon régen, van 40 éve is, láttam boltban árulni gépi maceszt. Tudom, ez nem teljesen az ami, de van ilyen mostanában?
Újbor? Ezek itt még a murcit isszák a kocsma mögött az erjesztő kádból... :)
A 15 vagy talán csak 12, nem számoltam a kelbimbót, úgy gondoltam, hogy nagyjából minden tányérba jusson egy, nem volt sok. Jó volt, friss volt a kelbimbó, nem túl nagyok, nem keserű. (megkóstoltam nyersen).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.14. 21:53:36

@medvedr: Jó estét!
Újborom még nincs, csak az a Varga féle "Az Év Első Bora". Még pezseg, de megkínállak vele.

2013.11.14. 21:59:03

@Llychllyn: akkor neked is :) a "titok" a friss alapanyag, kelbimbónál is, brokkolinál is. Ezek Márton nap környékén könnyedén rendelkezésre állnak egy normális piacon. Multinál már kérdéses. A brokkoli is olyan, hogy pár nap tárolás után egyszerűen tönkremegy, elromlik az íze, csak a friss szedés ad jó ízt ennek a levesnek is. Úgy nem sok. A brokkolit nagyüzemi szinten azonnal hűtőházba viszik, alig fagypont fölé és onnan kerül elő tavaszig egyre emelkedő áron. Jellemzően a magyar termelőnek nincs hűtésre kapacitása, vagy tőkéje megvárni az ebből származó bevételt, lásd valamelyik szabolcsi városban most villogott azzal a polgi, hogy majdnem ingyen adta a népnek a brokkolit, vót róla videjó valamék hírportálon, na nem nagy kunszt ezt novemberben csinálni.

Őzláb imitt-amott megjelent. Holnap reggel útba fog esni egy piac, ahol van esély erdei gombára, majd jól szétnézek, mi a felhozatal. Igen, jellemző, én is tapasztalom, amit írsz.

Llychllyn 2013.11.14. 22:28:34

@pizzaszeletvágó: Ennek van egy jó oldala is: ha az ember nem viszolyog az őzlábtól (és miért is tenné), többet találhat, mert mások nem legelik le:)

Friss brokkolival vagy kelbimbóval még nem főztem levest, inkább pároltam őket, legutóbb egy vajas-mandulás pirított kelbimbót készítettünk. Érdekes, amit írsz, ezt is ki kell próbálnom (mondjuk most már a listán van vagy húsz olyan recept, amit eddig nem volt időm kipróbálni, de akkor így 21 lesz:))

2013.11.15. 09:28:39

@Llychllyn: neked, és még akit érdekel.

Bréking nyúz!

Friss vargánya a piacon. Riadó!
A Zemplén és a Bükk déli lankáin, sőt ahol az erdők az alföldre érnek, megindult a vargánya, kárpótolhat a hosszú ősz az elmaradt nyári szezonért. Érdemes a fenyveseket is megnézni, fenyőtinórú is van a piacon sok, valamint rizike és őzláb, bár az őzláb már olyan minőség, amit én otthagytam volna a helyén az erdőben.
Akikkel beszéltem, ott szedték, azért nem lehetetlen, hogy ettől nyugatabbra is megjelenik.
Ja, és vadászokra figyeljen, aki gombászni megy. :(

medvedr 2013.11.15. 10:31:27

@pizzaszeletvágó: Van még persze, boltban is van mindenféle, még ortodox glattkóser is. Szerintem teljesen jó a bolti. Nem is tudom, hogy ebből készítenek a házit. A lényeges része a folyamatnak hogy 18 perc előtt hő érje, amennyire tudom.
@Andrass9: Köszönöm!

medvedr 2013.11.15. 10:33:55

@Llychllyn: Alapvetően két iskola van a gyömbéres meg a szerecsendió- virágos nem szerecsendiós, illetve az ezen fűszerek nélküli. Ez mondjuk már három. Nálunk a családban a sima fűszernélküli libazsírral készült a kedvelt.

Topy 2013.11.15. 11:39:49

@látjátok feleim szümtükkel: egy Dragunovval simán, akkor még vissza sem tud lőni :)

2013.11.15. 11:48:56

@látjátok feleim szümtükkel: nem, az egész vadászt tiltja a törvény, csak a golyójukat szedheted be, az meg mérgezőbb, mint a gyilkos galóca :)

@medvedr: köszi, majd figyelek, gondolom minimum fővárosban kell meglátnom... :(

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.15. 19:16:01

@pizzaszeletvágó:

Hát ez érdekes, mert ők a vadászra kiterjedő tilalom ellenére egész ügyesen kűdözgetik egymásba a golyóikat.:)

2013.11.15. 21:03:48

@látjátok feleim szümtükkel:

Ja, egymást szabad golyózniuk, az nem tilos.
A végén majd csak egy marad közülük, mint a Hegylakóból. :)))
(Ha ismerős az a sz* film.)

Nem tudom, most hány embert sértek meg itt, de bevállalom, mert utálatos fajta a vadász, nagy-nagy tisztelet a kivételnek. Simabőrűek. :)
Most például elérték, hogy a vadász egészségügyi alkalmassági vizsgálatért NE kelljen fizetniük. Na ja, legmagasabb miniszterelnök helyettesi szinten vannak képviselve...
Tudjuk, hogy jóval gazdagabb réteg a vadász, mint a háziorvos, de azt a kis pénzt is sajnálják az orvosoktól.
Kételkedőknek el tudom küldeni az OEP főigazgató háziorvosoknak szóló pár héttel ezelőtti körlevelét, amiben megtiltja, hogy pénzt kérjenek a vadászoktól az alkalmassági vizsgálatért. A házidokink szívesen megosztja veletek, ahogy nekem is megmutatta. És ez csak a vadászokra vonatkozik, csónakosokra, hajósokra, mezei halandókra nem.

2013.11.15. 21:08:40

(ugyan, minek az alkalmassági vizsga lőfegyver tartáshoz és használathoz, az csak egy puska... )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.15. 21:25:04

@pizzaszeletvágó: Engem nem sértettél meg, sőt!
De ezzel is szereztek maguknak párszáz szavazót ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.15. 21:25:35

@pizzaszeletvágó: Biztos igazolni kell, hogy nem vak a vadász!

2013.11.15. 21:40:50

@Andrass9: a helyzet az, hogy el kell végezni az eü alkalmassági vizsgálatot de nem lehet díjat kérni érte, ingyen kell csinálni, senki nem fizeti meg a munkát és a felelős döntést, a vadász úr biztos nem!
Ezt is pontosítom, mert ravaszok: akinek vadászengedélye és gépjárművezetői engedélye van, illetve ahhoz kell az eü vizsgálat, annak összhangba kell hozni a kétféle vizsgálat lejárati időpontját, innentől egyszerre kell elvégezni ÉS csak egyikért kell fizetni, nyilván az olcsóbb gépjárműért.
Tehát még egyszer utoljára fizetni kell, annak akinek esetleg hamarabb jár le a vadász, mint a gépjármű, egyéb esetben kész, ingyenes. Későbbiekben vita nélkül ingyenes.
Csak annak a vadásznak kell majd későbbiekben fizetnie, akinek nincs jogosítványa. :))))) Szerintem ilyen meg nincs.
Az egész dolog eü oldalról ott kérdőjelezhető meg, hogy nem egyforma vizsgálatok kellenek a kétféle alkalmassághoz. Józan ésszel sem. Házidokink el is határozta, minden ilyen igénnyel előálló vadászt befektet a pszichiátriára, vagy visszavonja a jogsijukat, elég magas cukrot biztos sikerül az urak vérében találni...
Ismétlem tisztelet a becsületes vadásznak és tőlük sűrű elnézést.

2013.11.15. 21:49:16

@Andrass9: értsd: azt a törvényt, ami szabályozza, hogy melyik alkalmasságért mennyit kell fizetni, azt nem vonták vissza! csak megfejelték ezzel a rendelettel, amiből matematikai pontossággal mindaz következik, amiről írtam! ügyes.
mindezt az oep igazgató levele még egyértelművé is teszi!

2013.11.15. 22:02:49

Mivel gasztroblog, had rúgjak még egyet a vadász urakba. Arról sírt nemrégen több gasztroportál is, hogy mennyire nincs ma Magyarországon vadhús fogyasztás, mennyire nincs az üzletekben friss vad tőkehús, csak a nyesedéket lehet fagyasztva kapni, pedig igény lenne erre az egészséges táplálékra.
Pedighogy vadász nagyhatalom vagyunk, sok tonna vadhús terem nálunk, satöbbi.
Hát kérem, ahová gombászni is járok, a faluban a vadász úrnak a telkén kamion platónyi hűtőkamra van, tele egész évben. Ez nagyvadas terület, vaddisznó, szarvas. Hová kerül? Ki tudja. Nekem nem jut belőle egy falat se, pedig jó magyar dénárokért kértem már. Lehet forintokért kellett volna? :) Nem. Úgy sem.

2013.11.15. 22:33:05

www.youtube.com/watch?v=o-pAbNbXoE4

az egyik legnagyobb Hrabal-Menzel film

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.16. 07:27:49

@Andrass9:

Majd aszonygyák mint az ecceri, nem a napon barnult, amikor a lova nekiugrott a kapunak, hogy nem vak ez, csak vakmerő.:)
süti beállítások módosítása