Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Császári reggeli

2013.10.13. 07:00 Andrass9

Császár ugyan nem vagyok, de kaptam egy szép adag császárgombát egy jó barátunktól, akinek van dílere! Soha nem ettem, utánanéztem hát, mit érdemes belõle készíteni.

A szakirodalom szerint valamelyik francia császár(?) annyira megszerette, hogy minden alattvalónak be kellett szolgáltatnia, amit talált, különben ...

A neve is hasonló sok nyelvben. A gomba a galócák családjába tartozik, de az élénksárga különálló lemezei nagy biztonsággal elkülöníti a mérgezõ, vagy rosszindulatú rokonaitól. További információt innen nyerhettek.

Szóval adva van vagy fél kiló ebbõl a gyönyörûségbõl. (Egy vagyon lehetett - egyes források szerint 100-300 euro/kg az ára). Megmostam, leszárítottam, mert mûanyag zacskóban tárolták egy napig, és igencsak dögszagú lett. Kivettem belõle egy reggelirevaló mennyiséget. Ez a gomba jól tûri a fagyasztást is, ezért a maradékot a csodahüttõbe küldtem pihenni.

Elõvettem két szép házi tojást, egy szelet kenyeret és kis vajat is.

10.jpg

A gombát feldaraboltam. Kellemesen ropanós húsa van. Kikerestem a kedvenc kis öntöttvas serpenyõmet, vajat dobtam bele és rászórtam a gombát és csöppet megborsoztam, sóztam. Amikor minden megsárgult (erõs festékanyaga van, mindent megfog!), ráütöttem a két tojást és féligmeddig lágyra sütöttem. Én nagyon szeretem az igazán lágy tükörtojást.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Feldaraboltam két paradicsomot hozzá.

15.jpg

Gyorsan lemértem a legnagyobb paradicsomomat is (eddig a pillanatig):

17.jpg

Majd egy szelet kenyérrel és a rengeteg paradicsommal császár módjára megreggeliztem belõle.

16.jpg

Nagyon finom testes gomba, kicsit nyálkás lett, mint a vargánya, viszont nincs olyan erõs illata. Az ízét nem tudom leírni, de nekem nagyon izlett!

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr555535485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.13. 10:06:17

ez klassz. az emberem azzal csábít, hogy szedjünk gyapjas tintagombát, de én félek tőle. is.

youlopukku 2013.10.13. 10:23:15

apámtól tanultam a gombázás titkait.korán megtanultam,hogy ez nem csak séta és ha belebotlunk felvesszük.ez tudatos keresés,mikor mit akarsz lelni.császárgombát még nem szedtem,csak piacon láttam.kipróbálnám milyen.

youlopukku 2013.10.13. 10:24:52

@Babette_: veszekedtetek mostanában?...

2013.10.13. 11:41:01

Éppen a festékanyaga miatt nagyon szeretem a levesét. Mire megfő, teljesen színtelen lesz, a levében lesz minden szín. Na és persze az íze.
Láttam már belőle carpacciot is, igaz azt csak képen. Ha nem bánja senki, teszek ki saját képet hamarosan a gombáról, csak előbb az ebéd körül ügyködöm még határidős dolgokat.

medvedr 2013.10.13. 14:11:44

Szerintem ne együnk meg semmit ami dögszagú és ki kell belőle mosni a szagot. Amúgy nagyon sajnálom, hogy a gomba kimaradt az életemből.

2013.10.13. 14:22:56

@medvedr: nem kell kétségbe esni, nem jellemző ez a dögszag. Arról van szó, hogy a császárgomba jellegzetes ismertetőjegye, a fehér szivacsos bocskora, jellegzetesen vizes, nedves, fehérjedús, könnyen romlik, még szabályosan szellős kosárba szedve is van szaga, még leszedés előtt is. Ezt a részt nem fogyasztjuk. Az meg tényleg hülye, már elnézést, aki gombát műanyag zacskóban tart, akár egy óra hosszáig is. A császárgomba tönkjének alsó része különösen érzékeny erre, de sorolhatnám még a fajtákat.
A császárgomba kifejezetten illatos. Nyersen is ehető. Sőt!

2013.10.13. 14:34:13

Na, így néz ki műanyag szatyor nélkül:

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/19786845-e2212653/user

ott találtok még ezen kívül 3 képet róla

Jó régen csináltam, nem gyakori, hogy szedek.

medvedr 2013.10.13. 14:55:59

@pizzaszeletvágó: Kösz az információt. Tényleg sajnálom, hogy a gomba , akarom mondani a gombaszedés kimaradt. Amúgy nagyon szeretem, illetve inkább csak szeretném az erdei gombãkat. Te merrefele gombászol , úgy értem melyik tájékán az országnak?

2013.10.13. 15:12:54

@medvedr: észak, észak-kelet. Hegyek. Egy ismerős, aki ott lakik, segítségével. Egész ősszel (és nyáron, május óta) talán egyetlen csepp eső nem esett arrafelé, azon a pár hegyen, völgyön, minden gombász csak a fejét és máshol vakarja, nincs semmi és tavaly se volt őszi gomba, mármint mennyiség. Júniusban szedtem ott vargányát, pár kilót csak és ennyi. Más helyeket nem ismerek.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.13. 17:47:13

Ettől a nagy gombászától és is be, illetve kiindultam, hogy szétnézzek az udvaron. Találtam is a nyáriorgona törzsén két levél laskát, de sajnos már a csigák nagyobb részét lelegelték.
Az utcán, a járda melletti füves részen meg csudás gyapjas tintagomba nőtt, tudom, hogy zsenge korában főzhető, de valahogy nem vitt rá a lélek hogy leszedjem.

Császárgombát a nyáron láttam a piacon, olyan szép volt, mint a képen, de nagyobbak voltak. Valahogy nem volt hozzá ingerenciám, így nem vettem. Most valamivel gyatrább kinézetűt árultak. Talán majd jövőre megkóstolom.

A kertben egy éve kivágtunk egy öreg almafát, és a törzsét beoltottuk laska gombával, sajnos csak valami taplóféle nőtt rajta.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.13. 19:29:34

Szép estét!
Tudsz élni.
@pizzaszeletvágó: Pöpec kép.
Tegnap láttam egy bácsit egy nagy diszperzites vedér lilatönkű pereszkével.

2013.10.13. 20:52:41

@látjátok feleim szümtükkel: gyatrább kinézetűt semmiképpen ne vegyél meg. A poszt képein is szép kis fiatalok vannak.

süllőcske 2013.10.14. 11:27:48

Ó, de jó! Ez finom, szép.
Ezt a gombát lehet nyersen, valóban.
Például csicseriborsóval, lilahagymával, kevés ecet-olaj öntettel salátaként. Azt nagyon bírom.Vagy kis pirítóson sajtszelet, gomba, torma, pezsgővel. Az egy kicsit kiállításmegnyitós, de érdemes kipróbálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.14. 12:23:00

Szép jó napot mindenkinek.
A hétvégét internet-mentesen töltöttük Balatonfüreden. Nem az EDÉnél, ha netán Homár olvasók is vannak :)
Fantasztikus idő, csodás színek (állítólag), jó társaság (feleség, kisebbik lány) - szóval remek volt!
Első éjjel ellógtam csavarogni, és tökéletes velős pirítóst ettem egy borozóban. Nyáron nem volt alkalmam kipróbálni, hát most ettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.14. 12:23:20

@süllőcske: Hú, ez jól hangzik. Sajt, gomba és torma - még soha nem próbáltam együtt!

2013.10.14. 12:46:32

@Andrass9: hahó! mellik az a borozó? Nyáron mi is jártuk arrafelé a borozókat, főleg Csopak, de Bfüred is. Tervezzük, hogy mostanában is elnézünk arrafelé, ezért érdekelne.

2013.10.14. 12:59:13

@süllőcske: ez egy gyönyörű, dekoratív gomba, ez aztán meg tud jelenni és nem vall szégyent egyetlen társaságban sem! :)
Megtalálni is fantasztikus, a látvány, ahogy a tölgyes, cseres haragos zöldjében kihúzza magát a narancsos kalapjával, sárga sáljával, ruhájával, és fehér csizmájával, olyan élesen és hivalkodóan elüt a környezetétől, szépsége teljes tudatában hirdeti azt, hogy bizony ez akár művész ecsetjére való.
(nem rejtőzködik, mint a vargánya)

@Andrass9: gondolkodtam ezen az utolsó mondatodon: "Az ízét nem tudom leírni,..."
Hát nem. Próbáltam magamban mindenféléhez hasonlítani, de nem, nem sikerül. Egyszerűen császárgomba íze van, és kiváló.

Llychllyn 2013.10.14. 13:34:03

Na, most már megint sárgulok az irigységtől...:) Idén kimaradt a császár, talán tavaly szedtem utoljára, de nagyon ritkán találok - két helyet ismerek, ahol nőni szokott, de ahogy @pizzaszeletvágó: is mondta, ez a nyár nem nagyon kedvezett semmiféle gombának. Gyönyörű színe van, én tejszínes gombaszószt készítettem belőle, ha jól emlékszem, nem tésztához, hanem húshoz.

@süllőcske: Na, ezt a salátát ki kell próbálnom. Miféle más gombával képzelhető még el? sajnos nem bízom benne, hogy idén még akad császár mifelénk... A bejáratott őzlábas helyem is üres volt, csak fagombákat találtunk.

@Andrass9: Csak nem a Papok borozójában?

Pizzaszeletvágó, egyébként neked is ajánlom ezt a borozót, nagyon jót ettünk ott, mondjuk nem tudom, hogy van nyitva ilyenkor ősszel. Valójában ez inkább étterem, nevében borozó csak, mondjuk meg kell adni, a boruk sem volt rossz.

süllőcske 2013.10.14. 14:24:36

@Llychllyn: Szekfűgombával is nagyon ízlett nekem.
Friss, habos őzlábgallért kóstoltatok-e már? Diós ízű csoda. Míg a zasszony kirántja az kalapokat, mi, a fiúk, bekapunk egy kis előételt: Puha, szájban olvadó gallérok, pirított dió, juhsajt, újbor. Csókolom.
Késő őszi, gomba és csukailllatú hangvétel.

2013.10.14. 14:32:29

@süllőcske: őzlábgallért? naméghogy! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.14. 15:26:34

@pizzaszeletvágó: @Llychllyn: A fentemlített borozó eléggé gyenge, majdnem a parton van a sétány mellet. Nem is javaslom, csak a velős pirítóst, de azt állítólag a Bellában (majdnem a sétány végén) még jobb.
Jó bort vettünk viszont Pécselyen a Balogh pincében, meg a Mészáros pincében is.
Az igazi élmény persze a Laposa birtok volt. Ott high-end borokat készítenek, és a borászlány, aki most már a birtok borait készíti, a pótleányuk :) Azok a borok a sokezer forintos kategóriában vannak.

2013.10.14. 16:24:44

@Andrass9:

Akkor a kedvedért, saját képeimből, egy kis Laposa birtok hangulat, 2011-ből:

indafoto.hu/pizzaszeletvago/bor

:)))

(Zsófia?)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.14. 17:00:03

@Andrass9: Helyesbítek - a pótleányuNk!
@pizzaszeletvágó: Igen, a Zsófi. Azért nem semmi onnan a kilátás ...

susztertangó 2013.10.14. 17:18:11

@süllőcske: Huh!Micsoda helyeken esznek emberek. Vernisszázson és az amerikaiak a felravatalozott holt mellett...:-((

susztertangó 2013.10.14. 17:32:36

@Andrass9: Ugye EDE kapta meg az Örökös Legudvariasabb Maszek Vendéglátó címet?

Fenchurch68 2013.10.14. 17:58:43

@süllőcske: A habosan friss őzlábgallér azért megérdemel egy nagy gasztromodoros mislencsillagot :)
(Nem is, tényleg olyan, csak ha esetleg valaki elsőre olvassa, annak olyan izé lehet.)
Életem első erdei gombája/gombái egy kosárnyi császárgomba volt, hatévesen, belém égett az élmény, ahogy azt a szép, színes gombát megtalálom, és a nagypapa mondja, hogy hűha, de ügyes vagy! Aztán azon a környéken találtunk még sok-sok vargányát, kilószámra az őzlábat, de abból csak a dobverőket hoztuk el, annyi volt. Nyáron meg ötliteres befőttesüvegnyi szamóca.
Aztán felparcellázták azt a részt, be is kerítette a tulaj gondosan szögesdróttal, húsz év után építettek is rá. Tulajdonos az akkori aktuális szépfiú (tényleg!) Bornemissza Gergely, alias Kárpáthy Zoltán. Ma már nem is haragszom, vagyis már nem rá, újabb húsz év után már az egész belterület, fedett mödansziés mediterrán stílű házak állnak ott, akkora kerttel, hogy a kutya körbe tudjon futni a ház körül. Ja, szeder is volt,

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.14. 18:10:42

@susztertangó: Arra már nem emlékszem, de az volt a Homár történelmében a legtöbb kommentet generáló poszt. Több, mint 5000 kommentet sikerült elmenteni, mielőtt kitörölték a blog.hu-ról.
Akit érdekel, megéri belenézni, bár a poszt maga elég hosszú:
ezfontos.com/fontos.htm

2013.10.14. 18:46:51

@Andrass9: Az ország egyik legszebb panorámája.

(nahát, mik vannak! gratulálok neki innen is! ha tetszik valamelyik képem, ne restelljék kitenni a weboldalukra, mert ahogy látom a honlapjukat, elég gyatrán állnak a csodálatos panoráma megjelenítésével, szívesen küldöm a fájlt, webre kiváló minőség, kiadványnak nem jó, de szívesen adom)

süllőcske 2013.10.14. 19:46:39

@Kató néni: Bánom is én! Ha vattaszerűnek írom is , se adja vissza, milyen az.
Csak azt akarnám mutatni, milyen változatos lehet a gomba, állagban is. A csoportos pereszke például, ami jóízű, ropogós, egy nagyobb többől ágazik el, ami több ökölnyi méretű is lehet. És nem fás, ropogós ez is. Egyben is elkészíthető, szeletelhető adagokra, vagy jó nagy karéjokban süthető. Ez is olyan jó, meg a fafül is, a kis porcosságával.

süllőcske 2013.10.14. 20:18:33

Szombaton egyébként volt két óránk egy kis nézelődésre, lett is két láda őzláb.
Azt írnám még, hogy az Andi által szedett déli tőkegombák egy részét próbaképpen leszárítottam.
Frissen nagyon finom, de hogy a szárítmányának micsoda fantasztikus illata van!Ezt eddig nem tudtam. Alig várom, hogy port készítsek belőle, és kipróbáljam!

2013.10.14. 20:56:58

@süllőcske: én pedig várom a holnapra jelzett esőt, de szívem tele csüggedéssel, ez már nem tud segíteni, ha esik se, akárha csodát várnék.

Emma Nagy 2017.07.21. 09:09:09

Még a 80-as években sikerült 3 db-ot vennem, az egész pécsi gombapiacon ennyi volt belőle, de vettem vargányát, rókagombát, és korallgombát. Arra viszont felhívom a figyelmet, hogy drága gomba lesz, ha valaki leszedi, mert 13 óta védett! 5000Ft az eszmei értéke!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Császárgomba

2017.07.21. 10:08:57

@Emma Nagy: Tudjuk, sajnos. Pár napja beszéltünk is róla itt a kommentek közt.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.21. 12:40:14

@Andrass9:

Persze, de az újszülöttnek minden vicc új. Bizzunk benne sok újszülött olvas a kocsmában.
süti beállítások módosítása